BELEX Club
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
Delite
 

 REFORME - ili propast ?

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5312
Localisation : Centar grada
Points : 6661
Datum upisa : 21.05.2007

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime9/23/2011, 16:30

Rasipništvo mora da se prekine - hitne reforme ili dalje propadanje !!!
Citat :
BEOGRAD - Iz Unije poslodavaca poručuju da mora da se prekine neracionalno upravljanje javnim sektorom - ili hitne reforme ili dalje propadanje. - Javni sektor Srbije zapošljava 30,6 odsto od ukupnog broja zaposlenih, što je gotovo trostruko više od proseka u zemljama Evropske unije – kažu u Uniji poslodavaca Srbije. – Umesto da se broj od 535.000 zaposlenih u državnim i javnim službama smanji za 10 odsto, kao što je dogovoreno pre dve godine sa MMF, on se u međuvremenu za toliko povećao. Neracionalno upravljanje javnim sektorom i rasipništvo proizvodi zaduživanje Srbije i sve veći budžetski deficit. Deo ove reforme javnog sektora mora biti i profesionalizacija upravljanja državnim i javnim preduzećima, kao i delimična privatizacija javnih preduzeća pronalaženjem kvalitetnih kupaca i strateških partnera.

Olakšavanje tereta poreza i doprinosa za privredu neće biti, jednodušno ukazuju privrednici i ekonomisti, ako se istovremeno ne dogodi i reforma Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja. To podrazumeva da mu se vrati imovina, ali i njegovu profesionalizaciju i odvajanje od uticaja političkih stranaka.

– Koliko god to bilo neprijatno, da ne bi došlo do još većih otpuštanja i da nam ne bi zapretila i dužnička kriza, neko penzionerima i zaposlenima u javnom sektoru mora reći da njihova primanja, bar za neko vreme, ne mogu realno da rastu, a možda će morati i da opadaju – smatra ekonomista dr Goran Nikolić.

Treća velika reforma koju privreda očekuje jeste reforma poreskog sistema i primena evropskih standarda u opterećivanju privrednih subjekata.

– Privreda u Srbiji ima zastareli sistem linearnog oporezivanja u kome su visokoprofitabilne i niskoprofitabilne privredne grane izjednačene, a prosečni porezi i doprinosi na zaradu su realno među najvišima u Evropi – kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca. – Uz to, postoji još lista od 40 do 65 dodatnih taksi, naknada, nameta, u zavisnosti od grane privrede i delatnosti preduzeća.

Bez nove poreske politike u Srbiji ne može biti privrednog rasta zato što više ne možemo da očekujemo visoke prihode od privatizacije, poručili su sredinom aprila prošle godine autori publikacije Fonda za razvoj ekonomskih nauka „Poreska politika u Srbiji – pogled unapred”. Ta knjiga je shvaćena kao najava poreske reforme. Tom prilikom je tadašnja ministarka finansija Diana Dragutinović naglasila da je poreska reforma neophodna srpskoj maloj, otvorenoj i visoko evroizovanoj privredi u kojoj je ograničen domet ekonomske politike.

– Treba nam poreski sistem koji podstiče proizvodnju, konkurentnost i izvoz, zapošljavanje i investicije, ne stimuliše potrošnju, uvoz i sivu ekonomiju, a štiti ugrožene slojeve stanovništva – rekla je Dragutinović.

U svom obraćanju kolegama ekonomistima, ona je napomenula da vrlo dobro zna da promene u poreskom sistemu nikoga neće zadovoljiti. Svoje izlaganje je završila rečima:

– Ne očekujem aplauze. Oni koji ovakvim promenama dobijaju ćute, a oni koji gube biće veoma glasni. Mesto na kome sam nalaže mi da o tome govorim jasno i glasno. Zahvaljujem se na podršci, a uglavnom je nemam.

Dr Milojko Arsić, jedan od autora studije, tada se zalagao da stopu poreza na zarade, koja je niska ne bi trebalo menjati, ali je predložio da se smanje doprinosi na zarade za socijalno osiguranje. Tako bi cena rada u Srbiji bila manja, što bi smanjilo rad na crno i privuklo investitore, pogotovo u granama koje zapošljavaju veliki broj ljudi. Najveći deo gubitaka budžetskih prihoda zbog smanjenja doprinosa, kako je predložio Arsić, nadoknadio bi se povećanjem stope poreza na dodatu vrednost i to one više sa 18 na 22, a niže sa osam na 12 odsto. On smatra da bi povećanje PDV-a jednokratno uticalo na rast cena, ali ne bi značajnije uvećalo inflaciju.

Reformu poreskog sistema, kao i druge dve, Vlada Srbije odložila je „za posle izbora”.

titanik

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Old member
Old member
Teletrader

Broj poruka : 959
Points : 2715
Datum upisa : 05.09.2008

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime2/20/2012, 20:05

Citat :
PDV mora da se podigne i tu nema boga da bude drugačije. I to nije jedina mera koja mora da se donese - kaže za “Blic” Stojan Stamenković, urednik Makroekonomskih analiza i trendova (MAT), koji se za takvu meru zalagao mnogo ranije nego što je pre neki dan u svojim “Aide Memoire” takav domaći zadatak MMF ostavio novoj vladi.

Stamenković insistira i na reformi državne uprave, koja je “apsolutno nekompetentna i nesposobna”. Da se on pita, broj činovnika u državnoj upravi bi trebalo da se svede na trećinu sadašnjeg broja, ali da imaju duplo veće plate.

- Izmislili su nekih 150 agencija jer u agencijama plate mogu da budu više, pa tamo gurnu svog čoveka. Glavni potez u povećanju efikasnosti državne uprave i smanjenju njenih troškova jeste - dezagencijacija - kaže Stamenković i dodaje da siva ekonomija mora da se suzbije i korupcija da se ubije.
Nazad na vrh Ići dole
Kurajber
Member
Member
Kurajber

Broj poruka : 414
Points : 1092
Datum upisa : 18.12.2007

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime3/1/2012, 21:06

dulic reko mora agencije ili nista od eu :)
Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011

Broj poruka : 1674
Points : 4610
Datum upisa : 07.05.2009

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime4/24/2012, 18:57

Citat :
Uzaludni su svi napori zakonodavne vlasti da donosi dobre zakone ako ih izvršna vlast ne primenjuje. Još je uzaludnija priča o privlačenju stranih investitora ako im neobuzdana, nestručna i partokratska birokratija svojim nestručnim postupanjima, uz primese mita i korupcije, pravi probleme. Pravno uređenje države sa stručnim i efikasnim, ali i dobro plaćenim državnim aparatom, i politička stabilnost su dva osnovna uslova na osnovu kojih strani ozbiljni investitori procenjuju gde da ulože novac. U državu bez ova dva kriterijuma dolazi samo špekulativni i kapital sumnjivog porekla, što je karakteristika mnogih investicionih fondova sa ofšor destinacija.

Kao rezultat nagodbe političkih stranaka prilikom formiranja vlasti, pri čemu smo bili svedoci pravljenja neprincipijelnih i štetnih koalicija, stranke su dobijene resore pretvarale u svoje „feude” u čiji se rad vlada malo ili nimalo mešala. „Feudi” i njihovi „feudalci” u svojim „zabranima” su zapošljavali svoje partijske kadrove. Kada je „zabran” bio mali izmišljani su uredi, fondovi, saveti, komisije, agencije... Partijska birokratija je nabujala sa, kako sama vlast priznaje, nekih osam na oko trideset hiljada činovnika. Partokratija je u ovoj maskaradi prevazišla i Marfijev zakon.

U izbornoj kampanji nekih stranaka, i to upravo onih koje su ponajviše kumovale toj pošasti, sada se zaklinju da će se obračunati sa njom.

Navikli smo da nam političari, kako vole da kažu, „u žaru političke borbe” svašta serviraju i obećavaju. U predizbornu kampanju se uključuju i neki predstavnici izvršne pa čak i sudske vlasti. Kako drugačije, na primer, shvatiti izjavu portparola javnog tužilaštva Toma Zorića o preispitivanju 24 sporne privatizacije. Na prozivku šefa EU u Srbiji gospodina Vensana Dežera da unija od Srbije očekuje da reši sporne privatizacije, pomenute još juna prošle godine u Rezoluciji EP, gospodin Zorić je odgovorio da su oni sve to „proverili i blagovremeno obavestili”. I gle čuda, od 24 nabrojane firme, pomenuo je neke i, gle čuda, izdvojio samo ime Bogoljuba Karića, ističući da je protiv njega pokrenut postupak..._________________
Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile

Broj poruka : 1375
Points : 4245
Datum upisa : 04.06.2008

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime5/7/2012, 16:41

Rezultati opštih izbora u Srbiji pokazuju da su građani glasali protiv ekonomskih reformi i za povratak komunističkog sindroma, kažu stručnjaci.

Ekonomista Miodrag Zec ocenio je da prvi rezultati izbora i veliki uspeh Socijalističke partije Srbije pokazuje da se „komunistički sindrom vraća na velika vrata u Srbiju“.

„Vraća se komunističko načelo da je društvo, društvo raspodele, a ne stvaranja, kao i da se ključna pitanja gube ili dobijaju politički na raspodeli, a stvaranje je manje važna stvar“, kazao je on.

„Ono što čeka vladu ma kakva ona bila, zahtevaće sve suprotno od izbornih poruka, umesto – dobijaćete više, a radićete manje, ovde ćete dobijati – radićete više, a dobijaćete manje“, kazao je Zec.

„Građani Srbije su nagradili nosioce najpogubnijih ekonomskih ideja, glasali su za to da buduća vlada ne čini nikave ekonomske reforme, da se problemi guraju pod tepih i suštinski pokazali zadovoljstvo trenutnim stanjem“, rekao je ekonomista Aleksandar Stevanović.

„URS je predizborni program uradio na negiranju svega što je stranka radila u prethodnom periodu učestvujući u vlasti i za očekivati je bilo da će građani to kazniti na izborima, što se nije desilo“, rekao je Stevanović.

On je istakao da se SPS i URS zalažu za nereformisanje javnog sektora, ili njegovih delova koji su najveći problem, kao i za veći upliv države u privredi.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=05&dd=07&nav_id=607106
Nazad na vrh Ići dole
Bochek
Still learning
Still learning
Bochek

Broj poruka : 82
Points : 236
Datum upisa : 10.04.2012

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime5/7/2012, 17:35

Gradjani srbije (sa malim S) pojma nemaju sta je ekonomija. Gradjani Srbije su ljudi u svojim kasnim cetrdesetim godinama (kao sto sam i ja) dakle Titovi pioniri koji nisu raspolozeni da previse razmisljaju o tome da su sami odgovorni za svoju sudbinu.

Oni ocekuju da im nekakva imaginarna "drzava" resi probleme.
Na tom putu zele da se standardom uporedjuju sa zapadnim ekonomijama pri cemu im je osnovni vrednosni sistem totalno pomeren pa je ovde diploma ili partijska pripadnost mnogo vaznija od onoga sta pojedinac ume i moze, a otkaz se posmatra kao teroristicki cin.
Gradjani Srbije preziru proizvodni rad.
Mi nemamo dobre zanatlije, inzinjeri su nam postali nepismeni (jer nemaju gde da se razvijaju pa i ono nauceno na fakultetu brzo ishlapi). Gradjani Srbije su vec 70 godina trenirani da cekaju da neko drugi "povuce kola" a da oni misle iskljucivo na svoje sitne interese, ocekujuci da neko otpise sve kredite i ponovo im pokloni stanove, a nakon "neuspesnih privatizacija" ponovo nacionalizuju sva preduzeca i imovinu i pokrenu krug ispocetka. Rezultati izbora su samo odraz tog stanja.

Ono na cemu svi ekonomisti "padnu" je cinjenica da stranka koja krene u reforme, mora da bude svesna da ce odmah izgubiti rejting i buducnost. Nastavnici strajkuju za vece plate pri cemu smatraju da milicija mora da dobija manje, lekari strajkuju da imaju vise od nastavnika, sudije vise od lekara i svi hoce da "rasterete" privredu tako sto ce plate da porastu samo njima smatrajuci da je u redu da svi drugi dobiju manje.

Ukratko, Srbija je zemlja u kojoj na svim nivoima vladaju "brojaci pasulja" koji veruju da citav svet postoji samo da bi njima obezbedio pasulj za brojanje.
Nazad na vrh Ići dole
BojanNS
VIP
VIP
BojanNS

Broj poruka : 589
Localisation : Novi Sad
Points : 691
Datum upisa : 21.05.2007

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime5/7/2012, 18:08

@Bochek

Potpisujem!
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir

Broj poruka : 1695
Points : 4861
Datum upisa : 06.12.2008

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime5/7/2012, 19:06

S tim što bih dodao da imamo i vlast koja se ponaša gore nego komunisti u svoje doba.
Sada se traži da budeš ČLAN i ako želiš da budeš portir, e to ni SKJ nije tražila.
A ne treba ni zanemariti da je vlast činila SVE da zatuče bilo kakvo sitno preduzetništvo, porezi, PDV unapred, dažbine, firmarine...
A sdruge strane smo svedoci da neke firme dobijaju 10.000 evra po zaposlenom i da je nekima (Farmakom, Hamović, Djunić, Vlahović...) dozvoljeno BAŠ SVE - pa čak da ne plaćaju ni porez!!

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
BojanNS
VIP
VIP
BojanNS

Broj poruka : 589
Localisation : Novi Sad
Points : 691
Datum upisa : 21.05.2007

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime5/7/2012, 23:51

Bas tako. Zato samo slep covek glasa za ovu vlast! Izgleda da je pun kufer takih.Jesam za evropske vrednosti i to, ali ovi su lopurde i nesposobnjakovici. Bilo bi bas interesantno da Toma dobije, cisto radi diverzifikacije gluposti i vece kontrole samovolje. Ali evo spinuju svi polako Borisa, pocev od premijera nam buduceg...mrka kapa
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile

Broj poruka : 1375
Points : 4245
Datum upisa : 04.06.2008

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime6/29/2012, 14:40

Američka privredna komora u Srbiji smatra da je neophodno da nova Vlada posebnu pažnju posveti nastavku sprovođenja ključnih ekonomskih reformi. Predstavnici Američke privredne komore sastavili su listu ekonomskih prioriteta koji bi trebalo da budu visoko na agendi Vlade kako bi ekonomija izašla iz recesije i kako bi se popravila međunarodna konkurentnost Srbije kao investicione destinacije.


Osam ključnih preporuka uključuje:


1. Striktnu kontrolu budžetskog deficita, kroz racionalizaciju javne potrošnje, ali i povećanje poreskih prihoda koji se mogu ostvariti između ostalog i kroz odlučnu borbu sa sivom ekonomijom i doslednu naplatu svih prinadležnosti od svih obveznika.


2. Ograničenje i sprečavanje umnožavanja parafiskalnih nameta, uz konsolidaciju i uvođenje u budžet postojećih nameta. Potrebno je i usvojiti katalog nameta, preispitati njihove svrhe i visine, uspostaviti stroga pravila uvođenja dodatnih nameta, uvesti jednoznačnu metodologiju za određivanje i maksimalne iznose lokalnih nameta kako bi se obezbedila transparentnost i predvidivost za investitore.


3. U oblasti strukturnih reformi, pored reforme državne administracije, veoma je važan i završetak procesa restrukturiranja i privatizacije javnih preduzeća, što bi doprinelo povećanoj likvidnosti u ekonomiji i efikasnosti javnog sektora.


4. Neophodna je i modernizacija regulative iz oblasti radnih odnosa, sa ciljem povećanja predvidivosti pravnog okvira i fleksibilnosti tržišta rada, kao i ukidanja komplikovanih administrativnih procedura koje otežavaju i poskupljuju poslovanje.


5. U sektoru građevinarstva i nekretnina, neophodno je efikasno skraćenje procesa dobijanja građevinskih dozvola, ali i uklanjanje prepreka za efikasno obavljanje konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine. Kao prvu meru, potrebno je obezbediti doslednu primenu postojeće regulative, a kasnije i smanjiti broj različitih entiteta kojima se investitor obraća u procesu dobijanja dozvole.


6. Potrebno je i unaprediti sistem javnih nabavki, kroz povećanje transparentnosti i efikasnosti tenderskog postupka, ograničenje slučajeva zatvorenog pregovaračkog postupka, uvođenje prakse objavljivanja javnih nabavki na specijalizovanom portalu, objavljivanje godišnjeg plana nabavki i smanjenje papirologije.


7. Povećanje transparentnosti prilikom donošenja ekonomskih zakona moguće je realizovati samo uz održavanje obaveznih javnih rasprava i konsultacija sa privatnim sektorom.


8. Poseban akcenat treba da se stavi na rešavanje pitanja visokog učešća loših kredita u bankarskom sektoru. U tom smislu, AmCham predlaže da se oformi zajednički tim svih nadležnih institucija, sa ciljem da se napravi konkretan plan rešavanja ovog pitanja.
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65

Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime9/26/2013, 13:06

Tako Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, navodi da je domaća privreda prošle godine investirala čak 2,4 milijarde evra, dok ekonomista Miroslav Zdravković upozorava da je teško izračunati koliko tačno iznosi ukupna vrednost domaćih investicija, ali da su svakako bitno veće od stranih i da će prema najgrubljim procenama ove godine dostići oko četiri milijarde evra. Poređenja radi, strane investicije su u prvih šest meseci ove godine iznosile tek nešto više od pola milijarde evra.

Pa zašto se onda o domaćim investicijama manje priča? Da li zato što je reč o ulaganjima malih među kojima nema zvučnih imena? A svakako se radi o firmama koje zapošljavaju veliki broj ljudi u našoj zemlji.

– Osim što su veće, domaće investicije su i kvalitetnije jer idu uglavnom u proizvodnju i stvaranje nove vrednosti, a strane često idu u finansije. Čak 60 odsto ovogodišnjih stranih investicija otišlo je u finansijski sektor. Zaključak je da je domaća privreda najveći ulagač u Srbiji – navodi Knežević, koji je i vlasnik konfekcijske kuće „Modus”.

– To su investicije svih nas – malih i srednjih biznisa. Treba reći da srpsku privredu nose 220.000 preduzetnika i oko 107.000 malih i srednjih preduzeća. Neće strani investitori doneti razvoj, već mala privreda koja svakodnevno investira u nove poslove i tekuće poslovanje – navodi on.

Po njemu, za Srbiju je još poraznija činjenica što domaći i inostrani investitori nemaju u šta da ulože pare.

– Ja, na primer, imam novca za ulaganje, ali nemam gde da investiram. Nekoliko je razloga za to. Jedan veliki deo tržišta uzeli su monopolisti, a tu je i siva ekonomija koja zauzima veliki deo prometa robe i usluga, ponegde i do 50 odsto. Kada sam taj podatak izložio Dominiku Stros-Kanu, on je bio u šoku – objašnjava Knežević.

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Trazimo-strane-a-ne-cenimo-domace-investicije.lt.html
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir

Broj poruka : 1695
Points : 4861
Datum upisa : 06.12.2008

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime10/5/2013, 15:57

BAČKO DOBRO POLJE - Primenićemo teške, ali jedine moguće mere za spas ekonomije, kresaćemo budžet, poručio je i danas vicepremijer i lider SNS Aleksandar Vučić i rekao da nema problem s činjenicom da preuzima na sebe tu vrstu političkog rizika da saopšti nešto što nimalo nije popularno.

"To nisu popularne mere i niko to ne voli da čuje, ali ja ih izgovaram i ja ću lično sa tim izaći, jer to su desetine miliona evra koje ćemo uštedeti", rekao je Vučić u razgovoru s novinarima u Bačkom Dobrom Polju, gde je bio u okviru kapanje pred lokalne izbore u Vrbasu, 13. oktobra. On je ponovio da mere neće biti lake, ali da su jedine koje se mogu preduzeti.

Svih prethodnih godina mnogo je trošeno, više nego što je zarađeno i nama ne preostaje ništa drugo nego da se ponašamo ozbiljnije i odgovornije prema našsoj deci i budućnosti, primetio je Vučić. Prema njegovim rečima, stanje je takvo da ne treba razmišljati o političkoj popularnosti i kako preživeti do sledećih izbora, već o tome kako da nešto uradimo za našu zemlju. "Nemam tu vrstu političkog straha i mislim da ljudi to na dobar način razumeju", podvukao je Vučić.

Prema njegovim rečima, danas i sutra biće utvrđene konačne ekonomske mere, koje će u ponedeljak, 7. oktobra, predstaviti ministar finansija Lazar Krstić. "Mi smo mnogo toga napravili, a danas i sutra očekujemo konačno razrešenje svega i u ponedeljak će Krstić predstaviti te mere", rekao je Vučić.

"Biće teških mera, kresanja budzeta, a ima i dodatnih ideja o pitanju korišćenja službenih automobila, o službenim putovanjima, putovanjima u inostranstvo, dnevnicama..", zaključio je Vučić.

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65

Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime10/5/2013, 17:06

Ta kuknjava oko "teških i bolnih mera" od "sluga naroda" iz javnog sektora, upinjanje da se ne ukine ni jedna od tri-četiri plate, koliko high-činovnici primaju, rovovska borba da se ne umanji/oporezuje ni jedna visoka plata funkcionera na drž. jaslama i sl., samo govori o neverovatnoj bahatosti javno-državne kamarile, koja rasipnički arči i krade novce naroda, pa i na ovako očigledan način:

(Državne) Firme plaćaju bogatstvo za "savete”: Plaćanja raznim konsultantima, advokatima, čistačima, stomatolozima, stručnjacima za odnose sa javnošću, zajedno se vode kao "troškovi neproizvodnih usluga“.
- Elektroprivreda Srbije, sa godišnjim gubitkom iznad dve milijarde dinara, na ime troškova "profesionalnih usluga“, lane je, prema zvaničnim završnim računima, isplatila čak 378,36 miliona dinara. To je 3,33 miliona evra.
- "Srbijagas“, najveći gubitaš među javnim preduzećima, a ujedno i najveći sponzor raznih klubova i manifestacija, samo na takozvane "troškove intelektualnih usluga“ lane je platio ukupno 40 miliona dinara (oko 352.000 evra). To je, ipak, tek četvrtina iznosa koji ovo preduzeće izdvaja na ime raznih donacija sportskim, naučnim i kulturnim organizacijama - dakle skoro 1,5 milona evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=10&dd=05&nav_id=761754


Ako su ukidanje lažnih dnevnica, korišćenja besnih auta (gde pojedini funkcioneri arče i do 8.800 evra mesečno), troškovi telefona i do 5.000 evra mesečno/per glavonja sl. - "teške mere" onda to sve više liči na osionost severnokorejskog tipa.

I šta treba da se desi da konačno shvate da nisu ni gospodari ni vlasnici Srbije i njenog naroda - već njihove obične sluge ?
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old member
Boranija

Broj poruka : 1782
Points : 5280
Datum upisa : 25.07.2010

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime10/5/2013, 19:50

Malo si previše ljut i ogorčen.
Vreme je i da "službena putovanja" i prekomerne dnevnice, telefonski računi budu skresani.
Od malog se počinje, da bi se i veliko rešilo...

A sponzorisanje klubova je država do sada podržavala, niko drugi do javna preduzeća nisu sa toliko "volje" bili čak i prisiljavani da sponzorišu razne klubove i prvenstva evrope.

Zar stvarno misliš da Gasprom-NIS sasvim dobrovoljno odvaja 4 miliona evra godišnje za C.Zvezdu, koja godinama beleži gubitke?

Sve je važno, svaki dinar...

_________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65

Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime10/6/2013, 11:06

Potrošnja javnog sektora je najmanje na nivou od oko 16 milijardi evra godišnje. Samo ukidanjem štetnih, nepotrebnih i luksuznih troškova(*1) ona se može umanjiti za oko 2 milijarde evra godišnje - ne znam u čemu je utemeljen stav da se radi o "malom".

A može, dodatno, i uvođenjem garantovanog mesečnog prihoda(*2) u javni sektor, recimo:
- ima oko 550.000 javnih zaposlenika * (44.770 mesečno prosek * 1,3 iznad proseka) je oko 6.100 evra godišnje neto plate = 3.355.000.000e tj 3,355 milijardi evra
- taj iznos uvećati za istu sumu pripadajućih materijalnih troškova = 6,71 milijardi evra.
- 20% te sume je 1,342 milijardi evra, godišnje.
- 20% nepotrebno zaposlenih (110.000) na garantovani prihod od 300 evra/mesečno je 396 miliona evra godišnje, samo trećina ušteđene sume. Ostaje skoro milijarda, tj. 946 miliona evra godišnje - malo li je?

---------------
(*1)Primera kojih ima, ne na hiljade, već na desetine hiljada: kada jedan državni funkcioner za svoj prevoz arči oko 105.600 evra godišnje, a recimo drugog (ordinarnog gradonačelnika), takođe u svrhu prevoza, su donedavno obezbeđivali i vozili ukupno 14 ljudi + jedno "mirujuće" + tri ultra skupa vozila (od 100.000 do 750.000 evra po komadu) tj. u ukupnom godišnjem iznosu od oko 196.739 evra - onda se radi o troškovima u kreščendo neskladu sa ekonomskim performansama društva. Ili kada direktora javne firme kritikuju da arči pare preko jednog sportskog kluba, a on odgovori da to nije tačno, već da "sponzoriše" 43 sportska udruženja. 

(*2)Garantovani prihod se isplaćuje mesečno, umanjuje za ostvarene druge lične prihode od rada, a ukida sticanjem uslova za penzionisanje, u čiju osnovu se obračunava.
Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
Limited011

Broj poruka : 1674
Points : 4610
Datum upisa : 07.05.2009

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime10/6/2013, 14:03

Krstić: Želimo da utvrdimo stanje u javnim preduzećima
Ministar finansija Lazar Krstić poručio je danas da u Skupštini Srbije će do kraja meseca postojati spisak zaposlenih u javnom sektoru i da ministarstvo želi da utvrdi stanje u javnim preduzećima.

- See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/info/ekonomija/Krstic-Zelimo-da-utvrdimo-stanje-u-javnim-preduzecima.a-202971.292.html#sthash.g5V00dGI.dpuf

Oni ne znaju ni šta ta preduzeća poseduju a kamo li koliko troše...

Da se ne desi da prodaju neko preduzeće kao što je bio slučaj sa NIS pa da se posle hvataju za glavu jer su prodali i izvor vode, hotel i ko zna šta još....
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile

Broj poruka : 1375
Points : 4245
Datum upisa : 04.06.2008

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime10/7/2013, 22:54

Javna preduzeća ne daju `lične karte`

Ni posle dodatnog roka od nedelju dana za doradu „ličnih karata“ preduzeća od kojih su traženi podaci, ni jedno od njih nije dostavilo potpune informacije, objavilo Ministarstvo privrede.

Podaci su traženi od javnih preduzeća i akcionarskih društava čiji je osnivač Republika Srbija, preduzeća iz portfolija Agencije za privatizaciju, uključujući i ona u restrukturiranju, kao i preduzeća u kojima država ima vlasnički udeo.

Pristigli podaci i dosadašnji rad na „ličnim kartama" ovih preduzeća, u potpunosti je dokazao opravdanost odluke Ministarstva da traži detaljne podatke, jer je to jedini način da se utvrdi pravo stanje stvari i da finansijsko izveštavanje navedenih privrednih subjekata bude transpartentno i kvalitetno, navodi se na sajtu Ministarstva.

Ministarstvo će nastaviti da insistira na potpunim „ličnim kartama", a razmatraju se i zakonske izmene koje će omogućiti sankcionisanje neodgovornog ponašanja, uključujući i odgovorne u Agenciji za privatizaciju, koji ne ispunjavaju svoje osnovne obaveze dobrog korporativnog upravljanja.

Prema stanju sa današnjim danom od 35 javnih preduzeća i akcionarskih društva čiji je osnivač država, u kojima je zaposleno je 79.409 ljudi, potpunu ličnu kartu nije dostavilo ni jedno.

Agencija za privatizaciju dostavila je Ministarstvu novi izveštaj o 153 preduzeća u restrukturiranju, sa 51.023 zaposlenih, od kojih ni jedno nije dostavilo potpunu "ličnu kartu".

Što se tiče ostalih 425 preduzeća iz portfolija Agencije za privatizaciju, u kojima je zaposleno 35.487 radnika, dostavljen je izveštaj o stanju za 419 privrednih subjekata.


Ministarstvo privrede konstatuje da ni u ovoj grupi preduzeća nema nijedne potpune „lične karte“, ali i da je značajno smanjen broj preduzeća koja do kraja septembra nisu sarađivala na dostavljanju traženih podataka.
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65

Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime10/8/2013, 18:22

Reforme  ?

Pre nedeljak dana PPV je obelodanio da u je javnom sektoru oko 550.000 zaposlenih.

Danas, ministar Krstić izjavljuje da je "fasciniran" što ne zna koliko je činovnika u javnom sektoru a pretpostavlja (?) da je oko 660.000 do 700.000.

Nije popisana imovina javnih preduzeća, koja ni ne polažu računa osnivaču, a u roku od 15 meseci od kada ova vlada postoji, nije sproveden zakon oko popisa imovine javnih preduzeća, i dat je rok od još godinu dana (za popis!). Dakle, vlada ne zna ni za koju je imovinu odgovorna.

PPV je obelodanio novi podatak da nema oko 23.000 službenih vozila, kao što je donedavno saopštavano, već oko 50.000, čime je ilustrovano i da vlada ne zna ni koliko se i na šta arče narodni novci.

Danas objavljenih 6 "reformskih mera" nisu reformske, niti mere smislene ekonomske politike.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=10&dd=08&nav_id=762695

Mere su isključivo fiskalne prirode, tj povećan je porez da bi državno-javni aparat mogao i dalje da funkcioniše. Kao i do sada.

Novo poresko opterećenje najsiromašnijih, povećanjem niže stope PDV za 25%, sa 8 na 10%,  jeste i vrlo specifična poruka koju Dačićeva vlada saopštava.
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old member
Boranija

Broj poruka : 1782
Points : 5280
Datum upisa : 25.07.2010

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime10/8/2013, 19:32

Ne bih se složio da predložene mere nisu nikakve tj. da nevaljaju.
Možda bi ti umeo bolje?

A o tome šta država poseduje i šta poseduju javna preduzeća niko do sada nije ni želeo da zna.
Sada će bar da se popiše sva imovina i da se konačno sazna koliko ljudi radi u "javnim" preduzećima i administraciji.

To smatram da je osnov za bilo kakve dalje korake i da je to odavno trebalo uraditi, jer to je do sada bilo idealno za kradju i zloupotrebe...

_________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
ivan45
VIP
VIP
ivan45

Broj poruka : 171
Points : 464
Datum upisa : 04.12.2011

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime10/8/2013, 21:26

Prvi put da se sa Drag65 slozim,a mislim da je hteo reci da su ove mere apsolutno nedovoljne,samo mali mali prvi korak,ali politika je opet prevladala,ide se sa filozofijom "kuvanja zabe" mic po mic jer da se islo sa sok terapijom, Vucic bi dobio 3% glasova iduce godine..govor 

REFORME - ili propast ? Spinner-ani48
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old member
Boranija

Broj poruka : 1782
Points : 5280
Datum upisa : 25.07.2010

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime10/8/2013, 21:53

Krstić: Ovo je tek početak, sledi reorganizacija javnog sektora

Krstić je rekao da su smanjenje plata i povećanje poreza "tupi noževi" i prvi korak.

"Sledeći korak koji bismo radije sproveli je reorganizacija javnog sektora. Moramo da znamo ko šta radi, koliko nam ljudi potrebno za te aktivnosti kojima se određeni organi bave, zašto imamo neke organe koji nam možda nisu potrebni, zašto primamo plate na više mesta", rekao je Krstić.

Ministar finansija je istakao da je radi pravednosti potrebno uvesti jedinstvene platne razrede u čitavom državnom aparatu i javnom sektoru, što će značiti da će oni koji obavljaju isti posao u Ministarstvu finansija i Ministarstvu zdravlja imati istu platu.

Vlada Srbije predstavila je danas šest mera za reformu privrede: smanjenje mase zarada, povećanje niže stope PDV-a na 10 odsto, smanjenje subvencija, uštede na robama, korišćenje jeftinijih kredita i menjanje poslovnog ambijenta.

_________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
Drag65
VIP
VIP
Drag65

Broj poruka : 611
Points : 1423
Datum upisa : 12.07.2009

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime10/9/2013, 10:19

Mere-efekti vs keš kolica

MERA 1: Smanjenje plata većih od 60.000
Na ovoj meri država bi trebalo da uštedi od 100 do 150 miliona evra.

MERA 2: Povećanje niže stope PDV-a
Krstić je naveo da bi uvođenjem ovih mera trebalo da godišnje bude obezbeđeno oko 200 miliona evra,

MERA 3: Uštede u javnom sektoru
Prema Krstićevim rečima, moglo da se uštedi 30 do 40 miliona evra

MERA 4: Korišćenje jeftinijih kredita
Svaka milijarda kredita je ušteđevina od 150 miliona evra i ima značajan efekat, naveo je Krstić.

MERA 5: Smanjenje subvencija i restrukturianje
Ministar nije mogao da predvidi rezultate ni dinamiku restruktuiranja

MERA 6: Poboljšanje poslovnog ambijenta
Od polovine 2014. Krstić očekuje više stranih firmi u Srbiji i porast zaposlenosti u prviatnom sektoru.

Suma, godišnje: 350 miliona evra
http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/411068/Ovo-su-mere-Vlade-Kako-ce-one-uticati-na-oporavak-ekonomije

-----------
50.000 službenih auta, troškovi godišnje, u evrima:
Vrednost15.000
Amortizacija 1.500
0,5 radnika4.400
30K km god.4.500
Dažbine1.000
11.400
50.000750.000.000570.000.000
Mobilni telefoni:
Vrednost100
Amortizacija 50
0,005 radnika44
Komunikacija300
394
250.00025.000.00098.500.000
Reprezentacija:
Zaposlenih700.000
Bruto plata10.4837.338.100.000
1-3 %73.381.000
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
Smile

Broj poruka : 1375
Points : 4245
Datum upisa : 04.06.2008

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime10/10/2013, 12:29

BEOGRAD - Ministar finansija Lazar Krstić kazao je danas da će se na pripremi nacrta zakona koji treba da prate ekonomske mere vlade raditi sukcesivno, kao i da će većina zakona u novembru ići u Skupštinu Srbije.
Prvo će biti pripremljeni nacrti koji treba da prođu vladu - neki od njih će biti gotovi do kraja oktobra, a u novembru će većina ići u skupštinu.

Gostujući na televiziji B92, Krstić je rekao da se uvidom u broj zaposlenih u javnom sektoru stigli do cifre od 675.000, ali da još 300 institucija treba da podnese podatke pa je moguće da će ih biti do 700.000, što je 150.000 više nego što se prvobitno mislilo.

Govoreći o otpuštanjima, u javni sektor, rekao je, mora da se uvedu sistemska rešenja - jedinstveni platni razredi. Oni koji se bave istim poslom, imaju istu stručnu spremu, u različitim institucijama, u bilo kom kraju Srbije - zarađivaće isto, oni koji bolje rade mogu brže ići kroz platne razrede, a za one koji ne rade u opšte, ili su postavljeni po političkoj liniji, postoji mogućnost da budu otpušteni.

"Sa Ministarstvom pravde i državne uprave pravimo registar institucija da vidimo šta svaka od njih zapravo radi, koliko ljudi je potrebno za te poslove, koji je njihov učinak i da na osnovu toga napravimo temeljnu reorganizaciju", naveo je Krstić.

To bi, prema njegovim rečima, omogućilo da se profilira radna snaga, da se vidi gde ima viška zaposlenih koji nisu produktivni ili su postavljeni da bi samo primali platu.

Počelo se već sa registrom zaposlenih i institucija, i "nadamo se da ćemo sa novom sistematizacijom u javnom sektoru moći da uđemo u budžetski ciklus za 2015. godinu".

"Kada tada budemo dodeljivali sredstva državnim budžetskim korisnicima da znamo zašto ih dajemo i šta možemo od toga da očekujemo", što sad nije slučaj, istakao je Krstić.
Nazad na vrh Ići dole
Cucla
VIP
VIP
Cucla

Broj poruka : 389
Godina : 45
Localisation : BG
Points : 1282
Datum upisa : 22.06.2007

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime11/13/2013, 10:08

Ministar privrede Saša Radulović poručio je da njegovo ministarstvo više nikome neće poklanjati novac.

Radulović je izjavio da Ministarstvo privrede sprovodi redovnu kontrolu svih agencija pod svojim okriljem i prosleđuje dokaze o sumnjivim poslovima nadležnim organima.

On je poručio da će se Ministarstvo baviti privlačenjem stranih investitora, podsticajima, ali neće nikom poklanjati novac, jer to nije strategija za razvoj privrede.

"Neodgovorno ponašanje kada se radi o novcu poreskih obveznika više neće biti moguće - ili će Srbija preživeti ili će preživeti ovo živo blato", rekao je Radulović u intervjuu današnjim "Novostima" i potvrdio da je je protiv prvog čoveka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidara Laganina, podneta krivična prijava.


"Naš sistem je tako napravljen da ovakve stvari imaju privid legalnosti. Pravilnik kontrole nikad nije donet, tako da svi mogu da kažu da nisu oni nadležni. Sva dokumentacija je bila u SIEPA i postoje otpori da se ona dostavi Ministarstvu", kazao je on.

Radulović je istakao da će biti prijavljeni svi sumnjivi poslovi agencija i ponovio da ne odustaje od smanjenja nameta na rad.

On je rekao da do sada nije bilo kontrole dodele subvencija investitorima, a bili su ogromni otpori da se uopšte započnu.

"U ugovorima ne piše koliko je investitor zapošljavao ljudi u momentu dodele subvencija, a koliko je danas angažovano. Nemamo informaciju da li je investicija uopšte izvršena u planiranom iznosu. Ni visina kapitala u tim preduzećima ne odgovara visini investicije koja je obećavana", kazao je Radulović.

On je naglasio da su bezumne subvencije deo pogrešne ekonomske politike, fokus razvoja je domaća privreda, a strane investicije su više nego dobrodošle, ali one su "šlag na torti", a nama je "propala torta"

Radulović je rekao da je priča da su subvencije donele 55.000 novih radnih mesta naduvana.

"Analize su pokazale da je u taj broj uključeno i oko 7.000 zaposlenih kod poslodavaca sa kojima je ugovor o subvencionisanju raskinut i gde smo išli na naplatu garancija. Tu spada i više od 24.000 onih koji tek treba da dobiju posao. Imamo situaciju i da su radnici dobili otkaz na nekom drugom mestu, prijavili se u Nacionalnu službu za zapošljavanje na jedan dan, a nakon toga su preuzeti i zaposleni u drugoj firmi", naveo je ministar.

Na pitanje ima li slučajeva da je subvencija države bila veća od onoga koliko je uložio investitor, Radulović je odgovorio potvrdno i naveo primer pirotskog "1. maja", gde su radnici dobili otkaz, a kroz subvencije je Srbija, praktično, kupila investitoru opremu.

On je ponovio da neće odustali od smanjenja nameta na rad.

"To spada u mere o kojima se u Vladi i dalje vode diskusije. Tek uz smanjenje nameta na rad ima smisla povećavati poreze. Jer, samo povećavanje poreza, uz smanjenje potrošnje ima loše efekte, što smo iskusili u poslednjih godinu dana", kazao je Radulović.

On je dodao da su on i ministar finansija Lazar Krstić saglasni da je to dobra mera i da je "prirodno da je ministar finansija konzervativniji i da postoje razlike u mišljenju".

Radulović je najavio da će firme biti očišćene od obaveza i dugova kako bi od Nove godine krenule u privatizaciju.

"Očekujemo da će upravo zato što imamo čiste bilanse investitori pokazati veće interesovanje", rekao je on.

Firmama koje imaju poslovni program i za koje postoje zainteresovani kupci biće obezbeđena kreditna podrška za obrtna sredstva, da bi mogle da nastave da rade po svom poslovnom planu i potom nađu kupca, a novac za to je predviđen budžetom i biće plasiran iz Fonda za razvoj.

Ministar je istakao da su odvojena značajna sredstva preko onoga što se trenutno zove garantni fond, da se smanje kamatne stope za celu privredu kroz deljenje rizika sa poslovnim bankama, na ekonomskim osnovama.

"Posebno bi krediti bili dostupni malim i srednjim preduzećima, jer je reč o velikom broju ljudi koji su potpuno isključeni iz kreditne podrške. Drugi deo je podsticanje inovacija, posebno IT industrije. Odvojili smo u budžetu četiri milijarde dinara", objasnio je Radulović.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, je u razgovoru za list "Danas", oštro kritikovao rad ministra Radulovića, ocenivši da želi da unese neoliberalne promene u Zakon o radu.


 
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant

Broj poruka : 2834
Godina : 43
Localisation : N.BGD
Points : 5242
Datum upisa : 22.05.2007

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime11/13/2013, 18:17

Srpskoj privredi potrebna istina

Ministar privrede Srbije Saša Radulović ocenio je da je za spas srpske ekonomije potrebno najpre da se svi suoče sa istinom o situaciji i istakao da će, pošto nije političar, nastavi da govori samo istinu o domaćoj privredi, ma kako bolna bila.

"Nisam političar i nastaviću da govorim onako kako jeste. Možda istina ne zvuči lepo, ali kada spoznate šta je istina, onda možete i da rešavate problem", kazao je Radulović novinarima u Privrednoj komori Srbije komentarišući izjavu prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića o tome da ministar privrede govori prave stvari, ali da mu ponekad nedostaje takta.
"Ne možemo više da izbegavamo istinu. Moramo se s njom suočiti, iako je ona nekada brutalna i teško se može prihvatiti", rekao je Radulović.
Ocenio je da je uloga političkih lidera da budu ispred događaja i da primerom pokažu pravac u kojem treba ići. Radulović je kazao da je u razgovorima sa radnicima preduzeća u restrukturiranju video spremnost da se suoče sa istinom.

BTW: u državnim firmama i onima koje treba restruktuirati radi 760.000 radnika !!!
udrimile
BTW2: Dugovanja za porez su 6 milijardi evra. Od toga 4 milijarde državne firme i ove u restruktuiranju, a oni 2 milijardi su privatni dužnici i teško su naplativi...
Farmakom MB, Intecop, Zekstra...

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
MORNAR
VIP
VIP
MORNAR

Broj poruka : 552
Points : 1585
Datum upisa : 28.01.2010

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime12/28/2013, 00:10

Radulović: Korupcija, reket i paraziti

Imamo loš sistem gde postoji korupcija u državnim ogranima, privilegije u javnim preduzećima, reketi i paraziti koji sisaju krv društva, izjavio je ministar privrede Saša Radulović ističući da otpori reformama dolaze sa raznih strana.

Otpori nephodnim reformama, koje podrazumevaju i promenu radnog zakonodavstva, dolaze sa više strana. Ima zavedenih kojima je rečeno nešto što nije istina, zatim ljudi se boje novog stanja za koje ne znaju kako će na njih uticati.

Naglasniji protivnici su grupe čiji su interesi ugroženi, a deo otpora dolazi iz i političkih stranaka, rekao je Radulović u intervuju agenciji Beta, ne želeći pritom, da govori o tome da li otpora ima i unutar vladajuće koalicije.

"Imamo loš sistem gde postoji korupcija u državnim ogranima, privilegije u javnim preduzećima, reketi. Postoje paraziti koji sišu krv društva i zbog toga živimo loše", istakao je Radulović.

Za sada reforme privrednog ambijenta idu svojim tokom i sve dok je tako u Vladi postoji podrška tim reformama, istakao je Radulović.

Komentrišući današnju ostavku direktora Poreske uprave Ivana Simiča, ministar privrede je rekao da i ta služba ne radi dobro svoj posao i mora da bude reformisana, jer od toga zavisi i realizacija državnog budžeta.

Po njegovoj oceni, kritike na rad Poreske uprave su opravdane, što nije krivica Simiča. Dugotrajan je period nemara u toj službi, Simič je neke stvari pokrenuo, ali su potrebne veće i radikalnije promene, rekao je ministar kog je, zajedno sa Simičem, NALED proglasio reformatorom godine.

Borba protiv sive ekonomije nije samo posao Poreske uprave već i čitavog sistema inspekcija, a u osnovi te borbe je promena radnog zakonodavsta i smanjenje nameta na rad, ocenio je Radulović i dodao da i tu postoje veliki otpori.

Železaru neće privatizovati štabovi stranaka

Ministar privrede je rekao da nema informacije da je investicioni fond iz Austrije WFA, kako piše Blic, potpisao memoradum o zainteresovnosti za kupovinu 100 odsto kapitala Železare Smederevo.

Železara će, kako je istakao, biti privatizovana po novom zakonu o privatizaciji, a ne u kabinetima i štabovima političkih stranaka.

Za privatizaciju železare nadležni su Ministarstvo privrede i Agencija za privatizaciju. Razgovoramo sa velikim brojem zainteresovanih investitora, rekao je Radulović u intervuju agenciji Beta.

*Izvor: Beta
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5312
Localisation : Centar grada
Points : 6661
Datum upisa : 21.05.2007

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime1/20/2014, 18:01

citat ::
Vlada: Nacrt izmena Zakona o radu na doradi

Nacrt izmena Zakona o radu, o kojem je završena javna rasprava, biće povučen, a formiraće se nova radna grupa koja će pripremati predloge izmena tog zakona, odlučeno je danas na sastanku kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta.

Nema reformi...
Ministar Radulović uskoro napušta vladu.
Usta su i Dačiću i Vučiću puna reformi ali izgleda ne nema ni "R" od reformi!


_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Fmember
VIP
VIP
Fmember

Broj poruka : 1519
Points : 4872
Datum upisa : 01.11.2010

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime1/20/2014, 19:17

@Sneki ::

Usta su i Dačiću i Vučiću puna reformi ali izgleda ne nema ni "R" od reformi!Dakle propas'.

E Sneki, da bar jednom nisi u pravu.

_________________
Bolje je živeti na nogama nego na umreti na kolenima
Nazad na vrh Ići dole
http://en.wikipedia.org/wiki/Boycie
ivan45
VIP
VIP
ivan45

Broj poruka : 171
Points : 464
Datum upisa : 04.12.2011

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime1/20/2014, 19:39

Prokleti izbori u BG i fucking politka,eto to je razlog,zajedno sa republickim izborima i datumom..Pa ko u Srbiji upravlja drzavom/Del boy i Rodni ili sindikati i PUPS?Cega su se njih dvoje uplasili?Canka i onog Orbovica jbt...ne znas sta je tragicnije,pa ti sindikati ni za 1-vi maj ne sakupe 200 ljudi u centru BG ,svi orgijaju po sumama uz rostilj i pivo,da nije tuzno bilo bi smesno..

Ako taj Radulovic zaista da ostavku... 89  nadam se samo da je neko fingiranje u pitanju
Nazad na vrh Ići dole
ivan45
VIP
VIP
ivan45

Broj poruka : 171
Points : 464
Datum upisa : 04.12.2011

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime1/20/2014, 21:14

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=01&dd=20&nav_id=802388


Prokopijević je agenciji Beta rekao da je povučen nacrt zakona o radu koji je bio "benigan", jer je predviđao lakše otpuštanje i otpremnine, ali ne i ukidanje pregovaranja o kolektivnom ugovoru i prestanak prakse da troškovi sindikata padaju na teret poslodavaca.

"Ako su benigni predlozi koji su išli u protržnišnom pravcu povučeni onda je to dokaz da je Vlada Srbije odustala od reformi", ocenio je on.

Prokopijević smatra da aktuelna vlada neće sprovoditi reforme ni po cenu bankrota države.

Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca

Broj poruka : 1774
Godina : 42
Localisation : Sombor
Points : 4923
Datum upisa : 28.05.2007

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime1/20/2014, 22:37

Prokopijević je taliban liberalnog kapitalizma, za njega je svaka reforma "benigna" jer se zalaže za "totalnu" deregulaciju tržišta, kako robe i kapitala, tako i radne snage...

Ali, izvesno je da ovo nije dobra vest, posebno ako Radulović napusti vladu. Videćemo šta su smislili. Važna su i ona druga dva zakona O stečaju i O privatizaciji...

Lepo je hapsiti dilere i tajkune koji su pljačkali Srbiju, ali ova vlada ništa još nije pokazala na ekonomskom polju.
Pitanje je da li je SPS kočnica ili neki ljudi iz SNS, ako idu izbori, a trebalo bi, onda može sve da se prebaci na SPS, ali posle izbora (ako ih bude) više neće biti niko drugi kriv već SNS i njihovi ministri..._________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Big Mile
VIP
VIP
Big Mile

Broj poruka : 1658
Points : 6510
Datum upisa : 19.02.2011

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime1/20/2014, 23:24

Vucic i SNS treba da raspišu izbore i da u kampanji jasno i bez zamagljivanja kažu šta hoce da rade i kako te reforme treba  da izgledaju. Takodje treba narodu jasno da kažu da te reforme nemaju alternativu, jer u protivnom može  da se desi mnogo gori scenario. Kada na toj prici dobiju izbore mogu da guraju do kraja. ovako sa ovim sadašnjim satelitima nema ništa od reformi a samim tim ni velikih investicija.
Nazad na vrh Ići dole
Nikola
VIP
VIP
Nikola

Broj poruka : 483
Points : 1813
Datum upisa : 06.12.2011

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime1/21/2014, 00:31

Kočnica su i SPS i SNS. Mogu da razumem da Vučić ne može da bude svuda i da vidi sve, ali predlog ovog suštinskog zakona, medijski tretman zakona i ponašanje sindikata sigurno može. S druge strane, ako bi SPS kočio donošenje zakona SNSu bi to bio kec na deset. Besplatan razlog za raspisivanje izbora.
Dačić će im dati i bubreg ako treba da pregura period dok ne splasne Vučićeva popularnost, tako da ne mogu da krivim njega. Očigledno se preko novina odriče svakog ko se ne dopadne SNSu (do duše, izuzev Bajatovića).

_________________
I don't want any of your get-rich-quick schemes but I do need to make a lot of money really fast.
Nazad na vrh Ići dole
Nikola
VIP
VIP
Nikola

Broj poruka : 483
Points : 1813
Datum upisa : 06.12.2011

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime1/21/2014, 01:16

Jel zakon povučen ili nije? Zar ni takvu stvar čovek ne može da zna za sigurno? :)

Radulović na twitteru reče "Podrška građana reformama. Ne predajemo se tako lako :) Tek smo počeli. It ain't over 'till the fat lady sings. http://www.iio.org.rs/news/view/115". Ovo je mislim nakon što je objavljeno da je predlog zakona povučen.

_________________
I don't want any of your get-rich-quick schemes but I do need to make a lot of money really fast.
Nazad na vrh Ići dole
ivan45
VIP
VIP
ivan45

Broj poruka : 171
Points : 464
Datum upisa : 04.12.2011

REFORME - ili propast ? Empty
PočaljiNaslov: Re: REFORME - ili propast ?   REFORME - ili propast ? Icon_minitime1/21/2014, 01:20

@Maca ::
Prokopijević je taliban liberalnog kapitalizma, za njega je svaka reforma "benigna" jer se zalaže za "totalnu" deregulaciju tržišta, kako robe i kapitala, tako i radne snage...

Ali, izvesno je da ovo nije dobra vest, posebno ako Radulović napusti vladu.


Maca@

Uz svo uvazavanje, mogao bi da objasnis kontradiktornost ova dva pasusa koji su tvojih ruku delo...

Siguran sam da si dobro informisan pa znas da je prvi savetnik Radulovica, Aleksandar Stevanovic,i sve sto iz toga proizilazi..jel to neki unutrasnji konflikt sta li? Radis u JP a usput si u parama,pa te muci dilema...Ne razumem...  udrimile 
Nazad na vrh Ići dole
 
REFORME - ili propast ?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 3Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Arhiva Belex Cluba-
Skoči na: