BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum

PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi

Šta kupovati na Svetskim berzama?

Ići dole 
+66
BiznissBL
AkiTaki
MORNAR
Cicija
Dalaj Lama
Jegulja
Dragivoje
Limited011
Ars Vivendi
Al Kapone
Sneki
marjanovicgane
FatCat
adamm
boban75
Popaj
Stane Dolanc
Aca kurbla
C R A Z Y
petronije
bonum.mm
Perapostar
Floxed
pepermint
starter
djuken
philips1
igor ns
maxxxii
Cucla
s.nikolić
Nikolaj3
Big Brle
Debil
Plejade
Aca123
Cermet
Delboj
Cope
Tenerife
bwresident
Friz
Bobo011
Dragan555
Red max
Boranija
Kobe Bryant
Momir
Urosk
Greta
Roman Abramovich
Aritmeticar
Vladimirmitr
Djavo
Dusan
Frenky
Boby
BojanNS
Dexiv
Drag65
Fmember
Smile
Fast
Dax
Maca
Petar Pan
70 posters
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 5, 6, 7 ... 14 ... 22  Sledeći
AutorPoruka
Cermet
VIP
VIP

Broj poruka : 304
Datum upisa : 18.05.2008

Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/27/2020, 22:15

Nije stvar samo u toj količini puštenih para koja je ogromna, nego i u činjenici da je FED te milijarde pustio veoma brzo i veoma naglo.

To je osnovni razlog tome što ove cene nemaju veze sa smislom.
Nazad na vrh Ići dole
Cermet
VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/27/2020, 22:34

Pitanje za startera:

Čime trguješ na dnevnom nivou, robom, akcijama, indeksima (fjučersima), naftom, ili..?
Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

Broj poruka : 1034
Datum upisa : 10.09.2018

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/27/2020, 22:36

Doneli su odluku da FED otkupljuje sve živo i tako ubacuje novac u sistem. Ko zna kolike će se količine novca ubaciti...... Obrt novca je usporen zato što su investitori i potrošači pesimistični. Ljudi nerado investiraju a takođe i teško troše novac jer su pesimistični i to usporava protok novca. Pošto privreda ne radi punim kapacitetima štampanje novca ne izaziva inflaciju. Na kratak rok ovako se može raditi a na duži rok ako privreda ubrza ili je javi malo optimizma onda bi berze trebale da apsorbuju viškove novca pa se čini da ni dugoročno neće biti većih posledica po privredu.....

Ima logike da se kupuje po ovim cenama baš zbog količine novca koji je ubačen u sistem. Realno je očekivati da ako ekonomija ubrza da će to ubrzano napumpati berzu. 

Ima logike i da se čeka. Iskustva iz 1928 - 1932 nam govore da je Daudžonsonov indeks prvo pao od 380 na 150 a zatim se digao na 300 da bi u drugom talasu pao na 19........

Mislim da je sitacija takva da je svaki scenario moguć...... Mislim takođe da pošto su akcije već veoma pale da ipak treba da se rizikuje i kupuje. Skloniji sam u ovoj situaciji toj opciji.
Nazad na vrh Ići dole
Cermet
VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/27/2020, 22:54

Akcije pale?

Ja ti iz glave mogu reći najmanje dvadesetak koje su upravo ovih dana imale All time high...

Dakle, sve zavisi kakve akcije gledaš, neko je sklon da gleda prebijene akcije i u njihovom povratku traži šansu, a neko želi da se ukrca na voz koji  već leti (i onda mu se desi pad od 20-30% kao ovih dana), itd.

Svakako ne bih ništa uopštavao.

A ne bih ni pravio paralelu sa ranijim krizama, jer previše stvari je sada različito da bi učili iz istorije.
Nazad na vrh Ići dole
starter
Still learning
Still learning

Broj poruka : 97
Datum upisa : 08.06.2019

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/28/2020, 09:19

Ulazem samo u akcije i  s obzirom na nacin ulaganja (dnevna trgovina), gledam one koje su imale velike padove 10-30%. U principu nemam odredjeni sektor u koji ulazem ali se trudim da izbegavam finansijski sektor (bez nekog posebnog razloga)
Nazad na vrh Ići dole
Cermet
VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/28/2020, 15:11

Sa koliko akcija istovremeno radiš i na koji način ih biraš?

Da li imaš neku svoju watch-listu koju pomno pratiš pa kada odatle uočiš neku o kojoj dosta znaš onda ulaziš u nju, ili ih biraš relativno odokativno?

U kom trenutku prodaješ i nakon što nađeš neku koja je pala, koliko se udubljuješ u razloge zašto je pala, tj. pomišljaš li da će pasti još više, itd.
Nazad na vrh Ići dole
starter
Still learning
Still learning

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/28/2020, 20:02

Pratim 30-tak akcija iz razlicitih sektora gde povremeno neke izbacujem i ulaze neke nove. Neefikasno je pratiti sve sto se trguje jer je gubljenje vremena i ne daje rezultate. Odabirom akcija iz svih sektora pravite svoj neki indeks i on prati celo trziste. Kao da imate svoj DJIA ili NASDAQ indeks. Sto se tice momenta kupovine/prodaje, pratim promene i razloge zasto je pala/porasla. Kada pada zbog eventualnog bankrota naravno ne pomisljam na kupovinu ali kada cena pada bez ikakvih vesti to je po meni dobar trenutak za ulazak. Pogledam i trenutne finansijske pokazetelje cisto da se upoznam za "krvnom slikom" same firme...
Nazad na vrh Ići dole
Cermet
VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/29/2020, 00:22

Sa koliko akcija radiš istovremeno, po kojim kriterijumima ih biraš? Kada izlaziš?

Znači ne poštuješ ono pravilo: let winners keep winning
Nazad na vrh Ići dole
starter
Still learning
Still learning

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/29/2020, 10:52

Kada bih znao kada akcija krene da raste da ce rasti jos 20-30% bio bi milioner  od, ovako preuzimas rizik i vrlo cesto izlazim na skok do 15% (uvek postoji mogucnost da pravis gresku). Sto se tice broja akcija to je ograniceno u najvecoj meri provizijama jer ako recimo ulozis 500USD u akciju sa provizijama koje placam morao bi da cekam da akcija poraste 30% da bi imalo smisla. Trgujem sa maksimalno 5-6 akcija istovremeno a pratim 30-tak.
Nazad na vrh Ići dole
Cermet
VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/30/2020, 04:10

15% je ozbiljan skok, nije lako to postići.

Ali u tom slučaju se postavlja logično pitanje: ako je ta tvoja akcija skočila 15%, to sasvim sigurno znači da je celo tržište skočilo približno toliko, zar ne?

Pa kako onda naći akciju koja u tom trenutku kada ti prodaješ tvoju akciju sa plusom 15% pala, a da je dobra??

Ako i nađeš neku koja je pala, koja je šansa da ona, u trenutku kada su sve ostale pa i ona tvoja prva skočila 15% - pala bez debelog razloga??

Ta činjenica je mene oduvek odbijala od tog po meni besmislenog uđi-izađi principa. Koliko ste realno uspešni sa tim?

Lično, potpuno sam uveren da taj prinicip proturaju brokeri, najpre iz ličnog interesa da bi im se pravio promet i provizija, a onda i iz neznanja.
Nazad na vrh Ići dole
starter
Still learning
Still learning

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/30/2020, 09:32

Pa kao prvo ja jesam broker. Sto se tice ovog drugog,  jeste tacno da se na taj nacin "navlace" provizije ali to je stvar licnog izbora da li hoces da trgujes na taj nacin ili ne. Sto se tice skoka akcija od 15% ona moze da prati trziste ali ne na tim nivoima. Naime, akcija moze imati vecu osetljivost u odnosu na celo trziste i to se predstavlja beta koeficijentom. Tako na primer ako trziste poraste 5% a akcija ima beta koeficijent od 2 to znaci da akcija raste 10% (ovo takodje znaci da ako trziste pada 5% akcija pada 10%). Akcije koje imaju betu 1 idu u skladu sa trzistem. Iz svega prethodnog navedenog za day trading birati akcije koje imaju betu vecu od 1...
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

Broj poruka : 1489
Datum upisa : 18.01.2014

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/30/2020, 10:21

starter ::
Kada bih znao kada akcija krene da raste da ce rasti jos 20-30% bio bi milioner  od, ovako preuzimas rizik i vrlo cesto izlazim na skok do 15% (uvek postoji mogucnost da pravis gresku). Sto se tice broja akcija to je ograniceno u najvecoj meri provizijama jer ako recimo ulozis 500USD u akciju sa provizijama koje placam morao bi da cekam da akcija poraste 30% da bi imalo smisla. Trgujem sa maksimalno 5-6 akcija istovremeno a pratim 30-tak.

Hvala ti za ovu poruku sad mi je mnogo lakše. U početku krize kupio sam RDSA na 15.8€ kasnije sam kad je još pala dokupio na 13.5€. Nastavio se pad sve do  10.67 (gde sam se baš nervirao i na svojoj koži sam osetio izraz da se ne hvata nož koji pada) To mi je tad bio ulog od 60% novca kojim raspolažem. Kad se desio onaj prvi veliki skok prodao sam čim sam zbirno bio u plusu 10%. Akcija je nastavila rast sve do 18.56€ i  živ sam se pojeo jer sam mogao mnogo da zaradim. Ipak je jedino ispravno odrediti cenu izlaska i dalje se ne obazirati na to šta se dalje dešava sa tom akcijom. Bar u teoriji. U praksi da li je moguće ne osvrnuti se za mesec dana da vidiš šta bi bilo da nisi prodao? Negde sam pročitao komentar da je neko trgovao slično kao ti, možda ne baš na dnevnom nivou i kad se sračunao posle par godina shvatio je da bi istu zaradu imao da je samo ostao u prvoj akciji koju je ikada kupio. Kakav paradoks jer on je konstantno rizikovao, izlazio uz plus a po nekad i uz minus i tako godinama. Učio, pratio akcije svakodnevno dan i noc, gubio živce i na kraju bi bio na istom. Mada po meni to je samo u teoriji tako jer pitanje je da li bi i kad izašao iz te prve akcije? Možda je ta akcija posle tog njegovog pogleda u nazad pala? A on je verujem nastavio da trguje u plusu.
Nazad na vrh Ići dole
Cermet
VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/30/2020, 16:06

Pa kao prvo ja jesam broker. Sto se tice ovog drugog,  jeste tacno da se na taj nacin "navlace" provizije

Broker? Odlično :)

Drago mi je što si priznao to što sam oduvak smatrao da je taj po meni besmislen uđi/uzađi princip zapravo vaš izum, a koliko vidim on je u Srbiji dostigao zabrinjavajuće razmere.

Itekako znam šta je beta koeficijent, ali ako biraš akcije sa visokim B koje više skaču, tada je i ta druga koju bi trebalo da kupiš nakon što prvu prodaš takođe puno skočila jer je i ona sa visokim B - što celu tu priču obesmišljava, kako sam i mislio.

Međutim, da budem sasvim precizan, ako radiš samo akcije sa visokim B i na kraju dana je prodaš i vratiš se u cash, a posle čekaš da sve padne da bi opet kupio neku drugu (koja je zbog visokog B više pala od drugih), moram reći mi je taj day trading po prvi put jasan (mada ga i dalje ne bih radio).

U kojoj kući radiš i imate li prolaz na strana tržišta? Kolike su vam provizije? Ako iz nekog razloga nije dozvoljeno da se javno piše, možeš reći i privatno.
Nazad na vrh Ići dole
starter
Still learning
Still learning

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/30/2020, 19:47

Dragan555 ::

Hvala ti za ovu poruku sad mi je mnogo lakše. U početku krize kupio sam RDSA na 15.8€ kasnije sam kad je još pala dokupio na 13.5€. Nastavio se pad sve do  10.67 (gde sam se baš nervirao i na svojoj koži sam osetio izraz da se ne hvata nož koji pada) To mi je tad bio ulog od 60% novca kojim raspolažem. Kad se desio onaj prvi veliki skok prodao sam čim sam zbirno bio u plusu 10%. Akcija je nastavila rast sve do 18.56€ i  živ sam se pojeo jer sam mogao mnogo da zaradim. Ipak je jedino ispravno odrediti cenu izlaska i dalje se ne obazirati na to šta se dalje dešava sa tom akcijom. Bar u teoriji. U praksi da li je moguće ne osvrnuti se za mesec dana da vidiš šta bi bilo da nisi prodao? Negde sam pročitao komentar da je neko trgovao slično kao ti, možda ne baš na dnevnom nivou i kad se sračunao posle par godina shvatio je da bi istu zaradu imao da je samo ostao u prvoj akciji koju je ikada kupio. Kakav paradoks jer on je konstantno rizikovao, izlazio uz plus a po nekad i uz minus i tako godinama. Učio, pratio akcije svakodnevno dan i noc, gubio živce i na kraju bi bio na istom. Mada po meni to je samo u teoriji tako jer pitanje je da li bi i kad izašao iz te prve akcije? Možda je ta akcija posle tog njegovog pogleda u nazad pala? A on je verujem nastavio da trguje u plusu.

Ako mislis da ne gledam akcije koje sam prodao a koje su i dalje rasle i kada vidim propustenu dobit place mi se.... ALI po meni jeovaj vid  investiranja pravi trening za tvoj karakter jer sam bio vise puta u situaciji da neke odluke donosim vrlo emotivno i to se UVEK zarsavalo neslavno. Emotivna inteligencija je u ovom slucaju od presudnog znacaja.
Nazad na vrh Ići dole
starter
Still learning
Still learning

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/30/2020, 19:55

Cermet ::
Pa kao prvo ja jesam broker. Sto se tice ovog drugog,  jeste tacno da se na taj nacin "navlace" provizije

Broker? Odlično :)

Drago mi je što si priznao to što sam oduvak smatrao da je taj po meni besmislen uđi/uzađi princip zapravo vaš izum, a koliko vidim on je u Srbiji dostigao zabrinjavajuće razmere.

Itekako znam šta je beta koeficijent, ali ako biraš akcije sa visokim B koje više skaču, tada je i ta druga koju bi trebalo da kupiš nakon što prvu prodaš takođe puno skočila jer je i ona sa visokim B - što celu tu priču obesmišljava, kako sam i mislio.

Međutim, da budem sasvim precizan, ako radiš samo akcije sa visokim B i na kraju dana je prodaš i vratiš se u cash, a posle čekaš da sve padne da bi opet kupio neku drugu (koja je zbog visokog B više pala od drugih), moram reći mi je taj day trading po prvi put jasan (mada ga i dalje ne bih radio).

U kojoj kući radiš i imate li prolaz na strana tržišta? Kolike su vam provizije? Ako iz nekog razloga nije dozvoljeno da se javno piše, možeš reći i privatno.

Pretpostavljam da je svima jasno da je day trading u Srbiji apsolutno nemoguc zbog ocajne likvidnosti. Mozda ima dosta ljudi koji iz Srbije tako trguju na drugim berzama ako si na to mislio. I da budemo potpuno nacisto day trading NIKAKO ne sme biti podvedeno pod investiranje jer to nije investiranje vec spekulacija. Sto se tice trgovanja, ranije sam trgovao sa CapitalOne a posle njihovog gasenja sam presao u ILIRIKU ali iskreno provizije su solidno jake ako govorimo o stranim trzistima. Na primer, na transakciju od 1000 USD mi je provizija 35 USD. Svesni su i oni da to nisu provizije za day trading ali u planu mi je da proverim sa Komercijalnom bankom kako stoje stvari kod njih.
Nazad na vrh Ići dole
Cermet
VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/30/2020, 20:30

0,35% provozije nije preterano (cenim da klijenti plaćaju više), ali to nije jedino, ima i drugih provizija, banka, berza, verovatno neka ležarina itd, jel tako?

Važno je koliko iznose kompletne provizije za jedan ulaz/izlaz? Cenim da je to negde oko 1.5%.

Po meni je to puno, rekoh ranije da u inostranstvu retko ko uopšte plaća provizije ili su one, ako postoje, reda veličine do 5$, znači 10$ u oba smera. Za iole veću sumu to je zanemarljivo a tako i treba da bude.

Stoga se pitam kako ti ili bilo ko iz Srbije sa provizijama od 1,5% za jedan obrt možete da zaradite nešto, pa te molim da to malo pojasniš?

Ako uspeš da napravih 15% po obrtu koliko su naveo, onda je to prihvatljivo (10% od zarade), ali da li to uspeš?

Koliko mesečno (ili godišnje) uspeš da ostvariš takvih obrta, koliko vi brokeri a koliko klijenti, koliko imate gubitaka, kako se čupate iz gubitaka (izlazite li sa gubitkom ili čekate), itd?
Nazad na vrh Ići dole
s.nikolić
Still learning
Still learning
s.nikolić

Broj poruka : 79
Datum upisa : 25.05.2020

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime5/30/2020, 20:54

Koristim Treder Komercijalne banke i nemam mogućnost da trgujem akcijama na ino berzama. Prvovizija za kupovinu i prodaju akcija na Beogradskoj berzi je 0,65% za svaku tansakciju. Ne znam kolike su provizije za trgovanje na ino berzama. Sa Trederom se ne može raditi na berzama zemalja u okruženju. 

Day trading je jedna od legitimnih strategija trgovanja na berz. Oni koji vole dinamiku, a skloni su riziku, mogu brzo da profitiraju ali i da izgube. Na našoj berzi je isplativa preprodaja akcija na godišnjem nivou. Recimo, kupiš akcije sada i ostvarš pravo na dividendu, a prodaš kasnije po višoj ceni od one po kojoj si kupovao. To je moja strategija. Bez obzira da li je naša aktivnost na Berzi investiranje ili špekulisanje, kajanje je neizbežno. Uvek sam mogao bolje da prodam i jeftinije da kupim.
Nazad na vrh Ići dole
Cermet
VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/2/2020, 02:21

s.nikolić ::
Recimo, kupiš akcije sada i ostvarš pravo na dividendu, a prodaš kasnije po višoj ceni od one po kojoj si kupovao. To je moja strategija.

Strategija je jasna, ali pitanje je da li radi?

Šta da kažu mnogi koji su kupovali NIS u periodu 2013-2014. kada je cena u jednom trenutku i prešla 1000 dinara? Po kojoj ceni su ga oni kupovali - a po kojoj prodavali svih ovih godina, a posebno danas?

Još jednom pozivam startera malo pojasni svoju strategiju, a osim ovog što sam gore naveo imao bih za njega i jedan predlog za diskusiju.

Lično smatram da su se u ovom drugom delu krize akcije praktično već ispucale i da je vrlo malo šta ostalo kao kandidat za eventualni rast. Jedan od tih  koji bi mogao da ima neki potencijal za rast je SQ.

Da li pratiš tu akciju, možeš li nešto o tome da kažeš, to u ovom trenutku vidim kao jedinog kadidata za ulaz.
Nazad na vrh Ići dole
starter
Still learning
Still learning

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/2/2020, 10:25

Kao prvo provizija je 3,5% gde ulaze sve obaveze (trosak brokera, trosak ino berze i trosak banke). To je provizija po transakciji, znaci ulaz+izlaz 7%. To se smanjuje kako se povecava inicijalni iznos ulaganja. Iz tog razloga je dosta nepovoljno ulagati na stranim berzama iz Srbije zbog ovakvih provizija. Zbog svega tofa morate da nadjete akciju koja ce opravdati takve troskove, odnosno rast od min 10% pa navise da biste imali zaradu. Desava se da je nekada potrebno cekati malo vise da ne biste pravili gubitak (15-30 dana). Ja mislim da ce akcije koje se bave komunikacijama (Zoom, Slack) da rastu sporije a da ce akcije ugostitelja rasti (hoteli, cruiseri-Delta, NCLH, HLT). 
Sto se tice Squar-e ima tendenciju rast zbog softvera koji omogucuje bezkontaktno placanje koje ce biti u porastu u narednom periodu. SQ bi dodao i Nutanix (NTNX) jer pruza takodje podrsku kompanijama podrsku preko svojih servisa za upravljanje podacima.
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/2/2020, 14:03

Starteru verovatno si se negde zabunio kod provizija. 0.35% a ulaz izlaz 0.7% plus saldiranje izađe na oko 1%.
Nazad na vrh Ići dole
Delboj
Our family
Our  family
Delboj

Broj poruka : 343
Godina : 39
Datum upisa : 03.12.2011

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/2/2020, 14:10

@dragan555 Preko kog brokera je tolika provizija?
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/2/2020, 15:26

Kombank trader. Ima začkoljica u vidu 4 centa po akciji bez obzira na to da li akcija košta 1$ ili 1200$ ali minimalna provizija je 22$. Za evropu je drugačije. POSEBNO SE PAZITE FRANCUSKE BERZE! Ima o tome po nešto na temi Trgovanje na stranim tržištima. Ali zar nije najbolje da ih nazovete i informišete se iz prve ruke?
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/2/2020, 15:58

[size=35]Hoteli u gradovima posebno su pogođeni aktuelnom situacijom, jer njima nedostaju strani gosti, pa se nadaju otvaranju granica od sredine meseca.[/size]

[size=35]https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=06&dd=02&nav_id=1690476[/size]
Nazad na vrh Ići dole
Cermet
VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/2/2020, 18:28

Huh starter, naveo si baš ekstremne akcije ali to ne čudi za nekoga ko se bavi dnevnim trejdingom, drago mi je što neko u Srbiji uopšte zna za njih.

Pomenuo si Zoom i Slack, evo današnje vesti baš za te dve akcije zajedno

https://www.marketwatch.com/story/zoom-and-slack-are-worth-nearly-50-billion-more-since-coronavirus-hit-and-now-we-see-the-results-2020-06-02?siteid=yhoof2&yptr=yahoo

Iako ih mnogi izjednačuju u razmišljanjima (moguće i ti) za šta ima osnova, razlika u valuaciji a naročito u kretanju cene je ogromna.

Dok je ZM probio sve plafone po pitanju cene i valuacije, WORK je celu prethodnu godinu padao i tek sada je dostigao svoju IPO cenu koja je bila pre tačno godinu dana.

U ovom trenutku bih tipovao na WORK.

Btw, gore sam pomenuo i SQ i evo dok sam se razmišljao samo danas mi je već pobegao 6%, tako da i on otpada.
Nazad na vrh Ići dole
starter
Still learning
Still learning

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/2/2020, 18:54

SQ skocio samo zbog ove vesti...

Western Union kupuje MoneyGram

https://finance.yahoo.com/news/moneygram-shares-jump-50-western-114422896.html
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5404
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/3/2020, 23:48

Ne razumem o čemu ovde brbljate, i lupetete?

Ko se pre 11 nedelja kladio da će DAX da raste, danas može da kasira 48% dobiti.

Manje brbljanja, a više hrabrosti - to je ono što je na berzi potrebno!

VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/3/2020, 23:57

Čemu takav komentar?? Ko kaže da nije bilo hrabrosti?

Apropo klađenja i predviđanja, ne verujem da se IKO kladio niti je mogao predvideti da će danas, 3. 6. NASDAQ dodirnuti All time high!

Lično ne verujem ni da je iko bio prodao na vreme pa kupio na dnu (takav bi danas mogao baš da slavi), ali da je bilo kupovanja u tih 11 nedelja, bilo je.

Btw, jesi li ti kupovao i šta?
Nazad na vrh Ići dole
starter
Still learning
Still learning

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/4/2020, 00:06

Sneki je nervozna jer nije kupovala 18.03  od od od. Svako ima pravo da iznese svoje misljenje. Evo Sneki uporno iznosi svoj stav o VW i auto mafiji. I to nekoga interesuje...
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca

Broj poruka : 1869
Godina : 47
Datum upisa : 28.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/4/2020, 22:52

Lufthansa će biti izbaćena iz DAX-a, prećiće u akcije srednje vrednosti kako sam shvatila 22.6. 2020.

VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/5/2020, 01:38

Sneki što zamuče? Šta si ti kupovala?

Evo da ti potvrdim da sam danas na dipu otvorio SQ poziciju na 87. To je jedino što mi se činilo umesnim po ovim cenama, mada je i to previše.

Sve drugo po meni je opasno prepaljeno i u narednom periodu neću ništa kupovati.
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/5/2020, 02:32

Čestitam. Kupio si skoro na minimumu. U pravu si da je sve prepaljeno, ali ako ulaziš na kratko mislim da si dobro kupio. Slack je danas pao 20.83% nakon objave Q1. Mislim da bi i on mogao da bude dobra kupovina. Samo ga treba pustiti da padne još.
Nazad na vrh Ići dole
starter
Still learning
Still learning

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/5/2020, 11:37

Mnogi analiticari i fond menadzeri smatraju da se Wall Street ne ponasa u skladu sa ekonomskim pokazateljima. To, po meni, i jeste tacno zbog ogromnog novca koji je upumpan u sistem. Moje licno misljenje da ce ove cene naici na jacu korekciju kada krenu izvestaji Q2 kada se reflektuju rezultati iz kvartala gde je u stvari cela ekonomija stala. S obzirom da izvestaji za Q@ krecu krajem jula i pocetkom avgusta ocekuje nas, cini mi se, pakleno leto...
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/5/2020, 14:16

Mnogi analiticari i fond menadzeri smatraju da se Wall Street ne ponasa u skladu sa ekonomskim pokazateljima. To, po meni, i jeste tacno zbog ogromnog novca koji je upumpan u sistem. Moje licno misljenje da ce ove cene naici na jacu korekciju kada krenu izvestaji Q2 kada se reflektuju rezultati iz kvartala gde je u stvari cela ekonomija stala. S obzirom da izvestaji za Q@ krecu krajem jula i pocetkom avgusta ocekuje nas, cini mi se, pakleno leto...

Slažem se. Ja sam ušao u naftne kompanije po dobrim cenama ali na žalost svim drugim akcijama koje pratim je cena rasla brže nego njima. Čak i ovih zadnjih mesec dana kad cena nafte raste a dogovor OPEC+ daje rezultate ostale akcije rastu više. Zato i smatram da su cene odletele kao da će za koji mesec sve da se zaboravi. Pa se nadam da će najzad doći red i na nafttne kompanije da stignu do 75% vrednosti koje su imale pre virusa.
Nazad na vrh Ići dole
Cermet
VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/5/2020, 14:45

To je pitanje ne od milion, nego od najmanje bilion dolara.

Rezultati Q2 će nedvosmisleno biti loši, ali po meni još bitnije od toga je kakva će situacija sa virusom biti u trenutku njihovog saopštavanja.

Ako bude dobra, postoji mogućnost da tržište zažmuri i te loše rezultate izignoriše, a ako u to vreme krene i drugi talas virusa biće gadno.

Dragane, pomenuo si Slack, u celoj priči imao je peh što su mu rezultati neposredno posle blowout ER Zooma.

Da nije tako, reakcija na njih bi bila bolja, a i dil sa Amazonom bi bolje bolje ispraćen.

Inače, Bezos je u ratu i sa MSFT a i sa Muskom, i tačno se vide potezi Amazona koji odslikavaju taj njegov lični odnos prema tim firmama.

@Starter, jesi li imao nekada SQ i koliko dugo si ga držao?
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 6 Icon_minitime6/5/2020, 15:09

Cermet ::
To je pitanje ne od milion, nego od najmanje bilion dolara.

Rezultati Q2 će nedvosmisleno biti loši, ali po meni još bitnije od toga je kakva će situacija sa virusom biti u trenutku njihovog saopštavanja.

Ako bude dobra, postoji mogućnost da tržište zažmuri i te loše rezultate izignoriše, a ako u to vreme krene i drugi talas virusa biće gadno.

Dragane, pomenuo si Slack, u celoj priči imao je peh što su mu rezultati neposredno posle blowout ER Zooma.

Da nije tako, reakcija na njih bi bila bolja, a i dil sa Amazonom bi bolje bolje ispraćen.

Inače, Bezos je u ratu i sa MSFT a i sa Muskom, i tačno se vide potezi Amazona koji odslikavaju taj njegov lični odnos prema tim firmama.

@Starter, jesi li imao nekada SQ i koliko dugo si ga držao?

post2
Mislim da nema nikog ko ne razmišlja isto. Jer ako virus postane manje opasan i javlja se sporadično svi će gledati u budućnost i neće se obazirati previše na rezultate Q2. Ali ako nezaposlenost i ostane visoka u 3 kvartalu to niko neće moći da ignoriše. A naravno uz nezaposlenost ide i pad potrošnje i lošiji rezultati. Mislim da će sledećih pola godine biti još lepih prilika da se kratkoročno zaradi. A i indeks straha i pohlepe je pre neki dan prešao na stranu pohlepe. Prvi put od kad je sve krenulo niz brdo. Meni za sad uz brdo   armo
Nazad na vrh Ići dole

Šta kupovati na Svetskim berzama?
Nazad na vrh 
Strana 6 od 22Idi na stranu : Prethodni  1 ... 5, 6, 7 ... 14 ... 22  Sledeći
 Similar topics
-
» Kako kupiti akcije NISA pre izlaska na berzu?
» Kretanja na berzama u Srbiji i svetu

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Inostrane berze-
Skoči na: