BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Kanal Dunav-Morava-Vardar ?

Ići dole 
+6
Smile
Momir
Ars Vivendi
Teletrader
Maca
MORNAR
10 posters
AutorPoruka
MORNAR
VIP
VIP
MORNAR


Broj poruka : 699
Points : 1906
Datum upisa : 28.01.2010

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Empty
PočaljiNaslov: Kanal Dunav-Morava-Vardar ?   Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Icon_minitime12/6/2012, 18:02


Citat :
Srbija i Kinezi grade kanal Dunav-Morava-Vardar?

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja do polovine iduće godine napraviće prostorni plan za projekat kanala Dunav-Morava-Vardar.
Ministar Milan Bačević kaža da su za taj projekat zainteresovane Makedonija, Grčka, Rusija i Nemačka.

- Već nekoliko meseci pregovoramo sa investitorima o tome i razgovori su najdalje odmakli s Kinom koja je Vladi Srbije poslala pismo o namerama - kazao je Bačević.

Dodao je da će tim povodom delegacija Srbije uskoro posetiti Kinu, kao gost njene vlade.

Bačević je izneo da bi projekat obuhvatio područje Tise, Tamiša, Save, Dunava i Morave, odnosno površinu oko 10.000 kvadratnih kilometara, a veruje da bi odmah mogao da zaposli oko 200.000 ljudi. Po rečima Bačevića, taj projekat će se verovatno izvesti koncesijom.

Vrednost radova je procenjena na 15 do 17 milijardi dolara, od čega za deo kroz Srbiju pet do sedam milijardi, a izgradnja bi trajala sedam-osam godina.
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1850
Godina : 46
Localisation : Sombor
Points : 5120
Datum upisa : 28.05.2007

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kanal Dunav-Morava-Vardar ?   Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Icon_minitime12/13/2012, 18:08

Fast ::
Ja sam mislio da im je ovo sluzilo da pale narod u toku kampanje i da ce to da padne u zaborav. Kad eto ti ga sad, ponovo na delu. I da prihvatim ovo kao ozbiljnu realizaciju ove ideje, tesko da neko moze da me ubedi da ce Vardar da bude plovan za iole ozbiljnije brodove. Za Moravu smem da potpisem da bez nekih brana i regulisanja toka moze da bude plovna. Za Juznu Moravu tek nema sta da se komentarise. I na jednoj i na drugoj reci je letos moglo da se pregazi sa obale na obalu. Finale mi je redosled reka u plovnom kanalu: Morava - Vardar - Dunav. Kao prave neki prsten, sta li? Nebuloza. Cak i na nivou ideje, valjda treba Dunav - Morava (Velika i Juzna) - Vardar. Nikolic skoro bio u poseti Makedoniji, a o ovome nije bilo ni reci u izvestajima. Mozda se Makedonci nista ne pitaju Kanal Dunav-Morava-Vardar ? 270317 U stvari, mozda prave kajakasku stazu za odrzavanje maratona u ovoj disciplini.

Interesovanje pokazale Makedonija i Grcka Kanal Dunav-Morava-Vardar ? 270317Pa valjda Makedonci moraju da budu zainteresovani, jer je na njihovoj teritoriji, osim ako nismo kroz pregovore sa Siptarima o Kosovu, Vardar dobili kao kompenzaciju. A Grci kao mladi majmuni, normalno zainteresovani, a u projektu bi ucestvovali preko sredstava prikupljenih na finansijskim trzistima putem emitovanja obaveznica. Kanal Dunav-Morava-Vardar ? 270317

Je l ima na forumu neko kome je bliska ova oblast da kaze nesto o mogucnostima fizicke realizacije ove ideje, jer je meni ovo stvarno bajka. Naravno, uslov je da nije clan ili simpatizer SNS-a.

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Mostov10

Tehnologija je danas čudo!
Nije nemogue taj kanal bar dovesti do recimo Jagodine od ili tu negde, s Vardarom će malo biti problema oko vode, ali neke reke treba skrenuti u pravom smeru...

Da, gomila brana je neophodna, kao i prevodnica, ali sve se može ako se ima para, a ovo je idelaan projekat da se opreu silne pare i da se gradi jedno 20-50 godina, pa kad bude gotovo.

Slika iz nemačke govori da je sve moguće!!
kafa

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader


Broj poruka : 990
Points : 2791
Datum upisa : 05.09.2008

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kanal Dunav-Morava-Vardar ?   Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Icon_minitime12/23/2012, 18:19

Ministarstvo počelo je da priprema dokumentaciju za izradu prostornog plana za plovni kanal Dunav-Morava-Vardar

Procenjena vrednost investicija neophodnih za izgradnju kanala je 15 do 17 milijardi dolara, a samo za izgradnju dela kanala kroz Srbiju trebalo bi obezbediti između 10 i 12 milijardi dolara, naveo je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, uz opasku da je reč o procenama koje su dali eksperti u sedamdesetim godinama prošlog veka.

Ministar Milan Bačević ističe da je reč o kanalu većem od kanala Rajna - Majna ili Sena - Rona Ili Odra - Visla, jer će se kanalom Dunav - Morava - Vardar svi ti plovni sistemi vezati kao levak u Moravu preko Dunava i izaći na jedan širok prostor u solunskom zalivu. Prema njegovim rečima, na izgradnji tog kanala aktivirali bi se svi raspoloživi kapaciteti, kojih Srbija ima i mnogo više nego što bi naša zemlja objektivno mogla da ponudi, a za kratko vreme bi se zaposlilo nekoliko stotina hiljada ljudi.

Bačević kaže da je o ulaganju u taj projekat već razgovarao sa rukovodstvom jedne kineske kompanije, čije ime nije želeo da otkrije. Razgovara se, dodao je, i sa nekim američkim kompanijama iz Ilinoisa, a interesovanje za taj kapitalni projekat, od značaja ne samo za Balkan, pokazala je i Nemačka.
"Očekujem da ćemo do maja sledeće godine uspešno završiti mnoge razgovore koje sada vodimo", kazao je ministar Bačević i dodao da se još ne zna da li će to biti koncesija, strateško partnerstvo ili neki drugi oblik saradnje.

Prostorni plan za projekat, koji će se zvati plovni kanal Beograd-Solun, treba da pokrije površinu od oko 10.500 kvadratnih kilometara, što je ravno površini Kosova i Metohije, a razgovara se i o izradi studije za taj projekat, kazao je Bačević.
"Prostorni plan ćemo uraditi tako kvalitetno da niko ne može da stavi neke ozbiljne primedbe", uveren je ministar.

On ističe da država pre dogovora sa investitorima mora da stvori sve propisane uslove da se takav projekat zakonski kvalifikuje kao tema razgovora, što treba da omogući potpisivanje ugovora. Bačević je nepomenuo da postoji potpuna saglasnost u sadašnjoj vladi, a takođe i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, za realizaciju tog kapitalnog projekta koji, kako je istakao, predstavlja "vekovni san građana Srbije".

Veliku korist od tog projekta imale bi Makedonija i Grčka, ukazao je Bačević i dodao da bi slika Makedonije i severnog dela Grčke po izgradnji kanala bila potpuno neprepoznatljiva, te da će on promeniti ekonomske, političke, geostrateške i geopolitičke odnose u Evropi, na korist svih ljudi koji žive na području od Nemačke do Egejskog mora.

Bačević je rekao da je predsednik Nikolić, prilikom posete Makedoniji i Grčkoj, dobio pozitivne signale rukovodstva tih zemalja za zajedničku realizaciju projekta.

http://www.akter.co.rs/26-ekonomija/25472-uskoro-izrada-plana-za-kanal-dunav-morava-vardar.html
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2758
Points : 7868
Datum upisa : 21.01.2009

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kanal Dunav-Morava-Vardar ?   Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Icon_minitime1/18/2013, 17:16

Citat :
Beograd -- Ministar Milan Bačević boraviće od od 21. do 27. januara u poseti Kini, gde će razgovarati s potencijalnim partnerima za plovni kanal Beograd-Solun.
Kako je najavilo Ministarstvo, Bačević će se prilikom boravka u Pekingu sastati s kineskim zvaničnicima i predstavnicima kompanija koje su pokazale interesovannje za saradnju ili strateško partnerstvo na realizaciji tog projekta.

Ovo postaje zanimljivo.

Moj savet im je da udare jedan IPO i da Srbi kupe jedno 10-20% akcija pa šta bude....
http://www.belex.rs/trzista_i_hartije/ipo

kapa

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader


Broj poruka : 990
Points : 2791
Datum upisa : 05.09.2008

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kanal Dunav-Morava-Vardar ?   Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Icon_minitime9/25/2013, 10:36

citat
Citat :
Studija za kanal preliminarno pokazala opravdanaost
BEOGRAD - Preliminarni rezultati studije za kanal Dunav-Morava-Vardar pokazali su opravdanost, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Republičke agencije za prostorno planiranje Dragan Dunčić.
On je najavio da bi kineski stručnjaci za nekoliko nedelja trebalo Vladi Srbije da dostave zvanične rezultate te studije.
Dunčić je podsetio da su kineski stručnjaci dva puta dolazili u Srbiju, obilazili Moravu, i prikupili svi potrebnu dokumentaciju za izradu studije.

On je naglasio da je taj projekat multifunkcionalan i da bi osim plovidbenog sistema sadržao i izgradnju od pet do sedam hidroelektrana, zaštitio bi obale Morave od poplava i erozija, omogućio navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i kvalitetno vodosnabdevanje stanovništva, kao i razvoj turizma u tom području.

Komentarišući procene i analize Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" da u moravskom slivu tokom sušnog perioda nema dovoljno vode ni za plovidbu, kao ni za navodnjavanje, Dunčić je rekao da treba sačekati rezultate studije, kao i da su sa tim činjenicama upoznati kineski stručnjaci od kojih se očekuje da predlože adekvatno rešenje za taj problem.

On je napomenuo da bi se nedostatak vode tokom suše mogao nadoknaditi iz vodnih akumulacija koje bi se izgradile za tu potrebu, od kojih se pominje i jedna velika na Kosovu, istakavši da bi se akumulacije punile vodom tokom bujičnog perioda, kada ima viška vode na Moravi.

Kada za nekoliko nedelja stignu rezultati studije i kada saznamo detaljnije podatke iz studije, oni će biti predstavljeni široj i stručnoj javnosti i tada će se čuti i reč struke i nauke o mogućnosti realizacije tog projekta, poručio je Dunčić.

Prema ranijim podacima, procenjena dužina plovnog kanala Dunav-Morava-Vardar je oko 650 kilometara, a predviđena je izgradnja 58 prevodnica i pet liftova za brodove.

Da bi kanal imao međunarodni karakter potrebno je da prima brodove dužine od 95 do 110 metara, širine 11,5 metra, gaza 2,5 do 4,5 metara i nosivosti oko 6.000 tona.

Maksimalan kapacitet kanala bio bi oko 120.000 tona robe dnevno.

Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir


Broj poruka : 2022
Points : 5631
Datum upisa : 06.12.2008

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kanal Dunav-Morava-Vardar ?   Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Icon_minitime11/23/2013, 15:36

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Falkirk-Wheel


Ako je ovo moguce u Skotrskoj napraviti zasto ne i na Moravi....

http://sites.psu.edu/markmcgeepasceri/2012/10/16/the-falkirk-wheel/

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1594
Points : 4674
Datum upisa : 04.06.2008

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kanal Dunav-Morava-Vardar ?   Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Icon_minitime2/27/2014, 18:38

Bačević dogovorio prvu fazu Kanala
IZVOR: TANJUG
Beograd -- Kineski partneri na projektu Kanala Morava spremni su da, u okviru tog projekta, odmah ulažu u izgradnju nekoliko malih hidroelektrana na Moravi, kaže Bačević.

http://www.b92.net/biz/vesti/tema.php?id=503&nav_id=817120

Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011


Broj poruka : 1988
Points : 5354
Datum upisa : 07.05.2009

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kanal Dunav-Morava-Vardar ?   Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Icon_minitime5/31/2015, 01:09

Kinezi naseli

- Bačević ne odustaje od svoje zamisli da napravi kanal na Moravi, zbog čega mu se svojevremeno cela Srbija smejala. Našao je kompaniju koja bi realizovala taj posao, a oni su, kako propisi nalažu, njemu poslali propratno pismo, koje je on prosledio u Srbiju - kaže izvor našeg lista iz vrha vlasti.

U pismu, kako saznajemo, kineska kompanija navodi da su se stekli uslovi za otpočinjanje sprovođenja tog projekta, te da ukoliko bi njihova namera bila podržana, predstavnici kompanije bi došli u Srbiju.
- Poštovani ambasadori, saznali smo da vaša zemlja nastoji da pokrene i razvije projekat „Kanal Morava“. Ovaj projekat je kompatibilan sa strategijom „Jedan pojas, jedan put“, kao i s planovima za saradnju dve vlade. Mislimo da su se stekli uslovi za otpočinjanje sprovođenja ovog projekta. Ukoliko bi naša namera bila podržana, predstavnici naše kompanije bi došli u Srbiju - navodi se u pismu. Kinezi se još pozivaju i na samit Kina - CIEZ, koji je održan u Beogradu.

scratch

_________________
Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1850
Godina : 46
Localisation : Sombor
Points : 5120
Datum upisa : 28.05.2007

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kanal Dunav-Morava-Vardar ?   Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Icon_minitime6/19/2015, 17:45

NIKOLIĆ SA KINEZIMA O MORAVA - VARDAR KANALU

Kinezi su zaintresovani za izgradnju kanala Morava-Vardar, istakao je predsednik kompanije Bon prodžekt na sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Kako se navodi u saopštenju, Nikolić je u razgovoru sa Zendong Jangom istakao izvanredne odnose Srbije i Kine i dodao da je došao trenutak da se unaprede i prošire kineske investicije u Srbiji.

Nikolić je istakao značaj projekta izgradnje kanala Morava - Vardar za koji je urađena pozitivna studija izvodljivosti.

Predsednik kompanije Bon Prodžekt, Zendong Jang je naglasio da je Srbija važna za kineske investicije i da je ta kompanija zainteresovana da investira u razne projekte. "Za kinesku stranu je veoma atraktivan projekat Morava-Vardar", rekao je on i dodao da je ta investicija veoma isplativa za obe zemlje i za ceo region.

U saopštenju se podseća da je kineska korporacija Čajna Gedžuba u januaru 2013. godine potpisala Protokol o razumevanju s tadašnjim Ministarstvom prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije, radi sprovođenja sveukupne eksploatacije reke Morave, a urađena je i studija izvodljivosti tog projekta.

U realizaciji studije osnovu čine plovidba, hidroenergetika, očuvanje vodnih resursa, vodosnabdevanje i navodnjavanje, kontrola poplave i turizam, a ukupna vrednost projekta je 4,5 milijarde evra, piše u saopštenju.

scratch
Izgleda da od ovoga ima nešto?
Nikad ne bih poverovala....

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir


Broj poruka : 2022
Points : 5631
Datum upisa : 06.12.2008

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kanal Dunav-Morava-Vardar ?   Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Icon_minitime8/26/2015, 19:05

Kinezi bi da grade luku kod novog mosta

Kinеska China Harbour Engineering Company zaintеrеsovana jе za izgradnju novе lukе na levoj obali Dunava, u blizini mosta Zemun - Borča, objavilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva, studija izvodljivosti za taj projekat mogla bi da bude završena do kraja septembra, a kineska kompanija vеć je otpočеla gеotеhnička istraživanja kako bi sе došlo do neophodnih еkonomskih pokazatеlja.

China Harbour Engineering Company je najvеća kompanija za izgradnju luka u Kini, a to bi bio prvi projеkat kompanijе u Srbiji.

Prеdstavnici CHEC razgovarali su sa prеdstavnicima Ministarstva o projektu, zaštiti životne sredine u njegovom sprovođenju i dokumеntaciji za kasnijе dobijanjе građеvinskе dozvolе. Prе toga studija izvodljivosti morala bi da pokažе da jе izgradnja lukе isplativa.

Kineske kompanije pokazale su interesovanje za izgradnju luke na Dunavu na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, decembra 2014.

Tada je rečeno da bi za infrastrukturno opremanje luke pored mosta Zemun-Borča, koji bi izgradila kineska kompanija CRBC bilo potrebno 22 miliona evra.

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Cicija
Member
Member
Cicija


Broj poruka : 803
Points : 1894
Datum upisa : 10.01.2008

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kanal Dunav-Morava-Vardar ?   Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Icon_minitime3/12/2016, 01:28

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je u razgovoru sa delegacijom kineske kompanije "Bon Prodžekt" da bi izgradnja plovnog kanala Morava-Vardar pomogla u podizanju stepena zaštite od poplava.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Srbije je kazao da projekat Morava-Vardar nije samo običan infrastrukturni projekat, već je projekat koji će obezbediti život za mnoge generacije. Osvrćući se na trenutno stanje u vezi sa opasnošću od poplava, predsednik Nikolić je naveo da bi ovakav projekat umnogome pomogao i u podizanju stepena zaštite naše zemlje od takvih elementarnih nepogoda.

Predstavnici kineske kompanije, kao i predstavnici Instituta za planiranje i dizajn iz Kine "Čajna Dizajn Grup" izrazili su veliko interesovanje za projekte u izgradnji infrastrukture u Srbiji, a posebno za izgradnju plovnog kanala Morava-Vardar.

Oni su iskazali veliko zadovoljstvo potpuno otvorenim pristupom Srbije ka realizaciji zajedničkih projekata sa kineskim kompanijama.

Kineska delegacija saopštila je da je njihova kompanija za ostvarenje ovog projekta dobila podršku od finansijskih i državnih institucija u njihovoj zemlji i da je već obavljen razgovor i sa makedonskim partnerima o njegovoj realizaciji.
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2758
Points : 7868
Datum upisa : 21.01.2009

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kanal Dunav-Morava-Vardar ?   Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Icon_minitime1/29/2018, 12:52

Peking je spreman da pruži podršku razmatranju realizacije projekta izgradnje kanala Dunav – Morava – Vardar – Egejsko more, uz saglasnost i saradnju Beograda, Skoplja i Atine, poručili su visoki kineski državni zvaničnici s kojima se ovih dana sreo Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom. Da su Kinezi zainteresovani za spajanje Dunava i Egejskog mora nije novost, jer je njihova kompanija „Čajna Gedžuba korporejšn” 2013. godine uradila studiju koja je pokazala da je izgradnja kanala i izvodljiva i isplativa. I političari u ove tri države su se pozitivno izjašnjavali o ideji staroj 114 godina, koju je u vreme svog predsedničkog mandata revitalizovao Tomislav Nikolić.

https://www.srbijadanas.com/biz/vesti/izvodljivo-i-isplativo-kinezi-pruzaju-podrsku-povezivanju-dunava-i-egejskog-mora-na-cekanju-2018-01-29

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Jegulja
VIP
VIPBroj poruka : 527
Points : 1118
Datum upisa : 18.12.2007

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kanal Dunav-Morava-Vardar ?   Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Icon_minitime12/18/2020, 16:30

Nazad na vrh Ići dole
Al Kapone
VIP
VIPBroj poruka : 1154
Points : 2806
Datum upisa : 06.12.2011

Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kanal Dunav-Morava-Vardar ?   Kanal Dunav-Morava-Vardar ? Icon_minitime5/8/2022, 00:51


_________________
NAJNOVIJE VESTI
Nazad na vrh Ići dole
 
Kanal Dunav-Morava-Vardar ?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Dunav A.D.Grocka
» Dunav Re - DNREM
» Dunav osiguranje a.d. Beograd - DNOS

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: SVE I SVAŠTA-
Skoči na: