BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??

Ići dole 
5 posters

Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??
- ima, ali je drži u tajnosti
Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Vote_lcap33%Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Vote_rcap
 33% [ 13 ]
- nema
Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Vote_lcap58%Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Vote_rcap
 58% [ 23 ]
- nema strategiju, jer nema ni krize
Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Vote_lcap9%Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Vote_rcap
 9% [ 4 ]
Ukupno Glasova : 40
 
Zatvoreno sondiranje

AutorPoruka
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2912
Godina : 45
Localisation : N.BGD
Points : 5419
Datum upisa : 22.05.2007

Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Empty
PočaljiNaslov: Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??   Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Icon_minitimeSub Mar 07, 2009 5:38 pm

Završeno je "savetovanje" ministara, predsednika, ekonomiskih stručnjaka i poslovnih ljudi.
Osim što su razgovarali, skijali se se i svirali... jesu li se nešto dogovorili?

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1681
Godina : 51
Points : 2974
Datum upisa : 16.12.2007

Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Empty
PočaljiNaslov: Re: Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??   Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Icon_minitimeČet Mar 19, 2009 1:34 pm

Predsednik Upravnog odbora Societe Generale banke u Srbiji Goran Pitić izjavio je da zabrinjava podržavljenje privrede i društva u koje Srbija upada.
"Na primer, još ne vidim spremnost da se izvrši departizacija države, a to su najveći troškovi u sistemu jer ne dozvoljavaju reforme. U sadašnjim uslovima, to smanjuje produktivnost svih sektora privrede i ukupne ekonomije", rekao je Pitić za novi broj Magazina Biznis koji izlazi 20. marta.

Država je, kako je precizirao, neuredan platiša, ima ogromna dugovanja koja se multiplikativno uvećavaju, ne plaća onima koji su gradili, ne vraća porez na dodatu vrednost i bitno doprinosi nelikvidnosti preduzeća.

Građani Srbije, prema njegovim rečima, imaju državu koja svakog dana sve više poskupljuje zato što povećava administraciju, zato što troši na putovanja koja ničemu ne služe, što ima parlament koji neefikasno radi, što su lokalne vlasti postale replika republičkih vlasti, što ima agencije za koje se ne zna čemu služe.

:clap: :clap:

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2912
Godina : 45
Localisation : N.BGD
Points : 5419
Datum upisa : 22.05.2007

Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Empty
PočaljiNaslov: Re: Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??   Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Icon_minitimePet Mar 20, 2009 12:52 am

Porez na visoke plate i veći PDV
U Vladi Srbije ne poriču da se i o toj mogućnosti u protekla tri dana razgovaralo, ali, samo kao o jednoj od mogućnosti
Postoji ideja o uvođenju privremenog solidarnog poreza, prema kojoj bi bogatije stanovništvo plaćalo veći porez, da bi oni koji ostanu bez posla mogli da pokriju troškove, izjavila je juče novinarima ministarka finansija Diana Dragutinović. Ona tvrdi da nije reč o porezu na luksuz ili imovinu, već o porezu na lična primanja „onih ljudi za koje država utvrdi da su po nekom kriterijumu...

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/index.1.lt.html

Ima i onaj vic o Srpskoj vladi:
Nadje se srpska vlada u pustinji,
Prvi dan budu zbunjeni.
Drugi dan odrze sednic.
Treći dan odluče da pesak poskupi !!
lol!

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
Milos86


Broj poruka : 2213
Godina : 36
Localisation : Nish
Points : 1299
Datum upisa : 20.05.2007

Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Empty
PočaljiNaslov: Re: Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??   Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Icon_minitimeSre Mar 25, 2009 11:59 am

Ima tako sto ce cela Srbija da radi za dzabe dok ne prodje kriza
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1681
Godina : 51
Points : 2974
Datum upisa : 16.12.2007

Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Empty
PočaljiNaslov: Re: Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??   Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Icon_minitimeČet Mar 26, 2009 6:03 pm

Cvetković: Situacija je ozbiljna, ali Vlada ima program
Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je u četvrtak da je
ekonomska situacija u Srbiji ozbiljna, ali da Vlada Srbije ima
program za ublažavanje posledica ekonomske krize.


:cheers: Znači IMAJU PLAN !!! :D

:D

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1681
Godina : 51
Points : 2974
Datum upisa : 16.12.2007

Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Empty
PočaljiNaslov: Re: Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??   Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Icon_minitimeNed Mar 29, 2009 6:41 pm

1. Plate
Januarska plata u javnom sektoru, koji broji više od pola miliona, u proseku je 35.000 dinara.
U lokalnoj upravi ima viška od 8.000 do 10.000 ćata. Nadležni, umesto da im daju otkaz, samo što ih ne mole da postanu tehnološki višak i uzmu debele otpremnine – 550.000 dinara i još 15.000 dinara po godini staža.
Javna potrošnja, često pominjani termin, glavni je rezervoar iz koga se može obezbediti oko sto milijardi dinara za prazan budžet. Ova vrsta potrošnje 2006. bila je 900 milijardi, a prošle 1.200. Samo plate u javnom sektoru u istom periodu veće su za 50 odsto, izdvajanje za plate je povećano sa 200 na 300 milijardi. Ali Vlada Srbije ne želi da štedi na platama državnih službenika, kao što su, na primer, uradili Hrvati.

2. Skupština, vlada
Srbija ima 250 poslanika, a svaki od njih državu košta godišnje oko 55.000 evra. Dnevnice su doskoro isplaćivane i za sastanke poslaničkih klubova i za prisustvo na skupštinskim odborima. Tu je i naplata troškova za prevoz, često bez dokumentacije, odvojeni život, ali i besplatan prevoz i oslobađanje od putarine.
Naša zemlja ima i jednu od najglomaznijih vlada u regionu, sa čak 25 ministara. Njih opslužuje više od 220 sekretara, pomoćnika i savetnika. Srbija ima 29 okruga, a za njihovo funkcionisanje ove godine budžetom je obezbeđeno 409,6 miliona dinara. Od ovog iznosa za plate načelnika i službenika okružnih uprava obezbeđeno je 195,26 miliona dinara. Uprave svih okruga imaju između 500 i 700 zaposlenih. Niko tačno ne zna čemu služi ova administracija sem zbrinjavanju partijskih kadrova.

3. Penzije
Vraćanje penzija na nivo pre povećanja krajem prošle godine uštedelo bi državi 48 milijardi dinara. Stručnjaci su upozoravali da novca za povišicu nema, jer i to povećava javnu potrošnju. Trebalo je da dođe MMF da nam to kaže. Mogle su biti povećane samo one penzije koje su izrazito niske.

4. Porezi
Oko 60.000 preduzeća u Srbiji koja su u blokadi duguje čak 218 milijardi dinara. Zašto se ne pokreće stečaj, pitanje je za državu jer polovinu duga potražuje Poreska uprava.
Država novim merama hoće da poveća poreze i tako obezbedi 34 milijarde dinara. Nije jasno zašto mora da pravi nove poreze ako postojeće ne naplaćuje. Zna se da je samo prošle godine utajeno 13 milijardi dinara, ili više od 130 miliona evra, mada nadležni kažu da je cifra verovatno znatno veća. Svakog dana građani mogu da se uvere prilikom kupovine da u mnogim radnjama ili kafićima ne dobijaju račun, što znači da gazda ne plaća porez.
Porez na dohodak, odnosno za one bogatije, u Srbiji je 10, odnosno 15 odsto, dok u drugim zemljama za one najbogatije dostiže i 70 odsto.
Slično je i sa dažbinama za posedovanje džipova, jahti ili aviona. Vlada se, istina, setila poreza na luksuz, ali od njega planira samo tri milijarde dinara prihoda.
Poslanici, ali i ministri i sudije sa milionskim naknadama za rad u Republičkoj izbornoj komisiji neće platiti porez na dohodak.

5. Javna preduzeća
Umesto da zabrani isplatu bonusa i odredi visinu plata direktora i članova upravnih odbora u javnim preduzećima, država im je poslala zaključak u kome im kaže da treba da štede. Slično im je poručila i u vezi s reprezentacijom i korišćenjem službenih automobila i platnih kartica. Javne nabavke nije ni spominjala, a preko njih se godišnje odliju milijarde dinara.
Glavni gubici u JP nastaju zbog toga što je urađeno malo u restrukturiranju, liberalizaciji poslovanja i privatizaciji.
Samo EPS-u potrošači duguju 43 milijarde dinara. Ima dosta dužnika koji duguju ogromne sume. Tako, oko sedam hiljada domaćinstava u Beogradu duguje po više od 100.000 dinara. Šta je vlast učinila da naplati ova potraživanja? A koliko sutra iz budžeta će se finansirati gradnja dve elektrane. Da su ova sredstva naplaćena makar i prinudno, deo bi se slio i u praznu državnu kasu.

6. Imovina
Vlada Srbije troši milione da iznajmi kancelarije sa svoje službenike jer nema „gde da ih smesti“. Država ne zna, niti radi nešto da sazna šta je sve u njenom vlasništvu širom zemlje, ko to koristi i pod kojim uslovima. Ništa nije ništa urađeno da se lokalne samouprave i javna preduzeća širom Srbije nateraju da prijave državnu imovinu koju koriste. Kako Vlada Srbije upravlja državnom imovinom, pokazuje i slučaj državnih stanova. Ukupno, Vlada ima u vlasništvu 128 stanova, ali čak 106 ne koristi jer su uzurpirani. Samim tim nema od njih prihode, a ima rashode za iznajmljivanje.

7. Legalizacija
Širom Srbije ima od 400.000 do miliona bespravno izgrađenih objekata. Cena za legalizaciju kretala se od pet do 250 evra po kvadratu. Država je i ovde mogla da poveća svoje prihode od nekoliko stotina miliona evra. Popis je počeo 2003. godine, ali je do danas legalizovano tek desetak odsto prijavljenih objekata.

8. Imetak kriminalaca
Zakon o oduzimanju imovine stečene organizovanim kriminalom važi od 1. marta. Može se samo naslutiti koliko bi novca na ovaj način moglo da se prikupi. Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo je da formira specijalnu jedinicu za finansijske istrage koja će imati čak 125 ljudi, a Ministarstvo pravde Direkciju za upravljanje oduzetom imovinom, sa 25 zaposlenih. Zasad specijalna jedinica, koja bi trebalo da otkriva spornu imovinu i prikuplja dokaze, nije formirana.

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1681
Godina : 51
Points : 2974
Datum upisa : 16.12.2007

Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Empty
PočaljiNaslov: Re: Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??   Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Icon_minitimePon Mar 30, 2009 7:51 pm

“Moraćemo da donosimo teške odluke, zbog kojih ćemo gubiti popularnost, ali uveren sam da će, kada sve ovo prođe, građani reći da smo zaslužili njihovu podršku”, rekao je Tadić na izbornoj skupštini Sandžačke demokratske partije za grad Beograd.

i još:

“Tražim od građana strpljenje, jer plahovite mere neće nam doneti sreću”, rekao je predsjednik Srbije.
:drunken:

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1681
Godina : 51
Points : 2974
Datum upisa : 16.12.2007

Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Empty
PočaljiNaslov: Re: Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??   Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Icon_minitimeUto Maj 05, 2009 4:43 pm

Friz ::
Cvetković: Situacija je ozbiljna, ali Vlada ima program
Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je u četvrtak da je
ekonomska situacija u Srbiji ozbiljna, ali da Vlada Srbije ima
program za ublažavanje posledica ekonomske krize.
:cheers: Znači IMAJU PLAN !!! :D

Rezervni plan imamo i on je deo programa sa MMF-om. Ako bude potrebno, dodatno ćemo umanjiti rashode, ali i pokušati da poboljšamo naplatu poreza, posebno PDV, kod kog je pokušaj utaje najveći", rekla je Dragutinovićeva za "Večernje novosti".

Kako sad OVO?? scratch
Imaju i "olan" i "rezervni plan" ??
lol!

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki


Broj poruka : 5376
Localisation : Centar grada
Points : 6821
Datum upisa : 21.05.2007

Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Empty
PočaljiNaslov: Re: Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??   Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Icon_minitimeUto Maj 05, 2009 5:40 pm

Rekla bih da se oni super provode :no:

Mačak Miša bend
Vrhunski bend za svadbe, zabave, žurke, veselja, rodjendane, krštenja.
www.macakmisa.com

cat

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
naivni subjekt
Just looking
Just lookingBroj poruka : 27
Points : 71
Datum upisa : 30.05.2011

Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Empty
PočaljiNaslov: Re: Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??   Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Icon_minitimePon Jun 06, 2011 6:34 pm

Friz ::
Cvetković: Situacija je ozbiljna, ali Vlada ima program...

:cheers: Znači IMAJU PLAN !!! :D
:D
Da, jedini plan, potvrđen vremenom, jeste plan besomučne pljačke Srbije. A Mirko, naš premijer (?), to dobro zna!!
Nazad na vrh Ići dole
naivni subjekt
Just looking
Just lookingBroj poruka : 27
Points : 71
Datum upisa : 30.05.2011

Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Empty
PočaljiNaslov: Re: Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??   Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Icon_minitimePon Jun 06, 2011 6:40 pm

Friz ::
Predsednik Upravnog odbora Societe Generale banke u Srbiji Goran Pitić izjavio je da zabrinjava podržavljenje privrede i društva u koje Srbija upada...
:clap: :clap:

Kakav snažan & lucidan um, plus zabrinutost za sudbinu "šire društvene zajednice"! A zna Goran pravu istinu, zna! halil
Nazad na vrh Ići dole
naivni subjekt
Just looking
Just lookingBroj poruka : 27
Points : 71
Datum upisa : 30.05.2011

Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Empty
PočaljiNaslov: Re: Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??   Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize?? Icon_minitimePon Jun 06, 2011 7:38 pm

Friz ::
“Moraćemo da donosimo teške odluke, zbog kojih ćemo gubiti popularnost, ali uveren sam da će, kada sve ovo prođe, građani reći da smo zaslužili njihovu podršku”, rekao je Tadić na izbornoj skupštini Sandžačke demokratske partije za grad Beograd.
i još:
“Tražim od građana strpljenje, jer plahovite mere neće nam doneti sreću”, rekao je predsjednik Srbije.
:drunken:

Sa ove distance (06.06.2011.), ovo zvuči već - PERVERZNO!!
Nazad na vrh Ići dole
 
Da li srpaska vlada ima strategiju izlazka iz krize??
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Indikatori krize

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Glasacka kutija-
Skoči na: