BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Besplatne akcije!

Ići dole 
+47
Smile
GogaAna
Teletrader
HUACHUMA
Dnenad85
Maca
NEBOJSAe
Mima
Popaj
Dragan
StefanMR
vatreni
Vladulns
MarkoJTD
Friz
Ivan2211
Lolita
pepsiman
Lilihip
Milica1
Momir
iki
prevarant
Gargamel011
Dusan
pepeljuga21veka
Vidovnjak
Kobe Bryant
bluoki
g.gekko
AliAli
Azrael
gogloee
Dejansss
komsinica
Sare
svrco
buki1234
Mc.Intosh
Therkon
Pendula011
Greta
Sneki
Rade
mirami
Milos86
BojanNS
51 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
AutorPoruka
Vladulns
VIP
VIP
Vladulns


Broj poruka : 1750
Localisation : novi sad
Points : 6154
Datum upisa : 02.09.2009

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime4/7/2010, 12:42

Beograd -- Besplatne akcije svih javnih preduzeća osim EPSa biće podeljene ove godine, dok će akcije EPSa biti podeljene 2011. najavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=04&dd=07&nav_id=422794
Nazad na vrh Ići dole
Greta
VIP
VIP
Greta


Broj poruka : 1280
Localisation : Bgd
Points : 3147
Datum upisa : 28.05.2007

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime4/8/2010, 10:22

Formiranje Akcionarskog fonda u kojem bi trebalo da se nađu akcije firmi iz Privatizacionog registra i Akcijskog fonda loša je ideja, upozoravaju stručnjaci.Narodna skupština juče je počela raspravu o izmenama Zakona o besplatnim akcijama, kojima bi trebalo da se formira takozvani Akcionarski fond u kojem će se naći akcije svih neprodatih preduzeća iz Privatizacionog registra i sve akcije Akcijskog fonda, koji će prestati da postoji.

Akcionarski fond će zatim emitovati sopstvene akcije koje će biti besplatno podeljene građanima, a koji bi prema zamisli Vlade Srbije trebalo da mogu da njima trguju na Beogradskoj berzi ili da ih prodaju samom Akcionarskom fondu koji će ih u određenom momentu otkupljivati. Na taj način bi građani trebalo da dobiju "besplatne akcije" svi, još neprodatih državnih preduzeća osim deonica nekoliko najvećih firmi koje će dobiti direktno. Međutim, brokeri i stručnjaci investicionih fondova upozoravaju na ozbiljne mane ovog plana, koji po njihovom mišljenju ne donosi nikakvu novu korist u odnosu na postojeću situaciju, dok istovremeno trgovanje državnim preduzećima čini još netransparentnijim, stvarajući fond čijim akcijama u praksi neće moći da se trguje.

Dodatnu bojazan zbog ovakvog plana izrazio je i Savet za borbu protiv korupcije, upozorivši nedavno u pismu premijeru Mirku Cvetkoviću na to da će predložene izmene pospešiti korupciju u privatizaciji.Akcionarskom fondu velika ovlašćenja, malo kontrole?Akcionarski fond će, kako je navedeno, imati veliku imovinu i ovlašćenja, ali bez ikakve kontrole tako da će se imovinom preduzeća koja nisu privatizovana i dalje manipuliati netransparentno. "Akcije javnih preduzeća neće moći da se otkupljuju na berzi, odnosno neće biti moguće da se utvrdi njihova tržišna cena", naveo je Savet, dodajući da je nejasno i koliko će iznositi imovina Fonda.

Upravo ta imovina predstavlja glavni problem u očima eksperata. Naime, u Akcionarskom fondu će se nalaziti akcije hiljada preduzeća, od kojih su mnoga nelikvidna i nemaju nikakvog izgleda da pronađu kupca pa je pitanje kako će se uopšte utvrditi njihova vrednost. Osim toga, čak i kada država odredi nominalnu vrednost akcija Akcionarskog fonda, nejasno je koliko će ona iznose plaćati građanima pri otkupu sopstvenih akcija. Da li će plaćati nominalnu vrednost akcije ili vrednost postignutu na berzi, koja će, ako trgovanja uopšte i bude, verovatno biti znatno niža. A s obzirom na to da će Akcionarski fond sopstvene akcije otkupljivati od novca koji pribavi prodajom pojedinih preduzeća u svom portfoliju, pitanje je koliko će građana uopšte imati priliku da svoje akcije unovči na taj način jer, sve dok ne proda sve akcije kojima raspolaže, Akcionarski fond neće imati dovoljno novca za sve građane koji imaju pravo na besplatne akcije.

Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza invest grupe smatra da će ideja o formiranju Akcionarskog fonda teško uspeti da nadomesti brojne mane koje poseduje domaće tržište kapitala, "tako da je eventualnu trgovinu akcijama (jedinicama) ovog fonda teško zamisliti". "U svakom slučaju, ukoliko je bude, biće izuzetno skromna i uz velike diskonte u odnosu na knjigovodstvenu vrednost paketa akcija. Glavne poteškoće u funkcionisanju ovog fonda biće pre svega velika nelikvidnost domaćeg tržišta kapitala, slaba korporativna kultura kompanija i veoma niska transparetnost. Akcionarski fond će u sebi sadržati pakete akcija takvih kompanija koje na gomili neće vredeti više nego što sada vrede pojedinačno. Takođe, dosadašnje slabo upravljanje državnim paketima akcija teško da može nadomestiti neka nova birokratska organizacija, u vidu institucije Akcionarskog fonda", kaže Gujaničić.

S druge strane, Marko Mićanović, suvlasnik konsultantske kuće Altis, veruje da je ovo "najmanje loše rešenje", među onima koja su predlagana, ali upozorava da je veoma bitno da Akcionarskim fondom na tehničkom nivou upravljaju profesionalci i da im bude data dovoljna diskrecija u odlučivanju da mogu da se lako oslobode nelikvidnih preduzeća. "Tačno je da će u ovaj fond ući imovina Akcijskog fonda, što znači stotine, a možda i hiljade preduzeća, ali mislim da je to ipak dobro rešenje i bolje od drugih. To će biti neka vrsta zatvorenog investicionog fonda, čiji će najveći deo vrednosti poticati od akcija velikih likvidnih preduzeća kojima se trguje na berzi, dok će se do fer vrednosti nelikvidnih firmi verovatno morati doći preko diskonta berzanske vrednosti njihovih akcija, kojima se ne trguje. Mislim da je veoma bitno da nivo izveštavanja javnosti o radu fonda bude na znatno višem nivou nego kod ostalih investicionih fondova, pogotovo što će u ovom slučaju postojati poklapanje između javnosti i akcionara fonda", kaže Mićanović.

_________________
Samo hrabri pobedjuju
Nazad na vrh Ići dole
GogaAna
VIP
VIP
GogaAna


Broj poruka : 505
Localisation : NIŠ
Points : 1336
Datum upisa : 16.11.2007

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime4/15/2010, 20:34

Neće biti akcija Jata i Galenike

Beograd -- Akcije Galenike koje su namenjene građanima biće prebačene u Akcionarski fond, dok akcije Jat-a možda uopšte i neće biti podeljene, kaže Mlađan Dinkić.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=04&dd=15&nav_id=424554
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2993
Godina : 47
Localisation : N.BGD
Points : 5561
Datum upisa : 22.05.2007

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime5/31/2010, 10:43

Još besplatnih akcija, vrednost oko 40 evra
Autor/izvor:Novosti
BEOGRAD - Trenutna vrednost paketa akcija Privatizacionog registra i Akcijskog fonda, koji čini početnu imovinu Akcionarskog fonda, je procenjena na oko 180 miliona evra.

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1684
Godina : 53
Points : 2978
Datum upisa : 16.12.2007

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime6/5/2010, 13:43

Prema računici Novca, svako od 4,8 miliona građana koji imaju pravo na besplatne akcije do kraja naredne godine može da dobije najmanje 280 evra.

Tako će ove godine, prema procenama, svi koji se odluče da prodaju akcije od Telekoma moći da dobiju između 50 i 60 evra, od NIS-a 25 i Aerodroma Nikola Tesla oko šest evra. Najviše treba očekivati od EPS-a, od 155 do 180 evra i to u narednoj godini. Ovoj sumi treba dodati i 40 evra po osnovu imovine iz Privatizacionog registra i Akcijskog fonda koja se procenjuje na 180 miliona evra.

I ova računica za velika preduzeća, dosta je optimistična, s obzirom na to da se na osnovu iskustva s Jatom pokazalo da javna preduzeća ne nalaze kupca tako lako.

lol!

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Greta
VIP
VIP
Greta


Broj poruka : 1280
Localisation : Bgd
Points : 3147
Datum upisa : 28.05.2007

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime6/5/2010, 17:05

Friz u buduće stavi link za ceo tekst ljubav

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/192427/Ove-godine-maksimalno-sto-evra

_________________
Samo hrabri pobedjuju
Nazad na vrh Ići dole
Greta
VIP
VIP
Greta


Broj poruka : 1280
Localisation : Bgd
Points : 3147
Datum upisa : 28.05.2007

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime6/10/2010, 02:52

Slovenac hoće NIS

BROKERSKO dilersko društvo “Euro fineks broker” iz Beograda, za račun “klijenta iz Slovenije”, mimo berze, a putem kupoprodajnog ugovora koji se overava u sudu, otkupljuje akcije NIS po nominalnoj vrednosti od 500 dinara za akciju. Za prva dva sata svoje akcije su u iznajmljenim prostorijama u tržnom centru “Crna Trava” u centru Leskovca prodali pedesetak Leskovčana kojima će novac od prodaje leći za tri dana na namenski račun u Vojvođanskoj banci.

ceo tekst:
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=181441&title_add=Slovenac%20ho%C4%87e%20NIS&kword_add=akcije%2C%20NIS

_________________
Samo hrabri pobedjuju
Nazad na vrh Ići dole
Vladulns
VIP
VIP
Vladulns


Broj poruka : 1750
Localisation : novi sad
Points : 6154
Datum upisa : 02.09.2009

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime10/23/2010, 12:55

Podela besplatnih akcija Akcionarskog fonda, aerodroma i Telekoma
http://seebiz.eu/sr/kompanije/podela-besplatnih-akcija-akcionarskog-fonda%2c-aerodroma-i-telekoma,96016.html
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader


Broj poruka : 993
Points : 2794
Datum upisa : 05.09.2008

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime11/19/2010, 21:28

Podela besplatnih akcija iz Akcionarskog fonda - vrednost 17 milijardi din.

BEOGRAD - Agencija za privatizaciju Srbije priprema podelu besplatnih akcija iz Akcionarskog fonda koje bi građani trebalo da dobiju do kraja ove godine, rečeno je danas Beti u Agenciji za privatizaciju.

Pravo na besplatne akcije ima 4,8 miliona gradjana Srbije, a ukupna nominalna vrednost akcija 1.700 preduzeća u Akcionarskom fondu je 17 milijardi dinara.

Građani neće biti isplaćeni novčano već će dobiti objedinjenu akciju Akcionarskog fonda koji je nastao spajanjem portfelja akcija Akcijskog fonda i Privatizacionog registra.

Tom objedinjenom akcijom građani će, kako je objasnio portparol Agencije za privatizaciju Duško Belanović, moći da trguju na Beogradskoj berzi, gde će biti i određena njena tržišna vrednost. Prema gruboj računici trenutno bi nominalna vrednost objedinjene akcije bila oko 3.500 dinara.

Građani koji su stekli pravo na besplatne akcije do sada su dobili samo akcije Naftne industrije Srbije (NIS) nominalne vrednosti 2.500 dinara. Do kraja godine, prema rečima Belanovića, moguća je i podela besplatnih akcija Aerodroma Nikola Tesla, a u idućoj godini biće podeljene akcije Telekoma Srbija i Elektorpivrede Srbija (EPS).

"Procedura podele i prodaje besplatnih akcija Alkcionarskog fonda i javnih preduzeća biće ista kao i u slučaju podele akcija NIS-a", naveo je Belanović, što znači da će građani obaveštenja o podeli dobijati u poštama, gde će i davati naloge za prodaju.

U Akcionarski fond će za podelu građanima biti prebačeno i 15 odsto akcija javnih komunalnih preduzeća kada počne njihova privatizacija.

Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2993
Godina : 47
Localisation : N.BGD
Points : 5561
Datum upisa : 22.05.2007

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime12/27/2010, 11:31

"Zbog Tadića sam obećao 1.000 evra"
27. decembar 2010. | 10:44 | Izvor: Danas
Beograd -- Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je građanima obećao 1.000 evra od besplatnih akcija da bi Tadić pobedio na izborima 2008. protiv Tome Nikolića.

"Kasnije analize su pokazale da bukvalno tih 100.000 glasova, za koliko je pobedio u drugom krugu, dobrim delom potiču od zajedničkog obećanja, koje sam ja preuzeo lično na sebe, o besplatnim akcijama. Znači, preuzeo sam na sebe obećanje, a preusmerio svu političku korist Tadiću", kaže Dinkić.

Dinkić objašnjava i da je obećanje dao jer je verovao u njega iako je bilo politički neoprezno, ali se bojao da bi za Srbiju bilo mnogo gore da Nikolić pobedi.

"Priznajem da sam krajem 2007, kada sam pisao to pismo građanima, bio svestan rizika u koji ulazim. S jedne strane, bio sam potpuno uveren da je moguće dobiti 1.000 evra za besplatne akcije, jer se radi o najvrednijim srpskim preduzećima, ali nisam predvideo svetsku finansijsku krizu, koja je urušila akcije svih kompanija u svetu. Takođe, nisam ni slutio da će NIS biti maltene poklonjen i da će tu propasti deo vrednosti preduzeća. Uostalom, građani će videti koliko će dobiti novca od akcija Telekoma, pa će moći da sude šta bi bilo da je NIS prodavan na transparentnom tenderu. Takođe, još nisu podeljene akcije EPS i drugih kompanija. Na kraju krajeva, znam da ću platiti političku cenu tog tada nesmotrenog političkog obećanja, ali sigurno je da će građani dobiti mnogo više novca od akcija javnih preduzeća nego što sada očekuju", navodi Dinkić.


kafa

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Vladulns
VIP
VIP
Vladulns


Broj poruka : 1750
Localisation : novi sad
Points : 6154
Datum upisa : 02.09.2009

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime2/17/2011, 13:21

BEOGRAD, 17.02.2011
Akcije iz Akcionarskog fonda na računima građana
Akcionarski fond je na vlasničke račune građana prebacio po sedam akcija, ukupne vrednosti 3.850 dinara, ali oni tim akcijama još ne mogu da trguju, potvrđeno je Tanjugu u Agenciji za privatizaciju.

Da bi se tim akcijama (od kojih svaka pojedinačno vredi 550 dinara) trgovalo na berzi potrebno je, kako je objašnjeno, da Akcionarski fond koji je osnovan kao zatvoreno akcionarsko društvo pređe u otvoreno akcionarsko društvo.

"U postupku je pretvaranje Akcionarskog fonda iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo. Zatim sledi procedura uključivanja tih akcija na berzu, što podrazumeva određeni vremenski rok da se sprovedu sve pripremne radnje", objasnio je u izjavi Tanjugu direktor sektora komunikacija u Agenciji za privatizaciju Dušan Belanović.

Akcionarski fond je koncipiran kao zatvoreno akcionarsko društvo i kao imovinu ima portfelj akcija firmi koje su već privatizovane, kao što su DIV iz Vranja, DIN iz Niša, Frikom, putarska preduzeća, a u toj aktivi su i akcije koje su prenete iz Akcijskog fonda.

Da se ne bi dogodilo da neko od građana dobije 'bolje' a neko 'lošije' akcije preduzeća čije su akcije u Akcionarskom fondu, utvrđeno je da svako ko na to ima pravo dobije pođednaku vrednost (malo od dobrih i skupljih, malo od lošijih i manje vrednih akcija) - izraženoj u sedam akcija nominalne vrednosti od 550 dinara.

Status zatvorenih i otvorenih akcionarskih društava u Srbiji trebalo bi da se na efikasniji način reši i donošenjem novog zakona o privrednim društvima, pa zbog toga nije isključena ni opcija da se sačeka donošenje tog zakonskog akta.
http://www.tanjug.rs/vest.asp?id=7907
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1625
Points : 4756
Datum upisa : 04.06.2008

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime4/9/2011, 14:59

Besplatne akcije! - Page 5 7cb4f0c0f4

Žena koja je bacila kamenicu ciljala je Mlađana Dinkić, koji je zajedno sa Odžićem i Majom Gojković stajao na promociji. Pre nego što je bacila kamen koji je bio umotan u kesu, žena je viknula: "‘De je onih 1.000 evra, nemam od čega da živim".

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/246803/Novosadjanka-gadjala-Dinkica-kamenom
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old memberBroj poruka : 2173
Points : 6035
Datum upisa : 25.07.2010

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime9/19/2011, 15:53

/dnevnik.rs Nije neka novost da od obećanih hiljadu evra kroz besplatne akcije neće biti ništa, ali je interesantno videti dokle dogurasmo. Sve u svemu, posle najave da uskoro sledi podela akcije Telekoma, hiljadarka će nekako stići do 135 evra i male su šanse da odmaknemo mnogo dalje od toga. Za prodaju, to jest za podelu besplatnih akcija je, posle Telekoma, ostao praktično samo EPS, dok se JAT teško može uračunati u kompanije čije će akcije puno vredeti.

Elem, kako je najavljeno iz Agencije za privatizaciju , građani Srbije do kraja godine biće bogatiji za najmanje 50 evra. Toliko bi trebalo da vredi akcija Telekoma, koje će dobiti oni koji imaju pravo na besplatne akcije. Iz agencije za privatizaciju najavljuju da bi procedura za podelu akcija trebalo da bude završena najkasnije za dva meseca.
Inače, pravo na besplatne akcije ima 4,8 miliona građana Srbije koji su do sada dobili po 1.700 dinara od prodaje akcija Akcijskog fonda, kao i po pet akcija Naftne industrije Srbije (NIS) i po jednu akciju beogradskog Aerodroma Nikola Tesla. Trenutna vrednost akcije NIS-a koje su ranije podeljene je 722 dinara, dok besplatno podeljena hartija od vrednosti Aerodroma košta 476 dinara , a to sve znači da od ove dve kompanije građani sada imaju oko 40 evra. Takođe, Akcionarski fond je na vlasničke račune građana prebacio po sedam akcija, ukupne vrednosti 3.850 dinara, ali oni tim akcijama još ne mogu da trguju. Da bi se tim akcijama (od kojih svaka pojedinačno vredi 550 dinara) trgovalo na berzi potrebno je da Akcionarski fond koji je osnovan kao zatvoreno akcionarsko društvo pređe u otvoreno akcionarsko društvo.
Akcionarski fond je koncipiran kao zatvoreno akcionarsko društvo i kao imovinu ima portfelj akcija firmi koje su već privatizovane, kao što su DIV iz Vranja, DIN iz Niša, Frikom, putarska preduzeća, a u toj aktivi su i akcije koje su prenete iz Akcijskog fonda.
Kada se sve ovo sabere ispada da građani do sada mogu da računaju na oko 135 evra.
Prema ranijim najavama, nakon podele akcija Telekoma, treba očekivati i deonice Elektroprivrede Srbije , a zatim i JAT-a. Koliko će te akcije vredeti veliko je pitanje, ali sigurni da obećana hiljadarka neće biti ni blizu našim džepovima. E. D.

EPS vredan 5,5 milijardi evra?

Mnoge procene o vrednosti domaćih kompanija pokazale su se kao pogrešne te je zbog toga teško reći koliko bi građani još mogli dobiti novca na ime besplatnih akcija. Jedina zlatna koka koja ostaje svakako je EPS.
Ministarstvo energetike procenilo je da EPS vredi oko pet milijardi evra. Ako se to pokaže tačnim onda bi paket njegovih akcija koji bi mogao stići do građana trebao da vredi oko 150 evra.

Nazad na vrh Ići dole
Vladulns
VIP
VIP
Vladulns


Broj poruka : 1750
Localisation : novi sad
Points : 6154
Datum upisa : 02.09.2009

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime10/26/2011, 11:18

Odložena podela besplatnih akcija

Besplatne akcije Telekoma neće biti podeljene za dve nedelje, kao što je direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković najavio polovinom septembra, saznaje „Blic“. Kad će i ko obelodaniti podelu akcija, trenutno je predmet političke igre koja će biti iskorišćena u predizbornoj kampanji, tvrdi naš izvor.

Ove akcije biće među najvrednijim i najkvalitetnijim besplatnim deonicama koje će građani dobiti. Zato su i pogodne u svrhu predizborne kampanje, pa će rok koji je predvidela Agencija za privatizaciju biti probijen. Do izbora još ima vremena, pa će se sa informacijom o podeli akcija izaći u najboljem mogućem trenutku - kaže izvor „Blica“.
http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/285622/Odlozena-podela-besplatnih-akcija
U Agenciji za privatizaciju kažu da je sada sve na Telekomu, a u ovoj kompaniji odgovaraju da građani treba da očekuju deonice.


Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011


Broj poruka : 2035
Points : 5457
Datum upisa : 07.05.2009

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime11/25/2013, 02:45

Predizborno obećanje:
Šta je ostalo od besplatnih akcija?

Iako “Telekom” neće na berzu, 4,8 miliona građana koji imaju pravo na besplatne akcije, trebalo bi da dobije po 70 evra od akcija ove kompanije. Građani koji nisu prodali deonice, danas na berzi imaju oko 5.000 dinara.

Država namerava da proda većinski udeo u Telekomu, ali u najoptimalnijem trenutku. Kako su nam potvrdili u Vladi Srbije, Telekom neće ići na berzu, ali bi njegov novi vlasnik otkupio akcije građana koji imaju pravo na besplatne deonice. Svako od njih je prošle godine dobio 31 deonicu Telekoma, po ceni od 2,27 evra.

- U tom slučaju građani ne bi mogli trgovati akcijama na berzi, ali bi novac dobili od novog vlasnika Telekoma - kaže Branislav Jorgić, vlasnik brokerske kuće “Jorgić broker”.

Privatizacijom Telekoma, država bi praktično završila sa podelom akcija građanima. Građani su prethodno dobili po pet akcija NIS koje su ove nedelje vredele oko 4.600 dinara i jednu akciju Aerodroma “Nikola Tesla” od oko 490 dinara. U Agenciji za privatizaciju kažu da bi građani trebalo da dobiju i po sedam deonica Akcionarskog fonda pojedinačne vrednosti 550 dinara. Predmet podele akcija trebalo bi da bude i EPS. Da li će, međutim, ovo preduzeće deliti besplatne deonice danas nije poznato.
Brokeri ne spore da su akcije NIS-a dugoročno isplative, ali i da to nije slučaj i sa deonicama Aerodroma.

- „Gasprom“ kao većinski vlasnik NIS-a ima ambiciozne planove u razvoju kompanije, postoji i odlično korporativno upravljanje i odnos prema investitorima. To na kraju znači kontinuiran rast cene deonice. Danas ova akcija vredi oko 930 dinara, dok je njena početna cena bila oko 500 dinara - kaže Jorgić. Naš sagovornik dodaje da je ova kompanija delila i dividende, pa su građani pored akcija dobili i 300 dinara.

Računica pokazuje da su akcije isplativije i od štednje. Na oročenih hiljadu na tri godine u bankama se moglo prosečno zaraditi oko 180 evra. U tom slučaju, akcije NIS bi donele zaradu od oko 700 evra.

S druge strane, od izlaska na berzu, akcija Aerodroma je pala za 77 dinara. Brokeri tvrde da država sa 83 odsto vlasništva ovde odlučuje o svemu. To po pravilu nije privlačno za investitore i znači stagnaciju deonice.

Od 4,8 miliona građana koji su imali pravo na besplatne akcije, njih 2,3 miliona je prodalo akcije NIS, dok je dva miliona građana prodalo deonice Aerodroma. Danas se na šalterima Poštanske štedionice retko pojave prodavci deonica. Njihovi vlasnici obično kažu - neka stoje, možda deci budu više vredele.


_________________
Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Nazad na vrh Ići dole
MORNAR
VIP
VIP
MORNAR


Broj poruka : 706
Points : 1921
Datum upisa : 28.01.2010

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime1/6/2014, 12:32

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) će sigurno postati akcionarsko društvo u prvom kvartalu 2014, što će omogućiti da građani dobiju besplatne akcije tog preduzeća, izjavila je ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović.
Mihajlović je agenciji Beta kazala da će se prelaskom EPS-a u akcionarsko društvo u državnom vlasništvu steći uslovi da se odredi kolika će biti vrednost akcije i po koliko će besplatnih akcija dobiti građani i sadašnji i bivši radnici preduzeća.

"EPS je kompanija koja može da ima odličnu vrednost akcija, to je jedna zaokružena celina i preduzeće koje ima izbalansiran odnos hidro i termo kapaciteta za prodizvodnju i regionalno je dobro postavljeno", ocenila je ministarka.

Nazad na vrh Ići dole
Vladulns
VIP
VIP
Vladulns


Broj poruka : 1750
Localisation : novi sad
Points : 6154
Datum upisa : 02.09.2009

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime7/17/2018, 17:02

BESPLATNE AKCIJE Danas leže novac od "Telekoma", ako još malo pričekate sa prodajom imaćete skoro 10.000 DINARA

Građani će na ime dividendi od "Telekoma Srbija" od danas imati na računu više 267,53 dinara, toliko bi trebalo da bude uplaćeno za ukupno 31 akciju. Idućeg meseca, očekuje se i uplata dividendi od NIS-a - 181 dinar. Ukoliko niste prodali akcije ni podizali dividende trenutno na računu imate 9.702 dinara odnosno u avgustu imaćete 9.883 dinara.

Građani Srbije na ime dividendi od NIS-a trebalo bi u avgustu da dobiju ukupno 181 dinar, dok po ovom osnovu od "Telekoma" su dobili 267 dinara. Akcionarima nacionalnog telekomunikacionog operatera će iz dobiti od 14,5 milijardi dinara na ime dividende, biti raspodeljeno 8,1 milijarda dinara. Bruto iznos po akciji je 10,15 dinara u odnosu na prošlogodišnjih 13,77 dinara po akciji.

Odbor direktora Naftne industrije Srbije predložio je da se akcionarima na ime dividende isplati četvrtina prošlogodišnje dobiti. Prema očekivanjima, uprava NIS-a je predložila da se akcionarima iz dobiti za 2017. od 27,8 milijardi dinara odobri dividenda od 6,9 milijardi dinara, odnosno 42,61 dinar po akciji u bruto iznosu. To znači da bi akcionari, odnosno građani po ovom osnovu u avgustu mogli da dobiju 36,21 dinar za akciju, kada se odbije porez od 15 odsto. NIS uvek isplaćuje četvrtinu dobiti kao dividendu, pa investitori praćenjem poslovanja kompanije mogu relativno lako kalkulisati buduće iznose dividendi.

U septembru građani Srbije od koncesije Aerodroma "Nikola Tesla" mogu da računaju da će dobiti 14,6 evra bruto po akciji, odnosno 12,4 evra neto (1.464 dinara), po odbitku poreza. U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi tada možete da očekujete ukupno 11.347 dinara

Očekivanja su da će se to desiti u septembru, kada bi trebalo da se dogodi finansijsko zatvaranje transakcije i prenos sertifikata aerodromskog operatera, odnosno početak rada "Vansi Erports Srbija", a tada će biti i uplata jednokratne koncesione naknade od 501 milion evra. Međutim trebalo bi uzeti u obzir i poreska davanja koja plaća kompanija, stoga je neto iznos koji će pripasti akcionarima nešto manji.

- Akcionari za sada imaju vrlo kvalitetne akcije, tu mislim na NIS, "Telekom", Aerodrom "Nikola Tesla" i to su kompanije koje imaju politiku isplaćivanja dividende što predstavlja prihod na kapital koji posuduju građani. Nažalost oni imaju mali broj akcija koje su dobili tako da nominalno ti prhodi nisu veliki. Građani koji imaju višak novca i žele dalje da investiraju mogu kapital u svojim akcijama da uvećaju, pa da u budućnosti mogu da očekuju veće prinose po osnovu dividendi - kaže Branislav Jorgić, direktor brokerske kuće "Jorgić broker".

Naš sagovornik kaže da su česte neodumice da li prodati ili čuvati besplatne akcije i ističe da oni građani koji imaju mogućnost, besplatne akcije ne prodaju, već bi bilo dobro da ih sačuvaju kako bi u budućnosti imali redovne godišnje prihode iz dividendi, s obzirom da je reč o kompanijama koje su kvalitetne.
https://www.blic.rs/biznis/moj-novcanik/besplatne-akcije-danas-leze-novac-od-telekoma-ako-jos-malo-pricekate-sa-prodajom/bd364y5
Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011


Broj poruka : 2035
Points : 5457
Datum upisa : 07.05.2009

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime9/25/2019, 16:44

Ako ste do besplatnih akcija došli kroz ostavinski postupak, možda je najjednostavnije da se njih odreknete. Procedura da inače skroman iznos koji se godinama skupljao prebacite na svoj račun, samo je u teoriji jednostavna.

https://www.danas.rs/ekonomija/ko-nasledi-besplatne-akcije-jeftinije-mu-je-da-ih-se-odrekne/

_________________
Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Nazad na vrh Ići dole
Gocili
VIP
VIP
Gocili


Broj poruka : 756
Localisation : Vojvodina
Points : 1795
Datum upisa : 25.05.2009

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime9/25/2019, 17:17

Sta reci od obecanja "1000 evra za akcije", prakticno dolazimo do nule.

_________________
Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir


Broj poruka : 2062
Points : 5715
Datum upisa : 06.12.2008

Besplatne akcije! - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   Besplatne akcije! - Page 5 Icon_minitime2/9/2024, 23:38

NI BESPLATNE AKCIJE NEĆE MOĆI ZA DŽABE: Građani do kraja godine mogu da trguju dobijenim vrednosnim papirima bez troškova...

OD obećanih 1.000 evra za besplatne akcije javnih preduzeća za 14 godina od kako su podeljene, građanima Srbije uplaćeno je desetostruko manje - ukupno oko 100 evra.

Procenjuje se da je polovina od 4,8 miliona stanovnika naše zemlje, u međuvremenu prodala ove vrednosne papire državnih firmi, a u toj trgovini nisu imali nikakve dodatne izdatke.

Besplatne akcije se i dalje mogu prodati besplatno, ali samo do kraja godine. Posle 31. decembra ove godine, međutim, klijent će sam snositi troškove brokera, Berze, Centralnog registra i banke. Berzanski stručnjaci, ipak, veruju da će i ovaj rok biti prolongiran, baš kao što je bio nekoliko puta do sada. Procene su, naime, da će prodaja i posle ovog datuma, biti oslobođena pratećih izdataka.


_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
 
Besplatne akcije!
Nazad na vrh 
Strana 5 od 5Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
 Similar topics
-
» EPS - besplatne akcije
» sopstvene akcije
» Chista egzotika
» Prodajem paket akcija Telekom Srbija

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: BERZA, trendovi, aktuelnosti...-
Skoči na: