BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Putin, Rusija i Evropa...

Ići dole 
+24
MORNAR
Stane Dolanc
GogaAna
Kobe Bryant
Zeljko321
gogloee
Tenerife
Momir
MYSTIC021
Limited011
Dusan
Al Kapone
C R A Z Y
Big Mile
Ars Vivendi
FatCat
Popaj
Roman Abramovich
Maca
Sneki
Cicija
Smile
Dalaj Lama
Drag65
28 posters
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
Drag65
VIP
VIP
Drag65


Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime4/18/2014, 16:51

Maraton: Putin direktno, 17.4.2014.
(81 pitanje/odgovor, 4 sata/22 strane)

Poenta:

1:28:00 - cela Evropa, o teome sam već govorio, od Lisabona do Vladivostoka, treba da se ujedini da bi bila konkurentno i životno sposobna u svetu koji se brzo razvija. Ovo je  ekstremno važan faktor, nadam se da će nas naši partneri čuti i to shvatiti.
"вся Европа, я уже об этом говорил, от Лиссабона до Владивостока, должны объединиться, чтобы быть конкурентоспособными и жизнеспособными в бурно развивающемся мире. Это чрезвычайно важное обстоятельство. Надеюсь, что наши партнёры нас услышат и поймут."

i neki fragmenti:

26:30 - oko Krima, uopšte: ujednačavanje plata i penzija, konkretno - povećanje krimskih budžetskih penzija i plata za 100%, u četiri mesečne faze po 25%, završno sa 1. julom 2014;
27:32 - povećanje plata vojnika za 400%;
32:00 - od odmah, srednjoročno: stvaranje slobodne ekonomske zone na Krimu, kapitalne investicije, ulaganje u agro radi povećanja proizvodnje (za +150%?).
1:45:30 -  ruski penzioni fond, godišnje obaveze 6 biliona rub (120 mlrd eur), za Krim treba 24 mlrd rub (480 miliona eur), "pa i nije nešto mnogo". Treba još oko 16,5 mlrd rub za činovnike, a mi imamo u rezervama oko 245 milijardi rub za ovu godinu. Ne verujem da će sufinansiranje krimskih programa ukupno biti veće od 100 milijardi rub (2 milijarde evra). (Na cca 2 miliona stanovnika, po oko 1.000 eur). Dalje, "nijedan socijalni program Rusije neće biti smanjen".
1:51:00 - Rusija prihoduje od prodaje nafte 191-194 milijarde usd, a od gasa 28 milijardi usd. Da, pogodilo bi nas kada bi pokušali da smanje cene nafte, ali je to manje verovatno, jer povećanu proizvodnju može da obezbedi jedino S. Arabija, koja je kalkulisala budžet na ceni od 85 usd/barel. Za nas pad cene sa 90 na 85 usd/barel nije kritičan. ... Ako padne cena nafte, pašće i dolar. Dakle ako stvarno hoće da nas ujedu, njihove mogućnosti su ograničene. Ruski gas u EU energetskom miksu učestvuje sa 34% - mogu li to znatnije promeniti - teško.

1:57:00 - Aljasku je prodala Rusija, a Luizijanu Francuska, hiljade kvadratnih kilometara, za ukupnu sumu od oko 7,2 miliona zlatnih dolara, pilično jeftino. ... Rusija ima ogromna prostranstva na severu, Aljaska je na severu, nije na jugu. Ako bi imali tamo naše ljude, morali bi dodatno da ih plaćamo.

50:00 - odnosi sa Kinom: na najvišem istorijskom nivou, međusobno poverenje i koordinacija oko globalnih pitanja, naročito stabilnosti i bezbednosti, paralelno kritikuje čl.5 NATO sporazuma o međusobnoj vojnoj pomoći.

Utisak: 8/10, izrazit lični napredak, bar dva puta bolje u odnosu na slično obraćanje od oko pre 2 godine. Manji pad koncentracije na početku 3.sata (pet sekundi), brzi come back i nadalje visoko usredsređen, full power na 3:58:00. Putin(62),Vaga, delovao je i do kraja 4-tog sata sveže, mnogo svežije nego dvostruko mlađi voditelji.

ruski, video/transkript:
https://www.youtube.com/watch?v=Lz1B8o9p0Ts  http://kremlin.ru/news/20796
eng prevod/transkript:
https://www.youtube.com/watch?v=3PyEspLz8UQ  http://eng.kremlin.ru/news/7034
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama


Broj poruka : 711
Points : 1911
Datum upisa : 30.11.2010

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime4/23/2014, 22:12

RUSIJA - Povodom odluke Crne Gore da se pridruži sankcijama protiv Rusije, ruski mediji pišu da Moskva razmatra odgovor imajući u vidu da značajan deo BDP Crne Gore čine ruske investicije i potrošnja ruskih turista koji čine trećinu svih inostranih gostiju.

Taj odgovor bi, kako se navodi, mogao da uključi ukidanje bezviznog režima i trgovinskih olakšica.

Uprkos viševekovnom prijateljstvu sa ruskim narodom i većinskom protivljenju građana Crne Gore stupanju u NATO, rukovodstvo u Podgorici pridružilo se sankcijama SAD i EU protiv Moskve, istakavši visoko kandidaturu za članstvo u Severnoatlantskoj vojnoj alijansi, naveo je moskovski vladin dnevni list "Rosiskaja gazeta",

Prema pisanju ovog lista, Rusi su tajno istisnuti iz svih sfera života u Crnoj Gori, iako su u poslednjih nekoliko godina ruski građani uložili u nju oko dve milijarde evra i tako joj pomogli da postane poželjna za investitore.

“Đukanovićeva vlada marljivo ''čisti'' zemlju od ruskog uticaja. Kada je ruskom menadžmentu u Nikšiću zaprećeno fizičkim nasiljem, policija odbila da odgovori na pretnje” tvrdi moskovski list.

U tekstu je navedeno da je kompanija koja je uložila više desetina miliona evra u modernizaciju železare u Nikšiću bila prinuđena da hitno napusti Crnu Goru, dok je vlada prodala preduzeće engleskom kupcu. Prošlog leta vlasti su konfiskovale i potom oglasile prodaju Kombinata aluminijuma u Podgorici čiji je vlasnik bio Oleg Deripaska, istaknuto je u tekstu.

“Crnogorski političari imaju kratko pamćenje”, izjavio je ruski ambasador u Podgorici Andrej Nesterenko, navodeći da su 2005. godine crnogorski zvaničnici bukvalno molili Ruse da podrže investicije u Crnoj Gori, govoreći da su Rusi braća, a da ih sada izbacuju.

U tekstu se tvrdi da policija ne istražuje sve češće slučajeve pljačkanja ruskih kuća, dok su Rusi masovno postali žrtve u prevarama u poslu sa nekretninama.

Eventualno ukidanje bezviznog režima Rusije sa Crnom Gorom moglo bi značajno da utiče na obim turizma, a promena uslova uvoza vina iz Crne Gore u Rusiju takođe bi imala značajne posledice po crnogorsku privredu, budući da 90 odsto izvoza ide u Rusiju.

Prema rečima spoljnopolitičkog eksperta Maksima Kiseljeva i autora izveštaja “Montenegro, cena evropskih integracija” većina stanovništva Crne Gore orijentisana je “proruski”, a politika premijera Mila Đukanovića izaziva sve veće nezadovoljstvo naroda.

On je zaključio da “Rusija mora da brani svoje interese i imovinu svojih građana na Balkanu”.

_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1620
Points : 4751
Datum upisa : 04.06.2008

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime5/1/2014, 13:01

Rešetnjikov je optužio crnogorskog premijera da je izdao sećanja na ruski, crnogorski i srpski narod. "Đukanović je izdao naše uspomene. Uradio je tako da Crna Gora, prijatelj Rusije, sada postane neprijatelj Rusije. On će dobiti za to veliki orden ali će mu na strašnom sudu pripremiti kotao", rekao je on.
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65


Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime5/1/2014, 14:39

VOA, juče, jasno, neuvijeno, ovim rečima:

- treba destabilizovati Rusiju,
- treba raditi na razdvajanju ruske elite od Putina,
- treba posebnim merama napraviti rascep između ruskog naroda i rukovodstva, naročito Putina, koji na vlasti može biti do 2024 godine (?).

Očigledno: potvrđene prakse, konkretan dokaz incijacije (još jednog) zločina protiv mira.
Nazad na vrh Ići dole
Cicija
Member
Member
Cicija


Broj poruka : 845
Points : 1961
Datum upisa : 10.01.2008

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime5/1/2014, 16:20

Не видим шта је ту ново или што се није знало?
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65


Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime5/2/2014, 05:26

Novina je u tome što se po prvi put tako otvoreno, javno i direktno najavljuju subverzije u odnosu na neku drugu državu. Dosad je to uvek, bez izuzetka, zaodevano u raličite floskule: humanitarne akcije, pomaganje razvoja civilnog sektora, demokratije i sl.

To je, valjda, bio i uvod u današnji pojačani stepen verbalne agresije: umesto partnera, Rusija se iz NATO imenuje, zasad poluformalno - neprijateljem.
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki


Broj poruka : 5397
Localisation : Centar grada
Points : 6880
Datum upisa : 21.05.2007

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime5/2/2014, 14:31

Mislim da grešiš, sve je odavno poznato, još u doba Regana, a posebno od kada je Olbrajtova rekla da je nepravda da Rusi raspolažu tolikim resursima (prirodnim) u Sibiru i da njih treba da podeli sa svim ostalim svetom (misli pre svega na Zapadne sile) jer navodno su svi vlasnici ove planete....

Ista želja za rascepkavanjem postoji i spram Kine i ovo talasanje koje je počelo u Egiptu, danas u Turskoj i Siriji ima željenu tendenciju (nikako "spontanu) da se proširi na Kazahstan, Azerbejdjan itd. po celom "mekom trbuhu" Rusije sa tendenciom da se raširi na sve južne delove Rusije i zapadne delove Kine - gde žive muslimani - za početak (računajući i Tibet), a sve u ime "demokratije" a kada se to završi ostaje samo jedna "svetska" sila...

Ne treba zaboraviti ni Snoudena (NSA) koje je prebegom u Rusiju osim velike sramote za USA napravio i neverovatne troškove amerima - ne zna se šta sve on zna i šta je sve rekao, tako da ameri moraju ceo svoj špijunski sistem da grade iznova, jer je ovaj (najverovatnije) skroz provaljen, a to košta...

Iz ugla Zapada lako je prepoznati loše momke od zlih: ako zli momci rade nešto zlo, onda je to zlo, a ako "dobri" momci čine zlo, onda je to u ime odbrane "demokratije i ljudskih prava" dakle nešto dobro - jednostavno, zar ne?

Samo je "caka" u tome što USA odredjuje ko su zli ili dobri momci...

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1859
Godina : 47
Localisation : Sombor
Points : 5139
Datum upisa : 28.05.2007

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime5/4/2014, 02:37

Kakva je sudbina europskog sna o liberalno-demokratskom kapitalizmu u Ukrajini? Nejasno je što čeka Ukrajinu u Uniji. Često pričam poznati vic iz posljednjeg desetljeća Sovjetskog Saveza ali i ovdje je vrlo zgodan.
Rabinovič, Jevrejin, želi emigrirati. Birokrat iz granične službe pita zašto, a Rabinovič kaže: „Iz dva razloga. Prvi je taj što se plašim da će komunisti izgubiti vlast u Sovjetskom Savezu a onda će svu krivicu za komunističke zločine svaliti na nas, Židove“.

„To je besmislica“, prekine ga birokrat, „ništa se ne može promijeniti u Sovjetskom Savezu, komunisti će zauvijek biti na vlasti!“

„E, to je”, kaže Rabinovič, „drugi razlog“.

Zamislimo ekvivalentan dijalog Ukrajinca i europskog službenika. Ukrajinac se žali: „Postoje dva razloga za paniku u Ukrajini. Prvo, plašimo se da će nas pod ruskim pritiskom Europska unija ostaviti i pustiti da nam se ekomonija raspadne“.

EU službenik ga prekine: „Ali, vjerujte, ne samo da vas nećemo napustiti, nego ćemo preuzeti kontrolu u vašoj zemlji i govoriti vam što trebate raditi!“

„E, pa“, odgovara Ukrajinac, „to je drugi razlog“.

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Roman Abramovich
Member
MemberBroj poruka : 676
Localisation : Zemun
Points : 1788
Datum upisa : 25.05.2007

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime5/13/2014, 22:33

Rusija će zabraniti Sjedinjenim Američkim Državama da koriste njene raketne motore za lansiranje vojnih satelita i odbaciće zahtev SAD da nastave da koriste Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) posle 2020. godine, saopštio je danas zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin.

Rusija je ranije najavila da će odgovoriti svojim merama, pošto su SAD prošlog meseca saopštile da će odbiti licence za izvoz svih visokotehnoloških sredstava, koja bi mogla da budu od pomoći ruskoj vojsci i da će povući već izdate licence.

Mere koje će preduzeti Moskva odnosiće se na motore tipa MK-33 i RD-180, kojima Rusija snabdeva SAD, rekao je Rogozin na konferenciji za novinare.
- Spremni smo da isporučimo te motore, ali samo pod uslovom da oni ne budu iskorišćeni za lansiranje vojnih satelita - naglasio je Rogozin.

Agencija Rojters podseća da Vašington želi da zadrži Međunarodnu svemirsku stanicu, najranije do 2024, četiri godine duže od predviđenog roka.

Rogozin je, takođe najavio da će, od 1. juna, Rusija obustaviti rad američkih stanica GPS na svojoj teritoriji i da će zatražiti razgovore s Vašingtonom o pokretanju sopstvenog sistema u SAD, Glonasa.

On je precizirao da su američke zemljaske GPS stanice instalirane u skladu sa ugovorima između dve države iz 1993. i 2001.
- Prema tim ugovorima, Amerika je postavila 11 GPS stanica u naših 10 federalnih jedinica - rekao je Rogozin.

On je pojasnio da Moskva i Vašington treba da se dogovore o postavljanju ruskih Glonas stanica na teritoriji SAD.

- Pregovori su u toku i treba da traju tri meseca, a nadamo se da će do kraja leta biti pronađeno rešenje na bazi pariteta i reciprociteta - kazao je Rogozin i dodao da, ukoliko pregovori ne rezultiraju dogovorom, rad svih 11 američkih GPS stanica u Rusiji biće trajno obustavljen 1. septembra.
Nazad na vrh Ići dole
Popaj
VIP
VIP
Popaj


Broj poruka : 1166
Localisation : Srbija
Points : 3037
Datum upisa : 12.09.2007

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime5/16/2014, 20:39

Kina planira sporazum s Rusijom sledeće nedelje 
16.05.2014

Kina planira da sa Rusijom potpiše sporazum vredan više milijardi dolara o kupovini ruskog gasa tokom posete predsednika Vladimira Putina toj zemlji sledeće nedelje,
uprkos pritiscima SAD da se ne podrivaju sankcije Moskvi zbog ukrajinske krize.

"Razmenjujemo mišljenja sa Moskvom i učinićemo sve što možemo da ovaj ugovor bude potpisan i to u prisustvu dvojice predsednika, tokom posete Putina Kini", rekao je zamenik šefa kineske diplomatije Čeng Guoping novinarima.

Preliminarni sporazum o kupovini gasa dve zemlje su sklopile tokom posete kineskog predsednika Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Dve strane postigle su dogovor o većini detalja saradnje, a glavni spor koji imaju je oko cene prirodnog gasa, rekao je Čeng.

Vašington je apelovao na Peking da izbegne da trguje sa Rusijom, kako ne bi umanjio efekat sankcija uvedenih ruskoj privredi zbog njene politike oko ukrajinske krize.
Nazad na vrh Ići dole
FatCat
Member
Member
FatCat


Broj poruka : 842
Points : 1916
Datum upisa : 14.12.2008

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime8/1/2014, 18:13

"U predvečerje prvog svetskog rata Rusija je učinila sve da se konflikt između Srbije i Austrougarske reši mirno, bez prolivanja krvi. Ali Rusiju nisu slušali. I ona je morala da odgovori na izazov da bi zaštitila (bratsku) slovensku naciju", rekao je Putin.

_________________
Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
Nazad na vrh Ići dole
Roman Abramovich
Member
MemberBroj poruka : 676
Localisation : Zemun
Points : 1788
Datum upisa : 25.05.2007

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime8/4/2014, 21:04

Ruska rampa američkom burbonu?

Rusija planira da zabrani uvoz burbona, viskija koji se proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama, jer je pronašla "opasne supstance" u sastavu tog alkoholnog pića.

U burbonu su pronađeni ftalati, koji mogu da izazovu organske i funkcionalne promene u centralnom i perifernom nervnom sistemu, u endokrinom sistemu, kao i rak i neplodnost kod muškaraca i žena, navodi se u saopštenju ruske sanitarne agencije Roselhoznadzor.

Američka destilerija Barton, osnovana 1792. godine, koja proizvodi Kentucky Straight Bourbon Whiskey prekršila je "tehničke standarde" Carinske unije u kojoj su Rusija, Belorusija i Kazahstan, dodala je ruska sanitarna agencija.
Roselhoznadzor je najavio istragu o tom pitanju, čiji rezultati mogu dovesti do zabrane uvoza američkog viskija.

Takođe, ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor ne isključuje mogućnost potpune zabrane uvoza govedine iz SAD.

Trenutno procenjujemo stepen rizika. Nije isključeno da ćemo biti prinuđeni da uvedemo ograničenja, rekao je za Itar-Tass pomoćnik rukovodioca službe Aleksej Aleksejenko.

 od 
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2786
Points : 7944
Datum upisa : 21.01.2009

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime8/26/2014, 22:23

Putin poručio Ukrajini: Ulazak u EU koštaće vas 165 mlrd evra

Ukrajinu će prelazak na evropske trgovinske standarde u narednih deset godina koštati 165 milijardi evra, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u Minsku.

On je naveo da će Rusija morati da poništi sve uvozne sporazume sa Ukrajinom i da će preći na redovan režim u odnosima sa tom zemljom ukoliko ona ratifikuje sporazume sa EU sledećeg meseca.

"U skladu sa uslovima sporazuma o slobodnoj trgovini i standardima Svetske trgovinske organizacije, bićemo prinuđeni da poništimo sve sporazume o povlašćenom uvozu iz Ukrajine", rekao je Putin.

Moskva je ranije upozorila Kijev da bi ratifikacija Sporazuma o pridruživanju sa EU bilo "ekonomsko samuobistvo", a i Rusija će pretrpeti udarac težak dve milijarde evra.

"To će imati veliki uticaj na cele industrijske grane i na našu poljoprivredu i ostaviće negativne posledice po naš ekonomski rast i stopu zaposlenosti", rekao je Putin.

Gubitke će beležiti i ostali članovi Carinske unije - Belorusija i Kazahstan, podvukao je Putin.

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65


Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime10/12/2014, 13:42

Zapad voli pobednike?
Na današnjoj F1 trci u Sočiju, učestvuju sve bitne zapadne firme/brendovi.
Prenose sve bitne TV i net.live - fantastično brza trka, izuzetan autrodom, 55.000 gledalaca.

A ruska vojska se povlači sa vežbi uz granicu sa Ukr. u matične garnizone (uz granicu).
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama


Broj poruka : 711
Points : 1911
Datum upisa : 30.11.2010

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime10/16/2014, 21:05

Putin, Rusija i Evropa... 525081_nebo_ff

Putin: pamtiću vam ja ovo zapaljenje pluća!!!

_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65


Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime10/17/2014, 07:36

Tokom jučerašnje 6-časovne posete Putina Srbji, između ostalog potpisano je i 7 sporazuma:

Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji
Sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka
Sporazum o readmisiji i Protokol o njegovom sprovođenju
Protokol o razmeni podataka o carinskoj vrednosti robe koja se kreće između dve zemlje
Memorandum o razumevanju u oblasti energetske efikasnosti, uštede energije i obnovljivih izvora energije
Ugovor o rekonstrukciji tri deonice transevropskog železničkog koridora 10
Ugovor o isporuci 27 dizel motornih vozila za prigradski saobraćaj

Pored toga najavljena je i mnogo veća investiciona aktivnost iz Rusije u Srbiji.

Oko toga interesantno, od #jelenamilicceas (koja je i ranije bila "veoma zabrinuta" zbog povećanih investicija iz RU, a sada se zalaže za transparentnos u Srbiji, baš na engleskom):
WHO IN #SERBIA KNOWs content of any of several bilateral agreements we are going to sign today with #Russia??

Putin je dao i intervju Politici:
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Obamin-pristup-Rusiji-je-neprijateljski.sr.html

------------
Pored dva pojavljivanje duge Putin se i auto-holografski projektovao međ oblacima, jer:
"Vladimir Putin officially tougher than Chuck Norris"
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2506611/Vladimir-Putin-officially-tougher-Chuck-Norris-awarded-highest-rank-Taekwondo.html
A prehladu ne može dobiti jer je opšte poznato da on ne jede med, već žvaće čele.
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65


Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime12/16/2014, 03:26

Rusija u velikim problemima:

- RTS index moskovske berze beleži godišnji pad od preko 50%. U okviru toga, današnji pad od 10,2%. Sumnja se da kapital iz Rusije beži glavom bez obzira.
- CB Rusije je danas nekako zaštopala strmoglavi pad rublje prema dolaru u poslednjim minutima trgovanja, smanjivši današnji pad od preko 10% na 7,72%. Od početka godine rublja je izgubila skoro 50% vrednosti prema dolaru. Ukrajinska grivna je, zamalo, ali bolja -47%.
- samo u oktobru izgubljeno 150.000 radnih mesta.

CB Rusije pokušava da parira kupujući "podcenjeno", fizičko zlato, za sredstva dobijena od prodaje "podcenjene" nafte, gasa i uranijuma.

Lukašenko (BRUS) kritikovao RUS. Zatim ruski sanitarci zabranili uvoz nekih beloruskih poljoproizvoda. Danas Lukašenko dao nalog ministrima da za nekoliko nedelja nađu nova tržišta umesto ruskog "koje je kolabiralo", u suprotnom BRUS ide ka "devalvaciji, gubitku radnih mesta i bankrotu", uprkos činjenici da su od početka godine smanjili zavisnost od ruskog tržišta sa 85% na oko 50%.

Setimo se problema na HongKong berzi i kojom brzinom su se prelili na sve. A veličine su neuporedive.

Samo da ne bude "ovo je šansa za nas" ili "nema to sa nama veze".
Nazad na vrh Ići dole
Big Mile
VIP
VIP
Big Mile


Broj poruka : 1658
Points : 6510
Datum upisa : 19.02.2011

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime12/16/2014, 14:53

Vidi,Vidi i Lukašenko ukapirao da je vrag odneo šalu. Izgleda ce Putin izgubiti još jednog saveznika.
Nazad na vrh Ići dole
C R A Z Y
VIP
VIP
C R A Z Y


Broj poruka : 537
Points : 1943
Datum upisa : 19.03.2010

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime12/16/2014, 16:12

Jedan od dana koji će ući u udžbenike. Totalni haos na tržištu rublje.

Dan počinje kontranapadom RCB, povećanje kamatne stope na 17%. Rublja jača. Međutim, jučerašnja panika se samo povećava, prodaje se do usijanja i evro prema rublji odlazi u nebo, dodirnuvši nivo od 98. 

Špekulanti primaju drugi udarac i rublja ponovo jača do nivoa od 87, da bi se potom stabilisala oko 90.

Ovo meni izgleda kao "Bitka za Moskvu". Samo videćemo da li Rusi ovog puta imaju snage da ne dozvole da se u Moskvu uđe.

Putin, Rusija i Evropa... 2vtqfew

_________________
Jedna društvena zajednica postaće velika onog trenutka kada stari ljudi počnu da sade mladice drveća u čijem hladu nikada neće sedeti. (Grčka poslovica)
Nazad na vrh Ići dole
Al Kapone
VIP
VIPBroj poruka : 1154
Points : 2806
Datum upisa : 06.12.2011

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: xxxxx   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime12/16/2014, 23:07

gogloee ::

???
ne pratim nesto ali mi je bilo sumnjivo

Ja gledao ovde - http://waehrungen.finanztreff.de/devisen_einzelkurs_uebersicht.htn?i=2204029

Uokvireni crveni deo pokazuje dnevni minimum (tief) i maksimum (hoch).

Putin, Rusija i Evropa... Ruw328

_________________
NAJNOVIJE VESTI
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan


Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime12/17/2014, 12:07

Ruska referentna stopa pred bankrot 1998. je bila u jednom momentu 150%, što su astronomski iznosi u poređenu sa trenutnom situacijom.

Meltdown

By mid-1998, international liquidity was low and Russia’s current account balance further decreased to-3.4% as international oil prices continued to fall. In an attempt to support the ruble and reduce capital flight, interest rates were hiked to 150% by the central bank. In July 1998, monthly interest payments on Russia’s debt rose to an amount 40% higher than the country’s monthly tax collection. Debt could therefore only be financed by the issuance of more debt. The subsequent parliamentary disapproval of an anti-crisis plan completely eroded investor confidence, which created strong downward pressure on the currency. Between October 1997 and August 1998, the government is said to have spent USD 7bn of its USD reserves in order to maintain the exchange rate regime. This could however not prevent the outbreak of the crisis in August 1998.

Ako uporedimo sa današnjom situacijom, Rusija je već potrošila $100 milijardi deviznih rezervi ove godine braneći kurs. A cena nafte se takođe prepolovila. Tadašnje mere nisu sprečile slom, videćemo šta će ovaj put da bude.

Putin, Rusija i Evropa... Dussan10

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011


Broj poruka : 2023
Points : 5444
Datum upisa : 07.05.2009

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime12/17/2014, 17:13

Sao je pad.
http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=RUB

Zatvoreno na 77 rub za eur, low 76 za eur.
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2786
Points : 7944
Datum upisa : 21.01.2009

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime12/18/2014, 12:17

PUTIN

SVE OČI UPRTE U PUTINA Zapad želi da stavi "medveda" u lance, možda bolje da nas ostave na miru

Govoreći o međunarodnim odnosima, Putin je konstatovao da su, čim je srušen Berlinski zid, između Rusije i Zapada počeli da se dižu novi zidovi. Dokaz za to je širenje NATO na istok.

"Šta je to, ako nije zid? I postavljanje sistema protivraketne odbrane duž naših granica - zar to nije zid?", kazao je Putin.

On dodaje da oni pokušavaju da stave medveda u lance, ali neće to uspeti.

- Uvek će pokušati da medveda (simbol Rusije) stave pod lanac. Možda bi trebalo da medveda ostave na miru. Mi samo branimo svoj suverenitet i nezavisnost - rekao je Putin.

- Zapadni partneri su odlučili da su oni imperija, a svi ostali vazali. Nisu prestali da dižu zidove uprkos svi našim pokušajima da saradjujemo sa Evropom i svetom. najbolji način je, medjutim graditi jedinstveno bezbednosno prostranstvo i ekonomske slobode - rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
MYSTIC021
Our family
Our  family
MYSTIC021


Broj poruka : 210
Points : 745
Datum upisa : 29.06.2010

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime12/18/2014, 18:01

Rusku ruku su najbolje osetili pojedini radnici naseg naftnog giganta (samaranje zato sto se na sastanak doslo bez leptir masne)
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65


Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime12/29/2014, 19:40

Putin izveo nezapamćenu operaciju:
Rusija zaradila 20 milijardi dolara i povratila akcije svojih firmi koje su bile u rukama stranih tajkuna!

Rusija je napravila sjajan neočekivani “potez konjem”. Oko prsta je okrenula sve, za par dana je zaradila 20 milijardi dolara, plus povratila 30% akcija svojih monopolskih firmi.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:526758-Putin-izveo-nezapamcenu-operaciju-Rusija-zaradila-20-milijardi-dolara-i-povratila-akcija-svojih-firmi-koji-su-bili-u-rukama-stranih-tajkuna

Da li je baš sve tako ... Ali:


Putin, Rusija i Evropa... 2Q==
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1859
Godina : 47
Localisation : Sombor
Points : 5139
Datum upisa : 28.05.2007

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime1/31/2015, 01:22

Kao što je poznato, Vladimir Putin je dao oligarsima izbor: da rade za državu (izbacivanje dolara, podržavanje rublje, prebacivanje kontrole preduzeća u vlasništvo Rusije itd.) ili će se država ‘izboriti’ sa njima i oduzeti im imovinu.

Evo kako su novine prenele da se odigrala ova rekonstrukcija:

"…

Predstavnici ministarstava

i agencije su kontaktirali veće izvoznike, deoničare i vlasnike i lepo popričali sa njima. Razgovor je tekao ovako: „Jeste li čuli kakva je situacija sa rubljom?“ – „Da“ – „Da li biste onda olakšali situaciju tako što biste prodali deo prihoda u stranim valutama da podržite rublju i umirite građane?“

To je bila prekretnica u razgovoru. Neki su se složili sa predlogom, a neki ne. Oni koji nisu, odgovorili su: „Dužan sam u stranoj valuti dok

rublja

lebdi u vazduhu. Nemate prava da me primorate na to“.

Oni su na to dobili odgovor: "Pa, kako želite. Nemamo pravo nikoga da primoramo. Međutim, ako se sutra obratite vladi da vas podrži u vidu državnih garancija, kredita i sličnog… ne očekujte ništa“.

Oligarsi su imali vremena da razmisle, a prvi rezultati su se pojavili odmah. Odluka Ališera Usmanova da prebaci kontrolu svojih kompanija (Megafon, Metalloinvest) u Rusiju jeste znak da su najpametniji oligarsi rizikovali i dobili. Usmanovu se može samo zavideti, obzirom da su njegovi finansijeri još letos probili na kinesko tržište.

Veoma neočekivani primer dobrog poteza jeste vlasnik AFK Sistema, Jevtušenkov. On je imao sve predispozicije da postane Kodorovski 2, kao i mnogi drugi. Ipak, Jevtušenkov se „prebacio“ za samo par meseci, dok Kodorovskom nije bilo dovoljno ni 10 godina u zatvoru.

Zanimljiva je njegova tvrdnja koja se nije dopala Zapadu, a koju je nedavno izjavio povodom dolara:
„Ovo je veštačka situacija, koja je napravljena u panici i koja će se povući u februaru ili martu, nakon čega će dolar pasti i ponovo povećati jaz sa evrom. Potrebno je samo malo sačekati. Ako neko u panici pribegne dolaru, izgubiće… pozovite me ponovo krajem marta-početkom aprila da pričamo o ovoj temi. Tek tada ćete shvatiti da sam u pravu“.

Drugu izjavu, Vladimir Jevtušenkov dao je o vladi i državi:

Aleksandar Gamov (KP): Ne gajite nimalo prezira prema vlastima, ako sam vas dobro razumeo?

Vladimir Jevtušenkov: Šalite li se? Država i ja smo u istom sosu, zašto bih je prezirao?

Jevtušenkov je shatio kakav oligarh treba biti u ruskoj državi, a svi oni koji misle da su „van granica“, „iznad države“ i „iznad zakona“ uskoro će ostati bez svoje imovine, odnosno imovine za koju su smatrali da je njihova.Evo kako Herman Gref opisuje skoriju rusku budućnost:

"Prema mojim kalkulacijama, po ceni od 45 dolara po barelu nafte, Rusija će morati da ostvari otprilike 3 triliona rublji rezervi u 2015. godini. To znači da će vlada kapitalizovati banke i povećati udele u njima, a banke će kupiti industrijska preduzeća i pretvoriti ih u finansijsko-industrijske grupe. Čitava ekonomija će tada biti država“.

U realnosti, u pitanju je eliminacija neefikasnih vlasnika. Cena nafte ne igra ama baš nikakvu ulogu. Prosto je došlo vreme da poslovna zajednica Rusije napravi izbor: ukombinovati interese sa interesima države ili suprotstaviti interese interesima države.

Pametni oligarsi odlučili su se da podrže stabilizaciju rublje, da započnu sa izbacivanjem dolara i da potvrde svoju odanost državi tako što su dali kontrolu Rusiji. Ovo će biti veoma česta pojava u 2015. godini.
Hajde da uzmemo kompanije Severstal i Mechel kao primer - Mordašov (vlasnik Severstal-a) je odabrao pravi put u političkom kontekstu. On redovno prodaje prihode u stranim valutama, ne nakupljajući ih.
Veruje se da će Severstal dobro poslovati.

Zjužin (vlasnik Mechel) nije odabrao pravu stranu. Da konkretizujemo:

"Banka je 30. decembra 2014. godine poslala formalni zahtev za isplatu duga i kamate od 16 milijardi rublja koji je u vidu dva kredita isplaćen kompaniji Singapore Trading Mechel Carbon (Singapur) Pte Ltd. Isti zahtev je 7. januara poslat kompanijama Mechel Trading AG i Mechel Carbon AG u Švajcarskoj, u kojem se zahtevala isplata dugova od 47 milijardi rubalja, odnosno 16 milijardi dolara. VTB banka je potvrdila navedene tvrdnje i dodala da namerava da naplati čitav dug kompanije Mechel“.

Lako se da uočiti da državne banke izazivaju bankrot kompanije Mechel kao odgovor na odbijanje saradnje od strane Zjužina. On od vlade ne može više da očekuje ništa.

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir


Broj poruka : 2056
Points : 5701
Datum upisa : 06.12.2008

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime4/8/2015, 02:18

Američki milijarder Džim Rodžers, jedan od osnivača kompanije "Kvantum fund", smatra da su investicije u dolare i evre - kratkovide, te da treba investirati u rublje i rusko finansijsko tržište.

"Rusija je za mene jedno od najprivlačnijih tržišta kada je reč o investicijama", naveo je Rodžers na konferenciji u Moskvi pred klijentima financijske grupe "BKS".

On ističe da je prvi put došao u Rusiju 1966. i da je bio veliki pesimista, ali je 2012. promenio mišljenje.
Za to vreme, smatra američki milijarder, mnogo toga se promenilo - došlo je do promene u Kremlju i izmenjen je prilaz stvarima.

"Danas je ruska berza u padu, što je vrlo dobra vest za mene. Kada kupujete dok je berza u padu - onda imate velike mogućnosti za rast. To može trajati i do pet godina, ali kriza će sigurno proći i vi ćete biti na dobitku", navodi Rodžers.

On ocenjuje da je ruska berza najbolje tržište u 2015. godini. Rodžers investira u akcije na Moskovskoj berzi, u akcije "Aeroflota" i kompanije "Fosagro".

Američki milijarder smatra da je najperspektivnije ulaganje u poljoprivredu - prenose ekonomski portali.

"To je perspektivno ulaganje. Uveren sam da će se poljoprivreda razvijati, inače nećemo imati šta jesti", navodi Rodžers.

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old memberBroj poruka : 2168
Points : 6026
Datum upisa : 25.07.2010

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime6/19/2015, 11:58

citat ::
Amerikanci marš kući

Oko 1.000 Kijevljana demonstriralo je pred Ambasadom SAD s glavnim zahtevom da se zaustavi rat i američki instruktori odu kući.

Protestanti kažu da Amerikanci raspaljuju rat u Ukrajini radi svojih interesa, a nosili su transparente "Ukrajina Ukrajincima", "SAD jednako rat", i "Američki vojnici, marš iz Ukrajine".

- Gde je Amerika tu je rat. Umesto da nam pomognu da obnovimo razrušene fabrike oni nam šalju oružje - govori Kijevljanka Tatjana Volkova.

Njeni istomišljenisi pokušali su da zatvore ulicu živim zidom, ali su ih sprečili milicija i pripadnici radikalnog pokreta Samoodbrana koji su pokušali da izazovu tuču. Student Denis Opara kaže da je tako bilo i pre mesec dana kada su mu ljudi u američkim uniformama slomili ruku.

- Nama ne treba da upravlja Amerika. Ginu deca, žene, svi... Tražimo da se zaustavi krvoproliće, a osnovni uslov za to je da američki instruktori odu kući i da prestanu da šalju oružje - nadovezala se Svetlana Gricenko.

Izgleda da su Ukrainci konačno ukapirali o čemu se radi...
kafa

_________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir


Broj poruka : 2056
Points : 5701
Datum upisa : 06.12.2008

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime6/30/2015, 13:07

Dosta nam je svega
Veterani oružanih snaga SAD lane su sproveli zanimljivu akciju. Oni su, prema pisanju izdanja "Veterans tudej", skupljali potpise za prisajedinjenje Amerike Rusiji, a kao predsednika nove države želeli bi da vide Putina.

U svom članku novinar objašnjava da je 20 odsto teritorije SAD ionako rusko, imajući u vidu Aljasku. On dodaje da je zapadna obala, od Friska ka severu takođe istorijski ruska zemlja. Novinar navodi da širom Amerike postoji ogromna podrška ovoj akciji sa sloganom: "Putina za predsednika, on je makar kompetentan", i da ljudi ovaj natpis stavljaju na svoje automobile.

Autor ističe da čak ni to što Putin nije rođen u Americi ne predstavlja smetnju, a to argumentuje činjenicom da i "aktuelni predsednik SAD Barak Obama dolazi iz drugog mesta". Na kraju je novinar pobrojao šest lidera glavnih američkih partija i zaključio da bi Putin skupio više glasova nego svi oni zajedno.

od

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Popaj
VIP
VIP
Popaj


Broj poruka : 1166
Localisation : Srbija
Points : 3037
Datum upisa : 12.09.2007

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime9/5/2015, 23:59

[size=36]Koga to sada Ukrajina moli za gas?[/size]
.....   "Održan je sastanak ’Grupe sedam‘. Jareškova je apelovala na ministre finansije da njihove države pomognu Ukrajini u kupovini ruskog gasa za zimu“, rekao je izvor i dodao da nikakve odluke povodom toga nisu donete.  .....
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2015&mm=09&dd=05&nav_id=1035527 Rusi cekaju zimu, pa ce krenuti u pregovore sa Ukrajinom o svemu. 
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65


Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime9/18/2015, 10:31

Drag65 ::
17.4.2014., "Putin direktno" :
 
"cela Evropa, o teome sam već govorio, od Lisabona do Vladivostoka, treba da se ujedini da bi bila konkurentno i životno sposobna u svetu koji se brzo razvija. Ovo je  ekstremno važan faktor, nadam se da će nas naši partneri čuti i to shvatiti."

"Napravivši iznenadan potez i napustivši antiruski savez SAD, Nemačka se zvanično pridružila Moskvi u delovanju u Siriji i započela novu inicijativu sa Rusima i Francuzima da se okonča taj rat, a s ciljem zaustavljanja daljeg dotoka izbeglica.

Nemačka je iznenadno napustila savez koji je formirala sa SAD s namerom da blokira uključenje Rusije u sirijski konflikt. Ministarka odbrane, Ursula fon der Lejen, rekla je za Der Spiegel da je pozdravila namere predsednika Putina da se uključi u borbu protiv ekstremističke organizacije ISIS. Ona kaže da je to u zajedničkom interesu. Portparol ministarstva spoljnih poslova je dodao da će Nemačka pozdraviti dodatne napore Rusije u borbi protiv ISIS-a."

http://webtribune.rs/neverovatan-zaokret-merkelove-niko-ne-zna-sta-se-dogada-nemacka-stala-uz-rusiju/#


Ministarka odbrane Nemačke, v.d.Leyen, je naime izjavila na ZDF Tv, a preneo Špigel, "da je na međunarodnom nivou uočena potreba šireg političkog okvira i da pozdravlja formiranja kontakt grupe".

http://www.spiegel.de/politik/ausland/syrien-ursula-von-der-leyen-gegen-bundeswehr-einsatz-a-1053142.html
Nazad na vrh Ići dole
Tenerife
VIP
VIP
Tenerife


Broj poruka : 739
Points : 2460
Datum upisa : 02.10.2013

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime9/18/2015, 10:42

Nemci su jelte bili kratkovidi kada je u pitanju bilo to sto ce se desiti sa izbeglicama ili migrantima pa sada kada su videli koliko je sati daj brze bolje da preduzmemo nesto. Ma vazi!

_________________
Folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Turbo folk je gorenje naroda, svako pospešivanje tog sagorevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa

Glasački listić koji omogućuje svakoj budali da ga ispravno popuni je turbo folk
Nazad na vrh Ići dole
gogloee
VIP
VIP
gogloee


Broj poruka : 1024
Points : 2865
Datum upisa : 10.01.2008

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime10/18/2015, 22:11

Sjajan tekst, poduzi ali vredan citanja>
http://hr.sott.net/article/3743-Rusija-Sirija-i-anglo-americki-egzistencijalni-rat-za-energente-na-Bliskom-istoku

_________________
"Ko izgubi dobitak dobije gubitak."
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65


Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime11/25/2015, 10:05

Tursko obaranje ruskog bombardera je pažljivo i unapred pripremljena akcija, za koju je morala postojati naredba vrha turske vlasti, uz verovatnu saglasnost, čak i incijativu "međunarodnih faktora".

Iskoristili su svakodneve letove ruskih avona u koridoru istok-zapad ka vazdušnoj bazi u Lataki i postavili "sačekušu". Na brojnim objavljenim snimcima koji su celu akciju zabeležili, na više mesta se čuju fotoaparati profi fotografa, katapultirane pilote su dočekale turkmenistanske snage ("umerena opozija"), osujećena je helikopterska akcija spasavanja pilota, nakon "incidenta" ostvarena je komunikacija Turska-NATO (a ne Tr-RUS) i dr.
Profi snimci:
http://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/477289/Turkey-fighter-jet-downed-Syria-border-Russia-situation

Rusija je ovom prilikom možda počinila više grešaka: zakazao je obaveštajno-analitički sektor, što je dovelo do strateške greške poverenja u dobre odnose sa Turskom; taktička greška je slanje bombardera bez vazdušne zaštite lovaca/raketnih sistema; a verovatno i operativno nije izvršena priprema niti manevar izbegavanja turskih lovaca.

Na političkom planu, Rusija je možda potcenila interes i aspiraciju Turske prema (severu) razdrobljene Sirije, gde su koncentrisani Turkmeni (Turci seldžuci), a posebno i značaj i obim privatnih turskih interesa kod ilegalnog trgovanja naftom (nabavna cena po 10 USD/barel?, obim na nivou stotina miliona USD?).

Naravno, moguća su i druga tumačenja, uključiv i da je Rusija sve planski odradila ("šahisti"), spremna na eskalaciju sukoba. Indikativni su Putinov agresivni govor tela kod izjave o obaranju aviona, nedavno otvaranje gigantskog, trospratnog komandnog centra, Rusija ne suzbija ekstremne, nezvanične ali prisutne glasine o aspiracijama prema Istanbulu/Konstantinopolju širenjem "ruskog carstva" i dr.
https://www.youtube.com/watch?v=7343nXyGS0s

Ima izgleda i da se (imanentna) eskalacija sukoba teško može izbeći, o čemu govore i izjave brojnih značajnih ljudi, uključiv i Papu.

Pitanje je da li Rusija hoće i može, odnosno da li je primorana da ratuje na 3 ili više frontova? Ili se radi o jednom frontu sa više segmenata?

Odgovori se mogu naslutiti i u (budućem) kretanju cene nafte.
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65


Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

Putin, Rusija i Evropa... Empty
PočaljiNaslov: Re: Putin, Rusija i Evropa...   Putin, Rusija i Evropa... Icon_minitime11/25/2015, 17:44

add

Rusi već identifikovali :

- vođu ubica PoW pilota na zemlji, imenom, prezimenom i adresom (Turčin iz Turske, sin gradonačelnika):

"Найти и уничтожить"

http://ntv.livejournal.com/426110.html
dokaz i da je na terenu akcije bio Rueters

- pilota turskog aviona koji je ispalio raketu, objavljena slika u uniformi, poza na avionu, ostalo nije objavljeno.

Novi kvalitet info warfare.
Nazad na vrh Ići dole
 
Putin, Rusija i Evropa...
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
 Similar topics
-
» Rusija ili EU
» Izvoz u Rusiju
» Rusija-ekonomija,berza

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: POLITIKA-
Skoči na: