BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Šta je faktoring?

Ići dole 
AutorPoruka
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1610
Points : 4728
Datum upisa : 04.06.2008

Šta je faktoring? Empty
PočaljiNaslov: Šta je faktoring?   Šta je faktoring? Icon_minitime3/7/2014, 20:23

Факторинг је финансијска трансакција где предузеће које очекује приход - има потраживања (нпр по издатим фактурама – рачунима) продаје та потраживања трећој страни која се зове Фактор, по сниженој цени јер од Фактора моментално добија готовину, која је неопходна за даље одржавање пословања.


Нпр. фирма која прави месечне рачуне за своје услуге (Електродистрибуција, Пошта и сл.) може своја спорна потраживања продати по нижој договореној цени неком утеривачу дугова који врши даљу наплату.


Факторинг, као начин за прибављање готовине се од банкарског кредита разликује у три битна елемента:

нема потребе за гаранцијом (хипотека и сл.) јер је предмет трансакције потраживања и Фактор куповином истих преузима комплетну одговорност и ризик наплате
ово није зајам већ је у питању купопродаја
код банкарског кредита постоје две стране док код факторинга у трансакцији су три стране.

Faktoring je pre svega namenjen malim i srednjim privrednim društvima i preduzetnicima, ali i velikim pravnim licima kojima su nephodna dodatna finansijska sredstva za namenu finansiranja sve izraženije potrebe tržišta za dužim rokovima plaćanja.

Društva koja su zainteresovana za finansiranje putem faktoringa moraju posedovati dobar asortiman proizvoda i usluga, i kvalitetne kupce.

Na ovaj način, društva su u mogućnosti da značajno ubrzaju poslovni ciklus (novčani tok) i da na taj način povećaju obim poslovanja i postignu bolju konkurentnost na tržištu.

Faktoring je naročito pogodan za preduzeća koja imaju stalne isporuke prema kupcima, sa odloženim rokovima plaćanja od 30, 60, 90, 120 ili do 180 dana.

Bitno je istaći da princip na kome se zasniva faktoring, ne polazi kao kod kreditnih poslova, primarno, od kreditne sposobnosti (boniteta) zajmoprimca, već je osnov za finansiranje direktno u vezi sa vrednošću aktive zajmoprimca.
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1610
Points : 4728
Datum upisa : 04.06.2008

Šta je faktoring? Empty
PočaljiNaslov: Re: Šta je faktoring?   Šta je faktoring? Icon_minitime3/7/2014, 20:25

Osnovna prednost faktoringa jeste da je bitan kvalitet potraživanja, odnosno onog ko odredjenom preduzeću duguje, a ne samog preduzeća.

Faktoring je naročito pogodan za preduzeća koja imaju dobre programe i kvalitetne kupce, ali koja, sa druge strane, nemaju dovoljno obrtnog kapitala da finansiraju duge rokove naplate, a ni dovoljnu finansijsku snagu da bi se zaduživali na finansijskom tržištu pod povoljnijim uslovima.

Razvoj faktoringa, podstaknut adekvatnom regulativom i podizanjem znanja malih i srednjih preduzeća, uticaće na bolju likvidnost, unapredjenje upravljanja potraživanjima, kao i bolju kreditnu sposobnost preduzeća, ukazano je na skupu.

Faktoring je jedan od segmenata nebankarskog finansijskog sektora koji će, uz lizing i mikrokreditne institucije, nastaviti da se razvija u Srbiji, sada kada je pravni okvir adekvatno regulisan, izjavio je pomoćnik ministra finansija Zlatko Milikić.

On je napomenuo da je za te vrste finansiranja karakteristično da su "nedepozitne" i da ne ugrožavaju stabilnost finansijskog sistema, a u SAD je 2000. godine njihovo učešće u finansiranju bilo veće od 190 odsto američkog BDP-a.

Ako se u Srbiji postigne nešto bar približno tome, to će biti veoma dobro za zemlju, rekao je Milikić.

Predsednik PKS Željko Sertić istakao je da nelikvidnost sa kojom se suočavaju preduzeća u Srbiji, činjenica da banke imaju dosta sredstava, ali da ne mogu da ih plasiraju, kao i sve veća zaduženost države i privrede, vode zemlju ka ozbiljnoj krizi.

On je izrazio nadu da će mere novih ministara finansija i privrede biti "ozbiljan korak ka novoj Srbiji", i istakao da to neće biti lako, ali da je potrebno da se naprave prvi koraci i da za to postoji precizna agenda.

Zamenica direktora Projekta za bolje uslove poslovanja Dragana Stanojević navela je da faktoring u Srbiji postoji već duži niz godina, ali da nije bilo odgovarajuće zakonske regulative, što bi trebalo da bude prevazidjeno novim Zakonom o faktoringu, usvojenom pre nešto više od dva meseca.

Direktor kompanije Real faktor Vlado Rosić naveo je da je u faktoringu u prošloj godini bilo milijardu evra prometa, što je oko tri odsto BDP-a, i da postoji tražnja za još jednom milijardom, ali nema toliko sredstava.

On je napomenuo da u Srbiji ima 18 firmi koje se bave faktoringom, ali da samo devet ima potreban kapital, i da bi novi zakon trebalo da doprinese dolasku stranih kompanija koje se time bave.
Nazad na vrh Ići dole
 
Šta je faktoring?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Edukacija-
Skoči na: