BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!!

Ići dole 
+5
Fmember
Sneki
Ars Vivendi
FatCat
Smile
9 posters
AutorPoruka
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1631
Points : 4774
Datum upisa : 04.06.2008

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Empty
PočaljiNaslov: Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!!   Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Icon_minitime10/10/2013, 13:01

Fond za razvoj Republike Srbije tražio je od Upravnog odbora da na sednici koja je zakazana za petak 11. oktobra odobri više od 925 miliona dinara novih kredita za 52 preduzeća.

Ministarstvo privrede zahteva od Fonda za razvoj da obustavi svako novo kreditiranje dok se ne sagleda trenutno stanje. Bacanje novca u bunar bez dna mora da prestane, kaže se u zvaničnom saopštenju Ministarstva.


Ministarstvo privrede je 7. oktobra objavilo izveštaj o stanju portfolia Fonda za razoj u kojem je navedeno da Fond trenutno upravlja portfoliom vrednim na papiru više od 217 milijardi dinara.

Od tog iznosa, preko 40% je potpuno dospelo, a nije naplaćeno. Dodatnih više od 20% je delimično dospelo sa kašnjenjima u plaćanju, u iznosu od 10% do 99% ukupnog duga. Fond za razvoj je izdao i garancije vredne preko 79 miliona evra privrednim subjektima koji nisu solventni.

Očigledno je da u Fondu za razvoj postoji problem u sistemu procene rizika plasmana. U situaciji kada nisu poznati uzroci problema naplativosti kredita (NPL) i kada država od svih građana traži da podnesu teret krize, Ministarstvo privrede smatra da je neodgovorno dalje plasirati sredstva bez analize razloga katastrofalnog stanja portfolia Fonda za razvoj. Ovo je stav cele Vlade i članova Upravnog odbora Fonda. Od svih državnih službenika, posebno od direktora agnecija i fondova, očekuje se najviši stepen odgovornosti u trošenju novca građana Srbije.

Nejasno je, takođe, zbog čega preduzeća traže novac od Fonda, a uzimaju garancije od poslovnih banaka, kada se zna da poslovne banke imaju višak sredstva i nedostatak kvalitetnih klijenata da plasiraju ta sredstva. Takođe je nejasno zbog čega baš ovi projekti doprinose razvoju Srbije i zaslužuju subvencionisane kamatne stope, a neki drugi ne. U prilogu ovog saopštenja dostavljamo spisak kredita za koje se traži odobrenje. Svakako da među njima postoje projekti koji zaista doprinose razvoju i zaslužuju pomoć poreskih obveznika Srbije, ali svakako postoje projekti koji to ne zaslužuju
.

Kao podršku kreditiranju privrede, posebno preduzetnika, poljoprivrednih gazdinstava i malih i srednjih preduzeća, Ministarstvo privrede radi na programu osiguranja i izdavanja garancija za kredite koje poslovne banke plasiraju privredi. Glavni cilj ovog programa je da smanji rizik poslovnim bankama, proširi paletu sredstava obezbeđenja i time direktno utiče na smanjenje kamatne stope za kredite privredi.

aplauz aplauz aplauz aplauz
Nazad na vrh Ići dole
FatCat
Member
Member
FatCat


Broj poruka : 847
Points : 1926
Datum upisa : 14.12.2008

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Empty
PočaljiNaslov: Re: Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!!   Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Icon_minitime10/11/2013, 06:32

citat ::
Fond za razvoj Republike Srbije
Članovi Upravnog odbora:

prof. dr Zorana Mihajlović - ministarka, Ministarstvo energetike, razvoja i životne sredine

Lazar Krstić - ministar, Ministarstvo finansija

Saša Radulović - ministar, Ministarstvo privrede

Aleksandar Antić - ministar, Ministarstvo saobraćaja

dr Jovan Krkobabić - potpredsednik Vlade i ministar, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike

mr Velimir Ilić - ministar, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma

prof. dr Dragan Glamočić - ministar, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Sulejman Ugljanin- ministar, Vlada Republike Srbije

Tatjana Matić - državni sekretar, Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija

Dejan Popović - državni sekretar, Ministarstvo energetike, razvoja i životne sredine

Predsednik

IGOR MIROVIĆ - ministar,

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave
Ko je ovde lud? udrimile 

Ukoliko želite da rekonstruišete postojeći objekat ili izgradite novi, modernizujete proizvodnju novom opremom, nedostaju Vam obrtna sredstva, početnik ste u poslu, ili ste nezaposleni, pogledajte kredite koje Vam nudimo i pronađite one koji će doprineti poboljšanju Vašeg poslovanja.

Spisak odobrenih/odbijenih kreditnih zahteva, IX Sednica 08.05.2013.
http://www.fondzarazvoj.gov.rs/

_________________
Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2798
Points : 7974
Datum upisa : 21.01.2009

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Empty
PočaljiNaslov: v   Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Icon_minitime10/12/2013, 13:52

Jel može neko da mi kaže koliko plata prima ova žena?
prof. dr Zorana Mihajlović - ministarka, Ministarstvo energetike, razvoja i životne sredine

1. Ministarska plata + dnevnice,
2. Članstvo u odboru za energetiku Skupštine Srbije
3. Upravni odbor NIS
4. Upravni odbor Fonda za razvoj Srbije

i ko zna šta još...

To valjda ide uz funkciju kako je objasnio Lazar Krstić i ostao zapanjen?

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki


Broj poruka : 5397
Localisation : Centar grada
Points : 6880
Datum upisa : 21.05.2007

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Empty
PočaljiNaslov: Razvojni fond Srbije   Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Icon_minitime10/17/2013, 23:32

Najviše razvijali tajkune i firme u stečaju

Beograd - Fond za razvoj, institucija osnovana radi finansiranja razvojnih projekata, naročito u siromašnim krajevima Srbije, od demokratskih promena pa sve do danas služio je prevashodno kao instrument raspodele javnog novca privatnim prijateljima - uglavnom političkim, zatim za kupovinu socijalnog mira sipanjem novca u državna preduzeća za koja se znalo da su propala i da dobijena sredstva nikad neće vratiti, a povremeno i za direktnu političku promociju finansiranjem popularnih projekata, čiji rezultati baš nikad nisu kontrolisani, kao što je slučaj sa start-ap kreditima.

Analiza nedavno obelodanjene dokumentacije o radu Fonda, pokazuje poražavajući stepen neodgovornosti čelnika ove institucije u raspodeli novca srpskih poreskih obveznika, i to nevezano za to ko je u kom momentu bio na vlasti.

Tako je, kada se sve sabere, preduzećima u vlasništvu Miroslava Miškovića Fond ukupno odobrio čak 1,2 milijarde dinara kredita.

Farmakomu u vlasništvu Miroslava Bogićevića dato je 731 milion dinara,

ABS Minel transformatorima 709 miliona,

Rudnap grupi Vojina Lazarevića 508 miliona,

FMP-u Nebojše Čovića 535 miliona,

Interkomercu (SPS) je dato 359 miliona,

MK Komercu u vlasništvu Miodraga Kostića 300 miliona,

Ju pointu Zorana Drakulića 280 miliona,

Peconijevom Rubinu 200 miliona,  

Pink televizija od Fonda za razvoj dobila 190 miliona dinara.

Banini, firma koja je položila hipoteku i uzela kredit od 168 miliona dinara sredinom 2008. godine. Nešto više od 125 miliona dinara je dospelo za naplatu, a ostatak još nije.

Trgovinsko preduzeće Galeb Group iz Šapca 2009. je poslovalo sa prihodom od 2,4 milijarde dinara i bez gubitaka, da bi posle dobijanja kredita od 351 milion, do 2012. dostiglo gubitak od 140 miliona dinara, a broj zaposlenih se sa 360 smanjio na 170.

Među preduzećima kojima je pare pozajmio Fond za razvoj nalaze se Javor PDS, RTB Bor, Zastava automobili, FGP Rekord Rakovica, Mačkatica, Industrija mašina i traktora, Prva iskra holding u restrukturiranju, Janko Lisjak, TIG Industrija tekstila, Industrija motora Rakovica, Majevica, GOŠA holding korporacija i drugi.

Tokom perioda Vlade Vojislava Koštunice (i DS) najveći pojedinačni kredit Fond je u aprilu 2007. godine odobrio Farmakomu - čak 447,4 miliona dinara, od čega je 442 miliona dospelo za naplatu. Iste godine, u novembru, Fond odobrava novih 115,4 miliona dinara kredita Farmakomu, ovog puta fabrici akumulatora koja posluje u okviru tog sistema. Prema podacima Fonda, nijedan deo ovog kredita do sada nije dospeo na naplatu. Farmakom je za oba kredita položio hipoteku kao obezbeđenje.

Budući da je novac Fonda za razvoj namenjen pomaganju nerazvijenih područja i da su niske kamate ove institucije predviđene za one firme koje teško mogu da dobiju kredit banke, a imaju potencijal za razvoj, postavlja se pitanje kako su se svi gorenavedeni tajkuni kvalifikovali za dobijanje ovih jeftinih kredita. To je pitanje na koje još niko nije dao odgovor.

Fond, međutim, državi nije štetio samo time što je novac davao tajkunima bliskim vlasti, već i time što je ogroman broj kredita odobravao bez ikakvog obezbeđenja, prihvatajući samo menicu svojih dužnika, što je isto kao da su zajmove davali na časnu reč.

Rezultati su katastrofalni. Fond je tako od 2000. godine odobrio čak 897 kredita, samo sa menicom kao obezbeđenjem i 4.112 kredita sa solo menicom (za kredite koji su odobravani fizičkim licima). Hipotekom je obezbeđeno manje od polovine odobrenih zajmova - njih 4.062. Samo 470 kredita odobreno je uz najkvalitetnije obezbeđenje - garanciju banke.


A ONDA ŠLAG NA TORTI:
Da li protekcija za kredite Fonda za razvoj počinje u vladinim odborima?

Glavni krivac za loše funkcionisanje Fonda za razvoj, prema mišljenju Velimira Ilića, ministra građevinarstva, jesu političke investicije. On je gostujući juče u jutarnjem programu televizije Pink, objasnio da je Verica Kalanović, prethodna predsednica Upravnog odbora Fonda istovremeno bila i predsednica Odbora za privredu i finansije Vlade Srbije tako da je ona i predlagala i odobravala projekte koji će dobiti povoljne kredite. Da bi kredit bio odobren njega treba da predloži pomenuti odbor, potom da dobije saglasnost vlade i na kraju ide na odobravanje Fondu. Kalanovićeva je u to vreme bila i ministarka za regionalni razvoj i potpredsednica URS-a.

– Turistički centar Vrnjačka Banja podneo je zahtev za kredit za izgradnju akva parka, ali je politički odlučeno da se on gradi u Trsteniku – naveo je Ilić.

Ovo će Dinkiću doći glave kao i SIEPA, a ne NŠ...
Sad je jasno odakle URS-u pare za predizborne kampanja!
titanik

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Fmember
VIP
VIP
Fmember


Broj poruka : 1620
Points : 5142
Datum upisa : 01.11.2010

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Empty
PočaljiNaslov: Re: Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!!   Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Icon_minitime10/18/2013, 06:18

Sneki ::
Najviše razvijali tajkune i firme u stečaju


Ovo će Dinkiću doći glave kao i SIEPA, a ne NŠ...
Sad je jasno odakle URS-u pare za predizborne kampanja!
titanik
Od njega bi i Rod Blagojević mogao mnogo toga da nauči. 

a veoma je interesantno je i kako se koprca na sve najave da se sa dosadašnjom praksom prekine

Citat :
Lider URS-a Mladjan Dinkić izjavio je danas da smatra da je izbor Saše Radulovića na mesto ministra privrede pogrešan i da je sve ono što je taj ministar do sada najavio kao mere - pogrešno i kontraproduktivno.
Citat :
Mlađan Dinkić, predsednik URS-a i doskorašnji ministar finansija, kritikovao je svog naslednika ministra privrede Sašu Radulovića, tvrdeći da tera strane investitore i koči podsticaje za nova radna mesta. 
Citat :
Dinkić je svog naslednika na mestu ministra privrede Sašu
Radulovića nazvao "potpunom katastrofom", jer se protivio davanju subvencija kompanijama Mercedes i Boš i jer je predložio smanjenje poreza na plate pre nego sto je izračunao koliko će to smanjiti priliv u budžet.
Nazad na vrh Ići dole
http://en.wikipedia.org/wiki/Boycie
Boby
VIP
VIP
Boby


Broj poruka : 2614
Godina : 53
Localisation : banat
Points : 10639
Datum upisa : 04.02.2011

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Empty
PočaljiNaslov: Re: Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!!   Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Icon_minitime10/18/2013, 08:15

Sklon sam da verujem da POBIJEMO, sve politicare tada bi nam krenulo, zlo golemoooo
Nazad na vrh Ići dole
Fmember
VIP
VIP
Fmember


Broj poruka : 1620
Points : 5142
Datum upisa : 01.11.2010

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Empty
PočaljiNaslov: Re: Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!!   Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Icon_minitime10/18/2013, 09:52

@Boby
 nemoj da si na kraj srca... pa opet bi morali da izaberemo neke političare da vode zemlju inače bi nastala totalna anarhija.

I kad bi sutra došli potpuno novi političari da li stvarno veruješ da bi sve bilo drugačije i mnogo bolje? 

Da li bi tada recimo direktor prve petoletke i prestao da kuka kako mu neophodna pomoć države? 

Da li bi policajci, inspektori, doktori... odjednom prestali da uzimaju mito?

Da li bi tada peconi isplatio dividendu? 


stvari se menjaju, ali polako, mnogo polako... dva koraka napred jedan nazad pa još dva nazad... 

e to dal ćemo jedan ili tri nazad. to najviše zavisi od političara...
Nazad na vrh Ići dole
http://en.wikipedia.org/wiki/Boycie
Limited011
Old member
Old member
Limited011


Broj poruka : 2038
Points : 5464
Datum upisa : 07.05.2009

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Empty
PočaljiNaslov: Re: Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!!   Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Icon_minitime10/18/2013, 16:11

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Dinka10

- Ima dosta ljudi koji su dobro živeli od dosadašnjeg sistema. Svedoci smo brojnih afera - rekao je ranije, povodom optužbi, Radulović.

On je naveo primer da je država davala subvencije stranim investitorima, a nije proveravala da li su oni poštovali obaveze.

- Mi ćemo ispunjavati svoje obaveze, ali ćemo proveravati i da li su investitori ispunili svoje. Takve stvari se ne mogu tolerisati ni iz zemalja iz kojih dolaze, pa ne mogu više ni u Srbiji - rekao je ministar Radulović.

_________________
Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama


Broj poruka : 713
Points : 1913
Datum upisa : 30.11.2010

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Empty
PočaljiNaslov: Re: Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!!   Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Icon_minitime10/29/2013, 11:47

Lanac supermarketa DIS tako je dobio 300 miliona dinara za „nabavku zaliha robe za market u Novom Sadu“. Kamata za ovaj „razvojni projekat“ je tri odsto, a rok vraćanja dve godine.

Pekarska industrija Pančevo dobila je 100 miliona dinara obrtnih sredstava za proizvodnju peciva, s tim što je ovog puta Fond zahtevao bankarsku garanciju. Taj novac, koji je dobio pod istim uslovima koji su odobreni DIS-u, verovatno će mnogo pomoći Predragu Rankoviću Peconiju, većinskom vlasniku Pekarske industrije preko svog udela u Rubinu iz Kruševca. Peconi, poznatiji po svom Vital ulju i političkim kontaktima, ovih dana se dovodi u vezu sa regresiranim đubrivom koje je trebalo da dobiju sitni poljoprivrednici, a koje je, kako tvrde istražni organi, posredstvom sada uhapšenog bivšeg ministra Saše Dragina, dospevalo u tajkunske ruke.

Tu nije kraj dobrim odnosima Peconija i Fonda za razvoj, koji mu je u 2012. i drugi put odobrio 100 miliona dinara, pod uslovom da obezbedi bankarsku garanciju, ovog puta za pomoć njegovoj firmi Milan Blagojević koja se bavi proizvodnjom šporeta.

Isti osnov, obrtna sredstva, ovog puta za proizvodnju hrane, poslužio je i Goranu Perčeviću, bivšem visokom funkcioneru Socijalističke partije Srbije tokom devedesetih i bliskom saradniku aktuelnog premijera Ivice Dačića, da od Fonda za razvoj dobije 100 miliona dinara. Perčević je danas biznismen, vlasnik firme Interkomerc, a kredit je dobio za posao u koji je ušao u saradnji sa mesnom industrijom Koteks.

Osim toga, ovaj uspešni privrednik dobio je još 200 miliona od Fonda tokom 2012. za „obrtna sredstva za pokretanje proizvodnje konditorskih proizvoda“.


Novac, i to 38.427.801 dinara, dat je i Valjaonici bakra Sevojno, koju su od Zorana Drakulića otkupila dva investiciona fonda, Darbi i RC2, „za preuzimanje duga od firme Ju-point za trajna obrtna sredstva“. Kako preuzimanje duga predstavlja razvojni projekat, ne piše, ali kredit je i pored toga odobren sa rokom vraćanja od četiri godine i kamatom od 4,5 odsto. Odluka Fonda u ovom slučaju je još zanimljivija kad se zna da su i Ju point i Valjaonica kompanije koje potiču iz istog sistema - Ist point holdinga sa sedištem na Kipru.

Weg, domaća firma koja sklapa i prodaje jeftine tehničke uređaje, dobila je 200 miliona dinara obrtnih sredstava za „modernizaciju kapaciteta za finalizaciju TV aparata, usisivača i klima uređaja“.

Intermedia netvork, producent filma Montevideo, dobila je 100 miliona obrtnih sredstava za „snimanje slike i zvuka i specijalne efekte za potrebe snimanja filmova i TV serija“, pri čemu je odluka o odobrenju novca uslovna.

Pojedinim klijentima Fonda za razvoj bavio se i Savet za borbu protiv korupcije. Tako su dve firme - Bačka i Krivaja dobile, prva 80 miliona dinara, a druga 220 miliona dinara za obrtna sredstva za ratarsku proizvodnju. Oba preduzeća su u vlasništvu of-šor kompanije sa Belizea Natronisa internacional, čiji je zvanično nepoznati vlasnik, izvesni Ferenc Brindza. Savet za borbu protiv korupcije svojevremeno je povodom Brindze i Natronise pisao Upravi za sprečavanje pranja novca, nakon što je od malih akcionara preduzeća Agrobačka dobio predstavku u kojoj se navodi spisak firmi koje Brindza prethodno oterao u stečaj. Brindza je sredinom prošle godine uhapšen pod sumnjom da su on i saučesnici prevarom Hipo alpe adrija banke stekli čak 15 miliona švajcarskih franaka dobijenih kao kredit.

Ima i nekih, bar naoko, neobičnih kredita. Tako je recimo, Zavod za konsalting i veštačenja dobio 2.319.408 dinara za nabavku kolske vage i sistema za navodnjavanje.

Novac su dobila i mnoga propala preduzeća u restrukturiranju - FAM, Rafinerija nafte, Magnohrom, Petrohemija i Želvoz. Sve ove firme su tražile i dobile obrtna sredstva kako bi mogle da nastave da se bave svojim poslovima.

Na kraju, najveći korisnik Fonda za razvoj je Železara Smederevo. Nekadašnji gigant, kojeg je američki Ju es stil vratio Vladi Srbije za samo jedan dolar jer je pravio ogromne gubitke, dobio je dva puta po milijardu dinara obrtnih sredstava za nastavak proizvodnje.

Posle godinu dana, država još nije uspela da nađe kupca za svoju železaru, ali je Fond za razvoj očito smatrao da je to projekat vredan njegove kapitalne podrške.


_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011


Broj poruka : 2038
Points : 5464
Datum upisa : 07.05.2009

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Empty
PočaljiNaslov: Re: Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!!   Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Icon_minitime10/29/2013, 17:15

Kao i mnogo šta drugo što je inače plod Mlađinog delanja u poslednjih 12 godina i Fond za razvoj je iza sebe ostavio pustoš i dugove. Gde god da pogledamo u Mlađine "radove" , zajednički imenitelj su dugovi. E sad , odavno više nema nikakve dileme ko je i šta je Mlađan Dinkić. Dilema je kako to da on već 12 godina "uspešno vršlja" po srpskoj privredi, ekonomiji i bankarstvu ? Ispada da on i nije kriv, jer nije koza kriva kad je gazda ne veže, pa ona opustoši baštu .

_________________
Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2798
Points : 7974
Datum upisa : 21.01.2009

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Empty
PočaljiNaslov: Re: Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!!   Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Icon_minitime11/1/2013, 16:59

Ministаrstvo privrede saopštilo je danas da je pokrenulo kod poslovnih bаnаkа postupаk nаplаte bаnkаrskih gаrаncijа u vrednosti od 1.404.000 evrа nа ime povrаćаjа u budžet Republike Srbije. Ovаj novаc grаđаnа Srbije je u periodu od 2009. do 2012. godine isplаćen nа rаčune osаm investitorа u vidu subvencijа zа zаpošljаvаnje novih rаdnikа, kаo i otvаrаnje i proširenje proizvodnih kаpаcitetа.

Zа tаj iznos subvencijа koji su dobili od držаve, investitori su bili u obаvezi dа investirаju 24,8 milionа evrа i otvore 739 novih rаdnih mestа. Odluku dа se pokrene procedurа zа povrаćаj subvencijа Ministаrstvo je donelo imаjući u vidu dа investitori nisu ispoštovаli obаveze preuzete investicionim progrаmom i potpisаnim ugovorimа, koji su nedаvno i rаskinuti.

Preduzećа kod kojih je usled rаskidа ugovorа pokrenut postupаk povrаćаjа isplаćenih subvencijа su: Alfa Properties doo Beogrаd, Serbia Industrial Solutions doo Krаgujevаc, BTR EXP doo Boljevаc, Nišprodukt doo Niš, Fortis Properties doo Ćuprijа, Vumo doo Beogrаd Ugrinovci, Mecen Evropa Tech doo Novi Bаnovci, Margaritelli -iner -kop Kosjerić – novi nаziv: Prаg-produkt doo Kosjerić.

Umesto očekivаnog efektа subvencionisаnjа, ovi investitori godinаmа su beskаmаtno koristili budžetski novаc preko leđа poreskih obveznikа. Tаkаv „investicioni komoditet“ omogućen je izostаnkom kontrole institucijа i postupcimа neodgovornih pojedinаcа, koji su uglаvnom bili prаćeni diskrecionim procedurаmа i ugovorimа nа štetu držаve. Čudаn stepen političke odgovornosti pojаvio se tek u аvgustu ove godine kаdа je tаdаšnje Ministаrstvo finаnsijа i privrede rаskinulo čаk sedаm problemаtičnih ugovorа.

Internа kontrolа, koju od septembrа mesecа sprovodi Ministаrstvo privrede, pokаzuje dа su rаčuni pojedinih investitorа sа kojimа je rаskinut ugovor u neprekidnoj blokаdi duže od godinu dаnа. Tаkođe, pojedini investitori ni nаkon prolongirаnjа rokovа i smаnjenjа obimа svoje obаveze u pogledu investicije i brojа zаposlenih, nisu zаposlili nijednog novog rаdnikа, iаko su po ugovoru bili dužni dа to učine.

Sve ovo nаročito otvаrа pitаnje dosаdаšnjeg izostаnkа efikаsne kontrole i nаmenske upotrebe subvencijа koje su iz budžetа poklonjene investitorimа nа beskаmаtno korišćenje.

Dinkuću, gde si !!
kapa

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
muitobom
Still learning
Still learningBroj poruka : 66
Points : 194
Datum upisa : 06.01.2013

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Empty
PočaljiNaslov: Re: Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!!   Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Icon_minitime11/2/2013, 09:21

Још кад би написали које су то банке дале гаранције. Некако имам утисак да су то све ове наше пропале, па тако могу да се покажу као савесне бирократе.
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2798
Points : 7974
Datum upisa : 21.01.2009

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Empty
PočaljiNaslov: Re: Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!!   Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Icon_minitime11/2/2013, 11:37

С обзиром на то да је Министарство привреде по сваком од осам раскинутих уговора обезбеђено валидним банкарским гаранцијама, реализација повраћаја средстава очекује се у пуном обиму. За сада једини проблем представља наплата средстава у висини од 52.000 евра која је 22.08.2013. године достављена на реализацију Привредној банци Београд. Та банка више од два месеца одбија да Министарству привреде исплати потраживање по овој гаранцији правдајући такво понашање ставом да ће над банком бити покретнут стечајни поступак.

ttp://www.privreda.gov.rs/newsitem.php?id=9898

U dnu saopštenja je pregled garancija po bankama, kada se kline vide se i sve banke koje su davale garancije i u kom obimu: Uni kredit, PPB, Vojvodjanska, Pro Credit, NLB, Jubmes, KBC i Univerzal...

UniCredit i Vojvodjanska su već uplatili pare, ostali još nisu.

Ministarstvo se stvarno trudi da bude transparentno.
Sve pohvale...
aplauz

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2798
Points : 7974
Datum upisa : 21.01.2009

Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Empty
PočaljiNaslov: Re: Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!!   Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!! Icon_minitime7/2/2015, 15:42

Suđenje za zloupotrebe u SIEPA 22. septembra
Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 22. septembar početak suđenja bivšoj ministarki za telekomunikacije Jasni Matić i njenim saradnicima.

Optužnicom su pored Matićeve obuhvaćeni su bivši čelnici SIEPE Božidar Laganin, Vesna Perić i Bojan Janković.

Terete se za produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Protiv Matićeve i ostalih sprovedena istraga zbog sumnje da su u SIEPA od 2006. do 2013. neosnovanim isplatama po osnovu "ugovora o nepostojecim autorskim delima" oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara.

Matićeva i ostali su bili uhapšeni 26. marta prošle godine i u pritvoru su bili do 15. aprila od kada se brane sa slobode.

Matićeva je bila ministarka za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja, kadar G17 plus, bila je i državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
 
Razvojni fond Srbije - PLJAČKA!!
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» AIK investicioni fond
» Strani Investicioni Fond?

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: INFO-
Skoči na: