BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2
AutorPoruka
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama

Broj poruka : 585
Points : 1625
Datum upisa : 30.11.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime11/1/2013, 18:59

O značaju kukuruza za domaće robno-berzansko tržište, svakako govori i podatak da je u strukturi ukupnog prošlonedeljnog prometa, ovaj artikal učestvovao sa preko 75%. Tokom nedelje, cena kukuruza se kretala u rasponu od 15,12 din/kg (14,00 din/kg, bez PDV-a), do 15,98 din/kg (14,80 din/kg, bez PDV-a) s kraja nedelje. Ponderisana nedeljna cena iznosila je 15,62 din/kg (14,46 din/kg, bez PDV-a), što je identično prošlonedeljnoj prosečnoj ceni. I dok na domaćem tržištu kukuruz pokazuje znake cenovnog oporavka i stabilizacije, dotle na robnim berzama u okruženju ovaj artikal beleži pad cene, a na američkom kontinentu čak pada na svoj cenovni minimum u poslednje tri godine.

Pšenicom je trgovano u skromnoj količini od 260 tona, pri čemu je njena jedinstvena ovonedeljna cena od 19,98 din/kg (18,50 din/kg, bez PDV-a) za minimalnih 1% viša nego prethodne nedelje. Komparacijom sa cenovnim trendovima pšenice na evropskim i američkim berzama, dolazimo do identičnog zaključka, kao i na tržištu kukuruza. Kod nas su cene pšenice i kukuruza stabilne, sa blagom tendencijom rasta, dok svetske cene ovih artikala beleže pad.

Sojom se trgovalo u količini od 150 tona, po prosečnoj ceni od 50,29 din/kg (46,56 din/kg, bez PDV-a), što potvrđuje cenovnu stabilnost ovog artikla na domaćem tržištu, u kontinuitetu, tokom čitavog oktobra.
Pored pomenutih primarnih poljoprivrednih proizvoda, tokom protekle nedelje je na „Produktnoj berzi“ registrovan i jedan berzanski posao kupoprodaje suncokretove sačme, u količini od 100 tona po ceni od 17,40 din/kg (14,50 din/kg, bez PDV-a), što je za 3,57% više nego prethodne nedelje.

PŠENICA KUKURUZ

BUDIMPEŠTA 160.24 EUR/t (futures dec 13) 145.80 EUR/t (futures nov 13)
EURONEXT PARIZ 204.00 EUR/t (futures nov 13) 165.00 EUR/t (futures nov 13)
Fjučers na pšenicu je u Budimpešti pojeftinio za 0,94%, a fjučers na kukuruz čija je isporuka u novembru mesecu 1,79%. Pad cena je zabeležen i u Parizu. Pšenica je jeftinija za 0,37%, a kukuruz za 6,91%._________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile

Broj poruka : 1434
Points : 4387
Datum upisa : 04.06.2008

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime3/11/2014, 19:22

Kriza u Ukrajini još jednom je pokazala kako velike političke krize utiču na svetske berze. Sa jedne strane finansijske berze su u padu, dok opet obratno, robne berze beleže rast cena tržišnog materijala. Kada najveća sveteska robna berza u Čikagu za samo nedelju dana zabeleži rast fjučers ugovora na pšenicu za oko 10%, a fjučersa na kukuruz za preko 8%, onda je jasno da se dešavaju krupne promene na svetskom tržištu žitarica. Takve promene imaju posledice i na sva ostala tržišta, pa i naše. Promet od 1.469 tona robe izuzev jednog ugovora kada se trgovalo suncokretovom sačmom, odnosi se isključivo na trgovanje kukuruzom. Fizički obim prometa za 38,01% je veći u odnosu na promet iz prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost prometovane robe iznosila 26.535.520 dinara i za 4,62% je manja od vrednosti prometa iz prethodnog nedeljnog perioda.

Kukuruz je praktično jedina roba koja je u nedelji za nama pobudila interes tržišnih učesnika u trgovanju preko novosadske berze. Cena na svetskom tržištu je u naglom porastu, izvoz se sve više intenzivira i iz tih razloga nije čudno što je ova roba toliko dominantna na berzi. Trgovanje kukuruzom prethodne nedelje je zatvoreno cenom od 16,00 din/kg bez PDV, da bi u protekloj nedelji cena ove robe starovala sa pozicije od 16,50 din/kg, dok su na samom kraju nedelje realizovana dva kupoprodajna ugovora po ceni od čak 16,90 din/kg, što je nov ovosezonski cenovni maksimum. Prosečna cena trgovanja je iznosila 18,23 din/kg ( 16,57 bez PDV), što je za 4,11% više od prosečne cene trgovanja kukuruzom u SRPS kvalitetu u prethodnoj nedelji. U ovakvim situacijama uvek se postavlja pitanje : Gde je granica cenovnom rastu? U traženju odgovora na ovo pitanje u kontekstu aktuelnih tržišnih dešavanja treba pre svega konsultovati referentne berze iz okruženja I najuticajnije svetske berze. U osnovi svi razlozi su u sferi političkih dešavanja I to je u ovom trenutku njvažniji pokretački cenovni okidač na svim tržištima.

Pored kukuruza realizovan je još samo jedan kupoprodajni ugovor i to u trgovanju suncokretovom sačmom sa 33% proteina, pri čemu je realizovana cena od 26,76 din/kg (22,30 bez PDV). To je cena koja je na identičnom nivou kao I prethodne nedelje.
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile

Broj poruka : 1434
Points : 4387
Datum upisa : 04.06.2008

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime3/23/2014, 13:21

Četiri puta manje robe je bilo u opticaju preko “Produktne berze” u Novom Sadu u protekloj, u odnosu na prethodnu nedelju. Količinski obim prometa je iznosio 798 tona. Vrednost prometovane robe je iznosila 18.342.440 dinara, što je za 70,40% manje od vrednosti prometa u prethodnoj nedelji. Najvažnija vest nedeljnog trgovanja glasi: cena kukuruza I dalje je u porastu.

Kukuruz je na novom sezonskom maksimumu koji od 21.3.2014. godine iznosi 17,90 din/kg bez PDV. Cena ove robe se tokom nedelje kretala od početnih 17,60 din/kg, pa do već pomenutih 17,90 din/kg. Prosečna nedeljna cena trgovanja je iznosila 19,47 din/kg ( 17,70 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast od 3,05%.

Deo objašnjenja u vezi ovog cenovnog rasta svakako treba tražiti u očekivanim sezonskim ponavljanjima oko rasta cene karakterističnih za ovaj period, ali ovoga puta primarni značaj ima jedan manje “tržišni” faktor, a to je politička kriza u Ukrajini, trećem najvećem svetskom izvozniku kukuruza i šestom izvozniku pšenice.

Svetska tržišta takođe su u tzv. “Bull” fazi, odnosno fazi bika što u berzanskoj terminologiji znači u uzletu, tj. porastu. Kratak pregled dve, za nas referentne evropske berze : Budimpešta ( majski fjučers) – 19,13 din/kg, Pariz  (majski fjučers) – 21,51 din/kg.


Pšenice nema u prometu u skladu sa njenim robnim potencijalom. Ovo tržište sve više se profiliše u skladu sa tržišnim očekivanjima od novog roda. Pšenica je uglavnom kod svih velikih svetskih proizvođača sa severne hemisfere iz zimskih uslova izašla u prilično dobroj kondiciji.

Ta okolnost kompenzuje nervozu sa crnomorskog regiona, pa je I tržište nešto mirnije. Cena hlebnog zrna kod nas je protekle nedelje iznosila 22,00 din/kg ( 20,00 bez PDV). To je je pad od 1,48% u odnosu na poslednje zaključenu cenu na ovom tržištu u prethodnom periodu.

Posle pauze od tri nedelje, soja je ponovo bila predmet interesa trgovaca na berzi. Posle februarskog pada, cena soje se protekle nedelje oporavila i u porastu je je u odnosu na poslednje zabeleženo trgovanje od 5,15%. Inače prosečna cena u nedelji za nama je iznosila 63,53 din/kg ( 57,75 bez PDV).

U evidenciju berzanske trgovine protekle nedelje ušao je I podatak o trgovini suncokretove sačme sa 33% proteina i to po ceni od 27,00 din/kg (22,50 bez PDV), ili za 0,90% više u odnosu na cenu iz prethodne nedelje.
Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011

Broj poruka : 1758
Points : 4791
Datum upisa : 07.05.2009

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime4/18/2014, 22:12

citat ::
"Politička previranja u Ukrajini itekako utiču na međunarodno tržište žitarica, što su osetile sve referentne svetske berze", izjavio je direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin i napomenuo da je tržište reagovalo uvođenjem "premije rizika" za robu iz Crnomorskog basena.

On je podsetio da je to područje, kojem gravitiraju još Rusija i Kazahstan, jedno od najvećih proizvođača i izvoznika žitarica.

Ukrajina je treći svetski izvoznik kukuruza, sa 18,5 miliona tona godišnje, dok je izvoz od deset miliona tona pšenice svrstava na šesto mesto u svetu, tako da su aktuelni politički potresi u toj zemlji veoma veliki faktor rizika za tržište žitarica.

Galetin je napomenuo i to da je Ukrajina u proteklom periodu zaključila mnogo terminskih ugovora o isporuci žitarica velikim uvoznicima poput Kine, koje mora da ispoštuje, pa produbljavanje krize i u tom pogledu moglo da poveća "nesigurnost i nervozu na svetskom tržištu".

On smatra da bi dodatni činilac te nesigurnosti mogao da bude i relativno nepovoljna agrometeorološka situacija u SAD, kao najvećem svetskom proizvođaču žitarica, jer se procenjuje da je trenutno svega trećina tamošnjih useva pšenice u dobrom ili odličnom stanju.

Prošle godine u ovo vreme ta procena je iznosila oko 65 procenata, naveo je Galetin ističući da se tako dovodi u pitanje ovogodišnji prinos pšenice i dodao da je slična situacija i u Rusiji i Kazahstanu, takođe značajnim proizvođačima hlebnog žita.

Pošto je i Srbija "delić tog svetskog tržišnog mozaika" i minulih godina značajan izvoznik kukuruza a sve više i pšenice, ta kretanja i turbulencije na svetskom tržištu žitarica utiču svakako i na domaće proizvođače i izvoznike, dodao je Galetin.

Eto i nas malo Bog da pogleda...
 kafa 

_________________
Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama

Broj poruka : 585
Points : 1625
Datum upisa : 30.11.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime5/12/2014, 23:58

Ukupan promet na Produktnoj berzi dana 12.05.2014. iznosio je 322 tone.
Trgovalo se prirodno suvim kukuruzom rod 2013 po ceni od 19,47 din/kg, kukuruzom vlage do 15% po ceni od 19,58 din/kg i sojom rod 2013 fco-kupac po ceni od 66,33 din/kg.

Dana 09.05.2014. trgovalo se prirodno suvim kukuruzom po ceni od 19,58 din/kg i sojom rod 2013 po ceni od 65,23 din/kg.

Dana 08.05.2014. trgovalo se prirodno suvim kukuruzom po ceni od 19,58 din/kg, pšenicom rod 2013 po ceni od 24,20 din/kg i sojom rod 2013 po ceni od 64,57 din/kg.

Dana 07.05.2014. trgovalo se suncokretovom sačmom min 33% po ceni od 32,76 din/kg. U cene je uključen PDV od 10%.

_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Strbac
VIP
VIP


Broj poruka : 131
Points : 317
Datum upisa : 14.11.2007

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime8/24/2014, 23:13

Drugari, imam jedno pitanje. 
Gde se mogu videti grafikoni kretanja cena zitarica na nasoj Produktnoj berzi?
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant

Broj poruka : 2866
Godina : 44
Localisation : N.BGD
Points : 5313
Datum upisa : 22.05.2007

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime8/25/2014, 10:43

http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/node/3525

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Strbac
VIP
VIP


Broj poruka : 131
Points : 317
Datum upisa : 14.11.2007

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime8/25/2014, 11:52

Hvala puno Kobe za ovo, ali mislio sam na normalan grafikon kretanja cena, kao sto imamo za akcije na Belexu gde se vidi unazad za 3 meseca i vise.
Nazad na vrh Ići dole
Tenerife
VIP
VIP
Tenerife

Broj poruka : 739
Points : 2460
Datum upisa : 02.10.2013

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime8/25/2014, 12:23

http://www.proberza.co.rs

_________________
Folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Turbo folk je gorenje naroda, svako pospešivanje tog sagorevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa

Glasački listić koji omogućuje svakoj budali da ga ispravno popuni je turbo folk
Nazad na vrh Ići dole
Strbac
VIP
VIP


Broj poruka : 131
Points : 317
Datum upisa : 14.11.2007

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime8/25/2014, 13:09

@Tenerife ::
http://www.proberza.co.rs
Hvala, ali ni ovde nema grafikona cena. Koliko vidim nema nigde?
Nazad na vrh Ići dole
Tenerife
VIP
VIP
Tenerife

Broj poruka : 739
Points : 2460
Datum upisa : 02.10.2013

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime8/25/2014, 13:50

http://www.proberza.co.rs/graph/prodex

klik na prodex pa onda dalje, ovo trazis:
http://www.proberza.co.rs/graph/prodex/

mozda se razlikuje na desktopu jer sa mobilnog gledam.

_________________
Folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Turbo folk je gorenje naroda, svako pospešivanje tog sagorevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa

Glasački listić koji omogućuje svakoj budali da ga ispravno popuni je turbo folk
Nazad na vrh Ići dole
Strbac
VIP
VIP


Broj poruka : 131
Points : 317
Datum upisa : 14.11.2007

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime8/26/2014, 10:55

Hvala puno
Nazad na vrh Ići dole
Roman Abramovich
Member
Member


Broj poruka : 545
Localisation : Zemun
Points : 1527
Datum upisa : 25.05.2007

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime10/17/2014, 16:56

Produktna berza: Cena kukuruza na petogodišnjem minimumu

NOVI SAD - Cena kukuruz na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je pala na 12 dinara po kilogramu, bez PDV-a, što je najmanja cena te žitarice u poslednjih pet godina, saopštila je danas ta berza.

Prosečna cena kukuruza bila je 13,51 dinara, pet odsto manja nego prethodne nedelje.

Na Produktnoj berzi je ove nedelje prodato 2.049 tona robe, 46,6 odsto više nego pre sedam dana, a vrednost prometa povećana je 8,8 odsto, na 37,3 miliona dinara.

U ukupnom prometu 80 odsto je bila prodaja kukuruza, koji je ove godine u Srbiji bio zasejan na 1,2 miliona hektara oranica.

Stručnjaci Produktne brze očekuju da će prinos te žitarice biti oko sedam tona po hektaru, tako da će, posle podmirenja domaćih potreba, značajne količine preostati za izvoz.

Prosečna ovonedeljna cena pšenice bila 19,51 dinar po kilogramu, što je za 4,36 odsto više nego prethodne nedelje.
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir

Broj poruka : 1783
Points : 5074
Datum upisa : 06.12.2008

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime6/14/2016, 01:31

Stručnjaci predviđaju odličan rod pšenice, od čega će oko 1,5 miliona tona završiti u inostranstvu, pre svega u zemljama regiona, afričkim državama, na Bliskom i Srednjem istoku.

Žetva pšenice počinje za manje od mesec dana, a stručnjaci predviđaju odličan rod. Sa zasejanih 610.000 hektara, možemo da očekujemo rod od oko tri miliona tona.

Od toga, 1,5 miliona tona zadovoljiće domaće potrebe, dok će ostatak završiti na međunarodnom tržištu. U prolećnoj setvi zasejano je oko 1,6 miliona hektara žitarice, od čega najviše kukuruza i suncokreta.

Pšenici je ova godina izuzetno pogodovala, s obzirom na to da je bilo dosta kiše u poslednjih 20 dana. Zrno je dobro nalilo i rod je kvalitetan, kaže direktor „Fonda za žito“ Vukosav Saković.

Žetva ječma počinje za sedam do deset dana, a početkom jula kreće pšenica. Za izvoz će biti, sa prošlogodišnjim zalihama, između 1,6 i 1,8 miliona tona. Od toga, oko 600.000 tona pšenice i brašna izveze se u zemlje regiona, dok ostatak ide na međunarodno tržište.

Našu pšenicu kupuju afričke zemlje, Bliski istok i Srednji istok. Pšenice sada ima svuda, ali mi imamo naše kupce. Kako kaže, realna cena se još ne zna, jer ima još dosta do žetve, pa nije formirana na izvoznom tržištu.

Kada je reč o prolećnoj setvi, ove godine je suncokret bio omiljena kultura poljoprivrednim proizvođačima, jer su dobro prošli lane, ističe Saković. Ona je zasejana na oko 220.000 hektara. Soja na oko 200.000 hektara. a kukuruz je i dalje vodeća kultura, i zasejan je na nekih milion hektara.

Usevi za sada izgledaju dobro, kiše je bilo, a ratari su uradili svoj deo posla. Sada sve zavisi od vremenskih prilika.

Statistički podaci pokazuju da je ukupna vrednost agrarnog izvoza prošle godine bila 2,8 milijardi dolara, a uvoza oko 1,5 milijardi dolara. Tako smo imali suficit od oko 1,3 milijarde dolara.

99

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old member
Boranija

Broj poruka : 1878
Points : 5498
Datum upisa : 25.07.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime6/15/2016, 15:23

NOVI SAD - Cena pšenice ovogodišnjeg roda u vreme žetve biće oko 16 dinara po kilogramu bez PDV-a, s obzirom da se po podacima Produktne berze u prodaji na zeleno, cena hlebnog žita kreće između 15 i po i 16 dinara.

"Verujem da će krenuti cena u toku žetve, 16 dinara ali će vrlo brzo ona eksplodoirati zato što ne terenu ima useva gde kombajn nema šta da traži", kaže Nenadović.

Ove godine se može očekivati dobar prinos. Međutim sa prelaznim zalihama koje iznose čak 400.000 tona bitno će uticati na tržišne viškove, a to svakako znači manju cenu koja sigurno neće zadovoljiti naše poljoprivredne proizvođače.

"Prema indikativnim podacima trgovanja na zeleno, cena se kreće između 15 i po i 16 dinara bez PDV, pa možemo naslutiti da će cena kada krene žetva biti nešto manja od 16 dinara", kaže Žarko Galetin, direktor Produktne berze Novi Sad.

Oni ratari koji neće prodavati pšenicu odmah nakon žetve važno je napomenuti da su silosi spremni za novi rod kao i da će cena lagerovanja biti na istom nivou kao i prošle godine

Stručnjaci kažu da je bez obzira na promenljivo vreme pšenica u dobroj kondiciji ali ipak slabije nego u odnosu na prošlu godinu.

_________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old member
Boranija

Broj poruka : 1878
Points : 5498
Datum upisa : 25.07.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime7/12/2016, 20:21

Pšenica 15 RSD, ratari izlaze na ulice
Nezadovoljna niskom otkupnom cenom pšenice Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije, najavila je proteste.

Prošle godine otkupna cena pšenice išla i do 22 dinara, a ovih dana cena je pala i ispod 15 dinara. Ratari kažu da će ako ta cena ostane razmisliti da li će i sledeće godine na poljima saditi i pšenicu.

veshtica  Problemi kad dobro rodi, problemi kad ne rodi dobro....
Smesno!
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader

Broj poruka : 967
Points : 2735
Datum upisa : 05.09.2008

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime11/16/2017, 19:33

U izvozu kukuruza Srbija je na osmom mestu, dok je u izvozu pšenice na desetom
Srbija se kotira među 10 najvećih izvoznika žitarica na svetu u periodu od ekonomske 2014/15. do 2016/17. godine, prema analizi udruženja Žita Srbije urađenoj na osnovu podataka Ministarstva za poljoprivredu SAD.

U izvozu kukuruza Srbija je na osmom mestu, dok je u izvozu pšenice na desetom, a u pogledu prinosa po hektaru je na visokom drugom mestu kad je u pitanju pšenica, odmah iza proseka Evropske unije, i na petom mestu u prinosu kukuruza po hektaru.

Udruženje Žita Srbije je ovu analizu predstavilo na najvećem svetskom forumu u oblasti proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama „Global grejn“, koji je održan u Ženevi od 14. do 16. novembra, a na kojoj su učestvovali uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi

Broj poruka : 2468
Points : 7259
Datum upisa : 21.01.2009

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime8/6/2018, 21:39

Rod kukuruza u Srbiji ove godine mogao bi premašiti sedam miliona tona, što je blizu rekorda od osam miliona tona koji je ostvaren 2016. godine ali na većoj zasejanoj površini nego ove godine, rekao je direktor poslovnog Udruženja "Žita Srbije".

On je agenciji Beta kazao da će ove godine, kada je zasejano oko 900.000 hektara, što je manje nego prošle godine kada je pod tom kulturom bilo 970.000 hektara, većim prinosom biti nadoknadjen manjak oranica.

U Srbiji je 2016. godine bilo zasejano preko milion hektara, prinosi su bili od pet do 16 tona po hektaru.

Izvoz kukuruza, ako se ostvari očekivani prinos od preko sedam miliona tona, prema njegovim rečima, mogao bi da buda oko 2,5 miliona tona.

Saković je rekao da ove godine neće biti problema sa nalaženjem kupaca jer je severnu Evropu zahvatila suša i tražiće više kukuruza.

"Kod izvoza kukuruza veći je problem logistika nego nedostatak tržišta jer nizak nivo na Dunavu povremeno ometa transport", rekao je Saković.

Dodao je da je cena kukuruza 16 dinara po kilogramu i da treba očekivati blagi rast.


_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama

Broj poruka : 585
Points : 1625
Datum upisa : 30.11.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime12/5/2018, 20:47

Pšenica je od letos do sada poskupela 30 odsto, pa kilogram umesto 16,50 dinara košta 21,50 dinara, ali se ne očekuje da će poskupeti hleb i peciva, rekli su agenciji Beta predstavnici proizvođača i pekara.

Predsednik Poslovnog udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković ocenio je da je je jedan od razloga za tako visok rast cene pšenice to što se deo domaćih proizvođača uzdržava od prodaje, jer zasejana pšenica za narednu godinu zbog loših uslova još nije nikla pa je neizvesno koliki će biti rod sledeće godine.

"Drugi razlog za rast cene pšenice je što je za poslednjih pet meseci zbog poskupljenja tog poljoprivrednog proizvoda i na međunarodnom tržištu izvezeno 700.000 tona pšenice i brašno od još 100.000 tona pšenice što je smanjilo ponudu na domaćem tržištu", rekao je Saković.

Dodao je da je iz Srbije u kratkom roku izvezena pšenica lošijeg kvaliteta po oko 148 evra po toni sa troškovima prevoza, ili po 16,20 dinara po kilogramu, ali da je to visoka cena.


_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
philips1
Our family
Our  family


Broj poruka : 271
Points : 817
Datum upisa : 12.04.2012

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitime8/18/2019, 21:59

Cene pšenice, kukuruza i soje na Produktnoj berzi u Novom Sadu protekle nedelje bile su niže za nekoliko procenata, saopštila je danas berza.

Najviše se trgovalo, kako se navodi pšenicom, prodato je 2.825 tona po ceni od 17,50 dinara po kilogramu do 17,70 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju manje za oko 5,5 odsto.

Kukuruz se prodavao po 15 dinara bez PDV, a zaključen je jedan ugovor na 200 tona za novi rod po ceni od 13,30 dinara bez PDV sa isporukom u oktoru i novembru, a roba je odmah plaćena.

Slaba tražnja obara i cenu soje, protekle nedelje se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 35,50 dinara za kilogram bez PDV, što je za 2,74 odsto manje nego nedelju dana ranije.
Nazad na vrh Ići dole
 
TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI
Nazad na vrh 
Strana 2 od 2Idi na stranu : Prethodni  1, 2

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: BERZA, trendovi, aktuelnosti...-
Skoči na: