BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Pravosudje u Srbiji !?

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi

Broj poruka : 2483
Points : 7291
Datum upisa : 21.01.2009

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime12/9/2014, 16:30

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je neefikasnost pravosuđa najveći problem u borbi protiv korupcije.

"Imamo tromesećni štrajk advokata, ali ni pre toga niko nije mogao da bude zadovoljan. Potrebna je sveobuhvatna i zajednička akcija svih državnih organa, vlade, policije, sudstva i Tužilaštva za efikasnu borbu protiv korupcije", rekao je Vučić na skupu u Palati Srbija.

Vučić je istakao da borba protiv korupcije mora da bude trajna, jer će samo tako Srbija moći da privuče strane investitore i dodao da postoji direktna veza između borbe protiv korupcije i napretka društva i ekonomije.

"Moramo jednako da osudimo i onoga ko je uzeo 1.000 evra za upis deteta na fakultet, kao i one koji su uzimali stotine miliona evra iz državnih banaka podmićujući političare. Moramo da pokažemo da nije dozvoljeno zbog teške ekonomske situacije staviti čokoladnu bananicu u džep, niti dati 1.000 evra za operaciju ili za upis deteta
na fakultet", rekao je on.

Vučić je dodao da je korupcija u poslednjih 20 godina uništila društvo u Srbiji i da je korupcija jedan od uzroka što je Srbija podeljena "na veliku siromašnu manjinu i malu prebogatu većinu".

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Roman Abramovich
Member
Member


Broj poruka : 564
Localisation : Zemun
Points : 1557
Datum upisa : 25.05.2007

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime1/16/2015, 03:23

U Srbiji je samo prošle godine zastarelo 814 predmeta u sudovima i još 139 u istrazi, ukupno 953. Zastarevanje kao razrađen model koji se primenjuje da bi se zaštitili značajni i uticajni dobro je poznata vrsta puzajuće političke korupcije. Ogroman broj zastarelih slučajeva svedoče i o neorganizovanosti i neefikasnosti pravosuđa od koga građani ne mogu da očekuju pravdu.

Sudije i tužioci čiji je rad doveo do zastarevanja predmeta nisu kažnjavani, nego su, naprotiv, najčešće napredovali. Drastičan je primer sudija koje nisu odgovarale ni za izbornu krađu 1996-97. godine. I kao što svaki nekažnjeni zločin ostavlja neizbrisiv trag poniženja na žrtvama, tako i nekažnjavanje odgovornih u pravosuđu degradira ceo sistem. Političke vlasti koje su sprovele neuspešne reforme pravosuđa nisu odgovarale.

To su i razlozi zbog kojih Evropska unija insistira na tome da se tokom pregovora o poglavljima 23 i 24 na pravno odgovoran način zatvore svi stari slučajevi, posebno da se rasvetle oni sa političkom pozadinom.
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5357
Localisation : Centar grada
Points : 6780
Datum upisa : 21.05.2007

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime3/5/2015, 02:20

Advokati krvopije!

Tabloidan naslov, kažete. Dabome da je tabloidan, kad takav jezik danas najbolje prolazi.

Ima, naravno, poštenih advokata, nisu ni tako malobrojni, ali pogledajte se između sebe gospodo advokati, ili još bolje, pogledajte u sebe, to jest najbolje u svoje knjige, pa recite koliko poreza niste platili.

Bili ste u pravu u sukobu sa notarima, bolje reći sa Vladom Srbije, pokazali ste veliku međusobnu solidarnost, a i veliki broj građana se solidarisao sa vama iako ih je to puno koštalo. Pa hajde, solidarišite se i vi malo sa građanima. Plaćajte, kao što oni plaćaju, poreze.

U stvari, solidarišite se sa pravnim poretkom. Pravni poredak ne može bez vas, vi ste jedan od stubova pravne države, pa nije red da je vi prvi rušite. Doduše, možda vi u tome niste baš „najprvi“, što bi rekli Crnogorci; ministar Selaković je verovatno podosta isprednjačio, a ni sudije i tužioci nisu daleko od toga. Ali, vi ste – branioci. Vi ste „po difoltu“, što bi rekli klinci, branitelji prava i pravde. Vi ste se zakleli, vi imate svetu dužnost i obavezu i privilegiju da branite vladavinu prava. A vi je rušite.

I ne tražite od svojih klijenata pored uobičajenih troškova sudjenja i 20% "nagrade" od sume koju oni dobiju kao nadoknadu od tuženika! I naravno "na ruke" i bez plaćanja poreza...

Pobedili ste javne beležnike, neka ste, čestitamo, ali ne možemo da podelimo isto osećanje kada odbijate da se beleže, jasno i čitko, vaši prihodi. Kad mogu pekari i roštiljdžije, mesari i kafedžije, svakojaki SUR-ovi i STR-ovi, što ne možete i vi.

Vi, ipak, ne radite na buvljaku.

Ili mislite da ovaj naš, kakav-takav, možda i nikakav pravni poredak pretvorite u još veći buvljak.

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile

Broj poruka : 1442
Points : 4412
Datum upisa : 04.06.2008

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime3/7/2015, 20:22

Kazne Parking servisa izrečene za nepropisano parkiranje, zastarevaju u roku od godinu dana ako je vlasnik vozila fizičko lice, a u roku od tri godine ako je u pitanju pravno lice. Isti je slučaj i sa potraživanjima svih ostalih komunalih preduzeća.

Taj stav zauzeo je Vrhovni kasacioni sud (VKS) u odluci koja je objavljena na njegovom sajtu u Bazi sudske prakse suda, u jednom slučaju revizije i zahteva za tumačenjem roka zastarelosti kod komunalnih potraživanja.

Inače, kako je Tanjugu rečeno u VKS u našem pravnom sistemu sudska praksa nije izvor prava, ali odluke i stavovi najvišeg suda utiču snagom argumenata na ujednačavanje sudske prakse.

Do skoro sudska praksa nije bila ujednačena po ovom pitanju, pa su u konkretnom predmetu koji je bio predmet revizije VKS nižestepeni sudovi za nepoštovanje propisa o parkiranju primenili opšti rok zastarelosti od 10 godina.

U tom smislu ova odluka od Vrhovong kasaciong suda od 17. decembra 2014. godine je presedan koji bi ubuduće trebalo da poštuju svi nižestepeni sudovi kada je u pitanju naplata komunalnih potraživanja.

"Ovom odlukom niko nije uskraćen u ostvarenju svojih prava, već se od pružaoca komunalnih usluga zahteva poštovanje propisanih zakonskih rokova, što je u interesu pravne sigurnosti", navode u VKS.

Dužnik mora da istakne prigovor o zastarelosti
Za naplatu potraživanja Parking servisa i druga kominalna potraživanja od sredine 2012. godine nadležni su isključivo privatni izvršitelji.

Potpredsednik Komore izvršitelja Svetlana Manić rekla je Tanjugu da kada je u pitanju postupanje u predmetima JKP Parking servis i drugih komunalnih preduzeća, izvršitelji prilikom dobijanja predloga za izvršenje ne cene zastarelost potraživanja.

Izvršitelji utvrđuju ispunjenost uslova za donošenje zaključka o izvršenju kako to predviđa Zakon o izvršenju i obezbeđenju, naglasila je ona.

"Ukoliko smatra da je osnovano, izvršni dužnik može istaći prigovor zastarelosti o kome će odlučivati sud. Kada je taj prigovor osnovan, sud će ga usvojiti i staviće van snage zaključak izvršitelja, tako da zastarelo potraživanje neće biti naplaćeno", ukazala je Manić.

Inače, kada su u pitanju potraživanja Parking servisa, rok zastarelosti počinje da teče od trenutka pisanja kazne za nepropisno parkiranje, a prekida se u trenutku podnošenja predloga za izvršenje privatnom izvršitelju.
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD

Broj poruka : 1156
Godina : 32
Points : 3645
Datum upisa : 19.10.2009

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime3/19/2015, 15:41

Malo humora


http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/predlozi_zakona/011-696_15_Predlog%20zakona.pdf
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant

Broj poruka : 2870
Godina : 44
Localisation : N.BGD
Points : 5327
Datum upisa : 22.05.2007

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime3/22/2015, 11:21

GRAĐANSKI ZAKONIK

Za tri nedelje počinje javna rasprava o Prednacrtu građanskog zakonika, koji donosi brojne novine. Profesionalnoj odgovornosti podležu i inženjeri, veterinari, arhitekte, javni beležnici, izvršitelji, advokati...

Lekari i druga lica medicinske struke odgovorna su za štetu kada, svojim ponašanjem u pružanju zdravstvene zaštite suprotno pravilima savremene medicine i zdravstvene prakse, prouzrokuju smrt, telesnu povredu ili pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta. Ako je za to odgovorna i zdravstvena ustanova, bila ona privatna ili državna, njihova odgovornost je solidarna.

Prednacrt kaže i da se odgovorno lice može osloboditi odgovornosti ako dokaže da je postupalo s povećanom profesionalnom pažnjom ili da je šteta nastala isključivo krivicom pacijenta ili trećeg lica. Profesionalna odgovornost se ne može unapred, ugovorom, isključiti ili ograničiti. Proceni profesionalne odgovornosti, osim lekara, podležu i inženjeri, veterinari, arhitekte, javni beležnici, izvršitelji, advokati i drugi.

Značajna novina je i određivanje naknade štete po kriterijumu "pravičnosti". Ako visina štete ne može tačno da se utvrditi, sud može da je odredi po pravičnosti, "vodeći računa o svim okolnostima slučaja".

Jedan alternativni član predviđa i zaoštrenu odgovornost organizatora sportskih i drugih priredbi, kao i proširenje njihove odgovornosti i u slučaju oštećenja stvari.

Novosti ima i u vezi sa obligacionim odnosima, pa je Prednacrtom izričito propisano da ugovor obavezuje ugovorne strane isto kao zakon. To znači da se on mora poštovati kao i svaki važeći zakonski akt.

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi

Broj poruka : 2483
Points : 7291
Datum upisa : 21.01.2009

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime5/16/2015, 13:50

Vlada Srbije usvojila je danas Strategiju istraga finansijskog kriminala za period 2015 - 2016, čija će primena početi u ponedeljak, saznaje Tanjug.

Strategija predviđa ciljeve i mere za jačanje finansijskih istraga u Srbiji kroz povezivanje policije i tužilaštva putem oficira za vezu, uvođenje finansijskih forenzičara, kontinuiranu obuku, međunarodnu saradnju i niz drugih mera.

Strategija već u ponedeljak počinje da se primenjuje, a kao prvi korak predviđena je izrada metodologije za "udarne grupe", (task force).Tokom iduće sedmice započinje i obuka predstavnika institucija koji će Strategiju sprovoditi.

Strategija se bazira na uspostavljenju efikasne organizacije policije, tužilaštva i suda, ojačane kapacitete i stalnu obuku nosilaca pravosudnih funkcija u oblasti finansijskih istraga, zatim koordiniranu saradnju koja će biti uspostavljena putem oficira za vezu između policije i tužilaštva i drugih državnih i finansijskih organa.

Strategijom je pored ostalo predvođeno da javni tužioci mogu da formiraju specijalne timove za razotrivanje složenih krivičnih dela finansijskog kriminala i da u saradnji sa finansijskim stručnjacima prate sumnjive tokove novca, rekao je nedavno Ministar pravde Nikola Selaković u intervjuu Tanjugu.

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile

Broj poruka : 1442
Points : 4412
Datum upisa : 04.06.2008

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime5/24/2015, 03:09

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Ja sam imala hrabrosti da prijavu protiv Vojina Lazarevića izvadim iz fioke!

Tužilaštvo radi i ja im verujem, a volela bih da vidim da svi predmeti dobiju svoj epilog, kao na primer predmet koji se odnosi na Vojina Lazarevića oko struje, jer ja sam krivičnu prijavu prosledila tužilaštvu, kaže ministarka Zorana Mihajlović.
Nazad na vrh Ići dole
Roman Abramovich
Member
Member


Broj poruka : 564
Localisation : Zemun
Points : 1557
Datum upisa : 25.05.2007

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime5/25/2015, 01:25

Stanje u srpskom pravosuđu je loše, za to nemamo rešenje i zato nam je potrebna pomoć Evropske unije i onih koji o tome više znaju, izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da ne misli da su sudije u Srbiji loše, da ima onih koji pošteno rade svoj posao, ali da smatra da je stanje u pravosuđu u celini loše.

"Ali, nisam u stanju da kažem šta tu da se radi. I čekam da se što pre otvore poglavlja 23 i 24, kako bismo u skladu sa evropskim standardima to popravili. Jasno mi je zašto su ljudi nezadovoljni, ali nemam odgovor na to pitanje", rekao je Vučić.

Na konstataciju urednika dnevnog lista Blic da je ministar pravde Nikola Selaković nesposoban, jer je dozvolio da pravosuđe bude blokirano pet meseci štrajkom advokata, Vučić je naglasio da s takvim mišljenjem nije saglasan.

"Selaković je sve, samo ne nesposoban ministar. On je tokom štrajka advokata bio u veoma teškoj situaciji. Advokati su za neke stvari bili u pravu, ali za dobar deo stvari ne. Tačno je da je ranije trebalo da razgovaraju i da prestanu s političkim izjavama, ali ne mislim da je to primarna i samo njegova odgovornost. I to sam mu rekao", podvukao je Vučić, dodavši da je reč o dobrom i savesnom ministru.
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi

Broj poruka : 2483
Points : 7291
Datum upisa : 21.01.2009

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime6/17/2015, 16:34

Sudija Višeg suda Branislav Blažić uhapšen je zbog sumnje da je primio mito.
U akciji policije uhapšeni su i otac i sin Zoran (63) i Đorđe Matić (34) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem. Hapšenja su izvršili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala – SBPOK, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, u sklopu akcije na suzbijanju korupcije.

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
MarkoJTD

Broj poruka : 1156
Godina : 32
Points : 3645
Datum upisa : 19.10.2009

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime6/18/2015, 12:56

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2015&mm=06&dd=18&nav_id=1005677
Nazad na vrh Ići dole
Igi-bg
Partner
Partner
Igi-bg

Broj poruka : 218
Points : 483
Datum upisa : 17.11.2009

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime6/18/2015, 19:08

Da li neko sme da se kladi sa mnom u slucaju Blazic? Ja tvrdim da nikada nece biti osudjen. Ponude mogu i u In-box.
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi

Broj poruka : 2483
Points : 7291
Datum upisa : 21.01.2009

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime6/18/2015, 21:59

Sve jedno, tip više nikad neće biti sudija, to je jasno.
A već je jedan sudija Vrhovnog suda osudjen na 8 godina (pravosnažno) - Slučaj Jotka i brat Z. Gobeljića, zbog uzimanja mita, pa što ne bi i ovaj lik.
Ako su ga pratili i slušali mu telefone 3 meseca, onda imaju dokaze, bez brige.

Sačekaj malo, nemoj odmah da hejtuješ, videćemo...
Valjda i ti želiš da sudstvo bude bolje i da se stvari poprave?

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Igi-bg
Partner
Partner
Igi-bg

Broj poruka : 218
Points : 483
Datum upisa : 17.11.2009

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime6/19/2015, 13:32

Ne hejtujem. Prvo, ovakvi slučajevi se pod ovom vlašću nikako  ne privode kraju. Dovoljno je pogledati ko je to sve javno hapšen poslednje tri godine i koliko njih je zaista procesuirano. Ljubomira Vučkovića koga pominješ slučajno odlično poznajem i toplo mogu svakome da preporučim da pročita njegovu knjigu i da se uveri koliko je postupak bio fer. Tamo su svi relevantni dokumenti. Drugo: Blažića jesu pratili nekih 80 dana, ali nije uhapšen zbog toga što je praćenje dalo nekih rezultata. Matići su negirali da su mu dali novac, a sudije Vrhovnog kasacionog suda tvrde da ih u pomenutom predmetu NIKO nije zvao i raspitivao se. Kao što napisah, biće zanimljivo pratiti ceo postupak. Možda predmet dopadne Radmili Dragićević - Dičić ili nekom dugom režimskom sudiji.

U pravu si da Blažić više nikada neće biti sudija. Ostalo mu je još godinu dana do penzije.
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca

Broj poruka : 1808
Godina : 43
Localisation : Sombor
Points : 5004
Datum upisa : 28.05.2007

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime6/19/2015, 16:46

Baš si nam otkrio toplu vodu - kako je sudstvo loše?
Osim sudija, sudstvo čine i sudski veštaci i advokati.
Veštaci isu posebno kvarljiva roba, jer sudija njihovo mišljenje uzima zdravo za gotovo.
Tako čovek daleko van pešaćkog prelaza pri 40 kn na čas udari ženu i ona slomi ruku.
Veštak kaže: mogao je da zakoči i sudija ga zvekne sa 7 meseci zatvora, 2 god. uslovno!

A voditeljka na pešačkom pri 40 km (?) ubije čoveka i veštak kaže: nije mogla da ga vidi!
Sudija je već dva puta oslobodi...

Sudija ima pokriče: sudski veštak utvrdio to i to!
Sudija dakle ne sudi, nego samo odredjuje visinu kazne!??

O advokatima svi znaju koliko medju njima ima bagre...

A sad IGI o tvom ljubimcu ex-sudiji Blažiću: on nije bio "reizabran" 2010. ali se naravno žalio i vraćen je na posao!
Šta je bio razlog njegovog neizbora?
Pa "družio" se sa Di Stefanom (ortak Arkana ako se još neko seća) koji je u Londonu osuddje zbog prevare i lažnog predstavljanja....
Elem isti taj DiStefano je i ovde bio okrivljen, a predmet je "dopao" Blažiću i on ga je oslobodio svih optužbi. Ali to bi možda i prošlo da neposredno pred presudu Blažić nije putovao u Rim na svadbu DiStefana!!!
E pa ja bi ga samo zbog toga osudila na 8 god robije!!

A vidim da se praviš blesav kao ne znaš da u Srbiji skoro da ne postoji sudski spor koji traje manje od 4-5 godina do pravosnažnosti?
Ne znam šta si po profesiji, ali i da si "samouk" novinar morabi to da znaš.

Zato nemoj da te ponese to što Tabloid piše, jer papir trpi sve!

Malo strpljenja je potrebno jer je sudstvo potpuno zaraslo u korov u Srbiji, a sudije su zaštičene ko beli medvedi i skoro da ne mogu da budu smenjeni.
Videće, sprema se ta toliko očekivana reforma sudstva, navodno će uskoro raditi na tome, EU je spremio tu reformu, pa ćemo da vidimo.

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Igi-bg
Partner
Partner
Igi-bg

Broj poruka : 218
Points : 483
Datum upisa : 17.11.2009

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime6/19/2015, 19:01

Posle svega napisanog, ja bih mogao da kažem kako ti Maco hejtuješ, ali neću da iznosim svoje mišljenje, već samo zapažanja.

Prvo, ja sam po profesiji pravnik, 12 godina iskustva u advokaturi. Diplomirao i radio u struci u zemlji gde ne postoji kupovina diploma. Toliko.

Ne kažem da je Blažić dobar ili loš čovek, jer to pravnicima u nekom konkretnom slučaju ni ne priliči. Mi sudimo po onome što nam je dostupno i niko od nas nije sveznajući.

U slučaju Blažić (koji je aktuelan) izneo sam ono što znam, jer se kao novinar družim i sa sudijama i sa advokatima. Moguće da je on nula od čoveka (jedva da ga i poznajem), ali ako je tačno da je 1.700 evra uzeo iz banke da bi letovao sa teško obolelom suprugom, a da je samo ta suma (kod njega pronađena) povod da se smatra kako postoji "osnov sumnje", onda ja ne vidim da tužilac ovde ima slučaj. Koliko znam, sudije VKS su tražile da na poligrafu daju izjavu kako ih niko nije kontaktirao.

Ner pravim se blesav, kako kažeš, i odlično znam kako funkcioniše "pravosuđe" u Srbiji. Jedan od retkih slučajeva medijski propraćenog hapšenja koji dobija svoj prvostepeni epilog jeste u slučaju Tijane. Većina zaglavi u nečijoj fioci do zastarevanja. Voleo bih da se to uskoro promeni, ali slaba vajda od naših nada. Viši interesi su u pitanju.

Slažem se, inače, sa tobom u vezi tvoje opaske kako sudije nekada prihvataju, a nekada ne prihvataju mišljenja veštaka.
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca

Broj poruka : 1808
Godina : 43
Localisation : Sombor
Points : 5004
Datum upisa : 28.05.2007

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime6/19/2015, 21:33

Mislila sam da se praviš al sad uvidjam da ne kapiraš.

Pa ću morati da ti nacrtam: Sudije se pozivaju na nalaze veštaka i time se ogradjuju od odgovornoati - i to je ono (sistemski) loše u sudstvu.

A pri tome sudiju svodi samo na nekoga ko odredjuje visinu kazne (pozivajući se na nalaz veštaka), a onda neki sudija za isto delo nekog osudi na 2 godine uslovno, a nekog oslobodi, sve pozivajući se na nalaz veštaka.

To pruža priliku za korupciju - odnosno, tvrdim da su sudski veštaci u stvari najslabija karika u sudstvu (generalno) ne samo u Srbiji!!

A da medju sudijama ima neznalica i korumpiranih, podložnih političkom uticaju, to stoji i nećeš me ubediti u suprotno.

Kao što je medju advokatima (posebno u Srbiji) bar 30% nedostojno da nekog zastupa na sudu!

Živ mi bio...
piju

P.S. A da hejtuješ, Hejtuješ...
Ako se družiš s advokatima onda znaš da sudjenja traju po 5-6 godina u Srbiji i smešno je da prebacuješ kako se ni jedan spor nije završio koji je počeo pre 3 godine! NAŽALOST!

Razumem tvoje nepoverenje, skoro svi smo izgubili veru u ovu državu, a to nije od kad je došao Vučić na vlast, to je već duže na delu (valjda se tu slažemo).
To poverenje se teško stiče i verovatno će trebati dosta vremena da se iole povrati.
Malo vere i pozitivnog stava nije na odmet.
U suprotnom, ne shvatam da će nam biti bolje ako sve hejtujemo?

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca

Broj poruka : 1808
Godina : 43
Localisation : Sombor
Points : 5004
Datum upisa : 28.05.2007

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime6/19/2015, 21:58

A sad nešto što piše u Blicu, jest da nije Tabloid, ali nekako
se ne uklapa u ono što si ti "čuo":

Iz svega što su dosad saopštili policija i tužilaštvo, znamo da su Matići dali novac sudiji Blažiću. Glavna karika, tj. korumpirani sudija Vrhovnog suda kome je novac bio namenjen ostao je neidentifikovan i danas verovatno sedi u svom kabinetu u Nemanjinoj 9 kao da sa ovim slučajem nema nikakve veze. To je skandal koji država ne sme da dozvoli - rekao je za „Blic“ izvor iz Palate pravde.

Kako „Blic“ saznaje, sudija Blažić je već duže vreme bio pod policijskom prismotrom zbog indicija da je primao novac od osuđenika.

Akcija hapšenja je usledila kada su u njegovom kabinetu u Palati pravde pronađena dokumenta vezana za slučaj Đorđa Matića, s kojim on kao član veća sudija drugostepenog krivičnog odeljenja Višeg suda nije imao nikakve veze.

Zato se Blažić i brani ćutanjem, na savet advokata, kako bi videli s čim to sve tužilaštvo raspolaže, odredjena mu je i mera zadržavanja na 30 dana....

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Igi-bg
Partner
Partner
Igi-bg

Broj poruka : 218
Points : 483
Datum upisa : 17.11.2009

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime6/20/2015, 09:26

Po zakonu jedino sudija odnosno sudsko veće mogu da donose presudu. Pri proceni nečije vinosti u obzir se uzimaju izneti dokazi, a veštačenje je samo jedan od dokaza. Na žalost, zaista se dešava da se sudije kada to hoće sakriju iza nalaza  veštaka, mada sam se sretao i sa slučajevima da potpuno ignorišu ili sami preinačuju veštačenje. Pravosuđe nam je do srži nesposobno i korumpirano, to jeste činjenica.

Članak iz Blica koji citiraš je odličan primer tendencioznog pisanja i spinovanja neukih. Svaki optuženi ima pravo da se brani kako sam proceni da je najbolje. On može da odgovara na pitanja, može da govori istinu, može i da laže, a ima pravo da se brani i ćutanjem. To su sve prava koja su svakom od nas zagarantovana. Sudija pri izricanju presude ne sme kao otežavajuću okolnost da uzme u obzir način na koji se optuženi branio.


Ovo zna svaki sudija početnik, pa mi je nejasno da navodni neimenovani izvor iz Palata pravde (osim ako nije u pitanju neka kafe kuvarica) procenjuje da se Blažić brani ćutanjem jer tna da je kriv i želi na taj način da stekne prednost nad tužilaštvom. Pre mislim da je taj komentar napisao pravno neuki novinar kako bi isto tako neuku javnost naveo da unapred osudi Blažića.

Voleo bih da mi neko objasn kako su to pronađeni dokumenti u kabinetu sudije. Zar nije potrebno da se izda nalog za pretres u ovom slučaju od predsednika neposredno višeg suda? Zar pretresu ne mora da prisustvuje i okrivljeni, ako je dostupan? Ako je tačno da je Blažić uhapšen u svom stanu onda on pretresu nije prisustvovao ili je prvo uhapšen, pa je tek onda tužilaštvo počelo da prikuplja dokaze.

I u slučaju Vučkovića tužlaštvo je tvrdilo kako ima sate snimljenog optužujućeg materijala, da bi se na kraju utvrdilo kako poseduje samo video snimke na kojima se Vučković vidi u običnoj šetnji sa osobama za koje je tužilaštvo kasnije konstruisalo veze sa nekim od ljudi bliskih Jotki. Čak je i Radmila Dragičević, jedna od najpoznatijih režimskih sudija žute strahovlade, izgubila u jednom momentu strpljenje na suđenju i od tužioca zahtevala da se prikaže snimak koji ima neke veze sa slučajem.
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir

Broj poruka : 1803
Points : 5125
Datum upisa : 06.12.2008

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime6/21/2015, 19:54

Vučić za Velt: Čini me tužnim ako Srbija ima loš imidž

Sudovima nedostaje efikasnost i delotvornost
Komentarišući to da EU i dalje kritikuje Srbiju za nedovoljne napore u borbi protiv korupcije, imajući u vidu puno optužnica, a mali broj presuda u korupcionim procesima, Vučić je rekao da to ne može da osporava.

''To ne mogu da osporavam. Naša policija dobro radi pri istragama i, uprkos tome, jedva da postoje presude. Našem sudskom biću nedostaju efikasnost i delotvornost. Ja, kao šef vlade, ne mogu sudijama da izdajem naređenja, sudovi su, na kraju, nezavisne institucije'', rekao je premijer i dodao da on, međutim, tu daje pravo EU i da u Srbiji postoji potreba da se još učini u borbi protiv korupcije.

police
Samo neka hapsi....

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir

Broj poruka : 1803
Points : 5125
Datum upisa : 06.12.2008

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: ss   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime12/31/2015, 15:12

citat ::
Braća Puletić su sa saučesnicima uhapšeni sredinom novembra 2009. zato što su, predstavljajući se kao državni funkcioneri, doveli u zabludu, odnosno prevarili više pojedinaca i firmi i od njih iznudili više od četiri miliona evra.

Pravosudje?
Uhapšeni 2009. a prvostepena presuda donesena krajem 2015. udrimile

Da li je to moguće?

http://www.blic.rs/vesti/hronika/iznudili-400-miliona-dinara-laznim-funkcionerima-vlade-75-godina-zatvora/hhvv0je

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi

Broj poruka : 2483
Points : 7291
Datum upisa : 21.01.2009

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime1/20/2016, 11:57

Pravosnažne presude "carinskoj mafiji" nakon devet godina

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu pravosnažno je okončan slučaj poznat kao "carinska mafija", čiji su članovi osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, nakon više od devet godina od pokretanja postupka krajem decembra 2006. godine.

Naime, bivši upravnik carinarnice u Zrenjaninu Žarko Daković osuđen je na jedinstvenu kaznu od četiri i po godine zatvora, a njegovi saradnici na kazne zatvora od šest meseci do četiri godine zbog nezakonitog carinjenja stranih vozila na štetu republičkog budžeta.

Ovom odlukom Aplecionog suda neznatno su im - za po nekoliko meseci, smanjene kazne koje im je u aprilu 2015. godine izrekao Specijalni sud u Beogradu, dok je ostali deo prvostepene presude potvrđen.

Izgleda da je prosek trajanja sudjenja u Srbiji od 7 do 10 god!!!!
titanik

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir

Broj poruka : 1803
Points : 5125
Datum upisa : 06.12.2008

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime1/29/2016, 22:48

U pravosudnom sistemu Srbije na rešavanje čekaju hiljade predmeta starih po deset, dvadeset, pa i trideset godina! Na ovakvo stanje u pravosuđu usledio je neočekivan odgovor države: s prvim danom ove godine stupio je na snagu Zakon o zaštiti suđenja u razumnom roku, po kojem građani stiču pravo na naknadu neimovinske štete od države u iznosu od 300 do 3.000 evra, naravno ako prethodno dokažu da njihovi sudski slučajevi nisu rešeni u razumnom roku! Dakle, građani će ponovo morati u sudove da dokazuju ono što godinama znaju!

U uvodnim odredbama navodi se da je svrha zakona da pruži sudsku zaštitu prava na suđenje u razumnom roku i time „predupredi nastajanje povreda prava na suđenje u razumnom roku”. Međutim, teško je poverovati da će pružanje sudske zaštite prava, koje je već priznato u praksi Evropskog suda za ljudska prava i ustavnih sudova, učiniti pravosudni sistem efikasnijim. Biće da se zakonodavac rukovodio političkim ciljevima, a pre svega namerom da uveri briselsku birokratiju da radi na ispunjavanju pristupnih uslova (nezavisno, profesionalno i efikasno pravosuđe). Ljudima koji se razumeju u funkcionisanje pravosuđa intervencija zakonodavca liči na gašenje požara benzinom.

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant

Broj poruka : 2870
Godina : 44
Localisation : N.BGD
Points : 5327
Datum upisa : 22.05.2007

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime6/15/2016, 01:16

U Srbiji očigledno postoji skriveni mehanizam u pravosuđa koji gotovo da legalizuje korupciju, a pravi primer su suđenja, presude i odluka Vrhovnog suda u slučaju Stanka Subotića.

Nezvanične navode „Blica” o odluci Vrhovnog kasacionog suda (VKS), koji je utvrdio da je Apelacioni sud u Beogradu prekršio zakon u postupku protiv biznismena Stanka Subotića Caneta (57) i njegovih saradnika jer je bio pristrasan i nije prihvatio ključne dokaze tužilaštva protiv njih, potvrdila je juče i portparol VKS Biljana Rakić.

Takva odluka u najmanju ruku baca senku na ovaj inače kontroverzni, mukotrpni, maratonski postupak.

Samo vođenje postupka doprinelo je tome da Subotić na kraju bude slobodan, njemu suđenje sada ne može biti ponovljeno zakonski, iako su utvrđeni propusti, a najviše što sudija u ovom slučaju izgleda može da izgubi jeste plata.

Disciplinske sankcije sudijama:

- Javna opomena - izriče se samo za prvi prekršaj
- Umanjenje plate do 50% u roku do jedne godine
- Zabrana napredovanja do tri godine
- Razrešenje sudija sa dužnosti

Uvek sam govorio da država mora biti ta koja će korumpirati svoje sudije time što će im dati valjane plate. Kazne pritom moraju biti proporcionalne napravljenim greškama, ali se u nekim slučajevima mora zahtevati i krivična odgovornost. Vrlo teško se sprovode krivični postupci protiv sudija koje prekrše zakon. Iskreno, ne sećam se da je tužilaštvo podiglo optužnicu za sudije koje krše zakon ili za zloupotrebu službenog položaja, pogotovo ne na bazi prijave upućene Visokom savetu sudstva - kaže bivši ministar pravde Zoran Stojković.

Da bi se, međutim, uopšte razmatrala kazna za sudije, iako je Kasacioni sud rekao svoje, sada je potrebno da bude podneta i disciplinska prijava na adresu Visokog saveta sudstva, što možda i ne mora da se desi.

- Sudovi štite sebe, tužilaštva štite sebe, i to je potpuno normalno i očekivano. Što se tiče Subotića, jedino bih mogao da kažem da je krajnje vreme da odluke Vrhovnog suda postanu signal da se zakon oštrije odnosi prema sudijama: sudije jesu nezavisne u odlučivanju, ali su odgovorne pred zakonom i Ustavom kao vi i ja - zaključuje Stojković.

Izgleda da su sudovi drzava u drzavi.... kafa

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant

Broj poruka : 2870
Godina : 44
Localisation : N.BGD
Points : 5327
Datum upisa : 22.05.2007

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime6/16/2016, 20:11

Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda:

"Kao i sada, a pogotovo u kriznim vremenima 2008. i 2009. godine, sudije i tužioci su se ponašali mahom na način koji je pokazivao ulizištvo tadašnjoj i svakoj aktualnoj vlasti. Na osnovu ponašanja samih sudija, čini se da sudije čekaju promenu gazde kome će služiti u narednom periodu, a to je najpogubnija atmosfera za pravosuđe koje bi moralo biti nezavisno", istakao je on.

Probleme vučemo od '45. i pravosuđa jedinstva vlasti

Uticaj političara na sudije i tužioce je veliki, objašnjava Majić i dodaje da je to praksa sa kojom se u Srbiji živi u poslednjih 70 godina.

"Uveren sam da pravosuđe koje danas imamo i gomila problema koje ono danas ima vuku direktne korene iz pravosuđa kakvo smo stvorili nakon 1945. godine, koje je građeno u dijametralno suprotnom sistemu od onog kojem mi danas težimo", navodi on.

Majić objašnjava da smo nakon komunističke revolucije i preuzimanja vlasti od strane KPJ dobili pravosuđe jedinstva vlasti, a da se na ideju podele vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, u vreme dok je studirao, gledalo sa "blagom sprdnjom" i kao nešto skaredno što pripada buržoaskom sistemu, čak i od strane profesora pravnog fakulteta.

Majić kaže da 70 godina nije bilo dovoljno da se promeni taj način razmišljanja, s obzirom na mali broj ljudi u pravosuđu koji su imali kontakte sa kolegama u svetu, ali i na činjenicu da su mladi pripravnici obučavani od svojih mentora principala koji su na tim idejama stasavali.

"Ono što se nauči je da onaj ko je na vlasti jeste tvoj poslodavac, koji ti plaća ogrev, daje ti platu, omogućava da sudovi i tužilaštvo funkcionišu. To je bila ideja pravosuđa jedinstva vlasti, da ne postoje tri grane vlasti, nego da sva vlast izvire iz jedne Partije, od jednog radnog naroda, a u tom sistemu sudovi su samo jedan deo aparata države", navodi on i dodaje da se ta vertikala vidi na vertikali suđenje Draži Mihailoviću - Goli otok - Sablja - Savamala.

"Vertikala je ideja da su sudovi uvek i jedino na strani aktuelne političke vlasti, samo što se te vlasti danas brže politički menjaju, a nekada je ta vlast bila postojanija i trajala je mnogo duže. Međutim, to je nespojivo sa idejom modernog građanskog društva", ističe on.

"U srpskom pravosuđu postoje tri grupe kadrova - jedan je broj onih koji znaju da im tu nije mesto i koju znaju da će poslušnošću zadržati mesta.

Druga i opasnija je grupa koja je ucenjena raznim brljotinama, koji su mirni kao bubice.

Treća grupa, najveća, pošteno radi posao, ali su poučeni iskustvom stvaranim godinama, pasivizirani i ne žele neprijatnost", ocenjuje Majić

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant

Broj poruka : 2870
Godina : 44
Localisation : N.BGD
Points : 5327
Datum upisa : 22.05.2007

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime6/20/2016, 18:10

Brzina društvenih promena nalaže često menjanje zakona, zbog čega su oni ponekad protivrečni. To otežava rad sudova i nalaže ujednačavanje sudske prakse, rekao je ministar pravde Nikola Selaković na početku konferencije predsednika vrhovnih sudova istočne i centralne Evrope.

"Ujednačavanje sudske prakse zato i jeste instrument zaštite jednakosti građana pred zakonom", rekao je Selaković, koji je napomenuo da takva praksa čini rad sudova predvidivim.

Ocenio je da ujednačena sudska praksa olakšava rad sudija i da im omogućava da se posvete izučavanju drugih pravnih pitanja. Takav rad sudova, kako kaže, jača poverenje građana u njihov rad.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević je podvukao da su zakonitost i jednakost građana pred sudom principi koji se moraju poštovati. Naglasio je da su pravična i nepristrasna primena zakona temelj neometanog funkcionisanja pravne države.

"Ono što zna da zabrinjava jesu suđenja koja izuzetno dugo traju, koja su probila svaku vrstu razumnog roka i završe se nažalost, kad kažem nažalost to kažem kao neko ko je dužan da vodi računa i o trošenju jednog dela budžeta, završe se recimo oslobađajućom presudom i onda država isplaćuje enormne troškove", kaže Selaković.

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old member
Boranija

Broj poruka : 1898
Points : 5530
Datum upisa : 25.07.2010

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime7/10/2016, 10:27

Otvaranjem poglavlja koja se tiču pravosuđa, ljudskih prava, slobode i bezbednosti, Srbiji predstoji posao usklađivanja brojnih zakona sa pravom Evropske unije.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM)Milan Antonijević međutim ističe da će se u ovom procesu posebno kontrolisati primena usvojenih zakona što će i najviše osteti građani Srbije.

“Građani će na kraju ovog procesa imati pravosuđe koje funckioniše, imaće nezavisnost sudstva, imaće jednaku pravdu bez obzira u kom delu Srbije se suđenje vodi, takođe i ljudksa prava će biti uređena na adekvatan način, poštovana. I borba protiv korupcije mora pokazati prave rezultate, dakle mnogo manje priče, mnogo više samih sudskih presuda i takođe prevencije korupcije”, objašnjava Antonijević.

Otvaranje poglavlja daje veći prostor Evropskoj komisiji i državama članicama da utiču na procese u Srbiji jer će oni biti pod nekom vrstom pojačanog nadzora, ocenjuje Nemanja Nenadić iz Trasnparentnosti Srbija, ali ističe da ima rezerve prema efektima koji će biti postignuti.

_________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
Dalaj Lama

Broj poruka : 592
Points : 1642
Datum upisa : 30.11.2010

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime7/11/2016, 01:50

Da li se u Srbiji isplati redovno plaćati račune ili je bolje koverte sa troškovima za komunalije samo odložiti u stranu? Tu dilemu pokrenuo je novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, prema kome su poverioci morali do 30. juna da se izjasne da li nastavljaju sa sudskim gonjenjem neplatiša ili obustavljaju postupak.

Sudovi užurbano raščišćavaju izvršne predmete, a koliko će dužnika dobiti oprost znaće se krajem jula. Pretpostavlja se da će se od kazni, ali i dugova izvući čak 600 neredovnih platiša.

Bilo da ne plaćaju TV pretplatu, fiksni telefon, grejanje ili pak grade nelegalno - nadležni su, mahom, neplatišama gledali kroz prste. Brojke su zapanjujuće: u sudskim arhivama je milion i po presuda, 80 odsto su za neplaćene račune, i stoje i do dve decenije neizvršene.

“Pazite, to vam je kao kad vi osudite nekoga na zatvor u krivičnom postupku i taj nikad ne ode u zatvor”, objašnjava novinarka "Politike" Aleksandra Petrović, čiji je tekst o oprostu dugova pre nekoliko dana uzdurkao javnost. Za N1 kaže da je u sudovima širom Srbije u toku akcija koja bi ubrzo na milion i po dužničkih slučajeva trebalo da stavi tačku.

“Očekuje se da će na taj način veliki broj izvršnih predmeta biti obustavljen. Prema nekim informacijama možda čak i polovina, i više od toga. Ali, to ne mora da znači da su ti dugovi oprošteni, jer ima slučajeva da su dugovi isplaćeni, a da se to u sudskoj evidenciji nije pokazalo”, objašnjava Aleksandra.

Koliko će biti onih koji će od dugova dobiti oproštaj znaće se na kraju jula. Sve da je i jedan, Vera Vida iz Centra potrošača Srbije tvrdi da pogotovo stradaju najredovnije platiše - penzioneri, jer će deo dužnika po ko zna koji put ostati bez kazne.

_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile

Broj poruka : 1442
Points : 4412
Datum upisa : 04.06.2008

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime8/25/2016, 10:59

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je Zakon o izvršenju i obezbeđenju u velikoj meri rasteretio sudove, da je "blizu milion predmeta izašlo iz sudova" i najavila donošenje zakona o poreklu imnovine.

Ona je najavila da će do kraja godine biti donet zakon o poreklu imovine i zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

"Zakon o poreklu imovine baviće se poreskim efektima - onaj koji ima određenu imovinu mora da plate porez", zaključila je Kuburović.
Nazad na vrh Ići dole
Roman Abramovich
Member
Member


Broj poruka : 564
Localisation : Zemun
Points : 1557
Datum upisa : 25.05.2007

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime8/28/2016, 00:52

Novim krivičnim zakonikom trebalo bi na jesen da bude uvedeno osam novih krivičnih dela u privredi, tako da će ih, ukoliko se predviđena rešenja usvoje, ukupno biti 33.

Nova krivična dela predviđena Nacrtom zakonika su: prevara, pronevera, zloupotreba zastupanja, te zloupotreba poslova upravljanja i nadzora u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba u postupku privatizacije, primanje mita, kao i davanje mita u obavljanju privredne delatnosti, objašnjava državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi

Broj poruka : 2483
Points : 7291
Datum upisa : 21.01.2009

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime9/13/2016, 09:19

IMA LI KRAJA? Afera "indeks" bruka srpskog pravosuđa

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 C7kktkpTURBXy83MTcwNDgzNjQ2NDg0ZGJkZmIzZjJkMWIxZjEwZmZlYy5wbmeSlQLNAxQAwsOVAs0B1gDCww

Suđenje u tom predmetu počelo je 1. decembra 2008. godine. Jedan od najglomaznijih postupaka u istoriji srpskog pravosuđa obuhvatio je čak 88 profesora i studenata, optuženih za davanje i primanje mita, odnosno „kupoprodaju“ ispita. Dve godine kasnije, suđenje, koje je već bilo u završnom stadijumu, vraćeno je na početak zbog reforme pravosuđa i promene porotnika. Isto se ponovilo i tačno pet godina kasnije: porotnicima je ponovo istekao mandat, a neki su se i razboleli. Razboljevanja i smrti bilo je i među optuženima: preminuo je, između ostalog, i nekadašnji dekan Pravnog fakulteta Miroljub Simić, jedan od glavnih okrivljenih u „indeksu“.

Kako to često biva u srpskom pravosuđu, uskoro će početi da se dešavaju i apsolutne zastarelosti postupka za brojne učesnike „indeksa“.

Naime, svi okrivljeni kojima je zaprećena kazna do pet godina zatvora, sa istekom desete godine suđenja biće pravosnažno slobodni. Na taj način odgovornost će izbeći desetine okrivljenih.

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader

Broj poruka : 969
Points : 2741
Datum upisa : 05.09.2008

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime1/22/2018, 22:29

Sudije i tužioce u Srbiji više neće birati Narodna Skupština Republike Srbije kao do sada, već sudije i zamenici javnih tužilaca, predviđa nacrt izmena Ustava u delu o pravosuđu koji je Ministarstvo pravde Srbije objavilo na svom sajtu.

Skupština će zadržati nadzor nad izborom dela članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, koji dolaze iz grupe pravnih stručnjaka, dok će one koji dolaze iz redova sudija i tužilaca birati oni sami, objavilo je Ministarstvo pravde.

Predstavnici izvršne vlasti više neće biti članovi tih tela, osim ministra pravde Srbije koji će ostati član Državnog veća tužilaca, koje postaje Visoki savet tužilaca.

Sudije, predsednike svih sudova, pa i Vrhovnog kasacionog suda, biraće i razrešavati Visoki sudski savet. Kod tužilaca će taj posao obavljati Visoki savet tužilaca, osim kada je u pitanju Republički javni tužilac. On postaje Vrhovni javni tužilac Srbije i njega će, na predlog VST, birati Skupština Srbije.

Jedna od ključnih izmena je i ona koja predviđa da sudije osnovnih sudova u Srbiji mogu biti birani samo iz redova polaznika Pravosudne akademije, biće ukinut i trogodišnji probni period rada sudija i javnih tužilaca, već će odmah dobijati stalnu funkciju.

Ministarstvo pravde pozvalo je javnost da uzme učešće u javnoj raspravi povodom predloženih Amandmanima na Ustav Republike Srbije u delu koji se tiče pravosuđa. Javne rasprave biće održane u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu tokom krajem februara i početkom marta.

Nazad na vrh Ići dole
Tenerife
VIP
VIP
Tenerife

Broj poruka : 739
Points : 2460
Datum upisa : 02.10.2013

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime3/16/2018, 19:39

https://www.mpravde.gov.rs/vest/18494/ubrzan-rad-na-ispunjavanju-svih-preporuka-greka.php

Sta se citira? Da jeste ili da nije ispunjeno sve ili nista?

Србија убрзано ради на испуњавању препорука тела Савета Европе за борбу против корупције – ГРЕКО, од којих су готово све у већем делу већ испуњене, што је и наведено у извештају тог тела (https://www.coe.int/en/web/greco/-/serbia-has-not-implemented-any-of-the-recommendations-on-preventing-corruption-among-parliamentarians-judges-and-prosecutors-says-council-of-europe-mo).
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old member
Boranija

Broj poruka : 1898
Points : 5530
Datum upisa : 25.07.2010

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime3/21/2018, 20:45

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će od aprila svi izveštaji o radu sudova u Srbiji biti otvoreni za javnost.

"Građani će moći da vide primljene predmete, oni koji su rešeni ili nisu rešeni, odnosno sve predmete u sudu", rekla je Brnabić novinarima.

Premijerka je dodala da će u aprilu biti spojeni informacini sisitemi državne uprave i pravosuđa, kojim će se znatno ubrzati sudski postupci.

Kako je objasnila, pravosuđe neće više slati dopise na tradiconalan način u papirnoj formi, što je produžavalo procese, već će se razmena podataka i dokumenata dešavati u istom trenutku i automatski.

"To će značajno unaprediti efikasnost sudstva", rekla je ona.

Prema njenim rečima, najveći izazov biće e-sud.

"Najpre će u junu biti pušten u rad e-sud u Upravnom sudu, što će omogućiti gradjanima da ceo sudski postupak obavljaju elektronski bez odlaska u sud", rekla je Brnabić.

Najavila je da će početkom 2019. godine u taj sistem biti uključeni privredni sudovi, prekršajni sudovi i sudovi opšte nadležnosti.

Navela je da Ministarstvo pravde i Kancelarija za e-upravu ulaze punim kapacitetom u formiranje sistema elektronskog pravosuđa.

To je važno, kako je rekla, zbog efikasnosti i transparentnosti pravosuđa i vladavine prava.

Ocenila je da još mnogo stvari treba da se uradi u okviru e-uprave, ali da će ako sve bude teklo po planu, Srbija imati državu koja je servis gradjana i koja je efikasna i transparentna._________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir

Broj poruka : 1803
Points : 5125
Datum upisa : 06.12.2008

Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pravosudje u Srbiji !?   Pravosudje u Srbiji !? - Page 2 Icon_minitime5/3/2018, 17:58

Za Srbiju i još osam zemalja je u Savetu Evrope pokrenut postupak zbog, kako se navodi, "u celini nezadovoljavajuće" primene preporuka za sprečavanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima.

Reč je o preporukama Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO) koja deluje u sklopu Saveta Evrope i čiji je godišnji izveštaj danas objavljen u Briselu i Strazburu, uz upozorenje da je došlo do "nazadovanja u borbi protiv korupcije".

Postupak zbog nesprovođenja preporuka ovog tela Saveta Evrope je, pored Srbije, pokrenut i za Belgiju, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Portugal, Rumuniju, Španiju i Tursku.

Pa kad pogledam, nismo u lošem društvu... od  gomila članica EU!!!!
Ali me zabrinjava jer nema HRVATSKE, Bugarske, Grčke i  BIH? ajkula

Da ne pominjem Kosovo, Makedoniju i CRNU Goru...

Sve ovo je jedna velika farsa, licemerje i prevara - laž!!!

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
 
Pravosudje u Srbiji !?
Nazad na vrh 
Strana 2 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: ZAKONSKA REGULATIVA-
Skoči na: