BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Umanjenje prava malih akcionara!?

Ići dole 
+23
Al Kapone
Ars Vivendi
Popaj
draggon
beaglle
capriolo
kaktuss
Kobe Bryant
Tenerife
GogaAna
orion
Medax
albatros
Niko21
FatCat
gaggii
Taliano
MarkoJTD
Dragivoje
Non-ProfitOrganization
Zexx
Sikikiki
MORNAR
27 posters
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
MORNAR
VIP
VIP
MORNAR


Broj poruka : 689
Points : 1892
Datum upisa : 28.01.2010

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime12/24/2014, 03:08

MarkoJTD ::
Materijal koji su dobili članovi regionalne privredne komore u Nišu:

IZVOD IZ DISKUSIJE SA SASTANKA PREDSEDNIKA REGIONALNIH PRIVREDNIH KOMORA SRBIJE, ODRŽANOG 03. NOVEMBRA 2014.g. U REGIONALNOJ PRIVREDNOJ KOMORI NIŠ
INICIJATIVA ZA PROMENU ČLANOVA ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA, U DELU KOJI SE TIČE RASPOLAGANJA IMOVINOM VELIKE VREDNOSTI I PRAVA NESAGLASNOSTI MANJINSKIH AKCIONARA
 
Zakonske  odredbe Zakona o privrednim društvima  (u daljem tekstu ZPD)  u članu 470 do 476, kojim se obuhvata raspolaganje imovinom velike vrednosti predstavlja u zadnje dve godine izuzetno veliki problem kod javnih akcionarskih društava i društava kapitala uopšte.
Nedorečenost  ovih članova  kao i drugih , favorizuje manjinske akcionare i daje im neprimereno veća prava na uštrb drugih akcionara. To drastično sužava mogućnost daljeg upravljanja ovih društava, postavlja se problem daljeg investiranja i razvoja,  to odvraća strane investitore od ulaganja u naša akcionarska društva kao i višečlana društva sa ograničenom odgovornošću . Takodje je i problem retroaktivnog pobijanja pravnih radnji akcionarskih društava.
Ne postoji precizno tumačenje ovih  članova zakona tako da njegova nedorečenost ima posledice da se proizvoljno tumači kako od strane banaka tako i sudova . Kada je ovakav slučaj slobodnog tumačenja  članova bilo kojeg zakona,  onda se stvara  prostor za razne šeme i zloupotrebe zakona .
U zadnje dve godine pojavile su se grupe fizičkih i pravnih lica koja zajednički i organizovano sa brokerima (ili vlasnicima brokerskih firmi)  i advokatima kupuju akcije dobrih firmi i odmah posle toga se javljaju kao nesaglasni akcionari kod donošenja Odluka skupštine društva  o imovini velike vrednosti.  Cilj sticanja akcija nije korišćenje prava akcionara koja mu po zakonu pripadaju već zloupotreba institucije nesaglasnosti akcionara. Grupa deluje tako što stiče određeni broj akcija “ciljanog” preduzeća na berzi u trenutku kada već zna da odeđeno preduzeće mora, ili je već moralo doneti odluku na skupštini akcionara o zalaganju imovine velike vrednosti u smislu člana 470. ZOPD. Drugi kriterijum pri odabiru preduzeća čije se akcije kupuju je visina razlike između tržišne vrednosti (cene akcija na berzi) i vrednosti akcija koje proističu iz kapitala  firme po poslednjem godišnjem finansijskom izveštaju. Prilikom donošenja odluke o raspolaganju imovinom velike vrednosti dolazi do apriori nesaglasnosti čitave grupe gde je ciljano preduzeće u obavezi da nesaglasnim “malim akcionarima” isplati najveću vrednost od tri navedene: tržišne, procenjene i vrednosti proistekle iz kapitala društva. Grupa vrlo često zajedno deluje na “terenu”, tako što uz pomoć advokata okuplja male akcionare (zove akcionare, obilazi ih po kućama, organizuje skupove),  i nudi im potpisivanje ugovora  gde će, u slučaju uspešno izražene nesaglasnosti,  advokat od akcionara potraživati odeđeni procenat od novca stečenog prilikom isplate akcija od strane preduzeća.
Kada posredno ili neposredno grupa dođe do 5% akcija preduzeća, pokušava da zakaže vanrednu sednicu skupštine akcionara ciljanog društva sa izražavanjem nesaglasnosti po bilo kom osnovu kao jedinim ciljem, a sve zarad sticanja lične koristi. 
                Na razlici izmedju cene akcija koje su kupili i najveće cene istih (knjigovodstvena ili procenjena pa koja je veća kako predvijdeno ZPD) ostvaruju izuzetno veliku zaradu (kapitalnu dobit).
Ovakva zakonska rešenja stvorila su realnu opasnost  da se kupovinom akcija i zloupotrebom ovih članova ZPD  dodje do upliva u upravljanje od strane konkurentskih ili neprijateljskih firmi.  Ovakvi akcionari  mogu vršiti opstrukciju i ucene kod donošenja važnih poslovnih odluka pri tome ne vodeći računa o daljoj egzistenciji i poslovanju privrednog društva, jer po osnovu isplate nesaglasnih akcionara dolazi do trajnog odliva imovine i  smanjenja vrednosti kapitala društva,  gubitka radnih mesta, vrednosti akcija ostalih a pogotovo većinskog akcionara a sve u korist organizovane grupe ljudi čiji je jedini cilj sticanje lične koristi zloupotrebom zakona.
Jednoglasno je prihvaćena inicijativa za promenu spornih članova ZPD, uz zajednički zaključak da ovakva vrsta delovanja predstavlja direktnu opasnost  po akcionarska društva i da u trenutnim uslovima poslovanja može dovesti do potpunog prekida obavljanja privredne delatnosti.
Nazad na vrh Ići dole
MORNAR
VIP
VIP
MORNAR


Broj poruka : 689
Points : 1892
Datum upisa : 28.01.2010

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime12/24/2014, 03:09

MarkoJTD ::
Ono što stoji iza dopisa u produžetku je želja nekoliko prezaduženih privrednika da ukinu ili potpuno izmene članove od 470 do 475 kako bi onemogućili dalje postojanje prava nesaglasnosti malih akcionara.

Ali ujedno, ovo je prilika da sve što nije bilo dovoljno jasno naznačeno u sadašnjem Zakonu, sada poboljšamo:

Поштовани чланови Привредне коморе Београда,

Обавештавамо Вас да је министар надлежан за послове привреде формирао Радну групу за израду нацрта Закона о изменама и допунама Закона о привредним друштвима („Сл. гласник РС“, број  36/2011 i 99/2011).
Овим путем Вас позивамо да узмете учешће у раду исте и да све Ваше образложене сугестије и предлоге за измену текста предметног закона доставите Привредној комори Београда - Центру за привредно правни систем на е-маил: jelenasavkovic@kombeg.org.rs.
Срдачан поздрав,
Миливој Јанковић

https://www.sendspace.com/file/17xc0z
Nazad na vrh Ići dole
MORNAR
VIP
VIP
MORNAR


Broj poruka : 689
Points : 1892
Datum upisa : 28.01.2010

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime12/24/2014, 03:10

MarkoJTD ::
Kažu ovaj zakon "favorizuje manjinske akcionare"... ispadamo mi krivi što oni uzimaju masivne kredite koji se često i nenamenski troše, i koji otežavaju poslovanje i stvaraju sve veći finansijski trošak koji je u brojnim slučajevima firme oterao u stečaj ili bar u UPPR, ostavljajuci manjinske akcionare bez nadoknade za njihove akcije koje su u 80% slučajeva zaradili decenijskim radom u toj firmi.

Ovom inicijativom su zapravo nama otvorili vrata da po ubrzanom procesu predložimo izmene koje smatramo da bi dalje doprinele povećanju zaštite investitora na našoj berzi kao i većoj transparentnosti poslovanja javnih akcionarskih društava.

https://www.aikb.net/t858-borba-malih-akcionara#138365

TUCA
Nazad na vrh Ići dole
Sikikiki
VIP
VIP
Sikikiki


Broj poruka : 55
Points : 270
Datum upisa : 25.06.2010

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime12/24/2014, 17:49

Da li neko ima iskustvo a sta raditi kada DRUSTVO (tj.rukovodstvo) nikako neće da stavi na dnevni red Skupštine bilo koju tacku koja može izazvati  tj.pokrenuti institut nesaglasnosti , a mali akcionari ne mogu da objedine 5% glasova da bi to uvrstili u dnevni red.  To se masovno danas radi . Ako i pokrenete postupak protiv rukovodstva opet ih ne možete naterati da se ta i ta tačka ( npr. krediti, garancije, jemstva za druga društva i sl.) stavi na dnevni red. 
Kao drugo  i sam postupak ima da traje godinama.
E ovu "rupu" u zakonu treba izregulisati !!!!
Nazad na vrh Ići dole
Zexx
Still learning
Still learningBroj poruka : 147
Points : 558
Datum upisa : 27.01.2012

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime12/24/2014, 22:39

Bice ovde jos dosta vremena dok ove izmene zakona udju u skupstinsku proceduru,dok se pocne o njima u skupstini polemisati,dok se izglasaju,dok stupe na snagu (ako se izglasaju) ...
     Bice jos vremena za nesaglasnosti,ali i  ja se slazem sa kolegom da je ovo sansa za akcionare da se usprotive izmeni zakona i predloze izmene nekih zakona koji su na njihovu stetu. 
Tu svakako ne treba mnogo cekati.
Nazad na vrh Ići dole
Non-ProfitOrganization
VIP
VIP
Non-ProfitOrganization


Broj poruka : 210
Points : 600
Datum upisa : 20.08.2007

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime12/25/2014, 00:11

iformacija iz komore, ide po ubrzanoj proceduri. ulazi u skupstinu do proleca
Nazad na vrh Ići dole
Dragivoje
Our family
Our  familyBroj poruka : 243
Points : 683
Datum upisa : 03.06.2011

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime12/26/2014, 14:18

Što se mene tiče imate svu moju podršku i za sve što bude trebalo pridružujem se. Treba se što bolje organizovati.
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD


Broj poruka : 1164
Godina : 34
Points : 3673
Datum upisa : 19.10.2009

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime12/26/2014, 14:43

Inicijativa PKS-a od leta ove godine:

[quote="MarkoJTD"]Umanjenje prava malih akcionara!? Sertic10
Umanjenje prava malih akcionara!? Sertic11


https://www.sendspace.com/file/d9savf
Nazad na vrh Ići dole
Taliano
Forum queen
Forum queen
Taliano


Broj poruka : 1475
Points : 6231
Datum upisa : 23.02.2011

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime1/7/2015, 11:44

Bome ce sad ministar da upre zestoko.Nadajmo se da ce Vucko prepoznati prave motive.

_________________
Istina je-veliki sam fan NIISa. I šta je tu loše? Navijam za njih i to ne krijem!!
Nazad na vrh Ići dole
Non-ProfitOrganization
VIP
VIP
Non-ProfitOrganization


Broj poruka : 210
Points : 600
Datum upisa : 20.08.2007

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime1/9/2015, 00:17

genijalno, Sertic pokrenuo kriminalnu inicijativu kao predsednik komore i sada da usvoji kao ministar...
Nazad na vrh Ići dole
Dragivoje
Our family
Our  familyBroj poruka : 243
Points : 683
Datum upisa : 03.06.2011

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime1/9/2015, 09:05

Sertić očigledno istupa kao lobista krupnog kapitala i ako to prođe onda će definitivno mali akcionari biti potpuno marginalizovani i postati deveta rupa na svirali. Slažem se da bi trebalo na neki način izbeći zloupotrebe koje se dešavaju, a koje rade npr. neke brokerske kuće na insajderske dojave, ali mali akcionari moraju biti zaštićeni nekom od (najpovoljnijih) cena po kojima se vrednuje kompanija - npr. obračunskom cenom akcije, jer će se u suprotnom otvoriti polje za još veće malverzacije zainteresovanih igrača oko tržišne cene akcija i njihovog urušavanja. Sertić će dakle sprečavanjem jedne zloupotrebe napraviti teren i prostor za drugu mnogo veću zloupotrebu, a koja se zove prosto pljačka malih akcionara.
Nazad na vrh Ići dole
gaggii
Still learning
Still learningBroj poruka : 79
Points : 317
Datum upisa : 30.10.2014

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime1/12/2015, 20:33

Bilo kako bilo,raspravljali oni o ovom predlogu promene zakona ili ne,najbolje je da akcionari udruzeni predloze promene zakona koji njima ne odgovaraju. Mozda treba angazovati zastupnika.
    Ono sto nama najvise smeta verovatno je sto mnoge firme zadrzavaju dobiti kao nerasporedjene,i tu sigurno nesto moze da se promeni.
Nazad na vrh Ići dole
Non-ProfitOrganization
VIP
VIP
Non-ProfitOrganization


Broj poruka : 210
Points : 600
Datum upisa : 20.08.2007

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime1/13/2015, 11:46

Kako je to pitanje reseno u EU?
Nazad na vrh Ići dole
FatCat
Member
Member
FatCat


Broj poruka : 825
Points : 1887
Datum upisa : 14.12.2008

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime1/15/2015, 15:21

Nonprofit, jesi li pisao ministru?
Ako jesi daj text ovde na forumu da ga i ja copy-paste i pošaljem preporučenom poštom....

_________________
Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
Nazad na vrh Ići dole
Non-ProfitOrganization
VIP
VIP
Non-ProfitOrganization


Broj poruka : 210
Points : 600
Datum upisa : 20.08.2007

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime1/15/2015, 19:34

Pisano je... ali je poenta da stizu raznovrsni dopisi, I Ministarstvu, i Inostranim privrednim komorama koje postoje u Srbiji, kao i predstavnivima EU.

Zato molim da se svi ukljuce, od ovoga nam mnogo zavisi. Ako vide da se niko ne buni, usvojice oni to lako.

Takodje, ko ima predlog kako da se poostri regulacija, neka pise.

-Poostravanje minimuma istgovanih akcija kada je u potanju ponuda za preuzimanje
-Pitanje raspolaganja imovinom velike vrednosti
-Uvid akcionarima u poslovne knjige drustva
-Ucestvovanje u upravi, itd...Sa berze se povlaci od 5-10 firmi mesecno, ovim tempom za 10 godina, vise nemamo berzu.
Nazad na vrh Ići dole
FatCat
Member
Member
FatCat


Broj poruka : 825
Points : 1887
Datum upisa : 14.12.2008

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime1/16/2015, 02:24

Pa zašto ti je teško ako si već pisao da ovde postaviš to tvoje pismo da ne bismo izmišljali toplu vodu, već tvoje pismo samo malo doterali, printali i poslali ministru.

Što više nas bude pisalo to bolje, a Srbin je po prirodi lenj kada treba pisati i žaliti se, a postoji i ničim izazvana sumnja da i onako ne vredi ni pisati ni žaliti se... e da bi posle moglo da se kuka nad hudom sudbinom svojom!

Zat, ne budi lenj daj stavi taj tekst ovde na forum da ga i ja i drugi skinemo i u svoje ime pošaljemo ministru.

_________________
Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
Nazad na vrh Ići dole
capriolo
Still learning
Still learningBroj poruka : 84
Points : 381
Datum upisa : 17.01.2015

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime1/26/2015, 17:10

Nema sumnje da je ovaj zakon izuzetno vazan za nas akcionare. Ali,meni izgleda da ga nece uskoro menjati. Sve je vise firmi koje objavljujuju raspolaganje I nesaglasnost u vezi s tim. Ima ih bar 6 koje su objavile u poslednje 3 nedelje. Da su ocekivali promenu zakona mogli su I da odloze te skupstine,pa da nemaju obavezu isplate. Osim njih,kao da I veliki akcionari ne veruju da taj zakon moze da se promeni. Najbolji dokaz je to sto se prilicno trguje na nekim akcijama gde se oni oslanjaju pre svega na nesaglasnost. Tu pre svega mislim na DRMA,ali ima I jos akcija.
Nazad na vrh Ići dole
capriolo
Still learning
Still learningBroj poruka : 84
Points : 381
Datum upisa : 17.01.2015

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime1/26/2015, 17:15

Bilo kako bilo,I ja se slazem s tim da bi akcionari trebali da se udruze. Makar I da postoji samo najava da bi neki ovakav zakon mogao da se promeni akcionari bi tu udruzeni brzo trebali da reaguju, da bi sprecili bilo kakve promene zakona koje su na njihovu stetu.
Nazad na vrh Ići dole
Niko21
Just looking
Just lookingBroj poruka : 16
Points : 60
Datum upisa : 01.06.2009

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime3/13/2015, 10:49

Slucajno danas naletih na ovu temu. Vrlo korisna informacija za sve male akcionare a naravno i velika opasnost ukoliko se inicijativa realizuje. Ovo samo pokazuje koliko oni svi kordinirano deluju i trude se da sve unapred aktivnosti koje ce biti obavljenje budu u okviru zakona.
Nazad na vrh Ići dole
Dragivoje
Our family
Our  familyBroj poruka : 243
Points : 683
Datum upisa : 03.06.2011

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime3/16/2015, 08:57

Zna li neko ko su dobri advokati iz ove oblasti, nije zgoreg da znamo za njih ako nam budu potrebni i grupno i pojedinačno? Trebalo bi pored advokata kontaktirati i neke novinare, analitičare i uopšte druge uticajne ljude da bi se obavestila javnost i predupredio mogući negativni razvoj događaja po male akcionare.
Podrazumeva se i da druga strana sve radi da bi nas marginalizovala, pa nije dobro sedeti skrštenih ruku.
Nazad na vrh Ići dole
Taliano
Forum queen
Forum queen
Taliano


Broj poruka : 1475
Points : 6231
Datum upisa : 23.02.2011

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime3/16/2015, 10:03

Tesko da ce EU pustiti ovo.Totalno je van svih preporuka o uskladjivanju sa evropskom zakonskom regulativom.

_________________
Istina je-veliki sam fan NIISa. I šta je tu loše? Navijam za njih i to ne krijem!!
Nazad na vrh Ići dole
albatros
Just looking
Just lookingBroj poruka : 8
Points : 30
Datum upisa : 21.03.2016

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime3/23/2016, 21:22

Kakve su sve mogucnosti da se udruzenim snagama svi zajedno borimo protiv ociglednih umanjenja i ogranicavanja nasih prava kao malih akcionara?
Nazad na vrh Ići dole
gaggii
Still learning
Still learningBroj poruka : 79
Points : 317
Datum upisa : 30.10.2014

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime3/24/2016, 20:40

I meni se dopala ona ideja sa pomeranjem zone prinudnog otkupa na 95%. Bilo bi sjajno kad bi tako nesto bilo izvodljivo. Kad bi se to promenilo bilo bi neuporedivo teze svim ovim razno-raznim prevarantima da nam otkupljuju akcije po niskim cenama. Sve ovo na Aik banci, MOIN-u i ostalima  ne bi se ovako brzo i lako zavrsilo onako kako nama ne odgovara. U tom slucaju bi akcionari mnogo redje isli na zaloge.  Mnogo je tesko doci do 95%. Koliko je realno da se ovako nesto sprovede u delo? Voleo bih da cujem komentar nekoga ko bolje zna stvari.
Nazad na vrh Ići dole
Medax
VIP
VIPBroj poruka : 331
Points : 596
Datum upisa : 25.09.2008

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime3/24/2016, 21:05

Pa bilo je 95% pa je smanjeno na 90% sam zakljuci zasto???
Nazad na vrh Ići dole
orion
Just looking
Just lookingBroj poruka : 1
Points : 1
Datum upisa : 25.03.2016

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime3/25/2016, 18:38

Ajde i ja da se ukljucim u polemiku. Ako je sad prag otkupa 90% to ne znaci da ne moze opet da bude 95%. Nijedan zakon nije vecan. Zakoni i sluze da bi se menjali.
   I ja mislim da bi ovo pomeranje granice drasticno poboljsalo polozaj malih akcionara. Pitanje je samo da li je ostvarljivo. Ako bi se udruzilo mnogo akcionara i podnelo zahtev,angazovali nekog svog predstavnika i pokrenuli peticiju za promenu zakona,naravno da je moguce promeniti ga. Nije samo ovaj clan. Ima jos clanova zakona koji ne idu na ruku akcionarima. Najbolje je velikim udruzenim snagama traziti promenu tih zakona. Sve je ovo sasvim realno. Treba angazovati dobre advokate. Sto vise akcionara je za promene tih clanova zakona vece su nam sanse. Ne treba ocekivati od gospode iz komisije da ce se angazovati umesto nas.Male su sanse za to.
   Pitanje je samo koliko ima akcionara koje sve ovo zanima. Ako ih ima malo i ako nisu udruzeni tesko da ce se nesto poboljsati.
Nazad na vrh Ići dole
GogaAna
VIP
VIP
GogaAna


Broj poruka : 505
Localisation : NIŠ
Points : 1336
Datum upisa : 16.11.2007

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime3/30/2016, 13:47

Au kakkav bezobrazluk i naruceni tekstovi o jadnim vecinskim vlasnicima A.D.

NOVA MAFIJA REKETIRA PO SRBIJI: Advokati i brokeri zarađuju više od narko-bosova!

http://www.kurir.rs/vesti/biznis/nova-mafija-reketira-po-srbiji-advokati-i-brokeri-zaraduju-vise-od-narko-bosova-clanak-2196079
Nazad na vrh Ići dole
Tenerife
VIP
VIP
Tenerife


Broj poruka : 739
Points : 2460
Datum upisa : 02.10.2013

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime3/30/2016, 14:18

Moj stav je da, na mala vrata, tajkuni pokusavaju da opeljese sve sto nisu uspeli do sada - ako ne vazi zalog za manjinske akcionarenece vazeti nece ni za njih. Rasprodajemo zalozenu imovinu a pare od prodaje zadrzavamo. Kako su to velike pare onda su one problem drzave a ne pojedinaca (tajkuna) - kao i kod propalih banaka. Hvala ti Vucicu!

Rambo Amadeus - privatizovat
(youtube.com)

_________________
Folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Turbo folk je gorenje naroda, svako pospešivanje tog sagorevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa

Glasački listić koji omogućuje svakoj budali da ga ispravno popuni je turbo folk
Nazad na vrh Ići dole
GogaAna
VIP
VIP
GogaAna


Broj poruka : 505
Localisation : NIŠ
Points : 1336
Datum upisa : 16.11.2007

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime3/31/2016, 10:22

Au sledi nastavak bezobrazluka i nastavka otimanja

Centralni registar
PROMENE ZBOG ZLOUPOTREBA

Da je bilo zloupotreba s upisom zaloge na akcije, potvrdila je i odluka Centralnog registra od prošlog petka da omogući prinudni otkup akcija na kojima je stavljena zaloga. Odluka je doneta uz saglasnost Ministarstva privrede i Komisije za hartije od vrednosti.

http://www.kurir.rs/vesti/biznis/mahinacije-berzanske-mafije-sa-sudijama-i-notarima-iznuduju-milione-clanak-2197711
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2956
Godina : 46
Localisation : N.BGD
Points : 5494
Datum upisa : 22.05.2007

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime3/31/2016, 11:35

Detaljnije o svemu imašovde https://www.aikb.net/t1831p264-aik-banka-a-d-nis-aikb-10-ideo#148582

Piše Kurir, al piše i Danas...

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
kaktuss
Just looking
Just lookingBroj poruka : 12
Points : 41
Datum upisa : 04.04.2016

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime4/4/2016, 22:45

Pozdrav forumasima. I ja mislim da jedino udruzenim snagama mozemo da se suprotstavimo svima onima koji rade protiv nas,a ima ih mnogo.  Prilikom obracanja razno-raznim medijima , pisanja zastitniku gradjana i svih ostalih nacina borbe zajedno smo svakako jaci. Pojedinacne zalbe,pisanja medijima i ostalo pitanje je da li ce dati neki rezultat. Jedno je kad jedan od nas pise medijima a drugo je kad se okupi velika grupa akcionara i obrati im se sa zahtevima da se objave razne informacije. Kad se okupi velika grupa akcionara lakse je angazovati advokate,traziti da se izmene zakoni upereni protiv nas i biti uporan u svim ovim zahtevima. Kad vide veliku grupu akcionara svi ce nas shvatiti mnogo ozbiljnije. Treba sastaviti spisak nasih zahteva i obracati se svima redom. Kad smo udruzeni i u velikoj grupi sve cemo nase zajednicke interese lakse da sprovedemo u delo. Nije losa ideja povezati se preko PM ili e-mailova.
Nazad na vrh Ići dole
capriolo
Still learning
Still learningBroj poruka : 84
Points : 381
Datum upisa : 17.01.2015

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime4/13/2016, 10:43

Mogli bi da se povezemo sa akcionarima koji osporavaju cenu na Aik-u i sa ostalima i da izaberemo jednog predstavnika koji se ici pravo u kabinet kod Vucica i SNS-a.  Taj ce reci da je predstavnik malih akcionara koji su ogorceni stanjem na berzi i radom komisije za HOV.  Pitamo ih sta oni mogu da urade po tom pitanju. Kazemo da cemo da glasamo za njih samo ako ispune sve nase zahteve. Treba samo sastaviti spisak nasih zahteva. Mislim da bi ovo moglo da ima efekta.
Nazad na vrh Ići dole
beaglle
Just looking
Just lookingBroj poruka : 16
Points : 60
Datum upisa : 13.02.2016

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime5/24/2016, 19:35

Skrenuo bih paznju forumasima na jedan veliki problem sa kojim se suocavamo u poslednje vreme a ujedno i veliku opasnost za sve nas. Na nekim firmama desavalo se da vecinski vlasnici ili obore cenu ili po trenutnoj dosta niskoj ceni uspevaju da pokupuju velike kolicine akcija. Neki od ozbiljnijih i jakih investitora kupi te akcije ali je problem sto oni pokupuju akcije od ostalih neobavestenih akcionara ,radnika ili nekih trecih,dodju na taj nacin do 90% i posle toga prinudnim otkupom nasilno kupuju akcije od ostalih akcionara koji ne zele da ih prodaju po toj ceni. Prinudjeni su da se brane na neke druge nacine (zaloge i ostalo) ili moraju da prodaju. Radnici i ostali neobavesteni akcionari su spremni da prodaju velike kolicine akcija nekada i po neverovatno niskim cenama i na taj nacin prave ogromnu svima nama i ozbiljnim investitorima koji ne zele da prodaju akcije ali moraju kada vecinski vlasnik dodje do 90%. Sto je najgore, prodaju svoje akcije vecinskim vlasnicima cak i u slucajevima kad na berzi mogu po vecim cenama da ih prodaju !!
    Kao tipican primer neka posluzi Ogrev. Tu se nedavno zavrsila ponuda za preuzimanje. Vecinski vlasnici su kupili cak 10 % akcija u ponudi za preuzimanje po neverovatno niskoj ceni od 200 dinara. Dosli su sa 81% na skoro 91% vlasnistva i sad su najavili prinudni otkup. Ovaj slucaj sigurno su mnogi primetili.  Radnici i ostali prodavali su akcije po izuzetno niskoj ceni od 200 dinara. Na taj nacin naneli su ogromnu stetu Ilinu,Stojanovicu i ostalim ozbiljnim investitorima,koji svakako ne zele akcije da prodaju po 200 jer firma vredi mnogo vise. Lako je uveriti se u to i nije potrebna neka velika analiza.  Sve vreme dok je trajala ponuda na berzi je bila traznja po cenama 205 i 210. Na kraju je cak skocila i na 280.  I pored svega cak 10% akcionara prodaje svoje akcije po ceni od 200 dinara,iako su na berzi mogli skuplje da ih prodaju.
   Voleo bih da se i ostali forumasi ukljuce i daju svoje komentare zasto radnici i ostali u ovom slucaju prodaju po 200 nesto sto vredi daleko vise? Zasto prodaju po nizoj ceni u ponudi ako su mogli na berzi skuplje da prodaju?  Ima li neko neki predlog na koji nacin sada mogu da se brane Ilin, Perisic , Stojanovic i ostali da ne dozvole da im otkupe akcije za dzabe?
   Nije ovo jedini slucaj,ima ih jos. Ne tvrdim da je ovde bilo manipulacija,pritisaka na radnike i ostalog ...  Mozda jeste,mozda nije. U svakom slucaju u nekim drugim slucajevima toga je sigurno bilo.
    Vecinski vlasnici se sluze svim mogucim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima da dodju do 90%
i posle toga teraju nas ozbiljne investitore nasilno da prodamo svoje akcije za dzabe. 
    Ovo je vrlo ozbiljan i ubedljivo najveci problem sa kojim se suocavamo svi mi,mali investitori. 
Bojim se da ce ovakvih slucajeva biti jos ubuduce. Prosle godine je bio promet mnogo veci nego sada. Ako se neko pita zasto je naglo pao promet na berzi posle nove godine ovo je sigurno glavni odgovor.
    Ovo je vrlo opasna pretnja za sve nas koja preti da nam unisti berzu i rastera i ovo malo investitora. Ako ne uspemo ovaj problem da resimo bojim se da za godinu-dve vise necemo vise imati berzu. Zato bih voleo da se svi forumasi ukljuce i daju svoje predloge kako da se branimo u ovakvim slucajevima i kako da sprecimo radnike i ostale da prodaju akcije po mizernim cenama i na taj nacin nanesu ogromnu stetu svima nama koji kupujemo akcije jeftino a na kraju nas nateraju da ih prodajemo po istoj ili cak nizoj ceni.
Nazad na vrh Ići dole
draggon
Just looking
Just lookingBroj poruka : 17
Points : 57
Datum upisa : 06.12.2014

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime6/11/2016, 22:31

Na Ogrevu je zavrsen prinudni otkup. Pitanje je da li akcionari ovde mogu sudski da osporavaju cenu akcije. Da li je neko pisao komisiji za HOV u vezi ociglednih pritisaka na radnike da prodaju akcije u nekim firmama?
Nazad na vrh Ići dole
Popaj
VIP
VIP
Popaj


Broj poruka : 1159
Localisation : Srbija
Points : 3013
Datum upisa : 12.09.2007

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime6/11/2016, 22:52

Mozda su im ispod zhita na ruke dali razliku u ceni, ali je to tesko dokazati.
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2720
Points : 7783
Datum upisa : 21.01.2009

Umanjenje prava malih akcionara!? Empty
PočaljiNaslov: Re: Umanjenje prava malih akcionara!?   Umanjenje prava malih akcionara!? Icon_minitime6/13/2016, 11:57

draggon ::
Na Ogrevu je zavrsen prinudni otkup. Pitanje je da li akcionari ovde mogu sudski da osporavaju cenu akcije. Da li je neko pisao komisiji za HOV u vezi ociglednih pritisaka na radnike da prodaju akcije u nekim firmama?

A sto ti nisi pisao? kafa

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
 
Umanjenje prava malih akcionara!?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
 Similar topics
-
» Prava akcionara...
» Borba malih akcionara
» Udruzivanje malih akcionara u Republici Srpskoj

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: ZAKONSKA REGULATIVA-
Skoči na: