BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 INFO - Berza, Ekonomija...

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 19 ... 24  Sledeći
AutorPoruka
pionir
VIP
VIP
pionir

Broj poruka : 190
Points : -29
Datum upisa : 31.01.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/5/2008, 21:18

Prvi padobranski skok iznad Krova sveta
03.10.2008. - 12:20
Trojica padobranaca su jutros izvela prvi skok iznad Mont Everesta čime su uspešno završili višegodišnje pripreme za taj poduhvat.
Kandidati za skok iz aviona, započet svega 142 metra iznad vrha "Krova sveta" (8.848 metara) bila su 32 padobranca iz deset zemalja.

PODVIG Jutros su Novozelanđanin, Britanac i Kanađanin izveli dugo pripreman skok.
"To niko nikada nije ni pokušao", saopštili su organizatori.
Posle slobodnog pad koji je trajao gotovo pola minuta, otvorili su padobrane i prizemljili se posle krstarenja kraj planinskog vrha.
Koristili su padobrane veće od uobičajenih i maske sa kiseonikom jer je na toj visini vazduh razređen.

Najviši vrh sveta su prvi osvojili Novozelanđanin, Ser Edmund Hilari i njegov lokalni pomoćnik Tenzing Norgaj pre 55 godina. Taj poduhvat je od tada ponovilo više od 3.000 ljudi, među kojima jedan 16-godišnjak, jedan 76-godišnjak, jedan sa veštačkom nogom i jedna slepa osoba.
Nazad na vrh Ići dole
pionir
VIP
VIP
pionir

Broj poruka : 190
Points : -29
Datum upisa : 31.01.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/6/2008, 14:18

| 06.10.2008 | 06:00 UTC
Dvadeset godina od jogurt revolucije

Danas se navršava 20 godina otkako je Slobodan Milošević ukinuo autonomiju Vojvodine u bivšoj Jugoslaviji u takozvanoj antibirokratskoj revoluciji. U leto 1988. godine demonstranti sa Kosova organizovano su dovoženi u Novi Sad, gde su tražili ostavke vojvođanskog komunističkog rukovodstva i gađali zgrade pokrajinskih institucija jogurtom. Protesti su okončani ostavkama, čistkama i ukidanjem autonomije Vojvodine.
Nazad na vrh Ići dole
pionir
VIP
VIP
pionir

Broj poruka : 190
Points : -29
Datum upisa : 31.01.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/6/2008, 22:42

BBC Ponedeljak, 06. oktobar 2008. - Objavljeno 01:03 GMT

Crkva, država i nekretnine

U Grčkoj su juče održane demonstracije pred manastirima u Atosu na Svetoj gori, protiv profitabilnih ugovora o prodaji nekretnina koje su sklopile starešine manastrira.

Starešine Atosa imaju veze u aktuelnoj vladi desnog centra - a manastir Vatopedi je navodno zaradio oko 140 miliona dolara menjajući delove svog imovinski spornog zemljišta za građevinski unosne državne placeve, koje je zatim prodavao građevinskim preduzimačima.

Starešine manastira ili vešti trgovci nekretninama?

U vreme kada je ova zamena zemljišta odobrena 1999. godine, manastiri su dokazivali vlasništvo, koje je bilo osporavano, dokumentima iz otomanskog pa čak i vizantijskog vremena.

Povodom najnovijeg protesta, grčko ministarstvo finansija je u petak poništilo sporazume o zameni crkvenog zemljišta za državno od pre devet godina, ali je manastir Vatopedi saoptšio da će uložiti žalbu najvišem sudu EU.

Ovaj slučaj je doveo i do ostavke jednog ministra u vladi Grčke.
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz

Broj poruka : 1680
Godina : 51
Points : 2973
Datum upisa : 16.12.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/6/2008, 23:50

Паника затвара берзе, евро у паду...

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Panika-zatvara-berze-evro-u-padu.sr.html

lol!

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant

Broj poruka : 2886
Godina : 44
Localisation : N.BGD
Points : 5358
Datum upisa : 22.05.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/7/2008, 12:25

ZURICH (October 7, 2008) – STOXX Limited, the leading provider of European equity indexes, today launched a new index family that measures the performance of stocks traded in 18 Eastern European countries. The index family comprises the Dow Jones STOXX Eastern Europe Total Market Index (TMI), Dow Jones STOXX Eastern Europe 300 Size, Dow Jones STOXX Balkan TMI, Dow Jones STOXX Eastern Europe 50 and Dow Jones STOXX Sub Balkan 30 indexes and 27 additional sub-indexes.

"The Eastern European countries are growing economies that have delivered competitive returns in recent years,” said Werner Bürki, chairman, STOXX supervisory board. “Market participants may tap into these dynamic markets using an index family that offers comparable, transparent and stringent principles. This launch proves again the leading role of STOXX Ltd. as we add this sophisticated index series and further broaden the Dow Jones STOXX index universe.”

The Dow Jones STOXX Eastern Europe TMI serves as the basis for the 32 indexes in this family. The index covers 95% of the free-float market capitalization of each of the following 18 Eastern European countries: Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Estonia, Greece, Hungary, Latvia, Lithuania, Macedonia, Poland, Romania, Russia, Serbia, Slovak Republic, Slovenia, Turkey and Ukraine. To be eligible for the index, stocks need to have a minimum of 10 trading days during the past three months.

lol!

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
pionir
VIP
VIP
pionir

Broj poruka : 190
Points : -29
Datum upisa : 31.01.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/9/2008, 00:00

Odlukom Nastavno-naučnog veća Pravnog fakulteta u Beogradu, dozvoljene su „emotivne veze“ između profesora i studenata, a članom 113 Pravilnika o ponašanju eksplicitno se čitava stvar objašnjava: „Za razliku od ponašanja koje predstavlja seksualno uznemiravanje, emotivni odnosi među odraslim članovima akademske zajednice predstavljaju, generalno uzev, privatnu stvar van dometa legitimnih interesa Fakulteta“.

Piše: Lejla Ćimpo

Ako na Pravnom fakultetu u Beogradu, u hodniku ili amfiteatru, uskoro ugledate kako se strasno ljube profesor i studentkinja ili se, dubokim petingom propituju profesorka i student, ništa ne brinite, sve je kristalno legalno. Odlukom Nastavno-naučnog veća Pravnog fakulteta, dozvoljene su „emotivne veze“ između profesora i studenata, a članom 113 Pravilnika o ponašanju eksplicitno se čitava stvar objašnjava: „Za razliku od ponašanja koje predstavlja seksualno uznemiravanje, emotivni odnosi među odraslim članovima akademske zajednice predstavljaju, generalno uzev, privatnu stvar van dometa legitimnih interesa Fakulteta“.
Nazad na vrh Ići dole
Greta
VIP
VIP
Greta

Broj poruka : 1263
Localisation : Bgd
Points : 3128
Datum upisa : 28.05.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/9/2008, 08:32

“Zbog međunarodne finansijske krize Island je prva zemlja koja se nalazi pred bankrotom. Država je morala da interveniše u bankarski sistem. Da bi se izbegao kolaps, parlament je u ponedeljak dozvolio vladi da preuzme banke, da fuzioniše ili proglasi bankrot. Rejkjavik je u utorak preuzeo kontrolu nad drugoj po veličini bankom u zemlji i zatražio od Rusije milijardski kredit. Međunarodni monetarni fond u međuvremenu računa sa daljim gubicima u visini od 1,4 milijarde dolara, a krizni plan Evropske unije trebalo bi da garantuje opstanak svih važnih banaka i uštedu u visini od 50.000 evra."
(Zidojče cajtung)


.

_________________
Samo hrabri pobedjuju
Nazad na vrh Ići dole
Greta
VIP
VIP
Greta

Broj poruka : 1263
Localisation : Bgd
Points : 3128
Datum upisa : 28.05.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/9/2008, 08:40

Kriza se 'neće brzo završiti'

Američki ministar finansija Henri Polson upozorio je da će još neke banke u toj zemlji propasti uprkos tome što je vlada za spasavanje finansijskog sektora izdvojila 700 milijardi dolara.
On je ukazao da se finansijska kriza neće brzo završiti i da veliki izazovi tek treba da budu prevazidjeni.

Nakon američke i britanska vlada je odlučila da pozamašnu sumu novca iz državnog budžeta izdvoji za pomoć svom bankarskom sistemu.

Vlada u Londonu objavila je u sredu paket težak 500 milijardi funti (više od 630 milijardi evra).

Od te sume vlada će 50 milijardi moći da utroši na tzv. delimičnu nacionalizaciju banaka kojima je potreban dodatni kapital, odnosno na kupovinu njihovih deonica, čime bi država postala njihov manjinski vlasnik.

Premijer Gordon Braun naglasio je da taj mehanizam delimične nacionalizacije ne znači da vlada bankama poklanja novac poreskih obveznika.

Sredstva namenjena bankama su investicija u te banke, a ne novac koji im jednostavno poklanjamo

Gordon Braun

'Znamo da interesi poreskih obveznika u svakom trenutku moraju da budu zaštićeni i zato smo obezbedili da su sredstva namenjena bankama investicija u te banke, a ne novac koji im jednostavno poklanjamo. Ovde dakle, nije reč, o potezu poput onog koji su povukli Amerikanci. Pored toga, pozajmljivanje novca bankama vrši se preko Centralne banke i to uz tržišne uslove', rekao je premijer Braun obrazlažući najnoviji potez svoje vlade.

Preostalih 450 milijardi biće stavljeno na raspolaganje bankama u vidu zajmova ili garancija za zajmove u nastojanju da se ponovo pokrene finansijski sektor.

Smanjenje kamatnih stopa

U istom danu britanska centralna banka je sa još 6 centralnih banaka u razvijenom svetu objavila da smanjuje osnovnu kamatnu stopu za pola procenta.

Ta koordinirana akcija predstavlja deo nastojanja vodećih svetskih privreda da spreče dublju ekonomsku krizu zbog poremećaja u bankarskom sektoru.

Osim britanske centralne banke kamatne stope su simultano smanjile centralne banke Kine, kanade, Švedske, Švajcarske, Sjedinjenih Država, kao i Evropska centralna banka.

Uprkos svim ovim merama vrednost deonica na berzama u sredu je nastavila da pada.

U medjuvremenu je Medjunarodni monetarni fond objavio studiju u kojoj upozorava da je ovo najveća finansijska kriza od 30ih godina prošlog veka.

Glavni ekonomista MMFa je ipak rekao da njene posledice neće biti onako teške kao što su bile u vreme Velike depresije.

_________________
Samo hrabri pobedjuju
Nazad na vrh Ići dole
pionir
VIP
VIP
pionir

Broj poruka : 190
Points : -29
Datum upisa : 31.01.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/9/2008, 19:48

Tenderi
09. 10. 2008. 13:50 CET -- šifra tendera: PPT 22/08
Produžen rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda za Holding preduzeće IHP «Prva petoletka» AD, Trstenik, njegovih jedanaest zavisnih i šest osamostaljenih društava

Agencija za privatizaciju Republike Srbije je, uzimajući u obzir sve dostupne informacije, odlučila da produži rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda (Krajnji rok) na tenderu za Holding preduzeće IHP «Prva petoletka» AD, Trstenik, njegovih jedanaest zavisnih i šest osamostaljenih društava (šifra tendera: PPT 22/08).

Novi rok za podnošenje ponuda je 27. oktobar 2008. godine, do 16.30 časova po beogradskom vremenu.
Nazad na vrh Ići dole
Greta
VIP
VIP
Greta

Broj poruka : 1263
Localisation : Bgd
Points : 3128
Datum upisa : 28.05.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/10/2008, 00:43

Dow Jones index opet pao za preko 600 poena!

:face: :no: ovaj poslednji pad od 7% je najniži nivo u poslednjih 5 godina

The Dow ended the day at its lows, finishing down 678.91, or 7.3 percent, at 8,579.19. The blue chips hadn't closed below the 9,000 level since the June 30, 2003.

Broader stock indicators also tumbled. The S&P 500 fell 75.02, or 7.6 percent, to 909.92, while the Nasdaq composite index fell 95.21, or 5.5 percent, to 1,645.12.

The Russell 2000 index of smaller companies fell 47.37, or 8.7 percent, to 499.20.


.

_________________
Samo hrabri pobedjuju
Nazad na vrh Ići dole
StefanoProdi
VIP
VIP


Broj poruka : 241
Points : -15
Datum upisa : 22.04.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/10/2008, 02:13

Ko zna sta ce biti sutra sa MICEX. 10%? 20%? 50%? Hoce li otvoriti uopste?
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5363
Localisation : Centar grada
Points : 6795
Datum upisa : 21.05.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/12/2008, 13:25

AIKB, ENHL, KMBN, AGBN, SJPT uključene u DJ STOXX indekse


Vodeća svetska kompanija za kreiranje indeksa Dow Jones STOXX juče je objavila novu seriju indeksa u koju su po prvi put uključene i akcije pet srpskih kompanija. Reč je o AIK banci, Sojiprotein, Komercijalnoj banci, Agrobanci i Energoprojektu čije će performanse biti pokrivene indeksom DJ STOXX Eastern Europe TMI, DJ STOXX Balkan TMI, DJ STOXX Sub Balkan 30, DJ STOXX Sub Balkan TMI.

:clap: :clap:

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Dejansss
Moderator
Dejansss

Broj poruka : 630
Points : 833
Datum upisa : 21.05.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/13/2008, 16:34

http://www.bankmeridian.com/VIEWNEWS1.php?section=98&text_id=369

Ajmo ekonomisti,ko jos daje kamatu u iznosu od 7% na godisnjom nivou,za uloge po vidjenju?
Nazad na vrh Ići dole
Vidovnjak
VIP
VIP


Broj poruka : 280
Localisation : Beograd
Points : -80
Datum upisa : 04.06.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/13/2008, 18:24

Raiffeisen banka reklamira neku step,step stednju sa kamatom od 12% !!!
Da podsetimo Jugoskandik je imao 14% (doduse na mesecnom nivou):D

_________________
EPP http://www.blogger.com/profile/06618273967972866898
Nazad na vrh Ići dole
Dejansss
Moderator
Dejansss

Broj poruka : 630
Points : 833
Datum upisa : 21.05.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/13/2008, 21:54

http://www.vlada.hr/hr/naslovnica/novosti_i_najave/2008/listopad/vlada_osigurana_stednja_sa_100_na_400_tisuca_kuna


Ne mogu da verujem da se samo nasa Vlada pravi pametna i jedina je koja se pravi "neobavestena".Verujem da bi u ovoj situaciji cak i Vlada DSS-a reagovala. affraid
Nazad na vrh Ići dole
StefanoProdi
VIP
VIP


Broj poruka : 241
Points : -15
Datum upisa : 22.04.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/13/2008, 23:46

@Vidovnjak ::
Raiffeisen banka reklamira neku step,step stednju sa kamatom od 12% !!!
Da podsetimo Jugoskandik je imao 14% (doduse na mesecnom nivou):D

Doduse ?! Znas li koliko je 14% mesecno na godisnjem nivou?
Nazad na vrh Ići dole
Vidovnjak
VIP
VIP


Broj poruka : 280
Localisation : Beograd
Points : -80
Datum upisa : 04.06.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/14/2008, 10:34

@StefanoProdi ::
@Vidovnjak ::
Raiffeisen banka reklamira neku step,step stednju sa kamatom od 12% !!!
Da podsetimo Jugoskandik je imao 14% (doduse na mesecnom nivou):D

Doduse ?! Znas li koliko je 14% mesecno na godisnjem nivou?

Ma znam da je nerealno("doduse" je bila namerno stavljena rec :D).Smatram da sve preko 6-7% na godisnjem nivou je nerealno (devizna sredstva) u bankarskom sektoru.

_________________
EPP http://www.blogger.com/profile/06618273967972866898
Nazad na vrh Ići dole
pionir
VIP
VIP
pionir

Broj poruka : 190
Points : -29
Datum upisa : 31.01.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/14/2008, 20:03

Nova zona fluktuacije na Beogradskoj berzi


Kako bi zaštitili tržište od prevelikih posledica svetske ekonomske krize, zona fluktuacije na Beogradskoj berzi smanjiće se na plus-minus deset odsto, umesto dosadašnjih 20.


To je najavio Milko Štimac, predsednik Komisije za hartije od vrednosti i dodao da berza nastavlja s normalnim radom jer ne postoji razlog za njeno zatvaranje. Osim ove mere koja će stupiti na snagu tokom nedelje, Komisija ce poslati Vladi predloge o izmeni nekoliko zakona važnih za dobro funkcionisanje tržišta kapitala. Medu njima su Zakon o investicionim fondovima, Zakon o privrednim društvima, zakon o javnom dugu, o imovini lokalne samouprave, o obligacionim odnosima i tako dalje.
Nazad na vrh Ići dole
pionir
VIP
VIP
pionir

Broj poruka : 190
Points : -29
Datum upisa : 31.01.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/16/2008, 19:16

Tenderi
16. 10. 2008. 16:20 CET --
Produžen rok za dostavljanje ponuda na tenderu za prodaju imovine Kompanije «International CG» d.p. Beograd, u restrukturiranju, koja se nalazi na Kopaoniku

Agencija za privatizaciju Republike Srbije je, uzimajući u obzir sve dostupne informacije, odlučila da produži rok za dostavljanje ponuda na javnom tenderu radi prodaje imovine Kompanije «International CG» d.p. Beograd, u restrukturiranju sa pratećom opremom i pravima na objektima, koja se nalazi na Kopaoniku: hotel «Grand», hotel «Sunčani vrhovi» («Apartmani Konaci»), stambene jedinice na Kopaoniku i restoran «Zvrk», šifra tendera KOP 25/08.

Novi rok za podnošenje ponuda je 31. oktobar 2008. godine, do 16.30 časova po beogradskom vremenu (GMT+1).
Nazad na vrh Ići dole
pionir
VIP
VIP
pionir

Broj poruka : 190
Points : -29
Datum upisa : 31.01.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/18/2008, 12:10

Nepravilosti u radu Metals banke
09:26 | Izvor: Beta
Beograd -- Narodna banka Srbije saopštila je da je utvrdila nepravilnosti u poslovanju Metals banke, zbog čega je poslednjih dana došlo do usporavanja platnog prometa.
Nazad na vrh Ići dole
pionir
VIP
VIP
pionir

Broj poruka : 190
Points : -29
Datum upisa : 31.01.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/19/2008, 18:16

Tenderi
17. 10. 2008. 15:04 CET --
Održana prva sednica tenderske komisije za privredno društvo «Industrija motora Rakovica» a.d. Beograd u restrukturiranju


Na sednici je konstatovano da su Tendersku dokumentaciju otkupili sledeći potencijalni investitori:

* «Clear Vision Investments», Beograd
* «Blue Plate», Beograd
* «Atomenergoremont», Bugarska
* «Max 2003 EOOD», BugarskaKonstatovano je da je u predviđenom roku, do 05. septembra 2008. godine, do 16.30 časova po beogradskom vremenu, podneta jedna ponuda i to od strane:

Konzorcijuma «Clear Vision Investments & Lilly Drogerie», Beograd

Na osnovu izvršene analize Kvalifikacione dokumentacije i mišljenja savetnika Agencije za privatizaciju, Tenderska komisija je konstatovala da ponuđač Konzorcijum «Clear Vision Investments & Lilly Drogerie», Beograd ispunjava uslove iz Javnog poziva za kupovinu predmetnog kapitala privrednog društva «Industrija motora Rakovica» a.d. Beograd, u restrukturiranju, nakon čega se pristupilo otvaranju ponude.
Agencija za privatizaciju će, u saradnji s savetnikom, u roku od 30 dana, od dana otvaranja ponude, izvršiti ocenu ponude Ponuđača Konzorcijuma «Clear Vision Investments & Lilly Drogerie» i prezentovati je članovima Tenderske komisije.
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz

Broj poruka : 1680
Godina : 51
Points : 2973
Datum upisa : 16.12.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/27/2008, 19:29

MY KBC
Poštovani,
Izrazito nam je zadovoljstvo što ste posetili naš web site. Na osnovu vaše registracije, možete koristiti ponudjene proizvode i pratiti vrednosti indeksa, analize kompanija, pregled vesti, informacije o akcijama i kretanje cena. Kao naš klijent, potpisivanjem Ugovora i trgovanjem na Beogradskoj berzi, dobijate mogućnost uvida u vaš lični portfolio.
Kako bi Vam pružili što bolju i bržu uslugu u pripremi su i proizvodi koji nude mogućnost prikaza trgovanja na berzi u realnom vremenu i elektronskog davanja naloga o čemu ćemo vas naknadno obavestiti. Koristimo priliku da vas pozovemo da nas posetite na sledećim adresama i postanete naš klijent:

Takovska 23-25, Beograd

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte:
Beograd,
Slavica Josifović 011/333.0.504
Vaso Dulović 011/333.0.506
Ana Jovanović 011/333.0.508

ili na ljubisa.zlatkovic@kbcsecurities.rs

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz

Broj poruka : 1680
Godina : 51
Points : 2973
Datum upisa : 16.12.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/29/2008, 20:03

Firme moraju da brane akcije

U situaciji opšteg pada cena akcija gotovo svih kompanija na Beogradskoj berzi, uprave dobrostojećih akcionarskih firmi zvanično su najavile otkup sopstvenih akcija radi sprečavanja njihovog daljeg pada. Poslednje u nizu firmi u akciji samoodbrane su velike kompanije poput „Sojaproteina“,“Bambi Banata“ i „Imleka“. Njihove akcije su listom samo za poslednji mesec i po prepolovile vrednost, te su se odlučile na ovakav potez. Među onima koji razmišljaju u istom pravcu je i kompanija „Dunav osiguranje“, koja je još početkom meseca najavila nameru menadžmenta da razmatra o ovoj mogućnosti, ali je nije overila Skupštinom akcionara. Psihološki uticaj Stručnjaci smatraju da su ovakvi potezi više psihološko upozorenje akcionarima da ne prodaju akcije po niskim cenama, i pitanje je da li će otkupom akcija moći da se zaustavi dalji pad cena, u situaciji ovakvog stanja tržišta. -

Prethodna iskustva „Sojaproteina“, kada je doneo odluku o otkupu svojih akcija, neko vreme su imala pozitivan psihološki efekat na Berzi i cene su rasle. Međutim, ubrzo je usledio silazni trend cena na celoj berzi, tako da ni „Sojaprotein“ nije mogao ovim putem spasiti padanje cena akcija- kaže Nenad Gujaničić, broker u „Sinteza invest“. Upravo su u „Sojaproteinu“, koji ima jednu od najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi, pre neki dan obnovili svoju odluku o otkupu akcija iz marta ove godine. U kompaniji kažu da su odluku doneli prvenstveno zbog opšteg stanja na finansijskom tržištu na kojem se sve više oseća apstinencija investitora, ali sa druge strane, pojedinačni investitori u strahu od daljeg pada indeksa na berzi i cena akcija, generišu jak pritisak na strani prodaje.

To ima za posledicu nedopustivo nisku cenu akcije - smatra Branka Pavlović, direktor „Sojaproteina“. - Situacija na tržištu u poslednje dve do tri nedelje dovela je nerealno niske cene akcija. Ovim potezom, na neki način, više ćemo psihološki uticati na cenu, jer želimo da pokažemo investitorima da verujemo u našu hartiju - kaže Pavlovićeva.

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz

Broj poruka : 1680
Godina : 51
Points : 2973
Datum upisa : 16.12.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime10/31/2008, 15:44

Referentna kamatna stopa od ponedeljka, 3. novembra biće 17,75 umesto dosadašnjih 15,75 odsto, saopštila je danas Narodna banka Srbije. Cilj: više dinarskih plasmana, usporenje rasta vrednosti evra. NBS izmenila i odluku o obaveznoj rezervi banaka. Cilj: povećanje devizine likvidnosti bankarskog sektora.

:drunken: Dal je ovaj Jelasic normalan?
Brani kurs!!???

scratch

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5363
Localisation : Centar grada
Points : 6795
Datum upisa : 21.05.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime11/6/2008, 11:20

Sajmon Grej, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.
Da li problemi nastali u Mađarskoj i Ukrajini mogu da se dogode i u Srbiji?

- Mađarska je dobila sredstva od Svetske banke, MMF-a i EU u iznosu od 25 milijardi dolara. Razlika je u tome što su njima sredstva bila potrebna u veoma kratkom vremenskom periodu. U ovom trenutku Srbija je dobro, ali treba joj pomoć da sredi fiskalnu politiku, kako bi i u budućnosti tako ostalo. Srbija ima dosta rezervi, koje pokrivaju novčanu masu i nije u istoj situaciji kao Mađarska. Srbija ima solidan bankarski sistem, visoku adekvatnost kapitala od oko 28 odsto, dobar odnos kredita i depozita od oko 102 odsto.

Oblasti gde je velika osetljivost su strane direktne investicije i zaduživanje u inostranstvu, i na njih treba paziti. Ako Srbija zadrži fiskalni deficit ispod dva odsto, ako nastavi sa strukturnim reformama, završi privatizaciju, poboljša poslovno okruženje, biće dobro. Investitori i kreditori će zbog krize biti mnogo selektivniji. Već smo to videli sa privatizacijom „Jata". Što Srbija bude više učinila da bude atraktivnija, to bolje.

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
pionir
VIP
VIP
pionir

Broj poruka : 190
Points : -29
Datum upisa : 31.01.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime11/6/2008, 16:18

| 06.11.2008 | 08:00 UTC
EU o Srbiji

Evropska komisija objavila je godišnji izveštaj o napretku Srbije u evropskim integracijama. Konstatuje se da je srpska privreda nastavila snažan rast uz mnogobrojne probleme. Komesar za proširenje Oli Ren: "Srbija mora učiniti sve da izruči Ratka Mladića Hagu i uz odgovarajuće reforme može dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji najranije 2009“.
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz

Broj poruka : 1680
Godina : 51
Points : 2973
Datum upisa : 16.12.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime11/10/2008, 11:07

737 preduzeća
je ostalo da se privatizuje ili da budu likvidirana do kraja 2008!!
Verovatno će OPET da produže rok !
lol!

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
pionir
VIP
VIP
pionir

Broj poruka : 190
Points : -29
Datum upisa : 31.01.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime11/13/2008, 14:21

Svetska finansijska kriza došla u Srbiju


Direktorka regionalne kancelarije Programa UN za razvoj (UNDP) Kori Udovički izjavila je da je svetska finansijska kriza već došla u Srbiju i da će građani morati da je osete na svojoj koži.

Bivši guverner Narodne banke Srbije i nekadašnji ministar energetike Srbije izjavila je za beogradski “Blic” da krizaProgram UN za razvoj (UNDP) stiže u Srbiju smanjenjem dotoka stranog kapitala i padom potrošnje.

“Prvi kanal predstavlja veliko smanjenje dotoka stranog kapitala, bilo posredstvom kredita ili direktnim investicijama. Strane investicije su nam ovih godina omogućavale da trošimo znatno više od vrednosti nacionalnog dohotka”, rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, drugi kanal predstavlja pad potrošnje, koja će da uzrokuje problem u plasiranju srpskih proizvoda u inostranstvu, a smanjenjem izvoza smanjuje se mogućnost finansiranja uvoza.

Srbija mora da se pripremi na to da u proseku smanji svoju potrošnju za 15 odsto. Makroekonomska politika mora da se prilagodi tome da se ta ušteda što manje desi smanjivanjem proizvodnje, već mora da se smanji onaj deo koji je išao direktno u potrošnju, što preko budžeta, a što kreditiranjima u bankarskom sistemu”, rekla je Udovički.

Ona je dodala da bi trebalo da se promeni odnos domaćih i stranih cena, što znači devalvaciju dinara.

“Kurs treba da klizi brže od inflacije. To bi osiguralo da smanjimo tražnju iz inostranstva i tekući deficit, a ne da ubijamo proizvodnju
”, kazala je Udovički.
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5363
Localisation : Centar grada
Points : 6795
Datum upisa : 21.05.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime11/14/2008, 18:17

Stand-baj ( :D ) aranžman
na 520 miliona dolara !!

“Monitoring od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) daje određenu sigurnost privredi da država neće trošiti više od onoga što ima”, rekla je Džagićeva je nakon okruglog stola o rezultatima konferencije privrede Srbije, koja je nedavno održana u Briselu.
Džagićeva je navela i da sporazum sa MMF-om, zbog pregrupisavanja kapitala i smanjivanja potencijala za ulaganja, dolazi kao dobra poruka investitorima da će Srbija u narednom periodu održati makroekonomsku stabilnost i otvorenost za ulaganje.

http://www.blic.co.yu/ekonomija.php?id=65463

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
pionir
VIP
VIP
pionir

Broj poruka : 190
Points : -29
Datum upisa : 31.01.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime11/18/2008, 10:39

"Blic" Guverner NBS 18.11.2008.

Da li su privremene mere u Metals banci dale rezultate?

Da je drugačiji tajming, NBS bi drugačije reagovala na tu situaciju. Ne bih da ulazim u to kakvo je korporativno upravljanje, pogotovo u situacijama kad ne postoji jedan strateški vlasnik. Ubeđeni smo da će se naplatiti sav novac koji je NBS obezbedila, devizna sredstva i nekretnine, da neće biti troška za poreske obveznike. U aktivnoj smo potrazi za tim ko će biti budući vlasnik, kao i za tim ko će da preuzme delove aktive. Vreme za to je nepovoljno, a vremena nemamo!
Nazad na vrh Ići dole
Greta
VIP
VIP
Greta

Broj poruka : 1263
Localisation : Bgd
Points : 3128
Datum upisa : 28.05.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime11/21/2008, 02:22

Iz nemačke štampe:

Špigel piše: Najpre svet finansija, zatim auto-industrija, sada i hemijski koncerni: BASF je svoju prognozu o zaradi iznenada morao da smanji za 25 odsto. U međuvremenu je zatvoreno na desetine pogona. Akcije su pale, Dax čak za pet procenata. Sada je već jasno, ova kriza pogađa sve. BASF, hemijski gigant iz Ludvigshafena je direktno pogođen problemima industrije motornih vozila. „Hemijska industrija snabdeva proizvođače automobila, građevinare i tekstilnu industriju. Ako ovim branšama ide loše, to se neizbežno odražava“, kažu ekonomski analitičari.

U SAD, berze u novom šoku

Dow Jones Index je pao za skoro pet odsto i time na najniži nivo od početka invazije na Irak u martu 2003.godine. Američka banka federalnih rezervi propoveda nove katastrofe i time povećava strah od totalnog kolapsa, prenosi Špigl onlajn.

Robert Zolik, predsednik Svetske banke u intervjuu datom Frankfurter algemajne cajtungu preporučuje: "reforma na tržištu novca treba da bude izvedena skalpelom a ne motkom“. FAC piše i o znatno većim zaduženjima nemačke države. Recesija i paketi mera za spasavanje banaka a će u u idućoj godini, pretpostavlja se, izazvati nova zaduženja u iznosu od 18 milijardi evra.

_________________
Samo hrabri pobedjuju
Nazad na vrh Ići dole
pionir
VIP
VIP
pionir

Broj poruka : 190
Points : -29
Datum upisa : 31.01.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime11/21/2008, 23:30

22. Novembar 2008.

Otvoren hotel od milijardu i po dolara


Iako cena nafte pada u Dubaiju nema krize. Tamo je juče otvoren skupoceni hotel vredan milijardu i po dolara, Atlantis Dubai.
Na otvorenje milijardu i po dolara vrednog hotela "Atlantis", stiglo je više od dve hiljade zvezda sa svih strana sveta.

Svečanost otvaranja je koštala 20 miliona dolara. Bila je praćena grandioznim vatrometom, pripremanim pune tri nedelje.

Organizatori kažu kako je to bio najveći vatromet ikada, čak sedam puta veći od onoga s ovogodišnjih Olimpijskih igara u Pekingu.
Nazad na vrh Ići dole
Greta
VIP
VIP
Greta

Broj poruka : 1263
Localisation : Bgd
Points : 3128
Datum upisa : 28.05.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime11/25/2008, 01:43

EBRD: Veća ulaganja zbog krize
10:31 | Izvor: Tanjug
London -- Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da 2009. znatno većim investicijama odgovori na efekte globalne ekonomske krize u centralnoj i istočnoj Evropi.

Predsednik EBRD-a Tomas Mirov je u pismu akcionarima najavio predlog investiranja do sedam milijardi evra u 2009, što je najveća godišnja suma od osnivanja te banke 1991. Predloženim planom je predviđeno povećanje od više od milijardu evra, ili gotovo 20 odsto, u odnosu na postojeće planove za 2009.

Kako investicije Evropske banke obično privlače dodatne finansije od komercijalnih partnera u odnosu od najmanje dva prema jedan, znači da bi ukupne investicije koje bi podstakla EBRD u 2009. mogle dostići 20 milijardi evra, ističe ta banka u saopštenju.

Mirov je najavio ovaj plan povećanja investiranja nakon poziva grupacije 20 najrazvijenijih zemalja (G20) od 15. novembra da međunarodne finansijske institucije reaguju punim kapacitetima na globalnu krizu. Dodatne investicije biće usmerene na sve zemlje u kojima posluje EBRD, pre svega na zemlje zapadnog Balkana i manje razvijene privrede u regionu Kavkaza i centralne Azije.

Takođe, EBRD planira da preokrene sadašnje smanjenje investicija u centralnu Evropu, odgovarajući time pozitivno na specijalni poziv za podršku, upućen iz tog regiona. Do polovine dodatnih planiranih investicija biće stoga usmereno na centralnu Evropu, navedeno je u saopštenju.
Evropska banka je već obećala da će stati uz svoje partnerske banke u tom regionu i ponuditi finansijsku podršku u vidu akcijskog kapitala ili novih zajmova za institucije koje su sposobne na opstanu. Ta banka je akcionar u oko 100 finansijskih institucija u regionu centralne Evrope i kreditor za još 200 takvih institucija.

EBRD je osnovan da bi ukazivao pomoć bivšim komunističkim zemljama srednje i istočne Evrope i Sovjetskog Saveza u transformaciji na tržišnu privredu. S obzirom na to da je transformacija u srednjoj Evropi i pribaltičkim zemljama praktično okončana, banka je aktivnost poslednjih godina preusmerila dalje na istok i na Balkan.

Prošle godine, EBRD je okončao investiranja u Češkoj, a do 2010. planira da završi investicije u još sedam zemalja - Slovačkoj, Poljskoj, Madjarskoj, Sloveniji, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

. :albino: možda se i nama posreći...


_________________
Samo hrabri pobedjuju
Nazad na vrh Ići dole
Greta
VIP
VIP
Greta

Broj poruka : 1263
Localisation : Bgd
Points : 3128
Datum upisa : 28.05.2007

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime11/25/2008, 13:26

Dulić: Francuske firme žele da investiraju u Srbiju Utorak, 25. novembar 2008.


Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je juče da veliki broj firmi iz Francuske želi da ulaže u Srbiju, a naročito u infrastrukturu, sisteme za reciklažu i obnovljive izvore energije.

Dulić boravi u Parizu, gde učestvuje u radu Konferencije posvećene privlačenju stranih investicija u Srbiju.
"Po broju zainteresovanih ljudi koji su danas bili na prezentaciji Srbije i po visini njihovih funkcija u velikim francuskim preduzećima možemo da računamo da će neki od njih svakako doći u Srbiju", kazao je Dulić u telefonskoj izjavi agenciji Beta.

Dulić je naveo da su vođeni razgovori sa firmom Veolija koja je veliki investitor u oblasti obnovljivih izvora energije i reciklaže.

"Oni su zainteresovani da uđu u partnerstvo sa regionalnim deponijama u Srbiji i da otvore reciklažne centre", kazao je Dulić.
Dulić je naveo i da je sastanak održan i sa francuskom firmom Bjui koja je zainteresovana za ulaganja u infrastrukturu Srbije.
"Oni su bili jedna od firmi koja je učestvovala na tenderu za koncesiju za izgradnju autoputa Horgoš-Požega i bili su drugoplasirana firma. Oni se raspituju oko daljih mogućnosti i potencijalnih koncesija koje bi se u Srbije raspisivale", rekao je ministar životne sredine i prostornog planiranja.

On je najavio i da su za danas zakazani razgovori sa nekoliko manjih francuskih firmi koje su aktivne u oblasti želežničkog transporta i izgradnji nekretnina.

Izvor: Biznis


.

_________________
Samo hrabri pobedjuju
Nazad na vrh Ići dole
pionir
VIP
VIP
pionir

Broj poruka : 190
Points : -29
Datum upisa : 31.01.2008

INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   INFO - Berza, Ekonomija... - Page 14 Icon_minitime12/1/2008, 19:54

Besplatne akcije
01. 12. 2008. 15:00 CET --

Odbijeno 33.668 prijava za besplatne akcije

Na osnovu člana 8. stav 1. Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije („Službeni glasnik Republike Srbije”, broj 123/07), člana 202. Zakona o opštem upravnom postupku „Službeni list SRJ”, br. 33/97 i 31/01 i člana 6. stav 2. Uredbe o postupku i načinu evidencije građana koji imaju pravo na novčanu naknadu i na prenos akcija bez naknade „Službeni glasnik Republike Srbije”, broj 3/08 i 31/08, a po podnetim prijavama za upis u evidenciju nosilaca prava, Agencija za privatizaciju donela je Zaključak o odbacivanju prijava za upis u evidenciju nosilaca prava za 33.668 osoba, kao podneta od strane lica koje nije na dan 30. jun 2007. godine imalo prebivalište na teritoriji Republike Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije.
Nazad na vrh Ići dole
 
INFO - Berza, Ekonomija...
Nazad na vrh 
Strana 14 od 24Idi na stranu : Prethodni  1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 19 ... 24  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: BERZA, trendovi, aktuelnosti...-
Skoči na: