BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Veterinarski zavod Zemun VETZ

Ići dole 
+3
Gagi
Dragot
Smile
7 posters
AutorPoruka
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1625
Points : 4756
Datum upisa : 04.06.2008

Veterinarski zavod Zemun VETZ Empty
PočaljiNaslov: Veterinarski zavod Zemun VETZ   Veterinarski zavod Zemun VETZ Icon_minitimeSre 9 Okt - 23:42

Dragan Đurić, predsednik fudbalskog kluba Partizan i vlasnik firme „Zekstra Grupa – Zekstra“ iz Beograda, postao je većinski vlasnik „Veterinarskog zavoda Zemun“, mada na tenderu nije ispunjavao uslove za privatizaciju ovog preduzeća. U tome mu je pomogao Milan Pešut, vlasnik firme „Bankom“ iz Zemuna, koji je s njim ušao u partnerski odnos kako bi formalno zadovoljili postavljene uslove.

„Zekstri“ je „Bankom“ dao legitimitet za kupovinu „Veterinarskog zavoda“, a Pešut je, tako, bez ijednog uloženog dinara dobio oko jedan odsto vlasništva nad preduzećem koje je kupljeno za više od devet miliona evra.

Srpski biznismeni Đurić i Pešut kupili su nekoliko preduzeća u Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji. Ta kupovina prošla je uz određene nepravilnosti kao što su formiranje fiktivnih konzorcijuma i pravljenje prividne konkurencije.

„Veterinarski zavod Zemun“ postoji 75 godina. Nekada je bio jedan od najvećih proizvođača hrane i lekova za životinje u Srbiji.

Nakon neuspele prodaje u julu 2002, Agencija za privatizaciju je 2003. uputila javni poziv za prodaju 70 odsto preduzeća putem tendera. Reč je o prodajnoj metodi kojom država traži „strateškog partnera“, odnosno kompaniju koja ima velike prihode i iskustva u obavljanju delatnosti kojom se bavi i firma koja se prodaje.

„Zavod” je u februaru 2005. na tenderu prodat konzorcijumu Đurićeve „Zekstre“ i Pešutovog „Bankoma“ za oko devet miliona evra.

„Zekstra“ se bavi proizvodnjom i prodajom tekstila, a „Bankom“ trgovinom žitom, sirovim duvanom, semenjem i hranom za životinje. Konkurencija na tenderu im je bio konzorcijum zaposlenih u „Veterinarskom zavodu”. Tenderska komisija, na čijem je čelu, kao predstavnik Vlade Srbije, bio Čedomir Jovanović (danas predsednik Liberalno-demokratske partije), ocenila je ponudu ovog konzorcijuma boljom od radničke.

Prema podacima Saveta za borbu protiv korupcije, konzorcijum zaposlenih u „Veterinarskom zavodu“ uputio je Agenciji za privatizaciju prigovor zbog „pristrasnosti državnih organa“ u postupku privatizacije tog preduzeća. Deo prigovora bilo je i mišljenje pomoćnika ministra za privredu i privatizaciju koji je izrazio sumnju u bonitet konzorcijuma „Zekstra“ i „Bankom“, koji je, navodno, zatražio da kupovinu „Zavoda“ plati u ratama.

Prigovor je, krajem 2003, više od godinu dana pre konačne prodaje preduzeća, podnet i Ministarstvu za privredu i privatizaciju, koje je nadležno za rad Agencije, ali je odbijen kao neosnovan.

Odlučni da istraju, radnici su 2004. pokrenuli i spor pred Vrhovnim sudom Srbije, koji je početkom 2004. godine poništio rešenje Ministarstva. Agencija i Ministarstvo su, ipak, zaključili ugovor o prodaji „Zavoda“ sa konzorcijumom dve firme – uprkos odluci suda.

Ministar za privredu i privatizaciju je tada bio Predrag Bubalo, a direktor Agencije za privatizaciju Mirko Cvetković.

Pešut je novinarima priznao da je pristao na konzorcijum samo da bi omogućio „Zekstri“ da kupi firmu. Kaže da je to uradio jer je pre privatizacije sarađivao sa „Zavodom“ i da je želeo da zadrži tu saradnju.

„’Zekstra’ nije imala legitimitet da se pojavi. Ja sam tada rekao: ’OK, 1% (meni) da budem deo (konzorcijuma), ali bez mojih troškova, platite vi sve.’“ Pešut kaže da ga to nije ništa koštalo i da je to bila logična poslovna odluka „koju bi uvek doneo“.

Postojeći Zakon o privatizaciji Srbije nije definisao ovakvu situaciju. Branko Pavlović, bivši direktor Agencije, međutim kaže da se i uprkos tome moglo reagovati:

„Morate imati ljude koji žele sprečavanje zloupotreba i onda vam je i postojeći pravni okvir sasvim dovoljan za sprečavanje najvećih i najvažnijih pljački.“

Pravljenje fiktivnih konzorcijuma je, prema Pavlovićevom mišljenju, česta pojava u domaćoj privatizaciji.

Milan Pešut je rođen u Ljubinju, u kojem ima dve fabrike „Imel“ i „Farmavit“, dok je u Srbiji vlasnik kompanija „Fina-beo“, „Tehnička knjiga“ i „Tvende“, preko koje ima udeo u „Univerzal-holdingu“.

Dragan Đurić je rođen u Derventi i u BiH ima suvlasništvo još i u „Darta trgovini“ iz Banjaluke i NIŠP-u „Oslobođenje“ sa Pala.
Nazad na vrh Ići dole
Gagi
Still learning
Still learningBroj poruka : 53
Localisation : Beograd
Points : 290
Datum upisa : 07.07.2010

Veterinarski zavod Zemun VETZ Empty
PočaljiNaslov: Re: Veterinarski zavod Zemun VETZ   Veterinarski zavod Zemun VETZ Icon_minitimeČet 10 Okt - 8:53

Sve je ovo tačno ali sada nema svrhe više o Veterinarskom zavodu pisati jer je firma pred stečajem i u blokadi neprekidno već 15 meseci u iznosu od 2. milijarde i 55 miliona dinara odnosno tri puta više nego što je firmu Zekstra kupila na nameštenom tenderu. Proizvodnja je ugašena, radnicima već više od dve godine ne uplaćuju se doprinosi i ne overavaju zdravstvene knjižice a o platama da i ne govorimo. Eto šta je ostalo od onog giganta u svojoj branši a država nikako nije smela da dozvoli da jedna za nju strateški važna firma ovako završi.
Jedini spas je da država poništi privatizaciju, konvertuje dugove u svoje vlasništvo a u ovoj oblasti lako bi našla strateškog partnera.
treba imati u vidu da je ovo jedna od 24 sporne privatizacije koje je označila EU i još pre nekoliko meseci prvi potpredsednik Vlade je rekao da je ovde istraga pri kraju ali kraja nigde nema , očigledno neko opstruira sve to.
O svemu ovome pokojna Verica Barać je dosta govorila ali nije bilo rezultata.
Zamislite samo da se javi epidemija Antraksa ( bolesti koja se sa životinja prenosi na ljude) a vakcine nema jer je jedino ovaj Zavod u ovom delu Evrope ovu vakcinu proizvodio. Ko bi u tom slučaju odgovarao?
Da ne govorimo o širokoj paleti lekova za životinje i vakcine kao i o velikoj fabrici stočne hrane koji ne rade.
Obzirom da na ovom forumu do sada nije bilo diskusije o ovoj firmi mislim da je sada sve to suvišno a ovo neka posluži samo kao informacija za neobaveštene.
Nazad na vrh Ići dole
Dragot
VIP
VIP
Dragot


Broj poruka : 655
Points : 2873
Datum upisa : 16.10.2010

Veterinarski zavod Zemun VETZ Empty
PočaljiNaslov: Re: Veterinarski zavod Zemun VETZ   Veterinarski zavod Zemun VETZ Icon_minitimeČet 10 Okt - 21:13

Suvišno je trošiti reči na Đurićevo delo, iliti nedelo. Čovek koji je pokopao, u neku ruku, srske brendove kao što su Veterinarski zavod Zemun, Optika Beograd, knjižarsku firmu na uglu Resavske i Kralja Milana i ne znam šta još ne, danas vodi FK Partizan, koji je takođe u dubiozi da joj se dno ne nazire. Jedan je od anonimusa koga je izbacila sveopšta anarhija u kojoj smo se našli 1991. na ovamo. Čovek je plivao poput Mark Špica i za tren ovladao kapitalom i imovinom o kojima ni sanjati nije mogao. Pliva i dalje. Sve što je dodirnuo uvelo je. Stečaj, pogašeni pogoni, zamračeni izlozi u stilu "LOKAL U PRIPREMI", očajni radnici, stvarnost su koju je iza sebe ostavio. Nakon Đurića, Miškovića, Antonića i njima sličnih, samo se pitam da li će šta od Srbije ostati.
Nazad na vrh Ići dole
Gagi
Still learning
Still learningBroj poruka : 53
Localisation : Beograd
Points : 290
Datum upisa : 07.07.2010

Veterinarski zavod Zemun VETZ Empty
PočaljiNaslov: Re: Veterinarski zavod Zemun VETZ   Veterinarski zavod Zemun VETZ Icon_minitimeSre 9 Apr - 1:34

Od juče ova firma nije u blokadi jer su velika dugogodišnja dugovanja zamrznuta i računi kod banaka su aktivni.
Da li neko zna u kom statusu je trenutno ova firma, da li je to STEČAJ, RESTRUKTURIRANJE ili nešto treće obzirom da je država postavila svoje ljude u upravljački tim.
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader


Broj poruka : 993
Points : 2794
Datum upisa : 04.09.2008

Veterinarski zavod Zemun VETZ Empty
PočaljiNaslov: Re: Veterinarski zavod Zemun VETZ   Veterinarski zavod Zemun VETZ Icon_minitimeČet 18 Sep - 10:27

Projekat: Unapred pripremljeni plan reorganizacije
O planu: Unapred pripremljeni plan reorganizacije kompanije Veterinarski zavod ad Zemun usvojen je 28.03.2014 godine pred Privrednim sudom u Beogradu u predmetu St-185/2013. Plan utvrđuje 4 klase poverilaca i spada u kategoriju sanaciono-likvidacionih planova. Namirenje poverilca je predviđeno kroz primenu mera reprograma i isplate pre početka primene plana. Plan nije pravosnažan.
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old memberBroj poruka : 2173
Points : 6035
Datum upisa : 24.07.2010

Veterinarski zavod Zemun VETZ Empty
PočaljiNaslov: Re: Veterinarski zavod Zemun VETZ   Veterinarski zavod Zemun VETZ Icon_minitimeSre 10 Dec - 6:55

Dragan Đurić optužen za Azotaru

Protiv predsednika Upravnog odbora Veterinarskog zavoda Dragana Đurića i još šest osoba podignuta je optužnica zbog zloupotrebe položaja kojom su, kako se sumnja, oštetili budžet za iznos od preko 55 miliona dinara.

Oni su osumnjičeni se da su od 2009. do 2012. godine u pančevačkoj Azotari ugovarali i prodavali privrednim društvima regresirana i neregresirana mineralna đubriva.

Osim Đurića, koji je vlasnik Zekstre i predsednik FK Partizan, optužnica tereti i direktora Aktera Tihomira Trišića, vlasnika i ovlašćenog lica preduzeća Staša Milana Divljaka i bivšeg predsednika Upravnog odbora HIP Azotara Pančevo Radosava Vujačića.

_________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
Gagi
Still learning
Still learningBroj poruka : 53
Localisation : Beograd
Points : 290
Datum upisa : 07.07.2010

Veterinarski zavod Zemun VETZ Empty
PočaljiNaslov: Re: Veterinarski zavod Zemun VETZ   Veterinarski zavod Zemun VETZ Icon_minitimeČet 1 Sep - 2:22

D O K L E  !

Nema plata, nema zdravstvenog osigurnja već 5 godina,   nema doprinosa za radni staž već 5 godina,
radnici se ubeđuju da odlaze iz firme i traži im se da overe i potpišu izjavu da po odlasku iz firme neće
tražiti nikakva  zaostala plaćanja, odlaze pod pritiskom i bez ikakve otpremnine.
proizvodnja namerno ugašena u svim segmentima.
A račun u blokadi odavno.

.     Дужник:     AKCIONARSKO DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU HRANE ZA ŽIVOTINJE, VETERINARSKIH LEKOVA I VAKCINA VETERINARSKI ZAVOD ZEMUN BEOGRAD (ZEMUN)
      Адреса:     Batajnički drum 4
      Место:     Beograd (Zemun)
      Порески број:     100000434
      Матични број:    
7006381
      Укупан износ блокаде:     36.071.488,88
      Дани неликвидности у протекле три године:     
           
Од     до     Број дана
31.08.2013.     08.04.2014.     220
31.08.2015.     02.09.2015.     2
29.09.2015.     30.09.2015.     1
09.10.2015.     12.10.2015.     3
18.01.2016.     19.01.2016.     1
03.02.2016.     09.02.2016.     6
09.03.2016.     23.03.2016.     14
31.03.2016.     01.04.2016.     1
12.04.2016.     -     142
Укупно:     390

PODSEĆANJA  RADI OVO JE JEDNA  OD SPORNIH  24  PRIVATIZACIJA  A  NIŠTA  SE  NA  TOME
NIJE  URADILO  !
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1625
Points : 4756
Datum upisa : 04.06.2008

Veterinarski zavod Zemun VETZ Empty
PočaljiNaslov: Re: Veterinarski zavod Zemun VETZ   Veterinarski zavod Zemun VETZ Icon_minitimeČet 1 Sep - 5:38

Dobro bre Gagi , otkud ti stalno u nekim bezveznim akcijam, Progres, BIP, VETZ itd....
Saberi se, pogledaj malo ima na Belexu i akcija koje nisu baš pravi krš, a ti kao da si rešio baš krševe da kupuješ?
Nije valjda da si od V ETZ očekivao neku lovu, vlasnik kriminalac, frma pred srtecajem... I sve to se zna još od pre 4 godine (najmanje).

A onda još pumpaš (Progres, BIP) il kukaš kao na ovoj akciji?

Evo ti sad hink: DNOS, IMPOL, ALFA, VBSE....

Reši se krševa i kreni ispočetka! kafa
Nazad na vrh Ići dole
Nebosky
Just looking
Just lookingBroj poruka : 27
Points : 115
Datum upisa : 31.08.2013

Veterinarski zavod Zemun VETZ Empty
PočaljiNaslov: Re: Veterinarski zavod Zemun VETZ   Veterinarski zavod Zemun VETZ Icon_minitimeČet 8 Sep - 22:18

Definitivno odoše u stečaj od 06.09.2016.
Nazad na vrh Ići dole
Dejansss
Moderator
Dejansss


Broj poruka : 632
Points : 835
Datum upisa : 20.05.2007

Veterinarski zavod Zemun VETZ Empty
PočaljiNaslov: Re: Veterinarski zavod Zemun VETZ   Veterinarski zavod Zemun VETZ Icon_minitimeNed 11 Jul - 5:14

Prindni otkup akcija po ceni od 17,04din. po akciji.  confused Banana drćžava bila, takva i ostala.

_________________
Nije tesko biti fin...
Nazad na vrh Ići dole
 
Veterinarski zavod Zemun VETZ
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Veterinarski zavod Subotica - VZAS
» Ikarbus a.d. Zemun - IKRB
» Navip a.d. Zemun - NAVP
» Pinki a.d. , Zemun - PNKZ
» Galenika Fitofarmacija a.d. Zemun - FITO

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Akcije fun club-
Skoči na: