BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Kako odlucujete kada nesto da prodate?

Ići dole 
+7
Lilihip
MarkoJTD
Maca
Teletrader
Ris
Atomski mrav
StefanMR
11 posters
AutorPoruka
StefanMR
Dr. Economy
Dr. Economy
StefanMR


Broj poruka : 2983
Points : 2867
Datum upisa : 29.05.2009

Kako odlucujete kada nesto da prodate? Empty
PočaljiNaslov: Kako odlucujete kada nesto da prodate?   Kako odlucujete kada nesto da prodate? Icon_minitimePon 15 Jun - 0:10

Možda nije najsrećnija tema dok traje ova korekcija i većina (nas) se pita "Zašto nisam prodao dok je cena bila na vrhu?"...

Svakakve sam akcije kupio (nisam krio ni koje) za ovih mesec dana trgovanja, ali ništa još nisam prodao.
Kako i na osnovu čega se odlučujete da nešto prodate?
Naravno, lako je odlučiti kada znate pouzdano da će cena sutra da padne 20% i da je akcija shit, ali kad ste kupili nešto što je navodno dobro, i u plusu ste, kako procenite da je vreme da to prodate?
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
Atomski mrav


Broj poruka : 1071
Godina : 46
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

Kako odlucujete kada nesto da prodate? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako odlucujete kada nesto da prodate?   Kako odlucujete kada nesto da prodate? Icon_minitimeSre 17 Jun - 2:37

He, he, zanimljiva tema, odluka zavisi od mnogo faktora. Evo ja cu probati da navedem par.
Izuzimajuci tehnicku i fundamentalnu analizu koje u ovakvim vremenima, pokazalo se u brdo slucajeva, nemaju ama bas nikakve koristi. Naravno, odluka zavisi i od toga jesi li u plusu ili minusu sa deonicom.

Cim jedna akcija zaredja 5,6,7 ili vise dana u plusu, vreme je za prodaju, nikako kupovina, jer vrlo brzo mora doci do odredjene korekcije.
Ponuda i traznja, ukoliko se traznja povuce, ponuda automatski postaje veca te do dovodi do odredjenog pada cene.
Veoma bitan je instinkt i hladna glava, cim osetis da je vreme, izlazis bez razmisljanja sta ce biti sutra pa makar se i prevario.
Najgore od svega je osetiti, znati a ne odreagovati.
Nazad na vrh Ići dole
StefanMR
Dr. Economy
Dr. Economy
StefanMR


Broj poruka : 2983
Points : 2867
Datum upisa : 29.05.2009

Kako odlucujete kada nesto da prodate? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako odlucujete kada nesto da prodate?   Kako odlucujete kada nesto da prodate? Icon_minitimeSre 17 Jun - 3:28

Hvala! Takvim sam se postovima nadao...
Nije cilj ove teme da bude rasprava kao kad orisni pokrene, pa da li je bitna ovolika zarada ili zarada nije bitna, ili mi treba da kupim tetki lek...
Prosto, koji je vaš sistem na osnovu kog odlučite kada ćete da prodate? Osim osećaja, jer se to uglavnom ne uči...
Nazad na vrh Ići dole
Ris
VIP
VIP
Ris


Broj poruka : 1997
Godina : 42
Localisation : Novi Sad
Points : 5019
Datum upisa : 24.12.2007

Kako odlucujete kada nesto da prodate? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako odlucujete kada nesto da prodate?   Kako odlucujete kada nesto da prodate? Icon_minitimeSre 17 Jun - 6:37

Pozdravljam mog druga i saborca Stefana :respect:
Evo i ja bi da ovde ostavim neki svoj komentar mozda glup a mozda i pozitivan!
Pukao sam na berzi To jes kada bi sada prodao te akcije koje imam bio bi u velikom minusu.
Naucio Sam dosta toga za ove tri godine i shvatio da sam u padu koji je iza mene bio, mogao danas da budem i manjem minusu ili nuli i sa nekolko stotina akcija vise!!!
E greske su bile: Berza dok je padala imala je i skokove 30% do 50% i onda odma posle toga se vracala na staro i ispod toga I uvek sam hteo da tada prodam ali djavo nije dao! to se desavalo 7-8 puta znaci akcija je 100din skoci 130 i odma napolje pa je kubis na 50 i prodas na 70 i tako ....!
Mora sebi prvo da se odredi kolki minus mozes da istrpis -10;-20%... a tako i koliki +30% +50% Netreba biti alav jer sve sto skoci i u naj boljem vremenu 30% pasce bar 10% pa opet 30%! ili u naj gorem slucaju ako ta akcija nastavi skok kupiti drugu koja ima potencijala za rast.
Moram da se pohvalim da mi je prvi put u zivotu ovo uspelo (usr.lo) da osetim spic :titanic:
I ako nadjete neke moje komentare napisao sam da je akcije trebalo prodati u junu kupiti u avgustu prodati u decebru pred preseke i kupiti u januaru i cekati par godina!! (Setite se proslog decebra kada je sve bilo crno skoka aika nprm 30%)
Nevalja ni dok akcija pada da se non stop dokupljuje jer ostanes bez para i onda ona nastavi pad a ti :curac: nego jedan deo ispred sebe prodavati a iza sebe kupovati. Napr. Na soji sam isprtio sve padove do 4000din i onda nema para i :curac: A mislim i kada raste treba dokupljivati i ponderistai a iza sebe prodavati i praviti zaradu.
I nikada za sve pare prvi dan kupiti jer neznas da li ce biti + ili -
Nadam se da nisam smorio! :icecream: Inace ovde sam naveo neka moja iskustva i iskustva jednog jako pametnog investitora jednog Huda! :wave1: :wave1: :wave1:
Nazad na vrh Ići dole
https://www.youtube.com/watch?v=cu_EeCdckgI
StefanMR
Dr. Economy
Dr. Economy
StefanMR


Broj poruka : 2983
Points : 2867
Datum upisa : 29.05.2009

Kako odlucujete kada nesto da prodate? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako odlucujete kada nesto da prodate?   Kako odlucujete kada nesto da prodate? Icon_minitimeSre 17 Jun - 7:17

Što se mene tiče, vrlo je korisno to što si napisao!!! :)
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader


Broj poruka : 994
Points : 2799
Datum upisa : 04.09.2008

Kako odlucujete kada nesto da prodate? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako odlucujete kada nesto da prodate?   Kako odlucujete kada nesto da prodate? Icon_minitimeUto 1 Sep - 20:08

Džaba sve znanje i umeće, ako vas ne prati i malo „ćorave sreće”, govorio je svojevremeno guverner NBJ Dragoslav Avramović, popularni deda Avram.

U uslovima ograničenih informacija i nepostojanja kvalifikovanih rejting organizacija, koje bi na osnovu ekonomskih i drugih parametara ocenjivale emitente akcija, odnosno rizik ulaganja, mali akcionari u Srbiji,ukoliko ne žele da se uzdaju u varljivu „ćoravu sreću”, mogu da donesu investicionu odluku o prodaji ili kupovini akcija prateći cenovnike akcija.

– Oni upućeniji trebalo bi da gledaju finansijskei druge izveštaje kompanija emitenata akcija, koji su sve više zastupljeni na sajtu Beogradske berze, i strukturu vlasništva u Centralnom registru hartija od vrednosti, kaže mr Vladimir Zakić, predavač na Višoj poslovnoj školi u Novom Sadu.

Prisustvo dominantnog akcionara (izuzimajući državu) može da značida u skorije vreme neće biti značajnijeg trgovanja, a time ni veće promene cena akcija. Ašarolika vlasnička slika u kojoj su zastupljeni portfolio i drugi institucionalni investitori i mali akcionari ukazuje na potencijalna poskupljenja, jer je po pravilu reč o likvidnijim akcijama koje su izložene zakonima ponude i tražnje.

Veliki problem je što se zbog nelikvidnosti na srpskoj berzi dešavaju „bure u plićaku”, odnosno velike cenovne oscilacije, pa bi investitori trebalo, pre svega, da tipuju na kompanije čije su akcije likvidne, tako da u svakom trenutku mogu da ih kupe ili prodaju.

Jer, džaba bogatstvo ako ima akcije atraktivnih ,,spavača” čijim se akcijama ne trguje, zbog dominantnog vlasnika nezainteresovanog za promet. U tom slučaju akcionare je snašla jevrejska kletva „dabogda imao dukat velik kao kuća, pa niti ga mogao trošiti, niti nositi već sedeti kraj njega i plakati”.

–Od presudnog značaja za investitora je praćenje kapitalnih investicija preduzeća i izvora njihovog finansiranja. Tako, na primer, ukoliko komercijalne banke ili međunarodni finansijske institucijedaju kredite za razvoj određenoj akcionarskoj firmi, to je siguran znak da je rizik plasiranja novca nizak. Time bi trebalo da se rukovode i sitni ulagači – smatra Zakić.

Premda se mnogima koji su u minule dve godine krize ulagali u akcije srpskih preduzeća na berzi taj posao nije isplatio, već je, najčešće doneo čist gubitak, čini da je berza kockarnica, ona to nije. Ulaganje na berzi zahteva znanje, stručnost i dobru obaveštenost, kao i strpljenje, jer nije kratkoročan posao, po principu „uđeš – izađeš, i gotovo”.

Investitor bi trebalo da ima jasnu viziju željenog prinosa i da pritom ne bude alav u očekivanju premije iz snova.

Uz to, ne treba držati „sva jaja u istoj korpi”, već imati razuđen portfolio hartija od vrednosti (akcije raznih emitenata i državne papire) za šta, međutim, treba dosta novca. Još su prvi srpski berzanski špekulanti govorili da ,,onaj ko želi da mirno spava – kupuje obveznice, a ko hoće dobro da jede ulaže u akcije”.

Zbog nedovoljne upućenosti mali investitori u Srbiji, međutim, prave klasičnu grešku i panično prodaju akcije kad im pada cena, a kupuju kad raste.

Neznanje i brzopletost bi posebno mogli da im se „olupaju o glavu” ako oko četiri miliona građana dobiju obećane besplatne akcije, ukoliko ne shvate da je reč o vrednom poklonu prema kojem se treba odnositi domaćinski.
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1861
Godina : 47
Localisation : Sombor
Points : 5149
Datum upisa : 27.05.2007

Kako odlucujete kada nesto da prodate? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako odlucujete kada nesto da prodate?   Kako odlucujete kada nesto da prodate? Icon_minitimePon 1 Feb - 2:25

You can control your emotions by:


Not overtrading. In the search for better results or to limit loss, investors tend to overtrade and so wind up paying too much in commissions or getting whipsawed by short term gyrations of the market.

Not taking too much risk. Greed causes investors to take too much risk, either through options, leverage or investing in risky companies or by taking positions that are too large to be comfortable.

Not looking back at "I could’ve made $X." Successful traders don’t go back and look at trades they have sold to see how they "would’ve done." When a trade is over, it’s over. They don’t do postmortems to see if they were "right" or "wrong" about the market.

Not selling their winners too soon and so missing out on further gains.

Not hanging on to losers too long. Most investors find it’s hard to admit they were wrong and so lose more than they should or could. Ego plays a big role here. People want to be right, but "hang on, it’ll come back" is not an investment strategy. Just ask anyone who still owns some of the darlings of the dot.com boom and bust.

Not putting your ego into your trading. Pride in a good trade is as harmful as shame or anger or grief over a bad trade. Some trades will go well. Some trades won’t go well. It has nothing to do with the investor’s intellect or self worth.

Finding a good plan and stick with it. A great batter in baseball only succeeds four out of ten times at the plate. Investing is a marathon, not a sprint.
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD


Broj poruka : 1164
Godina : 35
Points : 3673
Datum upisa : 19.10.2009

Kako odlucujete kada nesto da prodate? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako odlucujete kada nesto da prodate?   Kako odlucujete kada nesto da prodate? Icon_minitimePon 1 Feb - 4:30

Naked Trader?
Nazad na vrh Ići dole
Lilihip
Member
Member
Lilihip


Broj poruka : 838
Godina : 48
Localisation : Bugojno
Points : 2807
Datum upisa : 13.05.2009

Kako odlucujete kada nesto da prodate? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako odlucujete kada nesto da prodate?   Kako odlucujete kada nesto da prodate? Icon_minitimeSre 10 Feb - 23:13

Moja je filozofija ne prodajem dok me ne nateraju, a do sada me Babic dva puta nateravao, jednom +1kEUR, drugi put -500EUR.

U martu prosle godine sam bio na -50%, sad je to minus od 30-ak%, a u planu mi je da ove godine izadjem iz crvenog, sto i vama zelim :)

A posto je tema kada prodati, sve cu likvidirati kad budem dobar bar 30-40% u totalu, in the meantime ne bezim od presipanja (kako bi pokrio vidjeni loss od MPC spavaca)
Nazad na vrh Ići dole
Greta
VIP
VIP
Greta


Broj poruka : 1280
Localisation : Bgd
Points : 3147
Datum upisa : 27.05.2007

Kako odlucujete kada nesto da prodate? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako odlucujete kada nesto da prodate?   Kako odlucujete kada nesto da prodate? Icon_minitimePon 24 Jan - 12:35

Mistakes Traders Make

Sastoji se iz pet delova, ovde je 4. deo koji se meni ucinio najzanimljivijim

https://www.youtube.com/watch?v=D6yID0j6wVI&NR=1


_________________
Samo hrabri pobedjuju
Nazad na vrh Ići dole
Orisni
Our family
Our  familyBroj poruka : 156
Points : 367
Datum upisa : 06.01.2009

Kako odlucujete kada nesto da prodate? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako odlucujete kada nesto da prodate?   Kako odlucujete kada nesto da prodate? Icon_minitimePet 28 Jan - 1:02

StefanMR ::
Nije cilj ove teme da bude rasprava kao kad orisni pokrene
:) Ne mogu da verujem da vi komentarisete sta i kako Orisni prica cak i ovde. Da li vas Orisni nervira? Ako je tako, recite slobodno, jer Orisnom nije problem da se povuce sa diskusija.

Kad prodati, akcije? Videti sta ti pise u planu investiranja: Kad treba da rebalansiras iz akcija u fiksan prinos ili da prelazis iz akcija u fiksan prinos radi smanjenja rizika?
Nazad na vrh Ići dole
Nemesis
VIP
VIP
Nemesis


Broj poruka : 791
Godina : 40
Points : 3448
Datum upisa : 11.02.2010

Kako odlucujete kada nesto da prodate? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako odlucujete kada nesto da prodate?   Kako odlucujete kada nesto da prodate? Icon_minitimeNed 20 Feb - 7:20

Poenta cele price je sa koliko ste profita zadovoljni.. 10%, 20%, 30% sa toliko i izlazite.. Ja sam imao jedan zestok promasaj na NYSE u smislu preranog izlaska iz hartije. Naime u pitanju je XING (bave se preradom rude i mobilnom telefonijom od) ulaz mi je bio 1,89$ a izasao sam na 2,36 a on je za dva dana dosao na 3,97 udrimile . Dok je on rasturao na gore ja sam cupao kosu ali posle svega mi je drago sto sam ipak izasao... inace on je sad na nivou od 2,55
Nazad na vrh Ići dole
BoS
VIP
VIP
BoS


Broj poruka : 479
Points : 1359
Datum upisa : 05.01.2008

Kako odlucujete kada nesto da prodate? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako odlucujete kada nesto da prodate?   Kako odlucujete kada nesto da prodate? Icon_minitimeNed 20 Feb - 8:44

Čini mi se da je pravi problem kada izađeš prekasno - sa gubitkom, ili kada zbog "izbegavanja" gubitka neplanirano postaneš "jaaako dugoročni investitor" (skraćeno JADI od ).
Mnogo je manji problem ako izađeš prerano - sa dobitkom, makar i manjim od onog koji se mogao dočekati.
Nazad na vrh Ići dole
 
Kako odlucujete kada nesto da prodate?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Kako je Amerika postala imperija...i kako ce propasti?
» Naftna Industrija - NIIS 8. DEO

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Sve vrste berzanskih analiza-
Skoči na: