BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 REFORMA EU - predlog MAKRON!!!

Ići dole 
AutorPoruka
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader

Broj poruka : 974
Points : 2747
Datum upisa : 05.09.2008

REFORMA EU - predlog MAKRON!!! Empty
PočaljiNaslov: REFORMA EU - predlog MAKRON!!!   REFORMA EU - predlog MAKRON!!! Icon_minitime3/5/2019, 15:01

Makron želi da PREPORODI EVROPU i ovo su tri ključne tačke njegove vizije

1. Zaštita demokratije

Podsećajući da je evropski model zasnovan na slobodama, među kojima kao prvu izdvaja demokratske slobode, Makron je između redova prozvao Rusiju.

Naime, francuski predsednik je naglasio da "demokratske slobode omogućavaju da sami biramo svoje lidere dok druge zemlje pokušavaju da utiču na naše glasove", što je jasna aluzija na više puta iznete oputužbe iz EU za pokušaj mešanja Moskve u izborne procese kako zemalja Unije, tako i onih koje teže ulasku (predsednički izbori u Crnoj Gori, referendum o Bregzitu, referendum o promeni imena Makedonije...).
Makronov predlog je osnivanje Evropske agencije za zaštitu demokratije koja bi, kao je naveo, omogućila svakoj zemlji evropske stručnjake koji bi obezbedili zaštitu izbornog procesa od sajber napada i manipulacija.

Drugi predlog je zabrana finansiranja političkih partija sredstvima iz inostranstva, što je između ostalog protumačeno kao aluzija na navodno rusko finansiranje "Narodnog fronta" u Francuskoj. Treći i poslednji predlog u ovom delu je donošenje pravila o zabrani pozivanja na mržnju i nasilje na internetu.

2. Zaštita granica i odbrana

Sledeća stavka u Makronovom planu za EU je jedinstvena politika migracije i azila.

- Moramo da mislimo o Šengneskoj zoni. Svi oni koji žele da budu njen deo moraju da poštuju odgovornosti (stroge granične kontrole) i solidarnost (jedinstvena politka azila sa zajedničkim pravilima o prihvatanju i odbijanju).
Upravo oko ove teme u Evropi se lome koplja. Migracije i pravo na azil različito se tretiraju, pa pojedine zemlje poput Češke i Mađarske izričito odbijaju da prihate određen broj migranata prema evropskom sistemu kvota, dok sa druge strane, Nemačka se i dalje pridržava politike "otvorenih vrata" koja je omogućila dolazak više od milion tražilaca azila u tu zemlju.

Pored Šengena, Makron naglašava da su EU potrebne zajedničke granične snage i Evropska kancelacija za azil, stroga kontola i evropska solidarnost kojoj će svaka zemlja dati svoj doprinos pod nadzorom Evropskog saveta za unutrašnju bezbednost. U radu tog tela, koje bi tek tebalo da bude osnovano, prema Makronovoj viziji, učestvovala bi i Velika Britanija.
Kada je reč o odbrani, Makron, jedan od najglasnijih zagovornika osnovanja evropske vojske, ovog puta nije je pominjao.

- Sporazum o odbrani i bezbednosti trebalo bi da definiše naše osnovne obaveze u saradnji sa NATO-om i našim evropskim saveznicima: povećanu potrošnju na odbranu, istinski operativnu klauzulu o uzajamnoj odbrani i Evropski savet za bezbednost da pripremimo naše kolektivne odluke - napisao je Makron.

3. Ekonomija

Makron piše da Evropa, kao mesto gde je socijalna zaštita rođena, treba da bude "socijalni štit" za sve radnike, garantirajući istu platu za isti posao. Dalje predlaže uvođenje minimalne plate u EU, koja bi, kako je naveo, bila prikladna za svaku zemlju, a o kojoj bi se kolektivno pregovaralo na godišnjem nivou.
Drugi predlog vezan je za ekologiju, jer kako piše Makron "nećemo moći da pogledamo našoj deci u oči ako ne očistimo i naš klimatski dug". Da bi taj dug bio očišćen, prema njegovoj viziji, EU treba da uvede nultu emisiju ugljenika do 2050. godine i prepolovi upotrebu pesticida do 2025. godine. Sve to, trebalo bi da finansira nova Evropska banka za klimu. Takođe, francuski predsednik predlaže i osnovanje Evropskih snaga za bezbednost hrane koje bi trebalo da kontrolišu hranu i spreče uticaj lobija.

Poslednja mera koju Makron predlaže, a koje se odnosi na kreiranje novih radnih mesta, podrazumeva regulisanje digitalnih giganata tako što će biti uspostavljen evropski nadzor glavnih digitalnih platformi. Mere u ovoj oblasti podrazumevaju i brze kazne za nelojalnu konkurenciju i transparentne algoritme, ali i budžet za finansiranje novih tehnologija poput veštačke inteligencije.
Nazad na vrh Ići dole
 
REFORMA EU - predlog MAKRON!!!
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: POLITIKA-
Skoči na: