BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Pre nego što odlučite da kupite akcije...

Ići dole 
+19
MORNAR
Tenerife
Mistery 011
Roman Abramovich
Dusan
Orisni
Aritmeticar
Smile
Limited011
Fmember
Vladulns
Sneki
Ars Vivendi
Kobe Bryant
Racunarko
Nikola
Profit
Zeljko321
Maca
23 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2
AutorPoruka
MORNAR
VIP
VIP
MORNAR


Broj poruka : 705
Points : 1916
Datum upisa : 28.01.2010

Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pre nego što odlučite da kupite akcije...   Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Icon_minitime3/31/2016, 18:38

Ulagati kao Buffett ili Soros - kakva je razlika?
Beograd -- Laiku možda deluje nerazumnjivo, ali profesionalni investitori i brokeri vide šansu za zaradu uvek. I kad je blagostanje i kad je kriza. I na duže i na kraće.

Dugoročno investiranje

Ovakvom tipu investiranja okrenuti su investitori koji svoju šansu vide u kupovini potcenjenih akcija koje će značajno porasti u budućnosti zbog čega je potrebno da prođe duži period, čak i do nekoliko godina.

Ovaj princip se drugačije zove „kupi i drži“ i oslanja se na dugoročan prinos umesto svakodnevne zarade od malih promena u ceni akcije. Ovaj tip investitora interesuju prvenstveno fundamentalni uslovi u kojim kompanija posluje dok nisu preterano zainteresovani za kratkoročne fluktuacije u ceni.

Ovakav princip trgovanja je karakterističan za Warrena Buffetta, jednog od najbogatijih ljudi na svetu.

Warren Buffet uglavnom koristi fundamentalnu analizu (analizu poslovanja kompanije) i najviše voli da kupuje u periodima recesija i kriza kada su akcije usled prenaglašene psihološke rekacije investitora potcenjene.

Srednjoročno investiranje (Swing trading)

Ovakav tip trgovanja se odnosi na ulaske u investicionu poziciju koja bi trebalo dati malo značajniju promenu cene ali se ne drži duže od 1 do 10 dana.

Ovaj tip investitora ne koristi uglavnom fundamentalnu analizu već tehničku analizu – analizu cenovnih grafika.

Pošto se berza kreće u talasima, pomenuti stil trgovanja može biti vrlo profitabilan ako se pravilno tempiraju kupovine i prodaje.

Kratkoročno investiranje (Day trading)

Kratkoročni investitori ili trejderi se baziraju na dnevno trgovanje ili intraday trgovanje. To zapravo znači da oni daju naloge, otvaraju i zatvaraju pozicije u toku radnog dana i ne ostavljaju pozicije otvorenim preko noći.

Ovaj tip investitora se bazira na male promene u ceni i to na većem broju instrumenata i ne prihvatanju rizik preko noći.

U svojoj analizi se prvenstveno oslanjaju na tehničku analizu dok fundamente uglavnom zanemaruju.

Pored toga u tehničkoj analizi koriste manje vremenske okvire (time frame) odnosno grafikone od 60, 30 i 5 minuta. Ova strategija je uglavnom za one investitore koji imaju dobro znanje iz tehničke analize.

Po čitavom svetu postoji veliki broj pojedinaca koji vrlo uspešno koriste swing i day trading kao osnovu za generisanje svojih ličnih prihoda. Dakle, imaju po 10-20.000 evra ili više i pažljivim i fokusiranim trgovanjem mesečno mogu da obezbede odličnu platu uz zadržavanje svog životnog stila („freelancer traders“).

Trgovina na kratko je posebno profitabilna prilikom velikih kriza (velikog pada cena) ili kod kompanija koje imaju probleme u poslovanju. Neki od najvećih investitora i milijardera su svoje najveće bogatstvo upravo stekli kroz primenu ove strategije „prodaje na kratko“ tokom kriza ili recesija.

Najpoznatiji primer je George Soros koji je devedesetih godina „kladeći se“ na pad britanske funte, prodao na kratko veliku količinu pomenute valute da bi je nakon njenog oštrog pada ponovo dokupio, vratio pozajmicu i na razlici u ceni zaradio čak preko 1 milijardu dolara!
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1859
Godina : 47
Localisation : Sombor
Points : 5139
Datum upisa : 28.05.2007

Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pre nego što odlučite da kupite akcije...   Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Icon_minitime6/5/2018, 03:06

SA SAJTA SINTEZA BROKER

Odluka da se ulaže na berzi prvi je stepenik, a pre samog investiranja potrebna je strategija kako bi se izbalansirao naš odnos prema riziku i željenom prinosu.
Strategija će zavisiti od toga kakva su očekivanja od ulaganja, na koji rok se investira, a nije zanemarljiva ni stavka sa koliko novca raspolažete.

U svakom slučaju, postoji način da se zadovolje svi ti interesi i potrebe tako što se u skladu sa tim formira portfolio specifičan za svakog ulagača.

Portfolio predstavlja skup investicionih instrumenata (akcija, obveznica) koji svaki ulagač poseduje u svom vlasništvu. U zavisnosti od naših preferencija prema riziku i očekivanom prinosu najčešće se koriste sledeće 3 vrste portfolio strukture:

Agresivni portfolio
Ovom principu investiranja su skloni investitori koji nemaju veliki početni kapital, pa su prinuđeni da rizikuju malo više kako bi ostvarili veliki prinos.

Ukoliko posedujete 5.000 evra onda bi ovo eventualno bila odgovarajuća strategija investiranja za vas.

Agresivni portfolio je obično sastavljen od akcija kompanija, koje se nalaze u ranim fazama rasta i razvoja, jer one obećavaju najveći potencijal. Radi izgradnje pomenutog portfolija neophodno je da pronađemo kompanije, koje imaju brzorastući prihode i vrlo dobru prespektivu rasta industrijske grane u kojoj posluju.

Ovakav tip kompanija se obično može naći u IT i biotehnološkom sektoru, ali i drugim sektorima poput automobilskog ili finansijskog.

Dobar primer je američka automobilska kompanija “Tesla Motors” (TSLA) koja ima snažan rast prihoda i ogroman potencijal rasta u sektoru električnih automobile, koji predstavljaju budućnost transportne industrije. Akcije ove kompanije su značajno porasle u toku ove godine na talasu očekivanja da će novi model njihovog automobile naići na veliku podršku kupaca.

Defanzivni portfolio
Ovom stilu investiranja pripadaju ulagači koji žele umeren, prosečan berzanski prinos i relativno nizak rizik.

Ukoliko želite da uložite više od 20.000 evra, s ciljem da ostvarite dosta veći prinos od onog koji biste imali od kamatne štednje u banci, definitivno bi vam odgovarao ovakav tip portfolia.

Ovakav tip portfolia ima niži odnos prinosa i rizika, što znači da će on obezbediti niži prinos od agresivnog portfolio, ali sa druge strane neće izložiti investitora preteranom riziku.

Ovom tipu portfolia obično pripadaju akcije kompanija, koje se bave proizvodnjom osnovnih dobara za život, koje su vrlo stabilne i koje su lideri u svom sektoru. Naime, ovakve kompanije ne samo da će preživeti nego će imati i bolje performanse od ostatka tržišta kada nastupi recesija.

Kandidate za defanzivni portfolio možemo naći u sektorima telekoma, farmacije, modnih i luksuznih dobara, robe široke potrošnje.

Dobri primeri su nemački “Deutsche Telecom”, “Fresenius”, “Hugo Boss”, američki “Verizon”, “Pfizer”, “Exxon”, “Coca Cola”, te britanski proizvođač luksuzne robe “Barberry”.

Dobra strana ovih kompanija je još i to što isplaćuju redovnu i stabilnu dividendu (godišnji prihod akcionara) koja može prilično ublažiti eventualne kapitalne gubitke usled promene cene akcija. Iznos prosečne godišnje dividende se kreće od 3-7 odsto u evrima ili dolarima.

Takođe, ne treba zaboraviti da su ovo ogromne kompanije sa dugom tradicijom, pa je rizik ulaganja drastično manji od recimo bankrota domaćih banaka u kojima većina građana trenutno štedi.

Izlišno je ponoviti da bez obzira na stil investiranja i sklonost ka riziku, očuvanje kapitala je prioritet broj jedan. Ovom prioritetu su podređeni svi ostali kada je ulaganje na berzi u pitanju. I kod defanzivnog portfolia je veoma važno upravljati rizikom i svoditi eventualne gubitke na minimum.

Portfolio na bazi prihoda od HoV
Ovaj tip portfolia mogu koristiti svi investitori bez obzira na količinu kapitala, iz razloga što je fokus ovog portfolia na očuvanju kapitala i nekih stabilnih godišnjih prinosa u vidu kamata i dividendi.

Ovaj tip investiranja karakteriše najniži odnos rizika i prinosa. Ovo praktično znači da će on doneti najmanji rizik, ali i najmanji prinos od preostala dva tipa investiranja.

Investitor ovde ne bi trebalo da se fokusira na promenu cene akcije (da očekuje njen nagli rast) već prvenstveno na prihod koji određena hartija od vrednosti donosi.

Kod ovog tipa portfolija oko 70-75 odsto njegove strukture sačinjavaju obveznice i to mix državnih i korporativnih, a tek manji deo od oko 25-30 odsto čine akcije velikih i stabilnih kompanija sa solidnom dividendom.

Reč je o tome da ovde želimo postići najmanji mogući rizik uz istovremeno ostvarivanje prinosa većeg od onog, koji biste dobili da ste novac uložili u banci.

Zato se ulaže u najsigurnije HoV, prvenstveno obveznice sa "AAA" rejtingom i akcije najvećih i najstabilnijih kompanija koje su lideri u svojoj grani dugi niz godina.

Ovakav prihodni portfelj, kao svojevrsna mešavina akcija i obveznica omogućava sigurnost (koju daju obveznice) i nešto veći prinos (koji donose akcije) uz veoma nizak sveukupni rizik.

Investitori u Srbiji obično kombinuju prinos od ulaganja u državne obveznice Srbije, koje godišnje nose od 1 do 4,5 odsto sa ulaganjem u velike telekomunikacione ili naftne kompanije u Evropi ili USA poput “Deutsche Telekom” (dividenda 3,6 odsto) ili “Royal Dutch Shell” (dividenda 8 odsto).

Stil portfolija trebalo bi da bude prilagođen karakteru ulagača i količini sredstava koja se ulažu. Bilo da ste konzervativni ili agresivni uvek možete napraviti optimalan portfolio koji će vam doneti željeni prinos, koji je nekoliko puta viši od onog koji imate u depozitnoj štednji.

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555


Broj poruka : 1489
Points : 3162
Datum upisa : 18.01.2014

Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pre nego što odlučite da kupite akcije...   Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Icon_minitime10/23/2019, 18:50

Maca ::
SA SAJTA SINTEZA BROKER

Kandidate za defanzivni portfolio možemo naći u sektorima telekoma, farmacije, modnih i luksuznih dobara, robe široke potrošnje.

Dobri primeri su nemački “Deutsche Telecom”, “Fresenius”, “Hugo Boss”, američki “Verizon”, “Pfizer”, “Exxon”, “Coca Cola”, te britanski proizvođač luksuzne robe “Barberry”.

Dobra strana ovih kompanija je još i to što isplaćuju redovnu i stabilnu dividendu (godišnji prihod akcionara) koja može prilično ublažiti eventualne kapitalne gubitke usled promene cene akcija. Iznos prosečne godišnje dividende se kreće od 3-7 odsto u evrima ili dolarima.

Ko je njih odabrao u tom trenutku za sad je bas u velikoj "defanzivi".
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir


Broj poruka : 2047
Points : 5688
Datum upisa : 06.12.2008

Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pre nego što odlučite da kupite akcije...   Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Icon_minitime10/23/2019, 23:30


_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Nikolaj3
Our family
Our  family
Nikolaj3


Broj poruka : 260
Points : 956
Datum upisa : 24.11.2009

Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pre nego što odlučite da kupite akcije...   Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Icon_minitime12/25/2019, 14:08

Izaberite najbolji savet svetskih investitora
Pročitajte šta vam poručuju neki od najvećih investitora na svetu
Koji vam se od saveta ovih berzanskih giganata čini najbolji?
Džon Templeton: Ovoga puta nije drugačije!
Cetiri najopasnije reči u ulaganju su: Ovoga puta je drugačije."
Barton Bigs: Ne postoje veze ni jednačine koje će uvek funkcionisati.
"Kvantitativno zasnovana rešenja i jednačine raspoređivanja svojine ne funkcionišu uvek isto jer su osmišljene prema onome šta je uspevalo prethodno dok je ono što sledi prava zagonetka."
Bendžamin Grejem: Pazite se prognoze.
"Apsurdno je misliti da javnost može da zaradi na osnovu tržišne prognoze."
Džek Bogle: Gubici su realnost na tržištu.
"Ako vam je teško da zamislite gubitak od 20 odsto na tržištu akcija, onda ne bi trebalo da budete u tim vodama.“
Filip Fišer: Znajte vrednost vaših investicija.
"Tržište akcija je puno individualaca koji znaju cenu svega, ali ne i vrednost.“
Voren Bafet: Budite pohlepni kada su drugi bojažljivi.
"Investitori bi trebalo da zapamte da su uzbuđenje i troškovi njihovi neprijatelji. A ako uporno pokušavaju da odrede svoje učešće u deonicama onda bi trebalo da budu bojažljivi kada su drugi pohlepni, a pohlepni samo kada su drugi bojažljivi.“
Bob Farel: Nemojte se pridruživati gomili.
"Ljudi najviše kupuju akcije sa vrha, a najmanje one sa dna.“
Džeremi Grantam: Uočite svoju prednost naspram profesionalaca.
"Do sada najveći problem za profesionalce u investiranju je baviti se karijerom i poslovnim rizikom: štititi sopstveni posao. Problem može biti i previše menadžerstva prouzrokovano potrebom da delujete zauzeto i da zarađujete platu drugih. Pojedinac je daleko bolje pozicioniran ako strpljivo čeka pravu ponudu, a da pri tom ne obraća pažnju na ono što drugi rade, što je gotovo nemoguće za profesionalce.“
Ken Fišer: Imajte istoriju na umu.
"Ne možete razviti portfolio strategiju oko beskrajnih mogućnosti. Ne biste čak ni iz kreveta izašli ako biste razmatrali šta sve može da se desi… možete koristiti istoriju za oblikovanje razumnih mogućnosti. Onda, možete da pogledate ekonomske, sentimentalne i političke pokazatelje da biste odredili šta se može najverovatnije desiti, a da pri tom znate da možete i da ćete dosta pogrešiti.“
Čarls Elis: Ulažite na duže staze.
"U proseku dugoročno ulaganje nikada ne priređuje iznenađenja, dok kratkoročna upravo to rade. Mi sada znamo da se usmerimo, ne prema stopi obrta već prema proverenom riziku.“
Bil Miler: Mislite o tome kako tržište prikazuje informacije.
"Tržište zaista prikazuje vredne infromacije, kao što se u školi uči. Ali baš kao što ogledala u luna-parku ne pokazuju tačno vašu težinu, tako i tržišta ne prikazuju uvek tačno neku informaciju. Obično su previše negativni kada je loše, a previše pozitivni kada je dobro.“
Džordž Soroš: Dobro ulaganje je dosadno.
"Ako je ulaganje zabava, ako se vi zabavljate, onda verovatno nećete zaraditi. Dobro ulaganje je dosadno.“
Tomas Rou Prajs Džunior: Znajte ko vodi posao i zašto.
"Svaki posao je stvorio čovek. To je rezultat pojedinca. Pokazuje ličnosti i poslovnu filozofiju osnivača i onih koji su upravljali njime tokom njegovog postajanja. Ako želite da razumete bili koji posao, važno je da znate poreklo ljudi koji su ga pokrenuli i upravljali njime u prošlosti ali i nade i ambicije onih koji planiraju njegovu budućnost.“
Karl Ikan: Korporativni državni sistem vam nije prijatelj.
"Mi smo uzdigli birokrate u korporativnoj Americi. Srž problema nalazi se u odsusutvu prave korporativne demokratije.“
Piter Linč: Uradite domaći zadatak.
"Ulaganje bez istraživanja je kao igranje pokera bez gledanja u karte."
Džon Nef: Uradite ono što je pametno, a ne ono što je popularno.
"Nije uvek lako raditi ono što nije popularno, ali tu možete zaraditi. Kupujte akcije koje deluju toliko loše manje pažljivim investitorima i čekajte dok se njihova prava vrednost ne prepozna."
Henri Krejvis: Budite iskreni.
"Ako ne posedujete integritet, onda nemate ništa. To ne možete kupiti. Možete imati sav novac ovog sveta, ali ako nemate moral i etiku, onda ste zaista siromašni."
Rej Dalio: Shvatite sistem.
"Ekonomija je prosto zbir transakcija koje je razvijaju. Zato što ih ima dosta, ekonomija deluje složenije nego što zaista jeste. Ako bismo je umesto gledanja na dole posmatrali na gore, lakše bismo je razumeli.”
Možda vam se neki od saveta ovih berzanskih giganata učine kvalitetnim i pogodnim za primenu na vaše investicije, piše Bankar.rs.

bonzobgd likes this post

Nazad na vrh Ići dole
boban75
VIP
VIP
boban75


Broj poruka : 784
Localisation : Vojvodina
Points : 2635
Datum upisa : 03.01.2014

Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pre nego što odlučite da kupite akcije...   Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Icon_minitime2/4/2021, 12:36

Pre kupovine pročitati:
Повећајте свој капитал акцијама компанија које заслужују да временом буду све веће

Не покушавајте да збришете друге инвеститоре

Пронађите могућности да искористите потезе акција вођене емоционалним трговањем

Не зависите од владе да уведе регулаторне промене

Не позајмљујте новац од брокера за куповину акција

Будите здрави и пратите извештаје о заради предузећа

Улажите у компаније које су у доброј форми и спремне да буду боље у будућности

_________________
Loša vest je da vreme leti. Dobra vest je što ste Vi pilot. - Majkl Altšuler

A Bird in the hand, is worth two in the bush. - Ezop 600. p.n.e.

If one equity analyst its raining and the other says its sunny... yuor job as an investor is to ignore them both and instead look out the  window.
Nazad na vrh Ići dole
 
Pre nego što odlučite da kupite akcije...
Nazad na vrh 
Strana 2 od 2Idi na stranu : Prethodni  1, 2
 Similar topics
-
» sopstvene akcije
» Chista egzotika
» Prodajem paket akcija Telekom Srbija
» Besplatne akcije!
» jeftine akcije

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Edukacija-
Skoči na: