| Naftna Industrija - NIIS 8. DEO | |
|
+98mushoke Zeljko Stane Dolanc geogsi Strbac Non-ProfitOrganization pepermint MYSTIC021 Kopac Nikollla Dragivoje Cermet insajderxxx kaktusic Tom80 gaggii Miros Lav KRUSKA Borodino Dragan11 Mikica Taliban govedinho StariHrast Dnenad85 Slovenac1 Boza Belex Nemesis Boranija adamm Gocili Ivan2211 Joca Zane JMBR Von Misha boxxi Sutra Bond Zeljko321 Matans Fokus Jerry Springer MilanR BojanNS Sneki Matthew Greenburgh philips1 Nestrpljivi boban75 Sasuolo ivan45 Trade Now Tods Bojjan zORAn MORNAR Dragot Nikola hey-ho Racunarko Drasko Zmark GogaAna Fmember FatCat Admin Zile Dejansss Al Kapone Folio Maca LUMTDZOS Dragan555 Roman Abramovich Red max Djepeto83 Kobe Bryant MMcorp Aleks Urosk Teletrader Big Mile gogloee Hrx84 Aca kurbla Ars Vivendi Limited011 Dalaj Lama Smile flyer Aritmeticar Vladulns Jumbo Frenky Momir Tenerife Bezimena 102 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Dragan555 Old member
Broj poruka : 1489 Points : 3162 Datum upisa : 18.01.2014
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 8. DEO 1/17/2015, 13:06 | |
| Taliano kakve veze ima dobit od prethodne 4 godine sa sadasnjim desavanjima? Hteo sam da kupim akcije NIIS nakon isplate dividendi ali nisu pale tada koliko sam ocekivao (srecom) Sad za mene ce jedini pokazatelj biti prvi kvartal 2015 i to da li cene i dalje padaju ili ne. | |
|
| |
Dragan555 Old member
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 8. DEO 1/17/2015, 13:26 | |
| I svi kao da ne primecuju jednu cinjenicu. Kao NIIS je malo smanjio cene. Pa drzava nije ni malo smanjila akcize cak ih je i povecala. Znaci onih 20-ak dinara koliko su smanjene su cist gubitak za NIIS. Znaci smanjene su iz zarade. Ko god je se ikad bavio trgovnom zna sta je recimo smanjiti zaradu za mozda celih 30%. | |
|
| |
Trade Now VIP
Broj poruka : 404 Points : 1837 Datum upisa : 13.04.2014
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 8. DEO 1/17/2015, 14:09 | |
| Rezultati će biti gori to se očekuje, čak i da budu bolji od očekivanja i dalje ne vidim razloge da kupujem jer tek posle I i II kvartala će se tek videti koliko je dobit nagrizena. NIIS se zadužio u dolarima poprilično a dolar jača li jača, a nafta pada li pada. Sada ne bih kupio ni po 600 dinara. Mnogo se pričalo da smo poklonili NIIS rusima a prilike prilikom prodaje su bile slične sadašnjim. Sada imao modernizovanu rafineriju pa ipak će berza pokazati koja je realna vrednost. | |
|
| |
Taliano Forum queen
Broj poruka : 1475 Points : 6231 Datum upisa : 23.02.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 8. DEO 1/17/2015, 15:44 | |
| Dragane 555, naveo sam ti cistu dobit iz zadnje 4godine posto moras znati sta kupujes.Ta dobit je delom investirana u modernizaciju,delom je ostala kao nerasporedjena pa je sistem samim tim stabilniji,a firma vredi u bukvalnom smislu 1,2mlrd vise nego pre 4god.Trebalo bi se plasiti da su izostala ulaganja u modernizaciju.Osim toga moras stvari gledati iz drugog ugla....ako je cena nafte niska-bice veca potrosnja,pa ce i uposlenost prerade biti veca.A cene nafte i dolara ocas mogu da promene uloge-videcemo.Sto se tice dobiti u 2014 moguca su prijatna iznenadjenja(to je i Kiril nagovestio),mada mislim da to za dugorocne investitore( 5+godina)nije bitno dali je 300 ili 400miliona.Ja bih kao investitor jedino voleo i insistirao da se dobit realno prikaze.Licno mislim da u zadnje 4godine to nije bio slucaj(trebalo je tu biti vise). _________________ Istina je-veliki sam fan NIISa. I šta je tu loše? Navijam za njih i to ne krijem!!
| |
|
| |
Matans VIP
Broj poruka : 243 Points : 1117 Datum upisa : 13.12.2012
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 8. DEO 1/17/2015, 17:19 | |
| Nema jeftinije akcije na Belex-u od NIIS-a | |
|
| |
Dragot VIP
Broj poruka : 655 Points : 2873 Datum upisa : 16.10.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 8. DEO 1/18/2015, 10:54 | |
| За период од девет месеци који се завршио 30. септембра 2014.за сирову нафту је плаћено 78.342.210.000 дин, док је 2013. у истом периоду плаћено 86.957.443.000 дин. Пошто је након 30.септ.2014. настављен пад цена нафте, за претпоставити је да је падао и ниво плаћања за сирову нафту. Значи, по овом основу су смањени укупни расходи. Немамо разлога не веровати да су укупни расходи стварно смањени, пошто су остали инпути мање-више остали исти. Држава за порезе узима проценат од добити. Ако су укупни приходи у паду (имајући у виду пад цене деривата), онда је и мањи износ у динарима који се издваја за давања држави.Проблем је свакако у нестабилном курсу динара. Међутим, ако имамо у виду пад цене нафте, који је већи од 50%, и пад цена нафтних деривата, који је мало већи од 20%, да ли се може рећи да је пред НИС-ом "катастрофичан" пад добити. Слажем се са неким запажањима да је чак повећана потрошња нафтних деривата, судећи бар по броју возила на улицама. На крају, и сам више возим ауто! | |
|
| |
Big Mile VIP
Broj poruka : 1658 Points : 6510 Datum upisa : 19.02.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 8. DEO 1/18/2015, 12:08 | |
| Raspravi optimista i pesimista nikada kraja, ovde ni vrhunski analiticar nemože da da približnu procenu jer je previše nepoznanica. Ali za mesec dana ce rezultati pa ce sve biti jasno, a ja na NIIS-u trenutno spadam u pesimiste. | |
|
| |
Tenerife VIP
Broj poruka : 739 Points : 2460 Datum upisa : 02.10.2013
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 8. DEO 1/18/2015, 13:37 | |
| @Dragot _________________ Folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorevanjem
Turbo folk je gorenje naroda, svako pospešivanje tog sagorevanja je turbo folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa
Glasački listić koji omogućuje svakoj budali da ga ispravno popuni je turbo folk
| |
|
| |
gogloee VIP
Broj poruka : 1024 Points : 2865 Datum upisa : 10.01.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 8. DEO 1/18/2015, 14:13 | |
| - Big Mile ::
- Raspravi optimista i pesimista nikada kraja, ovde ni vrhunski analiticar nemože da da približnu procenu jer je previše nepoznanica. Ali za mesec dana ce rezultati pa ce sve biti jasno, a ja na NIIS-u trenutno spadam u pesimiste.
1. Pesimista je optimista sa iskustvom. 2. Ne može niže!!! ... Može, može _________________ "Ko izgubi dobitak dobije gubitak."
| |
|
| |
Dragan555 Old member
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 8. DEO 1/18/2015, 14:45 | |
| Ako te neki proizvod kosta 60 dinara (sa troskovima radne snage,doprinosa itd) prodajes ga 155 od toga drzavi das 50 za akcizu a smanjis cenu proizvodu za 30 dinara. Umesto dosadasnjih 45 dinara zarade ostaje ti 15 dinara. To nije gubitak od 25-30% kako mnogi pokusavaju da prikazu. Pre ce biti da sa ovim cenama u prvom kvartalu zarade nece ni biti ili ce biti trecina od zarade u prvom kvartalu 2014 godine. I ajde da dodamo da se potrosnja povecala ali ni blizu da pokrije umanjenu zaradu nastalu padom cena. U berzu se mnogo ne razumem ali u trgovini i u proizvodnji imam 22 godine iskustva. Mozda gresim za cenu NIIS i mozda na berzi vaze neka sasvim druga pravila ali sto se dobiti tice tu necu mnogo pogresiti. ------- https://www.aikb.net/viewtopic.forum?t=1771 | |
|
| |
| Naftna Industrija - NIIS 8. DEO | |
|