BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Afera Zagrebačka Banka

Ići dole 
+3
Taliano
Dragan11
Smile
7 posters
AutorPoruka
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1624
Points : 4755
Datum upisa : 04.06.2008

Afera Zagrebačka Banka Empty
PočaljiNaslov: Afera Zagrebačka Banka    Afera Zagrebačka Banka Icon_minitime8/15/2013, 03:21

BEOGRAD - Srbija se odrekla ogromnih para u Zagrebačkoj banci!

Ovo u emisiji „Ćirilica“ na televiziji Hepi tvrdi ministar građevinarstva Velimir Ilić i lider Nove Srbije.

Debela provizija

Naime, Ilić je objasnio kako je Srbija izgubila velike pare, i to svojom zaslugom. Kako je objasnio, Srbija je preko svoje dve najmoćnije banke Jugobanke i Beobanke napravila Zagrebačku banku.

- To je bila jedna od najjačih banaka u Hrvatskoj. A Srbija je prilikom osnivanja uložila sigurno oko dve milijarde tadašnjih nemačkih maraka. I šta se desilo? Kad je Zagrebačka banka otišla u privatizaciju, našoj zemlji su poslali dopis s pitanjem da li želimo da prodamo akcije koje posedujemo u banci. Tadašnji zamenik pravobranioca doneo je odluku da mi nismo zainteresovani za akcije. Verujte, imao sam taj papir u rukama - ispričao je Ilić, dodajući da je prilikom jedne posete Zagrebu 2008. osoba iz kabineta Stipe Mesića dala njemu papir i rekla doslovce: „Šta rade ovi vaši, jesu li normalni? Mi vam nudimo, vi nećete!“

- Ostali ste sigurno bez dve milijarde. Neko je zbog takvog rešenja uzeo debelu proviziju, a Srbija nije, naravno, dobila ništa. Možda taj papir imam i danas, samo treba da ga pronađem - ispričao je Ilić.

Javni pravobranilac

Da papir postoji, tvrde i članovi ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope, novinar Domagoj Margetić i Darko Trifunović s Fakulteta bezbednosti. Oni ističu da je dokument kojim se odričemo akcija od 3. jula 2008. godine Opštinskom građanskom sudu u Zagrebu dostavila zamenica republičkog javnog pravobranioca Srbije Aleksandra Lazarević, i objašnjavaju da je Srbija time izgubila neverovatnih 2,2 milijarde evra.

Ministar Ilić je posle njihovih objava tražio da se ispita istinitost tih tvrdnji i da se utvrdi u čije ime i po čijem nalogu je Lazarevićeva donelo takvo rešenje.

Kurir juče nije uspeo da stupi u kontakt s Lazarevićevom, ali smo od Savke Mangović, PR Republičkog javnog pravobranilaštva, dobili odgovor da su oni u više navrata demantovali takve informacije.

- Mi smo to demantovali, ali u toku današnjeg dana dobićete odgovor i od gospođe Lazarević - kratko je odgovorila Mangovićeva.

Koštunica tražio pare od Sanadera

Hrvatski nedeljnik Nacional je još 2007. godine izneo tvrdnju da je tadašnji premijer Vojislav Koštunica 29. maja pozvao svog hrvatskog kolegu Ivu Sanadera i najavio da će Srbija na ime akcija u Zagrebačkoj banci tražiti dve milijarde evra, na osnovu imovine koja pripada ugašenoj Jugobanci. Kurir je tada preneo saznanja hrvatskog nedeljnika, a tadašnji premijer demantovao je informaciju Nacionala.

scratch 
Nazad na vrh Ići dole
Dragan11
VIP
VIPBroj poruka : 126
Godina : 46
Points : 486
Datum upisa : 04.08.2011

Afera Zagrebačka Banka Empty
PočaljiNaslov: Re: Afera Zagrebačka Banka    Afera Zagrebačka Banka Icon_minitime8/15/2013, 09:34

http://www.kurir-info.rs/afera-zagrebacka-banka-cvetkovic-zna-gde-su-dve-milijarde-evra-clanak-937763
Nazad na vrh Ići dole
Taliano
Forum queen
Forum queen
Taliano


Broj poruka : 1475
Points : 6231
Datum upisa : 23.02.2011

Afera Zagrebačka Banka Empty
PočaljiNaslov: Re: Afera Zagrebačka Banka    Afera Zagrebačka Banka Icon_minitime8/17/2013, 09:36

Zaista neverovatna priča.Ko je gđa Lazarević?!

_________________
Istina je-veliki sam fan NIISa. I šta je tu loše? Navijam za njih i to ne krijem!!
Nazad na vrh Ići dole
Beli
Our family
Our family
Beli


Broj poruka : 268
Points : 1168
Datum upisa : 15.02.2012

Afera Zagrebačka Banka Empty
PočaljiNaslov: Re: Afera Zagrebačka Banka    Afera Zagrebačka Banka Icon_minitime8/17/2013, 12:17

Ovo se moze samo u SRBIJI
Nazad na vrh Ići dole
Matthew Greenburgh
Partner
Partner
Matthew Greenburgh


Broj poruka : 1578
Localisation : EC4A 2BB
Points : 2526
Datum upisa : 09.08.2007

Afera Zagrebačka Banka Empty
PočaljiNaslov: Re: Afera Zagrebačka Banka    Afera Zagrebačka Banka Icon_minitime8/17/2013, 15:45

Smile ::
Ovo u emisiji „Ćirilica“ na televiziji Hepi tvrdi ministar građevinarstva Velimir Ilić i lider Nove Srbije.scratch 

Ovo samo indijanac poputa Velje Selje mozda da izjavi!

"Pa oni su kradju ugradili u SOFTER, covece!!"

Cela ova prica nema veze sa zivotom, nalupao se ljaxe u fulu. To govece Velja ne razlikuje dupe od lakta!

_________________
He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1860
Godina : 47
Localisation : Sombor
Points : 5144
Datum upisa : 28.05.2007

Afera Zagrebačka Banka Empty
PočaljiNaslov: c   Afera Zagrebačka Banka Icon_minitime9/25/2013, 23:46

Srbija je svojom krivicom ostala bez vlasničkog udela od najmanje dve milijardi evra u Zagrabečkoj banci, jer se dopisom javnog pravobranilaštva Srbije upućenom Opštinskom građanskom sudu u Zagrebu 2008. godine odrekla prava na akcije u toj banci, navedeno je u službenim dopisima Beograda i Zagreba, u koje je Tanjug imao uvid.
Povodom ranijih izjava ministra građevinarstva Velimira Ilića, da je Srbija svojom krivicom ostala uskraćena za oko dve milijarde evra, koliko su vredele njene akcije u trenutku privatizacije Zagrebačke banke 29. decembra 1989. godine, "Danas konferencijski centar" je Tanjugu dostavio faksimile dokumenata koji potkrepljuju njegove tvrdnje.

Na adresu Opštinskog građanskog suda u Zagrebu, tokom juna 2008. godine, bilo je nekoliko prepiski Srbije i hrvatskog pravosuđa, čime je naša država pokušala da dokaže da ima pravo na udeo u Zagrebačkoj banci.

U službenom dopisu sudu u Zagrebu tadašnjeg Republičkog javnog pravobranioca Srbije, od 12. juna 2008. godine, koji je potpisala zamenik Republičkog javnog pravobranioca Srbije Aleksandra Lazarević, zatraženo je odbacivanje ranije tužbe naše zemlje pred zagrebačkim sudom za utvrđivanje vlasničkog udela u Zagrebačkoj banci i detaljno je obrazloženo zašto Srbija nema vlasničkih prava na deonice te banke.

"Prelazeći na osnovanost tužbenog zahtjeva, ističemo da isti osporavamo i po osnovi i po visini, imajući u vidu da tužitelj (Srbija) uz tužbu nije dostavio niti jedan jedini dokaz u prilog tvrdnjama da Republika Srbija uistinu ima dionice u Zagrebačkoj banci d.d., pa se njegovi navodi mogu oceniti kao krajnje proizvoljni, odnosno, paušalni.

Pored toga, ne prilažući niti jedan do dokaza, na kojima je zasnovao tužbeni zahtjev tužitelj je tuženoj uskratio mogućnost da se detaljnije izjasni na navode iz referata tužbe", navodi Aleksandra Lazarević u dopisu od

Javno pravobranilaštvo Srbije, kako su preneli neki domaći mediji, demantovalo je te navode i tvrdi da rešenje Pravobranilaštva, kojim se Srbija odriče akcija - ne postoji, da nikada nije ni doneto, a da je ministar Ilić dokumente pogrešno protumačio.

Ekonomisti ističu da kapital od dve milijarde evra trenutno nema nijedna banka u Srbiji.

Prema izvorima "Danas konferencijskog centra", privatizacija Zagrebačke banke d.d. nikada nije sprovedena po zakonskim propisima Hrvatske, nego u svojevrsnom vakuum prostoru od 1989. do 1990. godine, tako da izvorni suvlasnici Zagrebačke banke - Republika Hrvatska i Republika Srbija do današnjeg dana nisu isplaćene, niti obeštećene za udele u osnivačkom kapitalu banke.

Dokumenti koji dokazuju vlasništvo Srbije u Zagrebačkoj banci u petak na sastanku u Vladi, na koji je pozvan i hrvatski novinar Domagoj Margetić, koji već 11 godina istražuje ovaj slučaj, pišu Večernje novosti.

Margetić ističe da poseduje dokaze sa jasno vidljivim tokom novca koji pokazuje da stara devizna štednja Zagrebačke banke, koju Hrvatska kroz sukcesiju traži od Srbije, nije završila na računima Narodne banke Jugoslavije, a potom u budžetu Srbije.

Uprava Zagrebačke banke je sredstva držala na dobro kontrolisanim računima u desetak banaka u inostranstvu, objašnjava on i dodaje da, stoga ne postoji ni osnov da Hrvatska ovaj novac potražuje od Srbije.

Međutim, povodom ranijih izjava ministra građevinarstva Velimira Ilića, da je Srbija svojom krivicom ostala uskraćena za oko dve milijarde evra, "Danas konferencijski centar" je Tanjugu dostavio faksimile dokumenata koji potkrepljuju njegove tvrdnje.

Dopisom javnog pravobranilaštva Srbije upućenom sudu u Zagrebu, 12. juna 2008. godine, Srbija se odrekla prava na akcije u toj banci, navedeno je u službenim dopisima Beograda i Zagreba, u koje je Tanjug imao uvid.

Javno pravobranilaštvo Srbije, kako su preneli neki domaći mediji, demantovalo je te navode i tvrdi da rešenje Pravobranilaštva, kojim se Srbija odriče akcija - ne postoji.

Prema izvorima "Danas konferencijskog centra", privatizacija Zagrebačke banke nikada je sprovedena u svojevrsnom vakuumu od 1989. do 1990. Tako izvorni suvlasnici banke, republike Hrvatska i Srbija, nisu obeštećene za udele u osnivačkom kapitalu.

Ni danas se, po rečima Margetića, ne vidi jasna struktura vlasništva u ovoj banci, često skrivena iza takozvanih "kastodi računa" u kojima nije vidljiv pravi vlasnik, tvrdeći da upravo Zagrebačka banka ima vlasništvo nad tim računima i praktično "upravlja sama sobom".

U Zagrebačkoj banci je, po tvrdnji Margetića, završavao i novac koji je devedesetih godina iznošen iz Srbije na Kipar.

Famoznih 11 milijardi dolara sa Kipra, bilo je u mreži stranih banaka koje je kontrolisala Zagrebačka banka, a sredinom devedesetih završio je na objedinjenim računima Hipobanke, tvrdi Margetić. Taj isti novac korišćen je i za brojne privatizacije.

Svi dokazi kojima raspolaže, o osnivanju i tokovima novca, biće predati u Vladi Srbije.

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki


Broj poruka : 5397
Localisation : Centar grada
Points : 6880
Datum upisa : 21.05.2007

Afera Zagrebačka Banka Empty
PočaljiNaslov: Re: Afera Zagrebačka Banka    Afera Zagrebačka Banka Icon_minitime9/26/2013, 23:30

Kako su uz pomoć Zagrebačke banke srpski i hrvatski tajkuni kupovali najplodnije zemljište po Srbiji, oko 250.000 hektara. U petak će Vladi biti predata kompletna dokumentacija

OKO 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji kupljeno je tokom privatizacije "prljavim" novcem. U celu priču umešana je i Zagrebačka banka, preko čijih računa u inostranstvu je "opran" novac koji je prethodno u džakovima iz Srbije iznošen na Kipar devedesetih godina. Ovo stoji u dokumentima koja u petak treba da budu predata ministru Velimiru Iliću u Vladi Srbije.


- Princip rada je bio sledeći: novac je odlazio u mrežu stranih banaka, koje su potom odobravale kredite i investicione projekte u Srbiji, Hrvatskoj i BiH - objašnjava za "Novosti" Domagoj Margetić, hrvatski novinar, član delegacije koja će u petak predati dokumenta srpskoj vladi. - Kontrolni paket vlasništva u tim stranim bankama ima upravo Zagrebačka banka, a samim tim Srbija i Hrvatska. Imamo dokaze o transferima novca koji je završavao na računima srpskih i hrvatskih tajkuna. Svi ti transferi su vidljivi, ali nisu išli direktno, već preko računa Zagrebačke banke, na račune u stranim bankama. Posle toga, novac je najvećim delom objedinjavan u Hipo banci u Beču, odakle je prebacivan trećim licima, odnosno srpskim i hrvatskim tajkunima.

Oko 250.000 hektara u Vojvodini prodato je nekim sumnjivim anonimnim ljudima koji su praktično srpskim otetim parama kupili srpsku zemlju. Ima li veće monstruoznosti - pita Trifunović. - Žalosno je da se ovakvim krupnim nacionalnim pitanjem bave dvojica ljudi. A saznanja o pranju novca preko kiparskih računa i Zagrebačke banke bila su poznata svim ključnim ljudima u prethodnim vladama.

Veza Zagrebačke banke i Srbije nastala je još 1977. godine. Tada su se Kreditna banka Zagreb i Jugobanka udružili u Zagrebačku banku, a srpsko vlasništvo volšebno je nestalo u vakuumu od 1989. do 1990. godine, kada je ova banka pretvarana u akcionarsko društvo. Od tada do danas niko zvanično nije postavio pitanje udela Srbije u vlasništvu Zagrebačke banke, iako nam preti opasnost da, kroz sukcesiju, namirujemo Hrvatsku u vrednosti od 2,1 milijardu evra nestale hrvatske stare devizne štednje. Ona, prema rečima dvojice naših sagovornika, nije nestala sa računa Narodne banke Jugoslavije u Beogradu, kako se tvrdi u Hrvatskoj, već je Zagrebačka banka novac svojih štediša sklonila na bezbedne račune u inostranstvu. Taj novac pretvaran je u vlasništvo nad stranim bankama.

Srbija je, tokom 2008. godine, pokušala pa odustala od dokazivanja pred hrvatskim građanskim sudom, da ima prava na akcije u Zagrebačkoj banci. Neki ovo odustajanje, zbog nedostatka dokaza, tumače kao odricanje od vlasništva.

Tvrdnje da se Srbija odrekla svog vlasništva u Zagrebačkoj banci ne stoje - kaže profesor Trifunović. - Tadašnje pravobranilaštvo nije imalo kompletnu dokumentaciju i nije moglo adekvatno da reaguje. Sa ovim dokazima koje u petak predajemo Vladi, jasno je da Srbija ima pravo na svoj deo vlasništva u Zagrebačkoj banci.


IDU U BEČ

- Domagoj Margetić i ja smo pozvani da sredinom oktobra prezentujemo dokaze austrijskim vlastima - kaže profesor Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu. - Mi smo bili spremni da sva dokumenta damo srpskoj policiji. Bili smo na razgovoru sa Bogdanom Pušićem, zamenikom načelnika Uprave kriminalističke policije, koji se požalio da nemaju dokaze o transferu novca, jer navodno austrijske vlasti odbijaju da ih dostave. Mi smo im tada ponudili sva dokumenta, ali smo insistirali da nam se pošalje zvaničan zahtev UKP. Taj zahtev već dve nedelje nikako da stigne.

NAMIRIVANJE OD TAJKUNA?
Pokretanjem zahteva za vraćanje dela vlasništva Srbije u Zagrebačkoj banci, naša zemlja može i da traži povrat svog novca iznetog na Kipar devedesetih godina. - Tadašnja vlast je opljačkala ovaj narod, iznevši van zemlje čak 11 milijardi dolara, koji je naknadno završio u rukama srpskih i hrvatskih tajkuna - kaže profesor Trifunović. - Moramo od Hrvatske da tražimo taj novac. U krajnjem slučaju, država ima pravo i da se namiri od tajkuna koji su kupovali zemlju i firme po Srbiji.

titanik 

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
 
Afera Zagrebačka Banka
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Razvojna banka Vojvodine (Metals banka)
» AFERA "HYPO"
» Rajfajzen banka
» OTP Banka Srbija a.d.

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Banke fun club-
Skoči na: