BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI

Ići dole 
+19
Boranija
Stane Dolanc
philips1
Momir
Roman Abramovich
Tenerife
Kobe Bryant
Strbac
Smile
Dalaj Lama
Maca
Limited011
Fast
Teletrader
DT INVESTMENT
Friz
Cicija
pepsiman
Sneki
23 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama


Broj poruka : 712
Points : 1912
Datum upisa : 30.11.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePet Nov 01, 2013 6:59 pm

O značaju kukuruza za domaće robno-berzansko tržište, svakako govori i podatak da je u strukturi ukupnog prošlonedeljnog prometa, ovaj artikal učestvovao sa preko 75%. Tokom nedelje, cena kukuruza se kretala u rasponu od 15,12 din/kg (14,00 din/kg, bez PDV-a), do 15,98 din/kg (14,80 din/kg, bez PDV-a) s kraja nedelje. Ponderisana nedeljna cena iznosila je 15,62 din/kg (14,46 din/kg, bez PDV-a), što je identično prošlonedeljnoj prosečnoj ceni. I dok na domaćem tržištu kukuruz pokazuje znake cenovnog oporavka i stabilizacije, dotle na robnim berzama u okruženju ovaj artikal beleži pad cene, a na američkom kontinentu čak pada na svoj cenovni minimum u poslednje tri godine.

Pšenicom je trgovano u skromnoj količini od 260 tona, pri čemu je njena jedinstvena ovonedeljna cena od 19,98 din/kg (18,50 din/kg, bez PDV-a) za minimalnih 1% viša nego prethodne nedelje. Komparacijom sa cenovnim trendovima pšenice na evropskim i američkim berzama, dolazimo do identičnog zaključka, kao i na tržištu kukuruza. Kod nas su cene pšenice i kukuruza stabilne, sa blagom tendencijom rasta, dok svetske cene ovih artikala beleže pad.

Sojom se trgovalo u količini od 150 tona, po prosečnoj ceni od 50,29 din/kg (46,56 din/kg, bez PDV-a), što potvrđuje cenovnu stabilnost ovog artikla na domaćem tržištu, u kontinuitetu, tokom čitavog oktobra.
Pored pomenutih primarnih poljoprivrednih proizvoda, tokom protekle nedelje je na „Produktnoj berzi“ registrovan i jedan berzanski posao kupoprodaje suncokretove sačme, u količini od 100 tona po ceni od 17,40 din/kg (14,50 din/kg, bez PDV-a), što je za 3,57% više nego prethodne nedelje.

PŠENICA KUKURUZ

BUDIMPEŠTA 160.24 EUR/t (futures dec 13) 145.80 EUR/t (futures nov 13)
EURONEXT PARIZ 204.00 EUR/t (futures nov 13) 165.00 EUR/t (futures nov 13)
Fjučers na pšenicu je u Budimpešti pojeftinio za 0,94%, a fjučers na kukuruz čija je isporuka u novembru mesecu 1,79%. Pad cena je zabeležen i u Parizu. Pšenica je jeftinija za 0,37%, a kukuruz za 6,91%._________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1625
Points : 4756
Datum upisa : 04.06.2008

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeUto Mar 11, 2014 7:22 pm

Kriza u Ukrajini još jednom je pokazala kako velike političke krize utiču na svetske berze. Sa jedne strane finansijske berze su u padu, dok opet obratno, robne berze beleže rast cena tržišnog materijala. Kada najveća sveteska robna berza u Čikagu za samo nedelju dana zabeleži rast fjučers ugovora na pšenicu za oko 10%, a fjučersa na kukuruz za preko 8%, onda je jasno da se dešavaju krupne promene na svetskom tržištu žitarica. Takve promene imaju posledice i na sva ostala tržišta, pa i naše. Promet od 1.469 tona robe izuzev jednog ugovora kada se trgovalo suncokretovom sačmom, odnosi se isključivo na trgovanje kukuruzom. Fizički obim prometa za 38,01% je veći u odnosu na promet iz prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost prometovane robe iznosila 26.535.520 dinara i za 4,62% je manja od vrednosti prometa iz prethodnog nedeljnog perioda.

Kukuruz je praktično jedina roba koja je u nedelji za nama pobudila interes tržišnih učesnika u trgovanju preko novosadske berze. Cena na svetskom tržištu je u naglom porastu, izvoz se sve više intenzivira i iz tih razloga nije čudno što je ova roba toliko dominantna na berzi. Trgovanje kukuruzom prethodne nedelje je zatvoreno cenom od 16,00 din/kg bez PDV, da bi u protekloj nedelji cena ove robe starovala sa pozicije od 16,50 din/kg, dok su na samom kraju nedelje realizovana dva kupoprodajna ugovora po ceni od čak 16,90 din/kg, što je nov ovosezonski cenovni maksimum. Prosečna cena trgovanja je iznosila 18,23 din/kg ( 16,57 bez PDV), što je za 4,11% više od prosečne cene trgovanja kukuruzom u SRPS kvalitetu u prethodnoj nedelji. U ovakvim situacijama uvek se postavlja pitanje : Gde je granica cenovnom rastu? U traženju odgovora na ovo pitanje u kontekstu aktuelnih tržišnih dešavanja treba pre svega konsultovati referentne berze iz okruženja I najuticajnije svetske berze. U osnovi svi razlozi su u sferi političkih dešavanja I to je u ovom trenutku njvažniji pokretački cenovni okidač na svim tržištima.

Pored kukuruza realizovan je još samo jedan kupoprodajni ugovor i to u trgovanju suncokretovom sačmom sa 33% proteina, pri čemu je realizovana cena od 26,76 din/kg (22,30 bez PDV). To je cena koja je na identičnom nivou kao I prethodne nedelje.
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1625
Points : 4756
Datum upisa : 04.06.2008

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeNed Mar 23, 2014 1:21 pm

Četiri puta manje robe je bilo u opticaju preko “Produktne berze” u Novom Sadu u protekloj, u odnosu na prethodnu nedelju. Količinski obim prometa je iznosio 798 tona. Vrednost prometovane robe je iznosila 18.342.440 dinara, što je za 70,40% manje od vrednosti prometa u prethodnoj nedelji. Najvažnija vest nedeljnog trgovanja glasi: cena kukuruza I dalje je u porastu.

Kukuruz je na novom sezonskom maksimumu koji od 21.3.2014. godine iznosi 17,90 din/kg bez PDV. Cena ove robe se tokom nedelje kretala od početnih 17,60 din/kg, pa do već pomenutih 17,90 din/kg. Prosečna nedeljna cena trgovanja je iznosila 19,47 din/kg ( 17,70 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast od 3,05%.

Deo objašnjenja u vezi ovog cenovnog rasta svakako treba tražiti u očekivanim sezonskim ponavljanjima oko rasta cene karakterističnih za ovaj period, ali ovoga puta primarni značaj ima jedan manje “tržišni” faktor, a to je politička kriza u Ukrajini, trećem najvećem svetskom izvozniku kukuruza i šestom izvozniku pšenice.

Svetska tržišta takođe su u tzv. “Bull” fazi, odnosno fazi bika što u berzanskoj terminologiji znači u uzletu, tj. porastu. Kratak pregled dve, za nas referentne evropske berze : Budimpešta ( majski fjučers) – 19,13 din/kg, Pariz  (majski fjučers) – 21,51 din/kg.


Pšenice nema u prometu u skladu sa njenim robnim potencijalom. Ovo tržište sve više se profiliše u skladu sa tržišnim očekivanjima od novog roda. Pšenica je uglavnom kod svih velikih svetskih proizvođača sa severne hemisfere iz zimskih uslova izašla u prilično dobroj kondiciji.

Ta okolnost kompenzuje nervozu sa crnomorskog regiona, pa je I tržište nešto mirnije. Cena hlebnog zrna kod nas je protekle nedelje iznosila 22,00 din/kg ( 20,00 bez PDV). To je je pad od 1,48% u odnosu na poslednje zaključenu cenu na ovom tržištu u prethodnom periodu.

Posle pauze od tri nedelje, soja je ponovo bila predmet interesa trgovaca na berzi. Posle februarskog pada, cena soje se protekle nedelje oporavila i u porastu je je u odnosu na poslednje zabeleženo trgovanje od 5,15%. Inače prosečna cena u nedelji za nama je iznosila 63,53 din/kg ( 57,75 bez PDV).

U evidenciju berzanske trgovine protekle nedelje ušao je I podatak o trgovini suncokretove sačme sa 33% proteina i to po ceni od 27,00 din/kg (22,50 bez PDV), ili za 0,90% više u odnosu na cenu iz prethodne nedelje.
Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011


Broj poruka : 2035
Points : 5457
Datum upisa : 07.05.2009

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePet Apr 18, 2014 10:12 pm

citat ::
"Politička previranja u Ukrajini itekako utiču na međunarodno tržište žitarica, što su osetile sve referentne svetske berze", izjavio je direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin i napomenuo da je tržište reagovalo uvođenjem "premije rizika" za robu iz Crnomorskog basena.

On je podsetio da je to područje, kojem gravitiraju još Rusija i Kazahstan, jedno od najvećih proizvođača i izvoznika žitarica.

Ukrajina je treći svetski izvoznik kukuruza, sa 18,5 miliona tona godišnje, dok je izvoz od deset miliona tona pšenice svrstava na šesto mesto u svetu, tako da su aktuelni politički potresi u toj zemlji veoma veliki faktor rizika za tržište žitarica.

Galetin je napomenuo i to da je Ukrajina u proteklom periodu zaključila mnogo terminskih ugovora o isporuci žitarica velikim uvoznicima poput Kine, koje mora da ispoštuje, pa produbljavanje krize i u tom pogledu moglo da poveća "nesigurnost i nervozu na svetskom tržištu".

On smatra da bi dodatni činilac te nesigurnosti mogao da bude i relativno nepovoljna agrometeorološka situacija u SAD, kao najvećem svetskom proizvođaču žitarica, jer se procenjuje da je trenutno svega trećina tamošnjih useva pšenice u dobrom ili odličnom stanju.

Prošle godine u ovo vreme ta procena je iznosila oko 65 procenata, naveo je Galetin ističući da se tako dovodi u pitanje ovogodišnji prinos pšenice i dodao da je slična situacija i u Rusiji i Kazahstanu, takođe značajnim proizvođačima hlebnog žita.

Pošto je i Srbija "delić tog svetskog tržišnog mozaika" i minulih godina značajan izvoznik kukuruza a sve više i pšenice, ta kretanja i turbulencije na svetskom tržištu žitarica utiču svakako i na domaće proizvođače i izvoznike, dodao je Galetin.

Eto i nas malo Bog da pogleda...
 kafa 

_________________
Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama


Broj poruka : 712
Points : 1912
Datum upisa : 30.11.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePon Maj 12, 2014 11:58 pm

Ukupan promet na Produktnoj berzi dana 12.05.2014. iznosio je 322 tone.
Trgovalo se prirodno suvim kukuruzom rod 2013 po ceni od 19,47 din/kg, kukuruzom vlage do 15% po ceni od 19,58 din/kg i sojom rod 2013 fco-kupac po ceni od 66,33 din/kg.

Dana 09.05.2014. trgovalo se prirodno suvim kukuruzom po ceni od 19,58 din/kg i sojom rod 2013 po ceni od 65,23 din/kg.

Dana 08.05.2014. trgovalo se prirodno suvim kukuruzom po ceni od 19,58 din/kg, pšenicom rod 2013 po ceni od 24,20 din/kg i sojom rod 2013 po ceni od 64,57 din/kg.

Dana 07.05.2014. trgovalo se suncokretovom sačmom min 33% po ceni od 32,76 din/kg. U cene je uključen PDV od 10%.

_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Strbac
VIP
VIPBroj poruka : 130
Points : 314
Datum upisa : 14.11.2007

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeNed Avg 24, 2014 11:13 pm

Drugari, imam jedno pitanje. 
Gde se mogu videti grafikoni kretanja cena zitarica na nasoj Produktnoj berzi?
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2993
Godina : 47
Localisation : N.BGD
Points : 5561
Datum upisa : 22.05.2007

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePon Avg 25, 2014 10:43 am

http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/node/3525

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Strbac
VIP
VIPBroj poruka : 130
Points : 314
Datum upisa : 14.11.2007

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePon Avg 25, 2014 11:52 am

Hvala puno Kobe za ovo, ali mislio sam na normalan grafikon kretanja cena, kao sto imamo za akcije na Belexu gde se vidi unazad za 3 meseca i vise.
Nazad na vrh Ići dole
Tenerife
VIP
VIP
Tenerife


Broj poruka : 739
Points : 2460
Datum upisa : 02.10.2013

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePon Avg 25, 2014 12:23 pm

http://www.proberza.co.rs

_________________
Folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Turbo folk je gorenje naroda, svako pospešivanje tog sagorevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa

Glasački listić koji omogućuje svakoj budali da ga ispravno popuni je turbo folk
Nazad na vrh Ići dole
Strbac
VIP
VIPBroj poruka : 130
Points : 314
Datum upisa : 14.11.2007

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePon Avg 25, 2014 1:09 pm

Tenerife ::
http://www.proberza.co.rs
Hvala, ali ni ovde nema grafikona cena. Koliko vidim nema nigde?
Nazad na vrh Ići dole
Tenerife
VIP
VIP
Tenerife


Broj poruka : 739
Points : 2460
Datum upisa : 02.10.2013

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePon Avg 25, 2014 1:50 pm

http://www.proberza.co.rs/graph/prodex

klik na prodex pa onda dalje, ovo trazis:
http://www.proberza.co.rs/graph/prodex/

mozda se razlikuje na desktopu jer sa mobilnog gledam.

_________________
Folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Turbo folk je gorenje naroda, svako pospešivanje tog sagorevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa

Glasački listić koji omogućuje svakoj budali da ga ispravno popuni je turbo folk
Nazad na vrh Ići dole
Strbac
VIP
VIPBroj poruka : 130
Points : 314
Datum upisa : 14.11.2007

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeUto Avg 26, 2014 10:55 am

Hvala puno
Nazad na vrh Ići dole
Roman Abramovich
Member
MemberBroj poruka : 677
Localisation : Zemun
Points : 1789
Datum upisa : 25.05.2007

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePet Okt 17, 2014 4:56 pm

Produktna berza: Cena kukuruza na petogodišnjem minimumu

NOVI SAD - Cena kukuruz na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je pala na 12 dinara po kilogramu, bez PDV-a, što je najmanja cena te žitarice u poslednjih pet godina, saopštila je danas ta berza.

Prosečna cena kukuruza bila je 13,51 dinara, pet odsto manja nego prethodne nedelje.

Na Produktnoj berzi je ove nedelje prodato 2.049 tona robe, 46,6 odsto više nego pre sedam dana, a vrednost prometa povećana je 8,8 odsto, na 37,3 miliona dinara.

U ukupnom prometu 80 odsto je bila prodaja kukuruza, koji je ove godine u Srbiji bio zasejan na 1,2 miliona hektara oranica.

Stručnjaci Produktne brze očekuju da će prinos te žitarice biti oko sedam tona po hektaru, tako da će, posle podmirenja domaćih potreba, značajne količine preostati za izvoz.

Prosečna ovonedeljna cena pšenice bila 19,51 dinar po kilogramu, što je za 4,36 odsto više nego prethodne nedelje.
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir


Broj poruka : 2062
Points : 5715
Datum upisa : 06.12.2008

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeUto Jun 14, 2016 1:31 am

Stručnjaci predviđaju odličan rod pšenice, od čega će oko 1,5 miliona tona završiti u inostranstvu, pre svega u zemljama regiona, afričkim državama, na Bliskom i Srednjem istoku.

Žetva pšenice počinje za manje od mesec dana, a stručnjaci predviđaju odličan rod. Sa zasejanih 610.000 hektara, možemo da očekujemo rod od oko tri miliona tona.

Od toga, 1,5 miliona tona zadovoljiće domaće potrebe, dok će ostatak završiti na međunarodnom tržištu. U prolećnoj setvi zasejano je oko 1,6 miliona hektara žitarice, od čega najviše kukuruza i suncokreta.

Pšenici je ova godina izuzetno pogodovala, s obzirom na to da je bilo dosta kiše u poslednjih 20 dana. Zrno je dobro nalilo i rod je kvalitetan, kaže direktor „Fonda za žito“ Vukosav Saković.

Žetva ječma počinje za sedam do deset dana, a početkom jula kreće pšenica. Za izvoz će biti, sa prošlogodišnjim zalihama, između 1,6 i 1,8 miliona tona. Od toga, oko 600.000 tona pšenice i brašna izveze se u zemlje regiona, dok ostatak ide na međunarodno tržište.

Našu pšenicu kupuju afričke zemlje, Bliski istok i Srednji istok. Pšenice sada ima svuda, ali mi imamo naše kupce. Kako kaže, realna cena se još ne zna, jer ima još dosta do žetve, pa nije formirana na izvoznom tržištu.

Kada je reč o prolećnoj setvi, ove godine je suncokret bio omiljena kultura poljoprivrednim proizvođačima, jer su dobro prošli lane, ističe Saković. Ona je zasejana na oko 220.000 hektara. Soja na oko 200.000 hektara. a kukuruz je i dalje vodeća kultura, i zasejan je na nekih milion hektara.

Usevi za sada izgledaju dobro, kiše je bilo, a ratari su uradili svoj deo posla. Sada sve zavisi od vremenskih prilika.

Statistički podaci pokazuju da je ukupna vrednost agrarnog izvoza prošle godine bila 2,8 milijardi dolara, a uvoza oko 1,5 milijardi dolara. Tako smo imali suficit od oko 1,3 milijarde dolara.

99

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old memberBroj poruka : 2173
Points : 6035
Datum upisa : 25.07.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeSre Jun 15, 2016 3:23 pm

NOVI SAD - Cena pšenice ovogodišnjeg roda u vreme žetve biće oko 16 dinara po kilogramu bez PDV-a, s obzirom da se po podacima Produktne berze u prodaji na zeleno, cena hlebnog žita kreće između 15 i po i 16 dinara.

"Verujem da će krenuti cena u toku žetve, 16 dinara ali će vrlo brzo ona eksplodoirati zato što ne terenu ima useva gde kombajn nema šta da traži", kaže Nenadović.

Ove godine se može očekivati dobar prinos. Međutim sa prelaznim zalihama koje iznose čak 400.000 tona bitno će uticati na tržišne viškove, a to svakako znači manju cenu koja sigurno neće zadovoljiti naše poljoprivredne proizvođače.

"Prema indikativnim podacima trgovanja na zeleno, cena se kreće između 15 i po i 16 dinara bez PDV, pa možemo naslutiti da će cena kada krene žetva biti nešto manja od 16 dinara", kaže Žarko Galetin, direktor Produktne berze Novi Sad.

Oni ratari koji neće prodavati pšenicu odmah nakon žetve važno je napomenuti da su silosi spremni za novi rod kao i da će cena lagerovanja biti na istom nivou kao i prošle godine

Stručnjaci kažu da je bez obzira na promenljivo vreme pšenica u dobroj kondiciji ali ipak slabije nego u odnosu na prošlu godinu.

_________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old memberBroj poruka : 2173
Points : 6035
Datum upisa : 25.07.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeUto Jul 12, 2016 8:21 pm

Pšenica 15 RSD, ratari izlaze na ulice
Nezadovoljna niskom otkupnom cenom pšenice Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije, najavila je proteste.

Prošle godine otkupna cena pšenice išla i do 22 dinara, a ovih dana cena je pala i ispod 15 dinara. Ratari kažu da će ako ta cena ostane razmisliti da li će i sledeće godine na poljima saditi i pšenicu.

veshtica  Problemi kad dobro rodi, problemi kad ne rodi dobro....
Smesno!
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader


Broj poruka : 993
Points : 2794
Datum upisa : 05.09.2008

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeČet Nov 16, 2017 7:33 pm

U izvozu kukuruza Srbija je na osmom mestu, dok je u izvozu pšenice na desetom
Srbija se kotira među 10 najvećih izvoznika žitarica na svetu u periodu od ekonomske 2014/15. do 2016/17. godine, prema analizi udruženja Žita Srbije urađenoj na osnovu podataka Ministarstva za poljoprivredu SAD.

U izvozu kukuruza Srbija je na osmom mestu, dok je u izvozu pšenice na desetom, a u pogledu prinosa po hektaru je na visokom drugom mestu kad je u pitanju pšenica, odmah iza proseka Evropske unije, i na petom mestu u prinosu kukuruza po hektaru.

Udruženje Žita Srbije je ovu analizu predstavilo na najvećem svetskom forumu u oblasti proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama „Global grejn“, koji je održan u Ženevi od 14. do 16. novembra, a na kojoj su učestvovali uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2790
Points : 7950
Datum upisa : 21.01.2009

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePon Avg 06, 2018 9:39 pm

Rod kukuruza u Srbiji ove godine mogao bi premašiti sedam miliona tona, što je blizu rekorda od osam miliona tona koji je ostvaren 2016. godine ali na većoj zasejanoj površini nego ove godine, rekao je direktor poslovnog Udruženja "Žita Srbije".

On je agenciji Beta kazao da će ove godine, kada je zasejano oko 900.000 hektara, što je manje nego prošle godine kada je pod tom kulturom bilo 970.000 hektara, većim prinosom biti nadoknadjen manjak oranica.

U Srbiji je 2016. godine bilo zasejano preko milion hektara, prinosi su bili od pet do 16 tona po hektaru.

Izvoz kukuruza, ako se ostvari očekivani prinos od preko sedam miliona tona, prema njegovim rečima, mogao bi da buda oko 2,5 miliona tona.

Saković je rekao da ove godine neće biti problema sa nalaženjem kupaca jer je severnu Evropu zahvatila suša i tražiće više kukuruza.

"Kod izvoza kukuruza veći je problem logistika nego nedostatak tržišta jer nizak nivo na Dunavu povremeno ometa transport", rekao je Saković.

Dodao je da je cena kukuruza 16 dinara po kilogramu i da treba očekivati blagi rast.


_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama


Broj poruka : 712
Points : 1912
Datum upisa : 30.11.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeSre Dec 05, 2018 8:47 pm

Pšenica je od letos do sada poskupela 30 odsto, pa kilogram umesto 16,50 dinara košta 21,50 dinara, ali se ne očekuje da će poskupeti hleb i peciva, rekli su agenciji Beta predstavnici proizvođača i pekara.

Predsednik Poslovnog udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković ocenio je da je je jedan od razloga za tako visok rast cene pšenice to što se deo domaćih proizvođača uzdržava od prodaje, jer zasejana pšenica za narednu godinu zbog loših uslova još nije nikla pa je neizvesno koliki će biti rod sledeće godine.

"Drugi razlog za rast cene pšenice je što je za poslednjih pet meseci zbog poskupljenja tog poljoprivrednog proizvoda i na međunarodnom tržištu izvezeno 700.000 tona pšenice i brašno od još 100.000 tona pšenice što je smanjilo ponudu na domaćem tržištu", rekao je Saković.

Dodao je da je iz Srbije u kratkom roku izvezena pšenica lošijeg kvaliteta po oko 148 evra po toni sa troškovima prevoza, ili po 16,20 dinara po kilogramu, ali da je to visoka cena.


_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
philips1
Our family
Our  familyBroj poruka : 334
Points : 946
Datum upisa : 12.04.2012

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeNed Avg 18, 2019 9:59 pm

Cene pšenice, kukuruza i soje na Produktnoj berzi u Novom Sadu protekle nedelje bile su niže za nekoliko procenata, saopštila je danas berza.

Najviše se trgovalo, kako se navodi pšenicom, prodato je 2.825 tona po ceni od 17,50 dinara po kilogramu do 17,70 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju manje za oko 5,5 odsto.

Kukuruz se prodavao po 15 dinara bez PDV, a zaključen je jedan ugovor na 200 tona za novi rod po ceni od 13,30 dinara bez PDV sa isporukom u oktoru i novembru, a roba je odmah plaćena.

Slaba tražnja obara i cenu soje, protekle nedelje se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 35,50 dinara za kilogram bez PDV, što je za 2,74 odsto manje nego nedelju dana ranije.
Nazad na vrh Ići dole
FatCat
Member
Member
FatCat


Broj poruka : 842
Points : 1916
Datum upisa : 14.12.2008

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeUto Jan 19, 2021 1:26 pm

Cenu kukuruza podigli finansijski fondovi, Kina kupuje velike količine!

Beograd -- Kukuruz je u Srbiji od početka ove godine skuplji 12 odsto nego na kraju 2020. godine i kilogram košta od 19,5 dinara do 22 dinara.

Poskupeo je jer su finansijski fondovi počeli da ulažu novac kupujući na svetskim berzama poljoprivredne proizvode, pre svega taj proizvod, rekao je danas predstavnik Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica "Žita Srbije" Vukosav Saković.

On je za Betu rekao da su investicioni fondovi počeli da ulažu u poljoprivredne proizvode zbog recesije izazvane zdravstvenom krizom.

"Zbog krize u privredi, kao posledice pandemije virusa korona, smanjene su mogućnosti za ulaganja, pa su se finansijski fondovi okrenuli poljoprivrednim proizvodima", rekao je Saković.

Dodao je da se svaka promena cene na svetskom tržištu reflektuje i na domaće cene.

Na Produktnoj berzi u Novom sadu prošle nedelje su zaključeni ugovori o kupoprodaji kukuruza po ceni od 19,50 do 21,80 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost (PDV), a najviša dostignuta cena tog proizvoda, dovezena kupcu, iznosila je 22,20 dinara po kilogramu.

Saković je rekao da finansijski fondovi sada poseduju rekordne količine poljoprivrednih proizvoda i da velike količine kukuruza kupuje Kina.

Tražnja kukuruza je, prema njegovim rečima, povećana uprkos prognozama da proizvodnja kukuruza u narednoj godini neće biti smanjena.

_________________
Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
Nazad na vrh Ići dole
Stane Dolanc
Our family
Our  familyBroj poruka : 334
Points : 814
Datum upisa : 22.05.2007

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeSre Apr 21, 2021 9:18 pm

Trgovci: Svinjsko meso u prodavnicama uskoro skuplje za 20 odsto!

Spremite se, cene hrane će explodirati ove godine, sve će poskupeti!

To je svetski trend, ne odnosi se samo na Srhbiju.
Nazad na vrh Ići dole
Gocili
VIP
VIP
Gocili


Broj poruka : 756
Localisation : Vojvodina
Points : 1795
Datum upisa : 25.05.2009

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePet Apr 23, 2021 11:23 am

Nema bas mnogo logike da cena hrane u svetu poraste, ako se ocekuje pad populacije na globalnom nivou, sto znaci i pad traznje.

_________________
Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
Nazad na vrh Ići dole
Cicija
Member
Member
Cicija


Broj poruka : 849
Points : 1965
Datum upisa : 10.01.2008

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePon Maj 17, 2021 6:46 pm

Cena soje na Produktnoj berzi u Novom Sadu danas je porasla na istorijski nivo od 86 dinara za kilogram, ali iako je bilo tražnje vlasnici nisu želeli da je prodaju, jer su iščekivali dalji rast cene. Soja je pre nekoliko dana već koštala 85,50 dinara po kilogramu i u odnosu na maj 2020. godine bila skuplja za - više od 100 odsto.

„Cena soje pada i raste iz tehničkih razloga zbog uključenja špekulanata i finansijskih fondova u trgovinu tom uljaricom na Čikaškoj berzi. Špekulanti i finansijski fondovi se pojavljuju na berzu i kao kupci i kao prodavci pa zavisno od toga cena raste ili pada. Zbog toga i ne postoji stabilan trend rasta cene soje“, rekla je Saković.

Dodala je da cena soje raste od aprila prošle godine, ali sada intenzivnije jer su i zalihe iz prošlogodišnjeg roda manje.

Prošle nedelje kukuruz na Produktnoj berzi koštao je 27,30 dinara što je rekord posle 2012. godine.
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old memberBroj poruka : 2173
Points : 6035
Datum upisa : 25.07.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeUto Maj 18, 2021 7:57 pm

Cene osnovnih namirnica širom sveta su proteklih meseci značajno porasle i u proseku koštaju za jednu trećinu više nego prošle godine, proizilazi iz podataka Organizacije UN za poljoprivredu i hranu (FAO)

Najveći rast primećen je kod šećera, koji je poskupeo čak 60 odsto, a zatim slede žitarice sa skokom cene od 26 procenata. Dok je jedna tona pšenice u maju 2020. na berzi sirovina u Frankfurtu koštala 185 evra, sada košta 251 evro.

Što se kukuruza tiče, cena je skočila za 60 odsto iznad prosečne cene od 2020, a slično je i sa sojom. Razlog za drastičan skok cena osnovnih nanirmica su, pored loše žetve, veće cene sirove nafte, troškova transporta, izjavio je ekspert za poljoprivredu Franc Sinabel.

On ukazuje da će se skok cena sirovina osetiti i tokom svakodnevne kupovine, jer će proizvođači keksa, hleba i čipsa zbog skupih sirovina povećati cene, a može se očekivati poskupljenje i mesa, jer su kukuruz i soja sirovine kojima se hrane životinje.

A OPASNOST od inflacije je IZVESNA !!
Jedini nacin da se drzave brane jeste PODIZANJE kamata, a zna se sta to znaci....

Akcije, nekretnine, sirovine sve cene su na najvisem nivou, da bi se to regulisalo, jedino resenje je podizanje kamata, i eto nam finansijske krize... a to znaci USPORAVANJE privrede!!!!
titanik

_________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama


Broj poruka : 712
Points : 1912
Datum upisa : 30.11.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePon Jun 07, 2021 1:13 am


_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama


Broj poruka : 712
Points : 1912
Datum upisa : 30.11.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeUto Jul 20, 2021 9:31 am

Žetva pšenice u Srbiji je završena, a ukupan prinos je rekordnih oko 3,4 miliona tona, kazala je danas direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Saković.

Dodala je da je prosečan prinos po hektaru 5,7 tona i da je do sada najveći, a da je ostavaren na 595.000 hektara.

Ona je rekla da su za poslednjih osam godina najbolji rezultati ostvareni 2016/2017. godine kada je ukupno požnjeveno 3,11 miliona tona pšenice sa 610.000 hektara, a da je prosek po hektaru bio 5,1 tonu, dok je 2018/2019. godine ukupan prinos sa 650.000 hektara bio 3,19 miliona tona, a prosečan prinos 4,9 tona po hektaru.

_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama


Broj poruka : 712
Points : 1912
Datum upisa : 30.11.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeSub Avg 21, 2021 10:00 pm

Pšenica je protekle nedelje bila najtraženiji primarni poljoprivredni proizvod na Produktnoj berzi u Novom Sadu pa je početkom sedmice prodavana za 23,50 dinara po kilogramu dok je nedeljno trgovanje u petak okončano cenom od 24,20 dinara. Kukuruz je takođe zabeležio rast pa je na kraju sedmice prosečna ponderisana i oporezovana cena iznosila 27,35 dinara za kilogram.

_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama


Broj poruka : 712
Points : 1912
Datum upisa : 30.11.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePet Sep 24, 2021 3:11 pm

Proizvodnja pšenice u Srbiji u 2021. godini od 3.538 tona veća je za 23,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je prinos kukuruza opao za 20,7 odsto, na 6.241 tona, saopšteno je danas iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Ostvarena proizvodnja malina je viša za 10,1 odsto, a višanja manja za 6,4 odsto.

U poređenju sa prošlom godinom očekuje se veća proizvodnja šećerne repe za 1,5 odsto, a manja proizvodnja suncokreta za 6,1 i soje za 27,0 odsto, ocenjeno je iz RZS-a.

U odnosu na desetogodišnji prosek (2011–2020. godine) proizvodnja pšenice je veća za 35,9 odsto, suncokreta za 8,4 i soje za 4,7 odsto, a manja je proizvodnja kukuruza za 0,7 i šećerne repe za 21,8 odsto.

U poređenju sa proizvodnjom ostvarenom u prošloj godini očekuje se veća proizvodnja jabuka, za 4,9 odsto, a manja proizvodnja šljiva, za 29,1 odsto.

U odnosu na desetogodišnji prosek očekuje se povećanje proizvodnje jabuka za 22,3 odsto, a smanjenje roda šljiva za 8,2 odsto.

Očekivana proizvodnja grožđa u Srbiji manja je za 2,9 odsto od prošlogodišnje, odnosno 3,9 u odnosu na desetogodišnji prosek, navedeno je u saopštenju RZS.

_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama


Broj poruka : 712
Points : 1912
Datum upisa : 30.11.2010

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePet Nov 19, 2021 10:13 pm

NOVI SAD – Pšenica je ove sedmice u trgovanju putem novosadske Produktne berze dostigla rekordnu cijenu od 35,11 dinara /oko 0,30 evra/ za kilogram, saopšteno je iz Berze.

Iz Berze objašnjavaju da je na rast cijene hljebnog zrna uticala povećana potražnja za tom žitaricom, kao i dešavanja na inostranim tržištima.

Pšenica je, uprkos poskupljenju, bila najtraženija roba na berzanskom tržištu.

Od ukupnog berzanskog prometa, koji je u ovom periodu bio 8.875 tona, čak 8.200 tona činila je pšenica.

Istovremeno, kukuruzom sa povećanim procentom vlage putem Berze trgovano je po cijeni od 24,90 dinara /oko 0,21 evra/ za kilogram bez poreza na dodatu vrijednost /PDV/.

Sojom je putem Berze trgovano po prosječnoj cijeni od 80,19 dinara /oko 0,68 evra/ za kilogram sa uračunatim PDV-om. U odnosu na prošlu sedmicu soja je bila skuplja za 1,12 odsto.

Stočnim ječmom je putem Berze trgovano po cijeni od 31,50 dinara /oko 0,27 evra/ za kilogram sa uračunatim PDV-om.

Ukupan promet bio je 8.875 tona robe čija je finansijska vrijednost iznosila oko 314,5 miliona dinara /oko 2,7 miliona evra.

_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2790
Points : 7950
Datum upisa : 21.01.2009

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeSre Feb 02, 2022 11:51 am

Cene zitarica su zbog krize na istoku Evrope porasle sedam odsto u protekle dve sedmice.

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
FatCat
Member
Member
FatCat


Broj poruka : 842
Points : 1916
Datum upisa : 14.12.2008

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeNed Mar 06, 2022 9:04 pm

Za samo godinu dana, cena pšenice je porasla više nego duplo.
Mnogi upozoravaju da je svet pred "gladnom godinom", kao razlog tome navode činjenicu da je prvo svet zadesila "korona kriza", a sada se nastavilo sukobom u Ukrajini.
Kao opravdanje za ove strahove navode činjenicu da Rusija proizvodi 25% svetskog žita, a Ukrajina 20 odsto.
Postoji bojazan da će, zbog vojnih operacija u Ukrajini ovogodišnja žetva da podbaci.
Sve to se odrazilo i na cenu pšenice na svetskim berzama. Za samo godinu dana ona je porasla više nego duplo.
Prošle godine u ovo vreme cena pšenice je bila 6,5 američkih dolara za bušel, a sada je 13,4 američka dolara.

_________________
Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
Nazad na vrh Ići dole
Gocili
VIP
VIP
Gocili


Broj poruka : 756
Localisation : Vojvodina
Points : 1795
Datum upisa : 25.05.2009

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeUto Apr 26, 2022 9:41 am

Ko ili sta stoji iza rasta cena zitarica, uljarica, energenata i sl. naivni bi pomislili da rastu zbog rata u Ukrajini. A istina je da iza svega stoje oni koji upravljaju berzama na zapadu, dakle opet Rokfelerovi i Rotsildi. Sta je cilj enormnog rasta cena hrane da siromasni ljudi umru od gladi. A sta stoji iza rasta cena energenata, naivni bi pomislili opet da je upitanju rat u Ukrajini, a istina je da se izazove ekonomski kolaps Evrope a pre svega Nemacke i tako izazove treci svetski rat. A ko bi mogao da stoji iza toga pa sad vec pogadjate opet ovi gore navedeni. A krajnji cilj je preuzimanje Evrope, po mogucstvu u celini, doduse od Putina.

_________________
Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir


Broj poruka : 2062
Points : 5715
Datum upisa : 06.12.2008

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimePon Jul 03, 2023 7:06 pm

Proizvodnja pšenice ove godine trebalo bi da dostigne 3.755.000 tona, što je za 20,8 odsto više u odnosu na proizvodnju ostvarenu u prošloj godini, saopštio je danas Republički zavod za statistiku, navodeći da se kod očekuje smanjenje proizvodnje malina za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu.

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011


Broj poruka : 2035
Points : 5457
Datum upisa : 07.05.2009

TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI   TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI - Page 2 Icon_minitimeČet Jul 13, 2023 9:02 pm

Vlada Srbije donela je u četvrtak zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve kupi do 200.000 tona merkantilne pšenice, roda 2023. godine.
Kako je navedeno na portalu resornog ministarstva, cena će biti od 25 dinara po kilogramu, a na to je uračunt porez na dodatu vrednost (PDV).
Kupovina merkantilne pšenice vršiće se posredovanjem Produktne berze Novi Sad, a prednost prilikom prijave imaju fizička lica, nosioci registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava.
Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od jednog aktivnog registrovanog poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je 10 tona, a maksimalno 100 tona.

_________________
Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Nazad na vrh Ići dole
 
TRGOVINA NA PRODUKTNOJ BERZI
Nazad na vrh 
Strana 2 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3  Sledeći
 Similar topics
-
» IC.Broker - BUDI SAM SVOJ BROKER!
» Strategije na berzi
» Obveznice iz restitucije na berzi

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: BERZA, trendovi, aktuelnosti...-
Skoči na: