BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Fondovi

Ići dole 
+43
Fmember
Cicija
Aca kurbla
Roman Abramovich
MarkoJTD
MORNAR
Bojjan
Prokuplje
Maca
Wesnailic
EHHO
Aritmeticar
prevarant
StefanMR
Vladulns
MilanLaki
Momir
Bond
Teletrader
anaaa
Curry Pesic
Sasa965
StefanoProdi
iki
pionir
accountant
Mitar
ZL
Dusan
pepsiman
Kobe Bryant
Joe
Friz
Nikola83
Guverner
Pijacar
Sare
Albatera
Greta
Milos86
Grlja
Cucla
Sneki
47 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći
AutorPoruka
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant

Broj poruka : 2893
Godina : 45
Localisation : N.BGD
Points : 5382
Datum upisa : 22.05.2007

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime8/2/2008, 11:31

Stranci su se jedno vreme bili potpuno povukli sa naše berze kako bi pustili domaće investitore da koliko-toliko stabilizuju stanje, što se donekle i desilo pre formiranja vlade, kada se berza kretala uzlaznom putanjom. Čim se to dogodilo, oni su počeli da prodaju svoje pozicije i izvlače svoj novac.
Stampedno povlačenje stranog kapitala može se očekivati i ubuduće, jer su sva tržišta u padu i inostranim fondovima potreban je novac za sopstvenu likvidnost, a da mogu, oni bi najradije prodali i većinu akcija koje poseduju sada. Ipak, oni ih ne iznose javno na berzu zbog izuzetno niskih cena na koje neće dobiti ono što su uložili, već pokušavaju nezvanično, preko brokera i poznanstava, da naprave kakvu-takvu prodaju i oslobode zarobljeni novac.
U isto vreme, nema ni tražnje za hartijama zbog izuzetne nelikvidnosti koja vreba, pa na berzi vlada status quo i igra ko će pre prodati. Realno je da bi svi da izađu sa domaće berze,
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz

Broj poruka : 1680
Godina : 51
Points : 2973
Datum upisa : 16.12.2007

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime9/2/2008, 09:25

Morgan Stanley ulaže u srpske akcije

Americka investiciona banka Morgan Stanley pokrenula je novi fond namenjen ulaganju na tržištima u razvoju, kao što je Srbija. Fond Morgan Stanley Frontier Emerging Markets startovao je 25. avgusta, pustivši u prodaju 7,1 milion akcija po ceni od 20 dolara. Cilj fonda je da investitorima, koji ce uložiti do 142 miliona dolara, na dugi rok bude ostvaren prinos od najmanje 80 odsto. Osim u Srbiju, fond ce u Evropi ulagati i u Hrvatsku, Rumuniju, Bugarsku, Sloveniju, zatim u Ukrajinu, Estoniju, Letoniju i Litvaniju. Od ostalih tržišta navode se, naprimer,. Bocvana, Gana, Jamajka, Bangladeš, Bahrein, Nigerija, Kuvajt i Vijetnam.

Glavni savetnik fonda bice Morgan Stanley Investment Management, koji je u vlasništvu investicione banke i koji ima daleko više iskustva sa tržištima u razvoju i tržištima koja nisu potpuno pristupacna stranim investitorima.

U pocetku fond ce se koncentrisati na bankarski sektor, a cilj je da se ni u jednoj državi ne investira više od 25 odsto ukupnog kapitala.

:flower:

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz

Broj poruka : 1680
Godina : 51
Points : 2973
Datum upisa : 16.12.2007

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime9/30/2008, 13:35

Fondovi bez pomoći države?
Zbog finansijske krize koja se oseća i kod nas, država bi trebalo da investicionim fondovima proširi osnovu za ulaganja u hartije od vrednosti U Hrvatskoj je odnedavno stupila na snagu Hanfina dozvola fondovima da prošire ulaganja u nove hartije od vrednosti, što će sigurno imati za posledicu poboljšanje fondovske industrije koja, kao i sve ostalo, trpi posledice svetske krize. Izmenama i dopunama pravilnika, kojima se određuju kriterijumi ulaganja i investiciona ograničenja za penzijske fondove, kao i dozvoljena ulaganja i ograničenja ulaganja otvorenih investicionih fondova sa javnom ponudom, omogućeno im je da ulažu akcije, koje u slobodnoj prodaji imaju manje od deset odsto izdanja, ako je tržišna kapitalizacija akcija u slobodnoj prodaji veća od 14 miliona evra.

Kupoprodaja isplativa Investicioni fondovi u Srbiji nemaju takvu vrstu ograničenja za ulaganje svoje imovine, ali su zato ograničenja više vezana za tip imovine u koju se mogu vršiti ulaganja, ali za sada nema najava da bi se tu moglo bilo šta promeniti. - Investicioni fondovi svojom politikom ulaganja mogu predvideti dodatne kriterijume, odnosno, ograničenja kojih će se držati prilikom investiranja, ali ona nisu obavezujuća u smislu zakonskog ograničenja- objašnjava Marko Milić, portfolio menadžer u DIUF „Fokus Invest“. On kaže da bi za investicione fondove koji posluju u Srbiji moglo biti interesantno postojanje repo transakcija između fondova istog društva, pružajući na taj način fondovima dodatan izvor likvidnosti. Na taj način bi fondovi, koji imaju potrebu za dodatnim sredstvima, imali mogućnost da u kratkom vremenskom periodu dođu do potrebne likvidnosti, ne narušavajući prinosni potencijal formiranog portfelja. - U Hrvatskoj je taj vid investiranja razvijeniji s obzirom na postojanje većeg broja novčanih fondova, koji raspolažu značajnim likvidnim sredstvima i predstavljaju najveći segment otvorenih investicionih fondova. Novčani fondovi, na taj način, imaju veću mogućnost plasiranja sredstava svojih članova, ostvarujući siguran i stabilan prinos, uz nizak nivo rizika. Spas u inostranstvu U Srbiji je segment otvorenih novčanih fondova tek na početku, s obzirom na to da prvi fond takve vrste „Fokus novčani fond“ uskoro počinje sa radom, ali bi mogućnost realizacije repo transakcija dodatno povećala izbor investicionih mogućnosti i pozitivno uticala na sigurnost i konstantnost prinosa svih članova - kaže Milić.

Milan Kovač, portfolio menadžer DIUF „Ilirika“, kaže da bi fondovima u Srbiji dobrodošlo proširenje limita od 30 odsto za ulaganje u inostranstvo. - Proširenje limita ulaganja fondova u inostranstvo bi omogućilo veći manevar i fleksibilnost, što znači da bi veći IF mogli da ulažu u likvidnije akcije u inostranstvu - smatra Kovač. U srpskim dobrovoljnim penzijskim fondovima složni su u oceni da proširenje ulaganja u nove akcije, što je slučaj u Hrvatskoj, ne bi značilo ništa posebno, odnosno da procenat proširenja ulaganja trenutno ništa ne znači. - Naš cilj je da se tržište razvije, a koliko znam, fondovi za sada nisu ispunili ni dozvoljeni procenat ulaganja.

U situaciji u kojoj se sada nalazi naše tržište ne možemo očekivati nikakve ustupke - smatra Biljana Dorić, direktorka DPF „DDOR penzija. Gordana Pajić, zamenik direktora „NLB Nova penzija“, tvrdi da bi za DPF u ovom trenutku značio pre svega oporavak oba berzanska indeksa, a zatim i proširenje ulaganja u hartije od vrednosti. Ulaganja su definisana Zakonom o DPF i odlukom NBS, kojih se DPF potpuno pridržavaju. Inicijativa za izmenu istih od strane društava već je data.

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz

Broj poruka : 1680
Godina : 51
Points : 2973
Datum upisa : 16.12.2007

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime10/13/2008, 21:55

BEOGRAD - Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Delta investments“ trenutno je u fazi dobijanja dozvole za novi investicioni fond - „Delta nekretnine“, koji će najmanje 60 odsto imovine ulagati u nekretnine. „Delta nekretnine“ će emitovati 150.000 akcija pojedinačne vrednosti 10.000 dinara, pa će ukupna vrednost emisije biti milijardu i po dinara (oko 20 miliona evra). Emisiju te vrednosti u „Delta investmentsu“ smatraju optimalnom za ozbiljno ulaganje u sektor nekretnina i početak rada te vrste fonda na srpskom tržištu. U društvu ocenjuju da je u uslovima opadajućeg tržišta kapitala i globalne finansijske krize neophodno ponuditi domaćem tržištu i investitorima novu mogućnost, tj. ulaganje u nekretnine, čija vrednost je u znatno manjoj meri podložna kratkoročnim fluktuacijama tržišta.

:D Umesto u gradj. firmu, uložite u fond !! :cheers:


.

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime10/16/2008, 22:59

Fondovi traže osnivanje interventnog fonda po uzoru na Hrvatsku

Autor/izvor: SEEbiz

BEOGRAD - Predstavnici investicionih fondova u Srbiji kažu da su likvidnost i gubitak poverenja ulagača najveći problemi koji su ih pogodili zbog svetske krize.

Oni su zatražili od države da formira interventni fond od oko deset miliona evra koji bi im omogućio da odmah odgovore na zahteve ulagača za isplate i povrate poverenje.

"Vrednost imovine kojom upravljaju investicioni fondovi smanjena je sa 63 miliona evra u oktobru prošle godine na trenutnih 27 miliona evra", naveli su predstavnici fondova.

Predstavnici fondova su protiv predloga Beogradske berze da se automatski zaustavi trgovanje ako dođe do većeg pada akcija, jer smatraju da uvek treba ostaviti mogućnost investitoru da proda svoje investicione jedinice, ako hoće, makar i po najnižoj ceni. Kao veliki problem iz nekih fondova navode to što im je ograničeno ulaganje u inostranstvu na 30 odsto ukupne imovine, dok su drugi smatrali da domaći investicioni fondovi treba pre svega da posluju na domaćem finansijskom tržištu i tako pomognu njegov razvoj.

Predstavnici fondova su zatražili i liberalizaciju deviznog tržišta, koja bi im omogućila stalno kupuju i prodaju devize, mogućnost da obavljaju repo operacije sa hartijama od vrednosti, kao i promenu propisa koji regulišu rad investicionih fondova.

Tim promenama, naveli su, omogućilo bi se i društvo za upravljanje može da ulaže u fond koji je osnovalno, a ne samo povezana lica, da se rok za isplatu ulagača produži na pet do 10 radnih dana i da se maksimalno kreditno zaduživanje fonda poveća sa 10 na 20 odsto kapitala.

Inače, jedinice investicionih fondova u septembru su ubeležile velike minuse, ali su ipak prošle bolje od indeksa Beogradske berze, kao i indeksa na regionalnim, ali i svetskim tržištima.

Najslabije rezultate u septembru su imali KD ekskluziv, čija je jedinica pala 18,12 odsto, Ilirika JIE sa minusom od 14,21 i Citadel trijumf sa 13,62 odsto. Najmanji pad ubeležili su balansirani fond Hypo balanced, od 1,75 odsto, i AC Fondovi kapital, od 3,53 odsto.

Istovremeno je najveći pad imovine iskusio fond Fima proactiv, za 141,7 miliona dinara, a najmanji AC Fondovi kapital, od 139.400 dinara.
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz

Broj poruka : 1680
Godina : 51
Points : 2973
Datum upisa : 16.12.2007

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime10/23/2008, 22:07

Zakon o investicionim fondovima treba izmeniti da bi investitori mobilisali kapital i uložili ga na srpsko tržište, koje je malo u ovom delu Evrope, ali je u konkurenciji sa ostalim u privlačenju kapitala.
Svet je trenutno zahvaćen ozbiljnim turbulencijama i, kada se one stišaju, pravila igre na finansijskom tržištu biće promenjena, složili su se učesnici panela posvećenog Zakonu o investicionim fondovima na Konferenciji o razvoju tržišta kapitala u Beogradu.

"Zakon o investicionim fondovima iz 2006. bio je dobar i dao je osnov za razvoj tržišta investicionih fondova ali su njegova rešenja bila adekvatna za taj trenutak", istakao je direktor Društva za upravljanje fondovima Fima Invest Milan Marinković.

Podsetivši da u Srbiji danas ima 16 društava i 19 fondova, uključujući one u osnivanju, Marinković je rekao da je brz razvoj doveo do promena na tržištu kapitala i iscrpljivanja mogućnosti postojećeg zakona. Među članovima koje bi trebalo izmeniti zamenik direktora Društva Focus invest Nada Simić izdvojila je onaj koji se tiče ulaganja povezanih lica.

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime11/23/2008, 13:43

Fondovi ostali bez 42 odsto kapitala

Za poslednja tri meseca investicioni fondovi u Srbiji ostali bez 1,3 milijarde dinara. U odnosu na oktobar 2007, kapital umanjen 2,6 puta.

Investicioni fondovi u Srbiji imaju 2,6 puta manje kapitala nego u oktobru 2007. godine, kada ih je bilo svega četiri. Trenutno se u četrnaest fondova nalazi 1,8 milijardi dinara, od tadašnjih 4,9 milijardi. Samo u poslednja tri meseca kapital investicionih fondova u Srbiji je pao za 1,3 milijarde dinara ili za 41,78 odsto. Iz fondova je odavno pobegao svako ko je tamo „zalutao" s namerom da brzo dođe do velikog novca, a ostali su samo ozbiljni investitori na dugi rok.

Ceo tekst na: Biznis novine
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime11/27/2008, 19:53

Danas je nekolicina fondova imala ozbiljniji pad vrednosti investicione jedinice. Opet se dešava ono o čemu sam već ranije pisao, a to je drastična razlika u fer vrednosti samo jedne hartije - VINZ. Naime, fer vrednost za prethodni dan je bila 12.500 dok je danas uspostavljena (više od 1% istrgovanih akcija koje su u free float-u) cena od 8.498 što je značajan pad vrednosti (32%).

Sledeći šok za investitore domaćih fondova mislim da će se desiti sledećeg petka (ili ranije, ako se istrguje sa više od 1% akcija u free float-u). Dogodiće se značajan pad vrednosti investicione jedinice Citadelovog fonda, koji ima solidno učešće PKBT u svom portfoliju. Ako cena PKBT ostane na današnjem nivou (1.400), sledećeg petka (ili ranije, kao što sam već pomenuo) će samo pad fer vrednosti PKBT (sa 2.400 na sadašnjih 1.400 pod pretpostavkom da cena ostane ista) uzrokovati pad IJ od oko 4% ne računajući, naravno, promene cena ostalih hartija. Ovo nije tvrdnja, nego pretpostavka, ali sam prilično siguran da će se to desiti sledeće nedelje ako cena ostane ovakva.
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime11/28/2008, 15:33

Ipak će biti ranije, tj. danas :) (istrgovano više od 1% akcija u free float-u). Današnja fer cena 1.680, jučerašnja 2.400 (pad vrednosti 30%). Oko -3% je moja pretpostavka pada vrednosti IJ samo za PKBT, a ostale cene hartija nisam uzeo u obzir.
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime11/28/2008, 18:01

Dušan85 ::
Oko -3% je moja pretpostavka pada vrednosti IJ samo za PKBT, a ostale cene hartija nisam uzeo u obzir.

Fondovi - Page 4 Bb227da426 :D
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5364
Localisation : Centar grada
Points : 6796
Datum upisa : 21.05.2007

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime11/28/2008, 18:17

Auuuu... Dušane, pa ti postaješ pravi expert za ova fondovska pitanja... cat :sampion:

Moram da vidim, da te preporučim na neki blog...
:ding ding:


.

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
StefanoProdi
VIP
VIP


Broj poruka : 241
Points : -15
Datum upisa : 22.04.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime11/28/2008, 21:14

Odlično, Dušane. Drago mi je da je neko i dalje bullish po pitanju berzanske edukacije.
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime11/28/2008, 21:24

Hvala Sneki, Stefane :D

Ovih dana, imovina fondova je pala ispod 20 miliona EUR, zbog pada vrednosti dinara, pada vrednosti investicionih jedinica kao i zbog blagog odliva novca iz njih.

U poslednjoj nedelji novembra iz fondova je povučeno oko 19 miliona RSD, dok je u toku celog meseca povučeno oko 56 miliona RSD. Ukupan pad imovine u novembru iznosi 247 miliona RSD.

Obrtanjem berzanskih trendova trebalo bi da se promeni i ovaj trend odliva imovine. Činjenica je da je ova finansijska kriza značajno unazadila i upropastila našu fondovsku industriju na duži period.
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime12/19/2008, 19:57

Bližimo se kraju ove, za berzu katastrofalne godine. Ni u najgorem scenariju koji sam mogao da zamislim, a da sam pritom hteo da budem realan, nisam mogao da zamislim da će se indeksi naći na ovim nivoima na kojima su sada. Od 31.12.2007. do danas, indeksi su pali za 71.71% (belexline) i 79.32% (belex15). Industrija investicionih fondova je unazađena za nekoliko sledećih godina, a možda i duže. U drugom delu ove poruke, nalaze se dve tabele, prva je od 08.05.2007. Dakle, od početka rada drugog investicionog fonda kod nas, Fima proaktiv-a, da bi zahvatio što duži vremenski period, a u to vreme su i indeksi dostizali istorijske maksimume, tako da je interesantno videti kakve rezultate su ostvarila ta dva fonda u odnosu na indekse.

Prva tabela

Fondovi - Page 4 9f8b73e85f

Dakle, prilično dobro se vidi da su fondovi ostvarili bolje rezultate (bolje bi bilo reći manje lošije) od indeksa, što je i njihov glavni cilj. Prilično je lako bilo za Delta plus fond, da u bear marketu ostvari bolje rezultate od indeksa, jednostavno, zbog zakonske ograničenosti ulaganja u akcije od 65% (Delta plus je balansirani fond). Sa druge strane, fond Fima proaktiv, koji nema tu ograničenost jer je fond rasta vrednosti imovine, takođe je ostvario manji gubitak od indeksa. Ja to tumačim na sledeći način (taj manji gubitak, odnosno bolji rezultat): fondovi treba da imaju određeni deo imovine u gotovini i depozitima, zbog eventualne isplate klijenata. S obzirom da je naša berza izuzetno nelikvidna, pretpostavljam da su fond menadžeri ostavili određeni deo imovine upravo u depozitima i gotovini na računu, zbog ovakvih trendova na berzi. To se lepo može videti i u finansijskim izveštajima fondova. Isto tako, kad (i ako) nastupi bull market, prilično sam siguran da će teško koji fond uspeti da ostvari veći rast od indeksa, upravo zbog te gotovine i depozita, tako da bi u bull marketu najbolji izbor (što se fondova tiče) bio indeksni fond, koji, na žalost, kod nas još uvek ne postoji.

Druga tabela predstavlja rezultate indeksa i fondova od početka 2008. godine do danas. Uzeti su obzir samo fondovi koji su poslovali od početka 2008. godine.

Fondovi - Page 4 77a21a46f8

U ovoj tabeli su i podaci o imovini, koja je značajno opala od početka godine, što zbog pada vrednosti akcija, što zbog isplate članova koji su povukli svoja sredstva iz fondova. U prethodnu tabelu nisam stavio podatke o imovini, jer ne mogu da pronađem istorijske podatke za vrednost imovine iz tog perioda.

Šta možemo da očekujemo sledeće godine? Rešavanje krize? Oporavak indeksa i vrednosti investicionih jedinica? Možda... Naše vlade, kako prethodne, tako i ova, pokazale su vrlo malo interesa za berzu i rešavanje problema i podsticanje građana da ulažu u nju. Takođe, strani investitori su se ove godine značajno povlačili sa našeg tržišta kapitala, i bez njih je teško očekivati oporavak naše berze, pogotovo kad uzmemo u obzir da su još uvek prisutni i da imaju značajne količine naših likvidnih, a i manje likvidnih akcija.

Jedan od sledećih koraka naše (prilično nezainteresovane vlade i skupštine) trebalo bi da bude uvođenje drugog stupa penzijskog osiguranja, odnosno, pojavljivanje prvih obaveznih penzionih fondova, koji već nekoliko godina postoje u našem okruženju. Oni bi mogli da značajno povećaju likvidnost berze i podignu vrednost prometa, jer bi imali stalan priliv svežih sredstava svakog meseca. Recimo, 2 miliona zaposlenih x (samo) 1.000 dinara mesečno = 2 milijarde dinara.

Ima tu još dosta stvari koje se moraju uraditi, kao na primer municipalne i korporativne obveznice, ali sve to izgleda dosta daleko i teško za ostvariti, imajući u vidu prethodno navedene činjenice i totalnu nezainteresovanost političke elite...
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5364
Localisation : Centar grada
Points : 6796
Datum upisa : 21.05.2007

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime1/5/2009, 10:37

Teška godina za fondove, mislim da će i 2009. biti teška - teško će biti povratiti poverenje naplašenih ulagaca, biće to prava borba za likvidnost, a ako fondovi ne budu imali kapitala ni Belexu neće cvetati ruže !!
Biće ovo godina u kojoj će indexi puziti po dnu !!

.

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime1/27/2009, 22:09

Danas me zaintrigirao značajan pad vrednosti investicione jedinice KD Ekskluziva. Nisam bio lenj i pogledao sam dostupne podatke o njihovom ulaganju. Vrednost IJ je pala zato što se danas trgovalo akcijama FIDL, a nije u prethodnom periodu, tj. pet poslednjih trgovačkih dana, tako da je fer vrednost bila knjigovodstvena vrednost koja je u ovom momentu skoro 3 puta veća od tržišne vrednosti. Tako da je fer vrednost danas za FIDL uspostavljena na nivou od 650 dinara, odnosno pad od oko 64%.

Takođe sam pogledao trgovinu FIDL i kretanje vrednosti IJ fonda u prethodnom periodu i takođe su se dešavale korekcije u vezi sa ovom akcijom: 14.01. kada je bio šesti dan da se nije trgovalo tako da je fer cena porasla za oko 300% a IJ za 3,17%. Pre toga je 06.01. pala vrednost IJ za -3.18% a pre toga je porasla 24.12. za 3,33%. I još jednom, pre toga +2,49% i -3,74% (8.12. i 10.12.). Ako i dalje bude ovako slaba likvidnost FIDL, opet će se desiti rast vrednosti, a zatim ponovo pad kada dođe do trgovine.

Moguće je špekulisati sa kupovinom i prodajom IJ, ali su naknade dosta visoke, tako da baš i nije isplativo sa ovim fondom ti činiti, dok bi, recimo, sa Citadelom, sasvim moguće bilo odraditi ovako nešto. Samo što ne možemo znati da li će opet doći do nelikvidnosti duže od 5 dana, a možemo tačno znati i uplatiti toga dana kad dođe do trgovine a da je prethodno nije bilo duže od 5 dana, kao što se desilo u gore pomenutim slučajevima.

Sledeće što će se desiti, verovatno početkom februara, su isto tako značajne korekcije zbog promene fer vrednosti AIKB i MTLC, odnosno onih fondova koji je imaju u svom portfoliju u značajnijoj meri. AIKB imaju svi domaći fondovi, dok za MTLC nisam siguran, ali znam da je ima Citadel (eto prilike za špekulaciju :D ).

Naime, fer vrednost AIKB je 1.909 dinara (uspostavljena 22.12. zbog broja trgovanih akcija u toku jednoga dana - 1% ili više trgovanih akcija u free float-u u toku jednog dana), te će porasti kada prođe 30 trgovačkih dana od toga dana, ili ako se ponovo desi obim od preko 1% free float akcija u toku dana na onu fer vrednost koja će biti toga dana (prosek VWAP cena za poslednjih 5 dana). To može biti značajan porast, s obzirom da je trenutna cena 2.600 dinara (porast od 36%).

Fer vrednost MTLC je 1.350, dok je tržišna vrednost u ovom momentu 1.850, što je rast od oko 37%.

Na primer, ako fond ima 10% AIKB u svom portfoliju, i desi se pomenuta korekcija od 36%, vrednost investicione jedinice bi porasla za 3,6%.

Interesantno je da su obe cene uspostavljene na isti dan - 22.12.2008. tako da bi ako se ne ispuni prvi uslov (više od 1% trgovanih akcija u free floatu), korekcija mogla da se desi istog dana. Moja kalkulacija je da bi, na primer, vrednost IJ Citadela porasla za oko 3,2% tog dana (ako uzmemo u obzir samo te dve akcije, a vidimo da se ne dešavaju značajne fluktuacije u toku dana). Citadel nema ulaznu proviziju, a izlazna je 1% tako da bi se moglo uzeti čisto 2% za dva dana :D
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5364
Localisation : Centar grada
Points : 6796
Datum upisa : 21.05.2007

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime2/2/2009, 15:27

Zaposleni u fondovima u depresiji!!
Stanje slično kao u brok. kućama, nema se para pa se mnogi polako spremaju da traže nov posao!!'? :no:
Strah je ČUDO !! A kukavica će uvek biti!

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime2/2/2009, 16:23

Razmere ove krize se nisu mogle naslutiti 2007. i početkom 2008. kada je većina fondova počela sa radom. Čak i letos, kad je poslednji, hypo balance počeo sa radom. Kao što sam navodio i ranije (a i Sneki sada, na temi "dilema"), likvidnost je gorući problem, jer su se fondovi našli između pritiska na isplati članova koji su povlačili svoje uloge, što im je pojelo skoro sve depozite sa kojima su raspolagali, a sa druge strane, u nemogućnosti su da prodaju izuzetno nelikvidne (ali sa izuzetnim potencijalom :D ) akcije, jer, jednostavno, nemaju kupca, na bilo kojoj ceni.

U poslednje vreme se značajno smanjio pritisak za isplatu uloga članovima, i izgleda su ostali najuporniji i najdugoročniji investitori. Ali, žalosno je videti celokupnu imovinu naših fondova, koja je svega 16-17 miliona evra.

Kraj krize još nije na vidiku, čak vidimo i dosta pogoršanja, kako na berzi, tako i u celokupnom privrednom ambijentu, tako da ćemo izgleda da se načekamo...
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime2/4/2009, 22:16

Dušan85 ::
Moguće je špekulisati sa kupovinom i prodajom IJ... sa Citadelom...

Ako sam dobro izračunao, sutra je dan za "ulaz", a u petak bi već mogla prodaja i take profit :) Gruba računica je, rast između 2,5 i 3%, znači, kad odbijemo izlaznu proviziju, čist profit od 1,5-2%. Nekome malo, nekome sasvim dovoljno za dva dana "truda". Svakako, ovo može pokvariti nagli pad cene neke druge akcije, u slučaju Citadela, samo VINZ i PKBT mogu značajnije da utiču.

Elem, spominjao sam FIDL i KD Ekskluziv, odnosno, značajne fluktuacije zbog nelikvidnosti navedene hartije. Isto se desilo juče i danas, ali zbog nelikvidnosti EGMN, jer je juče fer vrednost bila PB=1 a danas, PB=0.52 što je uticalo sa oko 2% u oba smera (juče +2% danas toliko u minus).
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5364
Localisation : Centar grada
Points : 6796
Datum upisa : 21.05.2007

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime2/5/2009, 21:50

Citadel Triumph 531,80 +1,28

Za sada sve ide "po dogovoru" ! :bball:

.

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime2/6/2009, 17:58

Eto, dogodilo se kao što sam najavio :D

Nije u rasponu od 2,5-3% ali je blizu, zbog pada ostalih vrednosti koje nisam mogao da znam tada, a ove promene su bile izvesne (AIKB I MTLC).
Nazad na vrh Ići dole
Sasa965
VIP
VIP
Sasa965

Broj poruka : 192
Points : 407
Datum upisa : 08.05.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime2/6/2009, 19:26

raiff i focus isto gore.Ista struktura akcija?
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime2/6/2009, 19:36

Focus ima AIKB, a raiffeisen, koliko sam video u finansijskim izveštajima nema MTLC, i vrlo malo AIKB, osim ako su promenili strukturu od tada (a jeste prošlo dosta vremena). Zepter i KD su takođe lepo porasli, Zepter ima obe hartije, dok KD ima AIKB I BMBI.

Za raiff nemam objašnjenje, osim ako su u međuvremenu kupili neku od ovih akcija koje su porasle (govorim o fer vrednosti, naravno). A moguće je da se nekom akcijom nije trgovalo više od 5 dana (a ima PB dosta manji od 1), pa bi to moglo da bude objašnjenje.
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime2/26/2009, 20:01

Intervju dotiče celokupno tržište kapitala...

Tržište se stabilizuje, nastavljamo reforme

Donošenjem novog Zakona o tržištu hartija od vrednosti, i hitnim izmenama Zakona o investicionim fondovima, država bi konačno ispunila zahteve berzanskih učesnika za nastavak reformi. Time bi se, kako kaže Milko Štimac, prvi čovek Komisije za hartije od vrednosti (KHOV), nastavilo sa neophodnim reformama koje će omogućiti da srpsko tržište kapitala spremno dočeka kraj svetske ekonomske krize.

- Grupa konsultanata, koju finansira USAID, završila je Predlog nacrta zakona o tržištu hartija od vrednosti, koji je u potpunosti urađen prema evropskoj regulativi, tako da ćemo za mesec dana imati finalni tekst sa kojim ćemo otići u Ministarstvo finansija, gde su već dosta uradili na hitnim izmenama Zakona o investicionim fondovima. To nije kraj priče, jer očekujemo i dalje promene Zakona o investicionim fondovima kao i ostalih osam zakona koje su tražili učesnici. Pravi je trenutak da se krene sa onim što se zagovaralo na konferenciji "Razvoj tržišta kapitala", u oktobru prošle godine.

________________

Ovo je samo deo teksta.

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime3/8/2009, 21:35

Nekoliko puta čitam ovu vest i ne verujem šta čitam!

Ulaganje na stranim tržištima donelo uspeh KD Ekskluzivu

Tržište otvorenih investicionih fondova nije moglo da izbegne pesimizam na berzi. Čak devet od deset fondova rasta vrednosti imovine koji uglavnom ulažu u akcije na berzi zabeležili su pad vrednosti investicionih jedinica. Svetla tačka ove nedelje je KD Ekskluziv sa rastom od + 2,87 %. Ovakav rast KD Ekskluziva usred velikog pada akcija na domaćoj berzi možemo da pripišemo ulaganju na strana tržišta kapitala gde su pojedine akcije zabeležile rast.

_____________

Koji rast??? Na nedeljnom nivou, IJ KD fonda je pala za 5,52%. I koje ulaganje na stranim tržištima bi im donelo rast??? Pa ulagali su (15-20% imovine maksimum) u Hrvatsku, gde takođe indeksi padaju. Pogledam onda ponovo datum, i piše današnji datum, tako da je vest sveža, ali informacije totalno pogrešne.

Ne košta puno da se pogledaju podaci, sve ima na internetu :D

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5364
Localisation : Centar grada
Points : 6796
Datum upisa : 21.05.2007

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime3/14/2009, 11:38

Ulozi u investicionim fondovima sigurni
Ulozi građana i pravnih lica u investicionim fondovima su sigurni jer im je to obezbeđeno zakonom. Od 30. marta počinje da se primenjuje novi pravilnik o investicionim fondovima.

"Da li će neko društvo za upravljanje investicionim fondovima prestati sa radom ili ne zavisi od volje osnivača tog društva. Ako žele to da urade moraju da ispoštuju određenu proceduru koja podrazumeva da se prethodno namire ulagači u fondu po tekućim cenama", rekao je Štimac povodom nedavnog prestanka rada tri Društva za upravljanje investicionim fondovima.

Od početka ove godine prestala su da rade tri investiciona fonda - "AC fondovi ad" , "Altas Aset menadžment" i "Rose Aset menadžment". Sva tri fonda su počela sa radom u 2008. godini.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/49870/Ulozi+u+investicionim+fondovima+sigurni.html

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Curry Pesic
Just looking
Just looking


Broj poruka : 10
Points : 4
Datum upisa : 16.03.2009

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime3/16/2009, 00:59

Toliko o ozbiljnosti...

Pa prosecan STR radi BAR par godina... :buahaha:
Nazad na vrh Ići dole
anaaa
Just looking
Just looking


Broj poruka : 1
Points : 2
Datum upisa : 17.03.2009

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime3/17/2009, 16:09

Pisem seminarski rad na temu 'balansirani investicioni fondovi'.....da li neko moze da mi preporuci neku literaturu?
Hvala :)
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime3/17/2009, 16:28

Pozdrav ana i dobrodošla :flower1:

Nema puno literature na srpskom, tj. skoro nikakve na tu temu. Jedino možda iz zakona o inv. fondovima da uzmeš ono što se može uzeti, a ostalo, iz američke literature. Podatke možeš naći i u prospektu balansiranih fondova, trenutno ih kod nas ima dva.

Ja takođe planiram diplomski da radim na temu investicionih fondova.

Linkovi za gore pomenuto:

http://www.crhov.co.yu/pravnaregulativa/drugi_pravni_akti/ZAKON_o_investicionim_fondovima.pdf
http://www.deltainvestments.rs/code/navigate.php?Id=14
http://www.hypoinvestments.rs/cms/

Ako imaš još neka pitanja, a da mogu pomoći, slobodno, ovde, ili na pm.

Još jednom, dobrodošla :D

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime3/30/2009, 14:21

Kao što sam već pomenuo na temi Poštena (fer) vrednost akcije, od danas počinje novi način obračuna vrednosti imovine i investicione jedinice domaćih fondova. Zaboravio sam tamo napomenuti da će se vrednost investicione jedinice objavljivati tek sutradan na internet stranicama fondova, a dva dana kasnije u dnevnim novinama u kojima se objavljuje njihova vrednost.

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime3/31/2009, 12:33

Danas se prvi put objavljuju vrednosti investicionih jedinica po novom obračunu. Za sada se ništa posebno nije desilo, tj. kretanja su ista kao i do sada. Meni će jedino biti interesantno videti današnju ceni IJ Fima Proactive fonda, jer smatram da dosta odstupaju fer vrednosti zbog drugačijeg tumačenja i obračuna ovog fonda u odnosu na ostale..

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime3/31/2009, 13:04

@Dušan ::
Meni će jedino biti interesantno videti današnju ceni IJ Fima Proactive fonda, jer smatram da dosta odstupaju fer vrednosti zbog drugačijeg tumačenja i obračuna ovog fonda u odnosu na ostale.

Nije palo baš toliko puno koliko sam očekivao, ali ipak je bilo odstupanja, -3,20%.

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime4/26/2009, 15:45

Investicioni fondovi poslovali sa gubitkom

26. april 2009. | 10:47

BEOGRAD - Sva društva za upravljanje investicionim fondovima su u 2008. godini poslovala sa gubitkom i iskazala ukupan negativan neto finansijski rezultat u iznosu od 311 miliona dinara, objavila je Narodna banka Srbije.

Izuzetno nepovoljna klima za investiranje na tržištu hartija od vrednosti, kao posledica svetske finansijske krize u drugoj polovini 2008. godine, bila je okvir za poslovanje institucionalnih investitora.

Negativna ekonomska kretanja odrazila su se na poslovanje društava za upravljanje investicionim fondovima, koja su kod nas osnovana prvi put u 2007. godini i zatvorene investicione fondove, osnovane u 2008. godini.

U Srbiji je u 2008. godini poslovalo 16 društava za upravljanje investicionim fondovima, odnosno sedam društava više nego prethodne godine. Društva u svom sastavu imaju 15 otvorenih i dva zatvorena investiciona fonda i u njima je bilo zaposleno 138 radnika.

Povećanje neto gubitka

Drugu godinu poslovanja društava za upravljanje investicionim fondovima karakterisala je dvostruko veća bilansna aktiva, što je pre svega rezultat osnivanja novih društava u 2008. godini, ali i značajno povećanje neto gubitka.

Polovinu ukupnog neto gubitka čini neto gubitak koji je iskazalo pet društava za upravljanje investicionim fondovima, koja učestvuju u bilansnoj aktivi svih društava sa 27,8 odsto, sopstvenim izvorima finansiranja sa 15,8 odsto i ukupnom broju zaposlenih sa 34,1 odsto.

Ukupni prihodi bili su 182 miliona dinara, i veći su za 13,8 odsto nego prethodne godine, dok su ukupni rashodi bili 496 miliona dinara, i veći su tri puta nego prethodne godine.

Ukupna bilansna aktiva društava za upravljanje investicionim fondovima na kraju prošle godine bila je 644 miliona dinara, i veća je za 105,7 odsto nego prethodne godine.

Zatvoreni investicioni fondovi

U 2008. godini dozvolu Komisije za hartije od vrednosti za osnivanje zatvorenih investicionih fondova dobila su dva društva "Citadel aset menadžment" za zatvoreni investicioni fond "Trijumf elit" i "Fima invest" za zatvoreni investicioni fond "Fima sautistern jurop aktivist".

Zatvoreni investicioni fond "Trjumf elit" osnovan je kao vrsta fonda koji više od polovine vrednosti imovine ulaže u akcije akcionarskih društava registrovanih u Srbiji, kojima se ne trguje na organizovanom tržištu.

Zatvoreni investicioni fond "Fima sautistern jurop aktivist" osnovan je kao vrsta fonda koji više od polovine vrednosti imovine ulaže u hartije od vrednosti kojima se trguje na organizovanom tržištu u Srbiji, odnosno berzanskom tržištu u inostranstvu.

U prvoj godini poslovanja zatvoreni investicioni fondovi ostvarili su poslovnu dobit, ali i smanjenje neto imovine.

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
pepsiman
VIP
VIP
pepsiman

Broj poruka : 1774
Godina : 67
Localisation : Melenci_Banja Rusanda
Points : 3428
Datum upisa : 05.01.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime4/26/2009, 22:22

Dule kako su poslovali strani investicioni fondovi po svetu?Slicno kao nasi ili bolje?
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Fondovi - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: Fondovi   Fondovi - Page 4 Icon_minitime4/26/2009, 22:30

Verujem da su bolje nego naši, bar na razvijenijim tržištima. Jer, fondovi, pre svega, žive od naknada, ulaznih, izlaznih i onih za upravljanje. Kako je kod nas izlazna naknada zakonski ograničena na 1% a od upravljačke se nije moglo mnogo novca naplatiti, jer jednostavno, naši fondovi su i pre krize raspolagali sa vrlo malom imovinom, koja je dostigla u jednom momentu maksimalnih 60-ak miliona Evra, što je zaista skromna cifra od koje fondovi ne mogu da posluju sa dobitkom.

Dalje možete pretpostaviti zašto su na razvijenijim tržištima fondovi bolje poslovali. Više imovine, više naknade za upravljanje, više odliva imovine, više naplaćene izlazne naknade, a kad prođe kriza, taj isti novac će se vratiti, i investitori će platiti ulazne naknade (ovo će se, nadam se i kod nas desiti - povratak investitora), tako da fondovima u suštini, kriza i odgovara, ali pod uslovom da ne traje dugo (zbog naknade za upravljanje, koja je jedan od značajnijih prihoda društava za upravljanje).

Ranije je pominjana vrednost imovine koju bi fond kod nas trebalo da ima da bi bio profitabilan. Ne sećam se tačno koja je cifra bila u pitanju, ali je sigurno veća od 10 miliona EUR, od kojih je svaki naš fond vrlo, vrlo daleko. Zajedno svi fondovi imaju trenutno oko 13 miliona evra...

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
 
Fondovi
Nazad na vrh 
Strana 4 od 6Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: INVESTICIONI FONDOVI-
Skoči na: