BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum

PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi

Dolazak stranih investitora

Ići dole 
+7
pepsiman
Dusan
BBrroo
Friz
BoS
Racunarko
Jumbo
11 posters
AutorPoruka
Jumbo
VIP
VIP
Jumbo

Broj poruka : 424
Datum upisa : 25.12.2010

Dolazak stranih investitora Empty
PočaljiNaslov: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/25/2010, 18:57

Poštovanje

Novi sam na ovom Forumu, ali ulaganjem u dionice se bavim od 2001. Iz HR sam, točnije Zagreb i do sada sam ulagao na ZSE (naravno), MSE i BLSE. Osim tih "naših" burzi, ulažem još na NYSE i u Mongoliju (ovo zadnje je bio gadan za....).
Ono što je zajedničko svim tržištima u regiji je nedostatak stranih investitora. E sad kad imamo "svoje" države mi smo jedni drugima strani investitori, pa sam nazvao ovu temu "Dolazak stranih investitora" iako se radi o mogućem dolasku mene i nekoliko mojih prijatelja s friškim ceshom na Belex.
Radi se o tome da ja otkrivam nova tržišta, provjeravam sve dostupne podatke, izabirem akcije, a onda me prijatelji, koji imaju slobodnog novca, ali malo vremena za proučavanja, prate.

E sad dobra vijest je da ćemo svojim friškim novcima povećati promete i vjerojatno malo podići cijene, a loša da ćete mi morati sve od početka objasniti:
-preko koga trgovati
-gdje pronaći sve podatke o firmama
-kakvi su porezi na dividendu i kapitalnu dobit i kako se naplaćuju
-koji su vaši prijedlozi

Primam sve sugestije i informacije, a što prije sagledam cijelu situaciju, prije ću prebaciti novce.

Pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
Racunarko
VIP
VIP
Racunarko

Broj poruka : 612
Godina : 44
Datum upisa : 22.06.2010

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/25/2010, 19:15

Najlakse je da podatke o firmama potrazis na www.belex.rs, a sa tog sajta imas linkove za centralni registar i obicno i za sajt same firme.
Porez na kapitalnu dobit se naplacuje po stopi od 10%, s tim sto naplata kasni dosta ( ja sam platio tek za 2008), a prijavljuje se na opstini stanovanja, ali to je za drzavljane Srbije pa je moguce da je za strane drzavljane drugacije.
Ako ko zna neka kaze.
Sto se tice predloga za ulaganje, ja se uglavnom drzim akcija sa belex15, sto su najlikvidnije akcije kod nas, pa bih ti za pocetak predlozio da pocnes od njih.
I dobrodosao. comp
Nazad na vrh Ići dole
BoS
VIP
VIP
BoS

Broj poruka : 478
Datum upisa : 05.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/25/2010, 20:12

Dobrodošao, sa sve kapitalom svojih "pratilaca". sesir
Zar ste tako jaki da možete "povećati promete i vjerojatno malo podići cijene"? halil

Predlažem ti da počneš sa proučavanjem hartija sa A i B listinga, pa zatim ostalih sa kontinualnog trgovanja i na kraju traži bisere među onima sa MPC-a.
Generalno, kao i na ostalim berzama u regionu, glavni problem je mala likvidnost. Ako nameravaš da ulažeš veće sume vodi računa da se ne zaglibiš u nekoj solidnoj hartiji sa nikakvom likvidnošću. Mada, to zavisi i od dugoročnosti investicija.
Čitaj diskusije sa ovog foruma, ali posebnu pažnju obrati na teme u odeljku:
https://www.aikb.net/f5-info
One će ti pomoći da shvatiš ko je ko u vlasničkoj strukturi i koje društvo treba izbegavati. affraid
Nazad na vrh Ići dole
Jumbo
VIP
VIP
Jumbo

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/25/2010, 20:34

Hvala za info. Mene još zanima preko kog brokera raditi?
Kod nas ima brokerskih kuća koje svojim klijentima ili svima nude na svojim stranicama podatke i informacije o firmama koje kotiraju na burzi. Ako ima tako nešto kod vas, rado bi preko njih radio.
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz

Broj poruka : 1682
Godina : 53
Datum upisa : 16.12.2007

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/25/2010, 21:39

http://www.intercapital.rs/

I ako im kažeš da si član Belex Cluba imaš popust na proviziju!
OnLine trgovanje, može sve da se završi telefonom, šalju CD na tvoju adresu.

VIP
VIP

Broj poruka : 585
Datum upisa : 09.03.2010

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/25/2010, 23:50

Koliko se secam fondovi iz Hrvatske, a mislim da je bilo i
fizickih lica, intenzivno su ulagali mislim jesen2006/prolece 2007,
pa verujem da mozes od njih saznati iskustva.

Na www.belex.rs kod CLANOVA imas spisak clanova
odnosno brokerskih kuca i njihove sajtove i telefone.

Koliko sam ja mogao da zakljucim veliki tajkuni imaju
brokerske kuce koje su u funkciji njihove aktivnosti
(citaj otimacine kompanija), a rekao bih da je ranije
bila velika pokretljivost brokera ( ipak firme cine
ljude pa i BDD). Kriza je imala i za posledicu da su
manje kuce bez podrske i zaledjine, banaka ili
tajkuna, kao i one koje nisu imali jake korporativne usluge
su morale da se ugase ( zboh nelikvidnosti
nije bilo prometa pa ni stabilnih prihoda).

Moje skromno misljenje da su po pravilu na forumima
u Srbiji najaktivniji brokeri, naravno da se iz pristojnosti uvek
izostavlja prisutni forum.

Od sajtova
www.crhov.rs - mozes pratiti vlasnicka struktura preko
a mogu ti biti interesantni i drugi
http://www.sec.gov.rs/
http://www.share-fund.rs/
http://www.pa-serbia.co.rs/
http://www.apr.gov.rs/

Sto se tice brokerskih kuca mislim da je vecina subjektivna
tako da sve zavisi od koga primas savet.

I kao sto je BOS rekao ovde ja, bar po meni,
jako jako vazan karakter vlasnika.
a za case study mozes uzeti Fidelinku.
Nazad na vrh Ići dole
Jumbo
VIP
VIP
Jumbo

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/26/2010, 10:19

Vidio sam da taj Intercapital je 1. otvorio u HR, pa tek onda u RS, pa mogu ovdje da se raspitam. Inače volim raditi preko nekog brokera vezanog za veću banku (a po mogućnosti da ima male provizije).
Ne znam dali vi imate iskustva, ali kod nas su znale male brokerske kuće propadati i sa njima novac investitora, pa izbjegavam "jeftine" brokerske kuće.

Ono što sam onako na 1. iščačkao je da su AIK banka i Alfa-Plam interesantni.
Inače uvijek tražim firme sa dobrim poslovanjem duži niz godina, solidnom dividendom, dobrom i poštenom upravom itd.
Velike zarade na gubitašima, koji imaju ogromnu perspektivu ostavljam drugima.
Vrlo rado ću poslušati svaki savjet i preporuku....iako odluka je uvijek moja i ne morate brinuti da ću nekoga prozivati za navlačenje :)
Nazad na vrh Ići dole
Racunarko
VIP
VIP
Racunarko

Broj poruka : 612
Godina : 44
Datum upisa : 22.06.2010

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/26/2010, 12:15

Pogledaj ENHL comp

E sad, da pitam i ja tebe nesto, ako moze.
Na koji nacin investitor ostaje bez novca ako propadne brokerska kuca?
Zar vlasnistvo nad akcijama nije upisano u registar i privarno je vlasnistvo?

Poslednji izmenio Racunarko dana 12/26/2010, 12:22, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
Dusan

Broj poruka : 5270
Datum upisa : 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/26/2010, 12:15

Hartije nisu kod brokerske kuće, samo se partija vlasničkog računa u centralnom registru vezuje za brokera, dok su hartije odvojene od brokerske kuće. Tako da ako propadne broker, hartije ostaju u tvom vlasništvu, samo se treba promeniti brokerska kuća. Ovo mogu da ti potvrde mnogi forumaši, koji su imali brokera koji je zatvorio.

VIP
VIP
Jumbo

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/26/2010, 13:08

Po zakonu je tako...ali vi dajete tel. nalog za kupnju i prodaju dionica. Brokeri, ako hoće mogu izmisliti "vaš" nalog prodati vaše pozicije, kupiti vam nešto što oni prodaju i sa nekoliko takvih transakcija očistiti račun.
Ovo nije teorija. Kad je 2003/4 propao Nacional (brokerska kuća) puno ulagača je ostalo bez svog novca.
Sada je propala 1. Generacija i čujem da ponovo ima oštećenih.

Naravno da takve brokerske kuće teško krše zakon i da će u konačnici svi upleteni stradati, ali to ne pomaže namagarčenim ulagačima.
Takve stvari se teže (gotovo nemoguće) događaju kad je brokerske kuća iz velike banke.

Što se tiče ENHL...vidim da su dobili nekoliko novih poslova, od kojih je ovaj u Nigeriji?? najvrijedniji, Prihod im je pao, a dobit narasla. Po P/E i P/B nisu nešto atraktivni...dividenda???...ostaje samo čekati kako će se pokazati u novim poslovima...dakle sve suprotno od onog što sam naveo da me zanima.
Nazad na vrh Ići dole
pepsiman
VIP
VIP
pepsiman

Broj poruka : 1774
Godina : 69
Datum upisa : 05.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/26/2010, 17:01

Kada krecete na udar Belexa, da bi mogli pratiti.

Imas mnoge gde su vlasnici vasi DJMN,RDJZ itd.. sesir
Nazad na vrh Ići dole
Jumbo
VIP
VIP
Jumbo

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/26/2010, 21:03

pepsiman ::
Kada krecete na udar Belexa, da bi mogli pratiti.

Imas mnoge gde su vlasnici vasi DJMN,RDJZ itd.. sesir

Kad prikupim sve podatke.

Razumijem zašto su unutra...obadvije interesantne dionice
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
Sneki

Broj poruka : 5391
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/26/2010, 23:51

Jumbo, brate, izgleda da je u nas Srba zakon malo bolji no u Hrvata.
Elem, moj je broker bankrotirao (zatvorio radnju) nikakvih ja posledica nisam imala..

Predlog za kupovinu: sve što Pepsi predlaže, i još - PKBT, FITO, JGHM, DNOS, TGAS...
i još po nešto... love3

P.S. Pepsi je naš isider iz Zrenjanina, dakle - sve iz Zrenjanina pitaj njega, taj zna...

VIP
VIP
Jumbo

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/27/2010, 00:44

Što znači FIXAPI? Trgovanje on-line? To bi mi svakako dobro došlo.

Shvatio sam da imate puno interesantnih akcija, pa je onda najbolje uzimati što likvidnije sa konstantnim rastom prihoda i dobiti...po mogućnosti s dividendom i dobrim menadžmentom, malom zaduženošću itd.

Onako na 1. svidio mi se Alfa-Plam, ali pogledat ću i ostale. Bilo bi mi drago kad bi uz neki prijedlog dali i neke svoje razloge. Imam osjećaj da ću uložiti i više od prvotno planirane cifre, jer mi se sve više sviđa ono što otkrivam.
Šteta što nema neka zbirna tablica da se lakše i brže usporede firme.
Nazad na vrh Ići dole
MilanLaki
never learning

Broj poruka : 1047
Godina : 39
Datum upisa : 23.06.2009

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/27/2010, 07:49

Evo i ja da preporucim : AIKPB, AGBN-cist zicer, FITO, TGAS, TIGR, MTLC, NIIS, AIKB, KMBN.

OD AGBN ocekujem najvise, potom od aikbpb, tgas, kmbn, niis ....
Nazad na vrh Ići dole
Drasko
VIP
VIP
Drasko

Broj poruka : 280
Datum upisa : 01.07.2007

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/27/2010, 11:49

http://www.kombank.com/srp/tekst.asp?id=392

provizija je smesna...
Nazad na vrh Ići dole
Jumbo
VIP
VIP
Jumbo

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/28/2010, 05:13

Drasko ::
http://www.kombank.com/srp/tekst.asp?id=392

provizija je smesna...

Moram priznati da ovako "na papiru" izgledaju interesantni. Naročito mi se sviđa on line trgovanje. Jel to dobro funkcionira? Kakva su iskustva?
Tko još ima takvo trgovanje.
Vidio sam da moramo dobiti PIB da bi uopće počeli trgovati, a za to moramo opunomoćiti nekoga iz RS. Kako to uopće funkcionira i kako najbolje to rješiti?
Nazad na vrh Ići dole
BBrroo
VIP
VIP

Broj poruka : 585
Datum upisa : 09.03.2010

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/28/2010, 10:33

Jesi li dobio jos koju ponudu putem PM.
Nazad na vrh Ići dole
MilanLaki
never learning

Broj poruka : 1047
Godina : 39
Datum upisa : 23.06.2009

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime12/28/2010, 22:13

NEW YORK - Dionički fondovi tržišta u razv bilježe prvo neto povlačenje imovine od svibnja zbog zabrinutosti da će Kina nastav pooštravanje monetarne politike, kažu pod EPFR Globala. Ove godine dionički su fondovi na tržištima u razvoju "primili" rekordnih 92,5 milijarde dolara novog kapitala dok su obvezničk fondovi koji ulažu u zemljama u razvoju imali priljev 52,5 milijar priljeva. Neizvjesnost oko inflatornih kretanja, strah investitora  da će bit uhvaćeni na "krivoj strani" kapitalnih tijekova i izvlačenje profita zadržavaju pritisak na EPFR Global, koji prati tržišta fondova. MSCI Emerging Markets Index, koji prati 21 zemlju u razvoju, spušten je jučer 0,2 posto, i time prekinuo trodnevnu pozitivnu seriju.
Nazad na vrh Ići dole
Jumbo
VIP
VIP
Jumbo

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime1/24/2011, 23:30

BoS ::

Zar ste tako jaki da možete "povećati promete i vjerojatno malo podići cijene"? halil

Jaki nismo uopće, tj. uloženi iznos je dosta mali, ali ono što sam proučio prije ulaganja da ste na vagi, gdje još samo perce na jednoj strani značajno preteže.
Tako je i bilo...kao što ste sami svjedoci. :)

Hvala svima na pomoći.
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old member

Broj poruka : 2135
Datum upisa : 25.07.2010

PočaljiNaslov: Re: Dolazak stranih investitora   Dolazak stranih investitora Icon_minitime2/20/2011, 23:43

Ruski premijer Vladimir Putin dolazi 23. marta u Beograd u radnu posetu tokom koje će naglasak biti na ekonomskim pitanjima i pokretanju novih strateških projekata u energetici i infrastrukuri, rekao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Nazad na vrh Ići dole

Dolazak stranih investitora
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Spisak investitora zaint. za privatizaciju u Srbiji
» DEXIV: Analize & Predvidjanja
» Kupovina van berze od STRANIH pravnih/fizickih lica

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Deponija-
Skoči na: