BELEX Club
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi
Delite
 

 Pre nego što odlučite da kupite akcije...

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2
AutorPoruka
MORNAR
VIP
VIP
MORNAR

Broj poruka : 548
Points : 1577
Datum upisa : 28.01.2010

Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pre nego što odlučite da kupite akcije...   Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Icon_minitime3/31/2016, 18:38

Ulagati kao Buffett ili Soros - kakva je razlika?
Beograd -- Laiku možda deluje nerazumnjivo, ali profesionalni investitori i brokeri vide šansu za zaradu uvek. I kad je blagostanje i kad je kriza. I na duže i na kraće.

Dugoročno investiranje

Ovakvom tipu investiranja okrenuti su investitori koji svoju šansu vide u kupovini potcenjenih akcija koje će značajno porasti u budućnosti zbog čega je potrebno da prođe duži period, čak i do nekoliko godina.

Ovaj princip se drugačije zove „kupi i drži“ i oslanja se na dugoročan prinos umesto svakodnevne zarade od malih promena u ceni akcije. Ovaj tip investitora interesuju prvenstveno fundamentalni uslovi u kojim kompanija posluje dok nisu preterano zainteresovani za kratkoročne fluktuacije u ceni.

Ovakav princip trgovanja je karakterističan za Warrena Buffetta, jednog od najbogatijih ljudi na svetu.

Warren Buffet uglavnom koristi fundamentalnu analizu (analizu poslovanja kompanije) i najviše voli da kupuje u periodima recesija i kriza kada su akcije usled prenaglašene psihološke rekacije investitora potcenjene.

Srednjoročno investiranje (Swing trading)

Ovakav tip trgovanja se odnosi na ulaske u investicionu poziciju koja bi trebalo dati malo značajniju promenu cene ali se ne drži duže od 1 do 10 dana.

Ovaj tip investitora ne koristi uglavnom fundamentalnu analizu već tehničku analizu – analizu cenovnih grafika.

Pošto se berza kreće u talasima, pomenuti stil trgovanja može biti vrlo profitabilan ako se pravilno tempiraju kupovine i prodaje.

Kratkoročno investiranje (Day trading)

Kratkoročni investitori ili trejderi se baziraju na dnevno trgovanje ili intraday trgovanje. To zapravo znači da oni daju naloge, otvaraju i zatvaraju pozicije u toku radnog dana i ne ostavljaju pozicije otvorenim preko noći.

Ovaj tip investitora se bazira na male promene u ceni i to na većem broju instrumenata i ne prihvatanju rizik preko noći.

U svojoj analizi se prvenstveno oslanjaju na tehničku analizu dok fundamente uglavnom zanemaruju.

Pored toga u tehničkoj analizi koriste manje vremenske okvire (time frame) odnosno grafikone od 60, 30 i 5 minuta. Ova strategija je uglavnom za one investitore koji imaju dobro znanje iz tehničke analize.

Po čitavom svetu postoji veliki broj pojedinaca koji vrlo uspešno koriste swing i day trading kao osnovu za generisanje svojih ličnih prihoda. Dakle, imaju po 10-20.000 evra ili više i pažljivim i fokusiranim trgovanjem mesečno mogu da obezbede odličnu platu uz zadržavanje svog životnog stila („freelancer traders“).

Trgovina na kratko je posebno profitabilna prilikom velikih kriza (velikog pada cena) ili kod kompanija koje imaju probleme u poslovanju. Neki od najvećih investitora i milijardera su svoje najveće bogatstvo upravo stekli kroz primenu ove strategije „prodaje na kratko“ tokom kriza ili recesija.

Najpoznatiji primer je George Soros koji je devedesetih godina „kladeći se“ na pad britanske funte, prodao na kratko veliku količinu pomenute valute da bi je nakon njenog oštrog pada ponovo dokupio, vratio pozajmicu i na razlici u ceni zaradio čak preko 1 milijardu dolara!
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
Maca

Broj poruka : 1765
Godina : 42
Localisation : Sombor
Points : 4898
Datum upisa : 28.05.2007

Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pre nego što odlučite da kupite akcije...   Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Icon_minitime6/5/2018, 03:06

SA SAJTA SINTEZA BROKER

Odluka da se ulaže na berzi prvi je stepenik, a pre samog investiranja potrebna je strategija kako bi se izbalansirao naš odnos prema riziku i željenom prinosu.
Strategija će zavisiti od toga kakva su očekivanja od ulaganja, na koji rok se investira, a nije zanemarljiva ni stavka sa koliko novca raspolažete.

U svakom slučaju, postoji način da se zadovolje svi ti interesi i potrebe tako što se u skladu sa tim formira portfolio specifičan za svakog ulagača.

Portfolio predstavlja skup investicionih instrumenata (akcija, obveznica) koji svaki ulagač poseduje u svom vlasništvu. U zavisnosti od naših preferencija prema riziku i očekivanom prinosu najčešće se koriste sledeće 3 vrste portfolio strukture:

Agresivni portfolio
Ovom principu investiranja su skloni investitori koji nemaju veliki početni kapital, pa su prinuđeni da rizikuju malo više kako bi ostvarili veliki prinos.

Ukoliko posedujete 5.000 evra onda bi ovo eventualno bila odgovarajuća strategija investiranja za vas.

Agresivni portfolio je obično sastavljen od akcija kompanija, koje se nalaze u ranim fazama rasta i razvoja, jer one obećavaju najveći potencijal. Radi izgradnje pomenutog portfolija neophodno je da pronađemo kompanije, koje imaju brzorastući prihode i vrlo dobru prespektivu rasta industrijske grane u kojoj posluju.

Ovakav tip kompanija se obično može naći u IT i biotehnološkom sektoru, ali i drugim sektorima poput automobilskog ili finansijskog.

Dobar primer je američka automobilska kompanija “Tesla Motors” (TSLA) koja ima snažan rast prihoda i ogroman potencijal rasta u sektoru električnih automobile, koji predstavljaju budućnost transportne industrije. Akcije ove kompanije su značajno porasle u toku ove godine na talasu očekivanja da će novi model njihovog automobile naići na veliku podršku kupaca.

Defanzivni portfolio
Ovom stilu investiranja pripadaju ulagači koji žele umeren, prosečan berzanski prinos i relativno nizak rizik.

Ukoliko želite da uložite više od 20.000 evra, s ciljem da ostvarite dosta veći prinos od onog koji biste imali od kamatne štednje u banci, definitivno bi vam odgovarao ovakav tip portfolia.

Ovakav tip portfolia ima niži odnos prinosa i rizika, što znači da će on obezbediti niži prinos od agresivnog portfolio, ali sa druge strane neće izložiti investitora preteranom riziku.

Ovom tipu portfolia obično pripadaju akcije kompanija, koje se bave proizvodnjom osnovnih dobara za život, koje su vrlo stabilne i koje su lideri u svom sektoru. Naime, ovakve kompanije ne samo da će preživeti nego će imati i bolje performanse od ostatka tržišta kada nastupi recesija.

Kandidate za defanzivni portfolio možemo naći u sektorima telekoma, farmacije, modnih i luksuznih dobara, robe široke potrošnje.

Dobri primeri su nemački “Deutsche Telecom”, “Fresenius”, “Hugo Boss”, američki “Verizon”, “Pfizer”, “Exxon”, “Coca Cola”, te britanski proizvođač luksuzne robe “Barberry”.

Dobra strana ovih kompanija je još i to što isplaćuju redovnu i stabilnu dividendu (godišnji prihod akcionara) koja može prilično ublažiti eventualne kapitalne gubitke usled promene cene akcija. Iznos prosečne godišnje dividende se kreće od 3-7 odsto u evrima ili dolarima.

Takođe, ne treba zaboraviti da su ovo ogromne kompanije sa dugom tradicijom, pa je rizik ulaganja drastično manji od recimo bankrota domaćih banaka u kojima većina građana trenutno štedi.

Izlišno je ponoviti da bez obzira na stil investiranja i sklonost ka riziku, očuvanje kapitala je prioritet broj jedan. Ovom prioritetu su podređeni svi ostali kada je ulaganje na berzi u pitanju. I kod defanzivnog portfolia je veoma važno upravljati rizikom i svoditi eventualne gubitke na minimum.

Portfolio na bazi prihoda od HoV
Ovaj tip portfolia mogu koristiti svi investitori bez obzira na količinu kapitala, iz razloga što je fokus ovog portfolia na očuvanju kapitala i nekih stabilnih godišnjih prinosa u vidu kamata i dividendi.

Ovaj tip investiranja karakteriše najniži odnos rizika i prinosa. Ovo praktično znači da će on doneti najmanji rizik, ali i najmanji prinos od preostala dva tipa investiranja.

Investitor ovde ne bi trebalo da se fokusira na promenu cene akcije (da očekuje njen nagli rast) već prvenstveno na prihod koji određena hartija od vrednosti donosi.

Kod ovog tipa portfolija oko 70-75 odsto njegove strukture sačinjavaju obveznice i to mix državnih i korporativnih, a tek manji deo od oko 25-30 odsto čine akcije velikih i stabilnih kompanija sa solidnom dividendom.

Reč je o tome da ovde želimo postići najmanji mogući rizik uz istovremeno ostvarivanje prinosa većeg od onog, koji biste dobili da ste novac uložili u banci.

Zato se ulaže u najsigurnije HoV, prvenstveno obveznice sa "AAA" rejtingom i akcije najvećih i najstabilnijih kompanija koje su lideri u svojoj grani dugi niz godina.

Ovakav prihodni portfelj, kao svojevrsna mešavina akcija i obveznica omogućava sigurnost (koju daju obveznice) i nešto veći prinos (koji donose akcije) uz veoma nizak sveukupni rizik.

Investitori u Srbiji obično kombinuju prinos od ulaganja u državne obveznice Srbije, koje godišnje nose od 1 do 4,5 odsto sa ulaganjem u velike telekomunikacione ili naftne kompanije u Evropi ili USA poput “Deutsche Telekom” (dividenda 3,6 odsto) ili “Royal Dutch Shell” (dividenda 8 odsto).

Stil portfolija trebalo bi da bude prilagođen karakteru ulagača i količini sredstava koja se ulažu. Bilo da ste konzervativni ili agresivni uvek možete napraviti optimalan portfolio koji će vam doneti željeni prinos, koji je nekoliko puta viši od onog koji imate u depozitnoj štednji.

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

Broj poruka : 1062
Points : 2335
Datum upisa : 18.01.2014

Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pre nego što odlučite da kupite akcije...   Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Icon_minitime10/23/2019, 18:50

@Maca ::
SA SAJTA SINTEZA BROKER

Kandidate za defanzivni portfolio možemo naći u sektorima telekoma, farmacije, modnih i luksuznih dobara, robe široke potrošnje.

Dobri primeri su nemački “Deutsche Telecom”, “Fresenius”, “Hugo Boss”, američki “Verizon”, “Pfizer”, “Exxon”, “Coca Cola”, te britanski proizvođač luksuzne robe “Barberry”.

Dobra strana ovih kompanija je još i to što isplaćuju redovnu i stabilnu dividendu (godišnji prihod akcionara) koja može prilično ublažiti eventualne kapitalne gubitke usled promene cene akcija. Iznos prosečne godišnje dividende se kreće od 3-7 odsto u evrima ili dolarima.

Ko je njih odabrao u tom trenutku za sad je bas u velikoj "defanzivi".
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
Momir

Broj poruka : 1688
Points : 4838
Datum upisa : 06.12.2008

Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pre nego što odlučite da kupite akcije...   Pre nego što odlučite da kupite akcije... - Page 2 Icon_minitime10/23/2019, 23:30


_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
 
Pre nego što odlučite da kupite akcije...
Nazad na vrh 
Strana 2 od 2Idi na stranu : Prethodni  1, 2

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Edukacija-
Skoči na: