BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum

PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi

Naftna Industrija - NIIS 13. DEO

Ići dole 
+58
Stane Dolanc
Maca
Dalaj Lama
hund
Momir
Nikola
mirjana mirjana
pepermint
Marioss
adamm
marjanovicgane
Nele012
Oradea
Sneki
Roman Abramovich
s.nikolić
ald
MHE kila(H)WATacina
IggyG
Krkobabic
vladakul
Stuffearn
Fmember
trind
bonum.mm
srbinizsubotice
m08239
Limited011
petronije
boban75
Milos86
Nisam lep al sam glup
Minic
Smile
Ars Vivendi
Nikolaj3
Keops
Jegulja
poverenje
Delboj
Aca kurbla
Boranija
Perapostar
SlobaUra
Cicija
Ilija123
Bond
Aca123
Kobe Bryant
NewStar
monacco
Huls
Alonisos
Karlo
DejanJ
mili61
ppetrovic
JU500
62 posters
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16  Sledeći
AutorPoruka
Nikola
VIP
VIP
Nikola

Broj poruka : 614
Datum upisa : 06.12.2011

Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Empty
PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/5/2025, 12:38

Jel to znači da nema 25% dividenda? od
Toma Momirović se preraspoređuje na mesto direktora NIS možda? :D

Nisam lep al sam glup likes this post

Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi

Broj poruka : 2826
Datum upisa : 21.01.2009

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/5/2025, 13:34

Nikola
VIP
VIP
Nikola

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/5/2025, 14:37

Citat :
Vucic offers $700M to buy out Russia's 56.15% stake in Naftna Industrija Srbije (NIS) to prevent US sanctions
Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 92ad0714822db03850b876abdbbc8ddb
Vucic offers $700M to buy out Russia's 56.15% stake in Naftna Industrija Srbije (NIS) to prevent US sanctions
Belgrade warns Washington wants to impose sanctions against country's key oil company, more than half of which is owned by Russia's Gazprom Neft
#Serbia #Russia
https://balkan.news-pravda.com/en/world/2025/01/05/1469.html

Ne bi mi bilo žao, makar i propao NIS, da Gazprom ne dozvoli prodaju i ostave Vučiću da uradi nacionalizaciju.

Cena od 700 miliona ne znam odakle je. Po trenutnoj ceni jedne akcije, udeo Gazproma vredi 610 miliona evra. Cene da većinski paket vredi 15% preko valjda....

DejanJ
VIP
VIP

Broj poruka : 187
Godina : 37
Datum upisa : 18.09.2022

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/5/2025, 16:22

Ova ponuda (700m) za svih 56% vlasnistva je smesna.

Knjigovodstvena vrednost NIS-a je 3.2 milijarde €, stoga ruski deo vredi 1.8 milijardi €. Razumem da bi trebao da postoji neki “popust” ali 60% je previse.

hund, mirjana mirjana and Nisam lep al sam glup like this post

Nazad na vrh Ići dole
Aca kurbla
VIP
VIP
Aca kurbla

Broj poruka : 589
Datum upisa : 17.02.2014

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/5/2025, 17:01

I mi smo svojevremeno Rusima prodali isti taj NIS i sa vise od 60% popusta... sa svim naftnim poljima koja su u medjuvremenu iscedjena kao suva drenovina

A sto se KV vrednosti tice,kolika ce biti ako rusi budu trdoglavi i krenu sankcije od marta?
Nazad na vrh Ići dole
DejanJ
VIP
VIP

Broj poruka : 187
Godina : 37
Datum upisa : 18.09.2022

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/5/2025, 17:31

Aca kurbla ::
I mi smo svojevremeno Rusima prodali isti taj NIS i sa vise od 60% popusta... sa svim naftnim poljima koja su u medjuvremenu iscedjena kao suva drenovina

A sto se KV vrednosti tice,kolika ce biti ako rusi budu trdoglavi i krenu sankcije od marta?

Nis u momentu prodaje Rusima nije vredeo preko 2 milijarde $ da bi 56% imovine bilo prodato sa 60% popusta za 400 miliona $….
Nis je u tom momentu bio razrusen, neprofitabilan, rafinerija u pancevu je bila zastarela, maloprodajna mreza katastrofalna, sa vsikovima zaposlenih itd…

Rusi su u ovih 16 godina investirali vise stotina milijardi dinara u rafineriju, maloprodajnu mrezu, solare, TE-TO itd…

KV se nece smanjiti drasticno samo zbog uspostavljanja sankcija, mora vise godina da prodje gde bi NIS bio neprofitabilan zbog sankcija kako bi se smanjila KV. Inace 15%-20% nafte koju preradi rafinerina su domaci izvori, NIS ce moci da nabavlja gorivo iz Bugarske/Rumunije/Madjarske/Grcke pa da prodaje. Takodje rusi mogu sami da prodaju svoje vlasnistvo nekom drugom (npr. Azerbejdzanu, Kazakhstanu ili Kinezima)

Nikola, hund, mirjana mirjana, Nisam lep al sam glup and Stuffearn like this post

Nazad na vrh Ići dole
mirjana mirjana
Still learning
Still learning

Broj poruka : 139
Datum upisa : 22.11.2019

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/5/2025, 17:46

DejanJ ::
Aca kurbla ::

Nis u momentu prodaje Rusima nije vredeo preko 2 milijarde $ da bi 56% imovine bilo prodato sa 60% popusta za 400 miliona $….
Nis je u tom momentu bio razrusen, neprofitabilan, rafinerija u pancevu je bila zastarela, maloprodajna mreza katastrofalna, sa vsikovima zaposlenih itd…

Rusi su u ovih 16 godina investirali vise stotina milijardi dinara u rafineriju, maloprodajnu mrezu, solare, TE-TO itd…

KV se nece smanjiti drasticno samo zbog uspostavljanja sankcija, mora vise godina da prodje gde bi NIS bio neprofitabilan zbog sankcija kako bi se smanjila KV. Inace 15%-20% nafte koju preradi rafinerina su domaci izvori, NIS ce moci da nabavlja gorivo iz Bugarske/Rumunije/Madjarske/Grcke pa da prodaje. Takodje rusi mogu sami da prodaju svoje vlasnistvo nekom drugom (npr. Azerbejdzanu, Kazakhstanu ili Kinezima)

post2

Nikola likes this post

Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old member

Broj poruka : 2216
Datum upisa : 25.07.2010

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/6/2025, 01:19

Ako Srbija bude morala da otkupi NIS, ona ne kupuje 100% firme, vec samo 50% i tu je realno da to kosta oko 900 miliona $

Nadam se da kapirate.

marjanovicgane and s.nikolić like this post

Nazad na vrh Ići dole
Nisam lep al sam glup
Our family
Our  family

Broj poruka : 286
Datum upisa : 03.04.2021

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/6/2025, 17:29

Na jednoj televiziji tokom vesti ide dole u pisanim nalovima sledece:
"Mali: Srbija ima dovoljno novca da resi problem sa NISom"
Ali sem toga ne obrazlazu dalje. Da li je neko naisao na ovu vest u celovitom obliku?
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi

Broj poruka : 2826
Datum upisa : 21.01.2009

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/6/2025, 18:40

Mislim da će biti dovoljno da Srbija "otkupi" 25% NISA...

IggyG
Just looking
Just looking

Broj poruka : 5
Datum upisa : 12.02.2013

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/8/2025, 00:15

Država ima 30% vlasništva u NIS-u  a Gazprom 50 + 6.5%, po mojoj računici dovoljno je da država otkupi oko 13.4% akcija od rusa i da ima 43.4% a rusi da padnu na 43,1%, time bi Srbija postala većinski vlasnik NIS-a. Iskreno, nadam se da NIS neće pasti šaka ovima koji su sada na vlasti u Srbiji jer je jasno da će to postati partijska prćija i krava muzara kao što je to svojevremeno bila Duvanska industrija u Nišu dok nije prodata Filip Morisu. Bugarski Lukoil su rusi prodali britansko-katarskom konzorcijumu tako da je verovatno da rusima trebaju pare, mada mi nije jasno kako su prodali ako su pod sankcijama kako će biti izvršen transfer britanskog dela novca... Sve u svemu neka od "sestara" je sigurno u igri za NIS, ne toliko zbog same njegove vrednosti već zbog geo političkih okolnosti.

Stuffearn likes this post

Nazad na vrh Ići dole
Nikola
VIP
VIP
Nikola

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/8/2025, 10:23

"Prodali su" jer su im bugari onemogućili funkcionisanje rafinerije u Burgasu.
Ne znam što bi bio problem da je prodaju, kad prodaju i gas i naftu i dalje.

Btw, koliko vidim rafinerija i nije prodata. Samo ih maltretiraju i nanose štetu, ali izgleda da Rusi ostavljaju Bugarima da nacionalizuju ako su se tako rešili. Nadam se da će i ovde biti tako.

Vesti o prodaji se vrte cele godine, čak i objavljeno da je prodata, a zapravo nije.

https://serbia-energy.eu/sr/bugarska-lukoil-negira-izvestaje-o-prodaji-rafinerije/

Vest od juče, Kazahstanci kupuju naftu 😁

https://www.swissinfo.ch/eng/kazmunaygas-is-said-to-be-among-bidders-for-lukoils-bulgaria-refinery/88684169

Nisam lep al sam glup and Stuffearn like this post

Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
Nisam lep al sam glup
Our family
Our  family

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/8/2025, 11:31

Da li je scenariju gde drzava odkupljuje koliko joj fali da bude vecinski, ili pak u scenariju gde odkupljuje ceo ruski deo, realno da akcija i na berzi ode na neke realnije razine? scratch

Na kraju ima da ispadne da je vrhovni vodja uz nadljudske napore, kako samo on ume, briljirao i ponovo nas spasio propasti, a mi akcionari cemo ga jos slaviti kako smo odlicno zaradili  od

Tata se voli puno, mama jos vise a preCednik ponajvise!  tt
Nazad na vrh Ići dole
Nikola
VIP
VIP
Nikola

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/8/2025, 12:01

Posle saznanja da Burgas još nije prodat, očekujem da rusi neće biti zainteresovani da prodaju deo vlasništva.

Što se tiče cene akcije, jedino bi me ohrabrilo većinsko vlasništvo države, brzo praćeno kredibilnom najavom "stratrškog partnerstva" sa nekom zapadnom firmom.

Ne vidim da bi neka kompanija bila zainteresovana da se ganja sa manjinskim akcionarima i da sakuplja kontrolni paket. Dodatno, moj zaključak je da firmom može i da se upravlja odlično, i da ekonomske okolnosti budu dobre, ali ako postoji politički pritisak koji je ustremljen protiv nje to će se odraziti na cenu. Pa imali smo fantastičan rezultat pre 2 godine, pa je to moralo da se "reši" plaćanjem reketa, da bi se naredne godine zadužili...

marjanovicgane and Nisam lep al sam glup like this post

Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
Milos86
VIP
VIP
Milos86

Broj poruka : 2238
Godina : 38
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/9/2025, 02:54

Sve je to lako resivo, odes kazes prijatelji Ameri evo vam drzavni deo 40e po akciji mi znamo da vi fer placate i imate sansu da budete vecinski, zamolis Ruse da ti pozajme 5% (Kupi firma iz Azerbedzana), kazes ovo vam berza i mali akcionari pa kupi taj je vecinski, vratis Rusima 5%... Svi srecni svi zadovoljni
Nazad na vrh Ići dole
Nisam lep al sam glup
Our family
Our  family

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/9/2025, 10:00

@Milos86

Masala!
Pise po novinama da ameri dolaze da pricaju o strateskom partnerstvu. 8 tema. Jedna je i energetika. To bi m9glo dati nadu da se nesto slicno ovom gore sprema. Medjutim ono sto je uvazeni Nikola lepo primetio je da rusi ne pustaju tako lako, i to je prilicno opterecujuci faktor za ovakav scenario.
Nazad na vrh Ići dole
Nisam lep al sam glup
Our family
Our  family

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/9/2025, 15:55

Cackao da vidim prica li iko preko o ovome, i mahom svi mudro cute sem neki bugarsko amerski sajt daje neko vidjenje u pravcu prodaje amerima:

https://www.euractiv.com/section/politics/news/serbias-vucic-has-hidden-agenda-behind-nis-sanctions-alarm-analysts-say/

Pitanje koliko su kredibilni, nisam pre cuo za njih, ali nije bez smisla.
Nazad na vrh Ići dole
Nisam lep al sam glup
Our family
Our  family

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/9/2025, 17:43

Evo ga to isto na srpskom

https://www.021.rs/story/Info/Biznis-i-ekonomija/398352/Analiticar-Vasilev-Vucic-spreman-da-NIS-prepusti-Amerikancima.html

Alonisos likes this post

Nazad na vrh Ići dole
pepermint
VIP
VIP
pepermint

Broj poruka : 2722
Datum upisa : 05.02.2014

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 12:12

Hitan sastanak u Predsedništvu: Očekuje se objava širokog paketa sankcija NIS-u
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je nekoliko ministara i kompletan svoj kabinet, kao i sve stručne ljude iz energetskog sektora, na sastanak u predsedništvo.
Kako Blic saznaje, u predsedništvu se u narednim satima očekuje objavljivanje odluke o sankcijama protiv NIS-a.
Ono sto je Blic uspeo da sazna je da postoji strah da ce sankcije NIS-u biti mnogo oštrije i gotovo isključujuće za učešće ruskih kompanija u NIDU, sto je mnogo teži scenario za Srbiju od očekivanog.
Inače, u Beograd stigla američka delegacija koju predvodi Zamenik američkog državnog sekretara za upravljanje i resurse Ričard Verma koji će večeras i sutra imati susrete sa Vučićem.
Istovremeno, Vučić će večeras imati susret i sa kineskim ambasadorom sa kojim ce se svakako konsultovati oko komplikovane situacije.

marjanovicgane and Nisam lep al sam glup like this post

Nazad na vrh Ići dole
Nisam lep al sam glup
Our family
Our  family

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 13:35

Napeto ko u tesnim gacama.
Nazad na vrh Ići dole
pepermint
VIP
VIP
pepermint

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 13:41

Mozda Kinezi ulete sa nekim svojim udelom. I ovako je bila prica da ce da prave rafineriju u Smederevu.
A treba im Petrohemija za poluproizvode za fabriku guma

marjanovicgane likes this post

Nazad na vrh Ići dole
Nikola
VIP
VIP
Nikola

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 14:33

Vučićevo standardno bulažnjenje, ne obraćati pažnju što se mene tiče dok amerikanci nešto ne objave, ništa se ne dešava (kao što i vidimo na tabli).

"Ono sto je Blic uspeo da sazna je da postoji strah da će sankcije NIS-u biti mnogo oštrije i gotovo isključujuće za učešće ruskih kompanija u NIS-u, sto je mnogo teži scenario za Srbiju od očekivanog"

Da raščlanimo rečenicu:
- sankcije su isključujuće za Ruse: sankcije se ne bave iskljčivanjem i uključivanjem. Prosto postave ograničenje, i obrazlože razlog. Ne uključuju i isključuju vlasnike. To je ostavlja dragom predsedniku kao vlasniku ove države
- "...teži scenario od očekivanog...": scenario koji je schizo izneo je već bio takav. Sankcije će biti "ne opšte, ne samo finansijske već sveobuhvatne" po schizovim rečima

Novinari su kurve, jbg. Preneseš šta ti se kaže, i ne pitaš. Pa osim što ne pitaš, ne dovedeš nekog da kaže da zapravo:
- ne znamo da li će sankcija biti
- ne znamo da sankcijama niko i nije zapretio javno. Moguće da je neka fantazija
- da neće nestati para za penzije u martu
- da će se pljačka akcizama i bez NISa odvijati, i budžet puniti na derivate koji bi mogli da budu uvezeni
- da NIS nije državna firma
- da osim što je firma privatna, prodata je u sklopu MEĐUDRŽAVNOG SPORAZUMA koji je obuhvatao i iz gradnju gasovoda i izgradnju skladišta
- da je gasovod izgrađen, skladište delimično jer još nije stiglo do 1 bcm
- da je logično da Rusi očekuju i naknadu štete kršenjem ugovora
- da Rusi, gledajući situaciju sa Lukoilom u Bugarskoj, po svoj prilici neće biti zainteresovani da prodaju NIS
- da, ako konfiskujemo NIS, ulazimo u rizik da ostanemo i bez gasa i upadnemo u još veće finansijske probleme, ili se smrznemo
- da ćemo morati da se grejemo na struju, a da ćemo struje imati manje zbog gašenja gasnih elektrana
- da će to značiti da verovatno moramo da kupujemo nuklearnu elektranu, jasno ne od Rusa, koja će koštati kao svetog Petra kajgana, i ne može da se izgradi u sledećih nekoliko sezona
- da kad se i izgradi, ostaje pitanje koliko transportni sistem može da podnese

Ali se radujem što vidim (na tabli) da se njegovi nervni slomovi ne shvataju ozbiljno, pa makar se ispostavili i kao tačni.

hund, Nisam lep al sam glup and Stuffearn like this post

Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
ppetrovic
VIP
VIP

Broj poruka : 62
Godina : 34
Datum upisa : 27.07.2023

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 16:11

Sada i zvanično - uvedene sankcije NIS-u: https://sanctionssearch.ofac.treas.gov/Details.aspx?id=52141

Na svu sreću, istovario sam celu NIIS poziciju još prošle godine i uzeo ono malo profita što je moglo da se uzme, ne smem ni da mislim šta će biti sutra na Belexu sa cenom

s.nikolić likes this post

Nazad na vrh Ići dole
hund
Still learning
Still learning

Broj poruka : 109
Datum upisa : 25.11.2016

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 16:34

ppetrovic ::
... ne smem ni da mislim šta će biti sutra na Belexu sa cenom
Сутра ништа.
Nazad na vrh Ići dole
pepermint
VIP
VIP
pepermint

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 16:34

Sada i zvanično - uvedene sankcije NIS-u: https://sanctionssearch.ofac.treas.gov/Details.aspx?id=52141

Na svu sreću, istovario sam celu NIIS poziciju još prošle godine i uzeo ono malo profita što je moglo da se uzme, ne smem ni da mislim šta će biti sutra na Belexu sa cenom
Ja sam usao sa svime sto imam. Il' si pokojnik il' si pukovnik. Pa nek ide zivot.

Nikola, Aca kurbla, hund, marjanovicgane, Nisam lep al sam glup, Stuffearn and Minic like this post

Nazad na vrh Ići dole
ppetrovic
VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 16:36

hund ::
... ne smem ni da mislim šta će biti sutra na Belexu sa cenom
Сутра ништа.

Jes u pravu si. Moram malo da se presaberem i da pauziram sa poslom, kreće da mi utiče na zdravlje...

Srećno svima u ponedeljak, ne znam šta bih mogao pametno da vam kažem osim - držite gaće.

hund, s.nikolić and Nisam lep al sam glup like this post

Nazad na vrh Ići dole
pepermint
VIP
VIP
pepermint

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 16:39

Сједињене Америчке Државе увеле су санкције руско-српској компанији „Нафтна индустрија Србије“ (НИС), саопштило је америчко Министарство финансија.
Удео од 56,15 одсто у власништву НИС-а имају компаније „Гаспром њефт“ и „Гаспром“.
Према документу Министарства, на списку су се такође нашле ћерке фирме „Гаспром њефта“ у Таџикистану, Луксембургу, Казахстану и две компаније у Киргизији.
Као основ за увођење санкција наводи се да „те компаније припадају“ ‘Гаспром њефту’ или су под његовом контролом, или су деловале или намеравале да делују у његово име и по његовом налогу, директно или индиректно“.
На „црној листи“ САД нашли су се генерални директор „Росатома“ Алексеј Лихачов, директор компаније „Гаспром њефт“ Александар Дјуков, син сувласника „Лукоила“ Јусуф Алекперов, као и директори компанија „Башњефт“ и „Зарубежњефт“.
Санкције су уведене и заменицима министра енергетике Русије Маршавину и Шереметцеву.
Санкције су уведене и против 100 бродова који учествују у транспорту руских угљоводоника, а који су повезани са „Совкомфлотом“, „Росњефтом“ и „Гаспром њефтом“.
У оквиру нових ограничења руском енергетском сектору, САД су наложиле да се до 27. фебруара заврше финансијске операције са компанијама „Гаспром њефт“ и „Сургутњефтгас“.
Nazad na vrh Ići dole
Nisam lep al sam glup
Our family
Our  family

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 17:06

pepermint ::

Ja sam usao sa svime sto imam. Il' si pokojnik il' si pukovnik. Pa nek ide zivot.
I meni je blizi ovaj koncept.

Nikola, Aca kurbla and marjanovicgane like this post

Nazad na vrh Ići dole
ppetrovic
VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 17:09

A imamo i kulturiška saopštenje za medije, sve po PS-u, pa koga ne mrzi da čita, piše svašta nešto: https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy2777

Nikola likes this post

Nazad na vrh Ići dole
Nikola
VIP
VIP
Nikola

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 18:17

Zvanične informacije dakle, i dalje nemaju veze sa njegovim bulažnjenjem.
Ako ih dobro razumem, sankcije su finansijske a ne "sveobuhvatne" , a odnose se na kompanije sa više od 50% vlasništva u rukama Gazprom, Surgutneftegas i njihovih ćerki firmi.
Kakav ludak

Roman Abramovich
Member
Member

Broj poruka : 698
Datum upisa : 25.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 18:39

Nije još baš sve jasno, ako za svaku odluku Srbija mora da dobije "odobrenje" od ministarstva finansija USA, to je razbojničko ponašanje.
Možda je ideja da se Srbija prisili dase udeo NIS proda nekoj US firmi? ili da Srbija "nacionalizuje" udeo Rusa i time se definitivno okrene Zapadu.

Ali ako nam ne odobre tzv. 3. klaster, šta onda?
Teraš Srbiju da se okrene BRIKS?

Konfuzna situacija....
veshtica
Nazad na vrh Ići dole
Aca kurbla
VIP
VIP
Aca kurbla

Broj poruka : 589
Datum upisa : 17.02.2014

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 18:40

[size=33]Uvedene sankcije NIS-u[/size]

Evo sad je i zvanicno

https://nova.rs/vesti/svet/uvedene-sankcije-nis-u/?utm_source=%28direct%29&utm_medium=najcitanije_singlepost_sidebar
Nazad na vrh Ići dole
ppetrovic
VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 18:42

Roman Abramovich ::
Nije još baš sve jasno, ako za svaku odluku Srbija mora da dobije "odobrenje" od ministarstva finansija USA, to je razbojničko ponašanje.
Možda je ideja da se Srbija prisili dase udeo NIS proda nekoj US firmi? ili da Srbija "nacionalizuje" udeo Rusa i time se definitivno okrene Zapadu.

Ali ako nam ne odobre tzv. 3. klaster, šta onda?
Teraš Srbiju da se okrene BRIKS?

Konfuzna situacija....
veshtica
Upravo je u tome kvaka - ili ćemo na silu da otmemo ruski udeo i pripojimo ga državi ili ga eventualno prodamo Shell-u ili ko je već zainteresovan, ili ćemo se dogovoriti sa Amerima da ipak pustimo neke pare Rusima i da se ne ljubimo. Videćemo koliko će Vučić biti dobar pregovarač u danima koji su pred nama, po mom skromnom mišljenju, treća varijanta trenutno nije moguća.

Moje kokice su spremne.
Nazad na vrh Ići dole
Roman Abramovich
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 18:43

citat ::
Kako je ranije najavljeno, zamenik državnog sekretara SAD Ričard Verma stiže u Beograd za vikend kad će zvanično biti započet strateški dijalog Srbije i Amerike koji će obuhvatiti nekoliko ključnih oblasti, uključujući energetiku.

U saopštenju Stejt departmenta kojim se najavljuje poseta visokog američkog zvaničnika Beogradu navodi se da će Verma sa srpskim zvaničnicima razgovarati o podužem nizu tema.

Upravo o tome sam pisao u prethodnom postu.

Razbojničko ponašanje USA!!

Nazad na vrh Ići dole
Roman Abramovich
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 14 Icon_minitime1/10/2025, 18:45

He, he, he... U igri nije Šel ili Exson, već neka "leva" US firma kao kupac, koja će onda za duplu lovu taj udeo da proda nekom BP ili Šel...

Radi se o razbojništvu!!
Ni Saudi Arabija nije u igri....

Poslednji izmenio Roman Abramovich dana 1/10/2025, 18:46, izmenjeno ukupno 1 puta

Nazad na vrh Ići dole

Naftna Industrija - NIIS 13. DEO
Nazad na vrh 
Strana 14 od 16Idi na stranu : Prethodni  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16  Sledeći
 Similar topics
-
» Naftna Industrija - NIIS (4. DEO)
» Naftna Industrija - NIIS 5. DEO
» Naftna Industrija - NIIS 6. DEO
» Naftna Industrija - NIIS 13. DEO
» Naftna Industrija - NIIS 7. DEO