| Krah Berze? | |
|
+5Greta Mitar pepsiman BojanNS Milos86 9 posters |
Šta će biti sa Beogradskom Berzom? | Još će da pada ali oporaviće se nakon izbora 11. maja ako pobede "pro-evropske snage"? | | 27% | [ 10 ] | Još će da pada ali oporaviće se nakon izbora 11. maja ako pobede "patriotske snage"? | | 0% | [ 0 ] | Padaće još bez obzira na izbore sve dok se ne oformi Vlada i političke prilike potpuno ne stabilizuju, možda tek od jeseni ili iduće godine sledi oporavak. | | 38% | [ 14 ] | Neće više da pada, dotakli smo dno, može samo da stagnira ili ide na gore. | | 5% | [ 2 ] | Ovo je krah berze - obustaviti trgovanje što pre! | | 30% | [ 11 ] |
| Ukupno Glasova : 37 | | Zatvoreno sondiranje |
|
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
 | Naslov: Krah Berze? 3/12/2008, 23:43 | |
| 12-03-2008 -7.39% DNO!12.03.2008 , BEOGRAD Izvor: PRESS CRNA SREDA NA BERZI! Vrednosti akcija i berzanskih indeksa juče su zabeležile najveći pad u istoriji Beogradske berzeBeogradska berza juče je doživela najveći pad u istoriji postojanja domaćeg finansijskog tržišta. Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 pao je čak 7,39 odsto, što je njegov najveći dnevni pad od početka oktobra 2005, otkad se i izračunava. Stručnjaci upozoravaju da, ukoliko se dramatičan pad vrednosti berzanskih indeksa i akcija nastavi, srpskom tržištu kapitala preti opasnost od potpunog kraha u vrlo kratkom roku. Direktor društva za upravljanje fondom „Fokus invest" Aleksej Misailović kaže za Press da ako svakodnevno berzanski indeksi budu padali po sedam odsto, za desetak dana sledi slom finansijskog tržišta. - Računica je jednostavna. Ako svakodnevno indeksi budu padali po sedam odsto, za deset dana berzanski indeksi pašće 70 odsto! Nadležno Ministarstvo finansija i Komisija za hartije od vrednosti trebalo bi što pre da reaguju nekim merama kako do kraha ne bi došlo. Jedna od vanrednih mera jeste obustava trgovanja na berzi. To je metod koji se, inače, primenjuje u ovakvim situacijama, što zapravo daje vremena finansijskom tržištu da „udahne" - objašnjava Misailović, i naglašava da je pored političke krize do urušavanja finansijskog tržišta dovelo i špekulativno ponašanje pojedinaca. - Prosto je neverovatno da berzanski indeksi ovako velikom brzinom padaju. I ranije su se dešavale političke krize u zemlji. Nije prvi put da je Vlada pala, pa ipak se berza nije ovom brzinom urušavala. Čini mi se da je u pitanju špekulativno ponašanje. Ovakva situacija odgovara samo onima koji čekaju da se ovde sve uruši, koliko god je to moguće, da bi posle mogli nesmetano da uđu i da zarađuju - smatra Misailović. S druge strane, direktor Sektora poslovnih operacija na Beogradskoj berzi Siniša Krneta tvrdi da su na veliki pad berzanskih indeksa, pored unutrašnjih dešavanja, uticala i globalna kretanja. - Svetsko tržište akcija je u krizi još od sredine prošle godine i kolapsa hipotekarnog tržišta u SAD. Od početka ove godine, razmere te krize još su snažnije i gotovo sva važnija globalna tržišta akcija od početka godine beleže manji ili veći pad. Globalni investitori koji su kod nas prisutni, kao i oni u svetu, beže s tržišta akcija. Inostrani investitori se na našem terenu dodatno suočavaju i s političkim, a odatle i ekonomskim rizicima, što pojačava potrebu za povlačenjem investiranog kapitala - objašnjava Krneta, i dodaje da je berza nadzor tržišta podigla na najviši mogući nivo kako bi sprečila manipulacije i da ne bi smela da obustavi trgovinu berzanskom robom, jer to ne bi dalo nikakve efekte.
Poslednji put izmenio Guta dana 3/13/2008, 01:15, izmenio ukupno 2 puta |
|
 | |
Milos86 VIP

Broj poruka : 2213 Godina : 36 Localisation : Nish Points : 1299 Datum upisa : 20.05.2007
 | Naslov: Re: Krah Berze? 3/13/2008, 00:50 | |
| Podrzavam i glasam za zadnje | |
|
 | |
Milos86 VIP

Broj poruka : 2213 Godina : 36 Localisation : Nish Points : 1299 Datum upisa : 20.05.2007
 | Naslov: Re: Krah Berze? 3/13/2008, 01:18 | |
| Evo malo vremeplova na 09.05.2007 inache prodajem "print sc" ponude na mail  | |
|
 | |
BojanNS VIP

Broj poruka : 589 Localisation : Novi Sad Points : 691 Datum upisa : 21.05.2007
 | Naslov: Re: Krah Berze? 3/13/2008, 10:34 | |
| Ovo ne da je krah berze nego ne znam. AGBN u prvih pola sata trgovanja -8.17 a AIKB -4.14. A prosto mi je neverovatan MTLC sa -10.31% . ZATVARAJTE TRGOVANJE!
@Miloshka
Rado bi ti zalepio 4.5.2007 kad sam izasao po 14k iz AIKB :) | |
|
 | |
pepsiman VIP

Broj poruka : 1774 Godina : 69 Localisation : Melenci_Banja Rusanda Points : 3428 Datum upisa : 05.01.2008
 | Naslov: Re: Krah Berze? 3/13/2008, 17:33 | |
| Ma ovi mangupi tresu li tresu iz gaca. :ding ding:
Dok se dovoljno ne napune :lud:
Usli smo u 2006 :joint:
Debelo cemo im naplatiti :coffe: | |
|
 | |
Mitar VIP

Broj poruka : 729 Points : 1976 Datum upisa : 14.11.2007
 | Naslov: Re: Krah Berze? 3/13/2008, 20:07 | |
| - milos86 ::
- Podrzavam i glasam za zadnje
Apsolutno pogresno - mi smo na svetsko trziste prikaceni uglavnom preko Cro investicionih fondova - ovo je iskljucivo zbog politike - da nije malo slucajno da od pada Vlade imamo svaki dan katastrofalne padove i ogromne odlive iz domacih investicionih fondova a u to isto vreme FIRME OBJAVLJUJU FANASTICNE REZULTATE POSLOVANJA. Drugo na svetskim trzistima imamo kretanja gore dole kao reakcije na ekonomske mere koje se preduzimaju i efekte koje proizvode - kod nas je pravac jasan...... Losmi kakve rezone imas bolje da se kanis berze jer ces silne pare pogubiti :titanic:
Poslednji izmenio mitar dana 3/13/2008, 20:09, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
 | |
Mitar VIP

Broj poruka : 729 Points : 1976 Datum upisa : 14.11.2007
 | Naslov: Re: Krah Berze? 3/13/2008, 20:08 | |
| - pepsiman ::
- Ma ovi mangupi tresu li tresu iz gaca. :ding ding:
Dok se dovoljno ne napune :lud:
Usli smo u 2006 :joint:
Debelo cemo im naplatiti :coffe: Domaci fondovi uglavnom tresu berzu......a ako dodju braca Vadikali ispasce da su dobro prodali.... :titanic: | |
|
 | |
Greta VIP

Broj poruka : 1274 Localisation : Bgd Points : 3141 Datum upisa : 28.05.2007
 | Naslov: Re: Krah Berze? 3/19/2008, 13:47 | |
| Posto se do sada desilo manje vishe sve shto je moglo da se desi, mislim da nije tako nerealno ochekivati izvestan oporavak berze, u ovom periodu do 11. maja. Za izbore ce opet da padne, nema frke...ali sada, (poshto smo doshli do dna?) ushli smo u neku vrstu izvesnosti, a to je da do 11. maja se nishta znachajno nece desiti. Mozhda sam ja nepopravljivi optimista, ali eto tako mi se chini :joker:  :flower1: | |
|
 | |
Mima VIP

Broj poruka : 218 Points : 90 Datum upisa : 21.10.2007
 | Naslov: Re: Krah Berze? 3/19/2008, 15:42 | |
| Slazem se, evo, za tu opciju sam i ja dala glas, sad nas je dve :D | |
|
 | |
Sneki Beli Mag

Broj poruka : 5380 Localisation : Centar grada Points : 6835 Datum upisa : 21.05.2007
 | Naslov: Re: Krah Berze? 3/25/2008, 10:16 | |
| Daj Bože da se bar zadržimo na ovim nivoima do izbora, a posle ... kako nam bude!! . _________________ Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
| |
|
 | |
Friz VIP

Broj poruka : 1682 Godina : 52 Points : 2975 Datum upisa : 16.12.2007
 | Naslov: Re: Krah Berze? 3/25/2008, 13:42 | |
| - Sneki ::
- Daj Bože da se bar zadržimo na ovim nivoima do izbora, a posle ... kako nam bude!!
. Bojim se da nam predstoji još jedan pad pred izbore. Na žalost. Valjda neće. | |
|
 | |
Kobe Bryant VIP

Broj poruka : 2949 Godina : 46 Localisation : N.BGD Points : 5483 Datum upisa : 22.05.2007
 | Naslov: Re: Krah Berze? 9/17/2008, 09:56 | |
| Zakonski je vrlo teško zatvoriti berzu na neko vreme. Bilo je pre nekog vremena i takvih ideja. Pre svega su to neki fondovi tražili, ali je Dragijana, navodno izjavila: "Samo preko mene mrtve!" I nastavilo se mrcvarenje.... | |
|
 | |
| Krah Berze? | |
|