BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Medijske vesti o IF

Ići dole 
+2
Friz
Dusan
6 posters
AutorPoruka
Gost
Gost
Medijske vesti o IF Empty
PočaljiNaslov: Medijske vesti o IF   Medijske vesti o IF Icon_minitime4/2/2008, 01:17

BEOGRAD | 18:40

Investitori povlačili novac sa berze uz gubitke

(BIZNIS)
1.04.

Pozitivne vesti na političkom i globalnom polju doprinele bi tome da industrija investicionih fondova pređe prve, teške korake i uđe u fazu u kojoj će moći da se posveti uvećavanju imovine, smatra Marko Milić, portfolio menadžer Fokus Investa.

Zbog početnih rezultata, zanemareni su rizici

Specifični politički momenti, sa primesama globalne političke krize, podstakli su investitore da pokušaju da deo sredstava povuku sa tržišta kapitala i udome na sigurnije mesto. Problem je nastao kada su ulagači videli da neće moći baš svi da se povuku po cenama po kojima su računali prinose, i prinosi su zapostavljeni na račun likvidnosti.

Tada su se, ukazao je Milić, pokazali nelikvidnost domaćeg tržišta, nedovoljno razvijena fondovska industrija i nedovoljna edukovanost investicione populacije. Početni pozitivni rezultati fondovske industrije podgrejali su očekivanja investitora da je u kratkom vremenskom periodu moguć znatan prinos, a zanemareni su rizici.

- Velika očekivanja vremenom su se pretvorila u nevericu i razočaranje, iako su fondovi svojim poslovanjem beležili rezultate iznad tržišnih i dnevnu likvidnost svakom članu fonda - naglasio je Milić.

Gledano prema likvidnosti na Beogradskoj berzi, za koju je vezana velika većina plasmana investicionih fondova na srpskom tržištu, on je zaključio da su fondovi ozbiljno shvatili i savladali rizik likvidnosti, prenosi Beta.
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan


Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Medijske vesti o IF Empty
PočaljiNaslov: Re: Medijske vesti o IF   Medijske vesti o IF Icon_minitime4/8/2008, 18:56

Nema brze zarade

D. I. KRASIĆ, 07.04.2008 19:36:59

U SITUACIJI kada se na Beogradskoj berzi beleži pad i prometa i cena akcija, oni koji su ulagali u investicione fondove ne profitiraju baš mnogo. Moglo bi se čak reći i da su na gubitku, pošto vrednosti investicionih jedinica uglavnom prate kretanje na tržištu i - padaju. Većina ih je sada ispod 1.000 dinara...
Međutim, da bi neki od članova fonda zaista i bio na gubitku, potrebno je da svoj ulog i podigne iz fonda. Jer, sve dok je na ličnom računu u fondu, ovaj novac se dalje ulaže. I kad-tad bi trebalo da se uveća. Oni koji vode računa o imovini članova fonda, a reč je o portfolio menadžerima, uvek ističu da ovaj način investiranja ne može da donese veliki novac na kratak rok.
- Ukoliko bismo posmatrali investitora koji je u neki od domaćih fondova uložio tokom prošle godine, mogli bismo da kažemo da trenutno njegove investicione jedinice imaju manju vrednost od uložene sume - ističe Vladimir Pavlović, portfolio menadžer fonda "Fima proaktiv".
- Dakle, pravilo je da nijedan investitor nije ostvario gubitak do trenutka prodaje svojih investicionih jedinica. Potrebno je imati dug investicioni horizont i pozicije pojačavati kada su cene nisko, a postepeno ih napuštati kada su cene visoko.
Pavlović ističe da je upravo sada, kada su cene na Berzi u padu, pravo vreme za investiranje i "pojačavanje pozicija", iako niko ne može da garantuje dobitak u narednih nekoliko meseci.
- Nedavno istraživanje koje je smo radili pokazuje da veliki broj domaćih investitora smatra da je neophodno da proteknu dve ili tri godini pre nego što oni ostvare željeni prinos na uložena sredstva - napominje Aleksandar Krtinić, direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima "Citadel". - To samo govori o tome da puno investitora u Srbiji zna da kretanja na berzi idu u ciklusima i da je neophodno da njihov ulog u nekom fondu preživi barem jedan berzanski ciklus, pre nego što dostigne željeni nivo. Inače, u Srbiji posluje ukupno deset investicionih fondova, od kojih je jedan još u fazi prikupljanja prvih uloga svojih članova. Imovina fondova, u proteklih nedelju dana, smanjila se za 74 miliona dinara, na cifru od tri milijarde dinara. Upućeni u tržišna zbivanja kažu, međutim, da sve manje članova fonda povlači uloženi novac. U protekloj nedelji domaći investicioni fondovi zabeležili su smanjenje vrednosti investicionih jedinica u rasponu od 0,35 odsto do 2,34 odsto.
Aleksandar Antonijević, portfolio menadžer fonda "KD ekskluziv" podseća da su u prvoj polovini prošle godine kod nas poslovala samo dva otvorena investiciona fonda, čiji su članovi lane ostvarili sasvim solidne prinose. Ulagači koji su ulagali u fondove otvorene jesenas i zimus moraće da pričekaju neko vreme da se tržište kapitala oporavi i da njihove investicione jedinice nadoknade izgubljenu vrednost.

MERI SE GODIŠNJE
I PREMA rečima Milana Kovača, portfolio menadžera fonda "Ilirika JIE", sada je dobar trenutak za ulaganje u fondove, ali samo onog novca ili ušteđevine za koji znate da vam neće trebati u kratkom roku. Jer, prava uspešnost fondova meri se prosečnim godišnjim prinosom, a ne dnevnim ili mesečnim pokazateljima...

PAD
S OBZIROM na silazni trend na domaćem tržištu kapitala i globalnu finansijsku krizu, koji traju od sredine 2007. godine, investicioni fondovi su zajedno sa svim svojim članovima pretrpeli izvesno smanjenje imovine - ističe Marko Milić, portfolio menadžer fonda "Fokus premijum". - Ali, to smanjenje bilo je znatno manje u odnosu na pad koji bi investitori iskusili da su sami ulagali svoja sredstva na berzu. Jer, samo od početka septembra beleks 15, indeks najlikvidnijih akcija, pao je 41,5 odsto, dok su fondovi pali znatno manje od tog procenta.
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1682
Godina : 52
Points : 2975
Datum upisa : 16.12.2007

Medijske vesti o IF Empty
PočaljiNaslov: Re: Medijske vesti o IF   Medijske vesti o IF Icon_minitime4/9/2008, 09:38

Hrvatski fondovi>

U 2008. je s poslovanjem započelo šest novih fondova tako da je ukupno aktivno čak 80 fondova
Nakon 2007., u kojoj je od 47 dioničkih i mješovitih fondova njih 24 ostvarilo prinos viši od 20 posto, a najbolji Ilirika JIE i Prospectus JIE ostvarili su prinose više od 50 posto, početak 2008. potpuna je suprotnost. Ako se pogleda unazad, već od kraja prve polovice prošle godine na tržištima regije, gdje su hrvatski fondovi najprisutniji, prevladavaju pesimisti. Rezultat toga su velike oscilacije i u zadnjem kvartalu padovi dioničkih indeksa u regiji. Sve se to odrazilo i na rezultate fondova.

više na : http://www.poslovni.hr/76200.aspx
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan


Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Medijske vesti o IF Empty
PočaljiNaslov: Re: Medijske vesti o IF   Medijske vesti o IF Icon_minitime4/23/2008, 23:06

Rast jedinica četiri fonda
10:41 | Izvor: Beta
Beograd -- Rast vrednosti investicionih jedinica na dnevnom nivou ubeležila su četiri, a pad pet fondova.


Vrednost jedinice Delta plusa, jedinog balansiranog fonda, povećana je u utorak, 22. aprila, za 0,04 odsto, na 1.131,99 dinara, a imovina fonda vredela je 758,20 miliona.

Jedinica fonda Rajfajzen akcije opala je 0,15 odsto, na 790,84 dinara, a njegova imovina vredi 649,68 miliona.

Vrednost jedinice Fime proaktiv pala je 1,30 odsto, na 888,83 dinara, a vrednost imovine fonda je 798,32 miliona.

Pad od 0,26 odsto, na 901,33 dinara, zabeležio je Fokus premijum a imovina fonda vredi 213,37 miliona.

Investiciona jedinica Ilirike JIE smanjena je 0,03 odsto, na 891,12 dinara, a vrednost imovine fonda je 42,42 miliona.

Jedinica fonda KD Ekskluziv povećana je 0,41 odsto, na 787,63 dinara, a imovina fonda vredi 19,34 miliona.

Delta dinamik je ubeležio rast vrednosti jedinice od 0,04 odsto, na 779,62 dinara, a njegova imovina vredi 86,67 miliona.

Investiciona jedinica fonda Citadel trijumf opala je 0,26 odsto, na 1.010,53 dinara, a vrednost njegove imovine je 136,33
miliona.

Vrednost jedinice fonda Cepter kapital porasla je 0,02 odsto, na 1.002,01 dinar, a njegova imovina vredi 405,06 miliona dinara.
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan


Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Medijske vesti o IF Empty
PočaljiNaslov: Re: Medijske vesti o IF   Medijske vesti o IF Icon_minitime4/29/2008, 12:44

Fond Kombank počeo upis jedinica
11:38 | Izvor: B92
Beograd -- Društvo za upravljanje investicionim fondovima Kombank invest iz Beograda počelo je danas upis jedinica investicionog fonda Kombank infond (InFond).

Investicioni fond Komercijalne banke biće jedanaesti takav fond u Srbiji

Kombank infond je otvoreni investicioni fond rasta vrednosti imovine, koji će najmanje 75 odsto sredstava ulagati u akcije domaćih i stranih kompanija.

Investiocina jedinica po ceni od 1.000 dinara moći će da se kupi do 23. maja, a spisak uplatnih mesta objavljen je na internet adresi Kombank investa (www.kombankinvest.com).

Vlasnik Društva za upravljanje investicionim fodovima Kombank invest je beogradska Komercijalna banka, a osnovni kapital tog društva je 20 miliona dinara.

U Srbiji trenutno radi devet investicionih fondova - Delta plus, Rajfajzen akcije, Fima proaktiv, Fokus premijum, Ilirika JIE, KD ekskluziv, Delta dinamik, Citadel trijumf i Cepter kapital, a u toku je upis investionih jedinica fonda Jubmes aktiv.
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki


Broj poruka : 5380
Localisation : Centar grada
Points : 6835
Datum upisa : 21.05.2007

Medijske vesti o IF Empty
PočaljiNaslov: Re: Medijske vesti o IF   Medijske vesti o IF Icon_minitime10/29/2008, 16:56

profdada ::
Dušan85 ::
Kao što naslov kaže, ovde će se postavljati nedeljni, mesečni i ostali pregledi vrednosti investicionih jedinica i imovine fondova u Srbiji.
Dobila sam poziv za tribinu na temu investicionih fondova, 5. novembra u Master centru u Novom Sadu.Kao ocestvuju predstavnici svih jacih fondova u Srbiji.Da li se isplati ici?Cula sam da odgovaraju na sva pitanja!

Da odeš, nego šta!!
I da nam javiš šta su odgovori....

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1682
Godina : 52
Points : 2975
Datum upisa : 16.12.2007

Medijske vesti o IF Empty
PočaljiNaslov: Re: Medijske vesti o IF   Medijske vesti o IF Icon_minitime12/11/2008, 03:31

santa
Фондови се уздају у Деда Мраза


http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Fondovi-se-uzdaju-u-Deda-Mraza.sr.html


:hihihi:

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Greta
VIP
VIP
Greta


Broj poruka : 1274
Localisation : Bgd
Points : 3141
Datum upisa : 28.05.2007

Medijske vesti o IF Empty
PočaljiNaslov: Re: Medijske vesti o IF   Medijske vesti o IF Icon_minitime12/12/2008, 10:30

Srpski fondovi siromašni za ulaganje u sirovine

Investicioni fondovi u svetu, u borbi za preživljavanje zbog svakodnevnog pada akcija na berzama, prodaju ih i kapital ulažu u sirovine, poput plemenitih metala, nafte i slično, verujući da će se cene sirovina oporaviti mnogo brže nego cene hartija od vrednosti.

U Srbiji ne postoji mogućnost za ovu vrstu ulaganja, pre svega zakonska, a prema oceni analitičara iz srpskih fondova, i da zakon to dozvoljava, investicioni fondovi ne bi pribegavali ovoj vrsti ulagnja jer za to treba dosta finansijskih sredstava, a da bi imalo smisla potrebno je ulagati i na mnogo duži rok, nego što je to slučaj s akcijama.

- Kod ulaganja u sirovine potrebne su velike investicije. Najbolje je, gde je i kada je to moguće, da pola portfolia bude uloženo u sirovine, a pola u akcije - tvrde stručnjaci iz DUIF "Fima Invest".

Oni ne veruju da će u skorije vreme u Srbiji biti ulaganja u zlato, naftu i ostale sirovine, i zbog zakonskih mogućnosti i zbog zainteresovanosti fondova.

- S druge strane, kad pogledamo kretanje krive na grafikonima cena akcija na berzi i cena sirovina, vidi se da su u proteklom periodu akcije dosta manje padale od cena sirovina, tako da u ovoj situaciji i nije izvesnije da će se pre oporaviti cene metala nego cene hartija - kažu u DUIF "Fima Invest".

Plasmani investicionih fondova iz Srbije na robne berze zemalja OECD-a imaju problem u zakonskoj regulativi koja ne dozvoljava fondovima da ulažu u robne berze.

- Čak i da to trenutno nije slučaj, transakcioni troškovi su izuzetno visoki, iskustvo naših portfolio menadžera vezano za robne berze je informativno, a i imovina u fondovima nije prelila kritičnu masu da bi se tražili novi vidovi plasmana - smatraju u DUIF "Fokus Invest".

Sporost u razvitku cele industrije indukovana je i trenutnom finansijskom krizom za koju neki nalaze uzroke baš u finansijskim derivatima, fjučersima, forvardima svopovima i opcijama.

- Iz tog razloga, naše mlado i nerazvijeno tržište će još sporije da se razvija u pravcu dodavanja novih mogućnosti i uvođenju derivata - ocenjuju u ovom društvu i dodaju da pred ostvarivanjem ideje da se robna berza osnuje u Novom Sadu stoje veliki organizacioni i tehnički problemi.

- Treba, osim same berze, organizovati skladišta za robu i osposobiti stručne pouzdane skladištare koji bi klasifikovali kvalitet robe. Na robnim berzama se takođe, pored takozvanih spot trgovanja - direktne prodaje robe, najviše radi s finansijskim derivatima koji kod nas još nisu zakonski regulisani. Sve ovo su direktni problemi vezani za razvoj naše robne berze - tvrde u "Fokusu".

_________________
Samo hrabri pobedjuju
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1682
Godina : 52
Points : 2975
Datum upisa : 16.12.2007

Medijske vesti o IF Empty
PočaljiNaslov: Re: Medijske vesti o IF   Medijske vesti o IF Icon_minitime5/8/2009, 20:36

Medijske vesti o IF 20ba5ae6f0

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan


Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Medijske vesti o IF Empty
PočaljiNaslov: Re: Medijske vesti o IF   Medijske vesti o IF Icon_minitime5/13/2009, 22:29

Focusovi fondovi prelaze pod upravu Citadela

13. maj 2009. | 16:22

Izvor: Beta

Društvo za upravljanje investicionim fondovima Focus invest zaključilo je s Društvom Citadel Asset Management ugovor o prenosu prava upravljanja investicionim fondovima Focus premium i Focus novčani fond.

Focus premijum je fond rasta imovine dok je Focus novčani fond iz grupe fondova očuvanja vrednosti imovine.

Saopšteno je da je o prenosu prava upravljanja odlučeno u "najboljem interesu članova fondova kojima je Fokus upravljao".

Početkom maja Komisija za hartije od vrednosti dala je saglasnost na prenos prava upravljanja pa će ubuduće otvorenim fondovima Focus premium i Focus novčani fond upravljati Društvo Citadel.

Inače, Društvo za upravljanje fondovima Citadel Asset Management upravlja otvorenim investicionim fondom Citadel Triumph, koji je fond rasta imovine, kao i zatvorenim investicionim fondom Triumph Elite [TELT].

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir


Broj poruka : 1966
Points : 5518
Datum upisa : 06.12.2008

Medijske vesti o IF Empty
PočaljiNaslov: Re: Medijske vesti o IF   Medijske vesti o IF Icon_minitime9/28/2009, 20:58

Banca Intesa (Srbija) planira da u 2010. aktivira svoj investicioni fond.

Prema podacima Komisije za hartije od vrednosti, društvu za upravljanje dobrvoljnim investicionim fondovima „Intesa Eurizon Asset Management“ izdata je dozvola za rad 9. jula 2009. godine.
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2949
Godina : 46
Localisation : N.BGD
Points : 5483
Datum upisa : 22.05.2007

Medijske vesti o IF Empty
PočaljiNaslov: Re: Medijske vesti o IF   Medijske vesti o IF Icon_minitime9/28/2009, 21:48

Ovo je lepa vest!!!
Hrabro, ali izgleda da imaju u vidu neke klijente!!??

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan


Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Medijske vesti o IF Empty
PočaljiNaslov: Re: Medijske vesti o IF   Medijske vesti o IF Icon_minitime9/28/2009, 21:53

Jeste, jeste... Treba nekad pogledati sajt komisije za hartije od vrednosti

Medijske vesti o IF Slika

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
 
Medijske vesti o IF
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» INFO - Berza, Ekonomija...
» FX Vesti
» osiguranje - vesti
» Srbija, razno...
» Dobre vesti !! (samo POZITIVNO)

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: INVESTICIONI FONDOVI-
Skoči na: