BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Narodna Banka Srbije

Ići dole 
+52
Cicija
marjanovicgane
Ars Vivendi
Maca
Boranija
MORNAR
Delboj
FatCat
Jegulja
philips1
Big Mile
Alonisos
C R A Z Y
Tenerife
Roman Abramovich
Gocili
Stane Dolanc
Dalaj Lama
Matthew Greenburgh
Bookmaker
Vladulns
Ilija
Bond
Kobe Bryant
ivan45
Zrimi
Taliban
E.T.
MHE kila(H)WATacina
Momir
Sikikiki
Light
ILoveRoses
Dragan11
Boza Belex
Aritmeticar
Zopr
geogsi
Milosss
Goast
Drag65
Fmember
Smile
Sneki
Aleks
Limited011
Friz
MYSTIC021
Atomski mrav
Bombica
MarkoJTD
gogloee
56 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći
AutorPoruka
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1623
Points : 4754
Datum upisa : 04.06.2008

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime11/15/2013, 18:15

Investitori `jačaju` dinar

Jačanje dinara prema evru posledica je povećanog interesovanja stranih investitora za ulaganje u dinarske hartije od vrednosti, prisutnog od oktobra, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Na to je uticala odluka ECB da smanji osnovnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,25 odsto, čime je za strane investitore povećana atraktivnost ulaganja u zemlje u razvoju, sa višim stopama prinosa, objasnila je Tabaković.

Sa druge, na to su uticala i poboljšana makroekonomska kretanja u Srbiji, pre svega, smanjivanje inflacije i donošenje vladinih mera na planu fiskalne konsolidacije, rekla je guvernerka.

Ona je u pisanoj izjavi istakla da je NBS, u cilju stabilizacije deviznog tržišta, od oktobra kupila ukupno 265 miliona evra.

Prateći signale tržišta, reagovali smo odlučno, ali odmereno da bismo obezbedili stabilnost deviznog tržišta, ne ugrožavajući pri tome princip slobodnog funkcionisanja tržišta, rekla je Tabaković.

Od početka godine NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 425 miliona evra, ali je kroz realizovane kupovine u devizne rezerve do sada vraćeno 355 miliona.

Očekivanja su da će inflacija i u narednom periodu biti na niskom i stabilnom nivou, što ostaje prioritetni cilj NBS, kao i popravljanje spoljnotrgovinske pozicije zemlje, ocenila je ona.
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65


Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime11/27/2013, 22:00

На пропале и посрнуле банке спискано 700 милиона евра

Грађани Србије ће за санирање пропалих и посрнулих банака у државном власништву платити 700 милиона евра. Гашење две велике финансијске куће, Нове Агробанке и Развојне банке Војводине, коштало је 600 милиона евра.

Ту је потом и последњи случај – Привредна банка Београд, са штетом од сто милиона. Код те куће нису сведени сви рачуни па је већ сада извесно да ће укупна штета прећи стотку, што је јуче потврдио и председник Фискалног савета Павле Петровић.
http://www.dnevnik.rs/ekonomija/na-propale-i-posrnule-banke-spiskano-700-miliona-evra

Odnosno:
- polovina ukupne sume za izgradnju Južnog toka kroz Srbiju,
- ili oko 150 kilometara auto puta sa 6 traka.
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama


Broj poruka : 712
Points : 1912
Datum upisa : 30.11.2010

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime11/28/2013, 00:25

Prijatelju ne znam da li ti je već neko rekao ali imaš crnu karmu.
Probaj da što više hodaš bos jer zemlja upija negativnu energiju.

_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1623
Points : 4754
Datum upisa : 04.06.2008

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime12/20/2013, 16:35

U oktobru je učešće problematičnih kredita kod privrede bilo 23,3 odsto, a kod stanovništva 9,3 odsto, a u odnosu na kraj prošle godine, ukupan nivo tih kredita povećan je za dva procentna poena, rečeno je u NBS.

Direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama NBS Đorđe Jevtić izjavio je da je u bankarskom sektoru suma problematičnih kredita trenutno oko 400 milijardi dinara.

Na osnovu ranijih propisa NBS kojima je omogućeno da se dospela potraživanja od pravnih lica ustupaju drugim pravnim licima radi rešavanja problema nenaplativih kredita, preneto je oko 40 milijardi dinara, naveo je Jevtić.

Jevtić je podsetio da je i pre nekoliko dana NBS donela određene odluke koje bi trebalo da stvore što adekvatniji regulatorni okvir za rešavanje problema akumuliranih nenaplativih kredita u bankama.
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2993
Godina : 47
Localisation : N.BGD
Points : 5561
Datum upisa : 22.05.2007

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime4/30/2014, 19:45

Nenaplativi krediti na meniju NBS

Formiranje investicionog fonda koji bi otkupljivao problematične kredite od banaka jedna je od sistemskih mera za rešavanje problema tih kredita, kazali su agenciji Beta u Narodnoj banci Srbije.

Kako su istakli u NBS, s obzirom na složenost rešenja, za realizaciju će biti potrebno više vremena, a NBS će svakako biti uključena u navedeni proces u skladu s nadležnostima.

Premijer Srbije Aleksanadar Vučić je u ekspozeu najavio formiranje posebne kompanije u vidu investicionog fonda koji bi otkupljivao problematične kredite, a kapital bi obezbedile banke i međunarodne finansijske institucije.

U NBS su naveli da su glavni pokretači rasta problematičnih kredita u Srbiji bile privatne firme, posebno prerađivačke industrije, trgovine, građevinarstva, i one koja posluju s nekretninama.

Na kraju marta 2014. učešće problematičnih kredita privatnih preduzeća u ukupnim kreditima tog sektora bilo 29,34 odsto, dok je pokazatelj problematičnih kredita celokupnog sektora privrede, uključujući i javna preduzeća, bio 26,46 odsto, naveli su u NBS.

Pokazatelj problematičnih kredita u sektoru stanovništva, prema podacima NBS za kraj marta 2014. godine, ostao je na relativno niskom nivou od 9,6 odsto.

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1623
Points : 4754
Datum upisa : 04.06.2008

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime5/1/2014, 14:42

Na letnju praksu, koja će se obaviti od 1. jula do 29. avgusta 2014. godine, Narodna banka Srbije će primiti do 35 studenata treće, četvrte ili pete godine akademskih studija koji studiraju na visokoškolskim ustanovama akreditovanim od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a koji će završetkom studija ostvariti najmanje 240, odnosno 300 ESPB bodova.

Na letnju praksu prima se i do pet studenata, državljana Republike Srbije, koji studiraju u inostranstvu na studijskim programima iz oblasti ekonomije, finansija i informacionih tehnologija.

Uslovi za prijem na letnju praksu su:
– prosečna ocena ostvarena tokom studija najmanje 8,00;
– da studentu apsolventski staž ne traje duže od godinu dana od dana upisa apsolventskog staža;
– znanje engleskog jezika.
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1623
Points : 4754
Datum upisa : 04.06.2008

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime5/5/2014, 22:03

Guvernerka traži način da `doskoči` bankama

Samo što su snizile kamate na dozvoljeni minus, banke su povećale naknadu za obradu kredita, čime su potpuno neopravdano povećale troškove, kaže guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ističući da se traži način kako da se tome "doskoči".

Devizne rezerve su na adekvatno visokom nivou i nećemo težiti aranžmanu sa MMF koji bi podrazumevao zaduživanje, već iz predostrožnosti. To znači da nam ne trebaju finansijska sredstva, već samo da imamo tzv. monitoring mera koje dogovorimo sa fondom, rekla je guverner.

Tokom predavanja "Uticaj međunarodnih finansijskih institucija na monetarnu politiku Srbije", održanom na Vojnoj akademiji, Tabaković je rekla da ukupne devizne rezerve iznose preko 10 milijardi evra, a da preko 70 odsto tog iznosa ili sedam milijardi evra čine devizne rezerve države.

Dodala da je struktura deviznih rezervi u ovom trenutku mnogo povoljnija od ranijeg perioda kada je veći udeo činio novac poslovnih banaka.

Guverner je nagovestila da se planiraju izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kojim bi se uredilo "da kurs koji se primenjuje u isplati kredita, mora da se primenjuje i u otplati kredita".

Pored ovog zakona, Tabaković je najavila da će u skupštinsku proceduru biti prosleđeni novi Zakon o platnim uslugama, novi Zakon o osiguranju, ali i izmene zakona o NBS kojim bi se povećale nadležnosti Centralne banke vezane za rešavanje problematičnih banaka.

Upitana kada mogu da se očekuju niže kamate na kredite, Tabaković je rekla da u tržišnoj privredi NBS nema prava da ograničava visinu kamata i da "ne sme da se usudi na takav potez, ako imamo 75 posto banaka koje su u stranom vlasništvu".

Zato smo javnim prikazivanjem ukupnih toškova kamata po kreditu hteli da građanima omogućimo da uporede banke i da idu kod najboljih, navela je guvener i podsetila da su, nažalost, banke pribegle nadoknadi koja se zove jednokratni troškovi za obradu kredita onog trenutka kada su snizile kamate na dozvoljeni minus, čime su potpuno neopravdano povećale troškove.

Tražimo način kako tome da doskočimo, a da ne proizvedemo kontra efekat, navela je Tabaković i dodala da se nada da će inflacija ostati u granicama cilja, četiri plus minus jedan odsto, ukoliko ne bude ozbiljne suše i krupnih geopolitičkih pomeranja, što je preduslov da banke nude dinarske kredite.
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2788
Points : 7947
Datum upisa : 21.01.2009

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime5/19/2014, 12:43

NBS je juče pozvala sve banke da pokažu solidarnost i ne naplaćuju naknadu za uplatu i prenos sredstava na dinarske i devizne račune otvorene radi pomoći ugroženima i otklanjanja posledica poplava.

Bankama je preporučeno i da ne naplaćuju naknada za otvaranje i vođenje računa na koje se uplaćuje pomoć.

Kako je najavljeno, NBS će objaviti spisak banaka koje su se odazvale tom pozivu.

Centralna banka je odlučila da ne naplaćuje naknadu za obračun za uplatu, odnosno prenos sredstava u dinarima i devizama za račune namenjene prikupljanju pomoći.


_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir


Broj poruka : 2061
Points : 5710
Datum upisa : 06.12.2008

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime5/29/2014, 15:36

Ukupna štednja građana je na kraju aprila iznosila oko 980,7 milijardi dinara, odnosno oko 8,52 milijarde evra, objavljeno je u Statističkom biltenu Narodne banke Srbije. Ukupna štednja stanovništva je na kraju aprila 2014. za 67,22 milijardi dinara veća nego na kraju istog meseca 2013. godine.

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1860
Godina : 47
Localisation : Sombor
Points : 5144
Datum upisa : 28.05.2007

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime6/9/2014, 01:54

Gde je doktorirala guvernerka Jorgovanka Tabaković?

IZ BIOGRAFIJE ::
Magistrirala je 1999. godine na temu “Reforma bankarskog sistema Jugoslavije” na Ekonomskom fakultetu u Prištini, a 2008. godine podnela je prijavu doktorske disertacije pod nazivom “Instrumenti centralne banke – dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije”. Doktorsku disertaciju odbranila je maja 2011. godine.

Ali, hajd sad sto je magistrirala u Pristini, ali nigde ne pise GDE je doktorirala!!!

Ali Googl je čudo:
U Novom Sadu, ali na izvesnom fakultetu čudnog imena - “Univerzitet Educons”. od 

Evo šta kaže rektor tog univerziteta izvesni prof. dr.Aleksandar Andrejević 2012. godine:
Ponosni smo što su mnoga zvučna imena doktorirala kod nas. Gospođa Tabaković u to vreme nije bila guvernerka. Ona je jednostavno prepoznala naš kvalitet, kao i mnoga druga zvučna imena, na šta smo ponosni – Aleksandar Andrejević (Beta, 2012)

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki


Broj poruka : 5397
Localisation : Centar grada
Points : 6880
Datum upisa : 21.05.2007

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime11/9/2014, 18:39


_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir


Broj poruka : 2061
Points : 5710
Datum upisa : 06.12.2008

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime11/19/2014, 12:06

BEOGRAD – Narodna banka Srbije (NBS) objavila je revidiranu procenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) prema kojoj će BDP Srbije u ovoj godini pasti za oko dva odsto, dok je po prethodnoj proceni taj pad trebao da bude 0,5 odsto.
Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj o inflaciji, rečeno je da su procene da će 2015. godine BDP Srbije pasti za oko 0,5 odsto.
„Oporavak ekonomske aktivnosti očekujemo od 2016. godine”, kazao je generalni direktor Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku NBS-a Branko Hinić.

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1623
Points : 4754
Datum upisa : 04.06.2008

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime1/22/2015, 21:09

Zakon širi ovlašćenja Narodne banke

Predloženim rešenjima, NBS bi preuzela ulogu tela nadležnog za restrukturiranje i bila ovlašćena da u postupku restrukturiranja banke preduzima instrumente restrukturiranja - prodaju akcija, odnosno imovine i obaveza banke, kao i prenos akcija, odnosno imovine i obaveza banci za posebne namene, ali i odvajanje imovine i raspodelu gubitaka na akcionare i poverioce.

Predviđene su i mere zaštite akcionara, poverilaca i trećih lica koje bi NBS, kao telo nadležno za restrukturiranje, bila dužna da primenjuje u postupku restrukturiranja.

Predloženim izmenama Zakona o bankama uvodi se sveobuhvatan set pravila čiji je cilj ostvarivanje kontinuiteta u obavljanju kritičnih funkcija banke, obezbeđivanje stabilnosti finansijskog sistema, zaštita deponenata i investitora, novčanih sredstava i druge imovine klijenata, kao i zaštita budžetskih i drugih javnih sredstava.

Odredbe zakona kojima se uređuju ovlašćenja NBS u vezi s restrukturiranjem banaka primenjivaće se od 1. jula 2015. godine.
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama


Broj poruka : 712
Points : 1912
Datum upisa : 30.11.2010

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime1/26/2015, 17:30

Tabakovićeva je ocenila da je bez osnova Miškovićev predlog da srpska centralna banka polovinu deviznih rezervi "gurne u potrošnju" po ugledu na Centralnu evropsku banku.

"Kako bi bilo da gospodinu Miškoviću kažem da stanove u Belvilu proda po 100 evra po kvadratu? Time bi mogao da stimuliše tražnju i prodaju stanova u Srbiji", rekla je Tabaković na konferenciji za novinare.

Mišković je prošle nedelje izjavio da bi Narodna banka Srbije mogla da sredstva od obaveznih rezervi koja su preko četiri milijarde evra direktno ubrizga u privredu kao što je to učinila i Evropska centralna banka, naglasivši da to on ne govori zbog Delte jer ta kompanija neće koristiti ta sredstva.

_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Stane Dolanc
Our family
Our  familyBroj poruka : 334
Points : 814
Datum upisa : 22.05.2007

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime4/9/2015, 17:56

NBS smanjila kamatnu stopu na sedam odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije smanjio je referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na sedam odsto.

"Odluku da nastavi ublažavanje monetarne politike Izvršni odbor je doneo pre svega imajući u vidu da su, pored niske inflacije, dodatno snižena i inflaciona očekivanja, koja su više od godinu dana u granicama cilja, kao i da su i dalje prisutni dezinflatorni pritisci po osnovu niske agregatne tražnje", saopštila je NBS.

Dodaje se da je inflacija u međunarodnom okruženju izuzetno niska, čak i negativna u mnogim zemljama.

Aranžman Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom, po oceni Izvršnog odbora, potvrda je usmerenosti nosilaca ekonomske politike ka obezbeđenju dugoročno održivog oporavka domaće ekonomije.

Globalna likvidnost se usled "kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke povećava, što uz dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi utiče na povećano interesovanje investitora za ulaganja u Srbiju", procena je Izvršnog odbora.

Dosadašnji rast inflacije ove godine uslovljen je, kako je navedeno, pre svega poskupljenjem voća i povrća, a povratak inflacije u granice cilja očekuje se u drugoj polovini godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. maja.
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1623
Points : 4754
Datum upisa : 04.06.2008

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime5/10/2015, 20:09

Ustavni sud Srbije oglasio je neustavnim član Zakona o Narodnoj banci Srbije koji isključuje odgovornost guvernera NBS i najbližih saradnika za štetu koja nastane u obavljanju poslova centralne banke.

Ukoliko dođe do promene člana Zakona zbog ove odluke koju je Ustavni sud doneo, a Službeni glasnik objavio 7. maja, guverner, viceguverneri, direktor Uprave za nadzor i drugi zaposleni moraće da odgovaraju za štetu koja nastane u obavljanju poslova NBS.

Prema sada važećoj odredbi Zakona, član 86b, predviđeno je da guverner i zaposleni budu odgovorni, ali samo ako se dokaže da nisu postupali u dobroj veri.

Prema tom članu, osim ako namerno nisu naneli štetu centralnoj banci, oni ne bi mogli odgovarati ni kada prestanu da obavljaju funkciju u toj instituciji, a NBS bi snosila troškove zastupanja tih osoba u sudskim i upravnim postupcima.

Dakle, Narodna banka bi snosila troškove i onima kojima je prestao radni odnos u toj instituciji.

Ako se u odgovarajućem postupku pravnosnažnom odlukom utvrdi da su te osobe pričinile štetu namerno ili krajnjom nepažnjom, oni su dužni da Narodnoj banci nadoknade troškove zastupanja, kao i iznos isplaćene štete u skladu sa zakonom.
Nazad na vrh Ići dole
Gocili
VIP
VIP
Gocili


Broj poruka : 756
Localisation : Vojvodina
Points : 1795
Datum upisa : 25.05.2009

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime5/11/2015, 13:29

NBS snizila referentnu kamatnu stopu na 6.5 %.
Izvor NBS

Nije lose al moglo bi jos dole, u skladu sa globalnim trendovima ostrog smanjivanja referentne stope, a radi podsticanja privredne aktivnosti kao i potrosnje.
Nazad na vrh Ići dole
Gocili
VIP
VIP
Gocili


Broj poruka : 756
Localisation : Vojvodina
Points : 1795
Datum upisa : 25.05.2009

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime6/11/2015, 12:27

11.06.2015. Референтна каматна стопа смањена на ниво од 6 одсто aplauz
Nazad na vrh Ići dole
Gocili
VIP
VIP
Gocili


Broj poruka : 756
Localisation : Vojvodina
Points : 1795
Datum upisa : 25.05.2009

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime8/13/2015, 12:57

13.08.2015. Референтна каматна стопа смањена на ниво од 5,5 одсто

_________________
Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
Nazad na vrh Ići dole
Gocili
VIP
VIP
Gocili


Broj poruka : 756
Localisation : Vojvodina
Points : 1795
Datum upisa : 25.05.2009

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime9/11/2015, 18:34

10.09.2015. Референтна каматна стопа смањена за 0,5 процентних поена

_________________
Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
Nazad na vrh Ići dole
Gocili
VIP
VIP
Gocili


Broj poruka : 756
Localisation : Vojvodina
Points : 1795
Datum upisa : 25.05.2009

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime9/11/2015, 18:35

10.09.2015. Измене одлуке о обавезној резерви банака

_________________
Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
Nazad na vrh Ići dole
Gocili
VIP
VIP
Gocili


Broj poruka : 756
Localisation : Vojvodina
Points : 1795
Datum upisa : 25.05.2009

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime9/11/2015, 18:37

11.09.2015. Кретање инфлације у августу

_________________
Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
Nazad na vrh Ići dole
Gocili
VIP
VIP
Gocili


Broj poruka : 756
Localisation : Vojvodina
Points : 1795
Datum upisa : 25.05.2009

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime10/15/2015, 12:59

14.10.2015. Референтна каматна стопа смањена на ниво од 4,5 одсто

_________________
Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
Nazad na vrh Ići dole
Gocili
VIP
VIP
Gocili


Broj poruka : 756
Localisation : Vojvodina
Points : 1795
Datum upisa : 25.05.2009

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime10/15/2015, 13:09

Medjugodisnja inflacija u septembru snizena na 1.4 %.
Izvor NBS

_________________
Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
Nazad na vrh Ići dole
Roman Abramovich
Member
MemberBroj poruka : 677
Localisation : Zemun
Points : 1789
Datum upisa : 25.05.2007

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime12/30/2015, 22:22

"Mogu sa zadovoljstvom da kažem da godinu završavamo sa pola milijarde evra plusa u deviznim rezervama Narodne banke i države Srbije. Tokom godine kupili smo 950 miliona evra, a prodali 450 miliona kako oscilacije na deviznom tržištu ne bi bile oštre", rekla je Tabaković u novogodišnjem intervjuu za Radio Beograd 1.

Guvernerka je dodala da je od RTB Bor kupljeno više od pola tone zlata. "Srbija ima sreću da ima svoj rudnik zlata, da ima jedan RTB Bor, od koga je tokom ove godine NBS kupila više od pola tone zlata", izjavila je ona.

Ona je rekla i da je od avgusta 2012. godine, otkada je preuzela funkciju guvernera, od RTB Bora otkupljeno ukupno 3,3 tone zlata, što znači da se trenutno više od 18 tona zlata nalazi u trezorima Narodne banke Sr
Nazad na vrh Ići dole
Tenerife
VIP
VIP
Tenerife


Broj poruka : 739
Points : 2460
Datum upisa : 02.10.2013

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: NBSa   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime2/20/2016, 03:47

NBS: Odliv kapitala u 2015. oko 280 miliona evra


Iz Srbije se u prošloj godini odlilo kapitala u vrednosti od oko 280 miliona evra, kada je reč o portfolio investicijama, izjavila je danas generalni direktor direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Ana Ivković.

Ona je, na predstavljanju Izveštaja o inflaciji u NBS, rekla da još nema podataka za januar, ali i istakla da je odliv u Srbiji prošle godine bio niži, u relativnom smislu, nego u mnogim drugim zemljama.

"Kod nas je odliv bio očekivan i delom je posledica politike američkog FED-a. Neki portfolio investitori su odlazili, ali su mnogi i ostali verni Srbiji zbog popravljanja percepcije i smanjenih spoljnih neravnoteža", rekla je ona.

Izvor:
http://novaekonomija.rs/sr/vesti-iz-zemlje/nbs-odliv-kapitala-u-2015-oko-280-miliona-evra

_________________
Folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Turbo folk je gorenje naroda, svako pospešivanje tog sagorevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa

Glasački listić koji omogućuje svakoj budali da ga ispravno popuni je turbo folk
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1684
Godina : 53
Points : 2978
Datum upisa : 16.12.2007

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime7/8/2016, 10:29

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je referentnu kamatnu stopu smanjio za 0,25 procentnih poena, na četiri odsto, saopštila je NBS.

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1684
Godina : 53
Points : 2978
Datum upisa : 16.12.2007

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime7/8/2016, 11:37

Narodna banka Srbije je u 2015. godini imala dobitak nakon oporezivanja od oko 34,3 milijarde dinara.

Dobitak u 2014. godini iznosio je 80,7 milijardi dinara, a u 2013. godini je centralna banka imala gubitak do 43,6 milijarde dinara, objavila je NBS u godišnjem izveštaju o rezultatima rada i poslovanju.

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1623
Points : 4754
Datum upisa : 04.06.2008

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime2/10/2017, 19:12

Dobre vesti
Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima u Srbiji smanjeno je za 4,5 procentnih poena na 17,03 odsto na kraju decembra 2016. u odnosu na isti mesec prethodne godine, prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije.
Udeo loših kredita u bankarskom sektoru Srbije je na najnižem nivou u poslednje gotovo četiri godine, što potvrđuje, kako se navodi u saopštenju NBS, da Strategija za rešavanje problematičnih kredita i relevantni akcioni planovi daju rezultate.
Nazad na vrh Ići dole
C R A Z Y
VIP
VIP
C R A Z Y


Broj poruka : 538
Points : 1953
Datum upisa : 19.03.2010

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime2/11/2017, 17:58

Smile ::
Dobre vesti
Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima u Srbiji smanjeno je za 4,5 procentnih poena na 17,03 odsto na kraju decembra 2016. u odnosu na isti mesec prethodne godine, prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije.
Udeo loših kredita u bankarskom sektoru Srbije je na najnižem nivou u poslednje gotovo četiri godine, što potvrđuje, kako se navodi u saopštenju NBS, da Strategija za rešavanje problematičnih kredita i relevantni akcioni planovi daju rezultate.

Nikakvo suštinsko poboljšanje, samo su izvršeni otpisi. Od toga najviše KMBN

_________________
Jedna društvena zajednica postaće velika onog trenutka kada stari ljudi počnu da sade mladice drveća u čijem hladu nikada neće sedeti. (Grčka poslovica)
Nazad na vrh Ići dole
Gocili
VIP
VIP
Gocili


Broj poruka : 756
Localisation : Vojvodina
Points : 1795
Datum upisa : 25.05.2009

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime9/7/2017, 12:52

Evo dobrih vesti za Belex, hocu reci za akcije, pa i privredu uopste...
07.09.2017. Referentna kamatna stopa smanjena na 3,75 odsto

_________________
Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
Nazad na vrh Ići dole
Alonisos
VIP
VIPBroj poruka : 387
Points : 1394
Datum upisa : 04.09.2017

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime9/14/2017, 09:42

Sa daljim obaranjem kursa a jutros je i ispod 119 eto nama prosecne plate od 500 evra vrlo brzo udrimile
Nazad na vrh Ići dole
Big Mile
VIP
VIP
Big Mile


Broj poruka : 1658
Points : 6510
Datum upisa : 19.02.2011

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime9/14/2017, 12:59

Alonisos ::
Sa daljim obaranjem kursa a jutros je i ispod 119 eto nama prosecne plate od 500 evra vrlo brzo udrimile
To sam ja pomislio još pocetkom jula, da se kurs obara planski i da ce ga držati na 120, ali mi se sada cini da je krajnji cilj još dosta niži recimo 115. Ako krajem godine i u januaru odoli pritscima evo nas dogodine u junu na 115. kafa
Nazad na vrh Ići dole
Gocili
VIP
VIP
Gocili


Broj poruka : 756
Localisation : Vojvodina
Points : 1795
Datum upisa : 25.05.2009

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime9/14/2017, 21:46

Jos ste zaboravili da napisete da se kurs EUR/RSD namerno obara kako bi se nastetilo izvoznom delu privrede. Mislim da ovde nema mesta bilo kakvoj teoriji zavere.
Kurs se slobodno formira na trzistu kao rezultat ponude i traznje. A NBS intervenise samo u slucaju prevelikih dnevnih oscilacija.
Traznja za evrima je smanjena i zbog vracanja poverenja u dinar ili bar smanjenja straha od gubitka vrednosti istog, jer inflacija nikad nije bila niza, stabilnija i predvidljivija.
A i stednja u dinarima je isplativija od stednje u evrima.

_________________
Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
Nazad na vrh Ići dole
Big Mile
VIP
VIP
Big Mile


Broj poruka : 1658
Points : 6510
Datum upisa : 19.02.2011

Narodna Banka Srbije - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 3 Icon_minitime9/14/2017, 23:35

Gocili ::
Jos ste zaboravili da napisete da se kurs EUR/RSD namerno obara kako bi se nastetilo izvoznom delu privrede. Mislim da ovde nema mesta bilo kakvoj teoriji zavere.
Kurs se slobodno formira na trzistu kao rezultat ponude i traznje. A NBS intervenise samo u slucaju prevelikih dnevnih oscilacija.
Traznja za evrima je smanjena i zbog vracanja poverenja u dinar ili bar smanjenja straha od gubitka vrednosti istog, jer inflacija nikad nije bila niza, stabilnija i predvidljivija.
A i stednja u dinarima je isplativija od stednje u evrima.
Ako je to sve tako lepo bajkovito i naivno, šta se to tako bitno i dramaticno promenilo u Srbiji od januara-maja kada je kurs buo konstantno 124 ??
Nazad na vrh Ići dole
 
Narodna Banka Srbije
Nazad na vrh 
Strana 3 od 7Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći
 Similar topics
-
» Razvojna banka Vojvodine (Metals banka)
» Brend iz Srbije
» RESTITUCIJA - nov dug Srbije???

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Banke fun club-
Skoči na: