BELEX Club
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
Delite | 
 

 Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO)

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 16 ... 27, 28, 29
AutorPoruka
Pendula011
Our family
Our  family


Broj poruka : 208
Points : -42
Datum upisa : 19.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO)   12/25/2007, 16:07

da da nasao sam hvala na b92
Nazad na vrh Ići dole
http://www.rentapartmani.com
geogsi
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 337
Points : 823
Datum upisa : 14.12.2007

PočaljiNaslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO)   12/25/2007, 16:33

Pozdrav! Kao novopechenog vlasnika AGBN akcija, zanima me sta mislite da ce se desavati posle ovoga? Neka reakcija komisije ili sl?
Nazad na vrh Ići dole
xj
Just looking
Just looking


Broj poruka : 21
Points : 0
Datum upisa : 09.06.2007

PočaljiNaslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO)   12/25/2007, 20:21

@geogsi ::
Pozdrav! Kao novopechenog vlasnika AGBN akcija, zanima me sta mislite da ce se desavati posle ovoga? Neka reakcija komisije ili sl?
Reakcija Bele lol! :afro: :flower:
Nazad na vrh Ići dole
geogsi
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 337
Points : 823
Datum upisa : 14.12.2007

PočaljiNaslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO)   12/25/2007, 21:03

Ako mislis na osobu sa takvim nickom na Economy forumu, mogu ti reci da sam prilicno razocaran. Posto je pominjana vise puta ovde, doduse u negativnom kontekstu, ocekivao sam puno kvalitetnije postove. Prognoze koje ona izriche su u najmanju ruku smeshne i liche da su od srednjoskolca koji cita srednju stranu Politike kao glavno info shtivo za biznis i finansije, a Kurir i Tabloid za sve ostalo Suspect Onde je postalo prilichno tesko probrati neshto vredno napisano u zadnje vreme
Dalje :bball:
EDIT: ovo gore sam mislio na post u vezi korekcije. Njen-njegov komentar u vezi AGBN manje-vishe stoji, mada sve to vec znamo.
Nazad na vrh Ići dole
Matthew Greenburgh
Partner
Partner
avatar

Broj poruka : 1558
Localisation : EC4A 2BB
Points : 2490
Datum upisa : 09.08.2007

PočaljiNaslov: Ekskluzivno!!!   12/25/2007, 22:26

Uspeo sam da dodjem do pisma koje su institucije dobile pre neki dan.

:flower1:

===

Radovan Jelašić
Guverner
Narodna banka Srbije
Kralja Petra 12
11000 Beograd
Srbija

Milko Štimac
Predsednik
Komisija za hartije od vrednosti
Omladinskih brigada 1
11070 Novi Beograd
Srbija

Gordana Dostanić
Direktor
Beogradska berza
Omladinskih brigada 1
11070 Novi Beograd
Srbija

Predmet: Agrobanka a.d. Beograd

Poštovana Gospodo ―

Obraćamo vam se kao akcionari kompanije Poljoprivredna banka Agrobanka a.d. Beograd (“Agrobanka” ili “Banka”).

Smatramo da je Agrobanka banka koja ima ubedljivo najjači potencijal za stvaranje nove bankarske vrednosti u Srbiji. Kao što sigurno dobro znate, Agrobanka ima značajno nacionalno prisustvo kroz distributivnu mrežu koju čini više od 120 prodajnih mesta. Agrobanka ima impresivnu finansijsku jačinu nakon 3 veoma uspešne gotovinske dokapitalizacije koje su izvršene u bliskoj prošlosti i koje će omogućiti Banci da osvoji značajan deo inkrementalnog rasta srpske bankarske aktive. I pored veoma turbulentne godine za Banku, obeležene veoma burnim događajima, menadžment Agrobanke je pre nekoliko dana na svom sajtu (sastavni deo ovoga teksta) potvrdio izuzetnu profitabilnost trenutnih operacija Banke. Takođe, veoma važna karakteristika koja Agrobanku čini još atraktivnijom bankarskom platformom je odsustvo ‘hipoteka prošlosti’ nakon razrešenja IBRD YU 2307 situacije u Julu/Avgustu 2007. godine.

Uzimajući u obzir ove činjenice, smatramo da je kretanje cena akcija Banke na Beogradskoj berzi u proteklih skoro godinu dana, najblaže rečeno, apsurdno. Za vašu informaciju, u tom periodu, akcija Banke je izgubila neverovatnih skoro ●%, padajući na nivo od cca 20.000 din. U istom periodu, relevantni berzanski index Belex 15 je porastao za 27%, s tim što je za razliku od Banke koja je beležila konstantan, vrlo oštar pad, ovaj index u periodu april-maj imao porast od cca ●%. (Sigurno je da bi grafikon Belex-a 15 bio uspešniji da je iz njega izuzet uticaj Agrobanke.) U prilogu Vam dostavljamo uporednu grafičku analizu Agrobanke na Berzi kako bi vam demonstrirali veličinu i ozbiljnost relativnog pada cene ovih akcija.

Drastična potcenjenost vrednosti akcija Agrobanke je takođe jasno vidljiva i potvrđuju je i relevantni pokazatelji poslovanja na Berzi. U prilogu Vam takođe, dostavljamo i uporednu analizu Agrobanke i ostalih relevantnih kompanija čijim se akcijama trguje na Beogradskoj berzi. Kao što možete videti, ukoliko se situacija posmatra na bazi vrednosti franšize, vidi se da Agrobanka trguje velikim materijalnim diskontom u poređenju sa ostalim relevantnim institucijama. Konačno, kao što znate, srpski bankarski sektor je bio subjekat značajnog interesa stranih investitora, što je rezultiralo u velikom broju završenih transakcija u bankarskom sektoru i postignutim P/BV multiplikatorom od 3 pa do 7 puta.

Poslednih meseci i dana naročito je cena akcija Banke nastavila da pada i dostigla nivo, a čak i bitno pala ispod (prema poslednjem Prospektu) njene knjigovodstvene vrednosti.

Kao akcionari u sektoru koji bi trebalo da bude veoma regulisan i transparentan, bojimo se da vaše uvažene institucije, i vi lično kao njihovi akteri, ne uspevate u mandatima koji su vam povereni da:

- Osigurate adekvatnu superviziju i transparenciju finansijskih institucija,
- Afirmišete efikasno, uređeno i fer finansijsko tržište u Srbiji,
- Pomognete individualnim investitorima da dobiju fer dil,
- Regulišete tržišta, berze i tržišne učesnike i njihovo ponašanje, i
- Preduzmete akciju protiv tržišnih učesnika koji se ne povinuju propisanim standardima.

Skoro već godinu dana, Vaše institucije su izgleda, suprotno odredbama Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, Zakona o Narodnoj banci Srbije, Zakona o bankama, Statuta i Pravila poslovanja Beogradske berze a.d., prihvatile politiku ćutanja što se Banke tiče, kako se čini kompletno ignorišući prilično dramatična događanja koja su se odvijala na Berzi i koja su dovela do gubitka od skoro ● tržišne vrednosti Agrobanke u trenutku kada fundamentalni finansijski i operativni pokazatelji Banke nikada nisu bili bolji. Ovo bi se svakom racionalnom investitoru učinilo neverovatnim, naročito uzimajući u obzir najbolje prakse vaših partnerskih institucija u drugim zemljama. Skorašnje primerne reakcije Bank of England i Financial Services Authority u Ujedinjenom Kraljevstvu prilikom neizvesnosti u lokalnom finansijkom sektoru su vrlo lako mogle biti preslikane i u Srbiji.

Kao što sigurno dobro znate, Agrobanka je jedna od najatraktivnijih prilika za strane strateške i finansijske investitore. Očekujemo da vaše institucije i vi lično preuzmete inicijativu koja bi dovela do prevencije, detekcije i prestanka bilo kakvih neregularnih aktivnosti na Berzi od strane nekih tržišnih učesnika. Zabrinuti smo naročito po pitanju postojanja lica koja sinhronizovano deluju i sarađuju kako bi na drastično niskom nivou vrednosti akcija stekla/konsolidovala kontrolu nad Agrobankom ili pokušala da negativno utiču na uspešan ishod potencijalne ponude za Banku. U prilog naše zabrinutosti na mogućnost postojanja lica koja sinhronizovano deluju i sarađuju, podsetio bih Vas da je tokom Redovne Sednice Skupštine deoničara Banke održane 27. Juna o.g. u Beogradu bilo evidentno da je velika grupa investitora imala svog predstavnika koji je odlučujuće glasao u njihovo ime za donošenje odluka i rešavanja pitanja iz nadležnosti Skupštine.

Ono što nas posebno brine jeste činjenica da Država i njene institucije čak i ne reaguju i ako su u pitanju njihove akcije, odnosno njihov direktni interes (20% ukupnog kapitala Banke). Stoga, izvinite, ali ne možemo a da ne posumnjamo u stvarnu dobronamernost nosilaca ovih institucija da zaštite njihov interes, odnsno interes Države.

Za našu dobrobit kao akcionara Agrobanke i za dobrobit šire investitorske javnosti, klijenata i ukupne javnosti, zamolili bi da:

1. Narodna banka Srbije saopšti, u skladu sa svojom funkcijom kontrole zakonitosti poslovanja banaka (čl. 4. i 63. Zakona o Narodnoj banci Srbije i čl. 102. Zakona o bankama), da je Agrobanka veoma likvidna i solventna institucija čiji pokazatelji nekoliko puta prevazilaze propisane minimume za regulatorni kapital i pokazatelje likvidnosti banke;

2. Narodna banka Srbije saopšti da je kvalitet aktive Agrobanke na zadovoljavajućem nivou;

3. Komisija za hartije od vrednosti i Beogradska berza, na osnovu članova 3., 117. i 220. Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, čl. 2. i 58. Statuta i 152. Pravila poslovanja Beogradske berze, momentalno otpočnu istragu trgovanja običnim akcijama Banke u periodu od poslednjih 12 meseci, sa naročitim fokusom na šablone u trgovanju, kako bi bilo jasno ustanovljeno da li postoje lica koja sinhronizovano deluju i sarađuju, kao i da li postoje bilo kakve neregularnosti u trgovanju ovim akcijama Banke. Ukoliko je potrebno, Beogradska berza bi trebalo da donese, na osnovu članova 106. Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, 46. Statuta i 136. Pravila poslovanja Beogradske berze, odluku o privremenoj obustavi trgovanja običnim akcijama Banke do momenta raspolaganja konačnim rezultatima istrage. Očekujemo da Komisija za hartije od vrednosti i Beogradska berza saopšte konačnе rezultate istrage i, ukoliko je potrebno, preuzme odlučnu akciju protiv tržišnih učesnika koji se ne povinuju propisanim standardima.

Na kraju, molimo da, vaše institucije i vi lično, preduzmete odgovarajuću akciju u slučaju Agrobanke. Banka mora biti zaštićena od izlaganja špekulantskim aktivnostima na tržištu koje inače nema adekvatnu dubinu. Na taj način ćete sasvim sigurno sprečiti da Bančini odnosi sa trenutnim i budućim klijentima i investitorima pretrpe nenadoknadivu štetu.

Iskreno,

AKCIONARI

_________________
He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
Nazad na vrh Ići dole
zg28
Just looking
Just looking


Broj poruka : 29
Points : -8
Datum upisa : 19.12.2007

PočaljiNaslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO)   12/25/2007, 23:52

Hm imam potrebu da se malo umješam u raspravu.

Muče me dvije svari.

1. Nije da branim Matta i nije me iskreno briga ko kaj misli. Ja nerazumijem da neko kupuje dionice samo zato što je pročitao da su dobre ili zato kaj on tvrdi da će izvješče biti dobro ili da će se dogodit neki super deal itd. Mislim ja mogu biti vrhunski kirurg i opisati na ovim stranicam kako napraviti bypass na srcu pa šta, nije valjda da bute zbog toga otvorili ordinaciju... ili se varam? Ljudi koji nemaju vlastito
razmišljanje a bave se ovim poslom osuđeni su na pušionu.

2. Mislim da bi se ovdje večina ljudi trebala zapita zakaj kupuju dionice. Kaj sad ako je dionica pala na 20000 hiljada??? pa meni to paše a platio sam je 40000 možda i više neznam točno. Ako postoji koji lapan na ovom forumu i pita se zakaj evo i odgovora. Dionice uvjek rastu po sektorima znači nemoguće je da dionice iz istih sektora ne rastu ili padaju na duži rok podjednako. Ovo je pravilo koje inače vrijedi na efikasnim tržištima, kakvog odmah da napomenem nema u našoj regiji. Normalno tu se podrazumjeva i da firme posluju u jednakim uvijetima. Moje mišljenj u vezi ove dionice je da bi ovakav pad trebao svakom signalizirati da se nešto kuha. Iz iskustva znam da kada je god dionica padala ovako kontra sektora da je posle rasla dva puta brže. Da nadodam samo i to da ako neko plati dionicu 40000 jer vjeruje u nju onda bi mu 20000 hiljada trebalo biti uranjeni rođendansi poklon. E sad problem je ako on nezna točno zakaj ju je kupio. scratch

E sad koji je tu problem mislim da kolega Matt ima veliko znanje ali jednostvano mu profesionalizam ne dopušta maštu jer pravila po kojima on kupuje dionicu ne vrijede u Srbiji. Tu se sve radi kontra i na margini zakona. Možda grješim i znam da će večini ovaj moj post biti tipa kaj on sad nama otkriva toplu vodu ali nek se i oni onda pitaju zakaj tolko pišu i zakaj su zabrinuti.

Za kraj ja osobno mislim da će ova dionica u 2008 kad potegne oprat u postotku rasta sve ostale i da će nemimnovno doč na B/V ko i ostale a vi računajte koliki je to rast, kojom god metodom hočete

Molim nikoga da se ne uvredi
Nazad na vrh Ići dole
genijeurazvoju
Kajmanska ostrva
Kajmanska  ostrva


Broj poruka : 165
Points : -92
Datum upisa : 22.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO)   12/26/2007, 02:59

Danas stvarno zadivljujuci obim,kao u dobra stara vremena :D 8)
Nazad na vrh Ići dole
Matthew Greenburgh
Partner
Partner
avatar

Broj poruka : 1558
Localisation : EC4A 2BB
Points : 2490
Datum upisa : 09.08.2007

PočaljiNaslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO)   12/26/2007, 07:44

@geogsi ::
Ako mislis na osobu sa takvim nickom na Economy forumu, mogu ti reci da sam prilicno razocaran. Posto je pominjana vise puta ovde, doduse u negativnom kontekstu, ocekivao sam puno kvalitetnije postove. Prognoze koje ona izriche su u najmanju ruku smeshne i liche da su od srednjoskolca koji cita srednju stranu Politike kao glavno info shtivo za biznis i finansije, a Kurir i Tabloid za sve ostalo Suspect Onde je postalo prilichno tesko probrati neshto vredno napisano u zadnje vreme
Dalje :bball:
EDIT: ovo gore sam mislio na post u vezi korekcije. Njen-njegov komentar u vezi AGBN manje-vishe stoji, mada sve to vec znamo.

Devojka je sinonim neznanja. 🤡 :joker: :geek:

_________________
He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
Nazad na vrh Ići dole
Matthew Greenburgh
Partner
Partner
avatar

Broj poruka : 1558
Localisation : EC4A 2BB
Points : 2490
Datum upisa : 09.08.2007

PočaljiNaslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO)   12/26/2007, 07:46

Zamolio bih gospodu sa Fiasconomy-ja, a narochito gospodina Joshua Stenwick koji ima istoriju prepisivanja sa ovog foruma, da prenose chinjenice sa ovog foruma u CELOSTI.

Pismo je bez presedana shto se aktivizma tiche u Srbiji. ;) ;) ;)

Paragraf o sinhronizovanom delovanju je odlichan. ;) ;) ;)

:flower1:

_________________
He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
avatar

Broj poruka : 1071
Godina : 40
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO)   12/26/2007, 11:39

148 komada do 24.5k?
Nazad na vrh Ići dole
geogsi
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 337
Points : 823
Datum upisa : 14.12.2007

PočaljiNaslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO)   12/26/2007, 11:47

Danas rally na AGBN. Videcemo da li ce da potraje ili je opet stara pricha...

-------
Suite ŕ un grand nombre de réponses, ce sujet a été automatiquement divisé. Vous pouvez retrouver la suite de ce sujet ici :
http://www.aikb.net/viewtopic.forum?t=383
Nazad na vrh Ići dole
 
Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO)
Nazad na vrh 
Strana 29 od 29Idi na stranu : Prethodni  1 ... 16 ... 27, 28, 29

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Arhiva Belex Cluba-
Skoči na: