BELEX Club
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
Delite | 
 

 INFO - Berza, Ekonomija...

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4 ... 13 ... 23  Sledeći
AutorPoruka
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/19/2007, 13:51

Skupština raspravljala o blokadi KubePoslanici su juče završili raspravu o Predlogu autentičnog tumačenja pojedinih odredbi Zakona o visokom obrazovanju koji je doneo Zakonodavni odbor i koje bi trebalo da izjednači status ranije diplomiranih studenata i mastera, odnosno onih koji studiraju po Bolonjskoj deklaraciji. Kako smo nezvanično saznali, gotovo sve stranke osim SRS će glasati za ovaj predlog.
U popodnevnom delu sednice počela je rasparava o predlogu Srpske radikalne stranke da parlament donese deklaraciju o osudi blokade i izolacije Kube koju sprovode SAD. Sednici je prisustvovao ambasador Kube Hulio Sezar Kansia Ferer. Osim SRS, tekst deklaracije podržali su sve stranke vladajuće koalicije. Poslanici LDP ocenili su da ta tačka dnevnog reda simbolično pokazuje koliko je Skupština daleko od suštine i koliko se bavi sporednim stvarima. S. Čongradi


👏
Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/19/2007, 13:57

Cena nafte i dalje, već čitavu sedmicu, obara sve rekorde, pa je tako u jednom trenutku sinoćnog poslovanja prvi put premašila iznos od 90 dolara za barel, što analitičari objašnjavaju padom vrednosti dolara koji je privukao nove investitore i tržišne špekulante da kupuju ugovore za terminsku isporuku energenata izražene u dolarima.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u novembru je na NJujorškoj robnoj berzi juče porasla za 2,07 dolara i dostigla iznos od 90,02 dolara za barel, da bi do zaključenja trgovanja nešto pala na 89,47 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Cenu nafte nagore je 'pogurala' i vest da je turski parlament odobrio zahtev vlade da se turskim vojnicima dozvoli ulazak u severni Irak, radi obračuna sa kurdskim pobunjenicima. Kupci 'crnog zlata' su zabrinuti da bi ulazak turskih snaga u Irak mogao da poremeti snabdevanje sirovom naftom.

Rast cena je takođe posledica nedavno objavljenih izveštaja Međunarodne agencije za energetiku i Organizacije zemalja izvoznica nafte [OPEK], u kojima se navodi da zalihe sirove nafte stagniraju ili padaju, dok tražnja raste.
Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/19/2007, 13:59

"Balkanske berze odvraćaju ulagače"
11:58 | Izvor: Beta
Ljubljana -- Finance: U poslednjih mesec dana indeks akcija povećan samo na ZSE, dok je na berzama u Srbiji i Makedoniji zastao.


"Balkanske berze, uspešne proletos, u poslednjem kvartalu godine ne ulivaju analitičarima previše poverenja, a izbori u Hrvatskoj i probuđena kosovska kriza, uz prebrzi rast akcija u prvoj polovini godine, odvraćaju ulagače", piše slovenački poslovni dnevnik.

U poslednjih mesec dana, kažu Finance, digla se samo berza u Zagrebu, gde je indeks Crobex od polovine septembra dobio dobrih 16 procenata.

Buđenju Zagrebačke berze (ZSE) doprinelo je uvršćenje akcija Hrvatskih telekomunikacija (THT), koje su se "nakon velikog interesovanja ulagača u javnoj ponudi, pobrinule za preko potrebnu likvidnost".

Analitičar Finance konstatuje da se "sredstva oslobođena prodajom akcija THT barem delimično prenose u kupovinu drugih papira od vrednosti, što, kako izgleda, diže glavni indeks akcija". Ipak, sudbina akcionara THT prilično zavisi od najvećeg akcionara kompanije - Dojče telekoma.

Nesigurnim smatraju Finance i cene akcija Ine, jer je uspeh hrvatskog naftnog preduzeća vezan za dve rafinerije čiji je rad preko leta bio smanjen zbog rekonstrukcije.

Finance u nastavku pišu da je najveći rast među berzama bivše Jugoslavije imala Makedonska berza, na kojoj je indeks MBI10 do kraja avgusta porastao za 157 odsto. Ali, slično kao i u Sloveniji, u jesenjim mesecima se vrednost indeksa primirila.

Makedonija pokušava da se predstavi kao novi poslovni raj u Evropi, čiji temelj je povoljno poresko zakonodavstvo, kažu Finance.

U toj zemlji je zbog očekivanih investicionih ulaganja cena akcija građevinskih preduzeća ove godine povećana za nekoliko puta, što se vidi na primeru Granita.

"Nešto hrabrijim ulagačima bi još najviše pri srcu mogla da bude Beogradska berza", smatraju Finance. Indeks Belex je do prve polovine maja gotovo duplirao vrednost, a onda su se cene akcija većinom "zamrzle". Indeks Belex je od tada izgubio šestinu na vrednosti.

Na Beogradskoj berzi najveće zanimanje vlada za akcije banaka a njihove cene, kaže list, "nedvosmisleno diže očekivana privatizacija".

Proletos se očekivala brža privatizacija zbog završenih izbora, što se nije ostvarilo, a nesiguran ishod pregovora o Kosovu i skori predsednički izbori mogu samo produžiti privatizacionu agoniju, zaključuju Finance.
Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/19/2007, 14:01

Novi vlasnici vrbaske Medele
17:02 | Izvor: Beta
Vrbas -- Novi većinski vlasnici Fabrike keksa "Medela" iz Vrbasa postali su biznismeni Predrag Ranković Peconi i Jovica Stefanović Nini.

Peconi i Nini su novi većinski vlasnici Medele iz Vrbasa

Oni su kupovinom akcija na Beogradskoj berzi postali vlasnici većinskog paketa kapitala "Medele" i to kroz firme - "Invej" kojoj pripada 24 odsto akcija, "Monus" koja ima 20 odsto akcija, "MD Invest" i "MD Nini" u čijem je vlasništvu po 10 odsto akcija, te pivare "Niš" koja poseduje osam odsto akcija, prenela je agencija Beta.

Umesto direktora Radovana Tomanovića na to mesto je postavljena Ljiljana Grbović, koja je bila direktorka te fabrike do 29. maja ove godine, kada su tadašnji većinski vlasnici, mali akcionari zrenjaninske "Jugoremedije" i mali akcionari "Medele" postavili Tomanovića.
Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/19/2007, 14:02

Čekaju se veliki
D. I. KRASIĆ, 16. oktobar 2007

Iako su ovu godinu na Beogradskoj berzi obeležili i pad prometa i sunovrati cena akcija, ceo lanjski ukupan promet premašen je još početkom jula ove godine. Naime, na berzi se u prvih devet meseci ove godine trgovalo za ukupno 129,5 milijardi dinara, odnosno 1,6 milijardi evra, što je za 28,7 odsto više nego cele prošle godine.
Igračima na ovom tržištu i dalje su najinteresantnije akcije, što i nije čudo s obzirom na to da su na ponudi još samo obveznice stare devizne štednje, na koje, od ukupnog prometa, "otpada" svega 181,3 miliona evra (to jest jedva 11 odsto ukupnog prometa). Za njih veliko interesovanje vlada uoči pojedinih aukcija, kada društveno preduzeće može da se pazari i za nedospelu štednju, koja se priznaje "u punoj ceni"...
Za dugo najavljivane državne obveznice koje bi izdavala lokalna samouprava još ćemo pričekati, jer treba prvo stvoriti zakonske uslove za njihovo izdavanje... Takođe, za izlazak javnih preduzeća na berzu, što se odavno pominje kao neophodno da se ne bi desilo da nam se novac preliva u inostranstvo, potrebno je prethodno usvojiti sijaset novih i izmeniti postojeće zakone. Pominje se da bi prvi na Berzi mogao da se pojavi "Telekom Srbija", ali kad - ne zna se...
Da se vratimo onome čime može da se trguje: niška AIK banka i dalje je ubedljivi favorit među investitorima. Akcijama ove najprofitabilnije srpske banke (kako kažu zvanični završni računi za 2006. godinu), od početka godine do 1. oktobra trgovano je za više od 15,5 milijardi dinara. Sa gotovo upola manjim prometom (8,4 milijarde dinara) drugo mesto drži "Agrobanka". Bečejski "Sojaprotein" (7,1 milijarda evra) prednjači nad "Metals bankom" (6,7 milijardi), a druga listirana kompanija u nas, beogradski "Energoprojekt holding", drži peto mesto sa prometom od nepunih šest milijardi dinara.
Na zvaničnom A listingu Beogradske berze nalaze se, uz pomenuti "Energoprojekt holding", i akcije pirotskog "Tigra", koji je prvi i probio led, izlažući, izlaskom na listing, svoje poslovanje očima javnosti. Kretanje cena akcija "Tigra" u prvih devet meseci ove godine slično je kretanju indeksa Berze. Tako da su ove akcije zabeležile značajan rast cena u periodu od januara do aprila, da bi zatim došlo do nagle, kako na berzi kažu "negativne korekcije" u maju i junu. Potom dolazi i do usporavanja tog negativnog trenda u periodu od jula do kraja septembra. Ovim akcijama, inače, za prvih devet meseci trgovano je za ukupno 1,52 milijarde dinara.
Kada već govorimo o indeksima, podaci za devet ovogodišnjih meseci kazuju da je Beleks 15, koji odslikava stanje najlikvidnijih hartija na našem tržištu, uvećao svoju vrednost za ukupno 67,9 odsto, dok je Beleks lajn porastao za 66,7 odsto.


STRANCI
Strani investitori u ukupnom prometu berze učestvovali su sa 39 odsto, znatno više u trgovanju akcijama. Takođe, izraženije je njihovo prisustvo u kupovini akcija, gde su učestvovali sa oko 50 odsto, dok su na strani prodaje investitori iz drugih zemalja ostvarili tek oko četvrtine ukupnog prometa akcijama.
Nazad na vrh Ići dole
Albatera
VIP
VIP


Broj poruka : 26
Localisation : NBgd
Points : 0
Datum upisa : 30.06.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/21/2007, 19:44

Kimi Raikkonen wins 2007 World F1 Championship!!!!

p.s. menjam avatar na mesec dana. Respect to Kimi.
Nazad na vrh Ići dole
Pijacar
VIP
VIP


Broj poruka : 231
Points : -246
Datum upisa : 04.08.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/21/2007, 21:56

"IMA DA SE PUŠI"
Izvor:B92

Ljubljana -- Revoltirani slovenački ugostitelji danas organizuju akciju građanske nepokornosti pod nazivom "Ima da se puši".

Udruženje ponuđača ugostiteljskih usluga Slovenije revoltirano drastičnim padom prometa, do koga je došlo posle nedavnog stupanja na snagu zakona o zabrani pušenja na javnim, zatvorenim mestima, danas u 500 lokala, u Sloveniji, organizuje dan građanske nepokornosti, pod nazivom "Ima da se puši".

Uprkos zakonu, ugostitelji će svojim gostima dozvoliti pušenje u lokalima. Bez obzira na to, slovenačko ministarstvo zdravlja je saopštilo da će zdravstveni inspektori i u vreme ovog demonstriranja građanske nepokornosti, pregledati lokale i kažnjavati sve koji se zakona o zabrani pušenja ne pridržavaju. Kazne za fizičke osobe su 125 evra, a za pravne, odnosno za vlasnike lokala od 2.000 do 32.000 evra.

Uvođenje zakona o zabrani pušenja je mnogim ugostiteljima prepolovilo zaradu. Promet je pao i do 70 odsto, a mnogi vlasnici malih lokala su se našli pred bankrotom. Istovremeno su pale i narudžbine za dostavljače i proizvođače.

Istovremeno su se uvređeni našli i mnogi pušači, koji bi trebalo da puše u posebno izgrađenim staklenim kabinama, sa stolicom i stojećom pepeljarom, žaleći se da se osećaju kao u zoološkom vrtu.

Ugostitelji su nastali problem probali da reše izbacivanjem stolova i stolica na ulice, a zbog hladnog vremena, uveli su i plinske grejače i dizajniranu ćebad, u koju njihovi gosti, pušači, mogu da se umotaju, dok sede napolju.

Pojavili su se i maštovitija rešenja, poput onog, kog se setio ugostitelj na Bledu, koji je svoj lokal prezidao, odnosno podelio na dva dela. Prvi je smanjena kafana, a u drugi je doneo kauče i fotelje i proglasio ga svojim stanom. Tako gosti iz kafane mogu da pređu u "stan" i tamo puše, jer kako je rekao, u njegovom stanu on dozvoljava pušenje.

Revoltirani ugostitelji su se već žalili ministarstvu zdravlja, koje je njihove žalbe odbilo, ali i Ustavnom sudu Slovenije, jer smatraju da ovakva zabrana uskraćuje ustavom garantovano pravo na izbor.

Ministarstvo zdravlja je ocenilo da je prerano za konačne ocene o šteti koja je nastala u ugostiteljstvu i navodi da je i u drugim zemljama, u prvih par meseci, došlo do pada prometa, ali se tokom narednih meseci pokazalo da se situacija poboljšava. Ako tako ne bude i u Sloveniji, ministarstvo ocenjuje da bi "trebalo da se zapitamo zašto smo drugačiji."

Potpunu zabranu pušenja je, u EU, uvelo već 11 država: Irska, Malta, Italija, Švedska, Litvanija, Estonija, Finska, Velika Britanija, Francuska, Holandija i Slovenija.

Na ovu temu možete raspravljati i na Forumu B92.
Nazad na vrh Ići dole
Pijacar
VIP
VIP


Broj poruka : 231
Points : -246
Datum upisa : 04.08.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/21/2007, 21:59

KO JE GRAĐANIN SRBIJE
16:40 - Prosečan stanovnik Srbije ima 40 godina, srednju školu, živi u gradu, nema pasoš, letuje u okolini Herceg Novog, ima povišen krvi pritisak i duguje 400 evra.
Najnoviji podaci CeSID-a govore da je prosečan stanovnik Srbije žestoko razočaran u politiku, željan da popravi svoj život i smatra da mu je za to dovoljno 700 evra mesečno. Istraživanja pokazuju da naši građani nepovratno stare i da je prosečan životni vek muškarca 70, a žene 75 godina.

Interensantan podatak je i da je skoro svaki treći muškarac neoženjen, dok je kod žena neudata svaka peta. (021)

:king:
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
avatar

Broj poruka : 5253
Localisation : Centar grada
Points : 6483
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/21/2007, 22:05

al zato ima više udovica.... :D
Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/21/2007, 23:30

@Pijacar ::
KO JE GRAĐANIN SRBIJE
16:40 - Prosečan stanovnik Srbije ima 40 godina, srednju školu, živi u gradu, nema pasoš, letuje u okolini Herceg Novog, ima povišen krvi pritisak i duguje 400 evra.
Najnoviji podaci CeSID-a govore da je prosečan stanovnik Srbije žestoko razočaran u politiku, željan da popravi svoj život i smatra da mu je za to dovoljno 700 evra mesečno. Istraživanja pokazuju da naši građani nepovratno stare i da je prosečan životni vek muškarca 70, a žene 75 godina.

Interensantan podatak je i da je skoro svaki treći muškarac neoženjen, dok je kod žena neudata svaka peta. (021)

:king:


Bas zanimljivo, svaka cast, ma i veci broj ne neudatih i neozenjenih, sve su to drustva samo muska i samo zenska a niko nema para... Kad je to tako u mojim godinama mogu da mislim kako je kasnije, kad provale da iz koze nema izlazka, da su tu gde jeste i da nikad nece biti bolje... strasne su to stvari...
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
avatar

Broj poruka : 5253
Localisation : Centar grada
Points : 6483
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/22/2007, 16:08

Danas blag skok Eura ... scratch
Nazad na vrh Ići dole
Pijacar
VIP
VIP


Broj poruka : 231
Points : -246
Datum upisa : 04.08.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/23/2007, 10:36

Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/23/2007, 15:27

HRVATSKA I BUGARSKA PREZADUZENE


Veliku prisutnost stranih banaka u tim zemljama, navodi se u izveštaju, mnogi posmatrači mogu protumačiti kao znak snage, međutim, to može predstavljati opasnost, jer velike multinacionalne grupe znaju potceniti rizik u malim državama.

"Ovo, takođe, čini zemlje domaćine ranjivim na rizike od naglog prestanka u snabdevanju kreditima, zbog promena u politici zemalja koje pozajmljuju i prate razvoje tržišta u drugim državama", navodi se u izveštaju.

Rast BDP između 5 i 6 odsto u tim zemljama posledica je, po izveštaju, ovakvog ulaganja stranog kapitala, putem kredita. Ulazak u Europsku uniju, navodi MMF, umanjuje rizik za zemlje jugoistočne Europe povezan s velikim deficitom i zaduživanjem. Ali, ni to ne može rešiti sve probleme, jer su ekonomske institucije u tim državama manje razvijene u odnosu na starije, napredne članice.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostPočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/24/2007, 10:29

Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/24/2007, 10:32

Ma daj, kupio nagradu, ja ga prvi ne volim ni njega ni Gay 17, ali uvek kad neko uspe bude "kupio je", "sredio je", "preko veze"
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
avatar

Broj poruka : 5253
Localisation : Centar grada
Points : 6483
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/24/2007, 14:00

Korisno

http://www.senzal.co.yu/cms/item/Trziste/sr/Vesti.html


sorry onima koji to vec znaju...:flower1:


.
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
avatar

Broj poruka : 5253
Localisation : Centar grada
Points : 6483
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/25/2007, 02:13


�� Market comment
Pretty much all of the markets in the region recovered in September,
following the sweeping falls brought on by the global credit
concerns in August. Bulgaria was the strongest market, gaining
a fantastic 20% in September. It was followed by Croatia, with
an 11% gain. The Hungarian market was also up by more than
10%. The large Russian, Polish and Turkish stock markets also
performed healthily, up 8%, 7% and 6% respectively. Romania,
which has been hit relatively hard by the global turbulence, was
the only market to fall in September. Stock markets in Eastern
Europe have seen gains of between 6% (Kazakhstan) and 120%
(Ukraine) year-to-date. Apart from Ukraine, it is primarily markets
in Southeastern Europe that have been the strongest, with Slovenia
up 100%, Serbia 85%, Turkey 76% and Romania 69%.
Nazad na vrh Ići dole
Sergio77
Just looking
Just looking


Broj poruka : 14
Points : 0
Datum upisa : 18.09.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/25/2007, 09:29

Preporučujem program za praćenje i analizu akcija.Program možete da skinete sa sajta http://www.teletrader.com/ a opet tu možete naći mnogo zanimljivih stvari. Prednost ovog sajta što može da se skine ovaj program a srpskom. PREPORUČUJEM
Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/25/2007, 10:50

Ima li ovaj program level2 (dubinu)? Nigde ne mogu da nadjem.
Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/25/2007, 11:59

U trci za JRB i Drakulićev "Ist point"

Na tender za kupovinu "Jugoslovenskog rečnog brodarstva" (JRB) pristiglo je pet ponuda, ali je jedna odbačena kao nepotpuna, saopštila je Agencija za privatizaciju.
Ponude su dostavili firma "Ist point" Zorana Drakulića, konzorcijum "Palmali šiping " i "Palmali holding Kompani Limitid" sa Malte, Konzorcijum "Tamoza Trejding Ltd" - Kipar, "Daksin Petroleum" iz Singapura i firma "Transport Trejd Servises" iz Bukurešta. Ponudu firme "Inter- Export" tednerska komisija je odbacila kao nepotpunu.

Tendersku dokumentaciju otkupilo je 12 potencijalnih investitora, izmedju ostalih i "Navičart" s Kanalskih ostrva, "Bulgariajan river šiping", "UBA holding" iz Švajcarske, "Renus" iz Nemačke, "Nort vestern šiping kompani" iz Rusije, "Delta M" iz Beograda i "Dunafir portolan forvarding" iz Madjarske.
rva sednica Tenderske komisije, radi prodaje 69, 99 odsto ukupnog kapitala JRB-a, započeta je 3. septembra, dok je javno otvaranje pristiglih ponuda za kupovinu kapitala JRB obavljeno 22. oktobra, navela je Agencija.
Finansijski i pravni savetnici Agencije za privatizaciju će u roku od najviše 30 dana od dana otvaranja ponuda obaviti ocenu ponuda i prezentovati je članovima Tenderske komisije na sledećoj sednici.

Uslov za učesće na tenderu je da se ponudjač bavi saobraćajnom delatnošću u medjunarodnim vodama, uslugama u rečnom ili jezerskom saobraćaju ili izgradnjom i opravkom brodova, kao i da je ostvario poslovni prihod od najmanje 20 miliona evra.
JDP je lider na srpskom tržištu unutrašnjeg i medjunarodnog rečnog transporta. Flotu JRB-a čine 16 brodova, 14 potiskivača, dva tegljaca i 120 barži.
U 2006. godini brodovi i druga rečna plovila JRB-a prevezli su 1,29 miliona tona robe i ostvarili prihodi od prodaje koji premašuju 12,5 miliona evra. Vrednost imovine preduzeća procenjena je na oko 2,56 milijardi dinara.

Preduzeće ima 49.000 kvadratnih metara gradjevinskog zemljišta u Novom Beogradu, na Savskom nasipu, i 19.467 poljoprivrednog zemljišta u Pančevu. Poseduje i pristanište u Prahovu.
Firma je atraktivna, pre svega, zbog poslovne zgrade od 6.500 kvadrata u Ulici kneza Miloša, u susedstvu bivše zgrade Saveznog MUP-a, jer je ta lokacija idealna za gradnju hotelskog ili bilo kog drugog uslužnog objekta.
Tu su i upravna zgrada u Novom Beogradu od 265 kvadrata, pansion od 400 kvadrata u Vrnjačkoj Banji, konačište od 600 kvadrata u Novom Beogradu i Brodoremont u Pančevu.

(Tanjug)
Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/25/2007, 12:00

Ravnopravan pristup tržištu

Novim sistemom za upravljanje tržištem električne energije, javno preduzeće Elektromreža Srbije tehnički je spremno za 1. januar 2008. godine kada se otvara veleprodajno tržište struje za kvalifikovane potrošače u Srbiji - istakao je na završetku ovog projekta Miloš Mladenović koordinator programa iz EMS, prenose beogradske Večernje novosti.

Projekat je urađen u skladu sa standardima i propisima Evropske unije, a sa tri miliona eura finansirala ga je Evropska agencija za rekonstrukciju. Novi sistem za upravljanje tržištem električne energije udružen je sa sistemima za dispečersko upravljanje, daljinsko prikupljanje obračunskih i mernih podataka, kao i za prijavu programa rada učesnika na tržištu.

Zahvaljujući geografskom položaju i tome što pokriva osam granica EMS je ključan sistem za tranzit električne energije u Evropi i potrebno je da primenjuje najmoderniju tehnologiju - rekao je Aleksandar Popović, ministar energetike.

On je naglasio i da će za mandata sadašnje vlade biti otvoreni veliki proizvodni kapaciteti, kao i da njihov vlasnik neće biti Elektroprivreda Srbije.

U EMS su uvedene i nove procedure za prijavu i odobravanje programa rada i tako je omogućeno da svi novi učesnici na tržištu električne energije u Srbiji mogu ravnopravno da pristupaju tržištu, a od decembra 2007. godine EMS preuzima i ulogu koordinatora regulacionog bloka za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.
Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/25/2007, 12:03

Vojin Đorđević: Divac mi otima „Voda vodu”

Vlasnik „Si end Si grupe” optužuje poznatog košarkaša da se pomoću falsifikovanih dokumenata upisao kao vlasnik 100 odsto kapitala firme, dok u Agenciji za privredne registre tvrde da je bilo sve po zakonu

Poznati srpski biznismen Vojin Đorđević optužuje proslavljenog srpskog košarkaša Vlada Divca da mu na nezakonit način otima firmu „Voda voda”. Đorđević navodi da je ovih dana na internet-sajtu Agencije za privredne registre otkrio da je kao vlasnik preduzeća „Voda voda” naveden Vlade Divac, koji nije imao njegovo odobrenje za to. – Nisam mogao da verujem sopstvenim očima. Čovek koga sam kao dokazani prijatelj i dugogodišnji sponzor košarke obožavao, nije „patrijarh”, kako su ga meni predstavljali njegovi konsultanti, već onaj čiju su užasnu poslovnu reputaciju u Srbiji do sada obeležavale samo stravične afere – kaže za „Politiku” Đorđević, čelnik subotičke „Si end Si grupe”, u čijem su vlasništvu uz nekoliko preduzeća i licence za „voda vodu”, „sinalko” i „gorki list”.

Đorđević kaže da je sada jasno da je višemesečno nekorektno ponašanje i izbegavanje ugovornih obaveza Divca ovih dana preraslo i u nezakonito otimanje...

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=45439
Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/25/2007, 12:04

Magnohromu” preti stečaj

Sadašnjem vlasniku kompaniji „Global stil” određen rok od mesec dana za ispunjenje obaveza iz kupoprodajnog ugovora

Fabrika „Magnohrom” u Kraljevu


Kraljevo - Firma nezadovoljnih radnika, smanjene proizvodnje i proizvodnih kapaciteta, zbog ogromnih dugova bez gasa, povremeno i bez vode, isključenih telefona… To je danas, posle više od godinu dana od privatizacije, kraljevački „Magnohrom”. Doduše, samo predstavnici menadžmenta i vlasnika tvrde drugačije, kad se povremeno oglase, poput Ravija Darbarija, potpredsednika „Global stila” koji je nedavno, posredstvom lokalne televizije, objašnjavao „da je do sada, uglavnom za plate, uloženo oko 9,6 miliona evra, da kompanija ′Global stil′ nije u Kraljevu u prolazu, već ima nameru da ulaganjem oporavi ′Magnohrom′ i da odatle vatrostalnim opekama snabdeva svoje čeličane”.

Ta primamljiva priča poznata je od početka, od polovine prošle godine, kada je kupac...

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=45309
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
avatar

Broj poruka : 5253
Localisation : Centar grada
Points : 6483
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/25/2007, 17:39

U srpskoj vladajućoj koaliciji juče je vladao totalni haos pošto je u vrhu Demokratske stranke čvrsto odlučeno da se ide na predsedničke izbore 9. decembra! Prema planu „tadićevaca", predsednik Skupštine Oliver Dulić izbore će raspisati najkasnije u sredu, 31. oktobra, mada se još kao krajnji rok pominje i 5. novembar. Istovremeno, u vrhu koalicije DSS-NS već je pala odluka da se predsednički izbori u decembru bojkotuju! Koštunica i njegovi najbliži saradnici besni su na DS „zato što hoće na izbore u vreme najveće kosovske krize".


eto šta nam rade, dobro cela Berza na POTONE affraid
Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/25/2007, 18:21

Potonuce sigurno 1000%

Al ce i radikali da dodju :rendeer:
Nazad na vrh Ići dole
mirami
Forum queen
Forum queen
avatar

Broj poruka : 395
Points : -90
Datum upisa : 22.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/25/2007, 18:24

E ti i tvoji kradikali affraid 🐷 bom :x
Nazad na vrh Ići dole
BojanNS
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 589
Localisation : Novi Sad
Points : 691
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/25/2007, 20:29

Ma nek dodju i ti radikali! Da sve ovo lepo nacionalizujemo i bice normalno. Jest da ce biti i pucnjave al boze moj. :lud: :drrr: :drrr: :drrr:
Do tad cemo valjda biti na Malavima :)
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
avatar

Broj poruka : 5253
Localisation : Centar grada
Points : 6483
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/26/2007, 17:34

Predviđanje kraha
U povećanju vanjske zaduženosti u sve većoj mjeri sudjeluju i sami građani koji se sve više zadužuju. Nakon stambenih, auto i potrošačkih kredita, hrvatski su građani "otkrili" i kredite za kupnju dionica. Bum takvih kredita došao je s inicijalnim javnim ponudama Ine, a posebice HT-a. Konzultant iz Makedonije Aleksandar Dimiškovski u razgovoru za American Chronicle je kazao kako ljudi na balkanskim (uključujući i hrvatsko) tržište sve više uzimaju kredite kako bi mogli kupovati dionice poduzeća o čijem poslovanju gotovo ništa ne znaju, istovremeno očekujući brzu i laku zaradu. Dimišovski smatra da će se taj trend nastaviti sve dok se Balkan ne suoči s političkom krizom ili prestankom dotoka svježeg kapitala što lako može rezultirati burzovnim krahom. On kaže i kako su burze na Balkanu u usponu te ne osjećaju posljedice globalne krize. "Razlog za nepostojanje korelacija između svjetskog i balkanskog tržišta je u tome što se na balkanska tržišta plasira uglavnom balkanski novac te stoga realokacija kapitala na svjetskim tržištima nema pretjerano značenje za Balkan", kaže Dimiškovski. No, ističe on, malo je balkanskih investitora koji su spremni na okršaj na Wall Streetu te su burze na Balkanu suočene s prijetnjama krize i ograničenjima rasta, te manjkom efikasnosti i znanja o financijskim instrumentima s kojima se trguje na burzama.
Nazad na vrh Ići dole
Milos86
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2199
Godina : 32
Localisation : Nish
Points : 1285
Datum upisa : 20.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/26/2007, 20:17

E zna mi on , da zna Makedonija ne bi bila to sto jeste
Nazad na vrh Ići dole
Pijacar
VIP
VIP


Broj poruka : 231
Points : -246
Datum upisa : 04.08.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/27/2007, 12:38

Za kupovinu preduzeca "Novkabel" zainteresovan je jedino "Ist point" u vlasnistvu Zorana Drakulica.Tenderska komisija za prodaju najavila da ce zapoceti pregovore sa kompanijom,koja je jedina dostavila ponudu za otkup 93% kapitala.
Nazad na vrh Ići dole
Shonjo-Shogun
Partner
Partner


Broj poruka : 18
Points : -7
Datum upisa : 25.10.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/27/2007, 12:58

Ljudi da li ste i Vi jutros primili reklamno pismo od "Matthew Greenburgh-a" u kome preporucuje kupovinu GIKB-a?
Mejl sadrzi opsirnu analizu preduzeca + prikaceni excel fajl.
Met da li si to stvarno ti ili neko zloupotreblja tvoje ime ?

Boze,boze cime su se poceli sluziti :evil: Cini mi se da je neki broker napravio analizu,sudeci po detajlnosti istoj...
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
avatar

Broj poruka : 5253
Localisation : Centar grada
Points : 6483
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/27/2007, 19:16

@Shonjo-Shogun ::
Ljudi da li ste i Vi jutros primili reklamno pismo od "Matthew Greenburgh-a" u kome preporucuje kupovinu GIKB-a?
Mejl sadrzi opsirnu analizu preduzeca + prikaceni excel fajl.
Met da li si to stvarno ti ili neko zloupotreblja tvoje ime ?

Boze,boze cime su se poceli sluziti :evil: Cini mi se da je neki broker napravio analizu,sudeci po detajlnosti istoj...

Ma taj slucaj je razjasnjen... neko se dokopao spiska BelexInfo pretplatnika... i to je to :study:

A svi drugi koji su dobili mailove a nisu pretplatnici, verovatno su Ivan i Arlehin nekom brokeru prodali adrese... sta ces.. pare su pare :D.
Nazad na vrh Ići dole
kvantas
Just looking
Just looking
avatar

Broj poruka : 3
Points : 0
Datum upisa : 27.10.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/27/2007, 20:03

Zamolio bih administratora da ne pusti slucajno onakvu reklamu, na ovom forumu kao na economy forumu(za stambene kredite).
Iritira :evil:
Nazad na vrh Ići dole
Matthew Greenburgh
Partner
Partner
avatar

Broj poruka : 1493
Localisation : EC4A 2BB
Points : 2249
Datum upisa : 09.08.2007

PočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/27/2007, 20:43

@kvantas ::
Zamolio bih administratora da ne pusti slucajno onakvu reklamu, na ovom forumu kao na economy forumu(za stambene kredite).
Iritira :evil:

DogovNoreno...

Razmatramo dodushe banner za lokalnu shkolu za mentalno ometene -- moramo da zbrinemo ovog klipana AlNik. Mozda upali, a??

_________________
He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
Gost
GostPočaljiNaslov: Re: INFO - Berza, Ekonomija...   10/27/2007, 20:51

Baner za lokalnu školu za mentalno obolele-odlična ideja :cheers:
Em humano, em korisno upis kod mene :study: preko cele godine
primamo i sva punoletna lica sa oba foruma bez protekcije ako se otvori dnevni boravak


Poslednji izmenio dana 10/27/2007, 21:16, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
 
INFO - Berza, Ekonomija...
Nazad na vrh 
Strana 3 od 23Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4 ... 13 ... 23  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: BERZA, trendovi, aktuelnosti...-
Skoči na: