BELEX Club
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
Delite | 
 

 USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3 ... 15 ... 29  Sledeći
AutorPoruka
StefanoProdi
VIP
VIP


Broj poruka : 241
Points : -15
Datum upisa : 22.04.2008

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   2/11/2009, 17:05

Ha, ha, ha.

Ludaci iz Saxo bank. Koja nije ni banka, btw.
Ne vaze za preterano ozbiljne.
Svake godine daju ekstremne prognoze, black swan tipa, nekada nesto i pogode.
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1665
Godina : 48
Points : 2920
Datum upisa : 16.12.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   2/26/2009, 09:44

NJUJORK, Dionice brojnih renomiranih američkih kompanija danas se mogu kupiti “po cijeni kikirikija”, ali se mnogi pitaju predstavlja li njihova kupovina životnu priliku za ulaganje ili najveću klopku za novac od velike depresije.
Siguran znak zaista duboke recesije jeste trenutna situacija u kojoj proizvodi nekih od najvećih svjetskih kompanija koštaju više od njihovih dionica.

Na američkom tržištu prvo su stradale dionice građevinskih kompanija, ali su ubrzo cijene dionica pale u gotovo svim privrednim sektorima. Akcija najveće građevinske kompanije u SAD “Hovnaniana” može se dobiti za 96 centi, što je manje nego što koštaju rezervni ključevi za vrata kuća koje grade.
Na udaru prodaja našle su se i dionice banaka. Dionica Sitigrupe početkom 2007. godine koštala je 55,66 dolara, a sada 2,6 dolara, koliko košta taksa za bankarske kartice. Dionica “Dženeral motorsa” pala je sa 30,3 na 2,22 dolara, što je manje od cijene standardne svjećice za automobil.

Dionica “Njujork tajmsa” pala je sa 24,27 na 3,95 dolara, dok nedjeljno izdanje lista košta četiri dolara. Dionica “Dženeral elektrika” pojeftinila je sa 30,3 na 9,08 dolara - dok njezin toster košta 12 dolara. Cijena dionice američke aviokompanije “US Ervejz” potonula je s 53,89 na 3,66 dolara, dok dvije kafe na domaćem letu koštaju četiri dolara.

Pravilo
Zbog ozbiljnog pada vrijednosti mnogih dionica koje su pojeftinile ispod jednog dolara, što je minimum za uvrštenje na Njujorškoj berzi, planira se ukidanje tog pravila. Promjenu pravila mora prethodno odobriti američki regulator tržišta SE.

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 5272
Points : 6311
Datum upisa : 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   2/28/2009, 14:46

Evropska kriza, mnogo veća od krize u USA

Stiven Džen iz Morgan Stenlija navodi kako je Istočna Evropa od Zapadne pozajmila oko 1,7 triliona dolara, a većina duga je kratkoročne prirode. Na naplatu ove godine dolazi oko 400 milijardi dolara.

Čak ni Rusija ne može da pokrije dugove svojih oligarha, koji su oko 500 milijardi dolara, pogotovo sada, kada je cena nafte na ovako niskom nivou. Budžet je planiran na ceni nafte od 95$ za barel. Na odbranu rublje je potrošeno 36% deviznih rezervi (od avgusta 2008.).

U Poljskoj je 60% hipotekarnih kredita indeksirano u švajcarskim francima. Zloti je oslabio 50% u odnosu na franak. Mađarska, balkanske, zemlje Baltika i Ukrajina takođe imaju probleme iste ili slične prirode. U Evropi su u problemu i dužnici i poverioci, i zato će kriza biti veća nego u Americi.

Najveći deo poverilaca je iz Austrije, Švedske, Grčke, Italije i Belgije. Zapadna Evropa učestvuje sa velikih 74% učešća u ukupnom kreditu (4,9 triliona dolara) zemljama u razvoju. Zapadnoevropske banke su 5 puta više izložene nego SAD i Japan, a leveridž im je 50% veći.

Španija je „do guše“ u Latinskoj Americi, koja se priključuje globalnoj krizi. Proizvodnja automobila u Meksiku je u januaru pala za 51% dok je u Brazilu broj nezaposlenih porastao u samo jednom mesecu za 650.000. Velika Britanija i Švajcarska su previše izloženi u Aziji.

Nebitno je koliko će trajati, nekoliko nedelja ili meseci, ali svet će da otkrije da se evropski bankarski sistem „nasukao“, a u Evropi ne postoje federalne rezerve koje će pomoći ovim zemljama sa stimulativnim paketima i bailout-om.

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 5272
Points : 6311
Datum upisa : 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   2/28/2009, 20:40

Drugi deo članka je takođe vrlo interesantan. Kako Džon Moldin sagledava ovu situaciju.

Sume koje su potrebne za spašavanje svih ovih zemalja prevazilaze rezerve MMF-a (155 milijardi evra). Pomoć su već dobili Mađarska, Ukrajina, Letonija, Belorusija, Island i Pakistan, a sledeća je Turska. Ukrajina se suočava sa smanjenjem BDP-a od 12%, pre svega zbog pada cena čelika. Pakistan traži još 7,6 milijardi dolara. Letonski guverner je proglasio ekonomiju „klinički mrtvom“ posle smanjenja BDP-a od 10,5% u poslednjem kvartalu 2008. godine.

Evropa i njena centralna banka su u većim problemima nego što su očekivali. Nemački BDP se smanjio 8,4% u poslednjem kvartalu 2008. godine, a ako su procene Dojče banke tačne, ove godine će se BDP smanjiti za 9%.

Nemci neće „spašavati“ Irsku, Španiju, Grčku i Portugal koje su u problemima.Takođe, neće spasiti ni Italiju, čiji javni dug iznosi 112% BDP-a (povećanje sa 101%).

Zato će dolar ostati jak ove godine. Jer se ostatak sveta raspada brže nego SAD.

Dalje, Moldin govori o Istočnoj Evropi:

Austrijske banke su plasirale Istočnoj Evropi kredite u vrednosti od 230 milijardi evra. To čini 70% austrijskog BDP-a. Veći deo kredita je u švajcarskim francima. Ukoliko bi samo 10% kredita postalo nenaplativo, to bi dovelo do bankrota austrijskog finansijskog sistema (tako bar kaže austrijski premijer Prol).

Problem Evrope je što postoje banke koje su prevelike da bi bile spašene (za razliku od američkih, koje su prevelike da bi propale). Veličina nekih banaka u odnosu na BDP matične zemlje prevazilazi proporcije. To bi značilo da bi Evropa trebalo da napravi bailout od oko 14 triliona dolara. U prevodu, postoje banke koje su se previše raširile izvan zemlje i koristile leveridž mnogo više nego bilo koja američka banka. A matična zemlja jednostavno nije sposobna (tj. ne postoje sredstva) da spasi tu banku kao što su to činili Amerikanci sa svojima.

Ceo tekst je na istom linku kao i u prethodnoj poruci: Yahoo finance

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2768
Godina : 42
Localisation : N.BGD
Points : 5074
Datum upisa : 22.05.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   3/4/2009, 19:27

http://www.balkanmagazin.net/kolumna/novosti_i_politika/preuzimanje_svake_gluposti_iz_sad.xhtml

Vrlo zanimljivo!!

Finansijski sistem je kompletno kolabirao. Jedine dve stvari koje vlada čini, da bi održala zemlju u životu, su ili štampanje još novca ili spuštanje kamata. Mi to nazivamo "Bernankeov dvokorak", jer postoje samo dva koraka koje šef FED-a može da učini. Ni jedna od ove dve mere ne može promeniti kurs i zaustaviti pad privrede. Potreban je novi produktivni kapacitet, kao u 1990-tim, kad smo ušli u recesiju: izašli smo zahvaljujući tehnologiji Interneta. Sve je bilo prebačeno na Internet. To je bilo realno. Naravno da je postojala špekulacija na tržištima ali to nije imalo nikakve veze sa postojanjem produkta. Radilo se o produktivnom kapacitetu. Tako nešto se ne može izazvati monetarnim ili fiskalnim nadražajima.

Danas, na primer, imamo novog predsednika koji, kako sam kaže, želi da stvori 2,5 miliona novih radnih mesta. Odakle želi da uzme novac za to? Jedino ga može naštampati. Ono sa čime smo danas suočeni je hiperinflacija, kao iz vremena Vajmarske Republike. To može takođe da se desi dolaru.

Ja sam politički ateista. Ne verujem u bajke, ja sam odrastao čovek. Ako neko veruje da će nas političari spasti, ili je dete ili se samozavarava. I ovo samozavaravanje je veoma izraženo u SAD. Ljudi su puni nade da će novi predsednik nekako izazvati promenu.

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2768
Godina : 42
Localisation : N.BGD
Points : 5074
Datum upisa : 22.05.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   3/5/2009, 20:54


_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1665
Godina : 48
Points : 2920
Datum upisa : 16.12.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   3/10/2009, 21:34

Dugovi svih istočnoevropskih zemalja beznačajni su u poređenju sa zapadnim, ocijenio je zamjenik direktora u Odeljenju za istraživanje Erste grupe iz Beča Juraj Kotijan.

Povodom uznemirujućih vijesti o tome da istočna Evropa ima spoljni dug od 1,7 biliona dolara i da u 2009. mora da otplati ili reprogramira 400 milijardi duga, on je u intervjuu za zagrebački “Večernji list”, objasnio da se tvrdnja o mnogo manjoj zaduženosti odnosi na firme, domaćinstva i državni sektor u čitavoj regiji srednje i istočne Evrope.

Analitičar Erste grupe kao primjer navodi da čak nekoliko zapadnoevropskih zemalja ima veći pojedinačni spoljni dug od cijele istočnoevropske regije koja se sastoji od 20 zemalja, uključujući Ukrajinu, Tursku i Rusiju - Njemačka 2,3 biliona (hiljada milijardi), Holandija 1,9 biliona, Velika Britanija 4,5 biliona dolara.
Percepcija regije kao visoko zadužene preuveličana je grubim generaliziranjem slabih tačaka pojedinačnih zemalja i njihovom primjenom na cijelu regiju, bez ikakve diferencijacije, izjavio je Kotijan.

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2768
Godina : 42
Localisation : N.BGD
Points : 5074
Datum upisa : 22.05.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   3/14/2009, 12:28

Obama uverava Kinu da Americi ne prieti bankrot
“Od Amerike zahtievam da zadrži svoj kreditni rejting, da održi svoje obećanje da će Kini vratiti dug i platiti kamate te da zajamči sigurnost za buduća kineska ulaganja u Ameriku. Kinu zabrinjava trenutno neumerena potrošnja američke fiskalne politike te tražim od američke državne administracije da u sledeće četiri godine prepolovi fiskalni deficit”, zahtievao je kineski premijer Wen Jiabao u svom zadnjem javnom istupu.

“U svietu nema sigurnijih investicija od investicija u Ameriku. Ne postoje likvidniji vriednosni papiri od vriednosnih papira američke vlade. Stoga oko 1500 milijardi predviđenog američkog deficita za tekuću godinu Kinu ne bi trebalo zabrinjavati. Nadamo se da će Kina i dalje ostati najveći kupac američkih državnih obveznica i najveći investitor u Ameriku”, odgovara mu američki predsjednik Barack Obama.

Obama u svom nastupu nije delovao uvjerljivo. Kada bi Kina, najveći američki financijer, zaista povukla svoje investicije iz Amerike, ostavila bi značajnu prazninu te Ameriku zasigurno potopila u depresiju iz koje se Amerika ne bi mogla godinama izvući.

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1665
Godina : 48
Points : 2920
Datum upisa : 16.12.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   3/21/2009, 22:36

Srbiji ne preti bankrotstvo, ali izlazak iz krize ne možemo očekivati pre 2011. godine,
kaže guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.
“Dakle, mi imamo jedno pitanje - u kojoj meri će se smanjiti budžetski rashodi, na osnovu toga biće potrebno jedno dodatno budžetsko finansiranje, a ovde imamo jedan problem od nekih tri milijarde, i to su dospele obaveze, i to dakle, sve pod pretpostavkom da se sve prispele obaveze refinasiraju, pod pretpostavkom da strane investicije budu milijardu-milijardu i po, onda je potrebno još tri milijarde da bi se finansirao tekući platni deficit“, objašnjava on.

:study:

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1665
Godina : 48
Points : 2920
Datum upisa : 16.12.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/3/2009, 13:29

VAŠINGTON, Recesija u SAD, najduža u posljednjih 50 godina, verovatno će završti do kraja leta ove godine, saopštio Institut za istraživanje ekonomskih ciklusa, ECRI.

Ta istraživačka organizacija, koja iza sebe ima uspešna predviđanja poslovnih ciklusa, saopštila je da dovoljan broj ključnih merenja sa izvesnošću pokazuje da predstoji oporavak. “Kraj recesije je konačno na vidiku”, saopštio je ECRI.

Podaci tog instituta potvrđuju nedavno ublaživanje stope pada u nekim ključnim pokazateljima. Drugi podaci, poput poverenja potrošača i prodaje nekeretnina, takođe pokazaju znake oživljavanja.
ECRI je naveo da nastavak rasta u prošlosti uviek usledio posle ublažavanja pada. “Ekonomija je na tački povratka ciklusu rasta”, saopštila je ta organizacija, dodajući da će ekonomski rast SAD uskoro postati manje negativan.

When our warning went unheeded, we declared in March 2008 that we had entered a “recession of choice.” Even as stock prices rallied by 12% that spring and upbeat analysts decided that the economy had dodged the recession, we stuck to our guns, knowing that the recession would be recognized belatedly, as usual. In the months that followed our warning, the S&P 500 lost half its value – even today, after a sharp run-up, it’s still a third below its value at the time. But the leading indicators that warned us of recession are now pointing clearly to a business cycle recovery.

http://www.businesscycle.com/
:respect:

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Greta
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1263
Localisation : Bgd
Points : 3128
Datum upisa : 28.05.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/3/2009, 14:51

👏 👏 daj bože!!

☀

_________________
Samo hrabri pobedjuju
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Member
Member
avatar

Broj poruka : 935
Points : 2628
Datum upisa : 05.09.2008

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/11/2009, 11:54

FRANKFURT - Legendarni investitor George Soros izjavio je za Franfurter Allgemeine Zeitung kako se trend pada "olabavio" i da stimulacijski paketi počinju davati rezultate.
Tvrdi kako će Azija biti prva regija koja će doživjeti oporavak i da će Kina preuzeti od SAD-a ulogu motora rasta svjetske ekonomije.

- Očekujem da će oporavak nadoknaditi otprilike polovinu pada, a nakon toga ćemo ući u stagnaciju, kaže Soros.

Soros dodaje kako je američki dolar već dovoljno slab i kako ne bi trebao gubiti vrijednost prema euru, upravo suprotno. Rekao je kako je kriza pokazala da ja za "slabe" države velika stvar što su na vrijeme ušle u eurozonu.
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
avatar

Broj poruka : 1071
Godina : 40
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/12/2009, 14:24

http://www.moneyandmarkets.com/five-economic-storms-raging-now-2-33662

Soros prica jedno, Martin drugo, zamislite kakve bi posledice bilo po belex da se DOW vrati na 5000-6000 bodova!
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 5272
Points : 6311
Datum upisa : 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/12/2009, 14:53

Hvala Atomski za link :D

Meni se dopao tekst, iako je vrlo pesimističan, pogotovo ova rečenica, u vezi "stres testova" američkih banaka:

"But the stress tests will go down in history as the world’s most elaborate effort to paint lipstick on a pig." lol!

I meni tako-nekako izgleda sve to, na "šminkanje svinje" :D

Što se tiče uticaja na belex, dugoročno svakako treba biti optimista. Ali na kratak rok, svašta može da se desi. Berza (bi trebalo) da oslikava stanje ekonomije, a našoj trenutno ne cvetaju ruže (samo trnje ostalo :D ). Ovaj rally što smo videli ne znam da li će se održati/nastaviti. Cene su trenutno vrlo niske, ali videli smo da mogu još niže nego što su sada. Likvidnost je dosta slaba, stranih investitora nema, domaći su na nivou statističke greške. Od prvih nam i zavisi kretanje indeksa, tako da će dalja kretanja, kao i do sada zavisiti od njih.

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
avatar

Broj poruka : 1071
Godina : 40
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/12/2009, 15:22

Treba biti posebno obazriv i ne zaletati se sto se tice daljeg investiranja jer ce ocigledno biti jos mnogo crvenih dana. Tacno je da se nista konkretno dobro nije desilo svetskoj ekonomiji a indeksi su poludeli zbog smesnih prica sa Wall Street-a kako banke i nisu bas u tako losem stanju i kako je broj nezaposlenih manji nego sto se ocekivao. Ipak su to samo manje lose vesti
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
avatar

Broj poruka : 1071
Godina : 40
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/12/2009, 17:48

http://www.seebiz.eu/hr/analize/tko-je-lansirao-cijene-domacih-dionica%3f,45134.html

Posebno mi je zanimljiv ovaj deo o BDI indexu
www.dryships.com/pages/report.asp
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2206
Points : 6592
Datum upisa : 21.01.2009

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/12/2009, 23:24

PARIZ, Ekonomije evropskih zemalja oporaviće se u drugoj polovini sljedeće godine ukoliko vlasti preduzmu nove mjere kako bi pomogle finansijskom i kreditnom sektoru, objavio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

“Neophodna je dodatna akcija, posebno u finansijskom sektoru, kako bi se obnovilo povjerenje u tržište u svim zemljama”, navodi se u novom izvještaju MMF-a o Evropi.

U dokumentu se napominje da će ekonomski pad, čak i uz sprovođenje odlučnih koraka, potrajati do početka 2010. godine, te da će oporavak biti postepen.

MMF želi da se u evropski bankama sprovede takozvani “test stresa”, kakav se primjenjuje u američkim bankama.

Direktor MMF-a za Evropu Marek Belka izjavio je da bi ovaj test trebalo da sprovedu nacionalni supervizori u svakoj evropskoj zemlji
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 5272
Points : 6311
Datum upisa : 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/13/2009, 15:26

@atomski mrav ::
Treba biti posebno obazriv i ne zaletati se sto se tice daljeg investiranja jer ce ocigledno biti jos mnogo crvenih dana. Tacno je da se nista konkretno dobro nije desilo svetskoj ekonomiji a indeksi su poludeli zbog smesnih prica sa Wall Street-a kako banke i nisu bas u tako losem stanju i kako je broj nezaposlenih manji nego sto se ocekivao. Ipak su to samo manje lose vesti

Jasno je da je ovako i slažem se sa tvojim mišljenjem.

Rak rana našeg tržišta je slaba-nikakva likvidnost. Takođe je slaba i ponuda i vidimo da se sa par miliona evra može podići indeks za 50% bez problema.

Pogled na link koji si dao za hrvatsko tržište takođe nam daje sličan odgovor i vidimo da Hrvati imaju iste probleme kao i mi. Likvidnost je kod njih malo veća, ali je takođe veliki problem. S tim, da su oni ispred nas u berzanskom smislu, jer kod njih veliku ulogu na tržištu kapitala imaju penzioni fondovi sa pozamašnim sredstvima koja su im na raspolaganju, dok kod nas ne postoje obavezni penzioni fondovi, nego samo dobrovoljni, koji na berzu nisu plasirali ni 15% svoje imovine, od nešto više od 5 milijardi dinara, što je mizerna cifra.

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
avatar

Broj poruka : 1071
Godina : 40
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/13/2009, 16:09

Ne znam sta bi ovo danas na belexu, izgleda cista spekulacija, dizanje cene za izlaz, cini mi se.
Opet svi u minusu danas u Evropi a i Usa je u crvenom

May 13 10:02am † Change %Change Level
Dow -148.38 -1.75% 8,320.73
NASDAQ -27.63 -1.61% 1,688.29
S&P -16.39 -1.80% 891.96
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 5272
Points : 6311
Datum upisa : 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/13/2009, 16:14

Može biti za naše, špekulacija :D

Što se tiče USA, retail sales je neočekivano pao u aprilu, dok Timoti Geitner kaže da je finansijski sistem počeo sa oporavkom. "Briga o sistemskom riziku je skoro potpuno nestala, i opšti uslovi davanja zajmova su počeli da se poboljšavaju"

Više o ovome na Bloomberg

PS, gde se informišete o stranim tržištima kapitala? Bloomberg, yahoo finance ja najčešće gledam. Ima li šta bolje i detaljnije?

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
avatar

Broj poruka : 1071
Godina : 40
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/13/2009, 16:36

Dušan ::
Može biti za naše, špekulacija :D

Što se tiče USA, retail sales je neočekivano pao u aprilu, dok Timoti Geitner kaže da je finansijski sistem počeo sa oporavkom. "Briga o sistemskom riziku je skoro potpuno nestala, i opšti uslovi davanja zajmova su počeli da se poboljšavaju"

Više o ovome na Bloomberg

PS, gde se informišete o stranim tržištima kapitala? Bloomberg, yahoo finance ja najčešće gledam. Ima li šta bolje i detaljnije?

Dule, ne cini li ti se da cim se pojavi neka losa vest, odmah se na nju plasira neka dobra a znamo koliko informacije trenutno uticu na indexe. Kao da se vise nista ne prepusta slucaju!?
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 5272
Points : 6311
Datum upisa : 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/13/2009, 16:41

Tačno tako! Sve pršti od "dobrih" vesti u poslednje vreme! Kako meni izgleda, mediji kreiraju i krize i oporavke :D

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
avatar

Broj poruka : 1071
Godina : 40
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/13/2009, 19:15

Izgleda da situacija ponovo izmice kontroli, bice sutra opasno crvenilo na BB
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2768
Godina : 42
Localisation : N.BGD
Points : 5074
Datum upisa : 22.05.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/13/2009, 19:30


_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
avatar

Broj poruka : 1071
Godina : 40
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/14/2009, 12:42

@atomski mrav ::
Izgleda da situacija ponovo izmice kontroli, bice sutra opasno crvenilo na BB

Ovde vise nikakve logike nema, opet svi u minusu samo BB skace?
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 5272
Points : 6311
Datum upisa : 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/14/2009, 13:06

Nakon onako strmog uspona, za očekivati je bila ova korekcija što se sada dešava na svetskim berzama. Dok mi razvoj događaja kod nas nije jasan scratch

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
avatar

Broj poruka : 1071
Godina : 40
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/14/2009, 13:30

Usa futures-i opet u minusu, Evropa u blagom, na BB se lome koplja
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
avatar

Broj poruka : 1071
Godina : 40
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/17/2009, 11:48

Sta su odlucili mocnici, kraj ili ne?

http://www.seebiz.eu/hr/makroekonomija/svijet/bilderberg-grupa-jesu-li-rekli-da-kraju-krize%3f,45521.html
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Member
Member
avatar

Broj poruka : 935
Points : 2628
Datum upisa : 05.09.2008

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/19/2009, 01:48

Citat:
On a 110 year chart of the Dow, it is clear that we are in a "Consolidation Period" where the Dow will likely trade between a low of about 8,000 and a high of about 14,000. Before this Consolidation Period is over, we could easily see one or two more runs to 14,000 and runs back toward 8,000. These kind of market gyrations are devastatingly bad to a buy-and-hold strategy.

As such, it is important to do your best to ascertain a market direction. This is why I provide you with my "Market Forecast" each week in these reports. These weekly forecasts are not a crystal ball that never fails, but by watching the changes in direction of the market, I have found these charts to be uncannily accurate.

This week, it looks like the market is creeping up on a potential correction. It would not surprise me to see the market retrace 50% or more of its gains since the March 4 low. Some pundits are expecting the market to fall below the March 4 low. Some are expecting the market to move back above 14,000 before another major correction. I believe this last scenario is highly unlikely.

But, the market could easily move higher before it corrects. One of the wonderful thing about markets just prior to a correction... everything looks bullish and share prices are zooming higher. It is a good time to make money, but be prepared to take profits. Remember... it can be bad to get out of the market too soon, but it is many times worse to get out of the market too late.

I am buying this week, but I am very cautious.
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
avatar

Broj poruka : 1071
Godina : 40
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/19/2009, 14:10

http://money.cnn.com/2009/05/19/markets/premarkets/index.htm
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
avatar

Broj poruka : 1071
Godina : 40
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/21/2009, 11:18

Ceo svet u ne bas malom minusu, Belex nam se ne da. Evidentno je da nema krda na ask-u, iako se bid istanjio. Vrlo zanimljivo trgovanje danas
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
avatar

Broj poruka : 1071
Godina : 40
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/22/2009, 11:03

Mala korekcija ne moze da skodi, Evropa i USA futuresi u plusu, kajace se strasno u ponedeljak ovi danasnji prodavci
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 5272
Points : 6311
Datum upisa : 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/22/2009, 11:07

Baš sam sad na tablama okačio trenutna kretanja svetskih berzi. Izgleda se vraćamo u pozitivnu zonu. Evo Gajtner obećava smanjenje deficita USA (u vezi sa mogućim smanjenjem kreditnog rejtinga USA), dok Britanci odbijaju da objave stres test rezultate RBS-a i Lojda.

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
Atomski mrav
Moderator
avatar

Broj poruka : 1071
Godina : 40
Points : 1232
Datum upisa : 19.11.2007

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/22/2009, 11:17

Da, da, evo Hrvati vec stizu jucerasnji minus, kako svet tako i oni, nepogresivo, kada rastu, rastu na velikoj likvidnosti, kada padaju, padaju na maloj. Mislim da promet mnogo govori
Nazad na vrh Ići dole
Dusan
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 5272
Points : 6311
Datum upisa : 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...   5/22/2009, 11:30

Ne zavisi ništa od nas. Sad baš gledam, VIX (indeks volatilnosti), je juče značajno porastao (ponovo), za oko 8%, a u prethodnom periodu je došao na najniže nivoe u poslednjih 6-7 meseci, odnosno, od oktobra. Videćemo šta će amerikanci popodne uraditi.

_________________
BelexClub na youtube!
Nazad na vrh Ići dole
 
USA finansijsko trziste i refleksije na Evropu, Srbiju...
Nazad na vrh 
Strana 2 od 29Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3 ... 15 ... 29  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Arhiva Belex Cluba-
Skoči na: