BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 TNBG - Tranšped, Dušan Plut

Ići dole 
3 posters
AutorPoruka
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki


Broj poruka : 5392
Localisation : Centar grada
Points : 6867
Datum upisa : 21.05.2007

TNBG - Tranšped, Dušan Plut Empty
PočaljiNaslov: TNBG - Tranšped, Dušan Plut   TNBG - Tranšped, Dušan Plut Icon_minitime2/22/2013, 17:09

Citat :
Interesantno je da su se juče našem listu javili bivši radnici „Tranšpeda”. Privatizovan je 2003. godine, a mnogobrojni radnici postali su „žrtve tranzicije”. Oni su nam dostavili podatke koji bacaju jedno novo svetlo na ceo slučaj. To je zapravo geneza svih promena vlasništva u firmama u kojima se sada vodi kao direktor Jovan Nikolić iz Smedereva. Razlog obraćanjajeste njihova želja da daju doprinos u otkrivanju slučaja krađe identiteta.

Bivši radnici „Tranšpeda” izdvajaju slovenačkog investitora Dušana Pluta. On je kao vlasnik studentske zadruge „Terna”, Novo Mesto (kasnije promenila ime u „Novolajn”, Ljubljana),ušao na beogradsko tržište septembra 2003. godine, na taj način što je kupio većinski paket akcija „Tranšpeda”. Dva meseca kasnije u Beogradu je osnovao firmu „Novolajn”, gde je Jovan Nikolić danas vlasnik. Plut je 2. jula 2004. godine preko „Novolajna” kupio i firmu FIM „Grmeč”, da bi 31. decembra 2008. godine izvršio nekoliko transakcija između povezanih lica. Tačnije, njegov „Tranšped” kupuje od njegovog „Novolajna” Ljubljana osnivački udeo u njegovom „Novolajnu” Beograd. Godinu dana pre toga „Tranšped” je osnovao firmu „Tranšped Novolajn” koja tri godine kasnije menja ime u „Tranšped logistik”.

Pored obimne dokumentacije u kojoj su sve transakcije potkrepljene dokazima, bivši radnici „Tranšpeda” podsećaju i da su posledice ulaska Dušana Pluta na tržište Srbije toda više ne postoji FIM „Grmeč”, nema opreme, nema imovine, nema radnika, zatim „Tranšped” Beograd više ne posluje, nema radnika, nema poslovnu zgradu od 4.000 kvadratnih metara u strogom centru Beograda, nema poslovnica, imovine…

Od svih firmi ostale su samo ljušture. Računi firmi u kojima se vodi kao vlasnik blokirani su. Firma „Novolajn” je od 21. septembra 2012. godine u neprekidnoj blokadi koja iznosi 17.222.807 dinara, dok je „Tranšped logistik” u blokadi od 19. februara 2012. godine zbog dugovanja u ukupnom iznosu od 2.667.068 dinara.

Izvor: Politika
Ostatak na [You must be registered and logged in to see this link.]

Čisto informativno...
sesir
Nazad na vrh Ići dole
philips1
Our family
Our  familyBroj poruka : 334
Points : 946
Datum upisa : 12.04.2012

TNBG - Tranšped, Dušan Plut Empty
PočaljiNaslov: Re: TNBG - Tranšped, Dušan Plut   TNBG - Tranšped, Dušan Plut Icon_minitime4/20/2013, 12:10

Hapšenje u "Tranšpedu" zbog pranja novca

Zbog sumnje da je nezakonito pribavio imovinsku korist od četiri miliona evra, uhapšen vlasnik i zamenik predsednika Upravnog odbora firme "Tranšped Beograd". Protiv generalnog direktora podneta krivična prijava.

U nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, beogradska policija, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, uhapsila D.P.(1955), (Dušan Plut) državljanina Slovenije, vlasnika i zamenika predsednika Upravnog odbora "Tranšped Beograd" AD, zbog sumnje na zloupotrebu položaja odgovornog lica i pranje novca.

Krivična prijava za ista dela, podneta je i protiv Z.Đ.(1953) iz Beograda, generalnog direktora "Tranšpeda".

Sumnja se da je Z.Đ. bez odluke Upravnog odbora i Skupštine akcionara, 2004. godine, u ime "Tranšpeda", sa D.P. osnivačem i direktorom preduzeća "Terna" - kasnije "Novoline" iz Ljubljane, zaključio ugovor o kupoprodaji nepokretnosti - dela poslovne zgrade u Beogradu, u Ulici kralja Petra, po ugovorenoj ceni od 367.243.957 dinara.

Nakon nezakonite prodaje D. P. i Z. Đ. sačinili su ugovor o zakupu po osnovu kojeg "Tranšped" nastavlja da koristi sopstveni poslovni prostor, uz obavezu da novom vlasniku plaća 25.000 evra mesečno, na ime zakupa i 15.000 evra mesečno na ime fiktivnih konsalting usluga.

Na osnovu odluke Upravnog odbora "Tranšpeda" koju je nezakonito sačinio D. P. obaveza "Novoline-a" za kupljenu nepokretnost nije izmirena, već je kompenzovana sa potraživanjima od "Tranšpeda," po osnovu ugovora o zakupu i konsaltingu.

Na taj način, osumnjičeni su pribavili protivpravnu imovinsku korist "Novoline-a" u ukupnom iznosu od oko 4.000.000 evra na ime nezakonitog otuđenja imovine i plaćenog poreza na prenos apsolutnih prava, za koliko su oštetili "Tranšped" i akcionare

Izvor: RTS
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki


Broj poruka : 5392
Localisation : Centar grada
Points : 6867
Datum upisa : 21.05.2007

TNBG - Tranšped, Dušan Plut Empty
PočaljiNaslov: Re: TNBG - Tranšped, Dušan Plut   TNBG - Tranšped, Dušan Plut Icon_minitime4/20/2013, 19:47

Ovo je već više nego zanimljiv slučaj.
Politika je 17.2.2013. pisala o tome kako je otpušteni bravar iz Smedereva posto vlasnik silnih firmi a da to nije znao.

Citat :
Kakva je uloga poslovnog partnera koji je žrtvu prevare Jovana Nikolića prijavio u Agenciji za privredne registre kao direktora firmi „Tranšped logistik” i „Novolajn”, Smederevac Jovan Nikolić (61), žrtva krađe identiteta, o čijem smo slučaju pisali u prethodnom broju, našao se u centru zamršenih višemilionskih poslova, u kojima se prepliću strani investitori, državna preduzeća i institucije, kao i osobe bliske delu nekadašnjeg državnog vrha, dok on, otpušteni bravar smederevskog „Želvoza”, jedva sastavlja kraj s krajem.

Podsetimo, Jovan Nikolić iz Smedereva otkrio je nedavno, kad mu je stigla presuda da plati kaznu od 10.000 dinara zbog carinskog prekršaja, da je neko napravio identičnu kopiju njegove lične karte i postavio ga za direktora dva preduzeća koja imaju višemilionske poslove u špediciji.


A već 20.4. 2013. su pohapšeni prevaranti, Slovenac koji je odavno trebalo da bude u zatvoru i nj. ekipa...
Ovo kao da je država počela da funkcioniše?
Iznenadjena sam brzinom!
Arrow
Nazad na vrh Ići dole
Dragot
VIP
VIP
Dragot


Broj poruka : 655
Points : 2873
Datum upisa : 16.10.2010

TNBG - Tranšped, Dušan Plut Empty
PočaljiNaslov: Re: TNBG - Tranšped, Dušan Plut   TNBG - Tranšped, Dušan Plut Icon_minitime4/20/2013, 20:44

Onda se ovo ne bi trebalo završiti samo na ovome. Naime, ako je neko, gorespomenutog Nikolića postavio za direktora, morao je tu odluku "proknjižiti" kroz Agenciju za privredne registre. Da bi je proknjižio morao je bar overeno ovlašćenje posedovati prilikom preuzimanja rešenja o registraciji ili o promenama u APR. Ako je i to urađeno, a da "jadni" Nikolić pojma nema, onda nije mesto iza rešetaka namenjeno samo Dušanu Plutu i ekipi iz TNBG, nego i mnogo širem krugu, pa čak i pojedinim državnim činovnicima.
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki


Broj poruka : 5392
Localisation : Centar grada
Points : 6867
Datum upisa : 21.05.2007

TNBG - Tranšped, Dušan Plut Empty
PočaljiNaslov: Re: TNBG - Tranšped, Dušan Plut   TNBG - Tranšped, Dušan Plut Icon_minitime4/20/2013, 20:58

Da, zanimljiv slučaj u svakom pogledu....

Citat :
Agencija za privredne registre je uprkos priloženim dokazima odbila da ga izbriše iz registra, dok policija, kako stvari stoje, nije prstom mrdnula da otkrije ko stoji iza velike prevare i krađe identiteta.

Umesto da ispitaju kompletan slučaj, policajci su šetali žrtvu prevare iz Smedereva u Beograd i nazad, istovremeno mu savetujući da sam ide po sudovima i objašnjava da „on nije on”.

Prema podacima do kojih je došla „Politika”, središnje ime koje se pojavljuje u ovom slučaju jeste Miroljub Jakovljević iz Beograda.

Prema podacima do kojih je došla „Politika”, središnje ime koje se pojavljuje u ovom slučaju jeste Miroljub Jakovljević iz Beograda.

Jakovljević je poznat široj javnosti kao učesnik afere „Kolesar–Janjušević”, zatim kao osumnjičeni u takozvanoj sejšelskoj aferi, za koju je poreska uprava svojevremeno tvrdila da je „najveća utaja poreza u Srbiji ikada”, ali i kao glavni posrednik u privatizaciji Cementare „Novi Popovac” švajcarskom „Holcimu”.

Upravo je taj Miroljub Jakovljević čovek koji je u Agenciji za privredne registre prijavio Jovana Nikolić kao direktora dva preduzeća. Jedno je „Tranšped logistik”, a drugo „Novolajn”. Za direktora „Tranšped logistika” Jakovljević je žrtvu prevare Jovana Nikolića upisao u APR-u 4. septembra 2012. godine, dok ga je za direktora firme „Novolajn” postavio 29. avgusta iste godine.

Pre tih postavljenja, upravo je Jakovljević bio upisan kao direktora ta dva preduzeća. Kao dokaz da je reč o „Jovanu Nikoliću iz Karađorđeve ulice u Smederevu” priložena je falsifikovana lična karta, u kojoj su identični podaci žrtve prevare, a jedino je promenjena fotografija.

Drugo ime koje se pojavljuje u slučaju jeste Božidar Bugarski. Bugarski se u prekršajnom postupku koji se vodio u Zrenjaninu protiv Jovana Nikolića i Dušana Bajatovića, direktora „Srbijagasa”, pojavio da iznese Nikolićevu odbranu. Taj postupak je okončan tako što je Jovan Nikolić osuđen na kaznu od 10.000 dinara jer je napravio carinski prekršaj pri uvozu pet monitora namenjenih skladištu gasa „Banatski dvor”.

Bugarski je široj javnosti poznat kao poslovni partner Jakovljevića koji je zajedno s njim bio osumnjičen u „sejšelskoj aferi”.

Kao direktor beogradske firme „Frog kompani” Božidar Bugarski se sumnjičio da je izbegavanjem plaćanja poreza oštetio državu. Obavio je, prema podacima do kojih je došla Uprava za sprečavanje pranja novca, tokom 2002. godine, čak 77 transakcija.
Evo, ovako je počelo:
[You must be registered and logged in to see this link.]
Nazad na vrh Ići dole
 
TNBG - Tranšped, Dušan Plut
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Akcije fun club-
Skoči na: