BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)

Ići dole 
+13
Dax
Boranija
Racunarko
Boby
Kobe Bryant
Maca
Sutra
HUACHUMA
Bond
Momir
Friz
Yudejavu
Dusan
17 posters
AutorPoruka
Dusan
VIP
VIP
Dusan


Broj poruka : 5270
Points : 6307
Datum upisa : 23.03.2008

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: NOVI zakon o HOV !!!   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime7/8/2009, 16:06

Ako nekog interesuje, postavio sam na rapidshare, nacrt zakona o HOV i memorandum uz taj nacrt.

http://rapidshare.com/files/253415174/Nacrt_zakona_o_HoV_srpski.doc.html

http://rapidshare.com/files/253415820/Memorandum_uz_Nacrt_zakona_o_HoV.doc.html

Ima li neko mišljenje? Naravno, nakon što pročita :D

Pošto nemam account na rapidshare, može 10 puta da se skine, pa javite ako se ispuni limit, pa ću postaviti ponovo.
Nazad na vrh Ići dole
Yudejavu
Still learning
Still learning
Yudejavu


Broj poruka : 65
Points : 120
Datum upisa : 14.11.2007

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime11/24/2009, 22:11

Tema se polako aktuelizuje, pa bi trebalo da se skloni iz deponije. Ovde su lepo istaknute najvažnije promene pa ih zato navodim:

PRIPREMA SE NOVI ZAKON O TRŽIŠTU HARTIJA OD VREDNOSTI I DRUGIH FINANSIJSKIH INSTRUMENATA

Krajem septembra, u organizaciji Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije (dalje: Komisija) i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u prostorijama Beogradske berze održan je "okrugli sto" o Nacrtu zakona o hartijama od vrednosti (dalje: Nacrt zakona). Osim organizatora, ovom skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, Beogradske berze, kao i članova Berze. Većina diskutanata na skupu iskazala je pozitivno mišljenje o novinama koje bi Nacrtom zakona bile pretočene u novi zakon, a zatim i u realnu praksu srpskog tržišta kapitala, odnosno većina prisutnih je zadovoljna Nacrtom zakona, ukoliko u proceduri njegovog prerastanja u Predlog zakona, kao i konačnog usvajanja, ne dođe do značajnih izmena koje suštinski menjaju ono o čemu se na "okruglom stolu" raspravljalo.

Prema Nacrtu zakona, izvršeno je usaglašavanje sa zakonodavstvom Evropske unije (EU) u mnogim aspektima, kao i najboljom praksom o vezi sa hartijama od vrednosti koja u ovom trenutku može da se primeni u Srbiji, a sve u nameri da se podstakne razvoj uređenog tržišta kapitala Srbije kako bi se povećalo poverenje investitora, pružila realna mogućnost srpskim društvima - izdavaocima hartija od vrednosti da lakše pribave kapital i pospešio porast likvidnosti tržišta, kao i razvoj institucija kolektivnog investiranja (penzijski i investicioni fondovi Srbije).

Nacrtom zakona se uvažavaju međunarodni principi regulisanja tržišta hartija od vrednosti propisani od Međunarodne organizacije komisija za hartije od vrednosti (IOSCO) kao i zakonodavstvom EU (MiFID - Direktiva o tržištima finansijskih instrumenata, Direktive o transparentnosti, Direktive o prospektu, Direktive o insajderskim informacijama i manipulacijama i sl.). Pri tome, Nacrtom zakona se ne predviđa uvođenje svih odredbi i propisa EU koje se odnose na oblast hartija od vrednosti, uvažavajući realno stanje i trenutne mogućnosti Srbije.

Već na prvi pogled je uočljivo da se Nacrtom zakona predviđa davanje dodatnih, širokih ovlašćenja Komisiji, uključujući nadzornu funkciju i funkciju sprovođenja zakona sa ciljem preusmeravanja pažnje ove institucije na one regulatorne aktivnosti koje su ključne za zaštitu investitora i pravično i uređeno trgovanje hartijama od vrednosti javnih društava. Iako se pitanje delotvornosti regulatornog tela ne može rešiti samo menjanjem propisa, predlagač nastoji da prema Nacrtu zakona nadomesti strukturalne nedostatke važećeg zakona i dodeli Komisiji pravna ovlašćenja za obavljanje važnih poslova kojima regulator treba da se bavi.

U cilju obezbeđenja održivog tržišta kapitala i zakona usklađenih sa zahtevima EU, polazi se od pretpostavke neophodnosti otklanjanja glavnih nedostatka privatizacione politike u Srbiji, koja je do sada ne samo neznatno doprinela razvoju tržišta kapitala već je i proizvela određene prepreke koje treba ukloniti da bi Beogradska berza postala regulisano tržište, usklađeno sa pravom EU, pre nego što Srbija postane članica EU. Ograničen broj srpskih društava koja su u stanju da postanu održiva javna društva, za koja će investitori pokazati ozbiljnu zainteresovanost, treba da bude u stanju da udovolji obavezama EU koje se primenjuju na društva čije su akcije uključene u trgovanje na regulisanom tržištu, što je namera odredbi predviđenih Nacrtom zakona.

Organizacija tržišta

U smislu navedenih ciljeva, Nacrtom zakona se predviđa "slojevito" tržište hartija od vrednosti, u vidu regulisanog tržišta i OTC tržišta (sekundarno tržište za trgovanje finansijskim instrumentima), a daje i mogućnost trgovanja u okviru tzv. multitrgovinskih platformi, kao i sklapanje bilateralnih - privatnih transakcija van tržišta.

Ključna razlika između regulisanog i OTC tržišta odražava se u obavezi izdavaoca da za uključenje i opstanak na regulisanom tržištu ispuni stroge uslove propisane od strane berze, koji se pre svega odnose na obim, sadržinu i kvalitet informisanja investicione javnosti od strane društva - izdavaoca. U tom pogledu, za hartije, odnosno izdavaoce čije su hartije uključene na OTC tržište, Nacrtom zakona se predviđa neuporedivo manje zahteva, ali i eliminiše obaveza da OTC ima organizatora tržišta, licencu (dozvolu za rad) i regulaciju. Takođe, trgovanje na OTC tržištu ne bi moralo da se obavlja primenom principa obavezujućeg uparivanja naloga već se dozvoljava pregovaranje strana u poslu, ali uz obavezu da se sve transakcije obavljaju preko licencirane investicione firme (dosadašnja brokersko-dilerska društva), a kliring i saldiranje da se i dalje vrše u Centralnom registaru.

Nacrtom zakona se predviđa da u određenim okolnostima transakcije hartijama od vrednosti koje su uključene na tržište mogu da se obave i van tržišta, ali uz obavezu prijavljivanja tako zaključenih transakcija tržištu i javnosti. Reč je o, na primer, transakcijama koje obuhvataju otkupe sopstvenih akcija, ponude akcija kao odgovor na ponude o preuzimanju i drugim transakcijama koje se mogu izuzeti od obaveze sklapanja na tržištu, u skladu sa propisima Komisije ili pravilima tržišta hartija od vrednosti koje odobri Komisija.

Obaveze javnih društava i zloupotrebe na tržištu

U pogledu odredbi koje se odnose na obaveze javnih društava, može se reći da su one definisane uz poštovanje odredaba Direktive o transparentnosti i Direktive o insajderskim informacijama i manipulacijama, te se Nacrtom zakona predviđa da javna društva treba da obelodane godišnje finansijske izveštaje sa izveštajima o reviziji, polugodišnje kao i periodične izveštaje uprave, Izveštaje o bitnim događajima, dodatne informacije, informacije o promeni vlasništva nad kompanijom prema definisanim pragovima značajnih udela.

Kada je reč o zloupotrebama na tržištu, predviđa se sprovođenje odredaba Direktive o insajderskom trgovanju i manipulacijama na tržištu, kao i relevantnih smernica EU, čime se prevazilazi problem podregulisanosti u ovom delu u važećem zakonu.

Fond za zaštitu investitora

Potpuna novina koja je predviđena Nacrtom zakona odnosi se na uvođenje Fonda za zaštitu investitora, u smislu obaveze članstva investicione firme u sistemu za zaštitu investitora. Svrha ovog fonda je zaštita sredstva i finansijskih instrumenata klijenata investicionih firmi od zloupotrebe, ali ne od loših investicionih odluka ili od pada vrednosti finansijskih instrumenata koji nastane na tržištu. Maksimalni osigurani iznos se predviđa na nivou od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, ali Komisija ima ovlašćenja da u periodu između stupanja zakona na snagu i momenta kada Srbija postane članica EU propiše manje iznose osiguranja (i niže doprinose člana Fonda) tako da se pre članstva Srbije u EU postepeno dostigne prag od 20.000 evra. Fondom bi upravljala Komisija ili poseban organizator Fonda po odluci Komisije.

Investicione firme

Nacrtom zakona se predviđa promena dosadašnjeg naziva "brokersko-dilerska društva" u naziv "investicione firme", ali i povećanje minimalnog kapitala potrebnog za pribavljanje dozvole za obavljanje pojedinih vrsta poslova. Takođe, predviđa se vođenje računa klijenta (novčanih i hartija od vrednosti) kod investicionih firmi uz odredbe koje definišu način raspolaganja klijentovim sredstvima kao i status tih sredstava u slučaju stečaja i likvidacije investicione firme. Pozajmljivanje hartija, neting, tzv. short selling i sl. takođe su tretirani ovim nacrtom zakona.

Svakako, detaljnije informacije i iscrpniji tekstovi na temu novina koje se uvode na tržište kapitala Srbije, a iz pera raznih profila stručnjaka (bankara, brokera, savetnika, analitičara, pravnika, ekonomista i sl.) mogu se očekivati u narednom periodu, kada Ministarstvo finansija javnosti predstavi Predlog zakona o tržištu hartija od vrednosti.

Izvor: Paragraf Net
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz


Broj poruka : 1684
Godina : 53
Points : 2978
Datum upisa : 16.12.2007

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime11/28/2009, 10:04

BEOGRAD - Za koji mesec, sa usvajanjem izmena Zakona o tržištu hartijama od vrednosti i Zakona o privrednim društvima, privrednici u Srbiji imaće novu mogućnost da finansiraju poslove, kao alternativu zaduživanja u bankama.

"Tada bi trebalo da bude otklonjena disharmonija propisa koja je onemogućavala da preduzeća prikupljaju kapital na Beogradskoj berzi", kaže u razgovoru za "Novac" Gordana Dostanić, direktorka Beogradske berze.

Ovakva mogućnost praktikuje se u regionu već duže vreme - na Banjalučkoj berzi je privatna firma Fratello trade prikupila blizu pola miliona evra, dok je u Hrvatskoj izlazak INE (ZSE:INA-R-A) i Hrvatskog Telekoma (ZSE:HT-R-A) na Zagrebačku berzu doprineo razvoju čitavog tržišta kapitala - penzionim i investicionim fondovima, ali i ostalim investitorima koji su kupovali njihove akcije.

Šta je u propisima glavna kočnica da preduzeća izađu na Beogradsku berzu?

- Neposredno pred krizu neke domaće privatne firme su želele da prodaju deo kapitala i izađu na berzu. Isto su hteli i pojedini veliki privatni sistemi kojima su problemi došli paralelno sa krizom. Međutim, zbog disharmonije u zakonima, nije se znalo kako zatvoreno preduzeće može da postane otvoreno akcionarsko društvo, da li o tome treba da odluči samo skupština akcionara ili je prethodno potrebno javno emitovati akcije. A u javnu emisiju se ne može ići ako je preduzeće organizovano kao zatvoreno društvo… Bilo je različitih tumačenja i nije postojala volja za harmonizaciju Zakona o tržištu HoV i Zakona o privrednim društvima. Da se htelo, ovaj problem se mogao rešiti i ranije. Procedura otvaranja društva se mogla definisati i na drugačije načine, nego čekati celovitu promenu zakona.U razgovoru sa kompanijama ipak se može zaključiti da će radije uzeti skup kredit nego izaći na berzu?

- To je stvar i poslovne politike kompanije, kao i mentaliteta naših ljudi. Vlasnici firmi u Srbiji neretko imaju stav da je to njihov biznis koji ne žele da podele sa drugima, što znači da ostaju jedini vlasnici biznisa ili ga dele isključivo sa odabranim partnerom. Izlazak na berzu, sa druge strane, podrazumeva da je rad kompanije konstantno izložen oku javnosti i investitora koji traže sve više i više informacija. Međutim, izlazak na berzu ne podrazumeva gubitak vlasništva, pa čak ni većinskog vlasništva prvobitnog vlasnika. Naprotiv, postojeći vlasnik inicijalno sam definiše koji deo kapitala svoje kompanije želi da podeli sa potencijalnim investitorima. Nije nepoznato da su neki vlasnici bili prinuđeni da svoje kompanije prodaju zbog prezaduženosti, jer je razvoj i rast tih kompanija finansiran samo putem kredita. Međutim, da su deo razvoja kompanije i deo kapitala kompanije podelili sa drugim investitorima, mogli su ostati suvlasnici svojih kompanija. Ipak, treba reći da nije lako biti kompanija na berzi, pre svega iz razloga obaveze otvorenosti kompanije prema javnosti u pogledu svih mogućih poslovnih informacija čija konstantna prisutnost daje kvalitet akcije, obezbeđuje likvidnost i poverenje investitora i time stalno prisutnu tražnju za akcijama.


Koji faktori u normalnim okolnostima utiču na uspeh prikupljanja novca na berzi?

- Ukoliko se zatvoreno preduzeće opredeli za izlazak na berzu i emitovanje akcija, to znači i da bi prethodno trebalo da se organizuje kao otvoreno akcionarsko društvo. Da li će emisija, međutim, uspeti prvenstveno zavisi od projekta koji se prikupljenim sredstvima i planira finansirati. Projekat mora biti atraktivan, u smislu da obećava budućnost, jer je samo na taj način i moguće ubediti investitore da kupe akcije. Investitori žele detaljno da znaju šta se planira sa prikupljenim sredstvima, u šta se ulaže, kada se i kolika profitna stopa očekuje. Drugo, ako je firma već na berzi, bitno je koliko je njena akcija i atraktivna, kakva je likvidnost, kolika je tražnja. U svakom slučaju, bitno je i ko su akcionari, kako firma posluje, kakva joj je poslovna istorija… Firmu je važno i porediti sa preduzećima u regionu i svetu iz iste branše. Sve je, dakle, stvar projekta, ocene i trenutka, da li će i u kolikoj srazmeri projekat biti finansiran i iz drugih izvora (kredit), te koliki su ukupni troškovi za finansiranja različitim mogućnostima.

Čini se da postupak traje mnogo duže nego kada se uzima kredit u banci?

- Ceo postupak traje oko tri meseca, oko dva meseca je potrebno od objavljivanja do zaključenja emisije. Rok, međutim, najviše zavisi od firme koja emituje akcije i brzine prikupljanja dokumentacije. Takođe, u obzir treba uzeti i odluku kompanije da ceo postupak radi samostalno ili da angažuje konsultanta ili investicionu banku.

Koje su prednosti prikupljanja kapitala na berzi u odnosu na kredit u banci?

- Ovo je na neki način besplatan novac, s tim da postoje različite takse koje kompanija plaća, te stoga i kod ovog načina postoji trošak prikupljanja kapitala kao njegova cena. Teško je reći koliki su ukupni troškovi jer to zavisi i od toga da li će kompanija angažovati spoljne saradnike, te da li će emisiju prodavati samo objavljivanjem javnosti ili želi garantovanje uspešnosti emisije (investiciona banka angažuje mrežu brokera za distribuciju akcija sa obavezom ili bez obaveze da kupi neprodate akcije i sl.).
Sa druge strane, i kod banke, kompanije ne kucnu na vrata i dobiju kredit. I ovde je potrebno podneti detaljnu dokumentaciju i opravdati budućnost projekta. Pri tom postoji kamata koja se plaća tokom celokupnog perioda na koji je kredit odobren, a uz kamatu se otplaćuje i glavnica, odnosno kredit se vraća. Ne treba gubiti iz vida i da nije svakoj kompaniji lako da dođe do kredita.

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir


Broj poruka : 2066
Points : 5726
Datum upisa : 06.12.2008

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime12/24/2010, 06:20

BEOGRAD - Na današnjoj sednici Vlada Srbije utvrdila je predloge četiri zakona iz oblasti finansijskog sistema, koje će omogućiti stvaranje povoljnijeg i manje rizičnog ambijenta za strane investitore.

Cilj novog zakona o tržištu kapitala je veća zaštita investitora i liberalizacija tržišta. Taj zakon će stvoriti ambijent u kojem će više domaćih i stranih investitora moći da učestvuje u trgovini i razvoju srpskog tržišta kapitala. Najveće promene koje donosi taj zakon je drugačije strukturisano tržište kapitala, uvođenje pojma takozvane multilateralne trgovačke platforme i mogućnosti da se kupoprodaja akcija obavi preko otvorenog tržišta kapitala.


http://www.seebiz.eu/sr/makroekonomija/srbija/cetiri-nova-zakona-za-privlacenje-investitora,101591.html
Nazad na vrh Ići dole
Bond
Moderator
Bond


Broj poruka : 13841
Localisation : Novi Sad
Points : 51907
Datum upisa : 03.06.2009

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime10/28/2011, 15:53

PETAK 28.10.2011 | 15:05

Novi Zakon će štiti investitore

IZVOR: BETA

Beograd -- Zakon o tržištu kapitala koji treba da počne da se primenjuje 17. novembra doneće veću zaštitu investitorima i omogućiti veću transparentnost na tržištu.

Kako je rečeno na okruglom stolu "U susret primeni Zakona o tržištu kapitala", taj zakon doneće veću sigurnost i zaštitu investitora kroz obavezu osnivanja Fonda za zaštitu investitora.

Zakon bi trebalo, kako je kazao predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović i da smanji sistemski rizik na tržištu kapitala
On je naveo da su glavne novine Zakona o tržištu kapitala koji je stupio na snagu 17. maja, nove definicije osnovnih pojmova i to što više nema podele na otvorena i zatvorena akcionarska društva, već će postojati javna društva.

"Zakon uspostavlja i novu strukturu berze koja podrazumeva da postoji regulisano tržište i multilateralna trgovačka platforma, a napušta se i načelo koncentracije za dužničke hartije od vrednosti", kazao je Ćirović.

On je dodao i da je novina to što akcije privrednih društava sa većim brojem akcionara, od 10.000, više neće moći da se isključe sa transparentnog tržišta u vidu regulisanog tržišta, dok ostala privredna društva čijim se akcijama trguje na berzi mogu da isključe svoje akcije sa tržišta, ali uz obavezu ponude otkupa akcija od nesaglasnih akcionara.

U novovom zakonu, kako je kazao Ćirović velika pažnja je posvećena sastavljanju, odobrenju, kao i objavljivanju prospekata za upućivanje javne ponude hartija od vrednosti ili za njihovo uključivanje na odredjeno tržište.

Prema njegovim rečima, produžena je i validnost prospekata na 12 meseci i sa prospektima se može ići na više emisija.

"Jasnije su definisane odredbe o osnivanju investicionih društava i uslovima za obavljanje delatnosti, a razradjene su i odredbe o vodjenju novčanih računa od strane brokersko dilerških društava", kazao je on.

Ćirović je naveo da Zakon o tržištu kapitala daje veća ovlašćenja Komisiji za hartije od vrednosti i naglasio da će se u buduće manipulaciju kao i prikrivanje i preporučivanje insajderskih informacija tretirati kao krivična dela.

Direktorka Centralnog registra hartija od vrednosti Srbije Vida Uzelac kazala je taj zakon pisan po evropskim direktivama i da je pratio zakone u regionu.

Ona je naglasila da je obaveza osnivanja Fonda za zaštitu investitora koji bi trebalo da radi pri Agenciji za osiguranje depozita, a za njegovu kontrolu da bude nadležna Komisija za hartije od vrednosti, najpozitivnija novina u novom zakonu i na tržište kapitala imaće najveći uticaj, jer će otvoriti put većem brju investitora da dodju na srpsko tržište.

Prema ranijim najavama Fond za zaštitu investitora će investitorima garantovati isplatu do 20.000 evra u slučaju stečaja investicionog društva ili neke druge nemogućnosti ispunjavanja obaveza prema klijentima.

Do početka primene Zakona o tržištu kapitala, u Srbiji važi Zakon o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata.
Nazad na vrh Ići dole
HUACHUMA
VIP
VIP
HUACHUMA


Broj poruka : 523
Localisation : valjevo
Points : 1619
Datum upisa : 25.05.2009

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime10/28/2011, 17:20


Ja nisam bas mnogo pametan ali me cudi da bas nista nisam ovde razumeo. Sve u svemu lici mi na beznadezan pokusaj brice da od dup.ta napravi lice.
Verovatno je neko ko nikada nije kupio ni jednu akciju pokusao da kreativno doprinese nasoj berzi. Pri tome primaju cak i platu.'kafa'

_________________
Bolje je imati akcije na grani nego nekretnine u ruci!
Nazad na vrh Ići dole
Sutra
PESIMISTA
Sutra


Broj poruka : 1146
Points : 4397
Datum upisa : 11.12.2010

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime10/29/2011, 17:42

@Bond

Je li to sigurno da pocinje 17. novembra? Zasto smo svi mislili da pocinje tek od februara? Ja sam februar procitao na vise mesta na forumu i uzimao dosada to kao cinjenicu, ali izgleda da nije bas tako.
Nazad na vrh Ići dole
Bond
Moderator
Bond


Broj poruka : 13841
Localisation : Novi Sad
Points : 51907
Datum upisa : 03.06.2009

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime10/29/2011, 18:01

sutra ::
@Bond

Je li to sigurno da pocinje 17. novembra? Zasto smo svi mislili da pocinje tek od februara? Ja sam februar procitao na vise mesta na forumu i uzimao dosada to kao cinjenicu, ali izgleda da nije bas tako.

Ono se odnosi na Zakon o privrednim društvima a ovo je Zakon o tržištu kapitala.
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1860
Godina : 47
Localisation : Sombor
Points : 5144
Datum upisa : 28.05.2007

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: z   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime11/8/2011, 16:26

Bond ::
sutra ::
@Bond

Je li to sigurno da pocinje 17. novembra? Zasto smo svi mislili da pocinje tek od februara? Ja sam februar procitao na vise mesta na forumu i uzimao dosada to kao cinjenicu, ali izgleda da nije bas tako.

Ono se odnosi na Zakon o privrednim društvima a ovo je Zakon o tržištu kapitala.

Za sada nema ništa novo, zakon stupa na snagu 17.
Rade se vec i podzakonski akti.
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2993
Godina : 47
Localisation : N.BGD
Points : 5561
Datum upisa : 22.05.2007

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime11/12/2011, 14:52

Закон о тржишту капитала
stupa na snagu 17.11.2011.

47) манипулације на тржишту су трансакције и налози за трговање којима се дају или који ће вероватно пружити неистините или обмањујуће сигнале о понуди, тражњи или цени финансијских инструмената или којима лице, односно лица која делују заједнички одржавају цену једног или више финансијских инструмента на нереалном или вештачком нивоу, трансакције или налози за трговање у којима се употребљавају фиктивни поступци или сваки други облик обмане или преваре, као и ширење информација путем медија, укључујући и интернет, или другим путем којим се преносе, односно којим би се могле преносити неистините вести или вести које могу изазвати заблуду о финансијским инструментима, укључујући и ширење гласина и неистинитих вести и вести које доводе у заблуду, а од стране лица које је знало или је морало знати да су те информације неистините или да доводе у заблуду;

NOV ZAKON
Ceo zakon
http://infosajt.com/Zakoni%201/Zo%20trzistu%20kapitala%2005052011.pdf

ili

http://www.sec.gov.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=1131&Itemid=62

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Boby
VIP
VIP
Boby


Broj poruka : 2614
Godina : 53
Localisation : banat
Points : 10639
Datum upisa : 04.02.2011

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime11/13/2011, 08:01

Verovatno,kao i svi prethodni,napisan da ga mozes tumaciti makar na tri nacina...pa jesu se izgradili neki novi zatvorski kapaciteti,nisam primetio u medijima...pa gde ce popakovati te silne likove...ni za ove nema dovoljno mesta...plasim se da ce to biti primenjeno na nas male,a ovi ,da ih ne imenujem,imaju svaki svoju temu na forumu,a oni ce sponzorisati kampanje ito je to...INACE ,BRAVO ZA OTVARANJE TEME,pitam se hoce li se ova tema koristiti i za onaj zakon od 1.2.2012,ili ces otvarati novu temu...ona bi takodje bila zanimljiva.KOBY ZA PREDSEDNIKA
Nazad na vrh Ići dole
Racunarko
VIP
VIP
Racunarko


Broj poruka : 612
Godina : 45
Localisation : Beograd
Points : 2814
Datum upisa : 22.06.2010

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime11/14/2011, 11:39

Boby ::
Verovatno,kao i svi prethodni,napisan da ga mozes tumaciti makar na tri nacina...pa jesu se izgradili neki novi zatvorski kapaciteti,nisam primetio u medijima...pa gde ce popakovati te silne likove...ni za ove nema dovoljno mesta...plasim se da ce to biti primenjeno na nas male,a ovi ,da ih ne imenujem,imaju svaki svoju temu na forumu,a oni ce sponzorisati kampanje ito je to...INACE ,BRAVO ZA OTVARANJE TEME,pitam se hoce li se ova tema koristiti i za onaj zakon od 1.2.2012,ili ces otvarati novu temu...ona bi takodje bila zanimljiva.KOBY ZA PREDSEDNIKA

Svasta se sprema. Ovi u poreskoj su potpuno poludeli koliko rade. Moraju da odrade sve zaostalo iz prethodnih godina. Mozda nema veze sa ovim, a mozda i ima. Bar na papiru se stvari dovode u red.
A za gospodu zatvor.... Pa valjda smo videli kako se to resava kucnim pritvorom na nekim slicnim mahinacijama. comp
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2993
Godina : 47
Localisation : N.BGD
Points : 5561
Datum upisa : 22.05.2007

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime11/14/2011, 12:46

Kratak pregled novina uvedenih Zakonom o tržištu kapitala
I UVOD

Zakon o tržištu kapitala („Sl. glasnik RS“, br. 31/2011) (u daljem tekstu: „Zakon“) Narodna skupština Republike Srbije je donela 05.05.2011. godine, dok je članom 305. Zakona njegova primena predviđena po isteku roka od šest meseci od dana stupanja na snagu.

S obzirom da će ovaj Zakon predstavljati osnovni propis kojim će biti regulisano finansijsko tržište Republike Srbije, njegovim stupanjem na snagu prestaje da važi Zakon o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata („Sl. glasnik RS“, br. 47/06).

Važno je napomenuti da su prilikom izrade predloga Zakona učestvovali svi relevantni subjekti i to: nadležna ministarstva, Komisija za hartije od vrednosti, Narodna banka Srbije, Beogradska berza, Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti, predstavnici brokersko-dilerskih društava i ovlašćenih banaka, kastodi banaka i dr. koji su svojim stavovima i sugestijama doprineli samoj težini ovog Zakona.

S obzirom da se Republika Srbija nalazi u periodu kontinuiranog usaglašavanja sa propisima Evropske Unije, kao i zbog izražene težnje privrednih subjekata koji su učesnici na finansijskom tržištu da se domaće tržište kapitala učini atraktivnijim kako domaćim, tako i stranim investitorima, ukazala se kao neophodnost potreba za donošenjem novog zakona. Jedan od osnovnih ciljeva ovog Zakona je bio dalje usklađivanje sa Direktivima Evropske Unije iz ove oblasti, u meri u kojoj se njihovi principi mogu inkorporisati u domaću regulativum vodeći računa o budućem pravcu razvoja finansijskog tržišta u Republici Srbiji, u smislu njegovog unapređenja i integracije sa finansijskim tržištima u regionu. Pored usaglašavanja sa odgovorajućim napred navedenim direktivama, Zakonom se postiže i visok stepen usaglašenosti sa IOSCO principima (principi Međunarodne organizacije komisija za hartije od vrednosti). Dodatni razlog za donošenje Zakona predstavlja i novi predlog zakona kojim se uređuju privredna društva, koji prateći tendencije evropskog kompanijskog prava, ukida podelu na zatvorena i otvorena akcionarska društva, jer regulativa Evropske Unije poznaje klafisikaciju na društva kojima se trguje ili ne trguje na regulisanom tržištu, pri čemu je individualna odluka svakog društva da li će svoje akcije kotirati na regulisanom tržištu ili multilateralnoj trgovačkoj platformi.

II DIREKTIVE EU KAO OSNOV ZA DONOŠENJE ZAKONA

Kao osnov za definisanje osnovnih pojmova i oblasti primene, izdavanje dozvola i uslovi poslovanja investicionih društava, regulisano tržište hartija od vrednosti, nadležnosti nadzornog organa u postupku izdavanja dozvole investicionim društvima, tržištu i organizatoru tržišta, definisanje investicionih usluga, definisanje finansijskih instrumenata kojima se trguje, kao i kriterijumi za lica koja mogu biti profesionalni klijenti, primenjene su odredbe iz Direktive broj 2004/39/EC o tržištima finansijskih instrumenata.

Iz Direktive broj 2004/109/EC o harmonizaciji zahteva za transparentnosti u vezi sa informacijama o izdavaocima čije su hartije od vrednosti primljene na regulisano tržište primenjene su odredbe koje se odnose na definisanje određenih pojmova u Zakonu, periodično izveštavanje od strane izdavalaca, godišnji i periodični izveštaji, informacije o značajnom učešću i promenama u strukturi osnivača ili akcionara, informacije o bitnim događajima u poslovanju izdavaoca.

Direktiva broj 2003/71/EC u vezi sa informacijama sadržanim u prospektu i objavljivanjem prospekta je poslužila kao osnov za regulisanje minimalne sadržine prospekta, preporuke za objavljivanje prospekta, načina oglašavanja ovog prospekta i vođenje evidencije odobrenih prospekata.

U pogledu definisanja pojmova insajderske informacije i manipulacija na tržištu, zabrane zloupotrebe insajderskih informacija, razmene insajderskih informacija, zabrane manipulacija na tržištu, obaveza izveštavanja nadzornog organa o transakcijama obavljenim na osnovu insajderskih informacija i o drugim manipulacijama na tržištu, kao osnov poslužila je Direktiva broj 2003/06/EC o trgovanju na osnovu insajderskih informacija i o tržišnim manipulacijama.

Direktiva broj 97/9/EC o šemama zaštite investitora je poslužila kao osnov za regulisanje obavezne osiguravajuće zaštite, iznosa garantovanog potraživanja, izuzetaka u pogledu koji klijenti ne mogu biti članovi fonda i osiguravajuće zaštite od povlačenja investicionog društva.


III SADRŽINA ZAKONA – NAJZNAČAJNIJE NOVINE

U prvom poglavlju Zakona („Osnovne odredbe“) date su nove definicije osnovnih pojmova, usklađene sa direktivama EU, kao što su finansijski instrumenti, prenosive hartije od vrednosti, investiciona društva, investicione i dodatne investicione usluge, investicioni savet, preporuka, multilateralna trgovačka platforma, regulisano tržište, OTC tržište, kvalifikovani investitori, kontrola, insajderska informacija, javna ponuda i dr. Jedna od ključnih novina je reorganizacija postojećeg finansijskog tržišta, odnosno napuštanje pojma „organizovano tržište“. U skladu sa Zakonom, segmente finansijskog tržišta čine:

REGULISANO TRŽIŠTE - je multilateralni sistem koji organizuje, odnosno kojim upravlja organizator tržišta i koji omogućava i olakšava spajanje interesa trećih lica za kupovinu i prodaju finansijskih instrumenata u skladu sa njegovim obavezujućim pravilima i na način koji dovodi do zaključenja ugovora u vezi sa finansijskim instrumentima uključenim u trgovanje po njegovim pravilima u sistemu, ima dozvolu i redovno posluje u skladu sa ovim Zakonom;

MULTILATERALNA TRGOVAČKA PLATFORMA (MTP) - jemultilateralni sistem koji organizuje, odnosno kojom upravlja organizator tržišta ili investiciono društvo i koji omogućava i olakšava spajanje interesa trećih lica za kupovinu i prodaju finansijskih instrumenata u skladu sa njegovim obavezujućim pravilima i na način koji dovodi do zaključenja ugovora, u skladu sa ovim Zakonom;

OTC TRŽIŠTE - jesekundarno tržište za trgovanje finansijskim instrumentima koje ne mora da ima organizatora tržišta i čiji sistem trgovanja, podrazumeva pregovaranje između prodavca i kupca finansijskih instrumenata u cilju zaključenja transakcije.


U drugom poglavlju („Osnovna obeležja finansijskih instrumenata“) navode se osnovna obeležja finansijskih instrumenata.

Treće poglavlje („Javna ponuda, uključenje u trgovanje, izuzeci“) detaljno razrađuje javnu ponudu koja je usklađena sa izuzecima od obaveze objavljivanja prospekta za javnu ponudu kao u Direktivi EU 2003/71/EC o prospektu koji se objavljuje prilikom javne ponude hartija od vrednosti.


Četvrto poglavlje („Sekundarno trgovanje“) uređuje sekundarno trgovanje hartijama od vrednosti u skladu sa novom reorganizacijom postojećeg finansijkog tržišta.

U petom poglavlju („Obaveze javnih društava“) propisana je obaveza za javna društva u pogledu dostavljanja godišnjih, polugodišnjih i kvartalnih izveštaja i drugih podataka a sve u cilju veće transparentnosti na finansijskom tržitu. U smislu Zakona, javno društvo je izdavalac koji ispunjava alternativno jedan od uslova: 1) uspešno je izvršio javnu ponudu hartija od vrednosti u skladu sa prospektom čije je objavljivanje odobrila Komisija; ili 2) čije su hartije od vrednosti uključene u trgovanje na regulisanom tržištu, odnosno MTP u Republici Srbiji. Pored finansijskih izveštaja u ovom poglavlju je propisana i obaveza dostavljanja podataka o značajnim učešćima u javnom društvu čijim se akcijama trguje na regulisanom tržištu odnosno MTP, pri čemu se značajnim učešćem smatra kada lice dostigne preko 5% prava glasa u javnom društvu. Pored toga, uređuje se i način sticanja i raspolaganja značajnim učešćem u pravu glasa, kao i procedure obaveštavanja i obelodanjivanja u vezi sa značajnim učešćima.

Šestim poglavljem („Zloupotrebe na tržištu“) reguliše se zabrana nepoštenih, manipulativnih i ostalih nedozvoljenih radnji u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrednosti.

U sedmom poglavlju („Regulisano tržište i MTP“) propisane su odredbe koje se odnose na regulisano tržište, uključujući i multilateralnu trgovačku platformu. Ovo poglavlje bliže propisuje uslove koje mora ispuniti regulisano tržište i MTP kako bi se obezbedila transparentnost pre i posle trgovanja, kao i obaveze izveštavanja o transakcijama koje se vrše hartijama od vrednosti uključenim u trgovanje na tržištu.

U osmom poglavlju („Fond za zaštitu investitora“) propisuje se cilj, organizacija, upravljanje, članstvo i finansiranje Fonda za zaštitu investitora kojim se vrši usklađivanje sa Direktivom 97/9/EC o šemama zaštite investitora. Osnovna svrha Fonda je zaštita investitora čija su sredstva ili finansijski instrumenti izloženi riziku u slučaju stečaja, odnosno drugih nemogućnosti ispunjavanja obaveza prema klijentima investicionog društva, kreditne instutucije ili društva za upravljanje koji obavljaju usluge ili aktivnosti čuvanja i držanja finansijskih instrumenata i novčanih sredstava.

Devetim poglavljem („Investiciono društvo“) regulišu se neophodni uslovi za izdavanje licenci i dozvola za rad investicionim društvima, kadrovska i tehnička osposobljenost, uslovi za članove upravnog odbora i direktore.

Poglavlje deset („Ovlašćene banke“) propisuje obavezu bankama koje vrše neku od osnovnih investicionih usluga i aktivnosti da moraju biti ovlašćene od strane Komisije i imati poseban organizacioni deo na koji se primenjuju sve odredbe poglavlja o investicionim društvima.

U poglavlju jedanaest („Centralni registar“) propisane su odredbe koje se tiču delatnosti i organizacije Centralnog registra, obaveze u pogledu kliringa i saldiranja, kao i prenos prava iz hartija od vrednosti i upis prava trećih lica. Takođe se bliže propisuju uslovi za članstvo u Centralnom registru, kao i obaveze i prava članova Centralnog registra. Propisan je i način na koji Komisija vrši nadzor nad Centralnim registrom, dužnosti i odgovornosti Centralnog registra i način izveštavanja.

Poglavlje dvanaest („Komisija za hartije od vrednosti“) daje Komisiji samostalnost i nezavisnost u radu pri čemu za obavljanje svojih poslova odgovara Narodnoj skupštini Republike Srbije. Daljim članovima u okviru ovog poglavlja definisan je način izbora i razrešenja članova, kao i način rada Komisije.

Poglavlje trinaest („Ovlašćenja i nadležnosti Komisije“) bliže određuje nadležnost i opšta ovlašćenja Komisije u sprovođenju nadzora.

Poglavlje četrnaest („Kaznene odredbe“) propisuje odgovornost za krivična dela, privredne prestupe i prekršaje.

Poglavlje petnaest čine Prelazne i završne odredbe a kojima se propisuju rokovi za usklađivanje sa Zakonom kako za državne organe nadležne za regulisanje, nadzor i kontrolu finansijskog tržišta tako i za ostale učesnike na finansijskom tržištu.


_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old memberBroj poruka : 2179
Points : 6042
Datum upisa : 25.07.2010

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime11/24/2011, 14:20

Očekuje se veliki izlazak sa berze
Izvor: Danas

Beograd - Sva privredna društva sa manje od 10.000 akcionara moći će svoju akciju da isključe iz organizovanog trgovanja na Beogradskoj berzi, pod uslovima definisanim Zakonom o tržištu kapitala koji je prošle nedelje stupio na snagu.

Da bi privredno društvo iskoristilo ovu mogućnost, potrebno je da učešće obima njegovih akcija kojima se trgovalo na Berzi u ukupnom obimu njegovih emitovanih akcija bude u toku šest meseci manje od 0,5 odsto, odnosno da u bilo koja tri meseca u toku šest meseci bude manje od 0,05 odsto mesečno. Dakle, radi se o likvidnosti, ako je firma likvidna, odnosno njenom se akcijom trguje, ne može svoju hartiju isključiti sa organizovanog tržišta čak i ako ima manje od 10.000 akcionara - kaže za Danas Siniša Krneta, šef trgovanja na Beogradskoj berzi.

Pouzdani podaci ne postoje, ali Krneta procenjuje da ima mnogo firmi koje će novi propis moći da koriste, mada se broj firmi na organizovanom berzanskom tržištu ionako svaki dan smanjuje, zahvaljujući stečajevima, na primer.

- Kao što je nekada rastao za toliko nedeljno, tako se sada broj firmi sedmično smanjuje za tri, četiri, pet. Od nekad 1.700 hartija na tržištu sada ih je ostalo oko 1.350 - kaže Krneta.

Odluku o isključenju hartije sa tržišta donosi skupština njenih akcionara. Prema dosadašnjim propisima sva otvorena akcionarska društva, dakle ona koja imaju više od sto akcionara, bila su obavezna da svoju hartiju od vrednosti iznesu na berzansko tržište. Novim odredbama Zakona o privrednim društvima podela na otvorena i zatvorena akcionarska društva je ukinuta, sada postoji samo javno društvo.
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant


Broj poruka : 2993
Godina : 47
Localisation : N.BGD
Points : 5561
Datum upisa : 22.05.2007

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime12/11/2011, 12:21

Ćirović: Visoke kazne za manipulatore na tržištu

Prvi put će biti uveden institut krivičnog dela za neobjavljivanje insajderskih informacija, za tržišne manipulacije i za neovlašćeno pružanje investicionih usluga.

Ćirović je podsetio da je Komisija usvojila i 18 pravilnika, radi definisanja precizne procedure i onemogućavanja zloupotreba i manipulacija.

Usvojeni propisi sprečavaju i pojavu manipulacije cenom na tržištu kapitala.

Komisija će moći detaljno da nadzire trgovanje na berzi preko svojih ovlašćenih kontrolora, koji kada uoče bilo kakvo veštačko podizanje ili snižavanje cena, mogu da zaustave promet.

Jasno je definisano kako da se reaguje kada u određenom trenutku dana, realnom periodu vremena dođe do uparivanja naloga.

Posebno su indikativni trenuci pred kraj ili pre završetka trgovanja i izračunavanja referentnih cena.

„Sve to je jasno definisano pravilnicima i vodi ka boljem uređivanju tržišta”, objasnio je Ćirović.

Predsednik Komisije za HOV, rekao je, da će detaljno biti proveravano i da li se na tržištu kapitala pojavljuju povezana lica, odnosno više firmi koje su u vlasništvu jednog vlasnika.

Pratiće se „da li dolazi do stvarne promene vlasništva ili ne, da li su u pitanju povezana lica, da li je reč o nekom fiktivnom trgovanju, između povezanih lica...”, naveo je on.

http://www.tanjug.rs/novosti/26814/cirovic--visoke-kazne-za-manipulatore-na-trzistu.htm


_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Bond
Moderator
Bond


Broj poruka : 13841
Localisation : Novi Sad
Points : 51907
Datum upisa : 03.06.2009

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime12/11/2011, 12:34

To bi bilo sjajno. Videćemo da li će se primenjivati i kada. Ako ne požure neće imati šta da prate jer će mali akcionari biti istisnuti iz većine firmi.
Nazad na vrh Ići dole
Dax
VIP
VIP
Dax


Broj poruka : 414
Points : 1325
Datum upisa : 25.11.2009

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime12/11/2011, 21:55

Kao i do sada, to će se selektivno primenjivati. I prethodni zakon je bio dobar ali nije važio za sve.
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki


Broj poruka : 5397
Localisation : Centar grada
Points : 6880
Datum upisa : 21.05.2007

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime12/11/2011, 22:25

Dax ::
Kao i do sada, to će se selektivno primenjivati. I prethodni zakon je bio dobar ali nije važio za sve.

udrimile

Koliko puta treba da ponovim: Komisija za HOV reaguje SAMO po prijavi !!
Ako im se ne žalite, oni NEĆE ni reagovati!

Citat :
Zakljućak: Pišite im! Ne budite lenji. Ako se niko ne buni oni spavaju svoj zimski san...
Slušam ceo život kako su Srbi hrabar narod, ali koliko vidim, čim se treba lično za nešto zauzeti, svi postaju kukavice (ali vole da kukaju) - vidi Jugoremedija!!

Prijavite ovde sve što mislite da treba! Sva povezana lica i sumnjive trgovine:
http://www.sec.gov.rs/index.php?option=com_contact&task=view&contact_id=32&Itemid=136
https://www.aikb.net/t1237-da-li-komisija-za-hov-zna-za-ovo-ili-se-prave-ludi


_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Mitar
VIP
VIP
Mitar


Broj poruka : 729
Points : 1976
Datum upisa : 14.11.2007

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime12/11/2011, 23:13

U sustini Komisija se kao i do sada bavi perifernim stvarima.....ocigledno je da ih ne zanima siledzijska namera Deleza u slucaju PKBT da se izigra Novi zakon o privrednim drustvima i da se uradi prinudni otkup od malih akcionara po ceni od 7.220 a ne po KKV koliko novi zakon kaze
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1860
Godina : 47
Localisation : Sombor
Points : 5144
Datum upisa : 28.05.2007

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime12/12/2011, 18:49

Ti brkaš pojam "nemoralno" sa pojmom "nezakonito".
A razlika je velika.
https://www.aikb.net/t507p282-pekabeta-pkbt#92259

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1860
Godina : 47
Localisation : Sombor
Points : 5144
Datum upisa : 28.05.2007

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime12/13/2011, 21:54

Maca ::
Ti brkaš pojam "nemoralno" sa pojmom "nezakonito".
A razlika je velika.
https://www.aikb.net/t507p282-pekabeta-pkbt#92259
Ars Vivendi ::
Mislim da bi moglo da se izvede povreda člana 85 novog zakona :
Član 85.
1) aktivnosti jednog ili više lica koja deluju zajednički kako bi obezbedila
dominantan položaj nad ponudom ili potražnjom finansijskog instrumenta koji za
rezultat ima direktno ili indirektno nameštanje kupovnih ili prodajnih cena ili stvaranje drugih nepoštenih uslova trgovanja.
http://infosajt.com/Zakoni%201/Zo%20trzistu%20kapitala%2005052011.pdf


Mislim, predomislila sam se, da ovaj član pruža neku nadu....

.

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011


Broj poruka : 2036
Points : 5458
Datum upisa : 07.05.2009

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime2/8/2012, 20:58

ŠTA SU Manipulacije na tržištu?
Član 85.
Manipulacije na tržištu predstavljaju:
1) transakcije i naloge za trgovanje:
(1) kojima se daju ili koji će verovatno pružiti neistinite ili obmanjujuće
signale ili informacije o ponudi, tražnji ili ceni finansijskih instrumenata;
(2) kojima lice, odnosno lica koja deluju zajednički, održavaju cenu jednog ili
više finansijskih instrumenata na nerealnom ili veštačkom nivou, osim ukoliko lice
koje je učestvovalo u transakciji ili dalo nalog dokaže da za to ima osnovane razloge i
da su te transakcije i nalozi u skladu sa prihvaćenim tržišnim praksama na tom
tržištu;
2) transakcije ili naloge za trgovanje u kojima se upotrebljavaju fiktivni
postupci ili svaki drugi oblik obmane ili prevare;
3) širenje informacija putem medija, uključujući i internet ili bilo kojim drugim
putem kojim se prenose, odnosno kojim bi se mogle prenositi neistinite vesti ili vesti
koje mogu izazvati zabludu o finansijskim instrumentima, uključujući i širenje glasina i
neistinitih vesti i vesti koje dovode u zabludu, a od strane lica koje je znalo ili je
moralo znati da su te informacije neistinite ili da dovode u zabludu.
Širenje informacija od strane novinara koji obavljaju svoju profesionalnu
dužnost procenjuje se uzimajući u obzir pravila koja uređuju njihovu profesiju, osim
ukoliko ta lica ne stiču, neposredno ili posredno, koristi ili prednosti od širenja tih
informacija.
U radnje i postupke koji se smatraju manipulacijama na tržištu, a proizilaze iz
odredaba stava 1. ovog člana, naročito se ubraja sledeće:
- 51 -
1) aktivnosti jednog ili više lica koja deluju zajednički kako bi obezbedila
dominantan položaj nad ponudom ili potražnjom finansijskog instrumenta koji za
rezultat ima direktno ili indirektno nameštanje kupovnih ili prodajnih cena ili stvaranje
drugih nepoštenih uslova trgovanja,
2) kupovina ili prodaja finansijskih instrumenata pred zatvaranje trgovanja
radi dovođenja investitora u zabludu,
3) iskorišćavanje povremenog ili redovnog pristupa tradicionalnim ili
elektronskim medijima iznošenjem mišljenja o finansijskom instrumentu ili indirektno
o izdavaocu, i to tako što je to lice prethodno zauzelo poziciju u tom finansijskom
instrumentu i ostvarivalo korist nakon uticaja koje je iznošenje mišljenja imalo na
cenu tog instrumenta, a da istovremeno javnosti nije objavilo postojanje sukoba
interesa na odgovarajući i efikasan način.
Komisija propisuje bliže postupke koji se mogu smatrati zloupotrebom tržišta i
obaveze Komisije i učesnika na tržištu u cilju sprečavanja i otkrivanja istih.

http://infosajt.com/Zakoni%201/Zo%20trzistu%20kapitala%2005052011.pdf

Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011


Broj poruka : 2036
Points : 5458
Datum upisa : 07.05.2009

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime4/12/2012, 01:05

Za manipulisanje cenom akcija od sada u zatvor
Beograd - Novi zakon o tržištu kapitala koji je stupio na snagu 17. novembra prošle godine donet je kako bi se omogućilo efikasnije poslovanje, a regulativa je u najvećoj meri harmonizovana sa odgovarajućim direktivama Evropske unije - izjavio je juče premijer Srbije Mirko Cvetković.
Prema njegovim rečima, novim zakonom se štite investitori, smanjuju sistemski rizici i stvara efikasnije i transparentnije tržište.

- Zakon donosi novu definiciju javne ponude i posebnu zaštitu malim akcionarima. Globalna ekonomska kriza, koja je dovela do pada finansijskih tržišta u svetu, odrazila se i na nas i pokazala da regulacija i nadzor mogu da funkcionalno deluju samo sinhronizovano - dodao je premijer.

Državni sekretar Ministarstva finansija Goran Radosavljević istakao je da novi propisi garantuju ostvarenje tri cilja: Smanjenje troškova na tržištu kapitala, zaštita investitora i zaštita malih akcionara. Da su operacije sa hartijama od vrednosti sada jeftinije i brže, Radosavljević je ilustrovao time što je „pre par dana država dokapitalizovala jednu veliku banku (Komercijalnu) i čitav postupak završila za dva tri dana, dok je ranije za to bilo potrebno nekoliko nedelja“. On je dodao da je formiran i Fond za zaštitu investitora, koji će biti od koristi prevashodno malim ulagačima. Klijenti investicionih fondova će tako biti osigurani od gubitaka do iznosa od 20.000 evra, a novac za zaštitni fond obezbediće se uplatama investicionih fondova. Srbija je, kako je rekao, na samom dnu u Evropi po zaštiti malih akcionara, kojima se novim zakonom „garantuje otkup njihovih akcija od strane akcionara koji ima iznad 90 odsto učešća i to po fer ceni“.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović ocenio je kao jednu od najvažnijih novina to što će od sada manipulacija cenom akcija, insajderska trgovina i neovlašćeno pružanje investicionih usluga biti krivična dela, a ne samo prekršajna i što će Komisija imati pravo da podnosi krivične prijave protiv prekršilaca.

- Komisija ima pravo i da ne prihvati reviziju nekog preduzeća i da traži novu reviziju druge kuće, a mi sada propisujemo i pravila koja revizorske kuće moraju da ispune kako bi mogle da rade reviziju preduzeća listiranih na berzi ili drugim tržištima. Prospekt preduzeća će biti detaljniji nego do sada kako bi investitori imali što više informacija, a novina je i da će akcionarska društva sada moći da se isključe sa berze. Za to će važiti rigorozni uslovi od toga da se traži da vlasnici bar 75 odsto akcija traže isključenje, do toga da se samo nelikvidne akcije mogu sklanjati s berze - rekao je Ćirović.

Ceo tekst na
http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/za_manipulisanje_cenom_akcija_od_sada_u_zatvor.4.html?news_id=238062

_________________
Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki


Broj poruka : 5397
Localisation : Centar grada
Points : 6880
Datum upisa : 21.05.2007

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime4/12/2012, 01:42

Konačno !
99
Nazad na vrh Ići dole
Lilihip
Member
Member
Lilihip


Broj poruka : 838
Godina : 48
Localisation : Bugojno
Points : 2807
Datum upisa : 14.05.2009

Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime4/12/2012, 10:02

Sneki ::
Konačno !
99

I da li ce sada Saranovic i neko iz MV-a u tvorza zbog manipulacija sa cenom kod UMKE a.d. i stete koju su naneli malima - NECE, a trebali bi za primer pa bi se ostali zamislili kafa
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Empty
PočaljiNaslov: Re: Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)   Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.) Icon_minitime4/12/2012, 10:37

@Lilihip
Juce je jedan covek na toj konferenciji u Hyattu rekao, off topic: You can run, but you cannot hide.
Nazad na vrh Ići dole
 
Закон о тржишту капитала (na snazi od 17.11.2011.)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Да ли улагати у Србији или иностранству?
» Либијски вођа Моамер Гадафи
» Трендови
» Messer Tehnogas a.d. Beograd - TGAS

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: ZAKONSKA REGULATIVA-
Skoči na: