Broj poruka : 102 Godina : 35 Points : 174 Datum upisa : 18.09.2022
Naslov: Re: AMS Osiguranje a.d. - AMSO Pet Apr 14, 2023 10:21 pm
marjanovicgane ::
Preferencijalna akcija AMSOPB vezuje dividendu za referentnu kamatnu stopu NBS..... Juče je NBS smanjila referentnu kamatnu stopu sa 2,5% na 2,25%.... Kako je krenulo - brzo ćemo doći do nule. Ovde je jasna stvar ako je REPO stopa 0% - nema dividende. Ali šta ćemo ako u 2020 godini REPO stopa ode u negativnu zonu. Da li ćemo tada mi morati da plaćamo AMSO-u troškove zato što posedujemo ovu akciju !!!
Gane, da li znaš da li AMSOPB isplaćuje dividendu uzevši referentnu na 31.12. prethodne godine ili onu koja važi na datum sednice ? na 31.12. beše 5% a sad je 6% od prošle nedelje, pa ne znam hoće li AMSOPB isplatiti 5% ili 6% nominalne vrednosti akcije (1548 rsd).
Nadam se da nisam ušao kasno u akciju za presek za dividendu kupio sam ih u sredu te bi t+2 zbog neradnih dana trebalo da bude 18.04. koji će biti dan za presek.
marjanovicgane VIP
Broj poruka : 842 Points : 1812 Datum upisa : 10.09.2018
Naslov: Re: AMS Osiguranje a.d. - AMSO Sub Apr 15, 2023 7:36 am
DejanJ ::
Gane, da li znaš da li AMSOPB isplaćuje dividendu uzevši referentnu na 31.12. prethodne godine ili onu koja važi na datum sednice ? na 31.12. beše 5% a sad je 6% od prošle nedelje, pa ne znam hoće li AMSOPB isplatiti 5% ili 6% nominalne vrednosti akcije (1548 rsd).
Nadam se da nisam ušao kasno u akciju za presek za dividendu kupio sam ih u sredu te bi t+2 zbog neradnih dana trebalo da bude 18.04. koji će biti dan za presek.
Pokušavao sam da kupim Amsopb u vreme kovida ali nisam uspeo. Postravljao sam naloge oko 600. Koliko vidim u akciju se teško ulazi a još teže izlazi. Nemam ovu akciju ali bih rado kupio ako cena sada nakon preseka za dividendu padne. Pitanja koja ste postavili i mene muče jer nisam uspeo da pronađem odgovarajući info. Zamolio bih vas da napišete o čemu se radi ili postavite linkove ako uspete da pronađete nešto u vezi sa onim što nas zanima.
PS:
Nisam sve komentare pisao ozbiljno. U slučaju AMSOPB sam se našalio na temu negativnih referentnih kamatnih stopa koje kao što smo videli nisu nemoguće (u nekim državama su i bile negativne).
DejanJ likes this post
DejanJ VIP
Naslov: Re: AMS Osiguranje a.d. - AMSO Sub Apr 15, 2023 9:41 pm
marjanovicgane ::
Pokušavao sam da kupim Amsopb u vreme kovida ali nisam uspeo. Postravljao sam naloge oko 600. Koliko vidim u akciju se teško ulazi a još teže izlazi. Nemam ovu akciju ali bih rado kupio ako cena sada nakon preseka za dividendu padne. Pitanja koja ste postavili i mene muče jer nisam uspeo da pronađem odgovarajući info. Zamolio bih vas da napišete o čemu se radi ili postavite linkove ako uspete da pronađete nešto u vezi sa onim što nas zanima.
PS:
Nisam sve komentare pisao ozbiljno. U slučaju AMSOPB sam se našalio na temu negativnih referentnih kamatnih stopa koje kao što smo videli nisu nemoguće (u nekim državama su i bile negativne).
Koliko sam video u informatoru na belexu, dividenda se isplacuje u iznosu eskontne stope NBS na nominalnu vrednost akcije (1.548rsd) i to je minimum za dividendu. Deluje mi da isplacuju na osnovu eskontne na 31.12. jer je za 2021 isplaceno 1% a do skupstine u aprilu 2022 je vec podignuta referentna.
Usao sam sada u akciju jer verujem da ce referentna otici gore jos procenat ili dva do kraja ove godine te dividenda za narednu godinu moze biti preko 10%. Otvorio sam poziciju ali za manju sumu, cisto da ispratim sta se desava
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: AMS Osiguranje a.d. - AMSO Ned Apr 16, 2023 10:01 am
Usao sam sada u akciju jer verujem da ce referentna otici gore jos procenat ili dva do kraja ove godine te dividenda za narednu godinu moze biti preko 10%.
Kada radim procenu kretanja kamatnih stopa kao reper uzimam srpsku 10-ogodišnju obveznicu na RSD. Sudeći po ovome ne očekuje se spektakularni rast kamatnih stopa u zoni dinara. https://javnidug.gov.rs/static/uploads/Statistika%20aukcije%20%2011.04.2023%20srpski.pdf
Slažem se da dividenda za narednu godinu može ići preko 10% ako cena ovih akcija padne ali u dužem roku daljni porast kamatnih stopa je neizvestan pogotovu što sam načuo (emisija Utisak nedelje Ćulibrk) da ćemo prvi kvartal 2023 imati pad BDP-a. Generalno nije loše imati ovu akciju i ja sam se lomio da li da kupim po 900 ali sam se ipak odlučio za obveznice za restituciju koje se listiraju u evrima.
adamm Member
Broj poruka : 496 Points : 767 Datum upisa : 07.08.2012
Naslov: Re: AMS Osiguranje a.d. - AMSO Pet Apr 21, 2023 8:07 am
Проценат реализације 34.81%.
Ako ne budu mogli da refinansiraju dug, sta onda?
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: AMS Osiguranje a.d. - AMSO Pet Apr 21, 2023 12:02 pm
adamm ::
Ako ne budu mogli da refinansiraju dug, sta onda?
To je i teoretski nemoguće jer se radi o RSD obveznicama
Kod obveznica nominovanih u evrima teorijski je moguć samo zastoj a praktično su 100% sigurne jer na tržištu uvek imate viškova evra koje neko gleda kako da plasira + imate one koji moraju da ih kupe (penzioni fondovi, odiguravajuća društva) itd....
DejanJ VIP
Naslov: Re: AMS Osiguranje a.d. - AMSO Čet Jun 08, 2023 3:31 pm
Referentna je danas podignuta na 6.25%, ako ostane ova stopa do kraja godine (a može biti i malko veća ja predviđam da će do kraja godine biti između 6.5% i 7%) na AMSOPB će se isplatiti dividenda od 96,75 rsd bruto (82.2375rsd neto) po trenutnoj dividendnoj politici. Na trenutnu cenu od 800rsd neto dividendni prinos je veći od 10%.
Ilija123 likes this post
mirjana mirjana Still learning
Broj poruka : 40 Points : 133 Datum upisa : 22.11.2019
Kakav će uticaj imati prelazak na električne automobile?
Da li na poslovanje sa osiguranjem vozila u Srbiji imaju neki uticaj dogadjaji u svetu?
Elektro automobili u Srbiji su na jako dalekom štapu. Neverujem da ćemo u narednih 10 godina dostići trenutni nivo zapadno evropskih država da svaki treći, četvrti kupljeni automobil je na elektro pogon.
Svakako i takve automobile treba osigurati, a cena osiguranja zavisi od snage motora (KWH) i premijskog stepena. Tesle npr. imaju motore od 300+ KWH.
Broj registrovanih vozila iz godine u godinu u Srbiji raste iz godine u godinu. https://publikacije.stat.gov.rs/G2023/Pdf/G20231070.pdf (2022 vs 2021) https://publikacije.stat.gov.rs/G2022/Pdf/G20221071.pdf (2021 vs 2020) Uticaj događaja u svetu može da bude pozitivan (dolaskom Ukrajinaca i Rusa koji su dovezli i auto) ukoliko planiraju da se trajnije nastane u Srbiji i postanu rezidenti moraju da preregistruju auto na srpske tablice. Ovo može biti kratkoročan pozitivan uticaj uvećanja prodaja polisa AO. Negativan uticaj trenutnih događaja ne vidim.
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: AMS Osiguranje a.d. - AMSO Čet Jul 20, 2023 10:26 am
mirjana mirjana ::
Kakav će uticaj imati prelazak na električne automobile?
Da li na poslovanje sa osiguranjem vozila u Srbiji imaju neki uticaj dogadjaji u svetu?
Prelazak na električne automobile će dramatično poskupeti polise osiguranja zato što su oni puni senzora i jako su osetljivi.
Kod električnih automobila nama "malo ga čukneš, odeš kod majstora on to ispravi, izbrusi, zašmirgla, zafarba i teraj vozi dalje. Nema to više. Sada malo li se čukne mora da se menja taj deo. Čak je bilo slučajeva da deo mora da se menja i ako se malo ogrebe jer senzori neće da rade."
U vezi drugog pitanja je za nas najvažnije da imamo privrednu aktivnost i rast. Ako to imamo rašće i naša osiguranja. Mislim da smo tek na početku rasta zato što kod nas još uvek ne postoji kultura osiguranja ali i to će se promeniti tokom vremena.
Ilija123 Still learning
Broj poruka : 41 Points : 113 Datum upisa : 30.03.2022
Referentna je danas podignuta na 6.25%, ako ostane ova stopa do kraja godine (a može biti i malko veća ja predviđam da će do kraja godine biti između 6.5% i 7%) na AMSOPB će se isplatiti dividenda od 96,75 rsd bruto (82.2375rsd neto) po trenutnoj dividendnoj politici. Na trenutnu cenu od 800rsd neto dividendni prinos je veći od 10%.
Kako su mi danas rekli iz AMS dividenda će biti 66-67din Neto i uplaćena preko centralnog registra na namenski račun.
DejanJ VIP
Kako su mi danas rekli iz AMS dividenda će biti 66-67din Neto i uplaćena preko centralnog registra na namenski račun.
Da to je za prošlu godinu neto dividenda 65,79 rsd. Ona je obračunata na referentnu od 5%. Sada je referentna 6,5% tako da je po trenutnim parametrima neto dividenda za narednu godinu 85,53rsd