BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Šta se menja u zakonu o POREKLU IMOVINE

Ići dole 
AutorPoruka
Roman Abramovich
Member
MemberBroj poruka : 661
Localisation : Zemun
Points : 1759
Datum upisa : 25.05.2007

Šta se menja u zakonu o POREKLU IMOVINE  Empty
PočaljiNaslov: Šta se menja u zakonu o POREKLU IMOVINE    Šta se menja u zakonu o POREKLU IMOVINE  Icon_minitime2/5/2021, 16:30

U skupštinsku proceduru danas je ušao Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, a najvažnija izmena se odnosi na promenu termina "nezakonito stečena imovina" u "imovina na koju se utvrđuje poseban porez", kako se taj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom "imovina proistekla iz krivičnog dela".

Promena se odnosi na dodavanje izraza "izdaci za privatne potrebe fizičkog lica" koji je definisan kao izdaci koje je fizičko lice imalo za privatne potrebe, a radi utvrđivanja porekla prihoda koje je steklo fizičko lice, a nije ih potrošilo na sticanje imovine.

Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu usvojen je 29. februara 2020. godine, stupio je na snagu 11. marta 2020. godine, a počinje da se primenjuje 12. marta 2021. godine.

Inače, zakon predviđa da ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu, ostaće bez 3/4 njene vrednosti, a ako sud utvrdi da je imovina stečena krivičnim delom, mogao bi da mu bude oduzet celokupan nezakonito pribavljen imetak.

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović ranije je za Tanjug rekao da će se "na udaru" tog Zakona naći oni za koje poreski organi posumnjanju, odnosno utvrde da za najviše tri uzastopne kalendarske godine, imaju razliku iznad 150.000 evra između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda, a ukoliko bude sumnje i na izvršenje krivičnog dela slučaj će biti prijavljen policiji i tužilaštvu.

Kontrolu imovine građana, prema ovom Zakonu, vodiće posebna Jedinica Poreske uprave i ako utvrdi da postoji nezakonito stečena imovina, donoće rešenje o utvrđivanju posebnog poreza od 75 odsto na poresku osnovicu, koju čini zbir revalorizovane vrednosti utvrđene nezakonito stečene imovine za svaku kalendarsku godinu koja je bila predmet kontrole.

Na ovo rešenje oporezovani će imati mogućnost žalbe Ministarstvu finansija, čija će odluka biti konačna u upravnom postupku, ali će i dalje moći da pokrene upravni spor - tužbom pred Upravnim sudom.

Teret dokazivanja uvećanja imovine fizičkog lica je na Poreskoj upravi, dok je teret dokazivanja porekla imovine na obvezniku u delu u kome uvećanje njegove imovine nije u skladu sa prijavljenim prihodima.

Zakon inače uvodi takozvanu "unakrsnu proveru imovine", koju sprovodi pomenuta posebna Jedinica u Poreskoj upravi.

Radi delotvornijeg postupka i dostavljanja podataka koji su ovoj Jedinici potrebni biće određen jedan ili više zaposenih za vezu sa Jedinicom iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Narodne banke Srbije, Uprave za sprečavanje pranja novca, Agencije za sprečavanje korupcije, Republičkog geodetskog zavoda, Agencije za privredne registre i Centralnog registar, depoa i kliring hartija od vrednosti.

Zakon je predvideo i kazne za nesaradnju sa Poreskom upravom.

Pravnim licima koja na zahtev Jedinici Poreske uprave u roku koji ona odredi ne dostave tražene podatke, moći će da se izrekne novčana kazna od 500.000 do dva miliona dinara.
Nazad na vrh Ići dole
 
Šta se menja u zakonu o POREKLU IMOVINE
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Kina, ekonomija koja menja globalne trendove
» Oduzimanje imovine od gradjana
» trziste zalozene/hipotekarne imovine
» Pregled vrednosti IJ i stanje imovine fondova

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: INFO-
Skoči na: