Broj poruka : 472 Points : 1182 Datum upisa : 17.02.2014
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 10/24/2018, 19:21
Nema od tog posla nista,vecina njih izlazi iz akcija i ulazi u US obveznice,zlato...
Fmember VIP
Broj poruka : 1616 Points : 5134 Datum upisa : 01.11.2010
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 10/24/2018, 22:40
Gocili ::
Mozda bi od korekcije na razvijenim trzistima BB mogla i da profitira, mislim ukoliko bi globalni fondovi ipak odlucili da deo investicija preusmere i na nerazvijena trzista poput naseg. A onda bi se valjda i domaci ulagaci ohrabrili...
_________________ Bolje je živeti na nogama nego na umreti na kolenima
Cicija Member
Broj poruka : 786 Points : 1873 Datum upisa : 10.01.2008
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 10/25/2018, 23:53
Nikkei 225 srušen je 3,3 odsto na šestomesečni minimum dok je australijsko tržište palo na najniži nivo u godinu dana. Kineski bluechip indeks CSI300 srezan je 2,5 odsto pa je očigledno da najave kineskih vladinih podsticaja nisu uspele da smire investitore.
Cene akcija su pod pritiskom od početka ovog meseca zbog niza razloga, od rasta troškova zaduživanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između SAD-a i Kine, do tenzija između Evropske komisije i Italije u vezi budžetskog deficita, kao i zabrinutosti ulagača uoči izbora za američki Kongres.
Cermet VIP
Broj poruka : 304 Points : 1036 Datum upisa : 18.05.2008
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 10/26/2018, 00:32
Amazon objavi duplo veću zaradu po akciji od očekivane - a akcija momentalno padne 9%?!?!
Može li to neko da objasni?
Zile VIP
Broj poruka : 314 Points : 1247 Datum upisa : 29.02.2012
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 10/26/2018, 08:07
Cermet ::
Amazon objavi duplo veću zaradu po akciji od očekivane - a akcija momentalno padne 9%?!?!
Može li to neko da objasni?
Prihod od prodaje opada, to postaje trend i eto brige. ... Amazon, the biggest online retailer, reported a second consecutive quarter of sales that fell short of estimates -- the first back-to-back revenue miss in almost four years. ...
Cermet VIP
Broj poruka : 304 Points : 1036 Datum upisa : 18.05.2008
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 10/26/2018, 10:30
Pročitao sam to naravno, ali Amazon su uvek kritikovali kako malo zarađuje po akciji, što je i jeste bilo tačno. Evo sad su zaradili duplo više od predviđanja, i opet ga pljuju. A to što je prodaja nešto manja, pa šta, takav je kvartal bio...Da ne misle možda da se prodaja vraća u retail?!
Zile VIP
Broj poruka : 314 Points : 1247 Datum upisa : 29.02.2012
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 10/26/2018, 12:07
Cermet ::
Pročitao sam to naravno, ali Amazon su uvek kritikovali kako malo zarađuje po akciji, što je i jeste bilo tačno. Evo sad su zaradili duplo više od predviđanja, i opet ga pljuju. A to što je prodaja nešto manja, pa šta, takav je kvartal bio...Da ne misle možda da se prodaja vraća u retail?!
Nije kvartal u pitanju - dva kvartala, sto ukazuje na moguci trend. A jos se pribojavaju i pada prodaje tokom bozicne sezone (majka svih rasprodaja globalno) - e, to im uliva nemir.
Silazni trend u najavi plus strah od jos losih vesti zasad su jaci od zadovoljstva zbog ocekivanog profita.
Cicija Member
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 11/20/2018, 23:12
Potop: Sumrak IT divova, "beg" posle vanserijskih dobitaka Njujork/London -- Akcije teholoških, maloprodajnih, ali i energetskih i industrijskih kompanija na Vol stritu su nastavile pad, povukavši tržište ponovo "u crveno".
Negativne rezultate su zabeležile i evropske i azijske berze.
Referentni indeks Njjorške berze S&P 500 izgubio je 1,7 odsto, spustivši se na 2.645 poena, i sada je za oko 10 odsto ispod najvišeg nivoa zabeleženog krajem septembra, izveštava agencija AP.
Industrijski Dau Džons je potonuo za 568 poena, ili 2,3 odsto, na 24.442 poena, a tehnološki Nasdak kompozit za 184 poena, ili 2,7 odsto, na 6.842 boda.
Indeks akcija manjih preduzeća, Rasel 2000, skliznuo je za 29 poena, ili 2,0 procenta, na 1.466 poena.
Investitori su nastavili "beg" iz tehnoloških giganata koji su godinama unazad podsticali rast berze. Epl je pao na prepodnevnom trgovanju u SAD za 3,4 odsto na 179,62 dolara, a Amazon za 3,8 procenata na 1,455 dolara. Akcija Majkrosofta je izgubila 3,0 odsto od cene, i trenutno kotira na 101,5 dolara. Sve tri akcije su ove godine beležile vanserijski rast, ali u poslednje vreme trpe velike gubitke.
Među gubitnicima na Vol stritu našao se i Boing, koji je oslabio za 3,3 odsto na 310,43 dolara.
Akcije tehnoloških kompanija su takođe bile među najvećim gubitnicima u Evropi.
Nokija, veliki dobavljač telekomunikacionih mreža, registrovao je pad od 4,0 odsto, dok se njegov švedski rival Erikson spustio za 3,5 procenata. Kompanija SAP, koja se bavi izradom biznis softvera i uslugama računarstva "u oblaku", potonula je za preko 2,0 odsto, a proizvođač čipova Infineon teknolodžiz za oko 3,0 odsto.
Broj poruka : 331 Points : 596 Datum upisa : 25.09.2008
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 12/25/2018, 15:58
Juce sve berze u debelom minusu.Sa TA sve berze izgledaju katasrtofalno i mnogo lici na 2007god.Ameri sa ovom korekcijom od 20% zvanicno su usli u bear market.Recesije jos uvek zvanicno nema ali isto tako je nije bilo ni 2007 god.Secam se da su te godine tek posto su berze duboko zaronile oni revidentirali kvartale i ispostavilo se da je recesija vec mnogo ranije nastupila.Treba biti na oprezu jer nije pitanje da li ce doci do nove Seke vec kada ce a predhodna dogadjanja na svim trzistima u svetu ne izgledaju bas sjajno..
Medax VIP
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 1/8/2019, 12:18
Ne bas lepe vesti za najjacu ekonomiju Evrope.Ovo objasnjava pad berzi.https://www.blic.rs/biznis/vesti/proizvodnja-pala-treci-mesec-za-redom-da-li-nemackoj-preti-tehnicka-recesija/rw5lytj
Medax VIP
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/11/2019, 12:22
Berze su se lepo oporavile od onog velikog pada krajem prosle godine ali ja mislim da je ovo kratkorocno i da nas ove godine ceka recesija i pad berzi.Ukoliko pogledamo TA danas i uporedimo sa predhodnim godinama vidimo dosta slicnosti https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_a793792c01dfd60fa743b756e3f46199.png Isto tako jedan od indikatora krize su kametne stope koje su pocele da rastu i vec na ovim nivoima ekonomije su pocele da pokazuju slabosti sto ce verovatno dovesti do zadrzavanja istih kamatnih stopa u narednom periodu ali i do pada ekonomija.Graf koji pokazuje vezu kamatnih stopa i recesije https://fred.stlouisfed.org/series/FEDFUNDS.Nezaposlenost je dozivela svoj pik i takodje pocinje da raste i moze isto tako da sluzi kao pokazatelj nove krize https://fred.stlouisfed.org/series/UNRATE/ Novcana masa SAD koja je ucetvorostrucena od 2008 pocinje da se povlaci https://tradingeconomics.com/united-states/money-supply-m0
Gocili VIP
Broj poruka : 756 Localisation : Vojvodina Points : 1795 Datum upisa : 25.05.2009
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/11/2019, 13:13
Medax: ::
Berze su se lepo oporavile od onog velikog pada krajem prosle godine ali ja mislim da je ovo kratkorocno i da nas ove godine ceka recesija i pad berzi...
A da nije ipak ono "Sto je babi milo, to joj se i snilo" ili mozda samo zelja da se bude u pravu?
_________________ Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
pepermint VIP
Broj poruka : 2529 Points : 5729 Datum upisa : 05.02.2014
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/11/2019, 13:31
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/11/2019, 14:03
Gocili ::
Berze su se lepo oporavile od onog velikog pada krajem prosle godine ali ja mislim da je ovo kratkorocno i da nas ove godine ceka recesija i pad berzi...
A da nije ipak ono "Sto je babi milo, to joj se i snilo" ili mozda samo zelja da se bude u pravu?
Meni su ovo samo cinjenice i argumenti da se bude na oprezu i da se polako zavrsava ovaj rast berzi koji vec predugo traje a koji naravno mora da se zavrsi jer recesije se uvek ponavljaju.Pitanje nije da li sam u pravu nego samo tajminga kad izaci sa berze a isto tako kad napraviti dobar ulaz..
Gocili VIP
Broj poruka : 756 Localisation : Vojvodina Points : 1795 Datum upisa : 25.05.2009
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/11/2019, 15:21
Pitanje nije da li sam u pravu nego samo tajminga kad izaci sa berze a isto tako kad napraviti dobar ulaz..
Mislim sta reci, osim da si ti sve lepo objasnio, da bi na kraju jos lepse zakljucio, a ko nije razumeo (gde uzgred spadam i ja) sta da se radi, njegov problem, jel tako?
Medax VIP
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/11/2019, 17:29
Ne znam sta tu nije jasno?Pokusavam da pisem argumentovano za sve postoji link.Potrebno je samo malo analize.Mozda gresim i ne vidim dobro.Eto voleo bih da me ti ubedis u suprotno i objasnis zasto bi neko sada trebao da ulozi novac na piku rasta berzi??
Gocili VIP
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/12/2019, 19:12
Eto ja ne vidim recesiju do kraja godine, ali ne zato sto to nije moguce, vec zbog toga sto i ne zelim da se nesto tako dogodi. Da su izvesni rizici prisutni vec duze vreme, jasno je svima, ali da li to onda znaci da treba jos dodatno "dolivati ulje na vatru". Izvini, ali ja ne mislim tako. Tako da je velika odgovornost, svih koji se bave analizama i predvidjanjima, zbog uticaja koje bi iste mogle da imaju na sve one koji ih citaju i/ili im pridaju neku vaznost a neretko se dogadja i to da se zapravo iza projekcija i predvidjanja krije pokusaj da se kreira odredjena stvarnost ili ishod. Zbog svega navedenog sve sto bih imala da kazem na temu trzisnih ocekivanja jeste da sledi period neizvesnosti i trzisne volantilnosti.
Popaj VIP
Broj poruka : 1162 Localisation : Srbija Points : 3020 Datum upisa : 12.09.2007
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/12/2019, 20:09
Mozda ce ovaj Bregzit biti okidac za fin. krizu ?
Limited011 Old member
Broj poruka : 1975 Points : 5329 Datum upisa : 07.05.2009
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/12/2019, 20:19
Dovoljno će pored Brexita biti i sukobi unutar EU, koji su već u toku, a tek posle "evropskih" izbora za EU parlament biće veselo....
Nadanje da će EU uskoro primiti nove članove su čista iluzija.
_________________ Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Al Kapone VIP
Broj poruka : 1154 Points : 2806 Datum upisa : 06.12.2011
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/13/2019, 04:13
Da dodam i pregovore USA - Kina, i sukobe unutar USA.
Broj poruka : 725 Points : 2414 Datum upisa : 01.12.2009
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/13/2019, 08:13
Ekonomska kriza je kao zemljotres. Znamo da će da dođe samo ne znamo kada. Nisam sasvim siguran, ali bih rekao da ne vredi predviđati šta će biti okidač. Da stvar bude gora bar mi koji imamo iskustva sa berzom znamo koliko je teško potrefiti krajnju cenu nakon koje sledi preokret. Odavno sam prestao da se nerviram jer nisam kupio najjeftinije ili prodao najkuplje.
Medax VIP
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/13/2019, 08:51
Gocili pisanje mi nije bilo zlonamerno niti zelja da se doliva ulje na vatru.To je samo neko moje razmisljanje o trenutnim stanjima na trzistu koje sam resio da podelim na ovom forumu jer verujem da ima dosta novih clanova koji trenutno vide sansu na zaradu a to bih ih moglo skupo da kosta.Svi smo u pocetku pravili greske gde spadam i ja ali iz drugog razloga jer su pojedinci pumpali akcije i gledali da sto skuplje uvale akcije posebno novajlijama.Zato pozivam na oprez jer mi se trenutno stanje u svetu ne svidja i smatram da se ova bull faza polako zavrsava.Naravno mozda i nisam u pravo mozda se rast berzi nastavi ali smatram da neka ravnoteza u pisanju mora da postoji zato ovakvi forumi i sluze da ne bude samo pumpanje a svaki pojedinac neka sam odluci sta ce sa svojim novcem...
Medax VIP
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/13/2019, 09:02
Aritmeticar bas tako i kriza 2008 je dosla ko grom iz vedra neba a razlog je bio hipotekarni krediti koje recimo niko nije mogao navesti kao okidac za krizu.Skoro sam ponovo gledao film The Big Short i seti se scene gde mu se svi bankari smeju kad odlucuje da shortuje hipoktek.trziste.
pepermint VIP
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/13/2019, 15:26
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/14/2019, 09:42
Američki nacionalni dug prvi put premašio 22 triliona dolara
VAŠINGTON, Američki nacionalni dug premašio je 22 triliona dolara prvi put u istorijskoj cifri za koju eksperti upozoravaju da je novi dokaz neodrživog finansijskog modela koji bi mogao ugroziti ekonomsku sigurnost svakog Amerikanca.
Ministarstvo trezora objavilo je da je dug dostigao cifru od 22,012 triliona dolara, povećavajući se za više od 30 milijardi u ovom mjesecu. Naconalni dug rastao je bržom stopom nakon usvajanja paketa poreskih olakšica predsjednika Donalda Trumpa vrijednog 1,5 triliona dolara prije nešto više od godinu dana, i kao rezultat kongresnih napora na povećanju potrošnje za vojne programe. Time je dug porastao za više od triliona dolara u proteklih samo 11 mjeseci. – Dostići tako žalostan rekord tako brzo posljednji je znak da je naša fiskalna situacija ne samo neodrživa, nego se i ubrzava – izjavio je Michael A. Peterson, izvršni direktor Fondacije Peter G. Peterson, nestranačke organizacije koja se bavi američkim fiskalnim izazovima. Za Amerikance bi rastući dug trebao biti predmetom brige, tvrde eksperti, jer bi vremenom mogao povećati kamatne stope za potrošače i firme. Više kamatne stope mogle bi ugroziti ekonomiju, povećavajući hipotekarne kredite i ostale vrste potrošačkih i poslovnih pozajmica. Veliki nacionalni dug takođe bi mogao otežati vladi da poveća ulaganja u borbu potiv naredne recesije, ili da uloži novac za preobuku radnika ili pomoć siromašnim kategorijama stanovništva, između ostalih, prenosi USA Today.
Aritmeticar Moderator
Broj poruka : 725 Points : 2414 Datum upisa : 01.12.2009
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/14/2019, 09:57
I šta sad? Kada bi hteli da se priključe Evropskoj uniji da li bi ispunjavali uslove u vezi deficita i duga?
Gocili VIP
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 2/14/2019, 11:59
...To je samo neko moje razmisljanje o trenutnim stanjima na trzistu koje sam resio da podelim na ovom forumu jer verujem da ima dosta novih clanova koji trenutno vide sansu na zaradu a to bih ih moglo skupo da kosta...
Ako ti tako kazes, onda je to ok, pa cak i za pohvalu. Nakon onog velikog pada na trzistima koji se dogodio pred kraj godine, nekako su svi krenuli da mrace, izgledalo mi je kao da se prosto utrkuju ko ce pre da predvidi katastrofu.
philips1 Our family
Broj poruka : 333 Points : 945 Datum upisa : 12.04.2012
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 3/20/2019, 15:42
Europska komisija po treći put kaznila Google
BRUXELLES - Europska komisija kaznila je Google s 1,49 milijardi eura zbog zlouporabe dominantnog položaja u području internetskog oglašavanja.
"Google je zacementirao svoju dominaciju u online oglašavanju i zaštitio se od konkurentskog pritiska nametanjem protukonkurentskih ugovornih odredbi trećim internetskim stranama. To je protupravno prema pravilima EU-a protiv monopola", rekla je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.
Dodala je da je takva Googleova praksa trajala 10 godina tijekom kojih je onemogućavala tržišno natjecanje na temelju zasluga i inovacija, a potrošače je lišavala koristi od tržišnog natjecanja.
Prošle godine Google je kažnjen rekordnim iznosom od 4,34 milijarde eura zbog zlouporabe operativnog sustava Android za blokiranje svojih tržišnih konkurenata.
Godinu ranije kažnjen je s 2,42 milijarde eura za ometanje tržišnih konkurenata u uslugama za usporedbu cijena.
Cicija Member
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 3/21/2019, 12:19
Američka kompanija "Levi Strauš", najpoznatiji svetski proizvođač džinsa, danas će zvanično započeti proces inicijalne javne ponude (IPO) na Volstritu.
Do sada su investitori upisali akcije kompanije u vrednosti od 623,3 miliona dolara.
Investitori su upisali 36,7 miliona akcija po ceni od 17 dolara po akciji, navodi se u saopštenju "Levi Štrausa", a prenosi njujorška agencija "Blumberg".
To je nešto viša cena od prvobitno očekivanog raspona od 14 do 16 dolara. Zvanično trgovanje akcijama će otpočeti danas na Njujorškoj berzi, a kotiraće se pod oznakom "LEVI".
Ars Vivendi VIP
Broj poruka : 2739 Points : 7825 Datum upisa : 21.01.2009
Naslov: Re: Kretanja na berzama u Srbiji i svetu 1/2/2021, 14:17
* Kako vidite pojavu da u najvećoj krizi od Drugog svetskog rata imamo rekordan rast berzanskih indeksa u svetu i posebno u SAD?
Tržišta funkcionišu na principu očekivanja. Vlade i centralne banke su brzo reagovale, upumpavaju ogroman novac i građanima i privredi. Sve prognoze ove godine su govorile o ekonomskom oporavku u 2021. Brzina pronalaska vakcine i efikasniji zdravstveni tretmani su pogurali optimizam.
Pandemija je ubrzala već prisutne trendove digitalizacije tako da su se i cene tehnoloških kompanija poput Epla, Majkrosofta, Gugla, Amazona, Fejsbuka vinule u nebo. Takođe, pojavio se ogroman broj individualnih investitora koji imaju i neke svoje „miljenike“ poput Tesle.
Posle inicijalne javne ponude cena akcije Airbnb je skočila za 113 odsto. Zanimljivo je da je ta kompanija iako nema nekretnine vrednovana više od Meriota, Hiltona i Interkontinentala zajedno. U uslovima ultra niskih kamatnih stopa kada štednja i investicije u obveznice ne donose gotovo ništa – novac je krenuo na tržište akcija.