BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum

PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi

Šta kupovati na Svetskim berzama?

Ići dole 
+66
BiznissBL
AkiTaki
MORNAR
Cicija
Dalaj Lama
Jegulja
Dragivoje
Limited011
Ars Vivendi
Al Kapone
Sneki
marjanovicgane
FatCat
adamm
boban75
Popaj
Stane Dolanc
Aca kurbla
C R A Z Y
petronije
bonum.mm
Perapostar
Floxed
pepermint
starter
djuken
philips1
igor ns
maxxxii
Cucla
s.nikolić
Nikolaj3
Big Brle
Debil
Plejade
Aca123
Cermet
Delboj
Cope
Tenerife
bwresident
Friz
Bobo011
Dragan555
Red max
Boranija
Kobe Bryant
Momir
Urosk
Greta
Roman Abramovich
Aritmeticar
Vladimirmitr
Djavo
Dusan
Frenky
Boby
BojanNS
Dexiv
Drag65
Fmember
Smile
Fast
Dax
Maca
Petar Pan
70 posters
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 18 ... 22  Sledeći
AutorPoruka
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

Broj poruka : 1034
Datum upisa : 10.09.2018

Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/9/2021, 13:00

adamm ::
Ah, da gane je izasao iz Royal Dutch... izgleda ne u pravom trenutku :-).

Izgleda da sam se zajebo.... Izašao sam na 15,95 i sada mi se ne ulazi dok ozbiljnije ne padne a sve su prilike da će to teško da se desi. 

PS:

Imao sam problem sa portfolijom jer mi je bio pun naftaša i gledao sam da se oslobodim RDSA kako bi ga malo uravnotežio........ Sada naknadno razmišljajući, čini mi se da bi bilo bolje da sam ostavio RDSA..... Naravno, vreme će kao i uvek pokazati šta je bilo dobro a šta ne.
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

Broj poruka : 529
Datum upisa : 07.08.2012

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/9/2021, 13:35

I ja sam shvatio da mi je portfolio suvise neuravnotezen, pa sam mislio da prebacim u neke boring business, tipa utility / telecom, tipa Verizon, AT&T (pa da se nadam da nece da bankrotira), Deutsche Telekom...

Kad ulazes u naftase, tu se nadas da ce pooooortajati elektrifikacija automobila. Ili pokusavas da plivas sa kratkorocnim planom...
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

Broj poruka : 1489
Datum upisa : 18.01.2014

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/9/2021, 14:45

Adamme taj predlog da kupi za 25K 100 akcija izgleda nije za nekog ko trguje iz Srbije? Jer ovde bi sa provizijom bio u ogromnom minusu.

Gane ne brini se za RDSA ja sam se nadao većoj dividendi. Tako da sumnjam da će cena nešto posebno da poraste tokom prvog kvartala.

Sad je RDSA na 15.99€ a Brent na 60.5$ pa ćemo videti. Meni RDSA na ovoj ceni izgleda kao sigurna investicija na recimo dve godine.
A ne mogu sebi da se načudim kakav sam "talenat".
Cele prošle godine a evo i prošle nedelje dvoumim se između dve akcije i u utorak kupim jednu od njih. Do juče ta koju sam kupio porasla celih 10 centi a ona druga 60% A skoro sam siguran da će danas još 10%. Hoću li bar jednom prilikom izbora kupiti tu drugu koja za nedelju dana poraste 30 ili više posto? Hoću, ako mi ne ponestane para 😁😁😁
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/9/2021, 14:54

Taj predlog 25K je bio od coveka koji koristi Charless Swab, mislim. 

Za preko komercijalne jedina taktika mislim da ima smisla "buy and hold" i to velike kolicine, mali broj hartija.

Izvodljivo je preko IB jer bi bila provizija 100$. Ali deluje glupo...

@Dragan555, reci mi sta si kupio, a o cemu si razmisljao?

Dragan555 likes this post

Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/9/2021, 16:13

Ne mogu. Toliko promašaja sam imao da sam rešio da jednu kupovinu zadržim za sebe. A to što nisam kupio u utorak je Maraton Patent Group i eno je od otvaranja još 14%. Sad je na 38.05 a u utorak je neka srednja cena bila 21.5$. Postao sam i sujeveran koliko su mi za malo izmicale kupovine akcija koje su kasnije porasle, poput sa početka krize ThyssenKrupp po 4.1€ Airbus na 51€ Boeing na 110$ a Palantir i Luminar su za samo nekoliko dana išli po 300%. I sad i ovo sa MARA. A ono što sam kupovao čas sam malo u plusu, čas malo u minusu. Sve u zbiru, to već boli, koliko mi za malo izmiču neke ozbiljne zarade. Tako da bi vas zamolio da me razumete što ovu ne želim da otkrivam. Nego eto opasno sam se od juče naložio da za ostatak para kupim Li Auto. Totalno me oduševio spoljašnjim izgledom, ali posebno unutrašnjost pa se nadam da će i potencijalne kupce u Kini oduševiti. Pritom je hibrid što mi sad deluje kao prednost za Kinesko tržište a i uopšte. Imaš gorivo pa kad se potroše baterije ili ih puniš ili ako nemaš vremena voziš na gorivo. Jedino ne znam kako to tretiraju na USA i EU tržištu ali mislim da je Li One još daleko od izvoza. Pa mi recite svoje mišljenje, kako vidite perspektivu Li Auta u narednom periodu?
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/9/2021, 16:26

Vidi ja nemam misljenje. Sta god bilo od EV, IPO, ... ja bezim od toga.

Ja  sam do sad ulagao uglavnom u velike korporacije, i 2 srednje-male firme. 

Uglavnom, gledam finansijske izvestaje, da je poslovanje pozitivno, i analiziram proizvode. Sve to zahteva jako puno vremena, nemam snage/volje da idem redom po nekim srednjim/micro cap kompanijama... 

Pogotovo ne ako su iz industrija o kojim nemam pojma.
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/9/2021, 16:42

I ja bi u neko normalno vreme izbegavao IPO ali evo već godinu dana svaki IPO ide u nebo. Ne mogu to da ignorišem, a da makar jednom ne pokušam pa kako bude. Od ovih giganta poput RDSA sam se "ovajdio" za prijavu skromnog kapitalnog gubitka.
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/9/2021, 16:55

Možda neko drugi? Djuken? Rade u minusu ali većina proizvođača EV radi u minusu. Baš me svrbe prsti da kupim. Uskoro im izlazi izveštaj za 2020 ali ne mogu da čekam do tad. A i svi znamo ako bude povoljan izveštaj da će tad za ulaz biti nepovoljan trenutak. Sad je na okruglo 30$.
Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/9/2021, 19:08

Citat :

Kad ulazes u naftase, tu se nadas da ce pooooortajati elektrifikacija automobila. Ili pokusavas da plivas sa kratkorocnim planom...

Svestan sam da naftaši rade na opadajućem tržištu. Međutim, mislim da je tržište kartelizovano i da će veliki naftaši još dosta dugo moći da muzu tržište. Pri tome nisu potrebni gotovo nikakavi troškovi marketinga a moguće je rezati i druge suvišne troškove.... RDSA i NIIS posmatram delom kao obveznice koje pružaju dobru zaštitu od inflacije. Po svemu sudeći inflacija nije moguća bez drastičnijeg skoka cene nafte i pada USD što su faktori koji idu zajedno.

Analiziram makroekonomsku situaciju, bilanse kompanija, koristim znanje stečeno na ekonomskom fakultetu i trgujem uz dosta  intuicije. Moja razmišljanja nisu trejderska pa pretpostavljam da su zato ostalima čudna.

PS:

Iz sličnih razloga su mi interesantni telekomi i duvanske industrije. Uglavnom volim da parkiram novac u trećem kvadrantu BCG matrice (jaka kompanija na opadajućem tržištu). Mislim da je tu rizik najmanji jer su kompanije uglavnom podcenjene a moguće je još godinama i decenijama izvlačiti profite.

Postaviću ponovo link da bi ljudi koji to nisu učinili videli BCG matricu uz izvinjenje što to činim po ko zna koji put:
https://www.youtube.com/watch?v=TphPXMIki7M
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/9/2021, 20:10

Vidi gane, iskeno danas sam jos razmisljao dugo...
Ovi Telecomi su stvarno krave muzare. 
Npr Telenor: https://www.telenor.com/investors/dividend/
Jeste da imaju dosta duga... Mene jedino sad nervira ponovo da placam konverziju valuta, ovaj put bi bilo USD -> NOK.
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/9/2021, 22:05

Pa ne mogu da verujem. Samo što sam pre pet sati napisao da se lomim i da je okruglo 30$ ode na 31.82$ to je +6% U jednom trenutku 32.28$ Kakav sam maler još će i sutra da ode 5% ili će na Reditt da proglase short attack pa će da ide u nebo 😂 Smejem se a plakao bi.
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/12/2021, 18:41

Po ovoj ceni nafte mislim da vredi ući na kratak rok u naftne kompanije.
Od početka kovid krize sam u RDSA i smatram da je cena znatno ispod realne. Strah je prisutan, potrošnja jeste smanjena, da nije ne bi ni bilo ove cene. Verujem da će u sledeća 2 meseca cena porasti 20-25%. Istina je da neke akcije toliko porastu ili padnu na dnevnom nivou. Samo ih treba odabrati. RDSA je danas zatvorio +2.09% na 15.7€ pa ćemo videti da li sam u pravu. Naravno ovo je samo moje mišljenje i nije preporuka za kupovinu.
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/12/2021, 18:50

Ja zamalo da uletim u naftase pre neki dan, a onda videh cena nafte pocela da se hladi. Tako da ja nisam ubedjen da ce tu da bude 20-25%. 

Po 50 days moving averages, rekao bih da ide na gore 12% za 2 meseca.
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/12/2021, 18:55

Na mom watchlist-i danas iskace Intel.
PE 12.28 deluje jako lukrativno, moving averages deluje dobro. 
Tako da ja bih tu ulazio pre, samo trenutno nisam siguran, mislo sam da sacekam Oracle 18. mart rezultati.
Druge cloud kompanije su skocile posle earnings, pa se nadam i on ce.

Ako ga naravno TSMC ili Samsung nekom PR vezano za 7-8nm chipove ne sjebu.

Ajd da vidimo za 2 meseca...
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/12/2021, 19:11

Brent je u ovom trenutku na 62.64$. Danas +2.92% Najveća cena od januara 2020.
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/12/2021, 19:17

Opa, tome se nisam nadao. Ako ode jos malo gore tipa 2-5$, trebali bi valjda i naftasi 20%.

60$ bi trebala valjda i dalje biti granica isplativosti za shale oil
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/12/2021, 19:22

Mnogo su smanjili rashode.
Nazad na vrh Ići dole
Floxed
Our family
Our  family
Floxed

Broj poruka : 157
Datum upisa : 21.11.2020

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/13/2021, 02:22

Citat :

Dragan555 ::
Cele prošle godine a evo i prošle nedelje dvoumim se između dve akcije i u utorak kupim jednu od njih. Do juče ta koju sam kupio porasla celih 10 centi a ona druga 60% A skoro sam siguran da će danas još 10%. Hoću li bar jednom prilikom izbora kupiti tu drugu koja za nedelju dana poraste 30 ili više posto?
Ne čudi me to uopšte, jer praktično nikad nisam uspeo short-term da ubodem neku kupovinu, štaviše, posle 90% svih kupovina koje sam u životu obavio imao sam minus toga dana.

Kao iskusni berzanski lik, kakvog te doživljavam, čudi me kako uopšte više tako nešto i pokušavaš?!

Citat :
Od ovih giganta poput RDSA sam se "ovajdio" za prijavu skromnog kapitalnog gubitka.

Od takve firme ništa drugo nisi trebalo očekivati, jer potrefiti market tajming je praktično nemoguće.
Naravno da je nemoguće, ali uopšte vas ne razumem oko tih naftaša, pa vidite li da se nafta skoro vratila (što je začuđujuće?!), ali naftaši i pored toga tavore (što uopšte ne čudi), i zato mi nije jasno zašto ulazite u te vode?

Citat :
Meni RDSA na ovoj ceni izgleda kao sigurna investicija na recimo dve godine.
Sa čim bi ukupno bio zadovoljan posle te dve godine (dividenda plus pad vrednosti)?

Citat :
Nego eto opasno sam se od juče naložio da za ostatak para kupim Li Auto.

Zašto Li, a ne NIO?

marjanovicgane:
marjanovicgane ::

Moja razmišljanja nisu trejderska pa pretpostavljam da su zato ostalima čudna.

Koliko vidim drugi trguju više trejderski a ja imam drugačiji ugao gledanja na berzu, zato se razlikujem dosta od drugih.

Mnogo puta si rekao da si drugačiji od drugih, ali nikada u čemu si to drugačiji? I zašto bi uopšte taj "trejderski rezon" (šta god to značilo) bio ispravan, a tvoj ne?

Dalje, ko je taj lik koji lupeta sa tom "BCG matricom" čiji rezon primenjuješ? Na osnovu čega misliš da je on kompetentan bila za šta? Čime se dokazao, koji je njegov portfolio i zašto misliš da bila šta pametno možemo od njega naučiti?

Lično, dubokog sam uverenja da lik blage veze nema sa berzom.

Pogledao sam njihov sajt, pa oni su smešniji i od Bergera, koji su inače No 1. prodavci magle u Srbiji.

marjanovicgane likes this post

Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/13/2021, 04:17

Floxed ja verujem da će naftaši pre nekog potonuća obavezno napraviti još jedan veliki uzlet. Verujem da će RDSA opet u nekom momentu u sledeće dve godine biti bar 25 eura. Tad prodajem, plus što se nakupi dividendi i zadovoljan sam.

marjanovicgane and s.nikolić like this post

Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/13/2021, 07:41

Vidi Dragane, ja u stvarnom svetu vodim svoj mali biznis. Ono sto sam naucio je da ne mogu protiv svojih osecanja. Tako da kad donosim odluke koristim i brojke i osecanja. Niko ovde ne zna hoce li nafta ici gore ili dole. Tako da tu intuicija i jacina osecanja preovladjuju, slicno i za mnoge druge hartije.

marjanovicgane and s.nikolić like this post

Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/13/2021, 10:36

Floxed ::

Mnogo puta si rekao da si drugačiji od drugih, ali nikada u čemu si to drugačiji? I zašto bi uopšte taj "trejderski rezon" (šta god to značilo) bio ispravan, a tvoj ne?

Dalje, ko je taj lik koji lupeta sa tom "BCG matricom" čiji rezon primenjuješ? Na osnovu čega misliš da je on kompetentan bila za šta? Čime se dokazao, koji je njegov portfolio i zašto misliš da bila šta pametno možemo od njega naučiti?

Lično, dubokog sam uverenja da lik blage veze nema sa berzom.

Pogledao sam njihov sajt, pa oni su smešniji i od Bergera, koji su inače No 1. prodavci magle u Srbiji.

Po struci sam diplomirani ekonomista i ne pominjem BCG matricu zbog lika već zbog same matrice.... Rekao sam već da biram akcije na opadajućim tržištima. Dva su razloga:

1) Akcije tih firmi su uglavnom podcenjene zbog predikcije da će biznisi opadati.

2) Ova tržišta su kartelizovana.  Evo NPR: koliko kompanija proizvodi duvan ili naftu, koliko ima telekoma u svetu. itd.

Odluke donosim potpuno intuitivno bez bilo kakvih preciznih analiza. Gledam bilanse, pratim makroekonomiju (kamatne stope, inflaciju, aukcije obveznica) i to je to. 

Rekao sam da sam drugačiji zato što drugi ulažu u rastuća tržišta i nove kompanije. Uglavnom špekulanti ulažu u ono što je perspektivno, što će u budućnosti rasti....Nevolja kod takvog pristupa je što to rade svi, u potpuno iste kompanije i najćešće dižu cenu u nebo.... Ja gledam da se parkiram u nešto što neće mnogo pasti ili čak skočiti kada kucne čas i dođe do ozbiljnijih poremećaja na tržištu (recimo inflacije, skoka kamatnih stopa - to se NPR previđa kada se ne ulaže u banke) itd.

PS:

Nisam želeo nikoga da iritiram ovakvim pisanjem. Iskreno sam rekao šta mislim. Drago mi je da su ljudi počeli da pišu i obrazlažu šta kupuju ili prodaju. Za mene je sve što pročitam korisno. Voleo bih da se više ljudi uključi u diskusiju.

ILoveRoses likes this post

Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/13/2021, 19:00

Moja najbolja kupovina do sad, China Medical System Holdings, imala je jak insider buying prosle godine pre nego sto sam kupio. 

Pa naletih na ovaj sajt:
https://www.gurufocus.com/insider/summary

Mozda tu moze da se prati da se iskopa nekad nesto interesantno.
Nazad na vrh Ići dole
Floxed
Our family
Our  family
Floxed

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/13/2021, 21:55

marjanovicgane, negde si napisao da si ekonomista, zato mi je i palo na pamet da si u zamci svog velikog formalnog obrazovanja, a ovo što si napisao samo to potvrđuje.

Par komentara, nadam se da će značiti:

Citat :
Rekao sam već da biram akcije na opadajućim tržištima.
Ovo mi je nekako najsuprotnije onome kako zamišljam investiranje. Po onome kako ja vidim takve akcije a NIS je najbolji primer za to (ne i jedini), dividende koje daju takve firme su čak i manje od toga koliko akcija opadne u toku godine, tako da investitor sa njima beleži čist gubitak.

Citat :
Evo NPR: koliko kompanija proizvodi duvan ili naftu
Za moj pojam čak i previše ih ima, imajući u vidu smanjenje tražnje za njihovim proizvodima. Isto važi i za duvan, čije je akcije nedavno kupio moj prijatelj, nisam mogao tome da se načudim. Možda grešim ali objašnjenja koja sam video/čuo me nisu razuverila u to.

Citat :
Odluke donosim potpuno intuitivno bez bilo kakvih preciznih analiza. Gledam bilanse, pratim makroekonomiju (kamatne stope, inflaciju, aukcije obveznica) i to je to. 
Slažem se u potpunosti.

Citat :
Rekao sam da sam drugačiji zato što drugi ulažu u rastuća tržišta i nove kompanije. Uglavnom špekulanti ulažu u ono što je perspektivno, što će u budućnosti rasti....
Sada mi je jasno po čemu misliš da si različit, ali ja bih se odlučio za njihov pristup a ne za tvoj. 

U ovome mi nije jasna reč špekulanti, jer bih ja tu stavio pravi investitori. Špekulanti su druga priča i oni genralno nisu zanimljivi.

I ovo je najzanimljivije:
Citat :
Ja gledam da se parkiram u nešto što neće mnogo pasti ili čak skočiti kada kucne čas i dođe do ozbiljnijih poremećaja na tržištu (recimo inflacije, skoka kamatnih stopa - to se NPR previđa kada se ne ulaže u banke) itd.
Vidiš, detaljno sam pratio kako su prošle sve akcije u martu prošle godine jer je to bila istorijska prilika da se stekne takvo iskustvo.

Možda će te začuditi činjenica da se desilo upravo suprotno od toga šta si rekao: najmanje su pale rastuće akcije i one su vrlo brzo potom otišle u nebo (možda i previše), a pri tome nafta, telekom, banke i ostalo (to ja zovem "krš"), je jaaako palo, i kao što vidimo, dobar deo njih se čak ni danas, uprkos neviđenom pumpanju, nije oporavio.

Mislim da je to dovoljno za zaključak u kom smeru mali investitor treba da razmišlja. Slaže li se neko sa ovakvim razmišljanjem?

ima nade likes this post

Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/13/2021, 22:27

Vidi Floxed, nemoj napadat mnogo ganeta, mislim da nije to toliko do njega, nego do fakulteta.  Takav je kakav je, mislim fakultet. 

Meni nije dovoljno za zakljucak. Neke su otisle u nebo, mozda i previse, a "krs" se nije oporavio. 
Ne kupovati ni ono sto je otislo u nebo, a ni "krs", tj. banke, telekom, i ostalo? Ne kupovati nista?

Jel to tvoj zakljucak?
Nazad na vrh Ići dole
Floxed
Our family
Our  family
Floxed

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/13/2021, 22:56

Nije ovo namenjeno Ganetu lično, ali malo sam proučavao mišljenja ekonomski obrazovanoh ljudi. Ššto se tiče berzanskih odluka stekao sam utisak da su neuspešniji od proseka.

Razlog je jasan, oni vide 1000 zamki i opasnosti koje drugi ne vide, a zanemaruju efektra krda i druge slične fenomene na berzi, i na kraju su u proseku prilično neuspešni.

Ne znam kakav je gane konkretno, kao ni svi vi ovde, ali to mi je neki utisak.

Što se tiče mog zaključka, uvek sam pre za ono što je ""otišlo u nebo" nego za krš.
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/13/2021, 23:27

"ekonomski obrazovani ljudi" su jako sirok pojam. 

Kvantovi obicno imaju diplome matematike, astro fizike i tako neceg.

Razlika izmedju Sinise Malog i Rase Karapandze je prosto... sto ovaj drugi nesto stvarno zna. Naucio pre svega na studijama astrofizike.

Pa je ovaj prvi mozak od doktorata Malog dao Kombank slovencima po PE 6. Mora da je to naucio na doktoratu.
Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/13/2021, 23:46

Floxed ::
Nije ovo namenjeno Ganetu lično, ali malo sam proučavao mišljenja ekonomski obrazovanoh ljudi. Ššto se tiče berzanskih odluka stekao sam utisak da su neuspešniji od proseka.

Ne znam kakav je gane konkretno, kao ni svi vi ovde, ali to mi je neki utisak.

Taman posla da se naljutim......  naprotiv mnogo mi je drago da možemo da rezmenjujemo mišljenja. Ne znam kako drugi ali ja se trudim da po nešto naučim iz svakog komentara.... Bilo bi dobro da mi skrenete uvek pažnju ako mislite da u bilo čemu grešim..... Razmena mišljenja u ovom poslu može biti samo korisna (naravno ako je iskrena i ako nije zlonamerna).

Ovde je otvorena jedna vrlo interesantna tema.....Zašto su ekonomisti neuspešni?.... Ja bih pre rekao da ih nema na berzi. Evo u mom kraju se ni jedan od mojih kolega ne bavi berzom a ne znam ni šire da li iko od ekonomista trguje na berzi. Meni je ovo teško objašnjivo. Odkud ekonomistima toliki strah od rizika? Da li je u pitanju samo strah?

s.nikolić likes this post

Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/14/2021, 11:44

Koliko mi je drago što je ova tema oživela. Gledam stare poruke od 2012 do 2019 ukupno nepune 3 strane ispisane. Naiđem na svoju poruku iz 2015 imao sam muku da uopšte pronađem na berzi tiker akcije kompanije koja me zanima.
Od onda su se pridružili novi kvalitetni članovi Gane, Adam, Floxed naravno Djuken (šteta što tako retko piše). Bilo bi lepo ako bi se i Matthew Greenbourgh priključio ovoj temi. Svakako je ekspert za bankarski sektor. Meni lično jako nedostaje Cermet. I dalje mi nije jasno zašto je banovan pre nego što je napravio dupli nalog? Ali da sad ne ulazimo u to. Samo molba Adminu da odblokira Cermeta.
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/15/2021, 11:39

Eto ja ne znam zasto je Cermet banovan, al posto forum nema puno aktivnosti, pridruzujem se zahtevu sa odblokiranje. 

Floxed, sto se tice efekta krda, jedan od signala koji se cesto koristi su moving averages, i definitivno postoje softveri koji trguju bez da gledaju financial data. 

Vezano za investiranje u banke i telekomunikacione kompanije, prvo se zna da je rizicno, a drugo se zna da tu revenue je u opadanju i da je istorijski ovaj sektor dao medju najgorim prinosima. Tel kompanije su uglavnom dosta zaduzene, sa visokom dividendom. Prvo nisam hteo u to da ulazim, pa sam promenio misljenje. Jer barriers to entry u taj biznis je jako visok (skupa oprama). Tako da planiram da stavim ulaganja i u taj sektor, medjutim to nece biti prvo.

Trenutno opet presipam iz jednog u drugo, tj. pokusavam da prodam Sony na evropskoj i americkoj berzi, pola deonica koje imam Orcl na Americkoj berzi, a u trenutnom planu kupovine hteo bih danas ako uspem da kupim Intel na americkoj berzi.  Intel ima snazan moving averages, a pretpostavljam da ce imati odlicne finansijske rezultate jer su ljudi u krizi kupovali sigurno gomilu laptopa. Tu treba verovatno biti brz, malo sam i okasnio.

Takodje, planiram da kupim deonice jedne firme na Evropskoj berzi, ali to cu javiti kad kupim, jer je mala firma. 

Telekom provajdere: Telenor, Verizon, at&t i Deutsche telekom imam u planu ali ne kratkorocnom.

Ideja mi je da diverzifikujem portfolio: geografski, da imam i value i dividend i growth stock, razlicite industrije, mada uglavnom biram one u koje se razumem npr.  technology. 

U rude, naftu, chemicals i slicno - o tome nemam pojma, stvarno.
Nazad na vrh Ići dole
boban75
VIP
VIP
boban75

Broj poruka : 810
Datum upisa : 03.01.2014

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/15/2021, 13:06

Ja sam protiv odblokiranja Cement zbog kršenja pravila grupe (2 profila 1 Čovek) i zato što je kao Debil (tako je nazvao svoj drugi profil) pisao sledeće citat:

Nego, mene zanima gde je član sa nickom CERMET?

Pogledao sam nekoliko poslednjih njegovih postova i vidim da je davao izvanredne savete, samo što ga "trejderska" ekipa uopšte nija razumela (možda ste ga i proterali?)

Voleo bih da se pojavi CERMET i da da nekoliko saveta u vezi sa ovom korekcijom a i uopšte, hvala.

A Bird in the hand, is worth two in the bush. - Ezop 600. p.n.e.

If one equity analyst its raining and the other says its sunny... yuor job as an investor is to ignore them both and instead look out the  window.
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/16/2021, 08:35

Onaj Goldwind (vetrenjace) danas otisao +9.33%, 18.98 tako da je blizu maksimuma. Tako da ako bih sad izasao iz toga ne bi se zeznuo sa tim. I dalje mi zao da izadjem, svidja mi se firma.
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/16/2021, 22:56

Ja mislim da mi vec dve sedmice nijedan prodajni nalog nije prosao. Razlog je sto sam pokusavao nesto da usicarim na dnevnim oscilacijama na Americkim berzama bezuspesno. 

I dok ja tu cekam da mi prodje prodajni nalog, Oracle gubi vrednost, a sad je Verizon porastao nakon sto je otkriveno da ga je kupovao Warren Buffet:
https://www.investors.com/news/warren-buffett-buys-berkshire-hathaway-q4-2020-13f/?src=A00220

Bezveze je kaskati za ruljom, tj. masom....
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/17/2021, 17:07

Odlucio danas da nabrzinu u USA prodam pola PFE i ORCL (koji je u padu) i da kupim VZ (koji je danas skocio 3% jer ga je Buffet kupio) i Intel (koji je mnogo skakao u poslednje vreme).

I eto diverzifikovao sam ga, sad USA market da ostavim nek lezi neko vreme....

Jutarnje oscilacije su ogromne, pa 1% oscilacije u manje od 1 minutu stvarno nije normalno.

Stvarno mi nije jasno kako ljudi koji koriste Kombank Trader i gde nalozi ne odu odma na berzu mogu uopste po nekim realnim uslovima da kupe nesto (ajd za prodaju ako ne zuris bas manje-vise, mozes staviti limit ili stop pa kad prodje).
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/17/2021, 21:37

Tako je to. Još ne mogu da prežalim neke akcije koje su mi izmakle iz istih razloga iz kojih ti nisi prodao.
Ne krijem da sam sklon riziku. Danas pomislim da bi mogao nešto da zaradim na Maskovoj pumpi Clubhouse. Hteo sam da kupim na 23.5$. Nisam uspeo da ga nađem na Nasdaq-u preko Kombank trejdera. Obavim jedan razgovor, odem do pošte i dok sam čekao u redu pogledam i ne verujem Clubhouse na 19$. Nekad i sreća mora da pomogne. Bar da ne izgubim ako mi već kod zarade ne ide.
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 14 Icon_minitime2/17/2021, 22:26

Mislim da ce ti vecina ljudi savetovati da preko Kombank Tradera ne pokusavas sa nekim short term planovima. Tu samo ima smisla kupiti i drzati dugo. Najbolje 10 godina, jer posle toga ne placas porez kad prodas, koliko ja razumem zakone.
Nazad na vrh Ići dole

Šta kupovati na Svetskim berzama?
Nazad na vrh 
Strana 14 od 22Idi na stranu : Prethodni  1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 18 ... 22  Sledeći
 Similar topics
-
» Kako kupiti akcije NISA pre izlaska na berzu?
» Kretanja na berzama u Srbiji i svetu

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Inostrane berze-
Skoči na: