BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Lični bankrot u Srbiji ?

Ići dole 
3 posters
AutorPoruka
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1860
Godina : 47
Localisation : Sombor
Points : 5144
Datum upisa : 28.05.2007

Lični bankrot u Srbiji ? Empty
PočaljiNaslov: Lični bankrot u Srbiji ?   Lični bankrot u Srbiji ? Icon_minitime2/1/2013, 23:38

Izvor: Tanjug
Beograd -- Srbija još nema zakon o ličnom bankrotstvu, što bi bio spas za građane koji su zapali u velike dugove.

Prema procenama bankara takvih u našoj zemlji ima blizu 100.000 i nema naznaka da bi ta brojka uskoro mogla da se smanji, zbog loše ekonomske situacije i visoke stope nezaposlenosti.

Lični bankrot je nešto što štiti građane, običnog čoveka i jedino što ne može da se desi, to je da klijent ode u "dužničko ropstvo", koje je odavno ukinuto, a da ga osude na kaznu zatvora ne mogu, rekao je ekonomista Goran Nikolić.

S druge strane, bankama uvođenje zakona o ličnom bankrotu ne odgovara, dodao je Nikolić i naveo da u Srbiji trenutno samo stambenih kredita ima oko 75.000, a od toga svega je 1,5 odsto sa kašnjenjem u otplati.

Za razliku od SAD, gde proglašenjem ličnog bankrota banka klijentu oduzima kuću pod hipotekom za naplatu duga, u Srbiji je hipoteka prvi red obezbeđenja, a drugi red je administrativna zabrana na lična primanja, objasnio je Nikolić.

Kod naplate neizmirenog duga u Srbiji građanima se ne mogu oduzeti odeća, obuća i drugi predmeti za ličnu upotrebu, hrana i ogrev za potrebe dužnika i članova njegovog domaćinstva za tri meseca. Ne mogu se oduzeti ordeni, medalje, ratne spomenice, priznanja, lična pisma, rukopisi, porodične slike..

Zakonski bi banka mogla klijentu da oduzme stan i kada se zaposli da mu stavi administrativnu zabranu na platu dok ne isplati ceo kredit, objasnio je on i dodao da banke tvrde da se u Srbiji u praksi do sada to nije dešavalo.

Lični bankrot ili stečaj omogućava, na način kako se sprovodi u SAD i zemljama EU, fizičkim licima da zadrže deo imovine, dok lični stečajni upravnik daje predlog nadležnom sudu da se proda veći deo i da dužnik otplaćuje deo dugova iz prihoda u budućnosti, tokom narednih tri do pet godina.

Sud otpisuje ostatak dugova, a njegovim reprogramiranjem dužniku se daje mogućnost da lakše izađe iz prezaduženosti.

Prema sada važećim zakonima, kod naplate neizmirenog duga u Srbiji građanima se ne mogu oduzeti odeća, obuća i drugi predmeti za ličnu upotrebu, hrana i ogrev za potrebe dužnika i članova njegovog domaćinstva za tri meseca.

Takođe, kod naplate duga, dužniku koji ima stalna mesečna primanja ne može se oduzeti gotovina do mesečnog iznosa koji je po zakonu izuzet od izvršenja, a takođe ne mogu se oduzeti ordeni, medalje, ratne spomenice, priznanja, lična pisma, rukopisi, porodične slike, pomagala neophodna invalidu za obavljanje životnih funkcija.

Dužniku se prinudnom naplatom ne mogu oduzeti poštanska pošiljka ili poštanska novčana doznaka upućena izvršnom dužniku pre nego što mu se ona uruči.

U vreme svetske finansijske krize, koja je izbila 2008., u SAD je samo te i naredne godine lični bankrot proglasilo više od milion građana.
Zaduženost građana Srbije kod banaka na kraju prošle godine bila je 818 evra po glavi stanovnika.

Šta kažete?
89

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1684
Godina : 53
Points : 2978
Datum upisa : 16.12.2007

Lični bankrot u Srbiji ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Lični bankrot u Srbiji ?   Lični bankrot u Srbiji ? Icon_minitime2/23/2013, 12:56

Najnovije procene ekonomskih stručnjaka su da u Srbiji postoji oko 100.000 kreditno prezaduženih građana i da se njihov broj iz meseca u mesec povećava.

Ipak, oni bi uskoro mogli dobiti mogućnost da proglase lični bankrot. Tako bi dužnici dobili šansu za novi finansijski početak. Stečaj fizičkog lica jedno je od rešenja za problematične kredite, one sa čijom otplatom građani kasne duže od 90 dana. Narodna banka Srbije procenjuje da je njihovo učešće oko deset odsto ukupno ostvarenih zajmova kredita. Vrednost problematičnih kredita je, prema nezvaničnim procenama, veća od 50 milijardi dinara.

Građani najviše problema imaju sa otplatom potrošačkih zajmova i minusa po tekućem računu, dok stambene pozajmice i auto-kredite naurednije vraćaju. Stečaj fizičkog lica omogućava osobi koja ne može da plati dugove da posle proteka određenog perioda, najmanje jedne godine, bude oslobođena od većine dugova, što je podstiče da ne izbegava izmirenje dugova.

- Novi početak znači da dugovi od kojih je oslobođen ne mogu biti namireni iz njegove imovine stečene nakon oslobađanja. Naravno, podrazumeva se da se dugovi poverioca ne mogu namiriti u iznosu od 100 odsto – ističu u NBS.

Vladimir Marković, potpredsednik Izvršnog odbora Findomestik banke, smatra da na lični bankrot ne treba gledati kao na način da se izbegne namirenje obaveza. On ističe da to nije naš najveći problem i da bi trebalo biti pažljiv u primeni kako bi se izbegle pšrevare.


_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
MORNAR
VIP
VIP
MORNAR


Broj poruka : 706
Points : 1921
Datum upisa : 28.01.2010

Lični bankrot u Srbiji ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Lični bankrot u Srbiji ?   Lični bankrot u Srbiji ? Icon_minitime3/4/2015, 21:18

Od juna lični bankrot za građane Srbije

U Srbiji su trenutno blokirani tekući računi čak 213.983 građana, a novo rešenje u vidu ličnog bakrota, moglo bi da ih spase dužničkog ropstva.

Narodna banka Srbije, u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, sprema rešenje za prezadužene građane.

Međutim, lični bankrot nipošto ne znači brisanje dugova gumicom. Dužnik, koji ne može više da otplaćuje svoje rate, moći će da, pod određenim uslovima predviđenim zakonom, proglasi lični bankrot, čime bi svoje finansije "stavio u ruke" svojevrsnom stečajnom upravniku.

U evropskim zemljama lični bankrot podrazumeva reprogramiranje dugova posle određenog vreme, i to u skladu sa mogućnostima dužnika.

U međuvremenu bi se o njegovoj imovini starao taj lični "stečajni upravnik", sa zadatkom da unovči imovinu i namiri poverioce, baš kao i kod pravog stečaja nekog preduzeća.

Osnovna prednost ličnog, individualnog stečaja, koji može da proglasi dužnik lično ili čak njegov poverilac, predstavlja mogućnost za novi finansijski početak dužnika posle proteka određenog, relativno kratkog perioda, što ga podstiče da ne izbegava izmirenje dugova.

Sa druge strane se procedura naplate značajno ubrzava pa poverioci bar deo svojih potraživanja naplaćuju u relativno kratkom roku, što je mnogima od ključnog značaja.

Osim sa MMF, sveobuhvatna strategija za rešavanje problematičnih kredita u Srbiji biće izrađena u saradnji i sa Svetskom bankom i EBRD do kraja juna 2015. godine, potvrđeno je Novostima u NBS.

Strategija će podrazumevati sagledavanje i jačanje kapaciteta banaka za rešavanje loših zajmova, uklanjanje prepreka za otpis i prodaju potraživanja, uvođenje okvira za lični bankrot i promovisanje vansudskog poravnanja potraživanja pravnih lica, ističu u NBS.

Naime, aranžman koji je MMF odobrio Srbiji podrazumeva realizaciju ciljeva dogovorenog ekonomskog programa koji se odnose na jačanje javnih finansija, sprovođenje plana strukturnih reformi i povećanje stabilnosti finansijskog sektora.
Nazad na vrh Ići dole
 
Lični bankrot u Srbiji ?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Bankrot Crvene Zvezde ???
» DEMOKRATE I REPUBLIKANCI SE DOGOVORILI-IZBEGNUT BANKROT
» Cunami u Srbiji

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Banke fun club-
Skoči na: