BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ???

Ići dole 
+3
Ilija
Vladulns
Kobe Bryant
7 posters
AutorPoruka
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2994
Godina : 47
Localisation : N.BGD
Points : 5562
Datum upisa : 22.05.2007

PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Empty
PočaljiNaslov: PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ???   PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Icon_minitime2/26/2010, 23:38

PIO fond postao suvlasnik Tržnog Centra "Piramida"!!!!

Prema najnovijem zakonu o likvidacionom postupku, PIO fond je uvršten u listu prioritete čija potraživanja moraju da budu namirena.
U koliko se nastavi sa primenom ovog zakona PIO fond će steći pravo nad desetinama preduzeća u Srbiji.

Prema zakonu sva preduzea koja duguju Fondu za doprinose, a nisu u stanju da isplate dug, postaće delimično ili celokupno vlasništvo tog Fonda.

Ako se ima u vidu da Fodu firme duguju oko 60 milijardi dinara i da je oko 75% tog dugovanja nenaplativo, Fond bi uskoro prema broju preduzeća u svom vlasništvu moga da postane konkurent "Delta Holdingu", JOVAN KRKOBABIĆ čija stranka upravlja Fondom, da stane rame uz rame s Miškovićem.
:)

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2994
Godina : 47
Localisation : N.BGD
Points : 5562
Datum upisa : 22.05.2007

PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Empty
PočaljiNaslov: Re: PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ???   PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Icon_minitime3/2/2010, 12:03

Slobodan Zdravković, direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje,podneo je juče ostavku na tomesto, na koje je postavljen odlukom Upravnog obora 22. aprila prošle godine, potvrdili su juče zvanično iz togfonda.

Iako se u zvaničnom saopštenju navodi da je razlog napuštanja ove funkcije lične prirode, nezvanično se saznaje da je dr Jovan Krkobabić, potpredsednik vlade,zapravo bio nezadovoljan radom togbivšeg operativca BIA, na čiju je inicijativu, kako se saznaje, Zdravković i postavljen za direktora pošto je prethodni direktor Goran Lončar, kadar DS, pod pritiskom morao da napusti tomesto.

Nezvanično se saznaje da u poslednje vreme Zdravković i Krkobabić nisu mogli da se slože oko većine stvari,zbog čega je sad već bivši direktor rešio da podnese neopozivu ostavku. Jedan od razloga je i otpuštanje velikog broja zaposlenih,zbog čega se dovodi u pitanje funkcionisanje Fonda. Indikativno je i da sena poslednjoj sednici UO Zdravković ozbiljno suprotstavio predlogu da se formira posebna grupa koja će oceniti da li Centralni registar treba da bude u Fondu PIO, ili da pripadne RZZO.Zalagao seda pripadne Fondu, jer bi u suprotnom tainstitucija izgubila svaki smisao

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Vladulns
VIP
VIP
Vladulns


Broj poruka : 1750
Localisation : novi sad
Points : 6154
Datum upisa : 02.09.2009

PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Empty
PočaljiNaslov: Re: PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ???   PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Icon_minitime6/2/2010, 13:54

Loše gazdovanje imovinom PIO fonda
2. jun 2010. | 11:07 | Izvor: Novosti
Beograd -- Penzijski fond Srbije u nekretninama i akcijama ima milione, ali zbog lošeg gazdovanja od te imovine praktično nema nikakve koristi.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=06&dd=02&nav_id=435795
Nazad na vrh Ići dole
Ilija
Member
Member
Ilija


Broj poruka : 480
Points : 1261
Datum upisa : 30.09.2009

PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Empty
PočaljiNaslov: Re: PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ???   PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Icon_minitime6/2/2010, 17:23

Daj malo neka sunu u akcije, inako smo u buli...
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1684
Godina : 53
Points : 2978
Datum upisa : 16.12.2007

PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Empty
PočaljiNaslov: Re: PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ???   PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Icon_minitime6/3/2010, 05:48

Fond istovremeno i vlasnik akcija u mnogim preduzećima koja su u međuvremenu ili prodata ili je poništena njihova privatizacija, a od tih sredstava se takođe ništa nije slilo u penzijski fond.

Primenom Zakona o privatizaciji i akcijskom fondu, koji je u međuvremenu prerastao u Akcionarski fond, Fond PIO je doveden u situaciju da ne može slobodno da raspolaže svojom imovinom koju poseduje u preduzećima i kompanijama.

Tako Fond u međuvremenu nije mogao da utiče na samo na cenu po kojoj su akcije prodavane na Beogradskoj berzi, već ni na odluku da će se njegove hartije od vrednosti u datom trenutku prodavati ili ne, kao i da li postignuta cena odgovara stvarnoj vrednosti kapitala.

Osnivanjem novog Akcionarskog fonda, Fond PIO je doveden, ističe Kadijević u još teži položaj, jer tek sada neće imati uvid u to šta je s akcijama preduzeća koje su građene penzionerskim dinarom, budući da će njime upravljati savet koji imenuje Agencija za privatizaciju.

„Za vreme važenja Zakona o akcijskom fondu bilo je predviđeno da penzijski fond ima jednog svog člana u upravnom odboru što novim zakonom nije predviđeno”, upozorava Kadijević.

Boban Atanacković, član Upravnog odbora Fonda PIO, veruje da bi rešenjem statusa imovine Fonda republička kasa, iz koje se sada izdvaja oko 46 odsto sredstava za isplatu penzija, bio u velikoj meri rasterećen.

Majstori smo da svaku dobru ideju upropastimo!!

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki


Broj poruka : 5397
Localisation : Centar grada
Points : 6880
Datum upisa : 21.05.2007

PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Empty
PočaljiNaslov: Re: PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ???   PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Icon_minitime10/13/2011, 20:47

PIO: Moguć scenario Grčke

Upravni odbor PIO saopštio da je nemoguće isplaćivati plate, a da se ne uplate doprinosi, veliki sistemi duguju Fondu 214 milijardi dinara što može dovesti zemlju do grčkog scenarija.
Ne mogu se isplaćivati plate, a da se ne uplate doprinosi, zaključio je Upravni
odbor Fonda upozorivši da veliki sistemi duguju Fondu 214 milijardi dinara i ocenio da nas fiskalna nedesciplima vodi u grčki scenario.

Trenutno se penzioni fond dotira sa 45,75 odsto iz budžeta. Upućeni kažu da je sunovrat penzionog sistema počeo je ukidanjem Službe društvenog knjigovodstva (SDK), do tada plate nisu mogle biti isplaćene dok se ne uplate doprinosi.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/283059/Fond-PIO-trazi-bolju-naplatu-doprinosa
titanik

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1861
Godina : 47
Localisation : Sombor
Points : 5149
Datum upisa : 28.05.2007

PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Empty
PočaljiNaslov: Re: PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ???   PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Icon_minitime4/4/2013, 03:25

PIO dobio presude kojima dokazuje vlasništvo nad rehabilitacionim centrima. Pred sudovima se vodi 30 sporova koji bi mogli da spasu penzioni sistem.
PENZIJSKI fond Srbije je konačno, nakon šest godina suđenja i dokazivanja, postao vlasnik dve banje u Srbiji, a još 30 sporova je i dalje u toku. Time je sprečena privatizacija klimatskih lečilišta širom Republike, što u Upravnom odboru Fonda PIO vide kao mogućnost da se Penzijski fond u bližoj budućnosti oživi jer će dobiti šansu da sam zarađuje novac.

- Pravnosnažnim presudama Apelacionih sudova u Nišu i Kragujevcu, konačno je stavljena tačka na sporove i utvrđeno je pravo svojine Fonda PIO nad Kuršumilijskom banjom i delom Novopazarske banje, u čiju izgradnju je uloženo najmanje 40 miliona evra - kaže Valerijan Kadijević, savetnik direktora Fonda PIO. - Osnovni sudovi su doneli odluke kada je u pitanju deo Banje Junaković kod Apatina, kao i nepokretnosti Gamzigradske banje kod Zaječara, ali se još čeka konačna odluka Apelacionog suda. U te dve banje je Fond PIO ukupno uložio oko 30 miliona evra.

Ovi sporovi su svojevrsni pravni presedan jer je, prvi put u Srbiji, jedna državna institucija tužila - državu. A preduge procese i ponavljanje sudskih sporova pravni tim Fonda PIO ocenio je kao ”sabotažu” pošto država nije pokazala jasan interes da zaštiti svoja prirodna bogatstva.

ULOŽENO 500 MILIONA EVRA
U FONDU kažu da je u 30 rehabilitacionih centra potrošeno 500 miliona evra prikupljenih isključivo od doprinosa. Najviše je uloženo u Zlatar (38 miliona), potom u Zlatibor (30 miliona), Nišku banju (30 miliona), Ivanjicu (26 miliona), Sokobanju (25 miliona)...

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Cucla
VIP
VIP
Cucla


Broj poruka : 423
Godina : 49
Localisation : BG
Points : 1388
Datum upisa : 22.06.2007

PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Empty
PočaljiNaslov: Re: PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ???   PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ??? Icon_minitime4/17/2014, 15:00

Prodaja akcija Imleka u vlasništvu Akcionarskog i PIO fonda

BEOGRAD, 15. aprila 2014. (Beta) - Agencija za privatizaciju saopštila je u utorak da će na Beogradskoj berzi početi prodaju akcija kompanije Imlek u vlasništvu Akcionarskog fonda i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Na prodaju će biti ponudjeno 120.456 akcija Imleka u Vlasništvu Akcionarskog fonda i 17.764 akcija u vlasništvu PIO Fonda.

Na Beogrdskoj berzi cena jedne akcije Imleka u ponedeljak je bila 3.469 dinara. Najviša cena te vlasničke hartije u proteklih godinu dana bila je 3.480 dinara, a najniža 2.500 dinara.

Imlek je u većinskom vlasništvu (80,5 odsto akcija) Denjub fuds grupe kojom upravlja investicioni fond Slaford. U vlasništvu Akcionarskpog fonda je oko 1,5 odsto akcija Imleka, a PIO fond raspolaže sa 0,22 odsto akcija.
(Beta, 15.04.2014)
Nazad na vrh Ići dole
 
PIO Fond - novi AKCIONAR na BB ???
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» AIK investicioni fond
» Strani Investicioni Fond?

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: BERZA, trendovi, aktuelnosti...-
Skoči na: