BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Gold Rush in Serbia!

Ići dole 
+5
Boranija
Ars Vivendi
Drag65
Momir
Limited011
9 posters
AutorPoruka
Limited011
Old member
Old member
Limited011


Broj poruka : 2035
Points : 5457
Datum upisa : 07.05.2009

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimeNed 11 Avg 2013 - 3:06

RUDE zlata u Srbiji ima mnogo više nego što se doskoro pretpostavljalo, otkrila su nova detaljna geološka istraživanja u Timočkom magmatskom kompleksu, u planinama na istoku zemlje. Strane kompanije koje istražuju srpske zlatne žice kažu da su došle do otkrića koja se dešavaju jednom u veku.
 
Naši geolozi kažu da su ova bogata ležišta zlata očekivana jer je srpska nauka odavno obeležila ove prostore kao zlatonosne. Međutim, država se decenijama nije ponašala domaćinski i nije ulagala u geološka istraživanja svojih ruda, niti u osvremenjivanje eksploatacije. Zato smo sad srećni i kad gosti otkriju blago u našoj rođenoj ostavi.

S obzirom na ogromnu potražnju za zlatom na svetskom tržištu dolazak stranih stručnjaka, novih tehnologija i investicija u rudarstvo može da bude prekretnica za Srbiju, smatra prof. dr Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

On za „Novosti“ otkriva da geološka istraživanja zlata i drugih plemenitih metala u Srbiji trenutno izvodi 13 privrednih društava, od kojih je osam sa stranim osnivačkim kapitalom. Kompanija „Avala risorsis“, koja istražuje zlato na devet istražnih prostora, samo u 2012. investirala je više od 20 miliona dolara u detaljna istraživanja.

- Najbolji su rezultati na lokaciji „Potaj Čuka-Tisnica“ kod Žagubice. Ukupni rudni potencijal se već u ovoj fazi istraživanja procenjuje na nekoliko miliona unci zlata, što je ravno stogodišnjoj produkciji zlata u Borskom rudniku! Radi se o novootkrivenim, ranije nepoznatim mineralnim pojavama zlata u zapadnom obodnom delu Timočkog magmatskog kompleksa. U okviru ove zlatonosne formacije izdvaja se nekoliko veoma perspektivnih lokaliteta, kao Kraku Pešter, Korkan, Bigar hil... Sadržaji zlata se kreću od 0,45 grama pa do 9,46, čak i više grama po toni - otkriva dr Bačević

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:448411-Srbija-lezi-na-zlatu

Valjda nije i ovo samo predizborna kampanja?

_________________
Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir


Broj poruka : 2062
Points : 5715
Datum upisa : 06.12.2008

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Re: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimeČet 30 Jan 2014 - 3:19

Sadržaj bakra 2,6 procenata po toni

Bor - Kanadska kompanija Reservoir Minerals zvanično je proglasila početne resurse na projektu Čukaru Peki južno od Bora, sa ukupno 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, sa prosečnim sadržajem bakra od 2,6 procenata i 1,5 grama zlata po toni, objavila je borska Istmedia.

Radi se o prvim procenama, a izvršila ih je nezavisna rudarska konsultantska firma „SRK“ iz Velike Britanije uz preporuku da se u geološko istraživanje uloži dodatnih 20 miliona dolara, kako bi projekat prešao u fazu veće sigurnosti. Pomenuti rezultati su inače dobijeni kroz geološka istraživanja u pripovršinskom delu projekta, i ne obuhvataju one na većoj dubini, koji će dodatno morati biti priloženi za dalju nezavisnu procenu resursa.

U saopštenju kompanije Reservoir Minerals navodi se takođe da će količine bakra i zlata nakon daljeg geološkog istraživanja narednih godina biti utvrđene sa većom sigurnošću. Što se tiče otvaranja rudnika, uz uslov da će to do toga doći samo ako se pokaže da je ekonomski isplativ, u njemu će biti primenjena podzemna eksploatacija, što podrazumeva da će projekat biti ekonomičan samo u slučaju da prosečan procenat sadržaja bakra bude iznad jednog procenta.


_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65


Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Re: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimeČet 30 Jan 2014 - 20:43

Momir ::
Sadržaj bakra 2,6 procenata po toni
Bor - Kanadska kompanija Reservoir Minerals zvanično je proglasila početne

RMC, 12 meseci: 2,46 - 6,18 = 251,21%

http://finance.yahoo.com/echarts?s=RMC.V+Interactive#symbol=rmc.v;range=1y;compare=;indicator=volume+macd
+rsi;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=;
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2789
Points : 7949
Datum upisa : 21.01.2009

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Re: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimeSre 30 Jul 2014 - 17:43

Spajanje kompanija koje traže zlato u Srbiji

Firme koje u Srbiji obavljaju geološka istraživanja zlata, Avala Resources i Dunav Minerals, objavile su integraciju u jednu kompaniju.

Ćerke firme kanadskih kompanija Avala Resources ltd. i Dunav Resources ltd, objavljuju sporazum o međusobnoj integraciji, navele su u saopštenju te dve kompanije koje se nalaze na listi berze u Torontu.

Obe kompanije su, počevši od 2010, odnosno 2011. godine, finansirale geološko-istraživačke projekte u Srbiji.

Spajanje ove dve kompanije u jednu, doneće brojne prednosti, uključujući integraciju njihovih geološko-istraživačkih aktivnosti u Srbiji, i smanjenje troškova u upravljanju i administraciji, navodi se u saopštenju.

Kako je istakao menadžer istraživanja Avala Resources, Justin van der Toorn, to restrukturiranje daje finansijsku sigurnost za dalja istraživanja.

On naglašava da je fokus za investitore i sve zainteresovane strane da nastave napredak, koji se oslanja na dosadašnje istraživačke rezultate, kao i unapređenje mineralnih resursa.

Samim tim, naš cilj je da se naprave uštede i u drugim segmentima poslovanja, kako bi se nastavio dalji razvoj, rekao je Van der Toorn.

Prošlog meseca, kompanija Dunav Minerali objavila je novi resurs od 1,25 miliona tona bakra i 120 tona zlata na projektu Tulare u opštini Medveđa, na jugu Srbije.

Paralelno s ovim, tokom juna, kompanija Avala Resources saopštila je rezultate Preliminarne studije na Projektu zlata Timok blizu Žagubice, navodeći potencijalnu proizvodnju od 2,5 tona zlata godišnje.

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65


Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: zlato   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimePet 31 Jul 2015 - 8:26

Američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran" i njihovi partneri iz kanadske kompanije "Reservoar minerals" su u rejonu "Čukaru peki", na dubini između 558. i 559. metara otkrili neverovatan sadržaj - 25,7 odsto bakra i 50.3 grama zlata po toni rude, pišu "Novosti".
Prema do sada istraženim ležištima u svetu, najbogatiji sadržaj pronađen je u rudniku Holister u Americi, gde se izvlači 27.2 grama zlata po toni.

Kako list navodi, računajući bruto vrednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po zvaničnim cenama na Londonskoj berzi metala, proizilazi da se u okolini Bora krije bogatstvo vredno gotovo - 18 milijardi dolara.  Neke nezvanične informacije, čak , pokazuju i da se rezerve bakra u okolini Bora procenjuju na milijardu tona rude, uz prateće količine zlata i drugih mlemenitih metala. Međutim, to tek treba da potvrde buduća istraživanja.

Freeport-McMoRan Inc. (FCX)
Reservoir Minerals Inc. (RMC.V)
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old memberBroj poruka : 2173
Points : 6035
Datum upisa : 25.07.2010

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Re: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimeNed 9 Avg 2015 - 22:14

Otkako se u Boru počelo kopati, 1903. godine, nikada nije obustavljena proizvodnja, a rezervi imamo za idućih 100 godina. Koliko ćemo kopati, zavisi o ceni bakra koja se formira na svetskom tržištu - priča tihi geolog Trajče Tončić.

Njegove američke i kanadske kolege dobili su sedmogodišnje istraživačko pravo jer u RTB-u Bor nisu imali adekvatnu opremu za bušotine te vrste. Nekoliko godina su kopali, a onda gotovo digli ruke od svega na području Bora.

Potrošili su 11 bušotina od 11 kilometara bez rezultata, pa su hteli da odustanu. Imao sam neke proračune gde bi mogla da bude ruda jer sam tu ranije imao pozitivne rezultate, pa sam im ih otkrio i zamolio ih da ne odustaju. Lokacija je Čukaru peki. Oni su tamo zaista pronašli velike, goleme rezerve, možda i najveće na svetu - govori geolog Trajče.

Zlatna žila pojavila se na 559. metru ispod površine zemlje. Radi se o ukupno 65 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 odsto i zlata od 1,5 grama po toni, što je odličan rezultat. Ipak, brojke koje ga izdižu u red neverovatnog kažu da na pojedinim mestima udeo bakra po toni prelazi 25,7 odsto, a zlata čak i više od 50 grama.

_________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old memberBroj poruka : 2173
Points : 6035
Datum upisa : 25.07.2010

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Re: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimeSub 5 Mar 2016 - 23:58

Kompanija Friport Mek Moran prodaje 55 odsto udela u bogatom ležištu bakra "Čukaru Peki" kod Bora rudarskoj kompaniji Lundin Majning, objavljeno je na sajtu Lunding Majning.

"Friport je postigao dogovor sa rudarskom kompanijom Lundin Majning o kupoprodaji svojih 55 posto udela ležišta 'Čukaru Peki', ali bez obzira na postignut dogovor između Friporta i Lundin Majning, pravo preče kupovine ima partnerska kanadska kompanija 'Rezervoar Minerals', koja sada ima 45 posto udela", navodi Lundin Majning.

Prema iznetim podacima, Rezervor Minerals ima rok do 3. maja da se izjasni da li je zainteresovan za kupovinu, a ukoliko ne pokaže zainteresovanost, tada će biti realizovan dogovor između Friporta i Lundin Majning.

Prema detaljima ugovora, Friporta i Lundin Majning, kupoprodajna cena iznosi 262,5 miliona dolara.

U „Čukaru Peki“ na dubini od 558 do 559 metara od površine zemlje pronašli ležište od 25,7 odsto bakra i 50,3 grama po toni zlata, što je najbogatija bušotina koja je ikad pronađena.

_________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
FatCat
Member
Member
FatCat


Broj poruka : 842
Points : 1916
Datum upisa : 14.12.2008

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Re: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimePet 11 Mar 2016 - 6:27

Bor -
- Hoćemo da krenemo brzo i za četiri do pet godina dobijemo rudnik bakra srednje veličine sa velikim sadržajem - kaže Pol Konibear, šef kanadske kompanije kojoj je američki Friport MekMoran prodao svoj udeo u pravima na istraživanje u rejonu "Čukaru peki" kod Bora za neverovatnih 262,5 miliona dolara. U intervjuu koji je dao fabričkom glasilu RTB Bora, "Kolektivu", Konibear ocenjuje da je Srbija danas progresivna zemlja u kojoj su uslovi rudarenja vrlo povoljni, a infrastruktura znatno poboljšana, te da srpska vlada pospešuje ulaganja i tako čini okruženje ozbiljnim i zrelim za izgradnju novog rudnika.

- Mislim da je ovo idealno za nas i da možemo da stvorimo veliku vrednost za sve postojeće deoničare. Srbija je sada veoma progresivna, infrastruktura je poboljšana, a ona koja postoji u okolini projekta "Timok" je odlična i obimna, tako da za projekat neće biti potreban veliki kapital. Bio sam u decembru u Srbiji i veoma sam zadovoljan. Uslovi rudarenja su vrlo povoljni i srpska vlada pospešuje ulaganja. U Srbiji je mnogo pouzdanih izvođača, ekonomija je takođe progresivna, možda ne onoliko koliko u Evropskoj uniji, ali je okruženje veoma ozbiljno i zrelo za izgradnju rudnika. Borski region, gde se nalazi "Timok", jeste oblast koja je vekovima poznata po eksploataciji rude. Grad Bor ima oko 50 hiljada stanovnika i nalazi se desetak kilometara odatle. U njemu već postoji veliki rudnik, a i topionica u čiju su rekonstrukciju poslednjih nekoliko godina bili uključeni SNC i EDC. Zato se podrazumeva da ćemo angažovati lokalne radnike jer oni već poznaju rudarstvo - kaže direktor i predsednik kanadske Lundin Majning kompanije Pol Konibear, dodajući da je Lundin odavno veoma zainteresovan za ovu lokaciju i pomno je prati od 2013. godine.
Podsećamo da sada već sasvim izvesna prodaja udela u pravima na istraživanje ruda u projektu "Timok" nadomak Bora, u istočnu Srbiju dovodi još jednog velikog i ozbiljnog "igrača" u oblasti rudarstva, kanadski Lundin Majning. Najveća rudarska kompanija u svetu, američki Friport, sadašnji je rukovodilac projekta i ima 55 odsto interesa u njemu, a transakcija započeta u prvoj dekadi marta obezbediće Lundin Majningu preostalih 45 odsto. Lundin će, prema sporazumu, steći sto procenata Friportovog interesa u gornjoj zoni ležišta "Čukaru peki" i 28 odsto u nižoj zoni. Kanadska kompanija finansiraće sve troškove za razvoj gornje zone, a obezbediće i dodatnih 20 miliona dolara za ugovorene radove u nižoj zoni dok se ne uradi studija izvodljivosti.

_________________
Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1624
Points : 4755
Datum upisa : 04.06.2008

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Re: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimePet 7 Okt 2016 - 4:29

Rudarska korporacija "Nevsun" odobrila budžet za završetak istraživanja plemenitih metala kod Bora. Do septembra 2017. kraj potrage, a potom kreću u otvaranje rudnika. Za godinu planiraju bušotine od 113 km KANADSKA rudarska kompanija "Nevsun", koja je nedavno postala vlasnik istražnih prava za ležište Čukaru peki, kod Bora, potencijalno najbogatijem svetskom resursu bakra i zlata, namerava da geološka istraživanja te oblasti okonča do kraja sledeće godine, nakon čega kreću pripreme za - otvaranje rudnika - saznaju "Novosti". Prema informacijama našeg lista, uz budžet od 60 miliona dolara, "Nevsun" namerava da do septembra 2017. godine uradi još oko 113 kilometara bušotina.
Nazad na vrh Ići dole
Cicija
Member
Member
Cicija


Broj poruka : 849
Points : 1965
Datum upisa : 10.01.2008

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Re: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimePon 27 Feb 2017 - 2:32

Novosti saznaju: U toku su pripreme za otvaranje najbogatijeg rudnika na svetu. Klif Dejvis, predsednik „Nevsuna”: Rudokop će u potpunosti postati operativan 2021. godine

KANADSKA kompanija "Nevsun" započeće, do kraja godine, pripreme za otvaranje rudnika bakra i zlata u rejonu "Čukaru peki", kod Bora, koji se smatra potencijalno najbogatijim nalazištem tih metala na planeti - saznaju "Novosti".

Očekujemo da uskoro okončamo studiju izvodljivosti, nakon čega, u poslednjem kvartalu 2017. godine, krećemo u pripreme za otvaranje rudnika, koji bi se eksploatisao podzemnim putem - kazao je Klif Dejvis, predsednik "Nevsuna".

- Naš je plan da brzo razvijemo taj rudokop, koji bi u potpunosti trebalo da postane operativan 2021. godine.

Inače, po preliminarnoj ekonomskoj studiji, rađenoj po metodi poznatoj pod imenom "zrno graška", vrednost ležišta kod Bora procenjuje se na - sedam milijardi dolara! U preliminarnoj ekonomskoj studiji se navodi i da se troškovi otvaranja rudnika na potezu "Čukaru peki", koje je od Bora udaljeno sedam kilometara, trebalo da iznose do - 500 miliona dolara! Takođe, nedvosmisleno se navodi da je to ležište, u ovom trenutku, najbogatiji svetski resurs bakra i zlata.

Kao olakšavajuća činjenica, u preliminarnoj ekonomskoj studiji se navodi da bi blizina pogona za preradu rude u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor", kao i nova, najsavremenija topionica izgrađena u krugu tog preduzeća, dodatno uticali na niže cene vađenja i prerade rude iz ležišta "Čukaru peki". Navodi se i da bi bi od eksploatacije rudnika država Srbija ubirala pet odsto neto prihoda takse za korišćenje mineralnih sirovina, kao i dodatnih 15 odsto na ime poreza.

Ipak, po ocenama stručnjaka, malo je firmi koje mogu da progutaju tako krupan zalogaj kao što je otvaranje rudnika na potezu "Čukaru peki". Međutim, jedna od korporacija koja bi to, svakako, mogla da uradi je, bez sumnje, "Rio Tinto", jedna od najmoćnijih rudarskih korporacija na svetu.

Stoga, ne bi bilo iznenađenje ni da "Nevsun" upravo tu kompaniju, sa kojom zajedno istražuje još nekoliko lokaliteta u ovom kraju, uvede i u posao otvaranja rudnika na potezu "Čukaru peki". Tu su ustanovljeni početni resursi od 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, a tu je pronađena i najbogatija bušotina na planeti u kojoj je detektovano prisustvo zlata od čak 50,3 grama po toni!
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2789
Points : 7949
Datum upisa : 21.01.2009

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Re: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimePon 21 Jan 2019 - 15:48

Kanadska istraživačka firma "Medgold risorsis" pronašla je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, pišu Večernje novosti.

"Ova kompanija, u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom 'Tlamino projekat', pronašla je sloj od 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatnih 193 grama srebra po toni", navodi list.

Nakon toga, kanadska firma je sklopila sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje "Fortuna silver", u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra "San Hoze" u Meksiku i peruansko ležište sreba "Kailoma".

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
FatCat
Member
Member
FatCat


Broj poruka : 842
Points : 1916
Datum upisa : 14.12.2008

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Re: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimeNed 13 Okt 2019 - 2:53

KOLIKO BOGATSTVO U ZLATU KRIJE RTB BOR?
Kinezi hoće da otkupe američki deo!

Novosti saznaju - Kineski „Ziđin“ spremila je američkoj kompaniji "Friport Mekmoran", koja ima 60 odsto istražnih prava u donjoj zoni ležišta "Čukaru peki", ponudu da otupi njihov deo.

Plan kineske kompanije "Ziđin", koja je i strateški partner RTB "Bor", jeste da investira gotovo pola milijarde dolara u početak eksploatacije gornjeg dela ležišta "Čukaru peki", kod Bora, gde su ustanovljene rezerve od milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, svakako je za tu kompaniju lakši deo posla.

Razlog je jednostavan - Kinezi su jedini vlasnici gornje zone ležišta "Čukaru peki", koja se u geološkim krugovima, zbog odlične koncentracije bakra i zlata, naziva "zver". Međutim, daleko teži posao "Ziđin" će imati kada na red dođe eksploatacija donjeg dela tog ležišta. Ono, po preliminarnim procenama, krije rezerve od 15 miliona tona bakra i čak 300 tona zlata, a u njemu je, sa udelom od 60 odsto, većinski vlasnik istražnih prava američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran".

Doduše, po ugovoru, ukoliko dođe do eksploatacije donjeg dela ležišta "Čukaru peki", što je investicija koja se meri milijardama dolara, "Ziđin" bi stekao 46, dok bi Amerikancima ostalo 54 odsto vlasništva. Dakle, Kinezi imaju dva puta - ili da sklope ugovor o strateškom partnerstvu sa "Friportom", ili da od njih pokušaju da otkupe njihov udeo u najbogatijem nalazištu bakra i zlata na svetu.

_________________
Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
Nazad na vrh Ići dole
Cicija
Member
Member
Cicija


Broj poruka : 849
Points : 1965
Datum upisa : 10.01.2008

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Re: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimePon 4 Nov 2019 - 19:35

PEKING - Kompanija "Ziđin majning", jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, objavila je danas će od kompanije partnera "Friport Mekmoran" (Freeport McMoran) kupiti rudnik bakra i zlata u Srbiji za 390 miliona dolara, čime će značajno povećati svoje resurse oba metala.
"Ziđin" će platiti "Friportu" početnih 240 miliona dolara za udeo u donjoj zoni rudnika bakra i zlata Čukaru Peki u Tomočkoj krajini, plus 0,4 odsto neto prihoda od prodaje kada počne proizvodnju, do ukupnog maksimalnog iznosa od 150 miliona dolara, navodi se u podnesku kompanije objavljenom na Honkoškoj berzi, prenosi Rojters.

Ovaj potez predstavlja nastavak akvizicija Ziđina i jačanje njegovog uporišta na Balkanu, ocenjuje britanska agencija i podseća da je kineski div ušao u Srbiju 2018. godine kada je preuzeo domaćeg proizvođača bakra RTB Bor, te da je ove godine kupio i kanadsku kompaniju Nevsun Risorsiz za 1,4 milijarde dolara, koja je takođe prisutna u Srbiji.

Kineska kompanija već ima 100 odsto udela u gornjoj zoni ležišta koju je kupila od kanadskog "Nevsuna", a u okviru tog paketa kupovine stekla je i 60,4 odsto donje zone, dok je ostalo pripadalo "Friportu".

"Nakon završetka transakcije, kompanija će posedovati 100 odsto udela u resursima gornje i donje zone", poručuju iz "Ziđina" i dodaju da će kupovina omogućiti kompaniji da poveća svoje resurse.

Najnoviji potez će, kako je saopšteno, omogućiti "Ziđinu" da poveća ukupni bakarni resurs pod njegovom kontrolom za 7,72 miliona tona ili 15,6 procenata, na 57,24 miliona tona, dok će se zlatni resursi kompanije povećati za 161 tonu ili 9,3 odsto, na 1.889 tona.

U "Ziđinu" očekuju da će transakcija biti završena najkasnije do 29. februara 2020. godine.

Iz Rojtersa navode da kompanija "Friport", sa sedištem u Feniksu, nije odmah bila dostupna za komentar o ovoj transakciji.
Nazad na vrh Ići dole
FatCat
Member
Member
FatCat


Broj poruka : 842
Points : 1916
Datum upisa : 14.12.2008

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Re: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimeČet 6 Feb 2020 - 12:18

"NOVOSTI" SAZNAJU: Potvrđen pronalazak plemenitih metala na jugu Srbije, TONE ZLATA leže na granici sa Bugarskom
V. Đ. | 06. februar 2020. 11:02 | Komentara: 0
Kanadski "Medgold risorsis" potvrdio pronalazak ležišta zlata na krajnjem jugu Srbije. Potencijal od sedam miliona tona rude, iz kojih može da se izvuče 19,3 tone zlata

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:845789-NOVOSTI-SAZNAJU-Potvrdjen-pronalazak-plemenitih-metala-na-jugu-Srbije-TONE-ZLATA-leze-na-granici-sa-Bugarskom

_________________
Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1624
Points : 4755
Datum upisa : 04.06.2008

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Re: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimeSre 25 Jan 2023 - 9:10

MAJDANPEK , BOR - U Srbijije pronađeno nalazište zlata koje, prema preliminarnim istraživanjima, spada u sto najvećih na svetu.
Ova izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučić pokrenula je nagađanja gde se nalazi to mesto. Vučić je u ponedeljak rekao da još ne može da otkriva tačnu lokaciju, koju za sada znaju samo on i premijerka Ana Brnabić. Stručnoj javnosti je poznato da se najveće količine zlata nalaze u istočnoj Srbiji i da su u tom delu naše zemlje trenutno najintenzivnija istraživanja.
Nazad na vrh Ići dole
Matthew Greenburgh
Partner
Partner
Matthew Greenburgh


Broj poruka : 1578
Localisation : EC4A 2BB
Points : 2526
Datum upisa : 09.08.2007

Gold Rush in Serbia! Empty
PočaljiNaslov: Re: Gold Rush in Serbia!   Gold Rush in Serbia! Icon_minitimePet 1 Mar 2024 - 15:38

Interesantan sajt, da podelim sa forumasima...ima gresaka, ali korisno svakako !Gold Rush in Serbia! 298488

_________________
He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
Nazad na vrh Ići dole
 
Gold Rush in Serbia!
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» AIR SERBIA ex JAT
» AIR SERBIA
» USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...
»  Solar Project in Serbia 1000MW
»  Oil Shale in Serbia - Nafta u Srbiji ?

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: SVE I SVAŠTA-
Skoči na: