BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
 

 Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA

Ići dole 
5 posters
AutorPoruka
Marko189
Just looking
Just lookingBroj poruka : 2
Points : 10
Datum upisa : 14.06.2010

Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA Empty
PočaljiNaslov: Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA   Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA Icon_minitime6/14/2010, 12:10

Poštovani,
Ispod ovog teksta se nalazi deo ponude MV Investments-a za preuzimanje akcija malih akcionara šećerane Bač po 312 din/akciji.
Mali akcionari poseduju negde oko 15% akcija šećerane. Reč je o fabrici koja ne proizvodi šećer već dve godine (neće ni ove) tj. bavi se samo skladištenjem istog i ostalih nusproizvoda, a više od 95% radnika je otpušteno. Sa aspekta pozicije većine od preko 600 malih akcionara zanima me da li ove akcije prodati po ovoj, mora se priznati mizernoj ceni ?! Kuriozitet je da je nedavno većinski vlasnik za potrebe stavljanja hipoteke na ovu šećeranu obezbedio procenu kapitala (od ovlašćene revizorske kuće) na čak 25-30 miliona eura. Na osnovu toga, mali akcionari sa pravom smatraju ponudu ponižavajućom!!!!!! Molim iskusnije za bilo kakvu vrstu usmerenja/saveta?????PONUDA ZA PREUZIMANjE
1. Osnovni podaci o ponudi za preuzimanje akcija
1.1. poslovno ime, sedište i adresa, odnosno ime i prezime i adresa ponuñača i lica s kojima
ponuñač zajednički deluje, a poseduju akcije ciljnog društva;
SUNOKO DOO NOVI SAD, Trg Marije Trandafil 7, MB: 20051183, PIB: 103921820
1.2. poslovno ime, sedište i adresa ciljnog društva (u daljem tekstu: ciljno društvo);
Akcionarsko društvo Fabrika šećera „JUGOZAPADNA BAČKA“ Bač, Suljkovačka bb
1.3. ukupan broj izdatih akcija ciljnog društva sa pravom glasa.
CFI kod ESVUFR, ISIN broj RSJZBAE72253 - 1.072.024 akcija
2. Uslovi ponude za preuzimanje akcija
2.1. broj običnih akcija i broj glasova u apsolutnom i procentualnom iznosu, koje ponuñač ima
nameru i obavezu da preuzme;
Ponuñač namerava da stekne 160.541 akciju, odnosno 160.541 glas (CFI kod ESVUFR, ISIN
broj: RSJZBAE72253), što čini 14,98% ukupnog broja akcija i 14,98% ukupnog broja glasova.
2.2. ako je ponuda uslovna, navesti minimalni broj akcija i procenat akcija s pravom glasa ciljnog
društva koji ponuñač želi da stekne, (jasno navesti da ponuda prestaje da obavezuje
ponuñača, ako se označeni uslov ne ispuni do isteka roka za njeno prihvatanje);
/
2.3. cena koju se ponuñač obavezuje da plati, u dinarima po jednoj akciji;
Ponuñač se obavezuje da plati 312,00 dinara po jednoj akciji.
2.4. Način plaćanja:
2.4.1. u gotovom novcu (cena u dinarima po jednoj akciji);
Plaćanje se vrši isključivo u gotovom novcu i to 312,00 dinara po akciji, a ne u akcijama
ili drugim hartijama od vrednosti.
2.4.2. u hartijama od vrednosti (koje ispunjavaju uslove u skladu sa zakonom);
-
2.4.3. kombinovano, odnosno delom (naznačiti u kom procentu od ukupne vrednosti akcija) u
gotovom novcu, u skladu sa tačkom 2.4.1. ovog uputstva i drugim delom u hartijama od
vrednosti, u skladu sa tačkom 2.4.2.
-
2.5. Datum otvaranja i datum zatvaranja ponude za preuzimanje akcija (rok važenja ponude)
napomena: datumom otvaranja smatra se dan objavljivanja skraćenog teksta ponude; ukoliko
datum zatvaranja ponude pada u neradni dan, kao datum zatvaranja ponude upisuje se prvi
naredni radni dan saglasno članu 21. Zakona.
Datum otvaranja ponude: 28.5.2010.
Datum zatvaranja ponude: 17.6.20
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
Ars Vivendi


Broj poruka : 2772
Points : 7903
Datum upisa : 21.01.2009

Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA Empty
PočaljiNaslov: Re: Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA   Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA Icon_minitime6/14/2010, 17:31

Mislim da treba prodati...
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca


Broj poruka : 1856
Godina : 46
Localisation : Sombor
Points : 5131
Datum upisa : 28.05.2007

Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA Empty
PočaljiNaslov: Re: Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA   Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA Icon_minitime6/28/2010, 21:28

Nisu uspeli da predju 95% !!
Nazad na vrh Ići dole
Zeleni zub
Just looking
Just lookingBroj poruka : 24
Points : 43
Datum upisa : 02.01.2008

Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA Empty
PočaljiNaslov: Re: Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA   Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA Icon_minitime8/8/2010, 18:24


Nekad je Kostic sa mamom ovako poslovao!

Podignuta optužnica protiv Miodraga Kostića
Oprema polovna, dobit u milionima

Opštinsko javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv direktora „MK komerca“ Srdana Ilina i vlasnika tog preduzeća Miodraga Kostića zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi i podstrekivanja na to delo.

Prema rečima portparola Opštinskog suda u Novom Sadu Mirjane Marković, tužilaštvo je 13. januara podiglo optužnicu koja se odnosi na nezakonitu nabavku polovne opreme za preradu šećerne repe i proizvodnju šećera od hrvatskog preduzeća „Belje“ iz Darde.

Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK) MUP Srbije je u junu 2004. godine podnela krivičnu prijavu protiv Miodraga Kostića, kao vlasnika firme „Maksvel Atlantik“ („Maxwell Atlantic LLC“), i njegovog zastupnika Srdana Ilina zbog zloupotrebe službenog položaja.

Kako se navodi u toj prijavi, Kostić i Ilin su se tokom 2003. godine dogovorili da Ilin u ime „Maksvel Atlantika“ kupi polovnu opremu za preradu šećerne repe i proizvodnju šećera od preduzeća „Belje“ Darda iz Hrvatske u vrednosti od 480.000 evra.

U krivičnoj prijavi stoji da je „Maksvel Atlantik“ „MK komercu“ tu opremu prodao za 4,46 miliona evra, odnosno po 4,5 puta većoj ceni od nabavne cena, koja je sa svim troškovima iznosila 964.739 evra. Dodaje se da je stvarnu vrednost opreme Ilin znao, jer je učestvovao u realizaciji posla, čime je omogućio firmi „Maksvel Atlantik“, odnosno Miodragu Kostiću, dobit od 3.497.701 evra.

Policija je tada saopštila da je of-šor kompanija „Maksvel Atlantik“ registrovana 6. avgusta 2001. u okrugu Kolumbija (SAD). Njeni osnivači su Miodrag Kostić i njegova majka Roksanda, a menadžer i ovlašćeno lice kompanije je Srdan Ilin od 6. septembra 2001. godine.

Kostićev pravni zastupnik Vladimir Horovic nije mogao da prokomentariše odluku Opštinskog tužilaštva, jer mu nije dostavljen tekst optužnice. On je u junu iste godine krivičnu prijavu UBPOK-a nazvao „apsurdnom“, uz napomenu da je reč „ili o nepoznavanju propisa ili su u pitanju politički razlozi“.

„‘Maksvel Atlantik’ je kupio polovnu opremu po ceni A i prodao je po ceni B, pri čemu ne postoji zakon kojim je ograničeno pravo trgovcu da robu proda po ceni koju kupac hoće da plati“, rekao je tada advokat Vladimir Horovic.

Bosanac bi rekao:Vidi ba pametnog advokata
Kostić trgovao sam sa sobom
26.Maj.2004, 11:00, Izvor: Blic

Kostić trgovao sam sa sobom

Vlasnik 'MK komerca” kupio opremu za 200.000 evra i sam sebi je prodao za 13 puta veću cenu. Ovim otkrićem dovedena u pitanje privatizacija šećerana.

Miodrag Kostić, vlasnik 'MK komerca”, trgovao je, preko nekoliko svojih firmi u zemlji i inostranstvu, sam sa sobom i uvećavao vrednost opreme koju je u formi dokapitalizacije unosio...
utvrdili su, kako 'Blic” nezvanično saznaje, srpsko Ministarstvo finansija i policija. Računi u HVB banci

Kostić je, prema nezvaničnim informacijama, kupio opremu za 200.000 evra i sam sebi je prodao za trinaest puta veću sumu, što je prikazao kao pravu vrednost. Ovim otkrićem dovedena je u pitanje i privatizacija šećerana koje je Kostić kupio.

Prema podacima do kojih je 'Blic” došao, preduzeće 'MK komerc” osnovano je kod Trgovinskog suda u Novom Sadu, a kao ravnopravni osnivači i suvlasnici navedeni su Miodrag Kostić, Roksanda Kostić i kompanija 'Zenoks” sa Bahamskih ostrva. Generalni direktor 'MK komerca” je Srdan Ilin, a komercijalni direktor je Božidar Kostić.

Ministarstvo finansija utvrdilo je, saznaje 'Blic”, da su najčešći strani kupci i dobavljači 'MK komerca” preduzeća 'Maksvel atlantik” iz Vašingtona i 'Union intertrejd” sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Na mesto menadžera 'Maksvel atlantika” je postavljen Srdan Ilin iz 'MK komerca”. Istog dana su Miodrag i Roksanda Kostić postali suvlasnici ove kompanije. 'Maksvel altlantik” ima račun u HVB banci, a Ilin je istovremeno ovlašćen da raspolaže sredstvima ove firme i 'MK komerca”.

Drugi najčešći partner 'MK komerca”, firma 'Union intertrejd” osnovana je 19. januara 1996. godine na Devičanskim Ostrvima, a jedini direktor je Miodrag Kostić. I 'Union intertrejd” ima račun kod HVB banke, a sredstvima takođe može da raspolaže Srdan Ilin.

Istražni organi su utvrdili da je Kostić uvozio opremu za navodnu dokapitalizaciju kupljenih šećerana preko duplih faktura i iznosio velike sume novca iz zemlje.

Milioni izneti iz zemlje

Utvrđeno je da je kompanija 'Maksvel atlantik” kupila od šećerane 'Kombinat Belje” u Hrvatskoj opremu vrednu 204.810 evra. Istu tu opremu 'Maksvel atlantik” je navodno prodao 'MK komercu” trinaest puta skuplje, odnosno za 2.770.160 evra. Kostićeva novosadska firma isplatila je 'Maksvelu”, takođe Kostićevom, ukupno 3.223.426 evra, koje je on tako izneo iz zemlje. Uvezena oprema vredna nešto više od 200.000 evra već šest meseci stoji u skladištima 'MK komerca”, a planirano je da u trinaest puta većoj knjigovodstvenoj vrednosti bude uneta u Kostićeve šećerane u formi dokapitalizacije. N. B.

Tako su sjebane mamine secerane.Najbre treba opljackati secerane,onda ih prinudno otkupiti po mizernoj ceni od malog broja,ostalih akcionara.Posle ce to kupiti neka strana firma po pravoj ceni.Tako je prosla BACKA iz Vrbasa slede druge.

Bravo Kole munjo Crnogorska,tebe voli cela Crna Gora i Boris Tadic
Nazad na vrh Ići dole
Marko189
Just looking
Just lookingBroj poruka : 2
Points : 10
Datum upisa : 14.06.2010

Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA Empty
PočaljiNaslov: Re: Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA   Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA Icon_minitime8/10/2010, 17:13

Opet zanimljivost, da je zadnje (skoro-totalno) otpuštanje radnika (u šećerani u Baču) nastupilo kao posledica "tehničko-tehnološke zaostalosti fabrike" i kao posledica toga visokih troškova!!!!!?????. E PA NEKA HOROVIC KAŽE DA LI JE OVO APSURDNO?!!!!!! Gde su su te investicije na koje je Kostić bio obavezan i neka Tadić pokaže doslednost u svojim latentnim pretnjama tipa "znamo kako ste vi to stekli ali..." !!!!!. Hipokrizija g-dina Kostića dolazi do izražaja u emisiji kod Ćosića (ovaj put ipak nedovoljno pripremljenog ili iz nekog drugog tendencioznog ili slučajnog razloga), kada on traži unapred društveno priznanje (ih, valjala bi mu neka spomenica, Crnogorac je to) za spašavanje preduzeća koje je on uništio - ima li kraja.....

Ovakva visprenost g-dina Kostića u poslovanju je verovatno posledica njegovog, kako on kaže "svakodnevnog bavljenja sportom" a pomoći će mu verovatno i za beg u Rusiju gde ga čeka azil a pare su ionako već na egzotičnim destinacijama!!!!!!

Trideset posto srpskog GNP-a je u rukama, možda 5-6 ljudi - Tadiću mani se "batazekinih priča"!
Nazad na vrh Ići dole
Nemesis
VIP
VIP
Nemesis


Broj poruka : 791
Godina : 40
Points : 3448
Datum upisa : 11.02.2010

Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA Empty
PočaljiNaslov: Re: Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA   Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA Icon_minitime4/28/2011, 16:24

Jel ima neko informaciju da li je MK prešao 95%? Bonde...
Nazad na vrh Ići dole
 
Ad "Jugozapadna Bačka" Fabrika šećera Bač - JZBA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Akcije fun club-
Skoči na: