BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Fondovi

Ići dole 
+43
Fmember
Cicija
Aca kurbla
Roman Abramovich
MarkoJTD
MORNAR
Bojjan
Prokuplje
Maca
Wesnailic
EHHO
Aritmeticar
prevarant
StefanMR
Vladulns
MilanLaki
Momir
Bond
Teletrader
anaaa
Curry Pesic
Sasa965
StefanoProdi
iki
pionir
accountant
Mitar
ZL
Dusan
pepsiman
Kobe Bryant
Joe
Friz
Nikola83
Guverner
Pijacar
Sare
Albatera
Greta
Milos86
Grlja
Cucla
Sneki
47 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
AutorPoruka
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant

Broj poruka : 2893
Godina : 45
Localisation : N.BGD
Points : 5382
Datum upisa : 22.05.2007

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime11/14/2010, 11:44

BEOGRAD - Ove nedelje na tržištu investicionih fondova, tri fonda ostvarilo je pad, dok je dvanaest fondova ostvarilo rast vrednosti investicione jedinice. Nedeljni rekorderi su fondovi Raiffeisen Akcije sa najvećim padom nedelje od -3,07%,dok je fond Citadel Triumph ce ostvario rast od +3,60%.


U okviru grupe fondova rasta vrednosti imovine situacija je sledeća: Focus Premium +0,51%, Kombank InFond +0,31% i Raiffeisen World +1,96%, Fima Proactive -0,18%, Delta Dynamic +0,27 %, Raiffeisen Akcije -3,07 %, Ilirika GLOBAL +3,54% i Citadel Triumph +3,60 %.


_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca

Broj poruka : 1822
Godina : 44
Localisation : Sombor
Points : 5030
Datum upisa : 28.05.2007

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime3/28/2011, 15:36

Citat :
nvesticioni fondovi su nakon ulaska na „velika vrata“ doživeli pravi krah u Srbiji. Padovi investicionih jedinica su bili višestruki, deo investicionih fondova se zatvorio, a nezainteresovanost za ulaganje u ove fondove je ostala aktuelna do danas. U prošloj godini su usvojene i izmene Zakona o investicionim fondovima, koje su omogućile veći manevarski prostor fondovima i mogućnosti da postanu nezavisniji od kretanja indeksa Beogradske berze.
Tokom krize, kao najčvršći su se pokazali fondovi očuvanja vrednosti kapitala, a nakon zakonskih promena je došlo i do otvaranja novih fondova koji značajan deo svojih sredstava ulažu u inostranstvu.
U 2011. godini se ne mogu očekivati nagle promene u kretanju investicionih jedinica, ali ulaganje u investicione fondove danas radi ostvarivanja prinosa u narednim godinama moglo biti vrlo isplativo ulaganje. Ukoliko se odlučite za ovaj vid ulaganja preporučujemo vam da proučite kretanja vrednosti investicionih jedinica u proteklim godinama – isplativost ulaganja, u zavisnosti od fonda koji izaberete, ćete nedvosmisleno videti. Do danas je jasno da su najotporniji na efekte krize bili fondovi očuvanja vrednosti, nezavisno od vremena osnivanja, i investicioni fondovi osnovani nakon prve polovine 2009. godine.

Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca

Broj poruka : 1822
Godina : 44
Localisation : Sombor
Points : 5030
Datum upisa : 28.05.2007

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime4/21/2011, 16:10

Fondovi se polako oporavljaju

Beograd -- Samo dva fonda od 15, koliko ih trenutno posluje u Srbiji, u poslednjih šest meseci zabeležili su gubitak što je potvrda oporavka ovih finansijskih institucija

Međutim, činjenica da ukupna imovina fondova u Srbiji iznosi nešto više od 10 miliona evra govori da fondovi imaju malo manevarskog prostora za veće dobitke.

Nenad Gujaničić, glavni broker „Sinteza invest group” kaže da je tačno da se fondovi oporavljaju, ali da oni raspolažu još uvek raspolažu relativno malom imovinom koja ima ne dozvoljava da imaju veći uticaj na tržištu.

"Po pravilu, prvo se berza oporavlja, pa tek onda fondovi. Beleks 15 sada ima vrednost nešto veću od 700 poena, a kada dođe do 1.000 poena, moći ćemo da kažemo da se radi o ozbiljnom oporavku. Isto tako, kada se bude pročitalo da je neki fond ostvario rast od 100 odsto, to će zagolicati građane da ulažu. Ipak, oporavak se očekuje i onaj ko je spreman na dugoročna ulaganja može da očekuje dobitke", Gujaničić.

Investicioni fondovi posluju tako što oni umesto ulagača upravljaju njegovom imovinom. Fondovi dele sudbinu berze, ali u vremenima krize padaju manje od berze, a u vremenima skoka, njihove dobiti su manje od berzanskih. Žive od provizije i članarina članova fonda. U trenutku otvaranja fonda vrednost njegove investicione jedinice je 1.000 dinara.


Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir

Broj poruka : 1852
Points : 5257
Datum upisa : 06.12.2008

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime6/6/2011, 21:47

Investicioni fondovi: Maj obeležio optimizam investitora
Pozitivan trend na berzi preslikao je se i na tržište investicionih fondova, što znači da postoji optimizam investitora u fondovsku industriju. Najveći rast zabeležio je fond Triumph od 6.50 odsto, a najveći pad beleži fond Raiffeisen World od -0.97 odsto.
Pored fonda Triumph u grupi fondova rasta vrednosti imovine, pozitivnu vrednost na kraju meseca imali su i sledeći fondovi: Delta Dynamic od 6.25 odsto, Ilirika Global 2.91 odsto, Fima Proactive 1.69 odsto i Konbank Infond 0.21 odsto. A fond Ilirika Gold sa padom od -0.15 odsto je još jedan fond koji je imao negativnu vrednost iz ove grupe.

Samo je fond Triumph Balance od balansiranih fondova imao negativno kretanje na kraju meseca od -0.86 odsto. Preostala dva fonda mesec su završili u zelenoj boji i to fond Erste Euro Balanced 35 sa 1.57 odsto i fond Delta Plus sa 1.46 odsto.

Najmanje rizični fondovi, fondovi očuvanja vrednosti imovine imali su pozitivne promene na kraju ovog meseca. Najveću pozitivnu promenu imao je fond Raiffeisen Cash od 0.99 odsto, za njim slede: fond Erste Cash sa rastom od 0.91 odsto, fond Citadel Novčani 0.77 odsto, Fima Novac sa 0.71 i fond Erste Euro Cash sa 0.20 odsto.

Ukupna imovina otvorenih investicionih fondova u mesecu maj povećana je za 5.01 odsto. Najveći rast imovine imao je fond Konbank Infond, a najveći pad imovine imao je fond Ilirika Gold. Na dan 31. maj 2011. godine imovina svih otvorenih investicionih fondova iznosila je 1,417,665,701.01 RSD.Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime6/13/2011, 18:43

Najveće preuzimanje upravljanjem investicionih fondova ove godine
13.06.2011

Ilirika DZU - Najveće preuzimanje upravljanjem investicionih fondova ove godine


Ilirika DZU a.d. Beograd je sa DZU Delta Investments a.d. potpisala ugovor o prenosu prava upravljanja fondovima Delta Plus i Delta Dynamic. Nakon dobijanja saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti za prenos fondova Ilirika je dobila pravo da od 20. juna 2011. upravlja imovinom dva nova investiciona fonda, čime se na srpskom tržištu ove godine desilo najveće preuzimanje upravljanjem investicionim fondovima, čija vrednost u ovom trenutku iznosi 205 miliona dinara.

Tržišni udeo Ilirike DZU na srpskom tržištu posle uspešno obavljene transakcije iznosi skoro 20 procenata. Upravljanjem sa četiri investiciona fonda ILIRIKA DZU je došla u sam vrh po visini sredstava pod upravljanjem, koja iznose 240 miliona dinara, kao i po broju fondova pod upravljanjem. Danas Ilirika grupa upravlja sa 25 fondova u pet zemalja u iznosu od 150 miliona EUR. Ilirika grupa u ovom trenutku ima najpotpuniju ponudu za investiranje u investicione fondove: fond za ulaganje u domaće hartije, Delta Dynamic, fond za balansirano ulaganje, Delta Plus, koji ulaže deo imovine u obaveznice, fond za ulaganje u najbolje strane akcije, Ilirika Global i prvi sektorski fond koji ulaže u plemenite metale, Ilirika Gold.

Direktor Ilirike DZU Gregor Žvipelj je tim povodom izjavio: „Ovom kupovinom Ilirika je dopunila paletu fondova na srpskom tržištu i bitno povećala iznos aktive, kao i broj ulagača. Tim činom smo pokazali da je srpsko investiciono tržište za Iliriku perspektivno, kao i da Ilirika sprovodi dugoročnu strategiju širenja na prostoru jugoistočne Evrope.”

Portfolio menadžer ILIRIKA DZU, Predrag Pavićević je izjavio: ”Investiciona politika fondova nad kojima je preuzeto pravo upravljanja u dogledno vreme se neće menjati.”

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Prokuplje
VIP
VIP
Prokuplje

Broj poruka : 325
Points : 1202
Datum upisa : 19.10.2009

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime10/15/2011, 10:25

Ilirika preuzima upravu i nad Fiminim novčanim fondom

Društvo za upravljanje investicionim fondovima FIMA Invest obavestilo je sadašnje i potencijalne članove da je sa društvom za upravljanje investicionim fondovima Ilirika potpisalo ugovor o prenosu prava upravljanja nad novčanim investicionim fondom FIMA Novac. Kao dan prenosa prava upravljanja utvrđen je 14. decembar tekuće godine. Ilirika DZU je na taj način povećala lepezu fondova kojim upravlja nakon što je letos preuzela investicione fondove Delta Dynamic i Delta Plus, dok je od ranije upravljala svojim fondovima Ilirika GLOBAL i Ilirika GOLD. FIMA Novac je jedan od pet novčanih fondova na domaćem tržištu sa imovinom od oko 150.000 evra, a od početka poslovanja zabeležio je nominalni prinos od oko 23 procenta.
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader

Broj poruka : 974
Points : 2747
Datum upisa : 05.09.2008

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime3/3/2012, 12:14

BEOGRAD - Od 15 investicionih fondova 14 fondova su završili mesec februar u plusu.
Nakon dužeg vremenskog perioda investitorima u investicione fondove se može videti osmeh na licu.
Uprkos turbulencijama na domaćem i svetskom terenu, srpski otvoreni investicioni fondovi beleže dobre rezultate i u najboljem slučaju investicionog fonda Kombank Infond mesečni prinos je skoro 9.50 odsto.

Svi fondovi rasta vrednosti imovine beleže pozitivne rezultate. Najbolje su prošli ulagači u Kombank Infond a ni ostali ulagači nemaju razloga za razočarenje jer su se iza pobednika meseca našli sledeći fondovi: Fima PraAktive +7.07 odsto, Ilirika Global +5.49 odsto, Raiffeisen World +5,47 odsto, Triumph +1.28 odsto, Delta Dynamic +1.01 odsto, Ilirika Gold 0.73 odsto.

Kod fondova očuvanja vrednosti imovine Erste Euro Cash beleži veliki rast od +4.18 odsto. Sledi Raiffeisen Cash +0.82 odsto, Erste Cash +0.79 odsto, Citadel Novčani fond sa +0.68 odsto i Fima Novac sa rastom od +0.47 odsto.

Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5364
Localisation : Centar grada
Points : 6796
Datum upisa : 21.05.2007

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime5/11/2012, 17:20

Citat :
Dear Sir/ Madam,

CMA is delighted to let you know that we are sponsoring GAIM International 2012, taking place in Monaco from 18th - 20th June.

As Europe’s largest hedge fund focussed gathering, GAIM has for the past 16 years become known as the place for 250+ active hedge fund investors and 400+ leading fund managers to get together to discuss the key global, political and economic challenges & opportunities impacting the alternatives industry today.

As a contact of CMA you can take advantage of a 25% discount off the regular fee. Click here to register, http://www.informaglobalevents.com/event/gaim-conference


The GAIM International team can be contacted on:
Tel: +44 (0)20 7017 7200
Email: info@icbi.co.uk

We look forward to seeing you in Monaco this June.

Kind regards,
Celia Lester
Marketing Manager

+44 (0) 20 3379 3500
marketing@cmavision.com

Ovi ga baš preteraše, misle da sam puna para, šta li?
od
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostFondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime5/11/2012, 19:20

@Sneki
Svega 3100 GBP? Pa, za taj novac mozes da kupis 400 akcija AGBN!
veshtica
Nazad na vrh Ići dole
Bojjan
VIP
VIP
Bojjan

Broj poruka : 348
Points : 869
Datum upisa : 18.04.2012

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime11/10/2012, 14:37

@Dusan ::
Najveće preuzimanje upravljanjem investicionih fondova ove godine
13.06.2011
Ilirika DZU - Najveće preuzimanje upravljanjem investicionih fondova ove godine
Ilirika DZU a.d. Beograd je sa DZU Delta Investments a.d. potpisala ugovor o prenosu prava upravljanja fondovima Delta Plus i Delta Dynamic. Nakon dobijanja saglasnosti Komisije za hartije

presipanje iz supljeg u prazno
Nazad na vrh Ići dole
MORNAR
VIP
VIP
MORNAR

Broj poruka : 620
Points : 1748
Datum upisa : 28.01.2010

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime11/22/2012, 10:36

Citat :
Predstavnici investicionih fondova će, zajedno sa stručnjacima iz oblasti investicija i finansija, predstavnicima vlada u regionu i međunarodnih organizacija danas i sutra učestvovati na Balkan Venture Forumu.

Na skupu će se predstaviti fondovi Intel Capital (Nemačka/SAD), Crimson Capital (SAD), Libertas Capital (Velika Britanija), Primus Venture Capital (Mađarska), VP Eastern Europe Rebate (Nemačka), kao i Tećnology Venture Capital Facility pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Tema foruma biće trenutno stanje, kao i planovi za dalji razvoj tržišta, posebno u oblasti tehnoloških inovacija, telekomunikacija, nauke, infrastrukture, najavili su organizatori.

Balkan Venture Forum organizovan je po ugledu na više od 25 sličnih konferencija koje se održavaju u Evropi od 1998, u organizaciji Europe Unlimited, organizacije za podsticanje direktnih investicija.

Osnivač Europe Unlimiteda, belgijski stručnjak za finansije i investicije Vilijem Stivens je, povodom ovog skupa u Beogradu, izjavio je da je Balkan zanimljiv investitorima za početni, preduzetnički i vlasnički kapital jer nudi više stope ekonomskog rasta od onoga što je trenutno prosek u Evropi.


Možda i ulože neki $$$$ ?
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD

Broj poruka : 1163
Godina : 33
Points : 3668
Datum upisa : 19.10.2009

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime11/22/2012, 11:07

Ako neko ima odlicnu ideju i vec napravljen biznis plan, mozda i dodje do nekog novog projekta...
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca

Broj poruka : 1822
Godina : 44
Localisation : Sombor
Points : 5030
Datum upisa : 28.05.2007

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime9/9/2017, 11:24

Najveći investicioni fond na svetu, norveški Naftni fond, planira da izađe iz obveznica 23 države sveta

Među njima su Japan, Švajcarska i Kanada, a taj potez bi mogao izazvati udar na globalnom tržištu duga.

Prema navodima u pismu Norges banke, u čijoj je nadležnosti upravljanje fondom, objavljenom pre nekoliko dana, predlaže se da fond u budućnosti ulaže samo u državne i korporativne obveznice denominirane u evru, američkom dolaru i britanskoj funti.

Naftni fond trenutno upravlja s 987 milijardi dolara imovine, od čega je trećina uložena u obveznice, odnosno dug.

Najveća su ulaganja u Hrvatski telekom, Adris i Ledo. Od država u okruženju fond poseduje slovenske obveznice od 568,8 miliona dolara te mađarske obveznice od 206,7 miliona dolara.

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir

Broj poruka : 1852
Points : 5257
Datum upisa : 06.12.2008

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime1/29/2018, 20:54

HRVATSKA

Prema rezultatima u zadnjih 12 mjeseci, među dioničkim fondovima najznačajniji porast bilježi ZB trend (27,65%), a slijede ZB BRIC s porastom od 22,27 posto i KD BRIC (20,06%).
Kod posebnih fondova najviše je rastao Raiffeisen Harmonic (11,53%).
Mješovite predvodi InterCapital Balanced kojem je vrijednost uvećana za 7,91 posto, a slijedi You Invest Active s porastom od 5,74 posto.
InterCapital Bond je s rastom od 5,43 posto prvi među obvezničkim fondovima.
Na ljestvici novčanih fondova vrijednost je najviše uvećana fondu Locusta Cash čiji prinos iznosi 1,02 posto.

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Roman Abramovich
Member
Member


Broj poruka : 595
Localisation : Zemun
Points : 1620
Datum upisa : 25.05.2007

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime8/29/2018, 18:22

Ovde treba naglasiti da su SVI fondovi PUKLI u Srbiji... titanik

Ako grešim, nek me demantuju.... explod
Nazad na vrh Ići dole
Aca kurbla
VIP
VIP
Aca kurbla

Broj poruka : 417
Points : 1111
Datum upisa : 17.02.2014

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime8/29/2018, 20:19

@Roman Abramovich ::
Ovde treba naglasiti da su SVI fondovi PUKLI u Srbiji... titanik

Ako grešim, nek me demantuju.... explod

A da ti nama malo pojasnis kako i zasto, su SVI fondovi PUKLI u Srbiji?
Nazad na vrh Ići dole
Jegulja
VIP
VIP


Broj poruka : 443
Points : 894
Datum upisa : 18.12.2007

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime8/29/2018, 22:04

A koji to fond nije "pukao"?
Koji fond donosi bar prinos koji nosi kamata na dinare?
Nazad na vrh Ići dole
Aca kurbla
VIP
VIP
Aca kurbla

Broj poruka : 417
Points : 1111
Datum upisa : 17.02.2014

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime8/29/2018, 22:22

Pod pojmom svi fondovi racunam i penzione fondove,oni koliko vidim donose veci prinos od kamate na dinare...
Nazad na vrh Ići dole
Cicija
Member
Member
Cicija

Broj poruka : 623
Points : 1561
Datum upisa : 10.01.2008

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime8/31/2018, 17:16

Kurbla@
Ovde je tema INVESTICIONI Fondovi!!
Imaš posebnu temu na ovom podforumu o Penzionim fondovima.

https://www.aikb.net/t517-penzioni-fondovi
Zato pazi gde šta pišeš, prijateljski....   ajkula

Prema podacima Komisije za hartije od vrednosti, koja vodi Registar investicionih fondova u Srbiji trenutno posluje 20 investicionih fondova. Od toga 17 otvorenih, jedan zatvoreni i dva privatna. Prvi je upisan još 2007. godine, a poslednji 10. avgusta ove godine.

Da li je ovo ulaganje rizično?

U Komisiji za hartije od vrednosti ukazuju da rizičnost ulaganja u investicione fondove zavisi od strategije ulaganja fonda, odnosno imovine u koju se fond opredeli da ulaže, a što mora obelodaniti u prospektu koji stavlja na uvid potencijalnom članu odnosno skraćenom prospektu koji mora da uruči potencijalnom članu pre investiranja.

Fondovi koji dominantno ulažu u depozite i instrumente tržišta novca ili državne obveznice su svakako manje rizični od onih koji ulažu u akcije ili još rizičnije u izvedene finansijske instrumente.

Šta daje dodatnu sigurnost?

Osim toga, Zakonom o investicionim fondovima je propisana obaveza društva za upravljanje da od članova fonda, odnosno investitora otkupi investicione jedinice najkasnije u roku od pet dana od dana podnošenja zahteva članova. To potencijalnom ulagaču daje dodatnu sigurnost da će imati novac u kratkom roku, u slučaju da mu je potreban.

Ukupna vrednost neto imovine svih investicionih fondova u Srbiji na dan 30. juna 2018. godine iznosila je oko 227 miliona evra. U svetu ovaj vid ulaganja je itekako prisutan, a procenjuje se da je imovina svih fondova na svetu vredna oko 35 triliona dolara, od čega je polovina u američkim fondovima.

Inače, Komisija za hartije od vrednosti je nadzorni organ na domaćem tržištu kapitala i obavlja nadzor nad poslovanjem društava za upravljanje koja organizuju odnosno osnivaju i upravljaju imovinom investicionih fondova. Osim toga Komisija izdaje licence za obavljanje poslova portfolio menadžera što je neophodan uslov za osnivanje društava za upravljanje koja organizuju, osnivaju i upravljaju investicionim fondovima, a što ih čini sigurnim za ulagače.
Nazad na vrh Ići dole
Jegulja
VIP
VIP


Broj poruka : 443
Points : 894
Datum upisa : 18.12.2007

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime9/3/2018, 10:36

Inteza invest osnovala drugi investicioni fond
Društvo za upravljanje investicionim fondovima Inteza invest pokrenulo je svoj drugi investicioni fond, Inteza invest keš dinar (Intesa Invest Cash Dinar).

To je otvoreni investicioni fond, organizovan kao fond očuvanja vrednosti imovine.

Ovaj fond u najvećoj meri investira u novčane depozite banaka koje posluju na tržištu Srbije i državne hartije od vrednosti denominovane u dinarima, a prevashodno je namenjen investitorima koji žele da ostvare prinos u kratkom roku uz niski stepen volatilnosti.

Banka Inteza osnovala je Inteza invest u februaru 2018. godine, koji upravlja i investicionim fondom Inteza invest komfot euro (Intesa Invest Comfort Euro).

Nazad na vrh Ići dole
Fmember
VIP
VIP
Fmember

Broj poruka : 1597
Points : 5086
Datum upisa : 01.11.2010

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime9/3/2018, 15:00

Ima li neki od srpskih fondova da je u plusu?

_________________
Bolje je živeti na nogama nego na umreti na kolenima
Nazad na vrh Ići dole
http://en.wikipedia.org/wiki/Boycie
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi

Broj poruka : 2562
Points : 7460
Datum upisa : 21.01.2009

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime9/3/2018, 16:46

evo ovde imas podatke, sveze!

http://www.mojnovac.rs/fondovi.1.html

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Jegulja
VIP
VIP


Broj poruka : 443
Points : 894
Datum upisa : 18.12.2007

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime3/6/2020, 08:56

Šta su alternativni investicioni fondovi
Domaće tržište kapitala nedovoljno je razvijeno. Strategiju o razvoju Ministarstvo finansija najavljuje za jun. Dobar korak u tom pravcu je novi Zakon o alternativnim investicionim fondovima, koji do sada nisu postojali.

"Sa novim Zakonom o alternativnim fondovima u specijalizovane vrste fondova kao što su venčer kepitel fondovi, prajvat ekviti fondovi dosta investitora se javlja sa pitanjem kako može osnovati fond koji će biti specijalizovan za ulaganje u nekretnine", kaže Anina Todorović iz Komisije za hartije od vrednosti.

Pored profesionalnih investitora, kao što su, na primer, banke, postojaće i poluprofesionalni investitori, koji moraju da ulože najmanje 50.000 evra. Novac će se prikupljati javnom ili privatnom ponudom.

Prof. Mališa Đukić sa Beogradske bankarske akademije kaže da se pruža mogućnost kompanijama da dođu do izvora finansiranja, posebno kod onih kompanija koje imaju značajan potencijal za brz rast.

Prema njegovim rečima, tu je posebno interesentna industrija informacionih tehnologija.

Zakon otvara mogućnost da fondovi ulažu u druge vrste imovine, a ne kao do sada, samo u hartije od vrednosti i depozite. Zbog toga su oči uprte u berzu.

"Najveći problem sa kojim se suočava je pitanje likvidnosti, dakle nedovoljnog obima trgovanja na samoj berzi", kaže Srđan Maletić, izvršni direktor "Inteze invest".

"Mi smatramo da bi velika državna kompanija koja izađe na berzu, bila dovoljno interesantna da može da privuče veliki set investitora, a da ti investitori onda mogu biti pozivnica za domaće privatne kompanije da finansiraju svoje poslovanje", kaže Miroljub Ristić iz Beogradske berze.

Evropska banka za obnovu i razvoj najavila je da će u ovoj godini sa Vladom Srbije pripremati državne kompanije za izlazak na berzu.
Nazad na vrh Ići dole
Huls
Just looking
Just looking


Broj poruka : 8
Localisation : Beograd
Points : 21
Datum upisa : 29.03.2019

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime7/17/2020, 16:18

Pozdrav,

Da li neko u poslednje vreme prati situaciju sa inv. fondovima, odnosno da li uopste vredi uloziti? Ovi fondovi ocuvanja vrednosti (npr. Kombank Novcani) imaju jako nizak prinos, i plus su vise namenjeni kratkorocnim ulaganjima, mene zanima nesto dugorocnije. Pre svega sam gledao Intesa-Comfort Euro, i Raiffeisen-World. Medjutim, kako mi se cini ovaj drugi samo gubi novac, plus u obzir treba uzeti inflaciju, kurs itd.. 

Da li mozda ima neko ovde ko ima vise iskustva sa ovakvim vidovima ulaganja?

Pozdrav.
Nazad na vrh Ići dole
Huls
Just looking
Just looking


Broj poruka : 8
Localisation : Beograd
Points : 21
Datum upisa : 29.03.2019

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime7/22/2020, 22:33

Neko da podeli svoja iskustva...?
Nazad na vrh Ići dole
Stane Dolanc
Our family
Our  family


Broj poruka : 289
Points : 734
Datum upisa : 22.05.2007

Fondovi - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 6 Icon_minitime7/23/2020, 19:46

Šta tu ima da se "podeli"?
Trenutno se ne isplati ovde ulagati....
Nazad na vrh Ići dole
 
Fondovi
Nazad na vrh 
Strana 6 od 6Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: INVESTICIONI FONDOVI-
Skoči na: