BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Pravosudje u Srbiji !?

Ići dole 
+23
Dalaj Lama
Igi-bg
MarkoJTD
Roman Abramovich
MORNAR
Ghostface
Momir
Dragot
Kobe Bryant
Oportunista
Boby
Friz
Big Mile
Fmember
Toulouse Lautrec
Sneki
Ars Vivendi
Smile
Drag65
Boranija
Limited011
Cucla
Maca
27 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3
AutorPoruka
Boranija
Old member
Old memberBroj poruka : 2064
Points : 5833
Datum upisa : 25.07.2010

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Icon_minitime7/10/2016, 10:27

Otvaranjem poglavlja koja se tiču pravosuđa, ljudskih prava, slobode i bezbednosti, Srbiji predstoji posao usklađivanja brojnih zakona sa pravom Evropske unije.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM)Milan Antonijević međutim ističe da će se u ovom procesu posebno kontrolisati primena usvojenih zakona što će i najviše osteti građani Srbije.

“Građani će na kraju ovog procesa imati pravosuđe koje funckioniše, imaće nezavisnost sudstva, imaće jednaku pravdu bez obzira u kom delu Srbije se suđenje vodi, takođe i ljudksa prava će biti uređena na adekvatan način, poštovana. I borba protiv korupcije mora pokazati prave rezultate, dakle mnogo manje priče, mnogo više samih sudskih presuda i takođe prevencije korupcije”, objašnjava Antonijević.

Otvaranje poglavlja daje veći prostor Evropskoj komisiji i državama članicama da utiču na procese u Srbiji jer će oni biti pod nekom vrstom pojačanog nadzora, ocenjuje Nemanja Nenadić iz Trasnparentnosti Srbija, ali ističe da ima rezerve prema efektima koji će biti postignuti.

_________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama


Broj poruka : 666
Points : 1817
Datum upisa : 30.11.2010

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Icon_minitime7/11/2016, 01:50

Da li se u Srbiji isplati redovno plaćati račune ili je bolje koverte sa troškovima za komunalije samo odložiti u stranu? Tu dilemu pokrenuo je novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, prema kome su poverioci morali do 30. juna da se izjasne da li nastavljaju sa sudskim gonjenjem neplatiša ili obustavljaju postupak.

Sudovi užurbano raščišćavaju izvršne predmete, a koliko će dužnika dobiti oprost znaće se krajem jula. Pretpostavlja se da će se od kazni, ali i dugova izvući čak 600 neredovnih platiša.

Bilo da ne plaćaju TV pretplatu, fiksni telefon, grejanje ili pak grade nelegalno - nadležni su, mahom, neplatišama gledali kroz prste. Brojke su zapanjujuće: u sudskim arhivama je milion i po presuda, 80 odsto su za neplaćene račune, i stoje i do dve decenije neizvršene.

“Pazite, to vam je kao kad vi osudite nekoga na zatvor u krivičnom postupku i taj nikad ne ode u zatvor”, objašnjava novinarka "Politike" Aleksandra Petrović, čiji je tekst o oprostu dugova pre nekoliko dana uzdurkao javnost. Za N1 kaže da je u sudovima širom Srbije u toku akcija koja bi ubrzo na milion i po dužničkih slučajeva trebalo da stavi tačku.

“Očekuje se da će na taj način veliki broj izvršnih predmeta biti obustavljen. Prema nekim informacijama možda čak i polovina, i više od toga. Ali, to ne mora da znači da su ti dugovi oprošteni, jer ima slučajeva da su dugovi isplaćeni, a da se to u sudskoj evidenciji nije pokazalo”, objašnjava Aleksandra.

Koliko će biti onih koji će od dugova dobiti oproštaj znaće se na kraju jula. Sve da je i jedan, Vera Vida iz Centra potrošača Srbije tvrdi da pogotovo stradaju najredovnije platiše - penzioneri, jer će deo dužnika po ko zna koji put ostati bez kazne.

_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile


Broj poruka : 1539
Points : 4575
Datum upisa : 04.06.2008

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Icon_minitime8/25/2016, 10:59

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je Zakon o izvršenju i obezbeđenju u velikoj meri rasteretio sudove, da je "blizu milion predmeta izašlo iz sudova" i najavila donošenje zakona o poreklu imnovine.

Ona je najavila da će do kraja godine biti donet zakon o poreklu imovine i zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

"Zakon o poreklu imovine baviće se poreskim efektima - onaj koji ima određenu imovinu mora da plate porez", zaključila je Kuburović.
Nazad na vrh Ići dole
Roman Abramovich
Member
MemberBroj poruka : 642
Localisation : Zemun
Points : 1731
Datum upisa : 25.05.2007

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Icon_minitime8/28/2016, 00:52

Novim krivičnim zakonikom trebalo bi na jesen da bude uvedeno osam novih krivičnih dela u privredi, tako da će ih, ukoliko se predviđena rešenja usvoje, ukupno biti 33.

Nova krivična dela predviđena Nacrtom zakonika su: prevara, pronevera, zloupotreba zastupanja, te zloupotreba poslova upravljanja i nadzora u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba u postupku privatizacije, primanje mita, kao i davanje mita u obavljanju privredne delatnosti, objašnjava državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2665
Points : 7688
Datum upisa : 21.01.2009

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Icon_minitime9/13/2016, 09:19

IMA LI KRAJA? Afera "indeks" bruka srpskog pravosuđa

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 C7kktkpTURBXy83MTcwNDgzNjQ2NDg0ZGJkZmIzZjJkMWIxZjEwZmZlYy5wbmeSlQLNAxQAwsOVAs0B1gDCww

Suđenje u tom predmetu počelo je 1. decembra 2008. godine. Jedan od najglomaznijih postupaka u istoriji srpskog pravosuđa obuhvatio je čak 88 profesora i studenata, optuženih za davanje i primanje mita, odnosno „kupoprodaju“ ispita. Dve godine kasnije, suđenje, koje je već bilo u završnom stadijumu, vraćeno je na početak zbog reforme pravosuđa i promene porotnika. Isto se ponovilo i tačno pet godina kasnije: porotnicima je ponovo istekao mandat, a neki su se i razboleli. Razboljevanja i smrti bilo je i među optuženima: preminuo je, između ostalog, i nekadašnji dekan Pravnog fakulteta Miroljub Simić, jedan od glavnih okrivljenih u „indeksu“.

Kako to često biva u srpskom pravosuđu, uskoro će početi da se dešavaju i apsolutne zastarelosti postupka za brojne učesnike „indeksa“.

Naime, svi okrivljeni kojima je zaprećena kazna do pet godina zatvora, sa istekom desete godine suđenja biće pravosnažno slobodni. Na taj način odgovornost će izbeći desetine okrivljenih.

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader


Broj poruka : 979
Points : 2759
Datum upisa : 05.09.2008

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Icon_minitime1/22/2018, 22:29

Sudije i tužioce u Srbiji više neće birati Narodna Skupština Republike Srbije kao do sada, već sudije i zamenici javnih tužilaca, predviđa nacrt izmena Ustava u delu o pravosuđu koji je Ministarstvo pravde Srbije objavilo na svom sajtu.

Skupština će zadržati nadzor nad izborom dela članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, koji dolaze iz grupe pravnih stručnjaka, dok će one koji dolaze iz redova sudija i tužilaca birati oni sami, objavilo je Ministarstvo pravde.

Predstavnici izvršne vlasti više neće biti članovi tih tela, osim ministra pravde Srbije koji će ostati član Državnog veća tužilaca, koje postaje Visoki savet tužilaca.

Sudije, predsednike svih sudova, pa i Vrhovnog kasacionog suda, biraće i razrešavati Visoki sudski savet. Kod tužilaca će taj posao obavljati Visoki savet tužilaca, osim kada je u pitanju Republički javni tužilac. On postaje Vrhovni javni tužilac Srbije i njega će, na predlog VST, birati Skupština Srbije.

Jedna od ključnih izmena je i ona koja predviđa da sudije osnovnih sudova u Srbiji mogu biti birani samo iz redova polaznika Pravosudne akademije, biće ukinut i trogodišnji probni period rada sudija i javnih tužilaca, već će odmah dobijati stalnu funkciju.

Ministarstvo pravde pozvalo je javnost da uzme učešće u javnoj raspravi povodom predloženih Amandmanima na Ustav Republike Srbije u delu koji se tiče pravosuđa. Javne rasprave biće održane u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu tokom krajem februara i početkom marta.

Nazad na vrh Ići dole
Tenerife
VIP
VIP
Tenerife


Broj poruka : 739
Points : 2460
Datum upisa : 02.10.2013

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Icon_minitime3/16/2018, 19:39

https://www.mpravde.gov.rs/vest/18494/ubrzan-rad-na-ispunjavanju-svih-preporuka-greka.php

Sta se citira? Da jeste ili da nije ispunjeno sve ili nista?

Србија убрзано ради на испуњавању препорука тела Савета Европе за борбу против корупције – ГРЕКО, од којих су готово све у већем делу већ испуњене, што је и наведено у извештају тог тела (https://www.coe.int/en/web/greco/-/serbia-has-not-implemented-any-of-the-recommendations-on-preventing-corruption-among-parliamentarians-judges-and-prosecutors-says-council-of-europe-mo).
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old memberBroj poruka : 2064
Points : 5833
Datum upisa : 25.07.2010

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Icon_minitime3/21/2018, 20:45

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će od aprila svi izveštaji o radu sudova u Srbiji biti otvoreni za javnost.

"Građani će moći da vide primljene predmete, oni koji su rešeni ili nisu rešeni, odnosno sve predmete u sudu", rekla je Brnabić novinarima.

Premijerka je dodala da će u aprilu biti spojeni informacini sisitemi državne uprave i pravosuđa, kojim će se znatno ubrzati sudski postupci.

Kako je objasnila, pravosuđe neće više slati dopise na tradiconalan način u papirnoj formi, što je produžavalo procese, već će se razmena podataka i dokumenata dešavati u istom trenutku i automatski.

"To će značajno unaprediti efikasnost sudstva", rekla je ona.

Prema njenim rečima, najveći izazov biće e-sud.

"Najpre će u junu biti pušten u rad e-sud u Upravnom sudu, što će omogućiti gradjanima da ceo sudski postupak obavljaju elektronski bez odlaska u sud", rekla je Brnabić.

Najavila je da će početkom 2019. godine u taj sistem biti uključeni privredni sudovi, prekršajni sudovi i sudovi opšte nadležnosti.

Navela je da Ministarstvo pravde i Kancelarija za e-upravu ulaze punim kapacitetom u formiranje sistema elektronskog pravosuđa.

To je važno, kako je rekla, zbog efikasnosti i transparentnosti pravosuđa i vladavine prava.

Ocenila je da još mnogo stvari treba da se uradi u okviru e-uprave, ali da će ako sve bude teklo po planu, Srbija imati državu koja je servis gradjana i koja je efikasna i transparentna._________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir


Broj poruka : 1937
Points : 5449
Datum upisa : 06.12.2008

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Icon_minitime5/3/2018, 17:58

Za Srbiju i još osam zemalja je u Savetu Evrope pokrenut postupak zbog, kako se navodi, "u celini nezadovoljavajuće" primene preporuka za sprečavanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima.

Reč je o preporukama Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO) koja deluje u sklopu Saveta Evrope i čiji je godišnji izveštaj danas objavljen u Briselu i Strazburu, uz upozorenje da je došlo do "nazadovanja u borbi protiv korupcije".

Postupak zbog nesprovođenja preporuka ovog tela Saveta Evrope je, pored Srbije, pokrenut i za Belgiju, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Portugal, Rumuniju, Španiju i Tursku.

Pa kad pogledam, nismo u lošem društvu... od  gomila članica EU!!!!
Ali me zabrinjava jer nema HRVATSKE, Bugarske, Grčke i  BIH? ajkula

Da ne pominjem Kosovo, Makedoniju i CRNU Goru...

Sve ovo je jedna velika farsa, licemerje i prevara - laž!!!

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Fmember
VIP
VIP
Fmember


Broj poruka : 1610
Points : 5124
Datum upisa : 01.11.2010

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Icon_minitime5/3/2018, 22:09

Momir ::

Sve ovo je jedna velika farsa, licemerje i prevara - laž!!!

100% TAČNO!

_________________
Bolje je živeti na nogama nego na umreti na kolenima
Nazad na vrh Ići dole
http://en.wikipedia.org/wiki/Boycie
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1840
Godina : 45
Localisation : Sombor
Points : 5093
Datum upisa : 28.05.2007

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Icon_minitime1/2/2019, 16:12

Govoreći o novinaru Milanu Jovanoviću, paljenju njegove kuće i kazni od 50.000 dinara koju je dobio jedan od počinilaca, ali i pokušaju provale u njegov stan, Vučić je rekao da je "naš pravosudni sistem naša najveća rak rana, ako to smem da kažem i o tome govorim stalno i upravo je to sistem koji su nam ostavili Đilas i Jeremić". Na pitanje, "šta tu možemo da promenimo?" on, između ostalog, kaže:

- Hoćete revoluciju u pravosuđu? Ne da Evropa, ne da svet, ne daju svi žuti, ne daju, jer se toga drže. Imate sudijske funkcije kao ustavnu kategoriju. Kažite to narodu. Ne može Vučić to da promeni. Da ne bih bio neko ko stalno kritukuje naš pravosudni sistem. Ja kažem ovima iz Evropi, lepo ste pisali o pravosuđu, ali stanje je mnogo gore, ja sam saglasan s tim. Kakva je tu moja odgovornost? - upitao je on.

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader


Broj poruka : 979
Points : 2759
Datum upisa : 05.09.2008

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Icon_minitime7/29/2019, 15:53

Beograd -- Na svečanosti u Narodnom muzeju Srbije održan je četvrti Javni konkurs za dodelu sredstava od oportuniteta (novac koji su uplatile osobe kojima je zatvorska kazna zamenjena za novčanu).

Ministarka pravde Nela Kuburović je, na osnovu odluke Vlade Srbije, podelila ugovore o dodeli sredstava prikupljenih oportunitetom za 150 projekata od javnog interesa iz oblasti zdravlja, kulture, prosvete i socijalne zaštite, ukupne vrednosti 470 miliona dinara.

Inače, svaki korisnik sredstava u obavezi je da novac utroši u određenom roku i podnese izveštaj Komisiji o načinu trošenja tih sredstava.
Nazad na vrh Ići dole
Cicija
Member
Member
Cicija


Broj poruka : 713
Points : 1750
Datum upisa : 10.01.2008

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Icon_minitime12/6/2019, 18:29

"AFERA INDEKS" Posle 11 godina optuženi za prodaju diploma i ispita PROGLAŠENI KRIVIM, zajedno osuđeni na više od 60 GODINA ROBIJE

Nakon gotovo 11 godina, Viši sud u Smederevu proglasio je krivim sve optužene za prodaju diploma i ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, ovaj slučaj u javnosti poznatiji je kao "Afera Indeks".

Kako saznajemo, svi optuženi zajedno su dobili više od 60 godina robije.

Kako javlja reporter "Blica", Saša Jovanović osuđen je na šest godina robije, Dragana Petrović na sedam, Emilija Stanković na pet, Sveto Purić na osam, Božan Vlasković na četiri, Dragan Mrdalović na šest godina robije. Optuženi Ivan Čukalović dobio je dve godine zatvora, Zoran Simić pet, Milena Petrović tri, kao i Srđan Đorđević i Nenad Đurđević. Olivera Kojić osuđena je na dve godine, Andrija Tomović na tri, Radoje Brkić na dve, kao i Miodrag Micović, a Jasmina Nektarijević osuđena je na šest meseci kućnog zatvora.
Nazad na vrh Ići dole
Jegulja
VIP
VIPBroj poruka : 479
Points : 973
Datum upisa : 18.12.2007

Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 3 Icon_minitime12/15/2021, 19:47

Poslanik Socijalističke partije Srbije Toma Fila izjavio je da će posle referenduma, koji je raspisan za 16. januar 2022. godine, "sudije birati 11 moćnih ljudi, a ne 250 poslanika koje je narod birao".

„Paradoks je što će izabrane sudije suditi u ime naroda“, rekao je Fila u Skupštini Srbije.

Govoreći o predloženim kandidatima za sudije koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, Fila je ocenio da je Visoki savet sudstva napravio najmanje tri propusta kada su u pitanju njihove biografije.

On je rekao da u biografijama kandidata, koje su dostavljene poslanicima Skupštine Srbije, nema podataka o dužini studiranja i o prosečnoj oceni i upitao može li da ima ugled sudija koji je dugo studirao i imao vrlo skroman prosek na studijama.

Prema njegovim rečima, treći propust Visokog saveta sudstva je što predlaže samo jednog kandidata za mesto sudije.

„Mi glasamo za tog kandidata po principu uzmi ili ostavi“, kazao je Fila.
Nazad na vrh Ići dole
 
Pravosudje u Srbiji !?
Nazad na vrh 
Strana 3 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3
 Similar topics
-
» Mobing u Srbiji.
» Izbori u Srbiji
» Zdravstvo u Srbiji
» Cunami u Srbiji
» EKOLOGIJA U SRBIJI

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: ZAKONSKA REGULATIVA-
Skoči na: