|
|
| Autor | Poruka |
|---|
Kupi akcije VIP

Broj poruka: 386 Localisation: Belgrade Points: 624 Datum upisa: 09.06.2009
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Ned Feb 28, 2010 10:12 pm | |
| @Uros J,
ja sam prijavio porez u ovoj godini, i rekli su mi da ce trebati vremena da dobijem resenje, ali da se prijavljuje, ono sto je sigurno, uredba je bila vremenski ogranicena i mislim da moramo prijaviti dok se ne promeni zakon.. |
|
 | |
Milica1 VIP

Broj poruka: 879 Points: 1891 Datum upisa: 29.04.2008
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Sre Mar 31, 2010 9:24 am | |
| ""ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA (Sl. glasnik RS br. 18/10)
Osnovni tekst na snazi od 27/03/2010 , u primeni od 27/03/2010
"""Određivanje kapitalnog dobitka Član 73. (1) Za svrhu određivanja kapitalnog dobitka, u smislu ovog zakona, prodajnom cenom se smatra ugovorena cena, odnosno tržišna cena koju utvrđuje nadležni poreski organ ako oceni da je ugovorena cena niža od tržišne.
(2) Kao ugovorena, odnosno tržišna cena iz stava 1. ovog člana uzima se cena bez poreza na prenos apsolutnih prava.
(3) Kod prenosa prava putem razmene za drugo pravo, prodajnom cenom se smatra tržišna cena prava koje se daje u razmenu.
(4) Prodajnom cenom investicione jedinice smatra se otkupna cena investicione jedinice koja se sastoji od neto vrednosti imovine otvorenog društva po investicionoj jedinici na dan podnošenja zahteva člana fonda za otkup investicionih jedinica, uvećane za naknadu za kupovinu ukoliko je društvo za upravljanje naplaćuje, saglasno zakonu koji uređuje investicione fondove.
(5) Kod povlačenja akumuliranih sredstava iz dobrovoljnog penzijskog fonda, prodajnom cenom se smatra iznos isplaćenih akumuliranih sredstava članu penzijskog fonda na ime njegovog udela u neto imovini penzijskog fonda, saglasno zakonu koji uređuje dobrovoljne penzijske fondove i penzijske planove.
Član 74. (1) Za svrhu određivanja kapitalnog dobitka, u smislu ovog zakona, nabavnom cenom se smatra cena po kojoj je obveznik stekao pravo, udeo, ili hartiju od vrednosti, odnosno cena koju je utvrdio poreski organ u skladu sa ovim zakonom.
(2) Nabavna cena investicione jedinice sastoji se od neto vrednosti imovine otvorenog fonda po investicionoj jedinici na dan uplate, uvećane za naknadu za kupovinu ukoliko je društvo za upravljanje naplaćuje, saglasno zakonu koji uređuje investicione fondove.
(3) Kod povlačenja akumuliranih sredstava iz dobrovoljnog penzijskog fonda, nabavnom cenom se smatra iznos novčanih sredstava po osnovu penzijskih doprinosa uplaćenih u dobrovoljni penzijski fond, odnosno iznos novčanih sredstava uplaćenih u dobrovoljni penzijski fond koji odgovara procentu sredstava povučenih programiranom isplatom.
(4) Kod prodaje nepokretnosti koju je obveznik sam izgradio, nabavnu cenu iz stava 1. ovog člana čini iznos troškova izgradnje, a ako obveznik ne dokaže iznos troškova izgradnje, tržišna cena nepokretnosti koja je uzeta ili mogla biti uzeta kao osnovica poreza na imovinu u godini nastanka obaveze po osnovu poreza na imovinu.
(5) Kod prodaje nepokretnosti u izgradnji, nabavnu cenu iz stava 1. ovog člana čini iznos troškova izgradnje koje je obveznik imao do dana prodaje.
(6) Kod hartija od vrednosti koje su kotirane na berzi, nabavnom cenom iz stava 1. ovog člana smatra se cena koju obveznik dokumentuje kao stvarno plaćenu, odnosno, ako to ne učini, najniža zabeležena cena po kojoj se trgovalo u periodu od godinu dana koji prethodi prodaji hartije od vrednosti.
(7) Kod hartija od vrednosti koje se ne kotiraju na berzi, nabavnom cenom iz stava 1. ovog člana smatra se cena koju obveznik dokumentuje kao stvarno plaćenu, odnosno, ako to ne učini, njena nominalna vrednost.
(8) Nabavna cena iz stava 1. ovog člana uvećava se indeksom rasta cena na malo od dana sticanja do dana prodaje, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike, a u slučaju nepokretnosti i umanjuje po osnovu amortizacije, obračunate primenom proporcionalne metode po stopi iz nomenklature sredstava za amortizaciju.
(9) Izuzetno od stava 8. ovog člana, kod prodaje nepokretnosti koju je obveznik sam izgradio i kod prodaje investicione jedinice, odnosno programirane isplate iz člana 72. stav 1. tač. 5), 6) i 7) ovog zakona, revalorizacija nabavne cene vrši se za ulaganje, odnosno izvršeno plaćanje za svaku godinu, prema priloženoj dokumentaciji, počevši od 1. januara naredne godine za izvršena ulaganja, odnosno plaćanja u prethodnoj godini, do dana prodaje. Za hartije od vrednosti koje su kotirane na berzi, čija je nabavna cena utvrđena kao najniža zabeležena cena iz stava 6. ovog člana, revalorizacija nabavne cene vrši se od narednog dana od dana kad je zabeležena najniža cena po kojoj se trgovalo, do dana prodaje.
Član 75. (1) Ako je pravo, udeo ili hartiju od vrednosti obveznik stekao poklonom ili nasleđem posle 24. januara 1994. godine, nabavnom cenom iz člana 74. stav 1. ovog zakona smatra se cena po kojoj je poklonodavac, odnosno ostavilac stekao to pravo, udeo ili hartiju od vrednosti, ako se ne može utvrditi ta cena onda njihova tržišna vrednost u momentu sticanja tog prava, udela ili hartije od vrednosti od strane poklonodavca, odnosno ostavioca.
(2) Ako je obveznik iz stava 1. ovog člana, pravo, udeo ili hartiju od vrednosti stekao od poklonodavca, odnosno ostavioca koji je to pravo, udeo ili hartiju od vrednosti stekao pre 24. januara 1994. godine, nabavna cena utvrdiće se prema tržišnoj vrednosti tog prava, udela ili hartije od vrednosti na dan 24. januara 1994. godine.
(3) Ako je pravo, udeo ili hartiju od vrednosti obveznik stekao ugovorom o doživotnom izdržavanju, nabavnom cenom iz člana 74. stav 1. ovog zakona smatra se tržišna cena prava, udela ili hartije od vrednosti koja je uzeta ili mogla biti uzeta kao osnovica poreza na prenos apsolutnih prava u momentu njihovog sticanja od strane obveznika.
Poreska osnovica Član 76. Oporezivi prihod na koji se plaća porez na kapitalni dobitak čini kapitalni dobitak utvrđen na način iz čl. 72. do 75. ovog zakona.
Poreska stopa Član 77. Stopa poreza na kapitalni dobitak iznosi 10%.
Prebijanje kapitalnih dobitaka i kapitalnih gubitaka Član 78. (1) Kapitalni gubitak ostvaren prodajom jednog prava, udela ili hartije od vrednosti, može se prebiti sa kapitalnim dobitkom ostvarenim prodajom drugog prava, udela ili hartije od vrednosti u istoj godini.
(2) Ako se i posle prebijanja iz stava 1. ovog člana iskaže kapitalni gubitak, dopušteno je njegovo prebijanje u narednih pet godina na račun budućih kapitalnih dobitaka. |
|
 | |
NEBOJSAe Member

Broj poruka: 582 Godina: 31 Localisation: NOVA PAZOVA Points: 966 Datum upisa: 20.08.2009
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Sre Mar 31, 2010 10:21 am | |
| Znaci ipak 10% a? Da li sam upravu sto se tice proracuna? Kupio sam npr.23kom. akcija AGBN po 3660din. i prodam sve po 12130din. Znaci porez koji placam je 19480din. da li sam upravu? |
|
 | |
KRUSKA VIP

Broj poruka: 712 Localisation: bg Points: 1524 Datum upisa: 25.08.2009
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Sre Mar 31, 2010 10:24 am | |
| | NEBOJSAe :: | Znaci ipak 10% a? Da li sam upravu sto se tice proracuna? Kupio sam npr.23kom. akcija AGBN po 3660din. i prodam sve po 12130din. Znaci porez koji placam je 19480din. da li sam upravu? |
U pravu si porez je 19481 dinar |
|
 | |
Dr. Just looking

Broj poruka: 1 Points: 1 Datum upisa: 22.03.2010
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Sre Mar 31, 2010 10:38 am | |
| | KRUSKA :: | | NEBOJSAe :: | Znaci ipak 10% a? Da li sam upravu sto se tice proracuna? Kupio sam npr.23kom. akcija AGBN po 3660din. i prodam sve po 12130din. Znaci porez koji placam je 19480din. da li sam upravu? |
Samo ako si i kupovinu i prodaju realizovao u istom mesecu |
|
 | |
iki VIP

Broj poruka: 1574 Godina: 40 Localisation: NBGD Points: 2350 Datum upisa: 15.11.2007
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Sre Mar 31, 2010 10:50 am | |
| | Dr. :: | | KRUSKA :: | | NEBOJSAe :: | Znaci ipak 10% a? Da li sam upravu sto se tice proracuna? Kupio sam npr.23kom. akcija AGBN po 3660din. i prodam sve po 12130din. Znaci porez koji placam je 19480din. da li sam upravu? |
Samo ako si i kupovinu i prodaju realizovao u istom mesecu |
Kakve veze ima da li je obe transakcije real;izovao u jednom mesecu.Moze da ih kupi danas i proda za 20 godina, na dan prodaje kakva bude poreska stopa tako ce ga oporezovati. |
|
 | |
GogaAna VIP

Broj poruka: 400 Godina: 41 Localisation: NIŠ Points: 920 Datum upisa: 16.11.2007
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Sre Mar 31, 2010 10:54 am | |
| Nabavna cena iz stava 1. ovog člana uvećava se indeksom rasta cena na malo od dana sticanja do dana prodaje, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike, a u slučaju nepokretnosti i umanjuje po osnovu amortizacije, obračunate primenom proporcionalne metode po stopi iz nomenklature sredstava za amortizaciju.
Ovo je bitno ! Jer za period od preko jednog meseca se uvećava nabavna cena ! |
|
 | |
Milos86 VIP

Broj poruka: 1776 Godina: 25 Localisation: Nish Points: 749 Datum upisa: 20.05.2007
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Sre Mar 31, 2010 8:15 pm | |
| Cekaj a gde je stavka ovo sto su pricali ako drzis 3 godine ne placas porez? |
|
 | |
NEBOJSAe Member

Broj poruka: 582 Godina: 31 Localisation: NOVA PAZOVA Points: 966 Datum upisa: 20.08.2009
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Čet Apr 01, 2010 7:42 am | |
| Nabavna cena iz stava 1. ovog člana uvećava se indeksom rasta cena na malo od dana sticanja do dana prodaje, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike I sta sad ispada da cene na malo porastu 3% za 6 meseci a ja kupio akciju po ceni od 1000din. znaci ispada da sam je kupio kao za 1030din? |
|
 | |
GogaAna VIP

Broj poruka: 400 Godina: 41 Localisation: NIŠ Points: 920 Datum upisa: 16.11.2007
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Čet Apr 01, 2010 8:05 am | |
| | NEBOJSAe :: | Nabavna cena iz stava 1. ovog člana uvećava se indeksom rasta cena na malo od dana sticanja do dana prodaje, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike I sta sad ispada da cene na malo porastu 3% za 6 meseci a ja kupio akciju po ceni od 1000din. znaci ispada da sam je kupio kao za 1030din? |
Baš tako ! Računa se rast cena na malo do dana prodaje i to je nabavna cena koja se računa pri odredjivanju kapitalnog dobitka ! |
|
 | |
NEBOJSAe Member

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Čet Apr 01, 2010 8:31 am | |
| ZNACI NAMA MI ODGOVARALA NARAVNO UZ RAST CENA AKCIJA I JEDNA MANJA INFLACIJA. :D |
|
 | |
Dušan VIP

Broj poruka: 5208 Points: 6073 Datum upisa: 23.03.2008
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Čet Apr 01, 2010 8:38 am | |
| Ne, jer sa inflacijom dinar potencijalno gubi vrednost, kao i kupovna moć tog novca od prodaje. |
|
 | |
Poštar Partner

Broj poruka: 26 Points: 9 Datum upisa: 10.10.2007
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Čet Apr 01, 2010 1:28 pm | |
| | NEBOJSAe :: | Nabavna cena iz stava 1. ovog člana uvećava se indeksom rasta cena na malo od dana sticanja do dana prodaje, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike I sta sad ispada da cene na malo porastu 3% za 6 meseci a ja kupio akciju po ceni od 1000din. znaci ispada da sam je kupio kao za 1030din? |
A za akcije kupljene u toku 2006, 2007 ....???? Da li se uvećava nabavna cena i kako? :bounce: :bounce: :bounce: |
|
 | |
GogaAna VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Čet Apr 01, 2010 3:17 pm | |
| | Poštar :: | | NEBOJSAe :: | Nabavna cena iz stava 1. ovog člana uvećava se indeksom rasta cena na malo od dana sticanja do dana prodaje, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike I sta sad ispada da cene na malo porastu 3% za 6 meseci a ja kupio akciju po ceni od 1000din. znaci ispada da sam je kupio kao za 1030din? |
A za akcije kupljene u toku 2006, 2007 ....???? Da li se uvećava nabavna cena i kako? :bounce: :bounce: :bounce: |
Isto važi za sve akcije od jan. 1994. znači nabavna cena x index rasta cena na malo ! Normalno što je duži vremenski rok od kupovine do prodaje veći je i index rasta cena na malo. |
|
 | |
MarkoJTD VIP

Broj poruka: 789 Godina: 23 Localisation: London Points: 2123 Datum upisa: 19.10.2009
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Uto Apr 06, 2010 3:41 pm | |
| Jel ovi strucnjaci uvazavaju provizije brokera i banke pri kupovini i prodaji akcija ili samo gledaju nabavnu i prodajnu cenu? |
|
 | |
GogaAna VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Uto Apr 06, 2010 8:16 pm | |
| Ne uvažavaju provizije brokera i banke već samo gledaju nabavnu(uvećanu zarast cena na malo) i prodajnu cenu, tako da ispada da u osnovicu za porez ulazi i ono što zaradi brokerska kuća, CRHOV,banka i berza.
Više puta sam probao da na ovu nelogičnost ukažem u poreskoj upravi ali normalno bezuspešno ( kažu takav je zakon) ! |
|
 | |
MarkoJTD VIP

Broj poruka: 789 Godina: 23 Localisation: London Points: 2123 Datum upisa: 19.10.2009
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Uto Apr 06, 2010 8:25 pm | |
| A kada popunim obrazac gde upisujem nabavnu/prodajnu cenu, da li oni na tu upisanu nabavnu izracunavaju i dodaju rast cena na malo, ili se to podrazumeva da ja znam koliki je rast cena na malo i da sam sam to zaracunao u nabavnoj ceni? |
|
 | |
GogaAna VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Uto Apr 06, 2010 9:13 pm | |
| 1.popunjen obrazac PPDG-3 2.kopija potvrde o kupovini 3.kopija potvrde o prodaji 4.kopija lične karte
http://www.cekos.rs/index.php?page=972 --ovde u PDF-u imaš ovaj obrazac PPDG-3
probao sam više puta da dokumentujem pravu (stvarnu cenu) nabavnu i prodajnu uz pomoć izvoda iz banke, ali uvek je to po njihovom bila čista cena.
Prodajna broj akcija X cena na berzi ona iz potvrde od brokera (piše u potvdi o kupovini i to je ona suma pre odbijanja provizija)
Nabavna broj akcija X cena na berzi ona iz potvrde od brokera (piše u potvdi o kupovini i to je ona suma pre odbijanja provizija) uvećana za rast cena na malo
Možeš ti da pišeš koju hoćeš cenu kao nabavnu i prodajnu u PPDG-3 oni će uvek uzeti ovo gore navedeno. |
|
 | |
MarkoJTD VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Uto Apr 06, 2010 9:15 pm | |
| @GogaAna, hvala na detaljnom odgovoru. |
|
 | |
pepsiman VIP

Broj poruka: 1676 Godina: 58 Localisation: Melenci_Banja Rusanda Points: 3154 Datum upisa: 05.01.2008
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Nov 05, 2010 10:10 am | |
| A kakve su kosekvence za onog koji je trgovao cele godine, i ostvario kapitalni gubitak? A ne podnese ni jednu prijavu. |
|
 | |
Greta VIP

Broj poruka: 1194 Localisation: Bgd Points: 2942 Datum upisa: 28.05.2007
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Nov 05, 2010 10:38 am | |
| pa neće biti oslobodjen poreze. Onog trenutka kad budu počeli strogo da kontrolišu promet na berzi (a to će se desiti onda kada krene belex) gubitke koji nisu prijavljeni, oni neće uzimati u obzir. |
|
 | |
MarkoJTD VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Uto Nov 16, 2010 2:26 pm | |
| Kolege, treba mi vasa pomoc.
Od januara do danas sam uglavnom zatvarao pozicije sa gubicima, a neke i sa dobicima, ali manjim. Sada bih hteo da sve gubitke/dobitke prijavim PU, pa me zanima:
Da li ce mi priznati gubitke od januara, februara, pa sve do danas? Da li ce mi praviti probleme sto gubitke nisam prijavljivao u roku od 15 dana od zatvaranja pozicije?
|
|
 | |
Bombica Still learning

Broj poruka: 42 Points: 186 Datum upisa: 14.04.2010
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Uto Nov 16, 2010 4:09 pm | |
| Meni nisu pravili probleme, po tom pitanju, na Vozdovcu. Takodje sam pre neki dan gledao neka stara resenja i vidim da su racunali i porast cena na malo.
Pozz |
|
 | |
EHHO Just looking

Broj poruka: 16 Godina: 28 Points: 52 Datum upisa: 12.10.2008
 | Naslov: Porez na kapitalnu dobit/gubitak Pet Dec 10, 2010 9:37 am | |
| Imam jedno pitanje...
Naime, krajem aprila sam podneo zahtev za utvrdjivanje kapitalnog gubitka, i krajem oktobra sam dobio Zapisnik gde je konstantovan gubitak u odredjenom iznosu
E sad, kako se blizi kraj godine, hteo sam da prodam par akcija, da nacnem ovaj gubitak kako mi naravno ne bih propao, a kako ovo prvi put radim imam i nejasnoce
Da li ja od Poreske uprave treba da dobijem i resenje o KG ili je ovaj zapisnik ustvari to
Ako je potrebno da dobijem resenje, kako onda postupiti, da li ja mogu da prodam tih par akcija da napravim KD pa da sa ovim zapisnikom podnesem ponovo zahtev za utvrdjivanje KD i nacinjanje ovog gubitka, koji ce se ponovo resiti sledece godine, ali sam ipak podneo zahtev o godini kada sam ostvario KG pa samim tim ne bi trebao da prestane da vazi
Za sta jos moze da se iskoristi KG?
Hvala svima unapred na odgovorima
Poz
|
|
 | |
KRUSKA VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 10, 2010 9:44 am | |
| Dobices resenje od PU sa kapitalnim gubitkom koji mozes iskoistiti u naredne 3 godine ,ti samo prodaj i napravi dobitak(naravno za svaku prodaju podnesi PPDG-3 obrazac) i oni to sami oduzimaju od gubitka. |
|
 | |
EHHO Just looking

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 10, 2010 10:11 am | |
| | KRUSKA :: | | Dobices resenje od PU sa kapitalnim gubitkom koji mozes iskoistiti u naredne 3 godine ,ti samo prodaj i napravi dobitak(naravno za svaku prodaju podnesi PPDG-3 obrazac) i oni to sami oduzimaju od gubitka. |
Znaci i ovaj zapisnik mi isto vredi, bez obzira sto nemam resenje
Da potvrdimo samo, znaci napravim dobitak kako bi ovaj gubitak naceo i kako bi mi vazio naredne 3 godine (jel su to skratili rok, znam da je bio 5 god), podnesem dokumentaciju u poresku, jel im i prilozim kopiju zapisnika uz PPGD3 obrazac i uz kopije naloga za kupovinu i prodaju?
Da resim ove nejasnoce pa da preko vikenda vidim sta da pustim na prodaju
Hvala |
|
 | |
KRUSKA VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 10, 2010 11:19 am | |
| Dobices resenje,ja im ne prilazem nista sem PPDG-3 i obavestenja o realizaciji kupovine i prodaje,gubitak je vec na tvojoj kartici i cim napravis dobit ,automatski se smanjuje za taj iznos. |
|
 | |
Banaćanin Still learning

Broj poruka: 119 Points: 374 Datum upisa: 17.11.2010
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 10, 2010 1:13 pm | |
| mala pomoc imam kapitalnu i dobit i gubitak u 2009 koji nece da mi obracunaju iako preovladjuje gubitak da li su u pravu |
|
 | |
MarkoJTD VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 10, 2010 1:16 pm | |
| Jesu, te godine je bila obustavljena naplata poreza po osnovu kapitalnih dobitaka sve do 31/12/2009. Isto tako ne vazi ni kapitalni gubitak. |
|
 | |
GogaAna VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 10, 2010 1:46 pm | |
| Samo da vam naglasim da iako je zakon jedan i jedinstven na teritoriji RS, poreske uprave od grada do grada se različito ponašaju i ne postupaju jedinstveno kad je u pitanju kap. gubitak, a tek o ažurnosti da utvrde kap. dobit ili gubitak ludilo tako je bar u Nišu + zaposleni sve neki polupismeni oni provereni partijski kadrovi blagi užas. |
|
 | |
GogaAna VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 10, 2010 1:49 pm | |
| | Stankos :: | | mala pomoc imam kapitalnu i dobit i gubitak u 2009 koji nece da mi obracunaju iako preovladjuje gubitak da li su u pravu |
Pa o tome je trebalo ranije da razmišljaš jer sam ja sve ono sa kap. dobitkom prodao do kraja 2009., a ono sa kap. gubitkom sam sačuvao baš zbog utvrdjivanja od 2010. :non: |
|
 | |
KRUSKA VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 10, 2010 2:48 pm | |
| Sto se tice azurnosti svuda je isto ,kasne po nekoliko meseci(PU ceka da statistika objavi rast cena na malo za mesec u kom je izvrsena transakcija),a bitno je samo predati prijavu na vreme najkasnije 15 dana od relizacije i eventualnu dobit uplatiti najkasnije 15 dana od dobijanja resenja(a ne zapisnika). |
|
 | |
GogaAna VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 10, 2010 4:15 pm | |
| | KRUSKA :: | | Sto se tice azurnosti svuda je isto ,kasne po nekoliko meseci(PU ceka da statistika objavi rast cena na malo za mesec u kom je izvrsena transakcija),a bitno je samo predati prijavu na vreme najkasnije 15 dana od relizacije i eventualnu dobit uplatiti najkasnije 15 dana od dobijanja resenja(a ne zapisnika). |
U Nišu je ažurnost takva da sam u novembru 2010. dobio rešenje za kap. dobit iz maja 2008. po stopi od 20% koja je važila u 2008., a imam bar još 3-4 transakcije koje su uradjene 2008. koje još nisu stigle na red. Iz 2010.su već ažurniji stigne za 3-4 meseca. A dok mi je mesto prebivališta bio Kruševac mesec za mesec, najviše 30 dana i to je to, stalni kontakt telefonom i izuzetno znanjem potkovani službenici koji na svako pitanje imaju odgovor.Kad sam promenio mesto prebivališta i samim tim i mesto za prijavu poreza pitao sam se da li se nalazim u istoj državi, jer su ovi Niški poreznici polupismeni... |
|
 | |
Greta VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 10, 2010 9:12 pm | |
| | Stankos :: | | mala pomoc imam kapitalnu i dobit i gubitak u 2009 koji nece da mi obracunaju iako preovladjuje gubitak da li su u pravu |
Naravno da nisu upravu, traži da ti pismeno obrazlože zašto odbijaju da rade svoj posao. Što se tiče KD i KG, meni je rečeno da će oni napraviti Rešenje o kapitalnom gubitku i posebno Rešenje o kapitalnom dobitku (2 različita Rešenja) Kada dobijem oba Rešenja, ili u slučaju da prvo dobijem Rešenje o kapitalnom dobitku, treba da im se javim i da podnesem Zahtev za poravnanje dobitka i gubitka. Znači ništa se ne dešava "automatski" nego treba podneti taj Zahtev. I najvažnije: NIŠTA NE PLAĆATI!!! |
|
 | |
GogaAna VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 10, 2010 9:19 pm | |
| @GRETA
Ovo što si napisala je tačno, ali obrati pažnju na godinu 2009. koliko mi je poznato tada uopšte nisu obračunavali kap. dobit. Bili smo oslobodjeni ne sećam se od kada ali za sve transakcije do 31.12.2009. Mislim da za taj period nisu obračunavali kap. gubitak, i nismo bili u obavezi da podnosimo prijave za porez. |
|
 | |
Greta VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 10, 2010 9:24 pm | |
| |
|
 | |
KRUSKA VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 10, 2010 11:48 pm | |
| Kakav bre zahtev za KG , svako resenje automatski povlaci staro pa ti pri sledecoj prodaji akcija obracunaju:
((prodajna cena*kolicina)-kapitalni gubitak)-(nabavna cena*koeficijent rasta cena na malo od momenta kupovine)=kapitalna dobit(if >0) ako je veca od 0*porez 10% Ovo je jedini ispravan nacin obracuna poreza . A za 2009 godinu nismo podnosili nikakve prijave
Poslednji izmenio KRUSKA dana Sub Dec 11, 2010 12:22 am, izmenjeno ukupno 1 puta |
|
 | |
EHHO Just looking

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Sub Dec 11, 2010 12:02 am | |
| Ma svuda su spori, ja sam zahtev za utvrdjivanje KG podneo aprila meseca, a dobio da krajem oktobra, i to sam iscupao neku vezicu da mi malo ubrzaju resavanje ovog predmeta A resenje od dobijanja tog zapisnika jos nema, a tada su mi rekli da to ide brzo, ali malo sutra Zato me je ovo malo zbunilo, nemam resenje pa nisam znao kako sada, a i prvi put radim ovo prebijanje Tako da cu od nedelje da pustim nalog za prodaju, nakon realizacije normalno odmah nalog za kupovinu neke hartije, a podnesem sa tom realizacijom zahtev da mi ne propadne ovaj gubitak inace ima da |
|
 | |
Greta VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Sub Dec 11, 2010 12:09 am | |
| kruška@ prenela sam onako kako mi je rečeno. Ta poravnanja nisam nikada do sada radila, kako to zaista izgleda, videću kad dobijem Rešenje. Verovatno tek u martu... |
|
 | |
KRUSKA VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Sub Dec 11, 2010 12:14 am | |
| Prosto ,bas onako kako sam napisao,ja sam ih dobio mnogo puta ove godine. |
|
 | |
EHHO Just looking

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Ned Dec 12, 2010 10:13 am | |
| Stani, stani, ja sam sad tek procitao onaj tvoj post gde si naveo formulu za oporezivanje
Hoces da kazes da to ide ovako:
Npr imam 50.000,00 din gubitka po resenju
Sad prodam 10 akcija po 2000,00 din tj 20.000,din
Akcije sam kupio po npr 1.000,00 din i da kazemo da je stopa 1
Znaci u dobitku sam 10.000,00 din, porez je 10% tj 1.000,00 din bi trebalo da platim porez drzavi ali s obzirom da imam gubitak skinuce sa njega i ostace mi 49.000,00 na poreskoj kartici (ovako sam ja shvatio da bi trebalo, dok tvoja formula bi rekla drugacije tj ne povoljnije po nas, jer sto bi on meni skidao celu prodajnu sumu sa gubitka pa ako je predjem da tek onda platim dobit, pa plati se samo na razliku
Tako da ili nisi dobro postavio formulu, ili je ovo po meni neposten nacin
|
|
 | |
KRUSKA VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Ned Dec 12, 2010 3:37 pm | |
| | EHHO :: | Stani, stani, ja sam sad tek procitao onaj tvoj post gde si naveo formulu za oporezivanje
Hoces da kazes da to ide ovako:
Npr imam 50.000,00 din gubitka po resenju
Sad prodam 10 akcija po 2000,00 din tj 20.000,din
Akcije sam kupio po npr 1.000,00 din i da kazemo da je stopa 1
Znaci u dobitku sam 10.000,00 din, porez je 10% tj 1.000,00 din bi trebalo da platim porez drzavi ali s obzirom da imam gubitak skinuce sa njega i ostace mi 49.000,00 na poreskoj kartici (ovako sam ja shvatio da bi trebalo, dok tvoja formula bi rekla drugacije tj ne povoljnije po nas, jer sto bi on meni skidao celu prodajnu sumu sa gubitka pa ako je predjem da tek onda platim dobit, pa plati se samo na razliku
Tako da ili nisi dobro postavio formulu, ili je ovo po meni neposten nacin
|
Ma ne,akcije si kupio po 1000.00*10+stopa rasta cena=na primer(ne znam kada si ih kupio ,pa racunam na 5% rast cena)10.500,00 rsd to ti je nabavna cena. Prodajna (10*2000)-10500-50.000(gubitak)=40.500 rsd Znaci smanjio si gubitak na 40.500,00 |
|
 | |
EHHO Just looking

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Ned Dec 12, 2010 4:55 pm | |
| Pa jasno je to, ali bez veze mi je da mi sa gubitka skinu 9.500,00 din koji su mi zarada, sto mi ne skinu sa KG 10% od tih 9.500,00 din
Jeste meni 9.500,00 din dobit, ali da nemam ovog gubitka, ja bih drzavi platio 950,00 din poreza, a ja imam ajde da ga tako nazovemo npr 50.000,00 din poreskog kredita
Prvi put radim ovakvo poravnanje pa samo gledam kako je za nas bolje, a sad kako se zaista racuna to je vec drugo
Sto znaci, da ako imam npr 50.000,00 din KG, i da prodam 50 akcija sa razlikom izmedju nabavne cene i prodajne 1.000,00 din, ja sam taj KG poravnao, a drzava me je oslobodila 5.000,00 din placanja poreza naspram mojih 50.000,00 stvarnog gubitka
Stoji da je bolje ista nego nista, ali... |
|
 | |
KRUSKA VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pon Dec 13, 2010 10:07 am | |
| Nema tu nista bolje ili gore po tebe,porez se racuna kao sto sam napisao, vlast je vlast,
P.S.nemoj da zaboravis da se ovo samo radi ako imas prvo gubitak,a posle dobitak u obrnutom slucaju kada je redosled drugaciji ,moras platiti KD,a gubitak ce ti odbiti u nekim sledecim transakcijama. |
|
 | |
EHHO Just looking

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pon Dec 13, 2010 5:05 pm | |
| Ovo znam da prvo trebam da imam gubitak da bi radio poravnanje, zato sada i hocu da napravim mali dobitak, cisto da ne bih izgubio pravo u sledecoj godini na prebijanje, pa makar i po gore pomenutoj formuli
Jasno je da je vlast vlast, samo sam "glasno" razmisljao sta i kako
|
|
 | |
JelenaS Our family

Broj poruka: 144 Points: 674 Datum upisa: 05.06.2010
 | Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 17, 2010 9:38 pm | |
| Da li se oporezuje ostvarena zarada ako se sav novac ubaci u neku drugu hartiju? |
|
 | |
Greta VIP

| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit Pet Dec 17, 2010 10:12 pm | |
| | JelenaS :: | | Da li se oporezuje ostvarena zarada ako se sav novac ubaci u neku drugu hartiju? |
Da, kapitalni dobitak je ono što njih zanima. Njih ne zanima da li ćeš sa tim parama da odeš na zimovanje ili ćeš da ih uložiš u drugu akciju. |
|
 | |
|