BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Investicioni fondovi - šta je to?

Ići dole 
3 posters
AutorPoruka
Gost
GostInvesticioni fondovi - šta je to? Empty
PočaljiNaslov: Investicioni fondovi - šta je to?   Investicioni fondovi - šta je to? Icon_minitime11/4/2007, 09:20

INVESTICIONI FONDOVI - ŠTA JE TO?

*
Donošenjem dugo očekivanog Zakona o investicionim fondovima prošle godine, na našoj finansijskoj sceni su počeli da se pojavljuju novi institucionalni investitori – investicioni fondovi. Kada pričamo o ovoj vrsti institucionalnog investiranja, moramo napraviti razliku između dva termina, a to su investicioni fondovi i investicione kompanije (kod nas Društva za upravljanje investicionim fondovima). Individualni investitori, institucije, holding kompanije, sve finansijske institucije se bave upravljanjem investicija u hartije od vrednosti, ali im to predstavlja sporednu funkciju koju obavljaju kao dopunsku poslovnu aktivnost glavnoj funkciji poslovanja. Za razliku od njih investicionim kompanijama (Društvima za upravljanje investicionim fondovima) upravljanje investicijama u hartije od vrednosti predstavlja osnovnu funkciju. Investicioni fondovi su sa druge strane institucije kolektivnog investiranja u okviru kojih se prikupljaju novčana sredstava od investitora namenjena investiranju u hartije od vrednosti. Tako na primer Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Focus Invest“, upravlja otvorenim investicionim fondom „Focus Premium“, „Delta Investments“ upravlja investicionim fondom „Delta Plus“, „Raiffeisen Invest“ upravlja fondom „Raiffeisen Akcije“ i „Fima Invest“ upravlja investicionim fondom „Fima ProActive“.

Investicioni fondovi se najčešće dele na osnovu dva kriterijuma: specifičnosti funkcionisanja i prema ciljevima investiranja. Prema specifičnosti funkcionisanja investicioni fondovi se dele na: otvorene, zatvorene i privatni fondovi. Kod nas su najzastupljeniji otvoreni investicioni fondovi, iz prostog razloga, jer su oni najinteresantniji malim investitorima. Otvorene investicione fondove odlikuje velika likvidnost udela. To znači da ovi fondovi praktično u svakom trenutku prodaju investicione udele, kao što ih u svakom trenutku i kupuju od investitora. Ovakvim načinom funkcionisanja mali investitori su zaštićeni od tržišnih rizika ponude i tražnje, jer ne postoji rizik da u trenutku kada se investitor odluči za povlačenje svojih sredstava, nema tražnje. Likvidnost je samo jedna od karakteristika otvorenih investicionih fondova. Investitorima su otvoreni investicioni zanimljivi i zbog diversifikacije ulaganja. Diversifikacija predstavlja investiranje u veći broj različitih hartija od vrednosti, što smanjuje rizik investiranja. Priuštivot i pristupačnost su, takođe, karakteristike fondova zbog kojih se investitori odlučuju za ulaganje. Prema ciljevima investiranja fondovi se dele na: fondove koji investiraju u vlasničke hartije od vrednosti (akcije), fondove koji investiraju u dužničke hartije od vrednosti (obveznice) i fondove koji investiraju u kratkoročne hartije od vrednosti (fondovi tržišta novca). Prema našem Zakonu o investicionim fondovima ova podela izgleda ovako: fondovi rasta vrednosti imovine, fondovi prihoda, balansirani fondovi i fondovi očuvanja vrednosti imovine. U Srbiji su najviše zastupljeni fondovi koji investiraju u vlasničke hartije od vrednosti tj. akcije. To naravno ne znači da ovi fondovi ne investiraju u druge hartije od vrednosti, ali njihov portfelj se sastoji u najvećem procentu od vlasničkih hartija. Po našem Zakonu o investicionim fondovima to su fondovi rasta vrednosti movine (engl. Growth funds, skraćeno fondovi rasta).

Investicioni fondovi - šta je to? Investicioni%20fondovi%20grafikon

Zakonom o investicionim fondovima su propisana i ograničenja u ulaganju investicionih fondova. Tako, fondovi ne smeju ulagati više od 10% svoje imovine u hartije od vrednosti, odnosno finansijske derivate jednog emitenta, odnosno u hartije od vrednosti ili finansijske derivate dva ili više emitenata koji su povezana lica. Fondovi takođe, ne smeju ulagati više od 20% svoje imovine u novčane depozite u jednoj banci ili ukupno u dve ili više banaka koje su povezana lica. Imovina fondova ne moše se ulagati u pokretne stvari, isto tako fondovi ne smeju ulagati više od 35% svoje imovine u hartije od vednosti čiji je izdavalac (emitent) Republika Srbija, Narodna Banka Srbije ili drugo pravno lice sa garancijama Republike Srbije. Investicioni fondovi ne mogu ulagati svoju imovinu u hartije od vrednosti i druge finansijske instrumente koje izdaju društvo za upravljanje investicionim fondovima, banka koja obavlja kastodi poslove za investicioni fond, brokersko-dilersko društvo ili ovlašćena banka koja za društvo za upravljanje investicionim fondovima obavlja poslove posredovanja u trgovanju hartijama od vrednosti, akcionar društva za upravljanje ili povezano lice društva za upravljanje investicionim fondovima, odnosno akcionara društva za upravljanje. Zakon predviđa i ograničenja u raspolaganju imovinom investicionog fonda. Pa tako, imovina investicionih fondova se drži odvojeno od imovine društva za upravljanje i imovine kastodi banke, imovina investicionog fonda ne može biti predmet zaloge, ne može se uključiti u stečajnu ili likvidacionu masu društva za upravljanje ili kastodi banke, niti može biti predmet prinudne naplate u cilju namirivanja potraživanja prema društvu za upravljanje, kastodi banci ili investicionim fondovima.

Utvrđivanje neto vrednosti imovine investicionog fonda
Vrednost imovine investicionog fonda čini zbir vrednosti hartija od vrednosti iz portfolija fonda, nekretnina u vlasništvu fonda, depozita novčanih sredstava fonda kod banaka i druge imovine. Vrednost imovine investicionog fonda se obračunava prema tržišnoj vrednosti. Neto vrednost imovine investicionog fonda predstavlja vrednost imovine umanjenu za iznos obaveza. Neto vrednost imovine investicionog fonda obračunava društvo za upravljanje i dostavlja ga kastodi banci kod koje se vodi račun investicionog fonda. Kastodi banka vrši kontrolu i potvrđivanje obračunate neto vrednosti imovine investicionog fonda. Način i učestalost obračunavanja tržišne vrednosti za pojedine kategorije imovine i obračunavanja neto vrednosti imovine investicionog fonda propisuje Komisija za hartije od vrednosti, u skladu sa međunarodno priznatim standardima. Sa druge strane, investitorima je najvažnija neto vrednost investicione jedinice (engl. NAV- Net Asset Value). Neto vrednost investicione jedinice se dobija kada se od ukupne tržišne vrednosti portfolija fonda oduzmu obaveze fonda i dobijeni iznos podeli sa ukupnim brojem investicionih jedinica koje je fond emitovao. Ovako se dobija jedinstvena cena investicione jedinice fonda, koja investitorima pomaže da odrede koliki deo imovine fonda je u njihovom vlasništvu, tako što će broj investicionih jedinica u njihovom vlasništvu pomnošiti sa neto vrednošću investicione jedinice. Takođe, ovo je način i da se izračuna koliki prinos ima investicija u taj fond.

Redakcija
01.10.2007. za portal KREDITI.CO.YU
Nazad na vrh Ići dole
Raiden
Still learning
Still learning


Broj poruka : 99
Points : 13
Datum upisa : 24.07.2007

Investicioni fondovi - šta je to? Empty
PočaljiNaslov: Re: Investicioni fondovi - šta je to?   Investicioni fondovi - šta je to? Icon_minitime11/7/2007, 18:45

Zasto bi neko ulozio novac u investicioni fond?

Meni se cini da ubodes hartiju nasumicno imao bi veci ostvaren procenat zarade nego sto ga ima investicioni fond za period od godinu dana.

Nemojte da ulazete u investicione fondove, ulazite u hartije od vrednosti.
Nazad na vrh Ići dole
Marjan
Just looking
Just looking


Broj poruka : 4
Points : 0
Datum upisa : 03.04.2008

Investicioni fondovi - šta je to? Empty
PočaljiNaslov: Re: Investicioni fondovi - šta je to?   Investicioni fondovi - šta je to? Icon_minitime4/3/2008, 03:38

Drugari totalni sam laik, što će se i zaključiti iz mog pitanja...

Koja je konkretna razlika između IF rasta vrednosti imovine i IF balansiranog fonda? ili konkretnije između Delta dznamic i delta plus? Ako može neki prost odgovor.

Zahvaljujem
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Investicioni fondovi - šta je to? Empty
PočaljiNaslov: Re: Investicioni fondovi - šta je to?   Investicioni fondovi - šta je to? Icon_minitime4/3/2008, 11:44

Dobrodošao Marjane.

Razlika između fonda rasta vrednosti i balansiranog fonda je što fond rasta vrednosti imovine ulaže pre svega u akcije i to najmanje 75%, dok balansirani fond sme najviše 65% da ulaže u akcije, a ostalo u obveznice i ostale raspoložive finansijske instrumente.

To je ukratko najveća razlika između tih fondova.
Evo podaci iz mesečnih izveštaja pomenuta dva fonda, odnosno, struktura ulaganja:

Delta dynamic
akcije 89,5%
deoziti 5,8%
novčani računi 4,7%

Delta plus
akcije 64,3%
obveznice 35,4%
depoziti 0,3%

Ovo možeš videti u izveštajima, evo i linkovi:
http://www.deltainvestments.co.yu/data/DeltaDynamic_mesecni_pregled_februar_2008-03-07.pdf
http://www.deltainvestments.co.yu/data/DeltaPlus_mesecni_pregled_februar_2008-03-07.pdf
Nazad na vrh Ići dole
Marjan
Just looking
Just looking


Broj poruka : 4
Points : 0
Datum upisa : 03.04.2008

Investicioni fondovi - šta je to? Empty
PočaljiNaslov: Re: Investicioni fondovi - šta je to?   Investicioni fondovi - šta je to? Icon_minitime4/3/2008, 11:57

Bolje Vas našao!

Sa stanovišta rizika, prinosa... ? da li je procedura u investiranje oba fonda identična, vidim da se tarife nešto malo razlikuju, ali kakva je procedura kad je prinos u pitanju? Da li mogu IJ da prodam u svakom trenutku i da li je to jedini vid prinosa?
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Investicioni fondovi - šta je to? Empty
PočaljiNaslov: Re: Investicioni fondovi - šta je to?   Investicioni fondovi - šta je to? Icon_minitime4/3/2008, 12:38

Procedura je ista. Samo se tarife i prinosi razlikuju, i rizik takođe. Vrednost investicione jedinice ti jedino merilo prinosa. Fond rasta vrednosti imovine nosi sa sobom veći rizik, ali samim tim i veći prinos od balansiranog. Naravno, niko ti prinos ne garantuje, kao što vidiš, loša su vremena na berzi i kod nas i u svetu, i skoro svi fondovi su u minusu. Ali treba imati u vidu da je ulaganje u fondove dugoročno investiranje i da rezultate treba očekivati u periodu od 3-5 godina.

Pitaj sve slobodno, ako možemo pomoći, to ćemo i uraditi.
Pozdrav.
Nazad na vrh Ići dole
Marjan
Just looking
Just looking


Broj poruka : 4
Points : 0
Datum upisa : 03.04.2008

Investicioni fondovi - šta je to? Empty
PočaljiNaslov: Re: Investicioni fondovi - šta je to?   Investicioni fondovi - šta je to? Icon_minitime4/5/2008, 23:17

Hvala Dušane!

Koliko Vam je bitno kada se opredeljujete za fond, ukupna imovina fonda ili recimo početna imovina fonda? Razlike nisu male između ovih 7-8 fondova, a razmišljam da bi to moglo da ima značaja... U smislu, ko ima vrednost 700-900 miliona deluje ozbiljnije nego fond sa 20-40 ili 50 miliona...

Možda lupam, ali mi se to mota po glavi... Naravno da to ne predodređuje uspešnost IF,ali opet ponavljam ozbiljnije mi deluje fond od skoro 1 milijardu , nego neki od 20 mil.

Na moju odluku, u koji fond da uložim novac, za sada utiču:
- saveti
-ime fonda :)
-dosadašnja uspešnost (mada mi to i nije neko merilo, jer su nijanse u pitanju, a dosta fondova ne funkcioniše dugo)

Voleo bih da mi znace imena ljud i fondovima, upravni odbori, menadzerske ekipe, to gde ulazi fondovi, ali naprosto, to je za mene "spansko selo", pa trazim neki razlog da ne bih ulozio novac na eci-peci-pec.

Unapred hvala, svaka pomoc je dobrodosla!
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Investicioni fondovi - šta je to? Empty
PočaljiNaslov: Re: Investicioni fondovi - šta je to?   Investicioni fondovi - šta je to? Icon_minitime4/6/2008, 03:48

Ja u ovakvim vremenima obraćam pažnju i na to kakvi su investitori u fondu, tj. kako reaguju u ovakvim vremenima. Sudeći po odlivu imovine (novije fondove ne računam) Fima ima najozbiljnije ulagače, tj. najmanje imovine (procentualno naravno) je otišlo iz Fime.

Svakako da treba obratiti pažnju na to koliko imovine ima fond, ali ipak treba uzeti u obzir da su novi fondovi krenuli sa radom u vreme ove korekcije na berzi. Fond kome imovina padne ispod 200.000 EUR se likvidira ili se pripaja drugom fondu, ali to u suštini ne treba da brine, jer član takvog fonda neće izgubiti svoj novac, u stvari ono što je ostalo od njega.

Sad osvrt na ovo ostalo:
- savet ne mogu da ti dam, u smislu koji fond da odabereš, to ćeš morati sam
- ime fonda, meni nešto baš i ne znači, a i stvar je lične percepcije
- po uspešnosti bi i mogao da ih klasifikujem ali neću, ispalo bi da "pumpam" neki fond, možemo ih poslagati sa aspekta rezultata, a to već ima na drugoj temi.

Ja sam čitao ko radi u fondovima, upravne odbore, ekipe i sve to mi ništa ne znači, jer nikoga od njih ne poznajem.

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Marjan
Just looking
Just looking


Broj poruka : 4
Points : 0
Datum upisa : 03.04.2008

Investicioni fondovi - šta je to? Empty
PočaljiNaslov: Re: Investicioni fondovi - šta je to?   Investicioni fondovi - šta je to? Icon_minitime4/6/2008, 13:06

i ponovo hvala!
Nazad na vrh Ići dole
 
Investicioni fondovi - šta je to?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: INVESTICIONI FONDOVI-
Skoči na: