BELEX Club
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 SVET ŠPEKULACIJA...

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
AutorPoruka
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader

Broj poruka : 964
Points : 2728
Datum upisa : 05.09.2008

SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: SVET ŠPEKULACIJA...   SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Icon_minitime7/29/2019, 16:11

Krajem 2016. godine Međunarodni monetarni fond je „Dojče banku“, multinacionalnu korporaciju sa nacionalnim imenom, označio kao najveću prijetnju globalnom finansijskom sistemu.

„Dojče banka“ je finansijski gigant sa preko sto hiljada zaposlenih i poslovanjem u više od sedamdeset država svijeta. Na našim prostorima, u svijetu bankarstva, ona je u statusu boga svemogućega. Narodna banka Srbije joj plaća za čuvanje državnih deviznih rezervi. Ona je i garant svih međubankarskih transakcija, usljed čega ubira proviziju čak i kada, preko banke, građanin plaća svoje mjesečne račune.

Klaus Verner Lobo i Hans Vajs, austrijski istraživački novinari („Crna knjiga korporacija“), pokušali su da saznaju da li „Dojče banka“ plaća porez svojoj državi i kako se on obračunava.

Ustanovili su da javnih podataka nema, iako bi ih moralo biti, posebno u tako uređenoj državi, zasnovanoj na vladavini prava i principu demokratske transparentnosti. Zvaničnici banke su šturo odgovorili da je to pitanje u domenu poslovne tajne (!?), što će jedino reći da oni ne plaćaju porez. Uz to, zaključili su da je njihovo knjigovodstvo toliko komplikovano i nerazumljivo, da ga možda shvata jedino privatna revizorska kuća, koja samo za „Dojče banku“ vrši zvaničnu reviziju. Što će, opet, jedino reći da nema ni oficijelne revizije. Tako da o toj banci javnost zna samo ono što ona kaže o sebi, uz nepostojanje ikakve mogućnosti provjere.

Američko Ministarstvo pravde je 2015. godine ovu banku kaznilo sa 14 milijardi dolara zbog prevara u kreditima vezanih za američko tržište nekretnina u vremenu od 2005-2007. godine. „Dojče banka“ je prihvatila sporazum sa Ministarstvom pravde i izjavila da će kaznu platiti, iako nije ni priznala niti negirala krivicu. Istovremeno, izjavila je da nema dovoljno novca i da traži pomoć u plaćanju. Menadžment banke je objavio da je za potrebe parničnih postupaka koji se vode protiv banke rezervisao „samo“ 6,2 milijarde dolara.

Prema pisanju londonskog „Gardijana“, protiv ove banke se tada vodilo sedam hiljada pravnih postupaka, a sredstva namijenjena za tu svrhu nisu mogla da plate ni polovinu jedne jedine kazne. U međuvremenu, broj tužbi je narastao na osam hiljada.

Pokazatelj finansijske snage kompanije TCE (Tangible Common Equity) je mjera sposobnosti banke da apsorbuje gubitke prije nego li objavi nesolventnost. On je za „Dojče banku“ iznosio samo 2,9 odsto, što znači da bi u slučaju likvidacije banke ulagači mogli da računaju na povraćaj manje od tri na svakih uloženih stotinu dolara.

Najveće čudo u bilansima ovog finansijskog monstruma predstavlja vlasništvo nad 42 triliona dolara knjigovodstveno vrijednih finansijskih derivata. To je iznos, koji je 14 puta veći od BDP-a Njemačke i dva puta veći od BDP-a cijele EU. Američka banka „Leman braders“ je imala dvadeset puta manju izloženost svojih bilansa ovim toksičnim hartijama od vrijednosti prije nego li je (2008. godine) utjerana u stečaj i cijeli svijet gurnula u krizu.

Osim što je trgovala derivatima, „Dojče banka“ se bavila i virtuelnom trgovinom doslovno svim i svačim. Zlatom i drugim metalima, obogaćenim uranijumom, nekretninama…

Vrijednost akcija „Dojče banke“ je u stalnom padu. Od istorijskog maksimuma od 160 dolara po akciji, postignutog u 2007. godini, juče je berzanska trgovina zaključena po cijeni od 7,7 dolara po akciji.

Upravo ta i takva „Dojče banka“ predstavlja idealan poligon za unutaramerički obračun. Tim prije, jer su sve prilike da će konačni ceh oko ove banke platiti Njemci, Evropljani, ali i sam evro kao dolaru konkurentna valuta.
Nazad na vrh Ići dole
FatCat
Member
Member
FatCat

Broj poruka : 636
Points : 1503
Datum upisa : 14.12.2008

SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: SVET ŠPEKULACIJA...   SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Icon_minitime8/5/2019, 16:00

Nemački tužioci saopštili su danas da su podigli optužnicu protiv bivšeg izvršnog direktora Audija Ruperta Štadlera, koji je pod istragom zbog njegove uloge u Folksvagenovom skandalu sa manipulacijama emisijom štetnih gasova.

Državno tužilaštvo u Minhenu je saopštilo da se Štadler i još trojica optuženih terete za lažne sertifikate i kriminalne prakse u oglašavanju.

Trojica optuženih se sumnjiče da su razvili motore u koje su ugradili uređaje za manipulacije na testovima merenja emisije štetnih gasova, korišćene u automobilima marke "audi", "folksvagen" i "porše", dodaje se u saopštenju tužilaštva, a prenosi agencija Rojters.

Među optuženima su i bivši menadžer Audija i Poršea, Volfgang Hac, kao i dvojica inženjera, tvrdi nekoliko izvora upoznatih sa postupkom.

"Optuženi Štadler se tereti da je najkasnije od kraja septembra 2015. godine bio upoznat sa manipulacijama, ali da, nakon toga, nije sprečio prodaju spornih vozila marke audi i VW", navodi tužilac.

_________________
Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam bio premijer !!
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5327
Localisation : Centar grada
Points : 6706
Datum upisa : 21.05.2007

SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: SVET ŠPEKULACIJA...   SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Icon_minitime9/24/2019, 20:22

Optuženi direktori Folksvagena zbog manipulacija na tržištu!

Nemačko tužilaštvo podiglo je krivične tužbe zbog manipulacije berzanskim akcijama protiv direktora Folksvagena Herberta Disa, bivšeg direktora Martina Vinterkorna i predsednika Hansa Ditera Peča.

Optužnice su podignute u vezi sa skandalom varanja na testovima emisija motornih gasova.

Oni su optuženi da namerno nisu na vreme obavestili investitore o finansijskim posledicama skandala, saopštilo je tužilaštvo u Braunšvajgu.

Tužilac je naveo da Dis, Vinterkorn i Poč nisu dali investitorima odgovarajuće podatke o finansijskim implikacijama skandala koji je izbio u septembru 2015. godine, kada je otkriveno da je softver u automobilima programiran da prikazuje manju emisiju štetnih izduvnih gasova dizel motora.

U optužnici se navodi da trojica optuženih nisu izneli sve detalje onda kada su im postali poznati, već su prvo pokušali da se nagode sa američkim vlastima, čime su naneli štetu investitorima u kompaniji koji nisu mogli da donose odgovarajuće odluke o kupovini ili prodaji akcija.

Tužilaštvo ima težak zadatak, jer ne samo da mora da dokaže da nisu na vreme reagovali, već i da su to namerno uradili.
Ako to uspeju da dokažu VW će morati da isplati pozamašnu sumu akcionarima, koji i onako smatraju da su namerno oštećeni i vode svoje sudske postupke protiv VW.
Kazna za ovo delo može da bude i kazna zatvora do 5 god. ali se obično završi sa manjom i uslovnom kaznom uz veću novčanu kaznu.

P.S. Danas je sud kaznio i Mercedes Benc sa 850 miliona evra.
Firma je najavila da se NEĆE žaliti na ovu kaznu.
U javnosti se smatra da je tu bila nagodba u igr.
I pored toga, i Porše i Mercedes mogu dodatno da budu kažnjeni.

kafa

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5327
Localisation : Centar grada
Points : 6706
Datum upisa : 21.05.2007

SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: SVET ŠPEKULACIJA...   SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Icon_minitime9/30/2019, 21:46

Pred nemačkim sudom danas je počelo suđenje po tužbi oko 470.000 kupaca koji od proizvođača automobila Folksvagen traže obeštećenje zbog kupovine vozila u koja je ta kompanija ugradila softver za varanje na testovima izduvnih gasova.

U procesu, koji je u ime stotina hiljada vlasnika dizel vozila pokrenuo Savez organizacija nemačkih potrošača, primenjuju se prošle godine usvojena pravila koja omogućavaju podnošenje kolektivne tužbe.

Novi sistem je uveden delom i zbog skandala u vezi s Folksvagenovim korišćenjem softvera za isključivanje kontrole emisije gasove tokom vožnje, a ta kontrola se uključuje samo kada su vozila na testiranju, što je otkriveno 2015. godine.

Sud u Braunšvajgu proglasio je danas tužbu dozvoljenom, javila je agencija DPA, ali je nagovestila da će tužioci imati puno posla kako bi dokazali tvrdnje.

Sudija Mihael Nef je sugerisao da bi dve strane trebalo da razmotre dogovor o poravnanju koje je „moguće, mada veoma teško“.

Nef je rekao da će sud morati da odluči da li su vlasnici vozila pretrpeli štetu od samog softvera za varanje ili od kasnije uvedenih zabrana vožnje starijih dizel automobila u nekim oblastima.

On je naveo da je u većini slučajeva nastavljeno korišćenje automobila.

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
FatCat
Member
Member
FatCat

Broj poruka : 636
Points : 1503
Datum upisa : 14.12.2008

SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: SVET ŠPEKULACIJA...   SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Icon_minitime10/1/2019, 01:31

Ako ovo prođe u Nemačkoj, svi vlasnici VW u Evropi, a time i u Srbiji imaće pravo na nadoknadu.
VW je prevario kupce jer je tvrdio da im prodaje ekloške dizel automobile, kupci su im verovali.

Dakle: klasična prevara.

_________________
Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam bio premijer !!
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5327
Localisation : Centar grada
Points : 6706
Datum upisa : 21.05.2007

SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: SVET ŠPEKULACIJA...   SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Icon_minitime2/14/2020, 22:04

oko 460.000 vlasnika VW automobila je tužilo firmu i taži otštetu jer ih je VW lagao kada im je prodavao dizel automobile.
Sada VW ponudio vansudsku nagodbui tako što bi ukupno isplati vlasnicima dizela u Nemačkoj (samo u Nemačkoj?) nešto više od 800.000.000 evra.
Ponuda je odbijena.

P.S. Kineske firme i fondovi pojačano kupuju akcije Dajmler Benca, oni su već vlasnici izvesnog broja akcija, ali se Nemci plaše da sada žele da dođu do većeg broja akcija kako bi ušli u UO ili imali pravo veta....
Govori se i o mogućeoj krađi znanja, mada je Mercedes u zaostatku što se tiče e-automobila, ne samo za Kinezima, već i za Teslom, a i Audijem.

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5327
Localisation : Centar grada
Points : 6706
Datum upisa : 21.05.2007

SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: SVET ŠPEKULACIJA...   SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Icon_minitime2/15/2020, 00:58

Focvagenu se žuri, pa je danas dao novu ponudu: svakom "oštećenom" po 2.000 evra, s tim da odustane od daljih potraživanja i tužbe!

Folcvagen je u frci, jer se očekuje da sud u maju donese presudu, a ona može da bude ista kao u USA, gde je VW bio obavezan da vrati punu sumu kupcu koji je prevaren i preuzme njegov auto!
A to bi bilo dosta skupo...

Do sada je VW potrošio 30 milijardi evra na razne kazne i nadoknade, s tim što ne zna šta će sa silnim automobilima koje je bio prisiljen da preuzme: u USA ih ne može više prodavati, a transport u Rusiju i Aziju je preskup.

I pored toga VW beleži dovoljno dobru dobit, cena akvija VW raste!!

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5327
Localisation : Centar grada
Points : 6706
Datum upisa : 21.05.2007

SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: SVET ŠPEKULACIJA...   SVET ŠPEKULACIJA... - Page 5 Icon_minitime3/5/2020, 00:31

Nagodili su se!
VW nudi više od 800 miliona evra, svakom ko pristane na nagodbu, od 2k do 6k evra u zavisnosti od modela i starosti automobila.
Problem su bili advokati koji du za preko 400k kupaca tražili honorar veći od 50 miliona evra.
Nagodili su se, koliko shvatam na 30 miliona!!!!!

Ali, kupci koji ne prihvataju nagodbu mogu dalje da idu na sud i traže iste uslove kao kupci u USA!

Takvi sudski postupci i u samoj Nemačkoj (neki je uzimaju za uzor) traja će 4 i više godina dok se dođe do konačne presude....

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
 
SVET ŠPEKULACIJA...
Nazad na vrh 
Strana 5 od 5Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: BERZA, trendovi, aktuelnosti...-
Skoči na: