Broj poruka : 62 Godina : 34 Points : 110 Datum upisa : 27.07.2023
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 18:46
Ja bih da ipak sačekamo razvoj situacije i da vidimo zvanična saopštenja, ovako možemo da nagađamo do prekosutra i da zatrpavamo temu bespotrebno...
Stuffearn likes this post
Roman Abramovich Member
Broj poruka : 698 Localisation : Zemun Points : 1812 Datum upisa : 25.05.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 18:53
Moramo da imamo u vidu da nas čeka "odobrenje" 3. klastera na putu u EU, USA tu može sve - i da to odobri ili da ne odobri, EU je samo pajac po tom pitanju (ima i pitanje Kosova udeo u tome).
Dakle ili će Srbija da se prikloni Zapadu, primamljivim ponudama - kako reče HIL u Kongresu kada je kandidovan za ambasadora u Srbiji: MORAMO DA IM PONUDIMO NEŠTO ŠTO DO SADA NISMO!!!
E, sad smo tu: Zapad iliIstok.
Svaka greška će biti sa posledicama i sa jedne (USAi sa druge strane (Srbija).
Očigledno je NIS izabran kao "prelomna" tačka u ovoj igri...
ppetrovic VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 18:56
Klaster 3 nema nikakve veze sa energetikom, to su klasteri 2 i 4 koji su već otvoreni.
Roman Abramovich Member
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 19:01
Bez ljutnje - sve ima veze!
Ovde se lomi - ili Zapad ili Istok, klaster, tamo ili klaster ovde.
Odbiju li Srbiju u 3. ili nekom levom klasteru - sve jedno.
Sankcije ako hoćete u BRIKS ili idete na Zapad.
AV deklarativno kaže: idemo na Zapad, ali ako nas odbijete evo nas u BRIKS
Velike su to igre, a NIS je igračka s kojom se igra, kao i sa 5G mrežom...
ppetrovic VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 19:04
Mislim da samo previše paranoišeš.
U pitanju je klasičan manevar odlazeće US administracije koja ispaljuje poslednje metke pred odlazak u ponor zaborava i ovo je samo jedna od akcija da po nečemu ostanu upamćeni. Otprilike kao što je Obama ukinuo neke sankcije Kubi posle 50 godina iako se ništa konkretno nije promenilo na terenu.
EU je ovde potpuno nebitna. Zaboravljaš da od ovih sankcija solidnu štetu trpi i hrvatski JANAF preko koga ide većina uvoza sirove nafte za NIS. Da je EU ovde bitna, verovatno bi se makar malo pobunili pošto štetu sada trpi EU članica, pa makar to bila i "nebitna" Hrvatska.
Među sankcionisanim entitetima su i kompanije u Kazahstanu, Kirgistanu, Tadžikistanu, Luksemburgu (!!) a nijedna od tih zemalja ne otvara nikakve klastere za prijem u EU.
Stuffearn likes this post
Roman Abramovich Member
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 19:04
Moramo da shvatimo: USA su i dalje dominantna svetska sila i ona diktira (još uvek) SVE, kao razbojnik ili saveznik, sve jedno!
Niko se na Zapadu ne pita osim USA - pogledajte šta su uradili Nemačkoj, pa i celom EU?
Na redu je "zavrtanje ruke" Srbiji, jer im je dosta tzv. "suverene Srbije"!
Roman Abramovich Member
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 19:08
Mi previše očekujemo od Trampa. Pa on je svima zabranio da uvede kinesku 5G mrezu. Neće se njegova vladavina na globalnom polju mnogo razlikovati od generalne politike US. I on je zagovornik da su USA globalni policajac i najjaća sila na svetu i ko ih ne sluša biće kažnjen
Ba zar nije naterao Srbiju da ambasadu preselu u Jerusalem (kao bajagi) a Izrael da prizna Kosovo?
Nema milosti spram malih nacija, a mi smo to...
hund, s.nikolić and Nisam lep al sam glup like this post
ppetrovic VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 19:11
Niko ništa po ovom pitanju ne očekuje od Trampa. Za US administraciju je ovo business as usual. Ambasada Srbije u Jerusalimu je bio pokušaj našeg vajnog predsednika da se dodvori Trampu i praktično je skinuo ćega bez da mu je iko to tražio, ali da ne širimo priču bez veze.
Da sačekamo pregovore i konsultacije sa "strateškim partnerima" pa ćemo već da vidimo šta su sledeći koraci. Ponedeljak će biti itekako interesantan kad se otvori Belex.
Nisam lep al sam glup likes this post
Nisam lep al sam glup Our family
Broj poruka : 286 Points : 841 Datum upisa : 03.04.2021
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 19:21
Napeto ko u mideru.
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 19:28
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je već izneo detalje.
"Ne dozvoljavaju umanjenje već potpuni izlazak ruskog interesa iz NIS-a. Kompanija će moći redovno da posluje, ali plan vlasničke transformacije moramo da počnemo odmah, a taj plan mora SAD da odobri", razjasnio je Vučić.
"Imaćemo samo 45 dana kalendarskih. Do tada ne samo da moramo da završimo potpisivanje bilo kakvih dogovora sa ruskom stranom, već sve mora da bude gotovo i eventualno finansijska transakcija može da bude produžena 15 dana, ali i to mora da bude odobreno", kazao je.
Roman Abramovich Member
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 19:29
Ne, ne radi se o dodvoravanju, već o "zavrtanju ruke" - ili slušaš ili sledi kazna!
Smile Old member
Broj poruka : 1657 Points : 4828 Datum upisa : 04.06.2008
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 19:46
REAKCIJA NISA ::
"Kompanija NIS će pažljivo razmotriti sve detalje u vezi sa objavljenim informacijama i analizirati sve implikacije po poslovanje kompanije. Istovremeno, NIS će ostati fokusiran na očuvanje stabilnosti na domaćem tržištu naftnih derivata. Poslovanje kompanije se trenutno obavlja neometano, snabdevenost lanca benzinskih stanica NIS-a je redovna i Rafinerija nafte Pančevo radi u normalnom režimu rada, te na tržište isporučuje sve neophodne naftne derivate", navodi se u saopštenju.
Ovi se prave ludi....
P.S. Da, slažem se ovo je zavrtanje ruke i teranje da se odredimo, kuda idemo i šta ćemo!
Maca VIP
Broj poruka : 1869 Godina : 47 Localisation : Sombor Points : 5158 Datum upisa : 28.05.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 20:01
Samo će nam biti saopšteno šta moramo da uradimi šta ne smemo! Na nama je - sankcije ili EU. Šta god narod želeo ili voleo....
Da, BRIKS je opcij, ali po kojoj ceni?
_________________ Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Maca VIP
Broj poruka : 1869 Godina : 47 Localisation : Sombor Points : 5158 Datum upisa : 28.05.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 20:03
Samo će nam biti saopšteno šta moramo da uradimi šta ne smemo! Na nama je - sankcije ili EU. Šta god narod želeo ili voleo.... Kupili smo Rafale, kao otklon od Rusa, ali to je prozreno, kao smokvin list.
Da, BRIKS je opcij, ali po kojoj ceni?
_________________ Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Momir Old member
Broj poruka : 2090 Points : 5789 Datum upisa : 06.12.2008
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 20:15
Strateški ugovor sa USA - to sad radimo: 3 vojne vežbe sa USA godišnje, prekidanje obostranog oporezivanja, energetski sporazum, uklanjanje carinskih barijera i još 5 tačaka koje nisu javnosti poznate.
Strateške ugovore imamo s Rusiom i Kinom, ali nisu postavljali nikakve uslove, a USA ima "neke" uslove.
_________________ “Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Aca kurbla VIP
Broj poruka : 589 Points : 1647 Datum upisa : 17.02.2014
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 20:36
Momir ::
Strateški ugovor sa USA - to sad radimo: 3 vojne vežbe sa USA godišnje, prekidanje obostranog oporezivanja, energetski sporazum, uklanjanje carinskih barijera i još 5 tačaka koje nisu javnosti poznate.
Strateške ugovore imamo s Rusiom i Kinom, ali nisu postavljali nikakve uslove, a USA ima "neke" uslove.
Sta kazes,Rusi ne postavljaju uslove....
„Jedna od opcija je i nacionalizacija ali to je ja mislim loša opcija, jer se onda zamerate odnosno otimate, u slučaju da Rusi neće da daju svoj deo… Mi se snabdevamo i gasom od Rusije i vi ako radite nešto što nije u dogovoru sa njima onda rizikujete da izgubite i taj ugovor“, objasnio je stručnjak.
Pa da vidimo jesu li nam braca ili nisu....
Stane Dolanc Our family
Broj poruka : 339 Points : 821 Datum upisa : 22.05.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 20:44
Nisu nam braća! I nikad nisu bili.
I oni kao USA imaju samo interese i ništa više. Nema ljubavi - to je iluzija. I to pokazuju i ovi Rusi koji su "pobegli" od Putina - arogantni i nadmeni. Na razočarenje Srba koji bi da se ljube s njima i grle, oni se distanciraju i žive u svom balonu: imaju svoja obdaništa, škole, restorane...
Gledaju da zarade. A USA gleda da ih spreći u tome, bar dok traje rat u Ukrajini, a i šire jer bi da ih sjebu načisto, da ne postoje.....
Alexxa and s.nikolić like this post
Teletrader Old member
Broj poruka : 995 Points : 2800 Datum upisa : 05.09.2008
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 20:52
Svako braini svoje interese i novac. A geopolitički interesi melju male nacije, pa čak i one veći, kao Nemce...
Čudo su ti "geopolitički" interesi?
mirjana mirjana likes this post
DejanJ VIP
Broj poruka : 187 Godina : 37 Points : 363 Datum upisa : 18.09.2022
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 22:00
Koliko sam ja razumeo, NIS-u prete sekundarne sankcije ukoliko bude vrsio transakcije sa Gasprom neft, svojim vecinskim vlasnikom.
U prevodu, kako NIS nabavlja naftu iz Iraka i manjim delom iz Kazakhstana uz domace izvore nafte snabdevanje naftom ostaje redovno.
Pitanje je da li ce NIS nastaviti da isplacuje dividendu jer bi to bila transakcija ka gasprom neft-u i time bi upali u sekundarne sankcije gde bi nam onda lupili zabranu uvoza nafte. Moguce da dividenda ostane ali bez isplate ka vecinskom vlasniku.
Sve dok NIS ne bude imao transakcije ka vecinskom vlasniku business as usual.
Takodje pod sankcijama je gasprom neft, sto znaci gasprom neft moze da proda svoj deo akcija (50%) gaspromu koji nije pod sankcijama i da se ovo opet gurne pod tepih kao sto je bilo pre 2 godine kada je gasprom neft prodao 6.15% vlasnistva gaspromu kako ne bi bio vecinski vlasnik NIS-a i tako su zaobidjene prethodni paketi sankcija
Von Misha, hund and Stuffearn like this post
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 22:07
Uvazeni Dejane, uvek sa radoscu citam Vase analize koje nama manje strucnim puno toga objasne. Hvala na tome. Medjutim, ako je tako kako ste napisali, ne znam zasto po medijima pise ovako:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je već izneo detalje.
"Ne dozvoljavaju umanjenje već potpuni izlazak ruskog interesa iz NIS-a. Kompanija će moći redovno da posluje, ali plan vlasničke transformacije moramo da počnemo odmah, a taj plan mora SAD da odobri", razjasnio je Vučić.
Evo link https://www.b92.net/biz/srbija/vesti/93188/uvedene-sankcije-nis-u-obraca-se-vucic/vest
Aca kurbla likes this post
Jegulja VIP
Broj poruka : 561 Points : 1198 Datum upisa : 18.12.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 22:23
citat ::
Ne razumem kako kolege ne shvataju, ovdei ako Srbija isplati Ruse, taj novac nece ici Rusima, vec za "odbranu" Ukrajine. AMI. mi smo tnu kolateralna steta, sta god .....
DejanJ VIP
Broj poruka : 187 Godina : 37 Points : 363 Datum upisa : 18.09.2022
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 22:23
U ovom tekstu se vidi da su uvedene sankcije za 2 ruska naftna entitete i sve njihove cerke kompanije tj. Kompanije u kojima ova dva ruska entiteta imaju vlasnicki udeo, kao i tankere i sl.
Gasprom neft je jedan od sankcionisanih entiteta te shodno tome je i NIS kao kompanija u kojoj gasprom neft ima vlasnicki udeo upala u sankcije. Ukoliko se prebaci vlasnicki udeo na sa gasprom neft na gasprom puj pike ove sankcije ne vaze.
Zato vucko kaze da mora celokupan vlasnicki udeo da se odstrani, celokupan da ali gasprom neft-a, a ne svih Ruskih kompanija.
E sad sta Vucko zeli iza kulisa da uradi kad plasira ovakve poluistine to vec mogu samo da nagadjam.
hund, Nisam lep al sam glup and Stuffearn like this post
Nikola VIP
Broj poruka : 614 Points : 2044 Datum upisa : 06.12.2011
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 23:08
E sad vidim da je precednik preveslao i neke od najiskusnijih članova ovog foruma :)
Najpre, sankcije nisu uvedene Srbiji. Opcija koja se ne diskutuje je da se NIS utera u kanal jer Rusi ne žele da se saglase sa kupovimom, a Srbija zbog Kosova, ili Vučić zbog rizika za svoj rejting ne odluči da nacionalizuje kompaniju.
@DejanJ, ne mogu da izigraju ove sankcije prepakivanjem. Sankcije su formulisane tako da je sastavljen spisak kompanija i osoba pod sankcijama, a onda i dodato jedno "i ostali". Konkretno formulisano ovako: "All entities owned 50 percent or more, directly or indirectly, by Gazprom Neft, Surgutneftegas, or their subsidiaries listed today, are also subject to blocking, even if not identified by OFAC."
Ukoliko se ne uradi nacionalizacija ili kupovina, postoje i sledeće mogućnosti: - Mogu ceo udeo preneti Gazpromu (koji ovim sankcijama nije pokriven, čime bi se otklonio razlog sankcija) - Mogu prodati deo Azerbejdžanskoj, Kazahstanskoj ili Kineskoj firmi i zadržati 49% (ako je verovati Treasuryu) - Mogu videti kako da funkcionišu samo kroz par banaka. Raiffeisen ja mislim mi dalje radi u Rusiji. Radi i UniCredit. Oni su svakako već opominjani da izađu iz Rusije i kao "ne mogu, ne daju nam Rusi da prodamo banku" - Može se uvesti prinudna uprava i oduzeti Rusima pravo da upravljaju firmom. Onemogućilo bi se da povlače dividendu koja bi bila držana na posebnom računu dok kraja rata
Uglavnom, da je sve što psiho priča tačno, niko ne bi mogao da plati gas rusima. Evropa bi stala, ne samo mi.
Sve ovo su javno dostupne informacije. Naravno, postoje i neke koje to nisu. Ali verovati na reč našem predsedniku je opasno.
Jedno pitanje za sve, imamo li od početka rata u Ukrajini primer nacionalizacije ruskih energetskih kompanije u Evropi? I koji? Bilo je da je prodat Burgas, sad ispada nije. Bilo je da su nemci nacionalizovali nešto gazpromovo, sad ispada da su uveli prinudnu upravu. Da li je u evropi nešto zapravo oduzeto a ne "zamrznuto", "pod prinudnom upravom", ili dodatno oporezovano
_________________ I don't want any of your get-rich-quick schemes but I do need to make a lot of money really fast.
Von Misha, hund and Stuffearn like this post
Aca kurbla VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 23:29
Nikola ::
Ukoliko se ne uradi nacionalizacija ili kupovina, postoje i sledeće mogućnosti: - Mogu ceo udeo preneti Gazpromu (koji ovim sankcijama nije pokriven, čime bi se otklonio razlog sankcija) - Mogu prodati deo Azerbejdžanskoj, Kazahstanskoj ili Kineskoj firmi i zadržati 49% (ako je verovati Treasuryu) -
U oba slucaja za takvu promenu vlasnistva je neophodno odobrenje ministarstva finansija USD,a to nece dobiti,kako sada stoje stvari
"Ne dozvoljavaju umanjenje već potpuni izlazak ruskog interesa iz NIS-a
Ne razumem koji deo recenice ovde nije jasan.
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/10/2025, 23:34
Napeto ko tregeri.
Nikola VIP
Broj poruka : 614 Points : 2044 Datum upisa : 06.12.2011
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/11/2025, 00:19
Zbog čega je neophodno odobrenje ministarstva finansija US? Moguće, ali je i dalje sve oslanjanje na Vučićeve konferencije za novinare. Rusi mogu bez naknade da prenose vlasništvo.
"... ne dozvoljavaju umanjenje...": ovo je takođe izjava. U samim dokumentima je navedeno da se odnosi na: - kompanije u vlasništvu X - kompanije pod kontrolom, ili rade za račun X
Kasnije je u press release-u pojašnjeno da se radi o "Gazprom Njeft, Surgut... i više od 24 njihovih podružnica. Svih u 50% ili više njihovim vlasništvu".
Tj, i dalje nemamo direktne informacije, već "da narod razume" konferencije.
I pored svega toga ostaje da vidimo da li će smeti da nacionalizuje.
Meni ovo miriše na neki širi dogovor. Da Vučić treba da prođe neki Rubikon zaoštravanja sa Rusijom radi nekog dogovorenog ulaska u EU u narednih par godina.
Kao akcionara, najgore da država preuzme kompaniju, a ne daleko od toga ni prinudna uprava, ili rad bez većinskog vlasnika.
_________________ I don't want any of your get-rich-quick schemes but I do need to make a lot of money really fast.
mirjana mirjana Still learning
Broj poruka : 139 Points : 405 Datum upisa : 22.11.2019
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/11/2025, 01:22
Sreća je da državu vode ljudi koji nešto znaju, a ne ljudi koji mrze sami sebe, valjda zato što su pokondireni Srbi,pa bi u svojoj finoći voleli da ne budu Srbi. Svaka čast Steriji za Pokondirenu tikvu.
Ispada da je NIS samo deo američkih sankcija. Zato, o tome nećemo odlučivati mi, nego Rusi, Amerikanci i Kinezi.Oni će na kraju, posle 20. januara, doneti odluke u skladu sa svojim stvarnim interesima. Svaka strana će se tada preračunati i videće šta joj se najviše isplati, a tom računicom će biti obuhvaćeno sve na ovom svetu od Grenlanda do Južnog kineskog mora.
Na kraju, NIS će nastaviti da radi, bez obzira na to u čijem vlasništvu će biti.
Cena nafte će se, zbog opšteg zatezanja, manje ili više povećati.
U opštem preračunavanju, izračunaće se stvarna vrednost NIS-a i biće opšte poznata.
Zato će akcije NIS-a na kraju skočiti, ako ne skoče pre toga prilikom prodaje.
Sve u svemu, od nas malih, biće veseo svako ko je već kupio akcije, ili ih kupi blagovremeno.
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/11/2025, 10:15
Ne bas optimistican,ali najrealniji scenario u ovom trenutku izgleda nepristajanje ruske strane na prodaju...
Nepristajanje ruske strane
Očekivano nepristajanje ruske strane na povlačenje iz NIS-a moglo bi da vodi otežanom funkcionisanju ove kompanije ukoliko bi američka administracija izvršila oštar pritisak na sve članice EU da obustave poslovanje sa NIS-om. Rafinerija bi radila sa znatno umanjenim kapacitetom, a alternativni kanali snabdevanja sirovom naftom vodili bi povećanim troškovima. I sama srpska privreda bi trpela velike posledice jer bi došlo do poremećaja na tržištu energenata. Podscenario nepristajanja ruske strane na prodaju vlasničkog udela mogao bi voditi nacionalizaciji NIS-a što bi svakako bio presedan, kako u rusko-srpskim odnosima, tako i u ophođenju prema stranim investitorima. Posledice bi se svakako ogledale u energetskom sporazumu sa Rusijom, ali i u budućem nastupu stranih investitora koji bi mogli zazirati od ovdašnjeg poslovnog ambijenta.
Broj poruka : 60 Points : 287 Datum upisa : 25.06.2010
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/11/2025, 10:47
E a sta ce sve biti kada Tramp uvede Kinezima sankcije.... Investitori sa istoka odose...
marjanovicgane VIP
Broj poruka : 1067 Points : 2294 Datum upisa : 10.09.2018
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/11/2025, 15:25
Što ućutasmo Znate li vi da je opasno kad narod ćuti
mirjana mirjana Still learning
Broj poruka : 139 Points : 405 Datum upisa : 22.11.2019
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/11/2025, 16:17
Aca kurbla ::
Ne bas optimistican,ali najrealniji scenario u ovom trenutku izgleda nepristajanje ruske strane na prodaju...
Očekivano nepristajanje ruske strane na povlačenje iz NIS-a moglo bi da vodi otežanom funkcionisanju ove kompanije ukoliko bi američka administracija izvršila oštar pritisak na sve članice EU da obustave poslovanje sa NIS-om. Rafinerija bi radila sa znatno umanjenim kapacitetom, a alternativni kanali snabdevanja sirovom naftom vodili bi povećanim troškovima. I sama srpska privreda bi trpela velike posledice jer bi došlo do poremećaja na tržištu energenata. Podscenario nepristajanja ruske strane na prodaju vlasničkog udela mogao bi voditi nacionalizaciji NIS-a što bi svakako bio presedan, kako u rusko-srpskim odnosima, tako i u ophođenju prema stranim investitorima. Posledice bi se svakako ogledale u energetskom sporazumu sa Rusijom, ali i u budućem nastupu stranih investitora koji bi mogli zazirati od ovdašnjeg poslovnog ambijenta.
U slučaju da sankcije NIS-u opstanu, nepristajanje Rusije na povlačenje je nerealno. To ne treba razmatrati.
Rusija će se ponašati u skladu sa svojim interesom, a sigurno će od Srbije i Kine dobiti bolju ponudu od nepristajanja na povlačenje.
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/11/2025, 16:31
Zato što smo pametni i vidimo da se vrti u krug 😁 Da nam predsednik plasira informacije da skrene pažnju sa druge društvene teme, i da zapravo znamo vrlo malo
U Rusiji slični komentari. Jasna želja Amerikanaca, nejasna ponuda Vučića. Što se mene tiče, samo da Vučiću ne padne šaka. https://yugsn.ru/neftianuiu-industriiu-serbii-zaxvatiat
Aca kurbla, Nisam lep al sam glup and Stuffearn like this post
bonum.mm Moderator
Broj poruka : 497 Points : 1301 Datum upisa : 28.11.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 1/11/2025, 16:36
mirjana mirjana ::
Aca kurbla ::