Broj poruka : 1154 Points : 2806 Datum upisa : 06.12.2011
Naslov: Re: Kosovo Sub 29 Dec 2018, 21:25
Sto si nervozan Lama, opusti se, karma ti je nesto mracna odjednom, a kao sto kazes karma pamti sve.
Dalaj Lama ::
DAKLE: Gde živiš? Koga imaš na Kosovu?
Sinak, pitanje i nastup su ti nepristojni i ne pada mi na pamet da ti se pravdam, ali cu ti reci nesto...
Bio sam na Kosovu vise puta nego sto mozes i da zamislis, i secam se perioda (80-tih) kada se nije smelo reci da si Srbin, ali se secam i 90-tih kada je to moglo.
Znam koliko su gradovi (pa i prevoz) na Kosovu prljavi, ali znam i koliko je Beograd prljav.
Kad vec pominjes Mitrovicu, da ti kazem da sam bio i na mostu koji je do pre dve tri godine bio u blagom raspadu i znam koliko je Ibar tu mutan, ali znam i gde je Ibar cist i proziran, i gde moze da se pije hladna voda (iz Ibra). Znam i kako su lepe girice iz jezera Gazivode, a znam i kako su ukusni cevapi koje prave Albanci (u gradovima). Ti cevapi nisu duguljastog oblika kao ovi "nasi" Leskovacki, vec okrugli, u obliku (malih) pljeskavica.
Secam se kako su kuce bile skromne, ali znam i kako izgledaju danasnje nove zgrade, sa svim onim sarenilom koje samo Albanci mogu da "uklope".
Znam kako moze da "upece zvezda" i da bude bas vruce, i znam kako toplota (iz zemlje) isparava kada padne kisa posle tih vrucina.
Znam da sa starijim Albancima moze i danas da se komunicira normalno. Mladji ne znaju srpski, pa je to nemoguce.
Dalaj Lama ::
P.S. Karma je rekla: ako....
Mogu jos mnogo toga da ti pisem, ali je tebi bitna karma. Tebi je bitna vlast (i njeni mediji) koja je rekla, to sto ti je rekla...
FatCat ::
Stvarno: Al Kapone, odakle si? Da nisi možda izČikaga?
Dobra je fora
P.S. Napisacu jos post ili dva, jer sam ovo pisao u zurbi, a veceras nemam vremena.
Broj poruka : 855 Points : 1944 Datum upisa : 14.12.2008
Naslov: Re: Kosovo Sub 29 Dec 2018, 21:46
Tenerife ::
Od tog razgraničenja ja lično mislim da će biti ragraničenje u sadašnjim granicama i ne vidi da će dobiti bilo šta u pregovorima. Završiće se - mi smo pokušali nešto ili sve ali eto strane sile, ovaj-onaj, Djilas i ostali.... blablabla
Pa naravno.
A ovi koji su "bili" na Kosovu "više puta" i gledali "bistru vodu Ibra".... ma daj...
P. S. Eto, ja sam 1981. (jesen) služio GODINU dana na Kosovu vojsku (Priština-Prizren-Priština) i nemoj meni da pričaju o čemu se radi..... A povremena poseta Kosovu, to je lepo i dobro... I ja sam za onu "Dogodine u Prizrenu!" al nekako......
_________________ Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
Zile VIP
Broj poruka : 331 Points : 1320 Datum upisa : 29.02.2012
Naslov: Re: Kosovo Sub 29 Dec 2018, 22:57
Mislim da nije dovoljno naglaseno pismo Trampa Taciju, gde kaze, otprilike - "dogovorite se sa Srbima, nemojte ovo da uprskate, ova prilika vam se nece ponoviti". Slicno pisamo je dobio i Vucic, ali blaze intonirano.
I ja sam misljenja da je jedino odrzivo resenje istorijski dogovor Albanaca i Srba. Albanci su OK, ali imaju problem sto kriminalci koji ih trenutno vode gube sve ako dodje do dogovora, Ali to moraju Albanci da rese.
Srbija ne sme da dozvoli da bilo sta uradi zbog zurbe. Nema mnogo razloga da zuri. To, kao " priznati realno stanje na terenu"', pa rokovi - 3 meseca, godinu dana... je najobicnije sibicarenje, jeftino skretanje paznje.
Priznalo ih 100-ak drzava. Sto znaci da ih otprilike toliko nije priznalo. Sve drzave koje su ih priznale su oko 27% svetskog stanovnistva na oko 38% svetska teritorije. Trenutno imaju prevagu u BDP-u ali se to polako pomera u smeru koji im ne ide u prilog.
Zapad (Amerika) mora da svoje pulene civilizuje i natera na dogovor sa Srbijom. Vreme mozda ne radi za Srbe, ali jos manje za Albance.
BBrroo VIP
Broj poruka : 585 Points : 1870 Datum upisa : 09.03.2010
Naslov: Re: Kosovo Ned 30 Dec 2018, 15:05
Zile, ocito da mi nemamo jasan uvid sta se desava. Mislim da je jedno izvesno. Neuspehom pregovora koje vodi EU jasno je da se ukljucila Amerika I po prirodi stvari Rusija. Pitanja na balkanu nikada nisu resavali sami narodi koji zive na njemu. Sudbina Srba se resavala doogovorima velikih sila. Meni se cini da I sasa ti pitanje se resava pre svega u sveri strateskih odnosa Amerike I Rusije. Sta god mi rekli, na svestskoj pozornici Rusi su glavni oslonac za srpske interese.
Kao sto rece vreme radi protiv Amerike I zato je zurila kako da Rumunija I Bugarska nepripremljene da udju u Antlanske integracije isti tako I Crna Gora.
Za nas najgora varijanta jeste da mi budemo prostor njihivog suveljavanja.
Ono sto ne znamo, koliko je prica ova nasa povezana sa zbivanjima I razgovorima Amerike I Rusije o Siriji I Ukrajini.
Al Kapone VIP
Naslov: Re: Kosovo Ned 30 Dec 2018, 16:37
A ovi koji su "bili" na Kosovu "više puta" i gledali "bistru vodu Ibra".... ma daj...
P. S. Eto, ja sam 1981. (jesen) služio GODINU dana na Kosovu vojsku (Priština-Prizren-Priština) i nemoj meni da pricaju o cemu se radi..... A povremena poseta Kosovu, to je lepo i dobro...:
Prvo - Post nije bio namenjen tebi, nego Lami, ali prihvatam tvoj odgovor/komentar. Usput, mozes slobodno licno da mi se obratis, a ne u "74"-om licu (A ovi koji su "bili" na Kosovu)
Drugo - Nije poenta posta - 'ladna voda Ibra, vec zelja da ukazem da Kosovo nisam video samo "iz prevoza" ili na nekoj ekskurziji, vec sam na Kosovu bio (bez znakova navoda, kako si ti to napisao), i moze se reci ziveo (u kratkim intervalima).
Trece - To sto si bio u vojsci ne mora da znaci nista, jer si bio u vojsci, a ne svojom zeljom na Kosovu. Odnosno da "prevedem" - moj ujak je sluzio vojsku u Sloveniji, pa nikad nije pominjao ni Sloveniju ni Slovence, jer mu to nije bilo bitno, dok je jedan moj drug bio u vojsci u Mostaru, za koji misli da je jedan od najlepsih gradova u bivsoj YU, al bi pobio sve Muslimane i Hrvate, tako da sluzenje vojnog roka "nosi sa sobom" neki potpuno drugi utisak.
Poslednji izmenio Al Kapone dana Ned 30 Dec 2018, 16:39, izmenjeno ukupno 1 puta
Al Kapone VIP
Naslov: Re: Kosovo Ned 30 Dec 2018, 16:38
Kosovo nije drzava! Ne zato sto ja tako kazem (jer sam samo obican i nebitan covek), vec zato sto nema odlike drzave. Kosovo je obicna tvorevina (ne znam drugaciji izraz), od koje velike sile hoce da stvore drzavu (ili valjda hoce), ali to ne mogu.
Kosovo nije drzava, jer da jeste, ne bi se i dan danas vodile (politicke/diplomatske) bitke oko priznavanja (i povlacenja priznanja). Ne bi se i dan danas ovoliko pridavalo znacaju svemu tome vec bi i zemlje koje nisu priznale Kosovo to ucinile.
Kosovo je priznalo 100-tinak drzava i cini mi se da je to, to. Te zemlje, koje su priznale Kosovo, su to ucinile uglavnom pod pritiskom, mitom i sl... (pa su povlacenja samim tim moguca), ali drzave koje nisu priznale Kosovo to nece uciniti dok god to Srbija ne ucini, ili dok god to ne ucini VELIKA VECINA ZEMALJA. Drzave koje nisu priznale Kosovo to nece uciniti, ne zbog Srbije (i Kosova) vec zbog sebe i svojih unutrasnjih (slicnih) problema, i to je ono sto nama ide u prilog.
Moje misljenje je da vreme radi za nas i da bi mudroscu i strpljenjem trebali da radimo na povlacenju priznanja, uz to da sistem (vlast, obrazovani, uceni i strucni ljudi), radi na buducem resenju, koje bi moglo da zadovolji obe strane.
Naslov: Re: Kosovo Ned 30 Dec 2018, 16:38
Pitam se, da li ste vi, koji ste za razgranicenje, oduvek imali takvo misljenje, ili ste to shvatili od skoro (od kad su AV/SNS i mediji krenuli u tu kampanju).
Pitam se, kako je moguce da Albanci zele da se ujedine, i rade na tome jos od Prizrenske lige (a to je nekih 150 godina), a mi Srbi bi da resimo pitanje Kosova preko noci, i to na nacin da im damo ono sto je nase, i da pritom, jos i stvorimo Veliku Albaniju.
Pitam se da li znate kakva su demografska kretanja u Albaniji i na Kosovu, koliko Albanaca se iseljava i kakav im je prirodni prirastaj.
Pitam se kako je moguce da nam, recimo, ambasador Kine govori/predlaze (pritom, na RTS-u) kako bi trebalo da se ponasamo i kakvu bi politiku trebali da vodimo (http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/3214554/li-srbija-je-za-kinu-veoma-vazna.html)?
Pitam se, kakva je to drzava koja nagovori neke drzave da povuku priznanje, a onda kaze - puj pike, nista to ne vazi, mi priznajemo Kosovo. I kakva je to vlast koja to radi?
Pitam se da li bi smeli - Fincima da kazete da su Olandska ostrva - Svedska - Francuzima da kazete da je Alzas - Nemacki - Slovacima da kazete da je juzni deo Slovacke - Madjarska - Rumunima da kazete da je Transilvanija - Madjarska - Spancima da kazete da su Baskija i Katalonija nezavisna drzava - Francuzima da kazete da je Korzika nezavisna - Kipranima da kazete da je severni deo - Turska
i da ne redjam dalje... Da li su te drzave resile njihove probleme preko noci, ili...
Veoma bitno - za one koji ne znaju - pronadjite infomacije o drzavi Kurdistan posle prvog svetskog rata i "drzavi" Zapadna Sahara
Ponekad se pitam da uopste o necemu razmisljate, i da li uopste imate stav, ili cekate da dobijete misljenje i stav sa televizije ( i od politicara).
Znajte jedno - Srbi su Kosovo "gubili" zbog politicara koji su olos i bagra, i koji nisu videli dalje OD SVOJE GUZICE U FOTELJI, pa su popustali i davali sta god je trebalo, samo da bi ostali na vlasti. Srbi su "gubili" Kosovo i zbog ljudi koji su poslusnici vlasti i koji ce reci (ponavljati kao papagaji) sve ono sto vlast kaze.
Broj poruka : 1169 Localisation : Srbija Points : 3040 Datum upisa : 12.09.2007
Naslov: Re: Kosovo Ned 30 Dec 2018, 21:44
Al Kapone, svaka cast. Cini mi se da si veoma obrazovan i pametan covek. Hajde nam reci tvoje misljenje sta je za Srbiju sada najbolje da ucini. To je bitno reci, ako imas ideju. Ako shiptari urade ovo, sta mi onda, a ako urade ono, sta onda.
Al Kapone VIP
Naslov: Re: Kosovo Ned 30 Dec 2018, 22:38
Moje misljenje je da bi trebalo stvoriti ekonomsku uniju (Balkanska EU po uzoru na EU) Albanije, BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije kako bi ekonomija ublazila sadasnju netrpeljivost medju nacijama. Takva unija bi mogla da ima neke nadleznosti (parlament/vlada) po pitanju ekonomije. To bi EU trebala da pomogne ekonomskim ulaganjem kako bi se ljudi zaposlili. Mislim da bi to odgovaralo i EU i USA i Rusiji i Kini, jer bi se na taj nacin smirio region. Medjunarodna zajednica bi samo trebala da nam pomogne da ovde ne vrsljaju teroristi, a to bi mogao da ucini NATO, uz pomoc EU.
Sto se tice Srbije i Kosova, Albancima bi trebalo omoguciti da imaju svoju vlast koja bi bila nezavisna od Beograda po pitanju ekonomije, spoljnih poslova, unutrasnjih poslova... Mogli bi da imaju svoj Parlament, predsednika, Vladu, sudove, pa cak i neku vrstu Ustava. Mislim da su sve to (ili skoro sve) imali i jugoslovenskim Ustavom iz 74-te. U prevodu, mislim da Srbija ne mora da ima fakticku vlast nad Albancima (nemaju je ni Svedjani na Olandskim ostrvima), vec je dovoljno da Srbija bude jedina medjunarodno priznata drzava, a Albanci bi trebali da vladaju sami sobom.
Mislim da bi se za 10 godina dosta Albanaca iselilo sa Kosova, pa bi situacija bila povoljna po Srbiju, jer bi u tom slucaju, cak i da imamo zajednicki parlament i vladu sa Albancima, to moglo funkcionisati.
Balkanska EU bi mogla za 10-tak godina da dovede do toga da se stvori konfederacija BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije (sto je moja licna zelja, jer mislim da bi to bilo dobro za nas), koja bi vremenom, kada prodje svo ovo ludilo, mogla da preraste u neku novu Srpsku drzavu.
A, ako mislis, sta ce biti ako Albanci krenu na sever Kosova... Prvo, mislim da oni rade ono sto im se kaze ili ono sto im se dozvoli. Drugo, mislim da nemaju razloga da ulaze na sever, pa samim tim nece biti niceg po tom pitanju.
U suprotnom, ako razmisljamo na trange-frange nacin - ja tebi ovo, ti meni ono, aj da menjamo i razmenjujemo... hajde onda da postavimo oglas - Srbija na prodaju, pa da dodje neko da nas kupi, mi uzmemo te pare, i svi se raselimo odavde u neke bolje drzave i zauvek ugasimo svetlo.
Poslednji izmenio Al Kapone dana Ned 30 Dec 2018, 22:45, izmenjeno ukupno 1 puta
Sneki Beli Mag
Broj poruka : 5404 Localisation : Centar grada Points : 6907 Datum upisa : 21.05.2007
Naslov: Re: Kosovo Pon 31 Dec 2018, 12:43
Ne moraju svi da imaju isto mišljenje, ja sam za razgraničenje i veliku Albaniju, kada rešimo pitanje Albanaca, posle toga da rešimo i pitanje Srba, Hrvata i ostale žgadije....
Bojim se da su ideje o "konfederaciji Zapadnobalkanskih" državica iluzija, posebno, koliko shvatam (kad tad) pod dominacijom Srbije! Imali smo tu "konfederaciju" pa se raspala, kao što EU više neće moći da opstane kakva je sada.
Nema od toga ništa - naravo, to je moje mišljenje, a tebe ne sputava da to zagovaraš, pa i da se boriš za tu ideju... Srećno ti bilo!
A daće Bog, pa će na referendumu da se odluči - uvek sam za to, kako kaže većina, to je po meni uvek najdemokratskije, ali posle nema kukakanja - odluka je odluka.
P.S. Kakva je demografska slika u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Bugarskoj, Rumuniji?
_________________ Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Al Kapone VIP
Naslov: Re: Kosovo Pon 31 Dec 2018, 14:17
Ne mislim da svi treba da imaju isto misljenje, samo smatram da nije normalno da dajemo svoju teritoriju (drugome). Ima toliko drzava koje imaju istu/slicnu situaciju (naveo smna neke primere) pa ni ne razmisljaju da "otkinu" deo sebe, niti da se razgranice.
Ovo je meni tragicno - pravljenje Velike Albanije na racun sopstvene drzave.
Sneki ::
ja sam za razgraničenje i veliku Albaniju, kada rešimo pitanje Albanaca, posle toga da rešimo i pitanje Srba, Hrvata i ostale žgadije....
YU se raspala jer je napravljena na silu, i to posle (prakticno) gradjanskog rata, i pritom su suzbijane mnoge stvari. Kada se konfederacija zasniva na ekonomiji, to je potpuno druga prica, a samim tim Srbi kao narod i nacija ne bi morali da budu dominantni. Demografska kretanja (u toj konfederalnoj drzavi) bi vremenom resila sve, jer smo brojniji od drugih, pa bi se drugi stopili sa nama.
Sve sto sam napisao je samo moje razmisljanje (i stav), i odgovor na Popajevo pitanje, bez ikakvih iluzija. Pritom sam naveo argumente zbog kojih mislim to sto mislim. Nisam nikakav mocnik da mogu to nekome da predlozim ili da se zalazem za to.
Sto se tice referenduma, od toga, koliko mi se cini nema nista. Potpisace neki sporazum i reci to vam je sto vam je.
Naslov: Re: Kosovo Pon 31 Dec 2018, 14:21
Sto se tice demografije: - situacija u Albaniji je mrvicu bolja nego u Srbiji. Albanke sada radjaju prakticno isto dece (1.6) koliko i Srpkinje (1.4 - 1.5).
Albanija ce sredinom sledece decenije (za 7 - 8 godina), a mozda i ranije, imati isti problem kao i Srbija, t.j. imace negativan prirodni prirastaj. To je podatak Albanskog zavoda za statistiku.
Albanija je 1990 imala plus od 63 000 stanovnika godisnje, a ove godine ima plus od samo 2703 stanovnika (do septembra) sto je MINUS OD 90 - 95%. Samo Drac i Tirana imaju povecanje broja stanovnika, a ostali su u velikom minusu.
Sa Kosovom je slicna situacija, pa samim tim nema opasnosti od toga da ce Albanaca biti vise nego Srba.
Broj poruka : 720 Points : 1928 Datum upisa : 30.11.2010
Naslov: Re: Kosovo Pon 31 Dec 2018, 14:46
Al Kapone ::
Demografska kretanja (u toj konfederalnoj drzavi) bi vremenom resila sve, jer smo brojniji od drugih, pa bi se drugi stopili sa nama.
Ali, ti drugi NEĆE s nama - nigde, a kamo li u neku izmišljenu "konfederaciju". Jedino da ih silom nateramo da žive s nama u bilo kom obliku. Ja to ne želim. Neka svako brine o sebi....
A i ZAŠTO bi moralo da "dominiraju Srbi" - možda bi ta izmišljena konederacija bila dominirana od Albanaca, ili Hrvata? Zašto bi morali Srbi da budu dominantni?
Mislim da bi tu tvoju ideju odmah potpisale Dveri ili Nacionalni front itd...
Ali, kao što rekoše: svako ima pravo na svoje mišljenje, a realnost neminovno donosi rešenja koja su u tom trenutku realna, ma šta mi mislili o tome....
Biće kako karma kaže!
_________________ Karma kažnjava sve
FatCat Member
Naslov: Re: Kosovo Pon 31 Dec 2018, 14:53
Demografija ne dokazuje ništa.
Iz svih balkanskih država (računajući i Rumuniju) se narod masovno iseljava i to ne (samo) iz poitičkih razloga, već iz ekonomskih. Ovde (kao i ostalim balkanskim državama) lekar još dugo neće imati platu od 3000 do 5000 eura i zato je u svim državama sve manje stanovnika. Čak koliko pratim iz Albanije i Hrvatske se ljudi više iseljavaju nego iz Srbije. A Nemačka usisava sve kadrove: od električara do doktora nauke i to ne krije... baš njih briga što ovde uskoro neće biti nikoga...
Demografija time daje potpuno iskrivljenu sliku, te je s toga ne bih uzimao u obzir.
A o Kosovu samo još ovo: Albanci ne žele da žive s nama. Tačka! Žele da se Kosovo ujedini sa Albanijom, kao što Srbi iz Bosne žele (već 200 god.) da se ujedine sa Srbijom. Tačka.
Sve ostalo su prazna naglabanja tipa: šta bi bilo kad bi baba imala točkove!
Poštujem tvoje mišljenje, ali malo realnosti ne bi bilo na odmet....
Al Kapone VIP
Naslov: Re: Kosovo Pon 31 Dec 2018, 17:01
Shvatam realnost kao i vi, ali je razlika izmedju vas i mene ta sto cete vi prihvatiti nametnutu realnost, a ja cu se boriti da bude makar malo bolje od te nametnute realnosti.
A sto se tice demografije, fora je u jednostavnom triku. Prikupe se informacije o tome koji se profili radnika traze u narednih 5, 10 i 15 godina u (recimo) Nemackoj, Italiji, Svedskoj, Madjarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj... i drzava donese odluku da se u mestima u kojima zive problematicne nacionalne manjine (Presevo, Sandzak, Vojvodina...) mladi obrazuju za takve poslove, a pritom se to predstavi kao zelja drzave da ulaze u ta podrucja i zelja drzave da poboljsa odnose sa nacionalnim manjinama. Ljudi ce se vremenom, kada zavrse skole, sami odseliti i problem se moze resiti za 10, 20 godina.
P.S. Da ste Albanci iz 1878, verovatno bi ste za Albance koji su osnovali Prizrensku ligu mislili da su budale i ludaci, da ste Austro-Ugari iz 1915 verovatno biste mislili da Srbija vise ne postoji, da ste Japanci u danima posle Perl Harbura verovatno biste mislili da je rat na Pacifiku dobijen... ali je karma bila promenjiva.
Ekonomijom i obrazovanjem se mogu spreciti ratovi, i dobiti vrlo bitne drzavne bitke. Za tako nesto je potrebna borba i mudrost i strpljenje.
Naslov: Re: Kosovo Pon 31 Dec 2018, 18:03
Prizrenska Liga ::
Пошто је Османско царство попустило на Берлинском конгресу Призренска лига је ушла у фазу отвореног супротстављања властима. Османлијске власти су сада покушале да спроведу Берлински споразум, али Призренска Лига се противила настојећи да створи услове за иредентистичке захтеве према Србији и Црној Гори. Одлукама Конгреса, нека претежно муслиманска насеља као Плав и Гусиње, предата су Црној Гори, док су Србији предата четири округа (Ниш, Пирот, Лесковац и Врање) у којима је живео велики број Албанаца. Албанци су били незадовољни, јер су се урушавали њихови снови о Великој Албанији, која би обухватала и крајеве у којима нису већина. Призренска лига се супротставила одлукама Берлинског конгреса да преда Гусиње и Плав Кнежевини Црној Гори због чега је дошло до оружаних сукоба са Црногорцима. Црногорци су водили две битке са добровољцима Лиге, код Новшића и Мурина, али нису успели да савладају отпор Албанаца. Због неспровођења одредаба Конгреса, Црној Гори су понуђене територије Хота и Груда у замену за Плав и Гусиње. Међутим, опет су се супротставили добровољци Лиге и онемогућили предавање територија. На крају су велике силе Црној Гори као компензацију понудиле територију Улциња. Послале су међународну флоту којом су извршиле демонстрацију силе пред Улцињем, ставивши до знања Порти да се међународне одлуке морају извршити. Након тога, енергичном акцијом скадарског команданта разбијен је отпор Лигиних добровољаца, заузет је Улцињ и предат је Црној Гори. Након припајања Црној Гори, велики број Албанаца је прогнан из Подгорице, Спужа, Жабљака, Бара, Никшића и Улциња. Албанци су за највећу неправду Берлинског конгреса сматрали „легализовање српско-црногорског насиља и окупацију албанске земље“.На југу, Лигини добровољци су успели да спрече предавање Грчкој дела Епира. Током година борби око граница, Лига је ојачала и почела све одлучније да поставља захтеве Порти. Албанци су захтевали од Османског царства аутономију за Албанце, и уједињење у један вилајет. Порта је ово одбила, и почео је албански устанак 1879. којим је Османлијска власт свргнута у Вучитрну, Призрену, Ђаковици, Приштини, Пећи и другде. Османско царство је послало Дервиш-пашу са војском да разбије устанак, и он од априла 1881. улази у Призрен, Ђаковицу и Пећ. Османско царство је војном акцијом разбило добровољце Лиге, а њихове вође похапсила и послала у прогонство. До краја 1882. интерниран је у Малу Азију око 3.000 Албанаца, с циљем да се потпуно искорени мрежа организација Призренске лиге. Међутим, смирење је било привремено, јер поново избијају немири по пашином повратку у Цариград. Локалне буне ничу 1883. и 1884. године.
Isto tako se i Srbi u Bosni bore u isto vreme, a i ranije da se ujedine sa Srbijom.
Ako dajemo za pravo Srbima iz Bosne, zašto to isto pravo branimo Albancima?
citat ::
i drzava donese odluku da se u mestima u kojima zive problematicne nacionalne manjine (Presevo, Sandzak, Vojvodina...) mladi obrazuju za takve poslove, a pritom se to predstavi kao zelja drzave da ulaze u ta podrucja i zelja drzave da poboljsa odnose sa nacionalnim manjinama. Ljudi ce se vremenom, kada zavrse skole, sami odseliti i problem se moze resiti za 10, 20 godina.
Na ovome bi ti i Hitler pozavideo!!! Zanimljivo, ali naivno razmišljanje u današnje doba, to bi pilo vodu u 19. ili 18. veku.
I da POENTIRAM: SVAKO IMA PRAVO DA BUDE ZA OVI ILI ONO REŠENJE, čak je i poželjno da se ne slažemo, a većina će odlučiti....
Ko ne prihvata (demokratsko?) i rešenje s kojim se složi većina, taj može u ruke da uzme pušku pa u BOJ!!!
Mada ja to ne savetujem, jer je danas uz svu tehniku i tehnologiju (kamere, mobilni, internet) jako teško biti terorista.... Verujte mi na reč!
Boranija Old member
Broj poruka : 2214 Points : 6107 Datum upisa : 25.07.2010
Naslov: Re: Kosovo Pon 31 Dec 2018, 18:35
Nemojte da se cimate...
Evo jednog (mogućeg) rešenja za Kosovo:
Albanija anektira (ujedinjuje se) Kosovo. Od 1. januara se ukidaju granice na liniji Kosovo - Albanija.
Albanija je priznata zemlja i nema potrebe da neko "priznaje" Kosovo kada je ono deo suverene Albanije!!!!
A onda Srbija (suverena) i Albanija (suverena i sa Kosovom u svojim granicama) pregovaraju o granicama, razgraničenju ili čemu god izmedju dve suverene države !! Eto rešenja !!!
E, a mnogo surovije će biti rasprava oko granice Srbije i Hrvatske, budemo videli....
_________________ Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Al Kapone VIP
Naslov: Re: Kosovo Pon 31 Dec 2018, 18:42
Na ovome bi ti i Hitler pozavideo!!! Zanimljivo, ali naivno razmišljanje u današnje doba, to bi pilo vodu u 19. ili 18. veku.
Ako neko, u ovom slucaju ja, to sad kaze, onda je to Hitlerovski, a ako neko, u ovom slucaju ti, kaze da bi ti bilo moguce u 18 ili 19 veku, onda to nije Hitlerovski!?
Nemam potrebe da manipulises i izvrces onako kako ti odgovara samo da bi isterao to da si u pravu.
Nema zelju da proterujem nikoga, vec bi "problematicni" u tom slucaju sami napravili izbor gde zele da zive - u Srbiji ili van nje.
I drugo - Znaci, to sto je Ceska vlada pre godinu dve trazila da se Cesi iz Srbije presele u Cesku jer im nedostaje radna snaga, to je "Hitlerovski"? To sto Madjarska deli pasose Madjarima koji zive u okolnim zemljama da bi ti isti Madjari dosli u Madjarsku da rade mu dodje "Hitlerovski"?
SVAKO IMA PRAVO DA BUDE ZA OVI ILI ONO REŠENJE, čak je i poželjno da se ne slažemo, a većina će odlučiti...
Da se ne nastavljam(o). U ovome se slazemo. Nadam se da ce biti referenduma.
O slicnoj stvari govorim - to je to ukidanje granica, a posle bi, ukoliko je mudrosti i strpljenja moglo doci do toga da se stvori normalna drzava bez problema kako bi Balkan postao trajno miran.
A evo jos jedne inicijative (ukoliko je tacno) - da Srbija i Kosovo budu kao Britanija i Severna Irska (sto je isto vrlo slicno ovome sto sam napisao)
U poslednje vreme se kao "nova" ideja pominje sporazum između Irske i Severne Irske, koji je, navodno, britanska ideja, koja bi konkretno primenjena na kosovski slučaj značila da bi u Ustavu Srbije Kosovo formalno ostalo deo nacionalne teritorije, uz priznavanje da na toj teritoriji postoji nezavisna vlast u odnosu na Beograd.
Kako su mediji protumačili britansku ideju, to bi značilo da svaki građanin rođen na Kosovu ima pravo da bude deo "srpskog naroda" i da se Srbija i Kosovo mogu ponovo ujediniti, ali samo u miroljubivom procesu, uz većinski pristanak naroda i u Srbiji i na Kosovu.
Broj poruka : 739 Points : 2460 Datum upisa : 02.10.2013
Naslov: Re: Kosovo Pon 31 Dec 2018, 19:11
A čemu svrha kosova u ustavu srbije i ničemu drugom? Da odlučujemo zajedno o ustavu kao što se u makedoniji odlučuje??? Hoće li šaćiri da igra za rezentaciju?
Al Kapone VIP
Naslov: Re: Kosovo Čet 03 Jan 2019, 16:22
A cemu svrha Olanda sto su u Finskoj, Katalonije u Spanii, severnog Kipra sto je deo drzave Kipar...
Ljudi imaju previse defetizma, a sa druge strane, ionako na ovoj temi mlatimo praznu slamu... Ali, evo, ja sam glup, a drugi su pametni, jer je Kosovo izgubljeno, jer je karma tako rekla, jer se zalazu za Veliku Albaniju, jer smo bili ili nismo na Kosovu, i da ne nabrajam dalje...
Kad Predsednik odluci i uradi to sto bude uradio, evo sta Vas jos ceka i sta ce jos uraditi, i ko mu je uzor i zbog cega.
Dobro dosli u SrbijaARABIJU
Vučić: Srbe će zameniti migranti, isto kao u Nemačkoj!
Broj poruka : 2054 Points : 5505 Datum upisa : 07.05.2009
Naslov: Re: Kosovo Čet 03 Jan 2019, 19:21
Pravo da ti kažem, tačno je: mlatiš praznu slamu!
Mene, brate, mnogo više zanima kada i kako da se ujedinimo sa Srbima iz Bosne, a Albanci me ne zanimaju!
P.S. i još navodiš citate sa FB koji nemaju vezu s temom (jedan se odnosi na Nemačku i Merkelovu, a drugi o demografiji Srbije itd..)
A i nisi naveo ko je isekao te delove i stavio ih FB, ko je vlasnik tih FB naloga?
_________________ Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Al Kapone VIP
Naslov: Re: Kosovo Čet 03 Jan 2019, 20:28
Limited011 ::
Pravo da ti kažem, tačno je: mlatiš praznu slamu!
Tacno tako, nego ima jedan problem. A to je - nisam ja otvorio temu Kosovo (ima ih vise na forumu) i nisam ispisao tolike strane na tim temama.
Limited011 ::
P.S. i još navodiš citate sa FB koji nemaju vezu s temom (jedan se odnosi na Nemačku i Merkelovu, a drugi o demografiji Srbije itd..)
A i nisi naveo ko je isekao te delove i stavio ih FB, ko je vlasnik tih FB naloga?
Nisam naveo citate, nego link do video snimka Vuciceve konferencije za stampu, i Vucicevog odgovara/stava o naseljavanju migranata.
Ako si pogledao video, kako je moguce da si potpuno omasio poentu? Ili te jednostavno ne interesuje sustina toga sto je Vucic rekao (naseljavanje migranata, a ne Merkelova i demografija), pa odgovore trazis u tome ko je vlasnik FB stranice.
Naslov: Re: Kosovo Čet 03 Jan 2019, 21:52
Pravo da ti kažem danas je mnogo važno KO je i ŠTA okačio na internet i da li je snimak ceo ili se radi samo o "parčetu" neke izjave ili snimka. To je i tebi jasno...
A bojim se da se Kosovo ne brani na forumima i u Beogradu i Srbiji, već na samom Kosovu! Siguran sam da je MNOGO vas spremno da se preseli (za stalno) u našu južnu pokrainu....
Al Kapone VIP
Naslov: Re: Kosovo Čet 03 Jan 2019, 22:19
Boranija ::
Pravo da ti kažem danas je mnogo važno KO je i ŠTA okačio na internet i da li je snimak ceo ili se radi samo o "parčetu" neke izjave ili snimka. To je i tebi jasno...
Naprotiv, nije bitno ko je postavio na internet (nit znam, nit me interesuje) vec je bitna sustina, posebno, jer je to izjava Predsednika Srbije. Poenta ta dva snimka je ta kako se bori za Srbiju - danas Kosovo, sutra migranti, prekosutra - sta?
Ali vama je izgleda frka da se suocite sa sustinom (te izjave) i time sto je izreceno, pa biste onda da izvrcete stvari.
P.S. A ta mantra koju vam, stalno ponavljaju - da li biste ziveli na Kosovu... Pa ja mozda ne bih ziveo ni u Kanjizi, al to ne znaci da Kanjiza treba da pripadne Madjarskoj.
P. P. S. Koliko vas bi, koji zelite da se Srpska pripoji Srbiji, zivelo u republici Srpskoj?
Naslov: Re: Kosovo Čet 03 Jan 2019, 22:36
Zaboravih da napomenem - Kosovo se brani (prvo) u Beogradu jer je vlast duzna da brani svaki deo teritorije, al kao sto sam ranije rekao, srpskim politicarima je bila bitnija fotelja, od Kosova, pa su da bi opravdali sebe, tu odgovornost prebacili na narod tom mantrom ko bi od vas ziveo na Kosovu.
Naslov: Re: Kosovo Pet 04 Jan 2019, 01:11
Dobro je druže - pobedio si!
Sad samo javi kad krećemo...
MORNAR VIP
Broj poruka : 709 Points : 1925 Datum upisa : 28.01.2010
Naslov: Re: Kosovo Pet 04 Jan 2019, 19:43
Nove tehnologije koje su omogućile svakom pojedincu da iznese svoje ideje ili stavove, doprinose sve težoj međuljudskoj razmeni ideja i stavova. Ljudi uglavnom ne čuju one čije je mišljenje suprotstavljeno, niti razmatraju tuđe argumente.
Boranija Old member
Naslov: Re: Kosovo Sub 05 Jan 2019, 16:04
Al Kapone ::
Boranija ::
Naprotiv, nije bitno ko je postavio na internet (nit znam, nit me interesuje) vec je bitna sustina, posebno....
Dobro ti znaš da je itekako BITNO ko je nešto postavio na internet (nisi ti francuska sobarica) a praviš se naivan....
E, pa evo, ja sam googlao, citate koje ovde poturaš su (namerno) istrgnuti iz konteksta, a za sve to je "zaslužno" (izmišljen) POKRET ZA SLOBODU I NEZAVISNOST (znam da znaš ), a oni nemaju čak ni svoj sajt, niti su negde registrovani kao "pokret" već samo ordiniraju na FB, mada su jednu njihovu "vest" preneli i ovi: https://srbin.info/tag/pokret-za-slobodu-i-nezavisnost/?lang=lat
Inače, kad pogledaš njihov FB pun je ksenofobije, nacionalizma, lažnih vesti i mržnje evo (pošto si ti njih verovatno lajkovo) za one koji bi da se informišu o njihovom "delovanju": https://www.facebook.com/pages/category/Community/Pokret-za-slobodu-i-nezavisnost-1935302860126104/ Nigde ne možeš da nađeš ni ko su članovi, ni neku mail-adresu, NIŠTA! Jednom rečju FANTOMI!
Internet je pun đubreta, i njie lako prepoznati laž od istine, u ostalom, živimo u svetu post-istine. Pazite se!!
Edit: Ovo je otišlo predaleko, izneli ste svoje stavove, a onda ste krenuli u prepucavanje. To ne tolerišem! Brisanje postova mi ide od ruke! Mod. D
philips1 Our family
Broj poruka : 337 Points : 953 Datum upisa : 12.04.2012
Naslov: Re: Kosovo Uto 08 Jan 2019, 04:05
Vrlo zanimljivo.....
Gocili VIP
Broj poruka : 756 Localisation : Vojvodina Points : 1795 Datum upisa : 25.05.2009
Naslov: Re: Kosovo Čet 10 Jan 2019, 16:19
"Sporazum u 2019, ni Kosovo ni Srbija se neće puno pitati"
Nema dogovora sa Albanskom stranom, bez dogovora sa SAD...
_________________ Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
Al Kapone VIP
PRIŠTINA - Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da visoko ceni Sjedinjenje Američke Države ali i dodao da taksa koja je uvedena za proizvode iz Srbije i BiH neće biti ukinuta do 2022. ukoliko, kako je rekao, ne bude garancije za sporazum o medjusobnom priznanju u odredjenom roku.
Haradinaj je naveo i da SAD nisu orijentisane ka promeni granica ili teritorija izmedju Kosova i Srbije.
Broj poruka : 756 Localisation : Vojvodina Points : 1795 Datum upisa : 25.05.2009
Naslov: Re: Kosovo Sre 16 Jan 2019, 20:33
"Kosovo ne može da odbije zahtev SAD"
Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da "Kosovo ne može da odbije zahtev SAD".
Gocili VIP
Naslov: Re: Kosovo Pet 18 Jan 2019, 13:20
2022 god. je oznacena od strane masona kao godina smene moci na planeti zemlji, kada bi svetlo trebalo da zameni tamu, ne znam mozda je samo slucajnost...
Al Kapone VIP
Naslov: Re: Kosovo Pet 18 Jan 2019, 22:24
Prištinska televizija Klan Kosova objavila je da je Republika Palau, ostrvska zemlja u Pacifiku, povukla priznanje Kosova.