BELEX Club
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
Delite | 
 

 Besplatne akcije!

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeći
AutorPoruka
Momir
Old member
Old member
avatar

Broj poruka : 1541
Points : 4412
Datum upisa : 06.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   8/26/2009, 09:25

Bez obzira na nominalnu i startnu tržišnu vrednost akcija „blu čip” kompanija treba očekivati da, dugoročno, to bude veoma vredan kapital

Tek će vredeti: Telekom „Srbija” Za četiri miliona akcionara koji će dobiti besplatne akcije javnih preduzeća, bitno je da se pre odluke o eventualnoj prodaji akcijskog kapitala prisete starog berzanskog pravila – kupuj kad je jeftino, a prodaj kad je najskuplje. Tako se ostvaruje najveći kapitalni dobitak.

Postoji još jedno pravilo kojeg se treba prisetiti pre eventualne prodaje akcija čim se dobiju – startne berzanske cene znatno su niže od kasnijih kad se trgovanje zahukta.

Ako se pridržavaju pravila, akcionari bi trebalo da se naoružaju i strpljenjem i da znaju da povremeno naiđu „mršavi meseci“, pa je neophodno sačekati pravi trenutak za prodaju akcija po najpovoljnijoj ceni.

Svest akcionara da „hartije“ koje su dobili besplatno imaju ne samo cenu već i vrednost prvi put se probudila maja 2002. godine, prilikom prodaje državnog paketa u „Apatinskoj pivari“, kojem su svoje akcije mogli da pridruže i mali akcionari. Tada je belgijski koncern „Interbru“ akcije plaćao 11.300 dinara, dok su nestrpljivi akcionari, koji su, samo nekoliko dana ranije, prvog dana trgovanja na Beogradskoj berzi požurili s prodajom akcija, dobijali 1.350 dinara. Mnogi su tada napadali Berzu i brokere da su ih prevarili, ne shvatajući da su berzanski posrednici postupali po nalogu koji su dobili od akcionara i da su ispoštovali volju prodavaca.

Tadašnji akcionari su imali i očiglednu nastavu iz trgovine na berzi, jer su bili prinuđeni da shvate da niko ne može da ih zaštiti od pogrešnih i brzopletih poteza, odnosno da je, pored spremnosti da se prihvati rizik, jedna od važnih odlika berzanskog poslovanja i strpljenje.

Drugu veliku lekciju srpski akcionari dobili su u prvih pet meseci 2007. godine, kad su na srpsko tržište ušli strani portfolio-investitori i kad su startovali prvi domaći investicioni fondovi, što je na plitkom tržištu (zbog velike tražnje) podiglo cene akcija u nebesa. Gonjeni pohlepom i prilikom da zarade u kratkom vremenu, jer su cene svakodnevno rasle kao na taksimetru, nedovoljno upućeni su kupovali akcije ne pitajući se koliko stvarno one vrede.

Neki su, zaista, i uspeli u svom naumu i zaradili velike pare, ali većina je ostala kratkih rukava i neprijatno se iznenadila kad su cene krajem maja i početkom juna 2007. počele naglo da padaju, jer je došlo do realne korekcije njihove vrednosti.

Svima koji su, suprotno ekonomskoj logici, kupovali akcije kad su bile najskuplje ostaje da čupaju kosu i da čekaju trenutak da se berza oporavi i dođe pravi trenutak za prodaju.

Međutim, oni koji su podlegli panici (loš saveznik u berzanskom poslu) i prodavali akcije ispod cene po kojoj su ih kupovali, uknjižili su gubitak i verovatno se na duži period odrekli učešća u berzanskom prometu.

U svakom slučaju, na berzi ne treba žuriti i trčati „na prvu loptu“, jer je velika izvesnost da će cena kvalitetnih kompanija rasti posle oporavka berze. Ovo tim pre, što izvestan broj firmi (pre svega onih čije akcije se najčešće promeću na berzi) dobro posluje i ima ambicije da nastavi tako, pogotovo ukoliko se krene u intenzivnije investiranje. Za buduće akcionare je bitno da shvate da će posedovati kapital srpskih „blu čip“ kompanija, onih koje se u svim ekonomijama smatraju vitalno značajnim.

Bez obzira na nominalnu i startnu tržišnu vrednost akcija EPS-a, NIS-a, Telekoma, „Galenike“... treba očekivati da, dugoročno, to bude veoma vredan kapital. Zato ne treba nasedati na ponude raznih mešetara – agencija da im po nižoj ceni od obećanih 1.000 evra otkupe pravo na akcije, koje bi, na tržištu, mogle dugoročno da vrede mnogo više od nominalne vrednosti.

Uostalom, ni budući strateški partneri sadašnjih srpskih javnih preduzeća sigurno neće kupovati kompanije u čiji razvoj ne žele da investiraju, podižući na taj način i vrednost njihovog akcijskog kapitala.
Nazad na vrh Ići dole
iki
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1609
Godina : 46
Localisation : NBGD
Points : 2429
Datum upisa : 15.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   8/26/2009, 09:29

Ovaj sto je pisao tekst nikada nije istrgovao ni jedan papir,garantujem! ‼
Nazad na vrh Ići dole
Milica1
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 885
Points : 1909
Datum upisa : 29.04.2008

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   8/27/2009, 15:41

Vlada donela odluku o prenosu besplatnih akcija NIS-a

27. avgust 2009. | 15:01

Izvor: Beta

Vlada Srbije usvojila je danas odluku o prenosu besplatnih akcija Naftne idnustrije Srbije (NIS) građanima, sadašnjim i bivšim radnicima te kompanije, izjavio je državni sekretar za privredu i privatizaciju Nebojša Ćirić.On je kazao da ta odluka predstavlja prvi korak u ispunjenju obećanja i zakonske obaveze kojom je predviđeno da besplatne akcije dobiju svi građani Srbije koji ih nisu dobili ranije, od početka privatizacije i tranzicje.

Prema odluci Vlade Srbije, građani će dobiti po pet akcija NIS-a, čija je nominalna vrednost po 500 dinara.

Pravo na akcija NIS-a ima 4.798.615 građana i 21.737 zaposlenih i bivših zaposlenih u toj kompaniji. Građani će dobiti ukupno 23.993.075 akcija, a zaposleni i bivši zaposleni 6.548.892.

"U ovom slučaju građani će dobiti akcije NIS-a, a kasnije i akcije drugih preduzeća koja su među najvrednijima u srpskoj ekonomiji. Prema tome, te akcije će imati najveću vrednost", kazao je Ćirić.

Kako je naveo, do kraja septembra bi državni organi, Agencija za privatizaciju, Centralni registar za hartije od vrednosti i Komisija za hartije od vrednosti trebalo da završe sve potrebne pravne radnje i da građani i zaposleni dobiju vlasničke račune na koje će im biti prenete akcije.

Nakon toga, precizirao je, upravni organi i Skupština akcionara NIS-a trebalo bi da donesu neophodne odluke da bi se i formalno omogućilo građanima da trguju akcijama ili da ih zadrže.

"Građani će najkasnije do kraja godine imati mogućnost da prodaju akcije", kazao je državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije.

U toku je izrada izmena i dopuna Zakona o besplatnim akcijama, kazao je Ćirić i dodao da se očekuje da će to biti usvojeno najkasnije do kraja godine.

"To će omogućiti da u prvoj polovini 2010. godine građani i zaposleni i bivši zaposleni u preostalih pet preduzeća i pre formalne privatizacije dobiju besplatne akcije", istakao je on.

Ćirić je podsetio da je reč o akcijama Elektroprivrede Srbije, Telekoma, beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", Jat Airwaysa i farmaceutske kompanije Galenika. On je dodao da bi tender za prodaju
dela kapitala Galenike trebalo uskoro da bude raspisan.
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2743
Godina : 41
Localisation : N.BGD
Points : 5035
Datum upisa : 22.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   9/27/2009, 12:26

"To praktično znači da će, bez obzira da li će Elektroprivreda Srbije, Telekom, Galenika, Jat ervejz i Aerodrom 'Nikola Tesla' ikada biti privatizovani, građani do kraja prve polovine naredne godine, dobiti besplatne akcije tih preduzeća i da će imati pravo da sami odluče šta da rade njima", objasnio je Ćirić.
On je naglasio da će, kao i za Naftnu industriju Srbije, tako i za ostalih pet velikih javnih preduzeća, biti urađena procena vrednosti kapitala, kako bi bilo određeno koliko će akcija svakog preduzeća dobiti svaki građanin i svaki zaposleni i koja će biti nominalna vrednost tih akcija.
"Onog momenta kada građani budu izašli na berzu, tek će se znati prava tržišna vrednost tih akcija", rekao je Ćirić i dodao da će oko 15 odsto kapitala tih preduzeća biti podeljeno građanima, a radnicima i bivšim radnicima će takođe biti podeljane besplatne akcije prema kriterijumu 200 evra po godini radnog staža.

Ćirić je podsetio da trenutno Zakon o pravu na besplatne akcije precizira da se mogu podeliti akcije svakog od šest velikih preduzeća, ali tek nakon sprovedene privatizacije, i istakao da je NIS jedino preduzeće koje je sada u tom statusu.
On je ukazao da je vlada zbog toga 27. avgusta donela odluku o prenosu akcija NIS-a građanima i da će svi građani koji su stekli pravo na besplatne akcije dobiti pet akcija tog preduzeća u vrednosti od po 500 dinara po akciji. Nakon te odluke vlade, Agencija za privatizaciju je započela sa centralnim registrom hartija od vrednosti i Komisijom za hartije od vrednosti proceduru otvaranja privremenih, a nakon toga i vlasničkih računa.
"Kada građani budu dobili vlasnički račun, što predstavlja instrument koji pokazuje koliko akcija nekog preduzeća svaki građanin pojedinačno ima, potrebno je uključiti i brokere koji će biti zaduženi za prodaju akcija," objasnio je državni sekretar.
Ćirić: Do sredine 2010. besplatne akcije pet preduzeća

Prema njegovim rečima, kada vlasnik akcije hoće da proda akciju, on daje nalog svom brokeru, koga sam izaberete, da mu proda onoliko akcija koliko želi.

Što se tiče akcija NIS-a, Ćirić je rekao da je plan da do kraja septembra bude završen proces otvaranja vlasničkih računa, čime će građani suštinski dobiti svoje akcije i naglasio da zakon precira da ceo proces bude besplatan za sve građane, kada je u pitanju otvaranje vlasničkih računa i davanje naloga brokerima.
"Da bi počela trgovina akcijama NIS-a, Upravni odbor i Skupština NIS-a prvo treba da donesu odluku o pretvaranju NIS-a iz statusa zatvorenog u status otvorenog akcionarskog društva", pojasnio je Ćirić.
On je izrazio očekivanje da će do kraja oktobra ili u novembru građani defakto dobiti akcije NIS-a, s kojima će onda sami odlučiti šta da rade, da li da ih prodaju, trguju njima ili da deo akcija zadrže.
Državni sekretar je istakao da se kupovina i prodaja akcija bilo koje firme koja je akcionarsko društvo, pa i NIS-a, može odvijati samo na Beogradskoj berzi. Ćirić je podsetio da u NIS-u oko 15 odsto kapitala pripada građanima, a oko 4,34 odsto sadašnjim i bivšim zaposlenima, odnosno pravo na besplatne akcije te kompanije ostvarilo je 4,8 miliona građana i blizu 22.000 sadašnjih i bivših zaposlenih NIS-a.

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
avatar

Broj poruka : 5253
Localisation : Centar grada
Points : 6483
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   10/9/2009, 17:14

@Kobe Bryant ::

"Kada građani budu dobili vlasnički račun, što predstavlja instrument koji pokazuje koliko akcija nekog preduzeća svaki građanin pojedinačno ima, potrebno je uključiti i brokere koji će biti zaduženi za prodaju akcija," objasnio je državni sekretar.
Ćirić je podsetio da u NIS-u oko 15 odsto kapitala pripada građanima, a oko 4,34 odsto sadašnjim i bivšim zaposlenima, odnosno pravo na besplatne akcije te kompanije ostvarilo je 4,8 miliona građana i blizu 22.000 sadašnjih i bivših zaposlenih NIS-a.

Ovo, ako ovako ostane, će biti pravi cirkus!!

Kako će tih, recimo 4 miliona gradjana da potpišu ugovore sa brokerima?
A treba da potpišu i naloge za (eventualnu) prodaju...

Kod kog brokera ako žive u nekom malom mestu (ili selu) gde nema brokera?

Država po ovome, preuzima troškove brokera... da li to znači da će sklopiti ugovor sa nekima od njih?
Ili će Poštanska da obavlja i usluge brokera?
Ili država mora da raspiše TENDER za brokersku kuću koja to treba da sprovede? (Citadel :drrr: )

Neće to baš funkcionisati kako su oni zamislili... ili e da smisle neku caku :P
Nije mi baš jasno?

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Lilihip
Member
Member
avatar

Broj poruka : 838
Godina : 42
Localisation : Bugojno
Points : 2807
Datum upisa : 14.05.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   10/9/2009, 19:31

@sneki,
Ne brini, nije ni njima jasno:)
Nazad na vrh Ići dole
pepsiman
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1774
Godina : 64
Localisation : Melenci_Banja Rusanda
Points : 3428
Datum upisa : 05.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   10/9/2009, 19:48

Ma ne sekirajte se, ici ce Srpska dilizansa(broker) u svaki zaseok. :D
Nazad na vrh Ići dole
Lolita
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 509
Localisation : Novi Sad
Points : 1385
Datum upisa : 10.07.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   10/16/2009, 21:38

Omogućena podela besplatnih akcija NIS građanima
Autor: Tanjug | 16.10.2009. - 20:27

Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIS) odobrio je danas plan transformacije kompanije iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo, što će omogućiti podelu besplatnih akcija NIS građanima Srbije. .................!??????
Nazad na vrh Ići dole
Ivan2211
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 399
Points : 856
Datum upisa : 31.05.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   10/17/2009, 12:21

Da, moraju da se pretvore u otvoreno...inace ta procedura traje dugo, ali sam siguran da ce i ovde uvesti neku posebnu proceduru jer zakoni se inače ovde primenjuju u većini slučajeva ali ne baš uvek, pa će tako biti i ovde. Nema veze što je propisana procedura, neće valjda neki tamo zakon da nas spreči.
Nazad na vrh Ići dole
Lilihip
Member
Member
avatar

Broj poruka : 838
Godina : 42
Localisation : Bugojno
Points : 2807
Datum upisa : 14.05.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   10/18/2009, 14:57

Iii, Sta kazu u planu koliko ce im trebati za taj "pionirski" poduhvat, mesec, dva ili godinica??
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1665
Godina : 47
Points : 2920
Datum upisa : 16.12.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   11/25/2009, 13:38

"Agencija za privatizaciju je uradila sve pripreme kako bi se novac iz privatizacionog registra podelio građanima uskoro" kaže Vladislav Cvetković, v.d. direktora Agencije za privatizaciju.

Novac se u Privatizacioni registar sliva od sredine prošle godine, kada je otpočela prodaja kompanija na berzi. Naime, od 2001. godine po 15 odsto kapitala svake tenderski prodate firme odvaja se u privatizacioni registar. Do sada su prodate 42 od 102 firme. Ovaj novac je jedini koji je građanima obećan u kešu, dok im je ostatak do 1.000 evra bio obećan u besplatnim akcijama.

U ovom trenutku u Privatizacionom registru, odakle gotovina treba da bude podeljena, nalazi se oko 89 miliona evra ili osam milijardi dinara, što znači da svi koji imaju pravo na besplatne akcije mogu da računaju na oko 1.600 dinara.

Umesto 500 dinara po akciji NIS-a, građani će dobiti pet akcija vrednih po 450 dinara i to zbog nedavne brljotine države sa završnim računom. Naime, ako se zaista zbog gubitka od osam milijardi dinara smanji ukupna vrednost kompanije, automatski će manje vredeti i svaka pojedinačna akcija.

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
iki
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1609
Godina : 46
Localisation : NBGD
Points : 2429
Datum upisa : 15.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   11/27/2009, 19:38

Akcije kasne i sve manje vrede?
27. novembar 2009. | 18:33 | Izvor: BBC, Svet u 2
Beograd -- Od predizbornog obećanja da ce građani Srbije dobiti akcije javnih preduzeća u vrednosti od hiljadu evra, kako sada stvari stoje, izgleda neće biti ništa.


Ne samo da su srpske vlasti probile rok do kojeg je građanima trebalo da budu podeljene akcije, nego sada dovode u pitanje i njihovu vrednost. Umesto 80, odnosno 100 evra koliko se prosečan građanin Srbije nadao da će dobiti od države i koliko mu je ta država, odnosno njeni najviši zvaničnici, obećavali, sada se govori o 20 evra.

Predizborno obećanje iz 2007, da će oko pet miliona građana Srbije dobiti novac na ime besplatnih akcija od privatizacije, moglo bi da bude ispunjeno do kraja ove godine. No, sem takve najave iz Agencije za privatizaciju stiže informacija da se u privatizacionom registru odakle će se deliti novac, nalazi oko 89 miliona evra što znači da svi koji imaju pravo mogu da računaju na manje od 20 evra umesto obećanih 100 ili barem 80.

I mada ovo potvrđuje Aleksandar Gračanac, direktor Akcijskog fonda koji prodaje udele preduzeća na berzi, on napominje da nije u pitanju konačan iznos jer su od ukupno 102 do sada prodate akcije 42 preduzeća.

“Suma novca koja bi se ostvarila prodajom iz portfelja privatizacionog registra nije suma novca na koju se sada pozivaju analitičari i javnost. Moglo bi se reći kada bi se sve to sabralo da je to neki iznos od nekih 250 do 300 miliona evra, to znači da ova suma od 20 evra neće biti konačna i naravno da će se ovaj proces nastaviti”, kaže on.

Ko je u pravu, Akcijski fond ili Agencija za privatizaciju u kojoj kažu da će novac na ime besplatnih akcija biti podeljen do kraja godine čak i u višestruko umanjenom iznosu - u resornom ministarstvu sada ne daju odgovor. No sudeći prema stavovima građana, čini se da nije ni bilo prevelikih očekivanja oko predizbornih pričam jer oni uglavnom navode da i ne očekuju novac od akcija.


Što se pak akcija javnih preduzeća tiče, tek se njima ne bi trebalo nadati do kraja godine, kako je krajem avgusta tvrdio Nebojša Ćirić, državni sekretar u ministarstvu ekonomije. U svetlu krize procenjeno je naime da treba sačekati bolji trenutak kako bi se u igru uključili što bolji kupci.

U javnosti se međutim spekuliše da bi se iduće godine mogla prodati samo Galenika, ali ostaje pitanje da li bi se i te akcije podelile u zakonskom roku od šest meseci od datuma prodaje.

Za sada je od šest preduzeća prodat samo NIS, ali po pet akcija te kompanije ukupne vrednosti oko 30 evra, još uvek nisu podeljene mada je zakonski rok bio 10. avgust. Kao razlog navodi se niz neispunjenih preduslova, kao na primer da NIS još uvek nije akcionarsko društvo.

Branko Pavlović, savetnik malih akcionara kaže da realnih prepreka nema. “Osim što je zakonom država propisala da će posao uknjiženja za pet miliona građana brokeri uraditi besplatno, a država će njima to da plati. Naravno da brokeri neće da rade verujući da će država da im nakandadno isplati tu sumu novca, reč je o 10 miliona evra. Dakle postupak registracije je 10 miliona evra i ako se ne pokriju ti troškovi brokeri to neće hteti ni da rade”, kaže on.

Svojevremeno je vicepremijer Božidar Đelić apelovao na građane koji imaju pravo na besplatne akcije da ovo pravo ne prenose na mešetare, mada je to i zakonom kažnjivo. No to je svakako dobronameran savet pre svega zbog iskustava ranijih privatizacija u kojima su mešetari pokupili kajmak a građani ostali praznih ruku. Sa druge strane, država ne bi trebalo da se ponaša kao tutor građana posebno ako ima naznaka da takvo ponašanje nekoj kompaniji u svetlu krize može da ide u korist.On objašnjava i da je “što se druge dileme tiče, NIS i danas akcionarsko društvo ali zatvorenog tipa, ne posluje na berzi. Pitanje je kada će se podeliti akcije na berzi i kada će moći njima da se trguje na berzi a to zavisi od daljeg postupka otvaranja akcionarskog društva što je u nadležnosti samog NIS-a. Taj rok ne može biti duži od godinu dana od kada se akcije podele”.

Broker Branislav Jorgić, smatra da je razlog svih ovih odlaganja to što se vlasti nadaju da će akcije iduće godine vredeti više.

“Međutim, prodaju akcija u ovom slučaju ne vrši država nego vrše oni koji su dobili akcije, tako da država u suštini ne bi trebalo mnogo da vodi računa da li će oni u vreme krize izgubiti ili će sa odlaganjem kasnije sledeće godine nešto dodatno profitirati”, smatra Jorgić.

On dodaje da je „druga stvar tehnički dosta složen postupak jer se radi negde o blizu pet miliona akcionara koji treba da dobiju te akcije. Treća stvar bi možda mogla da bude i politička, a to je da ne postoji konsenzus u smilsu kada i na koji način treba otvoriti to tržište NIS-ovih akcija”.
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1140
Godina : 29
Points : 3581
Datum upisa : 19.10.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/8/2009, 12:13

Šestog januara građani Srbije dobiće pet akcija NIS-a nominalne vrednosti 500 dinara, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.
Nazad na vrh Ići dole
Vladulns
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1587
Localisation : novi sad
Points : 5475
Datum upisa : 02.09.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/8/2009, 13:40

Akcije NIS-a 6. januara, 2.500 RSD
8. decembar 2009. | 11:04 | Izvor: Politika
Beograd -- Šestog januara građani Srbije dobiće po pet akcija NIS-a ukupne nominalne vrednosti 2.500 dinara, najavio je Ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Građani koji su osvarili pravo na besplatne akcije će takođe dobiti i po 1.700 dinara novčane naknade iz Privatizacionog registra.

Dinkić je najavio da će do kraja godine biti usvojene izmene i dopune Zakona o podeli beplatnih akcija javnih preduzeća, prema kojima će od naredne godine moći da se besplatno podele akcije onih preduzeća koja još nisu privatizovana.

Tako će u 2010. godini biti podeljne akcije Telekoma Srbija, Aerodroma Beograd, a u 2011. Elektroprivrede Srbije.

Odluka o izlasku NIS-a na berzu zavisiće isključivo od većinskog vlasnika kompanije, ruskog Gaspromnjefta, a do tada gradjani će moći akcije da prodaju mimo berze zaključenjem ugovora o kupoprodaji.

Dinkić je preneo preporuku Vlade Srbije da akcijama velikih javnih preduzeća trguju na Beogradskoj berzi, jer će se tamo postići najviša cena i ocenio da bi gradjanima bilo bolje da sačekaju sa prodajom akcija NIS-a dok se ta kompanija ne transformiše u otvoreno akcionarsko društvo i iznese akcije na Berzu.

Mali akcionari mogli bi da dobiju dva mesta u UO NIS-a

Ministar Dinkić je savetovao da je bolja mogućnost da se mali akcionari NIS-a udruže i na osnovu svojih akcija izaberu predstavnike u Upravni odbor te kompanije, kako bi mogli da utiču na poslovanje i ubiraju dividende.

Prema sadašnjoj strukturi, mali akcinari bi mogli da računaju na dva mesta u Upravnom odboru NIS-a, koja bi morali im da ustupe predstavnici države, dodao je Dinkić.

Vlada Srbije je ovlastila Poštansku štedionicu da bude besplatni broker gradjanima za akcije NIS-a, rekao je Dinkić i dodao da će gradjani moći da svoje besplatne akcije prodaju ili registruju i preko drugih banaka.

Sindikat NIS: Od podele akcija bitnija uknjižba imovine

U vlasništvu Srbije je sada 55 odsto imovine koja treba samo da se preregistruje, ali ima i nerešene imovine – u prvom delu je nesporna imovina gde samo ne postoje registracioni dokumenti ili dozvole. Drugi deo čini imovina koja je nastala deljenjem sa javnim preduzećima koja su nastala iz Naftne industrije – „Transnaftom” i „Srbijagasom” koja postoji i u NIS-ovim i u njihovim računovodstvenim dokumentima, kažu u pres službi.
Veljko Žunić, potpredsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a kaže da bi "podela mogla da se realizuje ili preko Nacionalne službe za zapošljavanje ili direktno preko NIS-a", i napominje da će sindikati tražiti da se to ipak uradi preko naftne kompanije.

Međutim, u ovom času mnogo više brine činjenica o prenosu i uknjižbi imovine Naftne industrije Srbije na novog vlasnika „Gaspromnjeft”.

Niko još pouzdano ne zna kada će imovina biti preneta s Republičke direkcije za imovinu na većinskog vlasnika. Akcije praktično ne bi trebalo ni da se nađu u berzanskom prometu bez prethodne uknjižbe, jer bi moglo da se desi da neko ko realno nije vlasnik trguje akcijama.

Žunić ističe da ruski partner insistira da se pitanje prenosa i uknjižbe imovine reši što pre, kako ti vrednosni papiri ne bi dugo stajali samo u rukama zaposlenih i bivših radnika NIS-a, već i da se iznesu na berzu. Zakonom je predviđeno da Skupština akcionara NIS-a u roku od 12 meseci od dana podele akcija donese odluku o tome da NIS i zvanično postane otvoreno akcionarsko društvo.

Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu energetike, potvrđuje da će se radna grupa sastavljena od četiri podgrupe sastati do kraja ove ili početkom naredne nedelje kako bi dogovorilo da se sva ona imovina NIS-a za koju su papiri čisti odmah prebaci s Republičke direkcije za imovinu.

„Dakle, biće razdvojena sporna od imovine za koju nema problema da bude uknjižena kao NIS-ova”, pojašnjava Mrakić.

Privatizacioni registra i Akcijski fond postaju "Objedinjene akcije"

Govoreći o podeli gotovine iz Privatizacinog registra, Dinkić je podsetio da je pravo na besplatnu podelu akcija ostvarilo oko 4,8 miliona stanovnika Srbije koji će podeliti oko osam milijradi dinara iz Privatizacionog registra, što je po oko 1.700 dinara.

Dinkić je najavio da će imovina Akcionarskog fonda i Privatizacionog registra biti objedinjena u posebnoj instituciji pod nazivom "Objedinjene akcije" kojima će ubuduće upravljati Agencija za privatizaciju i u koje će se slivati novac iz budućih privatizacija koje još nisu završene, kao što su javna komunalna preduzeća, JAT, "Galenika" i drugi.
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1665
Godina : 47
Points : 2920
Datum upisa : 16.12.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/8/2009, 18:55

@Sneki ::
@Kobe Bryant ::

"Kada građani budu dobili vlasnički račun, što predstavlja instrument koji pokazuje koliko akcija nekog preduzeća svaki građanin pojedinačno ima, potrebno je uključiti i brokere koji će biti zaduženi za prodaju akcija," objasnio je državni sekretar.
Ćirić je podsetio da u NIS-u oko 15 odsto kapitala pripada građanima, a oko 4,34 odsto sadašnjim i bivšim zaposlenima, odnosno pravo na besplatne akcije te kompanije ostvarilo je 4,8 miliona građana i blizu 22.000 sadašnjih i bivših zaposlenih NIS-a.

Ovo, ako ovako ostane, će biti pravi cirkus!!

Kako će tih, recimo 4 miliona gradjana da potpišu ugovore sa brokerima?
A treba da potpišu i naloge za (eventualnu) prodaju...

Kod kog brokera ako žive u nekom malom mestu (ili selu) gde nema brokera?

Država po ovome, preuzima troškove brokera... da li to znači da će sklopiti ugovor sa nekima od njih?
Ili će Poštanska da obavlja i usluge brokera?
Ili država mora da raspiše TENDER za brokersku kuću koja to treba da sprovede? (Citadel :drrr: )

Neće to baš funkcionisati kako su oni zamislili... ili e da smisle neku caku :P
Nije mi baš jasno?

Razrešena enigma DEKRETOM!!

PSBN ovlašćena "od strane države" da bude broker za 4 miliona gradjana??

SRAMOTA!!!

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
vatreni
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 333
Godina : 38
Localisation : Beograd
Points : 425
Datum upisa : 06.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/8/2009, 20:35

koliko sam ja dinkića shvatio, psbn će biti ovlašćeni broker za besplatnu prodaju, a ko želi može ići i preko drugih brokera, ali će plaćati proviziju za prodaju.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.topholidaydestination.info/
Lilihip
Member
Member
avatar

Broj poruka : 838
Godina : 42
Localisation : Bugojno
Points : 2807
Datum upisa : 14.05.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/8/2009, 22:54

I ja sam razumeo kao Vatreni, tako da kad penzosi zaposednu saltere raspomamljeni investicionim mogucnostima, normalnija raja koja bude htela da proda akcije, a nema otvoren racun kod brokera ce otici negde drugde jer je cena (bar kako sada izgleda) toliko mala da je provizija brokera beznacajna, a cekanje kod brokera izabranog dekretom nosi povecani rizik od novog gripa :P

Nego, to je prica kad NIS vidi Berzu i vice verso, a do tada ce krenuti stampedo na neuke gradjane-akcionare radi trgovine u zatvorenom drustvu, pa ce neobavesteni i nestrpljivi proci isto kao akcionari Apatinske pivare koji su prodavali na samom pocetku, ali eto zanimacije za uspavani brokeraj zemlje Srbije :sleep:
Nazad na vrh Ići dole
StefanMR
Dr. Economy
Dr. Economy
avatar

Broj poruka : 2983
Points : 2867
Datum upisa : 30.05.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/8/2009, 23:10

Ne znam zašto na sve gledate tako negativno...
Meni se baš čini da će penzioneri biti među poslednjima (osim onih kojima će ručak zavisiti od tih para) koji će se naređati da prodaju svoje besplatne akcije. Penzioneri imaju drugačiji način razmišljanja, oni vole da čekaju da nešto vredi više, da ostavljaju u nasledstvo nekome...

I lepo je ako će moći akcije da se prodaju preko Poštanske bez provizije. To treba razglasiti da ne bi pojedine brokerske kuće lupale proviziju od 2%. Već vidim da će naplaćivati 300 dinara za davanje naloga!

Možda bismo i MI mogli nešto da uradimo povodom tih besplatnih akcija... Možda treba bar ljudima koje poznajemo da objasnimo šta će u stvari dobiti, koje su prednosti čuvanja a koje prodavanja... Šta su brokerske kuće, koliko je normalna provizija i na šta treba da obrate pažnju.

_________________
Forumski portfolio:
AGBN (30%), ENHL (30%), TGAS (10%), JMBN (10%), DNOS (10%), SJPT (10%)
Nazad na vrh Ići dole
Ivan2211
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 399
Points : 856
Datum upisa : 31.05.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/9/2009, 08:45

Dinkić ::
- Građani će moći akcije da prodaju mimo berze zaključenjem ugovora o kupoprodaji.

Jel ovaj normalan???? Pa napraviće potpuni haos ako ovo dozvole...
Nazad na vrh Ići dole
Dragan
Member
Member


Broj poruka : 413
Points : 1279
Datum upisa : 30.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/9/2009, 09:21

@Ivan2211 ::
... Pa napraviće potpuni haos ako ovo dozvole...
Neće biti 'haos' - sve će biti po 'kupoprodajnom ugovoru'. :)

Neće biti ni dosadno, biće tu svega i svačega, kreativnih kombinacija, ...
Nazad na vrh Ići dole
Popaj
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 932
Localisation : Srbija
Points : 2614
Datum upisa : 12.09.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/9/2009, 09:39

@Dragan ::
@Ivan2211 ::
... Pa napraviće potpuni haos ako ovo dozvole...
Neće biti 'haos' - sve će biti po 'kupoprodajnom ugovoru'. :)

Neće biti ni dosadno, biće tu svega i svačega, kreativnih kombinacija, ...

A šta će se desiti kada neko reši da svojih 5 akcija proda 7 puta sa 7 različitih kupoprodajnih ugovora ?
Koliko koštaju troškovi overe tog ugovora i ko će to moći da overi ?
Nazad na vrh Ići dole
Dragan
Member
Member


Broj poruka : 413
Points : 1279
Datum upisa : 30.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/9/2009, 09:43

Ako si mene pitao (zbog citata) - baš me briga šta će se desiti.

Nemam nameru da prodajem, a prevara će biti uvek, vodite računa.
Nazad na vrh Ići dole
Mima
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 218
Points : 90
Datum upisa : 21.10.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/9/2009, 09:44

Dinkic pominje samo gradjane koji su otvorili racun u Posti, a sta je sa nama koji smo dali racune u drugim bankama za isplatu gotovine, tih famoznih 1700 dinara? Zna li neko, nisam bas slusala vesti ovih dana, a ovo sto citam na netu mi ne razjasnjava stvari...
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
avatar

Broj poruka : 5253
Localisation : Centar grada
Points : 6483
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/9/2009, 09:46

@Popaj ::


A šta će se desiti kada neko reši da svojih 5 akcija proda 7 puta sa 7 različitih kupoprodajnih ugovora ?
Koliko koštaju troškovi overe tog ugovora i ko će to moći da overi ?

Kako misliš 7 ugovora??
Pa kada kupiš "preko stola" (overa u sudu) odmah ideš kod brokera da to "zavede" u CRHov i nema dalje... kako da proda tvoje akcije??
scratch

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Ivan2211
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 399
Points : 856
Datum upisa : 31.05.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/9/2009, 09:57

@Mima ::
Dinkic pominje samo gradjane koji su otvorili racun u Posti, a sta je sa nama koji smo dali racune u drugim bankama za isplatu gotovine, tih famoznih 1700 dinara? Zna li neko, nisam bas slusala vesti ovih dana, a ovo sto citam na netu mi ne razjasnjava stvari...

Pare iz privatizacionog registra će leći na račun koji je dat prilikom prijave za akcije u pošti...

Ja ne znam kako će ovi iz PSBN da to odrade, njihovo brokersko odeljenje je jako malo, neće moći da izdrže taj udar. Jedino ako se dopusti da svaki šalterski službenik ukucava direktno nalog ili nešto slično...
I kako to NIS može "preko stola" a ostalo ne može...na osnovu kog propisa to rade???
Mlađo.......
Nazad na vrh Ići dole
Mima
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 218
Points : 90
Datum upisa : 21.10.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/9/2009, 10:03

Hvala :D
Sto se tice postanskih sluzbenika, zamislite samo taj haos kada ti jadni sluzbenicici u seoskim postama budu u situaciji da ukucavaju naloge scratch
Kakva ce to ludnica nastati lol!
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
avatar

Broj poruka : 5253
Localisation : Centar grada
Points : 6483
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/9/2009, 10:08

Sve bi trebalo da ide po NOVOM zakonu!!

evo ovde piše:
http://www.aikb.net/info-f5/nacrt-novog-zakona-o-hov-t844.htm

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Ivan2211
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 399
Points : 856
Datum upisa : 31.05.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/9/2009, 10:22

@Sneki ::
Sve bi trebalo da ide po NOVOM zakonu!!

evo ovde piše:
http://www.aikb.net/info-f5/nacrt-novog-zakona-o-hov-t844.htm

Pa taj zakon neće biti usvojen i stupiti na snagu do 6.1., i kako stvari stoje, ko zna kada će, pa kad krenu i amandmani ima tu da bude svašta...
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2743
Godina : 41
Localisation : N.BGD
Points : 5035
Datum upisa : 22.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/9/2009, 10:26

Građani će moći akcije da prodaju mimo berze zaključenjem ugovora o kupoprodaji. Država će omogućiti građanima da na jednostavno preko šaltera pošte daju nalog za prodaju akcija na berzi i to će za njih biti besplatno. Preporučujemo građanima da čuvaju akcije, da ih ne prodaju odmah jer će tržišna cena koja će se uspostaviti na berzi biti verovatno viša od nominalne vrednosti akcija - naglasio je Dinkić.

Ako je ovaj bar bio na nekoj Berzi nek me pregazi tramvaj!!
Pa, čovek nema pojma o čemu govori!!! Taj ne zna ništa o Berzi!!
scratch
Valjda prvo mora OVO da se obavi:
Svi koji dobiju besplatne akcije naftne kompanije moći će da ih prodaju, ali tek nakon što NIS postane otvoreno akcionarsko društvo i iznese akcije na Beogradsku berzu.

a pre toga samo uz overu suda... pa šta bude :bball:
P.S. i sada je moguće prodati-kupiti akcije (ugovor o poklonu i sl.) uz overu u sudu!!!

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
NEBOJSAe
Member
Member
avatar

Broj poruka : 583
Godina : 37
Localisation : NOVA PAZOVA
Points : 971
Datum upisa : 20.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/9/2009, 11:11

Mozda nema trgovanja na berzi jel ovi investitori cekaju NIS da izadje na BB a to ce biti u junu a sta ce biti sa ostalim akcijama kad svi krenu prvo da prodaju ko ludi a onda stranci pocnu da samo kupuju NIS ko ludi ima da umrtvi berzu ko sad AIKB e sad nam jos samo fali NIS na berzi pa smo pukli
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
avatar

Broj poruka : 5253
Localisation : Centar grada
Points : 6483
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/9/2009, 11:40


_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Lilihip
Member
Member
avatar

Broj poruka : 838
Godina : 42
Localisation : Bugojno
Points : 2807
Datum upisa : 14.05.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/9/2009, 12:03

@Ivan2211 ::
@Mima ::
Dinkic pominje samo gradjane koji su otvorili racun u Posti, a sta je sa nama koji smo dali racune u drugim bankama za isplatu gotovine, tih famoznih 1700 dinara? Zna li neko, nisam bas slusala vesti ovih dana, a ovo sto citam na netu mi ne razjasnjava stvari...


I kako to NIS može "preko stola" a ostalo ne može...na osnovu kog propisa to rade???
Mlađo.......

Moze bilo koje ZATVORENO AD over the counter jer regularno na berzi ne moze.

Inace deluje mi da pere ruke od toga sta ce se desiti kad se razmile brokeri po zemlji Srbiji. Jos gore bi bilo da je rekao nema trgovanja dok se NIS ne otvori, a onda se pokaze da itekako moze, nego pripremajte blanko ugovore i po zgradi anketirajte komsije "jel vam trebaju pare od akcija NIS-a, evo ugovora dacu vam 501 dinar po akciji i snosicu troskove overe" santa


Poslednji izmenio Lilihip dana 12/9/2009, 12:05, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Vladulns
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1587
Localisation : novi sad
Points : 5475
Datum upisa : 02.09.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/10/2009, 10:02

Građani Srbije koji su ostvarili pravo na besplatne akcije i žele da njima trguju na berzi, moći će to da obave u „Pošti Srbije“, bez dodatnih troškova. Trgovina akcijama na berzi trebalo bi da počne sredinom naredne godine, a stručnjaci kažu da se s prodajom sačeka, iako zarada neće biti velika.

Trgovanje akcijama na berzi biće moguće verovatno od polovine godine kada Naftna industrija Srbije postane otvoreno akcionarsko društvo, a do tada građani mogu da prodaju akcije mimo berze zaključivanjem ugovora o kupoprodaji.


Ipak, kada se deonice ove kompanije konačno nađu na berzi, građanima će biti potrebne brokerske usluge, a to će, kako stoje stvari, besplatno za njih obavljati zaposleni u „Pošti“.
Potvrdu Centralnog registra da su postali vlasnici pet akcija NIS-a građani će moći da podignu na šalterima pošta.
Branko Pavlović, savetnik malih akcionara NIS-a, kaže da će najpre biti potrebno otvoriti poseban nalog, na koji se umesto novca uplaćuju akcije i za to je potrebna samo lična karta.
- Ako će ovaj posao za građane obavljati radnici „Pošte“, onda će nalog biti moguće otvoriti i u pošti. Zatim sa dokazom da ste otvorili nalog, brokeru, odnosno u ovom slučaju radniku „Pošte“, dajete pravo da on na berzi nudi akcije umesto vas. Takođe, brokeru će biti moguće da se naloži kako da postupa, odnosno ispod koje cene akcije ne treba da prodaje - objašnjava Pavlović.
Građani će tako doći na šalter i reći koliko akcija žele da prodaju i ispod koje cene ne žele idu. U slučaju da se predomisle u vezi sa cenom, ponovo će otići u poštu i opet besplatno promeniti nalog. S druge strane, zaposleni i bivši radnici NIS će morati da angažuju brokere, jer zakon tako nalaže. Pavlović dodaje da je besmisleno sada prodavati akcije jer je njihova vrednost niska.
- Iako vrednost NIS-a skoči 50 odsto, ne može se mnogo zaraditi - ističe Pavlović.
I ekonomisti smatraju da je dobro sačekati s prodajom, ali dodaju da će tržište pokazati kolika je vrednost akcija.
Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da ne treba ni preterano dugo čekati.
- Za pet godina vrednost deonica može da bude i niža nego sada. Zato je teško savetovati nekoga šta da radi. U svakom slučaju, to nije veliki novac - objašnjava Stevanović.
Inače, svaki građanin će dobiti po pet akcija NIS-a nominalne vrednosti 2.500 dinara.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostPočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/10/2009, 13:36

Branko Pavlovic, savetnik malih akcionara NIS-a?
Nazad na vrh Ići dole
Vladulns
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1587
Localisation : novi sad
Points : 5475
Datum upisa : 02.09.2009

PočaljiNaslov: Re: Besplatne akcije!   12/10/2009, 17:42

10. decembar 2009. | 11:37 | Izvor: B92
Beograd -- Pošte se spremaju za gužve koje se očekuju šestog januara kada počinje podela besplatnih akcija. Brokeri savetuju da se ne žuri sa prodajom akcija.
U Pošti Srbije su spremni da šestog januara građanima isplate po 1700 dinara na ruke, ali će na novac od pet akcija Naftne industrije Srbije morati da sačekaju. Brokeri savetuju građane da ne žure sa prodajom akcija.

Od šestog januara svi građani Srbije koji su se prijavili za besplatnu podelu akcija javnih preduzeća, sa ličnom kartom će moći da podignu 1 700 dinara i da se evidentiraju kao vlasnici pet akcija NIS-a ukupne vrednosti dve i po hiljade dinara. Istog dana ipak neće moći da unovče akcije čiji su vlasnici.

“Tih pet akcija građanin može da prodaje, ali samo preko ovlašćenog brokera, znači tih pet akcija. Sa tom potvrdom ili informacijom može da ode u bilo koju brokersku kuću i da radi šta hoće, ali ono što je savet ne treba se zaletati. Treba biti strpljiv, jer su u krajnjem slučaju za mnoge akcije prilično velika tajna i trebalo bi malo sačekati da se vidi šta će biti sa tim akcijama”, objašnjava zamenik direktora Pošte Miloš Miščević.

U Pošti objašnjavaju da se na njihovim šalterima za sada ne može trgovati akcijama jer po postojećem zakonu pošta nije ovlešćena za taj posao. Ali treba sačekati izmene zakona o trgovini akcijama čiji nacrt trba da prođe vladu i skupštinsku proceduru.

“Trenutno zakon ne podrazumeva da onaj ko nije ovlašćen može da trguje akcijama i u tom smislu nas očekuje jedan malo duži proces odabir kadrova, obuka. Mislim da je to akcija koja će zahtevati dosta angažovanja i to je proces koji ce biti dugotrajan. To nije kao prilikom upisa akcija kada je sve trajalo tri do četiri meseca, ovo će biti znatno duže”, dodaje Miščevićeva.

Ovlašćeni brokeri objašnjavaju da trgovine akcijama NIS-a neće biti do leta dok ta kompanija ne izađe na berzu. Takođe kažu da je sada teško odrediti pravu cenu akcije. Njena trenutna vrednost je 500 dinara, što je rezulat cene po kojoj je Gaspromnjeftu prodata srpska naftna kompanija i mnogih nepoznanica kada je u pitanju imovina i zarada NIS-a.

“Savet je da građani ne žure sa prodajom zato što i cena po kojoj je NIS prodat je ispod tržišne vrednosti tako da savet profesionalnih posrednika je da se zadrže akcije u nadi da će se i ekonomske okolnosti i vrednost NIS-a povećati pa će samim tim i akcije više vredeti”, kaže Miroslav Radaković iz Sinteza Invest grupe.

Predstavnici Konfederacije slobodnih sindikata koja okuplja zaposlene u najvećim javnim preduzećima takođe su pozvali građane Srbije da ne prodaju akcije tih preduzeća već da se organizuju u udruženja akcionara, ocenjujući da će vrednost akcija vremenom znatno porasti.
Nazad na vrh Ići dole
 
Besplatne akcije!
Nazad na vrh 
Strana 3 od 5Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: BERZA, trendovi, aktuelnosti...-
Skoči na: