BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Borba malih akcionara

Ići dole 
+16
NewStar
Boranija
marrrko
draggon
MORNAR
Non-ProfitOrganization
Teletrader
boxxi
Beko
Ars Vivendi
Igi-bg
MarkoJTD
Sneki
Limited011
Kobe Bryant
Friz
20 posters
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1682
Godina : 53
Points : 2975
Datum upisa : 16.12.2007

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime8/3/2009, 10:45

Mali akcionari EPCG najavili tužbu zbog privatizacije

PODGORICA, Udruženje manjinskih akcionara Elektroprivrede Crne Gore najavilo tužbu za nadoknadu štete od 40 miliona evra, nezadovoljno odlukom Tenderske komisije o djelimičnoj privatizaciji EPCG.
Italijanska kompanija A2A prvorangirana je na tenderu za djelimičnu privatizaciju i dokapitalizaciju 18,3 odsto akcija EPCG, a Tenderska komisija je odbacila ponudu grčkog konzorcijuma Golden Energy One Holdings i Public Power Corporation, koja je ponudila 11,1 evra po akciji, 2,7 evra više od A2A.

“Ponuda grčkog konzorcijuma”nije u skladu sa uslovima, preporukama i zahtjevima tendera”, navela je u obrazloženju Tenderska komisija.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Vasilije Miličković smatra da, poslije uvida u pismo koje je Komisiji uputio grčki konzorcijum, a u kom se navodi da je njihova ponuda bezuslovna, nije bilo nijednog razloga za odbijanje ponude. On tvrdi da šteta koja je pričinjena EPCG i državi odbacivanjem ponude iznosi više od 61,3 miliona evra.

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1682
Godina : 53
Points : 2975
Datum upisa : 16.12.2007

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime8/3/2009, 10:52

Mali akcionar tuži većinskog vlasnika Balkane

BANJALUKA, Draženko Gloginjić, koji posjeduje 20,34 odsto akcija Turističnog centra (TC) “Balkana” iz Mrkonjić Grada, tužiće većinskog vlasnika tog preduzeća banjalučkog biznismena Jovana Vidovića, kojeg optužuje da je obezvrijedio njegovu i imovinu ostalih malih akcionara u mrkonjićkom preduzeću.

Gloginjić se na tužbu odlučio nakon što je Skupština akcioanara “Balkane” proteklog vikenda donijela odluku o zamjeni imovine tog preduzeća za poslovni prostor u Banjaluci koji je u vlasništvu Vidovićeve povezane firme. Odluka je donesena glasovima Vidovića i njegovog partnera Slobodana Puzića, koji drže 50,39 odsto, odnosno 8,11 procenata akcija “Balkane”. Tvrdeći da je za poslovni prostor u Banjaluci zamijenjena najvrednija imovina “Balkane” i da su na taj način obezbijeđeni njihovi udjeli u mrkonjićkom preduzeću, protiv trampe glasao je Gloginjić, dok su se pisanim putem njenom donošenju usprotivili i Fond PIO RS i “Polara invest fonda” iz Banjaluke, čiji predstavnici nisu prisustvovali sjednici Skupštine akcionara.
Gloginjić kaže da je pokušao ubijediti Vidovića da je njegova odluka štetna za TC “Balkana” i njegove akcionare, ali da je on ustrajao u svojoj namjeri. Budući da je i prije sjednice Skupštine akcionara najavio podizanje tužbe protiv Vidovića ukoliko odluka o zamjeni imovine bude usvojena, nakon subotnjeg ishoda glasanja Gloginjić je angažovao advokata kako bi pokrenuo sudski postupak.
“Tražićemo od suda da donese privremenu mjeru obustve sprovođenja odluke Skupštine akcionara TC ‘Balkana’ do donošenja rješenja po tužbenom zahtjevu”, kazala je advokat Ljiljana Stajić.
Gloginjić kaže da je Vidović najvredniji dio imovine TC “Balkana” zamijenio za bezvrijedan poslovni prostor u banjalučkom naselju Starčevica i time ugrozio sve akcionare TC “Balkana”.
“Vidović je na sjednici Skupštine akcionara uporno insistirao da je većinski vlasnik preduzeća i da može donijeti bilo kakvu odluku, ali to ne može biti opravdanje za nanošenje štete ostalim akcionarima, koji sada ostaju bez ičega”, ističe Gloginjić.
Vidović tvrdi da je prodaja imovine neophodna, jer preduzeće ne može izmiriti dugovanja prema dobavljačima, Poreskoj upravi i Fondu PIO RS i dodaje da takva odluka nije protiv zakona.

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2966
Godina : 47
Localisation : N.BGD
Points : 5508
Datum upisa : 22.05.2007

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime10/13/2009, 13:19

AMERIKANKA Elinor Ostrom (76) je pokazala da udruženje korisnika može efikasno da upravlja zajedničkom imovinom, što joj je ove godine donelo Nobelovu nagradu za ekonomiju.
Ostromova, koja priznanje za rad o “upravljanju privredom” deli sa sunarodnikom Oliverom Vilijamsonom (77), postala je prva žena dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju. Ona je peta žena - ovogodišnja dobitnica te nagrade, što je rekord do sada.


- Elinor Ostrom je dovela u pitanje uvreženo mišljenje da se zajedničkom imovinom loše upravlja i da je potrebno da se ona privatizuje ili da upravljanje regulišu centralne vlasti - navodi se u obrazloženju.
Odbor je primetio da je “na osnovu brojnih slučajeva ribnih fondova, pašnjaka, šuma, jezera i basena podvodnih voda, Ostromova zaključila da je u većini slučajeva rezultat (upravljanja) bolji nego što predviđaju standardnim teorijama”.


Nagradu za ekonomiju dodeljuje i finansira Centralna banka Švedske od 1969. godine, a zvanični naziv je “Nagrada Švedske centralne banke za ekonomsku nauku u čast Alfreda Nobela”. Dobitnici dele nagradu od 970.000 evra.

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1682
Godina : 53
Points : 2975
Datum upisa : 16.12.2007

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime11/10/2009, 15:43

BANJALUKA, Savez udruženja malih akcionara RS pozvao je juče Vladu RS da zajedničkim djelovanjem preuzmu upravljanje u privatizovanim preduzećima koja urušavaju špekulanti.
Nebojša Jugović, predsjednik tog saveza, koji okuplja male akcionare 17 preduzeća, izjavio je da su u procesu privatizacije, koju je ocijenio neuspjelom, mnoge firme preuzele osobe kojima nije bilo do njihovog razvoja, već do preuzimanja vrijedne imovine i građevinskog zemljišta, kojima su raspolagale.
“Špekulantima, za razliku od malih akcionara, nije u interesu unapređenje proizvodnje u preduzećima niti rast cijena njihovih akcija zbog čega odvraćaju ozbiljne investitore”, kazao je Nebojša Jugović.

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011


Broj poruka : 1975
Points : 5329
Datum upisa : 07.05.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime1/10/2010, 11:27

Iskustvo je pokazalo da u postprivatizacionom periodu protivzakonite pojave i zloupotrebe prava većinskih i manjinskih akcionara nisu posledica samo neznanja već i svesnog nepoštovanja propisa

Iskustva u primeni regulative korporativnog upravljanja i privatizacije ukazuju na potrebu unapređenja nekoliko propisa: Zakona o privrednim društvima, Zakona o hartijama od vrednosti, Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, Zakona o investicionim fondovima, a posebno na regulativu u oblasti sankcionisanja.

Privatizacija i paralelno nastajanje tržišta kapitala doveli su do vidljivijih indikatora razvoja tog tržišta (ukupan promet hartijama od vrednosti, broj listiranih kompanija, formiranje listinga A i B Beogradske berze, tržišna kapitalizacija kompanija). Korporativno upravljanje se napuštanjem društvene svojine polako vraća u pravni i privredni sistem, a naročito kroz prodaju manjinskih paketa akcija iz portfelja Akcijskog fonda Srbije. Privatizacijom ovih paketa započet je, posle 60 godina, proces nastajanja tržišta kapitala u Srbiji prvim aukcijskim transakcijama od aprila 2002.godinena Beogradskoj berzi. Ovim procesom omogućeno je da disperzija vlasništva – na zaposlene, Fond PIO, državu (Akcijski fond), velike investitore i male investitore (građane)– bude valorizovana mehanizmom ponude i tražnje na jedino organizovanom tržištu, u realnoj vrednosti hartija od vrednosti. Od tog perioda do danas Beogradska berza doživela je svojevrsnu renesansu, formiranjem dva berzanska indeksa i (u pojedinim periodima) podjednakim učešćem stranih i domaćih investitora, sve do maja 2008.godine i prvih posledica globalne finansijske krize.

Ovi procesi direktno su uticali na postprivatizacioni period u kompanijama, na njihovo profitabilno poslovanje, učešće na tržištu i na prve korake korporativnog upravljanja. Posebno u onim kompanijama privatizovanim iz portfelja Akcijskog fonda (više od 50), koje su očuvale srpske brendove kao što su: Alfa plam, Aleva, Apatinska pivara, Banini, Bambi, Vunizol, Zvezda-Helios, Imlek, Jafa, Karneks, Klas, Meser tehnogas, Metalac, Mlekoprodukt, Neoplanta, Palanački kiseljak, Pivara Čelarevo, Potisje Kanjiža, Sintelon, Sojaprotein, Soko Štark, Somboled, Fidelinka... Ti procesi doprineli su i adekvatnom ostvarivanju prava akcionara na učešće u vlasništvu i raspodeli dobiti.

Privatizacija i dalji razvoj tržišta kapitala će i ubudućebiti u korelaciji, jer će strateškim pristupom biti određeni modaliteti privatizacije pojedinačnih firmi, javnih preduzeća i preostalih neprivatizovanih kompanija u državnom vlasništvu.

Praksa je pokazala da je važeću normativu u oblasti korporativnog upravljanja neophodno unaprediti i podići na viši nivo. To obavezno uključuje i izmene Zakona o privrednim društvima, posebno u onim delovima koji regulišu osnivačka i druga akta akcionarskih društava, prava članova AD i DOO, ulogu direktora, menadžmenta, nadzornih organa, odluke o promeni kapitala i raspodeli dobiti, odluke o reorganizaciji akcionarskog društva. Izuzetno su važni zaokreti ka uspostavljanju, uvažavanju i sankcionisanju nepoštovanja novih pravnih i ekonomskih normi koje čine osnovu korporativnog upravljanja. Iskustvo je pokazalo da u postprivatizacionom periodu protivzakonite pojave i zloupotrebe prava većinskih i manjinskih akcionara (članova DOO) nisu posledica samo nepoznavanja, neznanja i neinformisanja, već i svesnog nepoštovanja propisa i odsustva sankcija. Tako se, recimo, u pojedinim kompanijama korporativno upravljanje svodi na to da akcionari donose odluke na skupštinama akcionara, da ih direktori sprovode, a da su drugi kontrolni mehanizmi marginalizovani.

Za nivo korporativnog upravljanja u Srbiji može se reći da ulazi u fazu postepene normalizacije vlasničke i statusne strukture. Neminovnost tranzicionog perioda pa tako i zakonskih rešenja (Zakon o privrednim društvima i drugi prateći zakoni) u oblasti zajedničkog upravljanja dovode do primera da vlasništvo iz ruku zaposlenih prelazi u ruke investitora, a da vlasnici menjanjem statusa firme i pretvaranjem u DOO i praktično utiču na karakter zajedničkog upravljanja.

Civilizacijska tekovina tržišne ekonomije, pa tako i korporativnog upravljanja, jeste maksimalizacija dugoročne vrednosti akcija unapređenjem procesa odlučivanja u akcionarskim privrednim društvima kroz visokokvalitetno strukturisanje odnosa između akcionara, investitora, menadžmenta i drugih učesnika (investicionih kreditora, zaposlenih).

Definitivna normalizacija vlasničke i statusne strukture nužna je pretpostavka daljeg unapređenja korporativne kulture i korporativnog upravljanja u kompanijama kao neophodnog faktora privrednog razvoja.Time će se okončati konflikt između grupa zaposlenih, koji su istovremeno akcionari i većinskog akcionara, odnosno menadžmenta o pitanjima koja nisu u neposrednoj vezi sa poslovanjem, a odnose se na visinu plata, sigurnost radnih mesta i slično.

Dakle na sindikalnu, a ne na tematiku korporativnog upravljanja.
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki


Broj poruka : 5386
Localisation : Centar grada
Points : 6855
Datum upisa : 21.05.2007

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime2/4/2010, 12:44

MEDIA II
Portfolio:

03.11.2009. - 26.01.2010.
Hartija 03.11.2009. 26.01.2010. Razlika

IMLK 1560 0 -1560

Bez promena
AIKB 2765 2765 0
AIKBPB 622 622 0
IKRB 200 200 0
INFM 165 165 0
SJPT 3011 3011 0
VZAS 104 104 0

Sprečiti rasprodaju „Prosvetine” imovine
Štrajk zaposlenih u „Prosveti AD” u beogradskoj knjižari „Geca Kon” trajaće do ispunjenja zahteva i isplate zaostalih pet ličnih dohodaka, kao i doprinosa, po osnovu socijalnog i penzijskog osiguranja, za više od godinu dana. „Prosvetini” radnici, međutim, juče su uputili zahtev državi da spreči dalju rasprodaju imovine ove izdavačke kuće, budući da njen kupac „IPS Medija II” još uvek nije ispunio obaveze propisane kupoprodajnim ugovorom, i nije u potpunosti postao njen vlasnik.

– Uprkos tome, Dejan Pantović, direktor „Medije II”, otuđuje „Prosvetinu” imovinu, zbog čega će gubici biti višestruki, radnici će izgubiti radna mesta, a država instituciju kulture od značaja, kažu Mirjana Nardin, glavni poverenik „Prosvetinog” sindikata „Nezavisnost”, i Ljubica Stjepanović Muhić, predsednica „Saveza samostalnih sindikata Srbije”.
http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Kupili-Prosvetu-a-duguju-milione.lt.html

Kupili „Prosvetu”, a duguju milione
Država je prodala „Prosvetu” lancu knjižara koji ima vrlo lošu saradnju sa izdavačima
Preduzeće za izdavaštvo, trgovinu i marketing „IPS medija dva d.o.o.” novi je vlasnik izdavačke kuće „Prosveta”, kupovina je obavljena za 3 miliona i dve stotine hiljada evra, a IPS je bio jedini preostali ponuđač na tenderu. U izdavačkim krugovima ova vest nije dočekana sa odobravanjem, budući da izdavači najbolje znaju koliko im IPS duguje. Ovaj „vodeći uvoznik i distrubuter knjiga, muzičkih izdanja, dekorativnog, putnog i drugog programa”, prema nekim procenama duguje pojedinim izdavačima u proseku po više miliona dinara, mnogi su svoje knjige povukli iz IPS-ovih knjižara, a neki su čak putem sudskih sporova povratili deo svog novca. Pitanje koje smo postavljali i pre završetka prodaje „Prosvete” jeste kako će drugorangirana, i jedina preostala firma na tenderu, doprineti oporavku „Prosvete” kada su i „jači igrači” odustali. Inače, IPS je nedavno postao vlasnik kapitala i izdavačke kuće „Rad” iz Beograda, za 126 miliona dinara, već u prvom aukcijskom nadmetanju.

Dejan Papić, vlasnik „Lagune”, kaže za sebe da je jedan od retkih izdavača koji se ne plaše da pričaju o svojoj saradnji sa IPS-om, zbog toga što su još početkom ove godine „Lagunine” knjige povučene iz IPS-ovih knjižara.
http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Kupili-Prosvetu-a-duguju-milione.lt.html

:shock: I ova firma (Media II tj. IPS) je akcionar AIKB !!

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1682
Godina : 53
Points : 2975
Datum upisa : 16.12.2007

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime10/25/2010, 16:16

policija nastavlja da proverava tokove novca, pa bi na udaru mogao da se nađe i novosadski „Koprodukt“, na čijem su čelu nedavno uhapšena braća Pavle i Gordan Bašić. Ono što je interesantno za tu firmu jeste podatak da je u sumnjivim poslovima učestvovao vlasnik kompanije „Rodić M&B“ Bogdan Rodić.
- Mali akcionari „Koprodukta“ su još u maju 2008. godine podneli Okružnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu prvu krivičnu prijavu protiv braće Bašić, ali i Bogdana Rodića, suvlasnika „M&B Holdinga“, jer su Bašići kao većinski akcionari založili imovinu tog novosadskog preduzeća da bi Rodić podigao kredit za „M&B Invest“ kod AIK banke u iznosu od 1,2 milijarde dinara - objašnjava sagovornik Kurira.

Kako navodi, za taj iznos stavljena je hipoteka na zgradu u samom centru Novog Sada, koja je bila u vlasništvu „Koprodukta“.
- Rodić kredit nije vraćao, pa je zgrada u centru Novog Sada umalo pala u ruke banci. Međutim, imovinu nekada jakog novosadskog preduzeća „Koprodukt“, čiji je predsednik UO Pavle Bašić, mali akcionari su uspeli da spasu, pošto su počeli da o ovim sumnjivim transakcijama govore javno. Doneta je privremena mera kojom je onemogućeno da zgrada zbog Rodićevih dugova pređe u vlasništvo banke sve dok se ne reši sudski spor - objašnjava naš sagovornik.


_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD


Broj poruka : 1164
Godina : 34
Points : 3673
Datum upisa : 19.10.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime1/5/2014, 22:04

Od kraja decembra sudski portal vise nije dostupan nikome:

http://www.portal.sud.rs/code/navigate.aspx?Id=68
Nazad na vrh Ići dole
Igi-bg
Partner
Partner
Igi-bg


Broj poruka : 218
Points : 483
Datum upisa : 17.11.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime1/6/2014, 11:32

MarkoJTD ::
Od kraja decembra sudski portal vise nije dostupan nikome:

http://www.portal.sud.rs/code/navigate.aspx?Id=68
Zabranio ga Rodoljub Šabić zbog iznošenja ličnih podataka.
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2740
Points : 7826
Datum upisa : 21.01.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime1/7/2014, 12:33

Tomas Liven ::
Umka je grupi akcionara koji su tuzili isplatila po 44.000 dinara preko cene u prinudnom otkupu za svaku otkupljenu akciju... cyclops  

https://www.aikb.net/t539p96-umka-ad-umka#127670


Tomas Liven ::
Sudski proces povodom Jafe jos uvek traje i akcionari treba da istraju jer sa obzirom na sudsku praksu imaju velike sanse da uspeju u sporu.  @

https://www.aikb.net/t162p96-jaffa-fabrika-biskvita-ad-crvenka-jafa#127668

Tužbe podnete i sudski sporovi u toku na Neoplanti (NEOP) i Goša Montaža (GMON)

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Beko
VIP
VIP
Beko


Broj poruka : 192
Points : 633
Datum upisa : 29.12.2007

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime2/4/2014, 15:53

Posto Komisija za hartije od vrednosti ne radi svoj posao sta mogu mali akcionari da urade povodom manipulisanja i namernog obaranja cene ALAS Rakovca? Pa bezobrazni su,kupuju pa "naivno" za par dana gube 20%,i tako sa 6000 na 800 dinara.
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD


Broj poruka : 1164
Godina : 34
Points : 3673
Datum upisa : 19.10.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime2/4/2014, 16:02

Nista, cekati da padne i onda kupovati.
Nazad na vrh Ići dole
Beko
VIP
VIP
Beko


Broj poruka : 192
Points : 633
Datum upisa : 29.12.2007

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime2/4/2014, 16:21

MarkoJTD ::
Nista, cekati da padne i onda kupovati.
Nema tu kupovine,krug je napravljen i samo "vrte."
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD


Broj poruka : 1164
Godina : 34
Points : 3673
Datum upisa : 19.10.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime2/4/2014, 16:30

U sustini moze se neko izvesti na sud zbog obaranja cene, i tu najvise (ili jedino) moze da odgovara onaj koji je kupovao kada je cena padala na -40%, a da je potom sve to prodao na minimumu. Sve zavisi od umeca tvog advokata.
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2740
Points : 7826
Datum upisa : 21.01.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime2/4/2014, 17:32

Beko ::
Posto Komisija za hartije od vrednosti ne radi svoj posao sta mogu mali akcionari da urade povodom manipulisanja i namernog obaranja cene ALAS Rakovca? Pa bezobrazni su,kupuju pa "naivno" za par dana gube 20%,i tako sa 6000 na 800 dinara.
\

Marko je neozbiljan.
Komisija za HOV uredno reaguje ako im se obratiš pismenim putem i)preporuceno pismo).
Više puta na ovom forumu je to objašnjavano: oni reaguju SAMO na prijavu koja mora biti obrazložena.
Dobićeš sigurno odgovor zašto je to po zakonu ili da će pokrenuti postupak.

Zato sastavi pritužbu, objasni o čemu se radi i budi siguran da će se nešto desiti ako si u pravu.

Niko neće umesto tebe da brani tvoja prava, moraš sam da se potrudiš!

Комисија за хартије од вредности Републике Србије
Омладинских бригада број 1, VII спрат,

Милена Матић Зокић инспектор 3116038, 3116155
Београд
Srećno!

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
boxxi
VIP
VIPBroj poruka : 69
Points : 329
Datum upisa : 23.11.2013

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime10/31/2014, 11:14

http://www.sinteza.net/vesti/belex/20601-mali-akcionari-trazili-visestruko-vece-vrednosti-za-akcije.html?ref=aikb.net
       Ovi iz komisije umesto da nas brane jos su poceli i da nas napadaju.
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader


Broj poruka : 990
Points : 2791
Datum upisa : 05.09.2008

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime11/4/2014, 20:49

Beograd - Iako je od početka privatizacije bilo jasno da će važan deo posla Komisije za hartije od vrednosti biti zaštita malih akcionara, koji su najčešće ugroženi jer nemaju poluge upravljanja, u poslednje vreme sve je češća situacija da se većinski vlasnici žale na pritiske i ucene manjinskih investitora.
- Mali akcionari najčešće su zaposleni ili bivši radnici firme koja je privatizovana. Ali, ovde nije reč o njima, već o nekoliko grupa "profesionalnih malih akcionara" koje su poslednjih godina prisutne na finansijskom tržištu. To su investitori koji prikupljaju informacije privatnim i insajderskim kanalima, zatim targetiraju firmu za koju imaju saznanja da se nešto krupnije sprema, ili promena vlasništva, ponuda za preuzimanje ili veća investicija. Tada na berzi kupe deo, ne više od pet do deset odsto akcija, i onda krenu da to ulaganje kapitalizuju - kaže za Danas Zoran Ćirović, predsednik Komisije za hartije od vrednosti.

On objašnjava da se deo aktivnosti koje potom preuzimaju, ukoliko ih ne gledamo kroz prizmu morala i etike, odvija u okviru zakona, jer je većina grupa povezana sa advokatima. Novi akcionari zahtevaju svakodnevni uvid u knjige, traže mesto u nadzornim odborima, revizije finansijskih izveštaja, podnose razne krivične i prekršajne prijave, obraćaju se medijima i prikazuju kao žrtve firme u kojoj se njihova prava ne poštuju. Iznurivanje većinskog vlasnika u više desetina slučajeva okončao se tako što bi on odlučio da isplati manjinske akcionare, i tako zaštiti biznis od negativne medijske kampanje, sudskih poziva i inspekcijskih nadzora.

Ali, neke od grupa i tu granicu prelaze, kaže predsednik Komisije za HoV. Upravo se to dogodilo u slučaju Valjaonice iz Sevojna, a kada je Komisiji dostavljen mejl u kome se većinski vlasnik uslovljava da kroz vansudsko poravnanje isplati desetostruko veći iznos nego što paket tih akcionara vredi na berzi, otvorena je istraga koja je nakon šestomesečnog nadzora rezultirala podnošenjem krivične prijave protiv bračnog para Bojčić zbog, kako je navedeno, ucene u pokušaju.

- To nije jedina krivična prijava koju je Komisija za HoV podnela, ali je prva koja je iz nadležnosti klasičnog kriminala. Inače, 2011. izmenjen je zakon i uvedena su tri nova krivična dela na osnovu kojih Komisija po službenoj dužnosti mora da reaguje. Reč je zloupotrebi insajderskih informacija, zatim o neovlašćenom pružanju investicionih usluga i o zabrani manipulacija na tržištu. Mi smo po tom osnovu do sada podneli više krivičnih prijava protiv raznih firmi i lica - ističe Ćirović.

U javnosti je možda najpoznatiji slučaj Srbijatrejdinga, koji se kroz elektronske i štampane medije reklamirao i pružao investicione usluge. To su bili tekstovi u kojima se građanima savetuje da kupe akcije određene strane firme a po pravilu nelistirane na tamošnjim berzama, što znači da se ne može proveriti status tih hartija. Prema rečima našeg sagovornika, to je bio uigran lanac prevaranata kroz koji je veliki broj ljudi izgubio i do 90 odsto svog uloga.

- Kod nas se pojavljuju razne firme registrovane kao marketinške ili neke druge agencije, "plivaju" između regulatornih propisa i koriste to što je naše tržište hartija "plitko", sa nedovoljnom ponudom, tako da kroz agresivnu reklamu vrlo brzo dolaze do žrtava. Na to smo upozoravali i na našem sajtu, ali smo u nekoliko takvih slučajeva, po izjavama oštećenih građana, podneli krivične prijave - kaže on, ali priznaje i da još nijedna nije dobila epilog kroz pravosudni sistem, "jer je reč o mladoj praksi".

Nazad na vrh Ići dole
boxxi
VIP
VIPBroj poruka : 69
Points : 329
Datum upisa : 23.11.2013

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime11/29/2014, 02:55

Evo kako se bore akcionari Nove Buducnosti  za svoja prava a i prava ostalih akcionara :
Ovo je jedna od retkih akcija gde su akcionari udruzeni zajedno protestvovali protiv vecinskog vlasnika,trazili proveru poslovanja i isplatu dividendi. 
           http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/vlasnik-nove-buducnosti-nezakonito-smanjio-vrednost-kapitala_359859.html
        http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:447137-Zarkovac-Dividendama-pokrivaju-gubitke

             Svaka cast !       Glavno je pitanje kako ce se sve ovo zavrsiti.
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD


Broj poruka : 1164
Godina : 34
Points : 3673
Datum upisa : 19.10.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime11/29/2014, 11:03

2013. nisu se nešto pomakli od tad
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD


Broj poruka : 1164
Godina : 34
Points : 3673
Datum upisa : 19.10.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime12/23/2014, 13:04

Ono što stoji iza dopisa u produžetku je želja nekoliko prezaduženih privrednika da ukinu ili potpuno izmene članove od 470 do 475 kako bi onemogućili dalje postojanje prava nesaglasnosti malih akcionara.

Ali ujedno, ovo je prilika da sve što nije bilo dovoljno jasno naznačeno u sadašnjem Zakonu, sada poboljšamo:

Поштовани чланови Привредне коморе Београда,

Обавештавамо Вас да је министар надлежан за послове привреде формирао Радну групу за израду нацрта Закона о изменама и допунама Закона о привредним друштвима („Сл. гласник РС“, број  36/2011 i 99/2011).
Овим путем Вас позивамо да узмете учешће у раду исте и да све Ваше образложене сугестије и предлоге за измену текста предметног закона доставите Привредној комори Београда - Центру за привредно правни систем на е-маил: jelenasavkovic@kombeg.org.rs.
Срдачан поздрав,
Миливој Јанковић

https://www.sendspace.com/file/17xc0z
Nazad na vrh Ići dole
Non-ProfitOrganization
VIP
VIP
Non-ProfitOrganization


Broj poruka : 210
Points : 600
Datum upisa : 20.08.2007

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime12/23/2014, 20:30

molim moderatore da stave ovaj post u lepljivi deo na segmentu Akcije. Ako se ovo ukine, legalizovace  se mnoge pljacke
Nazad na vrh Ići dole
MORNAR
VIP
VIP
MORNAR


Broj poruka : 696
Points : 1903
Datum upisa : 28.01.2010

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime12/24/2014, 02:43

A jel imamo negde predložene izmene zakona, ili se samo traži (pre svega od poslodavaca i vlasnika firim) da predlože izmene, koje će im olakšati da nas (malih akcionara) što pre reše?

Ako je tako, onda treba što više nas da pišemo i tražimo zaštitu malih akcionara...
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD


Broj poruka : 1164
Godina : 34
Points : 3673
Datum upisa : 19.10.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime12/24/2014, 02:56

Materijal koji su dobili članovi regionalne privredne komore u Nišu:

IZVOD IZ DISKUSIJE SA SASTANKA PREDSEDNIKA REGIONALNIH PRIVREDNIH KOMORA SRBIJE, ODRŽANOG 03. NOVEMBRA 2014.g. U REGIONALNOJ PRIVREDNOJ KOMORI NIŠ
INICIJATIVA ZA PROMENU ČLANOVA ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA, U DELU KOJI SE TIČE RASPOLAGANJA IMOVINOM VELIKE VREDNOSTI I PRAVA NESAGLASNOSTI MANJINSKIH AKCIONARA
 
Zakonske  odredbe Zakona o privrednim društvima  (u daljem tekstu ZPD)  u članu 470 do 476, kojim se obuhvata raspolaganje imovinom velike vrednosti predstavlja u zadnje dve godine izuzetno veliki problem kod javnih akcionarskih društava i društava kapitala uopšte.
Nedorečenost  ovih članova  kao i drugih , favorizuje manjinske akcionare i daje im neprimereno veća prava na uštrb drugih akcionara. To drastično sužava mogućnost daljeg upravljanja ovih društava, postavlja se problem daljeg investiranja i razvoja,  to odvraća strane investitore od ulaganja u naša akcionarska društva kao i višečlana društva sa ograničenom odgovornošću . Takodje je i problem retroaktivnog pobijanja pravnih radnji akcionarskih društava.
Ne postoji precizno tumačenje ovih  članova zakona tako da njegova nedorečenost ima posledice da se proizvoljno tumači kako od strane banaka tako i sudova . Kada je ovakav slučaj slobodnog tumačenja  članova bilo kojeg zakona,  onda se stvara  prostor za razne šeme i zloupotrebe zakona .
U zadnje dve godine pojavile su se grupe fizičkih i pravnih lica koja zajednički i organizovano sa brokerima (ili vlasnicima brokerskih firmi)  i advokatima kupuju akcije dobrih firmi i odmah posle toga se javljaju kao nesaglasni akcionari kod donošenja Odluka skupštine društva  o imovini velike vrednosti.  Cilj sticanja akcija nije korišćenje prava akcionara koja mu po zakonu pripadaju već zloupotreba institucije nesaglasnosti akcionara. Grupa deluje tako što stiče određeni broj akcija “ciljanog” preduzeća na berzi u trenutku kada već zna da odeđeno preduzeće mora, ili je već moralo doneti odluku na skupštini akcionara o zalaganju imovine velike vrednosti u smislu člana 470. ZOPD. Drugi kriterijum pri odabiru preduzeća čije se akcije kupuju je visina razlike između tržišne vrednosti (cene akcija na berzi) i vrednosti akcija koje proističu iz kapitala  firme po poslednjem godišnjem finansijskom izveštaju. Prilikom donošenja odluke o raspolaganju imovinom velike vrednosti dolazi do apriori nesaglasnosti čitave grupe gde je ciljano preduzeće u obavezi da nesaglasnim “malim akcionarima” isplati najveću vrednost od tri navedene: tržišne, procenjene i vrednosti proistekle iz kapitala društva. Grupa vrlo često zajedno deluje na “terenu”, tako što uz pomoć advokata okuplja male akcionare (zove akcionare, obilazi ih po kućama, organizuje skupove),  i nudi im potpisivanje ugovora  gde će, u slučaju uspešno izražene nesaglasnosti,  advokat od akcionara potraživati odeđeni procenat od novca stečenog prilikom isplate akcija od strane preduzeća.
Kada posredno ili neposredno grupa dođe do 5% akcija preduzeća, pokušava da zakaže vanrednu sednicu skupštine akcionara ciljanog društva sa izražavanjem nesaglasnosti po bilo kom osnovu kao jedinim ciljem, a sve zarad sticanja lične koristi. 
                Na razlici izmedju cene akcija koje su kupili i najveće cene istih (knjigovodstvena ili procenjena pa koja je veća kako predvijdeno ZPD) ostvaruju izuzetno veliku zaradu (kapitalnu dobit).
Ovakva zakonska rešenja stvorila su realnu opasnost  da se kupovinom akcija i zloupotrebom ovih članova ZPD  dodje do upliva u upravljanje od strane konkurentskih ili neprijateljskih firmi.  Ovakvi akcionari  mogu vršiti opstrukciju i ucene kod donošenja važnih poslovnih odluka pri tome ne vodeći računa o daljoj egzistenciji i poslovanju privrednog društva, jer po osnovu isplate nesaglasnih akcionara dolazi do trajnog odliva imovine i  smanjenja vrednosti kapitala društva,  gubitka radnih mesta, vrednosti akcija ostalih a pogotovo većinskog akcionara a sve u korist organizovane grupe ljudi čiji je jedini cilj sticanje lične koristi zloupotrebom zakona.

Jednoglasno je prihvaćena inicijativa za promenu spornih članova ZPD, uz zajednički zaključak da ovakva vrsta delovanja predstavlja direktnu opasnost  po akcionarska društva i da u trenutnim uslovima poslovanja može dovesti do potpunog prekida obavljanja privredne delatnosti.
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD


Broj poruka : 1164
Godina : 34
Points : 3673
Datum upisa : 19.10.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime12/24/2014, 03:05

Kažu ovaj zakon "favorizuje manjinske akcionare"... ispadamo mi krivi što oni uzimaju masivne kredite koji se često i nenamenski troše, i koji otežavaju poslovanje i stvaraju sve veći finansijski trošak koji je u brojnim slučajevima firme oterao u stečaj ili bar u UPPR, ostavljajuci manjinske akcionare bez nadoknade za njihove akcije koje su u 80% slučajeva zaradili decenijskim radom u toj firmi.

Takođe zaboravljaju poentu ovog zakona koji upravo destimuliše preterana zaduživanja kod banaka a sve u cilju toga da preduzeća potraže alternativne načine prikupljanja sredstva za poslovanje, kao što su dodatne emisije HoV (bilo akcija, bilo obveznica), a da ne pričamo o finansiranju iz sopstvenih sredstava što izgleda mnogi većinski vlasnici potpuno zaboravljaju.


Ovom inicijativom su zapravo nama otvorili vrata da po ubrzanom procesu predložimo izmene koje smatramo da bi dalje doprinele povećanju zaštite investitora na našoj berzi kao i većoj transparentnosti poslovanja javnih akcionarskih društava.
Nazad na vrh Ići dole
Non-ProfitOrganization
VIP
VIP
Non-ProfitOrganization


Broj poruka : 210
Points : 600
Datum upisa : 20.08.2007

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime12/25/2014, 00:14

Bice zanimljivo videti da li ce se ukljuciti EBRD i ostali portfolio investiori, koji su ulazili u vlasnistvo od 10 d0 25 %  DOO firme.

Ovo pogadja i njih, jer se legalizuje buduca pljacka i svako ulaganje cini potpuno besmislenim
Nazad na vrh Ići dole
draggon
Just looking
Just lookingBroj poruka : 17
Points : 57
Datum upisa : 06.12.2014

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime12/26/2014, 05:08

Nema sumnje da je losa vest za akcionare ako dodje do promene zakona.  Ali,verujem ja da tu prica jos nije zavrsena i da ce to sve da potraje.
      Medjutim,svuda na internetu sam pretrazio i nigde ne vidim bilo kakva zasedanja privredne komore u vezi Zakona o PD po clanovima 470-475, kao ni bilo kakve rasprave koje su vodjene a cak ni pokrenute po ovom pitanju. Nema ni tekstova o bilo kome ko je trazio promenu ovog zakona.  Nema nista ni na sajtu privredne komore na ovu temu.
             Odakle tebi Marko ovi tekstovi?    Daj neki link sa imenom bilo koga ko je ucestvovao u ovoj raspravi u Nisu ili nesto opsirnije?
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD


Broj poruka : 1164
Godina : 34
Points : 3673
Datum upisa : 19.10.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime12/26/2014, 14:44

Borba malih akcionara Sertic10
Borba malih akcionara Sertic11

Nazad na vrh Ići dole
draggon
Just looking
Just lookingBroj poruka : 17
Points : 57
Datum upisa : 06.12.2014

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime12/27/2014, 17:44

Nisam mislio da se o ovome pise na temi NIS-a.  Moje pitanje se odnosilo na grad Niš i na sednica o kojoj ste rekli da je tamo odrzana.
    Meni je advokat rekao da nema pravila koliko mogu da traju procedure promena zakona i da nije iskljuceno da se oduze.
     Pisao sam privrednoj komori po pitanju diskusije o promeni ovog zakona,da li su odrzavane sednice,da li su bile diskusije i da li je neko pokrenuo inicijativu.
                                         Evo odgovora :
Gospodine

Kod nas u Privrednoj komori Beograda poslednje aktivnosti vezane za ZOPD bile su kada je zakon stupio na snagu i kada je organizovana serija prezentacija zakona, a sto se tiče Privredne komore Srbije nemamo saznanja.
Veliki pozrav!
      To je odgovor od Jelene Savkovic.
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD


Broj poruka : 1164
Godina : 34
Points : 3673
Datum upisa : 19.10.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime12/27/2014, 17:55

Nije to bila diskusija članova komore iz Niša, već se u regionalnoj privrednoj komori Niš samo fizički održao sastanak PREDSEDNIKA regionalnih privrednih komora Srbije, na kojem je donešeno ono gore navedeno.
Nazad na vrh Ići dole
marrrko
Just looking
Just lookingBroj poruka : 1
Points : 1
Datum upisa : 29.12.2014

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime12/29/2014, 15:17

Dugo pratim forum i odlican je.  Ovaj zakon je vrlo vazan za akcionare i ako se promeni to bi moglo da nam uzdrma berzu.
      I ja sam pisao privrednoj komori po pitanju ovog zakona i takodje dobio odgovor da oni nista ne znaju po pitanju predloga promene zakona u tackama 470-475.  Moj prijatelj ima jednog poznanika iz privredne komore koji mu je rekao da isto ne zna nista po ovom pitanju,ni da je pokrenuta inicijativa ni da su sastanci odrzavani,a da bi trebao znati da je toga bilo. Na sajtovima privredne komore Beograda,Srbije ili Niša nigde ni reci o tome ni da su bili sastanci ni da je pokrenuta inicijativa. Pise o tome da su raspravljali o drugim zakonima ali ovaj zakon nigde nije pomenut. Nigde se ne pominje ni na dnevnom redu nekih skupstinskih procedura.
         Prema tome,nije mi jasno kakav je to sastanak odrzan a da niko nista ne zna o tome. Prosto je nemoguce da se bar negde ta informacija ne bi pojavila.
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD


Broj poruka : 1164
Godina : 34
Points : 3673
Datum upisa : 19.10.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime12/29/2014, 15:51

Zato što je i interes da ti i ostali mali akcionari to ni ne saznate sve dok nije kasno ;)
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old memberBroj poruka : 2122
Points : 5950
Datum upisa : 25.07.2010

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime12/30/2014, 03:24

OK pošto se ne vidi kome Predsednik Komore Srbije piše i kome se obraća a pošto je ista osoba postala Ministar Privrede Srbije, najbolje bi bilo da mu se DIREKTNO obratimo s pitanjem: ž
kako i zašto traži promenu tih članova zakona, jer je očigledno da će se time Belex još više urušiti i skoro da ničemu neće služiti, tj. berza u Srbijni više nikome neće biti zanimljiva.
Umesto da većinske vlasnike akcionarskih društrava poduči da kroz berzu (dokap) može jeftinije da dodje do sredstava, on ih podržava u nameri da što pre i na što bezbolniji način iz vlasništva istera male akcionare...
ČEMU ĆE ONDA BERZA SLUŽITI?

PIŠITE MU I PITAJTE GA ZAŠTO TO RADI, EEVO VODE:
http://www.privreda.gov.rs/pages/issue.php?id=7148

_________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2966
Godina : 47
Localisation : N.BGD
Points : 5508
Datum upisa : 22.05.2007

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime12/30/2014, 06:05

MarkoJTD ::
Borba malih akcionara Sertic10
Borba malih akcionara Sertic11


Svakako da je kolega Boranija u pravu = treba pisati ministru Sertiću dok nije "rekonstruisan" i pitati ga šta je ovim predlogom hteo, ALI, interesantno je da ovo pismo koje "citira" kolega MarkoJT nema ni uzglavlje, odnosno ne vidi se kome je upućeno, a i koliko vidim ovo je DRUGA stran tog pisma/predloga izmena zakona...

Tako da kolega MarkoJT (ne sumnjam da postoji to pismo) ostaje dužan da nam saopšti KOME je upućeno ovo pismo (nedostaje uzglavlje = na koga je adresirano) kao i PRVA stran tog pisma...

Za informaciju koja je ovde postavljena, ti detalji mogu da budu veoma bitni!

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
NewStar
Still learning
Still learningBroj poruka : 53
Points : 91
Datum upisa : 27.02.2014

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime11/19/2015, 14:11

Ima li nekog sa ovog foruma ko bi mogao da me uputi na adresu gde bih mogao da se udružim sa nekim ko je pokrenuo postupak protiv države zbog akcija AGBN i MTBN....Unapred hvala
Nazad na vrh Ići dole
Goast
Our family
Our  familyBroj poruka : 151
Points : 221
Datum upisa : 08.09.2009

Borba malih akcionara Empty
PočaljiNaslov: Re: Borba malih akcionara   Borba malih akcionara Icon_minitime11/19/2015, 15:37

Po mojim informacijama postoje 2 adv. kancelarije koje bi trebale, da zastupaju akcionare AGBN, Matić-Alimpijević, Resavska 26a, Beograd i Stanković i Partneri (adv. Nenad Stanković) Njegoševa 19/2, Beograd.  

Poz.
Nazad na vrh Ići dole
 
Borba malih akcionara
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
 Similar topics
-
» Umanjenje prava malih akcionara!?
» Udruzivanje malih akcionara u Republici Srpskoj

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: ZAKONSKA REGULATIVA-
Skoči na: