BELEX Club
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Narodna Banka Srbije

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
AutorPoruka
Stane Dolanc
Our family
Our  family


Broj poruka : 243
Points : 642
Datum upisa : 22.05.2007

Narodna Banka Srbije - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 5 Icon_minitimeSre 29 Jan 2020, 15:05

Prema podacima Narodne banke Srbije, građani u bankama danas štede više od 11 milijardi evra, što je za oko pet milijardi evra više u odnosu na 2010. godinu.

EDIT Pogledajte malo s desne strane ekrana!
Ima tu korisnih stvari a forumu dobro dodje!
Mod D.
Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011

Broj poruka : 1702
Points : 4668
Datum upisa : 07.05.2009

Narodna Banka Srbije - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 5 Icon_minitimeČet 30 Jan 2020, 18:18

Dinarska i devizna štednja su i tokom 2019. godine beležile konstantan rast i krajem godine dostigle su svoje najviše nivoe, što potvrđuje poverenje građana u domaći bankarski sistem, saopšteno je iz kabineta guvernera Narodne banke Srbije.

Dinarska je krajem 2019. iznosila 79,5 milijardi dinara, što je 30 odsto više nego krajem 2018. godine, dok je devizna štednja prošle godine uvećana za 800 miliona evra, čime je na kraju godine dostigla rekordan iznos od 10,8 milijardi evra.

Podatak da se kontinuirani rast dinarske i devizne štednje ostvaruje u uslovima smanjenja kamatnih stopa na oročenu štednju ukazuje da je poverenje građana u bankarski sistem Srbije na visokom nivou, ističe se u saopštenju.

_________________
Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi

Broj poruka : 2376
Points : 7081
Datum upisa : 21.01.2009

Narodna Banka Srbije - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 5 Icon_minitimeSre 12 Feb 2020, 14:03

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara 2020. godine iznosile su 13,694 milijardi evra, što je za 316 miliona evra više u odnosu na decembar 2019. godine..

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Stane Dolanc
Our family
Our  family


Broj poruka : 243
Points : 642
Datum upisa : 22.05.2007

Narodna Banka Srbije - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 5 Icon_minitimePet 21 Feb 2020, 21:51

U periodu od 1. januara do 31. decembra 2019. godine Sektoru za zaštitu korisnika usluga Narodne banke Srbije upućeno je 1.976 pritužbi korisnika, navodi se u godišnjem izveštaju centralne banke.

Od tog broja pritužbi, 53,8 odsto se odnosilo na postupanje društava za osiguranje, 46 odsto na postupanje banaka, 0,2 odsto na postupanje platnih institucija, 0,1 odsto na postupanje društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, dok na postupanje ostalih davalaca finansijskih usluga nije bilo pritužbi.

U periodu od januara do decembra 2019. godine primljeno je 908 pritužbi korisnika na postupanje banaka.

U tom periodu najveći broj pritužbi na postupanje banaka odnosio se na kredite (42,6 odsto), platne račune/usluge (31,6 odsto) i platne kartice (20,9 odsto).

U periodu januar–decembar 2019. godine utvrđeno je da 12 banaka nije postupalo u skladu s pojedinim odredbama zakona kojima se uređuje oblast zaštite korisnika finansijskih usluga, navodi se u izveštaju.
Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
Our family
Our  family
marjanovicgane

Broj poruka : 282
Points : 649
Datum upisa : 10.09.2018

Narodna Banka Srbije - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 5 Icon_minitimeSre 11 Mar 2020, 20:16

NBS smanjila repo stopu za 0,5%

Narodna banka Srbije smanjila referentnu kamatnu stopu na nivo od 1,75 odsto

https://www.nbs.rs/internet/latinica/30/30_4/30_4_5/
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi

Broj poruka : 2376
Points : 7081
Datum upisa : 21.01.2009

Narodna Banka Srbije - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 5 Icon_minitimeČet 12 Mar 2020, 16:46

NBS: Devizne rezerve oko 13,5 milijardi evra

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara iznosile su 11 milijardi i 371 milion evra.

Na kraju februara bruto devizne rezerve su bile manje za 235,6 miliona evra u odnosu na kraj januara i to je u najvećoj meri rezultat neto razduženja države (ukupno 184,2 miliona evra) po osnovu deviznih hartija od vrednosti emitovanih na medjunarodnom i domaćem finansijskom tržištu i deviznih kredita, što je doprinelo smanjenju javnog duga Republike Srbije.

Pored toga, u februaru je isplaćena prva serija obveznica (10,9 miliona evra) na ime neisplaćene devizne štednje građana iz bivših republika SFRJ.

Neto prilivi ostvareni po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 32,3 miliona evra), uz pozitivan neto tržišni efekat (53,3 miliona evra) u značajnoj meri pokrili su neto odlive iz deviznih rezervi po osnovu aktivnosti NBS na medjubankarskom deviznom tržištu (65 miliona evra) i drugim osnovima (ukupno 61,1 milion evra), navela je centralna banka.

Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosila je 484,6 miliona evra i bila je za 133,7 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovana je ukupno 1,1 milijarda evra.

U februaru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je na medjubankarskom deviznom tržištu u februaru neto prodala 65 miliona evra.

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
MORNAR
VIP
VIP
MORNAR

Broj poruka : 566
Points : 1628
Datum upisa : 28.01.2010

Narodna Banka Srbije - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 5 Icon_minitimeUto 17 Mar 2020, 17:25

Imajući u vidu neophodnost očuvanja dostignutog nivoa i daljeg jačanja stabilnosti finansijskog sistema u uslovima potencijalnih rizika uzrokovanih vanrednom zdravstvenom situacijom u zemlji, Narodna banka Srbije je na danas održanoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora, usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum).

Moratorijum je propisan za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije korona virusa u Srbiji.

Iz Narodne banke navode da u navedenom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno lizinga. Svakako, dužnici banke, odnosno primaoci lizinga, ni nakon početka primene ovih mera nisu sprečeni da redovno izmiruju svoje obaveze.

Dodaju i da tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga, neće obračunavati zateznu kamatu na dospela, a neizmirena potraživanja, i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata.

Pored toga, banka kao ni davalac lizinga, od dužnika neće moći da potražuju naknadu bilo kojih troškova u vezi sa primenom usvojenih propisa, pojašnjavaju iz NBS.

"Finansijska stabilnost je neophodna i u redovnim i posebno u vanrednim okolnostima u zemlji. Narodna banka Srbije u koordinaciji sa drugim državnim organima preduzima i preduzimaće sve što je neophodno da zaštiti stabilnost i u vanrednim okolnostima olakša poziciju građana i privrede Republike Srbije. Svest o neophodnosti odgovornog ponašanja svih tržišnih učesnika je u ovim osetljivim trenucima od neprocenjivog značaja za prevazilaženje teškoća sa kojima se možemo suočiti", rekla je ovim povodom guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Iz centralne banke ističu da, u cilju transparentnosti i nedvosmislenog informisanja svojih klijenata, u skladu sa navedenim propisima banke i davaoci finansijskog lizinga su dužni da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima. Ukoliko klijent u roku od 10 dana nakon toga ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku.

Iz NBS kažu da su mere odmerene s posebnom pažnjom i uzimajući u obzir potencijalno suočavanje sa teškoćama u otplati obaveza, kako građana tako i privrednih subjekata i potrebu prevazilaženja negativnih efekata po građane i privredu, usled mogućnosti suočavanja sa teškoćama u otplati obaveza dužnika banke, odnosno primaocima finansijskog lizinga, koja s obzirom na novonastalu situaciju objektivno postoji.
Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011

Broj poruka : 1702
Points : 4668
Datum upisa : 07.05.2009

Narodna Banka Srbije - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 5 Icon_minitimeČet 26 Mar 2020, 12:44

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da se zabranjuje naplaćivanje naknada bankama i drugim pružaocima platnih usluga za uplatu donacija u borbi protiv epidemije koronavirusa.

NBS je na sednici Izvršnog odbora usvojila odluku "kojom se zabranjuje naplaćivanje naknada i drugih troškova za usluge koje se pružaju u platnom prometu pri uplati, odnosno prenosu novčanih sredstava u dinarima i devizama na namenske račune Republike Srbije, koji su otvoreni radi prijema donacija u borbi protiv epidemije koronavirusa", navedeno je na sajtu centralne banke.

U skladu s ovom odlukom, banke, institucije elektronskog novca, platne institucije i JP "Pošta Srbije" ne mogu od korisnika platnih usluga naplatiti naknadu za uplate i prenose na navedene račune, bez obzira na to da li se ove transakcije izvršavaju kao uplata na šalteru pružalaca platnih usluga, kao prenos sa tekućeg ili drugog platnog računa ili pružanjem druge vrste platne usluge, precizirano je iz NBS.

Takođe, pri izvršavanju ovih transakcija NBS neće naplaćivati naknade za one usluge koje i sama pruža u vezi s njihovim izvršavanjem.

_________________
Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Nazad na vrh Ići dole
MORNAR
VIP
VIP
MORNAR

Broj poruka : 566
Points : 1628
Datum upisa : 28.01.2010

Narodna Banka Srbije - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Narodna Banka Srbije   Narodna Banka Srbije - Page 5 Icon_minitimePet 27 Mar 2020, 20:53

Narodna banka Srbije objavila je pojašnjenje Odluke o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema koja predviđa zastoj u otplati kreditnih obaveza, koja podrazumeva da klijenti koji prihvate zastoj (moratorijum) u otplati kreditnih obaveza nemaju obavezu njihovog plaćanja, ni po osnovu kamate ni po osnovu glavnice, u narednih 90 dana.

Zastoj u plaćanju mogu koristiti privredna društva, preduzetnici i građani, po osnovu svojih kreditnih obaveza – stambeni krediti, potrošački i gotovinski krediti, kreditne kartice i pozajmice po tekućem računu, objavila je centralna banka u objašnjenju Odluke.

Za sva privredna društva i preduzetnike, u većoj meri pogođene trenutnom situacijom, ovo je prilika da odlože plaćanje svojih obaveza dok teška situacija traje, da tako izbegnu mogućnost da dugovanja postanu dospela i na tako dospela dugovanja obračunava zatezna kamata, navedeno je u objašnjenju.

NBS je predložila i moguće modele otplate duga nakon perioda zastoja.

Model koji je NBS preporučila ne stvara nikakve dodatne troškove za klijenta i neznatno uvećanje anuiteta nakon perioda zastoja rezultat je datih mogućnosti klijentu da obaveze nastale tokom perioda zastoja finansira raspoređivanjem na produženi period otplate, navedeno je u saopštenju.

Odlukom NBS klijentima je ostavljena mogućnost da sa bankom dogovore i neku drugi (alternativni) način otplate svojih obaveza nakon isteka perioda zastoja, ukoliko procene da je to prihvatljivije za njih.

Osnovni model za primenu Odluke NBS je da se tri anuiteta iz perioda zastoja dodaju na kraj otplatnog perioda, produžetkom otplatnog perioda za tri meseca.

Cilj je da se mesečne obaveze po isteku zastoja previše ne opterete dugom po osnovu anuiteta iz perioda zastoja, a anuitet nakon perioda zastoja se minimalno uvećava zbog raspoređivanja obračunatih obaveza iz perioda zastoja na preostali period otplate.

Mogući alternativni modeli (anuitet ostaje isti ali celokupne tromesečne obaveze iz perioda zastoja padaju na teret klijenta odmah po isteku zastoja) su: da po isteku zastoja (četvrti mesec) klijent plati ođednom sva tri anuiteta iz perioda zastoja (glavnicu i kamatu) ili da poisteku zastoja (četvrti mesec) klijent plati samo kamatu koja se odnosi na period zastoja.

Na sajtu NBS mogu se videti detalji u vezi sa pojašnjenjem Odluke o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema koja predviđa zastoj u otplati kreditnih obaveza, odnosno primeri za otplatu kredita.
Nazad na vrh Ići dole
 
Narodna Banka Srbije
Nazad na vrh 
Strana 5 od 5Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Banke fun club-
Skoči na: