BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Indeksni sertifikati

Ići dole 
AutorPoruka
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader


Broj poruka : 991
Points : 2792
Datum upisa : 05.09.2008

Indeksni sertifikati  Empty
PočaljiNaslov: Indeksni sertifikati    Indeksni sertifikati  Icon_minitime2/11/2012, 16:33

sexy jea ::
Teletrader ::
Spejs ::
A RBS je strucnjak da kupi skupo a proda jeftino na BELEXu! :)
a samo kad se setim, kad su se tek pojavili, mislio sam eto nama boljih dana!

RBS zaradjuje na indexu Belex15 nudi svojim klijentima index-sertifikate
Nisu oni baš veverice. AA0SBS Royal Bank of Scotland

http://zertifikate.finanztreff.de/dvt_einzelkurs_uebersicht.htn?i=6335000&seite=zertifikate
jel mozes da pojasnis sta to znaci? sta rade sa tim?
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader


Broj poruka : 991
Points : 2792
Datum upisa : 05.09.2008

Indeksni sertifikati  Empty
PočaljiNaslov: Re: Indeksni sertifikati    Indeksni sertifikati  Icon_minitime2/11/2012, 16:34

После прве продате лиценце на индекс СРX (индекс српских акција произведен од Бечке берзе), само неколико месеци касније пажњу европских инвеститора привукли су и домаћи производи који задовољавају светски прихваћене стандарде. Продаја лиценце на BELEX15 значи одобрење права да се на бази овог индекса израде структурисани производи којима се може трговати на различитим тржиштима. Дакле, продаја лиценце не подразумева трговање хартијама које се налазе у саставу индексне корпе већ искључиво трговање индексом као тржишним материјалом.
Хартије од вредности
Уопштено говорећи, структурисани производи представљају изведене хартије од вредности, као нови тип инвестиционог материјала са прецизно дефинисаним особинама. Креатори тих производа, исте прилагођавају различитим врстама клијената, у складу са њиховим преференцијама које се тичу односа ризика и приноса. Најчешће се као база за креирање структурисаних производа користи неки од индекса које публикују берзе или реномирани индексни провајдери (DJ – STOXX, S&P, Morgan Stanley).
Индексни сертификати су једна од врста структурисаних производа, који су засновани на кретањима вредности индекса на тржиштима капитала. Таква врста хартије од вредности је погодна за тржишне учеснике који желе да имају портфолио који реплицира кретање индекса. У случају Београдске берзе, индексни сертификат на BELEX15 прати кретања петнаест најликвиднијих акција које се налазе у индексној корпи, са одређеним одступањима. Она су проузрокована могућношћу слободног трговања сертификатом, па су самим тим и кретања његове вредности подложна променама проузрокованим односима понуде и тражње.
Индексни сертификати имају неколико позитивних особина које их чине атрактивним инвеститорима. Ценовна транспарентност сертификата је велика, јер се у односу 1:1 прати перформанса индекса. Такође, састав индексне корпе, као и промене до којих долази су у потпуности јавни подаци што додатно повећава транспарентност такве хартије од вредности. Имајући у виду да у састав индекса BELEX15 улазе најрепрезентативнија предузећа са српског тржишта, односно најликвидније хартије, непрофесионалним инвеститорима је знатно олакшан избор инвестиционих алтернатива. Са друге стране, малим инвеститорима се даје могућност да са мањом количином средстава остваре бољу диверсификацију свог портфолија, него што би били у могућности да самостално купују акције на тржишту.
Први индексни сертификати су се на светском тржишту појавили током деведесетих година прошлог века, али је права експанзија започела почетком овог века. Основни разлог експанзије је у нижим трошковима пасивног управљања портфолијом, насупрот активног управљања које је заступљено у инвестиционим фондовима.

Такође, израда сертификата на индексе који прате тржишта у развоју је у великој експанзији последњих неколико година, јер су приноси ових индекса неуобичајено високи за инвеститоре са развијенијих тржишта. Упркос високом ризику, атрактивни приноси привлаче стране инвеститоре, посебно оне који нису спремни да улажу директно на локалним берзама земаља у развоју. Алтернативна могућност је управо израда индексних сертификата којима се тргује на развијеним берзама, а који инвеститорима омогућавају улазак на недомицилна тржишта. Ефекат који котирање индексних сертификата ствара је вишеструк и делује по принципу позитивне повратне спреге. Да би се креирао индексни сертификат, издавалац, односно креатор индексног сертификата мора на домицилном тржишту купити хартије од вредности које чине индекс и направити свој портфолио. Након креирања портфолија емитују се сертификати, а већ само котирање сертификата на другој берзи омогућава већу видљивост домаћег тржишта капитала, којом се привлаче потенцијални инвеститори са других тржишта. Пораст атрактивности сертификата доводи и до раста ликвидности на домицилном тржишту хартија од вредности које се налазе у саставу индекса, а то последично доводи и до пораста укупне ликвидности тржишта на којем је базиран индекс. Синергетским ефектом то доводи до пораста квалитета и даљег развоја тржишта капитала.
Izvor: Politika

Nazad na vrh Ići dole
 
Indeksni sertifikati
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Sertifikati, derivati - na BELEXU!!

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Edukacija-
Skoči na: