BELEX Club
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
Delite | 
 

 Da li porez u Srbiji mora da se plat?

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3
AutorPoruka
Limited011
Old member
Old member
avatar

Broj poruka : 1493
Points : 4119
Datum upisa : 07.05.2009

PočaljiNaslov: Re: Da li porez u Srbiji mora da se plat?   10/3/2016, 22:52

Preporodio je slovačku privredu, a evo šta savetuje Srbiji

“Što se tiče progresovnog oporezivanja mislim da je to lažna dilema. U Slovačkoj smo imali jednu od najuspešnijih poreskih reformi. Mi smo uveli proporcionalno oporezivanje, a to znači da imate istu poresku stopu, tada je bila 19 odsto, za prihode privrede i građana. Stopa je ista za sve, ali mi smo utrostručili iznos zarade koji je neoporeziv. Što u praksi znači da siromašni, oni sa minimalnim zaradama, nisu uopšte plaćali porez na zaradu. Efektivna kamatna stopa je za njih nula, generalno ta stopa se kretala od nula do 19 odsto. To je dakle bila progresivnija poreska stopa od prethodne, prema kojoj se zarada oporezivala po pet različitih osnova od 5 odsto do 38 odsto”, objašnjava bivši slovački ministar.

Na pitanje da li bi subvencije trebalo dati domaćim privrednicima, koji kažu da bi se time postigao privredni rast koji vlada želi da postigne subvencionisanjem stranih investitora, Mikloš navodi da su oni u pravu i ponavlja da treba napraviti izuzetak kada su u pitanju velike kompanije, značajni ulagači, čiji dolazak predstavlja dobar signal ostalima, ali i razvija niz povezanih delatnosti. On naglašava i da je najvažnije stvoriti povoljno poslovno okruženje.

_________________
Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Member
Member
avatar

Broj poruka : 918
Points : 2583
Datum upisa : 05.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Da li porez u Srbiji mora da se plat?   10/11/2016, 19:09

Ko su najveći poreski dužnici

Poreska uprava Srbije objavila je spisak najvećih poreskih dužnika na kraju juna ove godine, na kojem je 358 aktivnih preduzeća, 917 firmi koje su u stečaju i 96 firmi u privatizaciji. "Zastava oružje" iz Kragujevca je sa dugom od 8,19 milijardi dinara najveći dužnik među preduzećima koja su u postupku konverzije vlasništva.

Slede "Krušik" iz Valjeva (2,55 milijardi), "PTT Namenska" iz Trstenika (2,25 milijardi) i "Sloboda" iz Čačka (1,60 milijardi).

Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica", sa dugom od 6,45 milijardi dinara, najveći je dužnik među firmama koje su u postupku privatizacije.

Na toj listi su i "Zastava kamioni" iz Kragujevca (2,58 milijardi), "Jumko" iz Vranja (2,03 milijarde), "Industrija obuće Beograd" (1,21 milijarda), "Lasta" iz Beograda (1,09 milijardi), "Grupa Zastava vozila" iz Kragujevca (1,06 milijardi).

Beogradska "Mostogradnja" je najveći dužnik na spisku preduzeća koja su u postupku reorganizacije i ima neizmirene obaveze od 4,05 milijardi dinara, zatim "Fabrika automobila Priboj" (3,39 milijardi), "Industrija motora Rakovica" (3,10 milijardi), "Trajal korporacija" iz Kruševca (2,19 milijardi), "Rudnici bakra RTB Bor" (1,30 milijardi).

Najveći poreski dužnik među aktivnim preduzećima na kraju juna bila je kompanija "Borba", čiji je dug 1,96 milijardi dinara. Sledi "Lola livnica" iz Beograda (1,05 milijardi) i "Mera invest" iz Beograda (952 miliona).

Među najvećim dužnicima su i preduzeća "Navip", "Komgrap", "Novosti", "Ratko Mitrović", "Rudnap".

Najveći dužnici među preduzećima u stečaju su "Beobanka", čiji je dug 31,57 milijardi, i "Investbanka", sa dugom od 23,68 milijardi dinara. Na toj listi su i "Magnohrom", "Farmakom", "BIP", "Beohemija", "Zekstra", "Agroživ".

Na spisku poreskih dužnika je 1.181 preduzetnik, a najveći dug ima Dragana Čičić, vlasnica proizvodno-trgovinske radnje "Drvoplast" iz Kraljeva, čiji je dug 123,6 miliona dinara.
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Member
Member
avatar

Broj poruka : 918
Points : 2583
Datum upisa : 05.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Da li porez u Srbiji mora da se plat?   10/11/2016, 19:35Poreskih muka pored Lazarevića nisu se ratosiljali ni Miroslav Bogićević, Željko Žunić, Dragan Đurić... Oni su sada u grupi stečajaca. Iako su grupu promenili, praksa da se ne plaćaju dugovi je ostala, pa tako Bogićevićeve firme iz “Farmakomovog” carstva ukupno duguju 3,4 milijarde dinara. Đurićeva “Zekstra” i Veterinarski zavod nešto su bolje jer su uskratile državi 630 miliona. Žunićeva “Beohemija” nije platila porez u visini od 552 miliona.

Firma “Delta legal” nije izmirila dug od 334 miliona dinara. Ipak, i pored ovolikih dugovanja, oni u kategoriji stečajaca znatno zaostaju za prvoplasiranom “Beobankom”, koja godinama drži rekord duga koji je ove godine narastao na 31 milijardu dinara.
Nazad na vrh Ići dole
Dalaj Lama
Member
Member
avatar

Broj poruka : 446
Points : 1238
Datum upisa : 30.11.2010

PočaljiNaslov: Re: Da li porez u Srbiji mora da se plat?   12/25/2016, 19:46

Beograd -- Prva verzija Zakona o poreklu imovine već je spremna i uskoro se očekuje javna rasprava o tom važnom dokumentu.

Iako najavljivan više puta u poslednjih 15 godina, nijedna vlast do sada nije donela zakon kojim bi se proveravala imovina stečena poslednjih decenija.

Svi vi koji ste na sumnjiv način stekli bogatstvo, pripremite se. U stvari, budite bar na oprezu, jer je provera imovine najavljivana bar desetak puta od 2000. godine.

Svi, od demokratskih prosvetitelja posle 5. oktobra, preko zbratimljenih demokrata i socijalista kasnije, pa do naprednjaka poslednjih godina, najavljivali su zakon. I za sada nista. Ministarka pravde Nela Kuburovic sada kaže - Zakon će biti donet.

“Vršiće se unakrsno ispitivanje, odnosno da li imovina koju posedujete odgovara vašim prihodima u toku godine i onome što ste prijavili Poreskoj upravi”, objašnjava Kuburović.

“Zakon jeste pre svega poreski, odnosno sankcija je veći porez nego da ste uredno prijavljivali sve ono što imate”, objašnjava ona.

Luksuzni Audi, kuća kojom se ne bi postideo ni neki uspešni poslovni čovek na Zapadu, a kad pogledate zaradu - minimalac. I tako godinama.

Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljkovic kaže da se to pitanje već nekoliko puta sa negativnim predznakom nalazilo u izveštajima Evropske komisije o Srbiji.

“Tu će se nešto doneti, to znači da mi nismo imali snage da sami rešimo taj sopstveni koruptivni demokratski deficit nego nam treba učiteljica”, kaže Stojiljković.

Ministarka kaže da se sada ide do kraja i da neće prolaziti trik sa prebacivanjem imovine na druga lica. Ako ne prijavite imovinu, računajte na porez od 50 ili čak 75 odsto na takvu imovinu.

“Imate i povezana lica, naravno, kod kojih se vrši provera imovine. Da li su to najuži članovi porodice, tako da i ta imovina će svakako biti predmet posmatranja”, ističe ministarka.

Istraživač Transparentnosti Srbija Zlatko Minić, medjutim, upozorava da su i postojeći zakon bili dovoljni, ako postoji odlučnost države da istraži poreklo imovine.

“Za te četiri i po godine Zakon o poreklu imovine se nije našao ni u jednom strateškom aktu ili Akcionom planu koji su u medjuvremenu usvajani, koji se tiču borbe protiv korupcije i evropskih integracija”, kaže Minić.

S druge strane, za Stojiljkovića je sporno pravilo o obrnutom teretu dokazivanja.

“Mi vas osumnjičimo, da ne kažem optužimo, a vi onda dokazujete da ste nevini u čitavoj priči, sto je suprotno klasičnoj pravnoj procedure”, rekao je Stojiljković.

Javna rasprava o zakonu o poreklu imovine trajaće 45 dana, nakon čega se očekuje da ga Vlada usvoji i pošalje predlog Skupštini Srbije.

_________________
Karma kažnjava sve
Nazad na vrh Ići dole
boban75
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 220
Localisation : vojvodina
Points : 863
Datum upisa : 03.01.2014

PočaljiNaslov: Re: Da li porez u Srbiji mora da se plat?   12/25/2016, 23:02

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će to ministarstvo predložiti da se imovina ispituje pet godina unazad, te ukoliko se utvrdi nesrazmera između nečijeg načina života i prihoda, predložiće da se takvima odredi porez i do 50 odsto procenjene vrednosti imovine.

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/nema-vise-dzipom-u-vrtic-a-placaju-povlascenu-cenu-ko-sakrije-imovinu-platice-porez-i-do-50-odsto-clanak-2603189

Sličan tekst ima i u štampanom izdanju Novosti od petka.

_________________
Nekupuj akcije koje nekupuje Lufthanza, a neosigurava Hermes.
Nazad na vrh Ići dole
Teletrader
Member
Member
avatar

Broj poruka : 918
Points : 2583
Datum upisa : 05.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Da li porez u Srbiji mora da se plat?   3/11/2017, 21:09

Marina Grković iz Debrca je dobitnica stana u Beogradu!
Marina Grković iz Debrca, dobitnica stana u Beogradu u nagradnoj igri 'Uzmi račun i pobedi' rekla je u kratkom telefonskom razgovoru da ni najmanje ni očekivala da će baš ona dobiti nagradu.
- Nisam ni želela da šaljem račune, ali sam na insistiranje moje ćerke Svetlane to na kraju i učinila. Nadali smo se da ćemo dobiti auto - kad, eto, dobili smo stan! - navela je ona.
Sagovornica otkrila je da nije sa pažnjom pratila izvlačenje na televiziji.
- Samo sam čula kada je ćerka rekla: 'Mama, ovo je tvoj rukopis'. I zaista videla da je rukopis moj. Još su pre toga dve koverte bile neregularne - nije krila oduševljenje...
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2129
Points : 6353
Datum upisa : 21.01.2009

PočaljiNaslov: Re: Da li porez u Srbiji mora da se plat?   9/29/2017, 19:52

Advokati opet kukaju na porez koji će platiti

Advokati će i po ovoj, izmenjenoj Uredbi, koju je donela Vlada, biti svrstani u petu grupu paušalaca, zajedno sa lekarima, stomatolozima, veterinarima, prevodiocima, inženjerima, arhitektama... Toj grupi polazna osnovica za utvrđivanje poreza, koja je do sada iznosila 120 odsto od prosečne zarade u Srbiji, biće uvećana za najviše 10 odsto. S druge strane, advokati kojima godišnji prihod prelazi osam miliona dinara biće, kao i do sada, u sistemu PDV-a i plaćati porez u visini od 20 odsto od ostvarenog prihoda.

Podsećanja radi, advokati su pre tri godine baš zbog paušalnog oporezivanja organizovali proteste i izazvali četvoromesečnu blokadu pravosuđa. Oni od tada nisu dobijali poreska rešenja, kao ni cela peta grupa paušalaca, ali su bili u obavezi da porez plaćaju na osnovu poslednjeg dobijenog rešenja. Postavlja se pitanje da li će sada, nakon izmene Uredbe, zbog većeg poreza, ponovo iskoristiti svoju ucenjivačku moć kako bi ostvarili svoje interese.

A šta da se pobune profesori i penzioneri?

Profesor na Ekonomskom fakultetu dr Ljubodrag Savić smatra da Vlada, ako želi da bude kredibilna i efikasna, mora da ostane dosledna u svojim odlukama bez obzira na negodovanje advokata.

- Kako bi bilo da su svi sa univerziteta ili penzioneri izašli na ulice zato što su im smanjene plate, odnosno penzije. Vlada mora imati razumnu politiku, imati poreske stope koje su predvidljive, relativno prihvatljive i jednake za sve. S druge strane, mišljenje advokata nije obavezujuće za Vladu - kaže Savić.

http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/advokati-opet-kukaju-na-porez-koji-ce-platiti/3xggg68

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old member
avatar

Broj poruka : 1610
Points : 4846
Datum upisa : 25.07.2010

PočaljiNaslov: Re: Da li porez u Srbiji mora da se plat?   3/21/2018, 12:46

Sve više luksuznih automobila može da se vidi na ulicama, ali uvećanje njihovog broja nikako ne odgovara rastu naše privrede. Jedan pogled na ulice Beograda u saobraćajnom špicu dovoljan je da se jasno sagledaju srazmere sive ekonomije. Ovo zapažanje izneo je Miodrag Kostić, predsednik „MK grupe”, na panelu posvećenom unapređenju i reformi Poreske uprave na nedavno održanom „Kopaonik biznis forumu”.

– Da li taj broj automobila odražava realnu ekonomiju? Naravno da ne. Ja ne vidim srazmeru – konstatovao je Kostić i predložio:

– Pričamo o porastu BDP-a jedan ili dva odsto, a sivo tržište zauzima 30 odsto. Hajde da vratimo 10 procenata u legalne tokove. To je značajan rast i to je realno.

Na njegovo pitanje kada će Poreska uprava unakrsno da kontroliše prihode i imovinu građana Dragana Marković, direktorka Poreske uprave, odgovorila je da u prethodnih 20 godina to nisu radili na pravi način, iako im Zakon o poreskom postupku to omogućava. Jedan od razloga izostanka unakrsne kontrole je sistematizacija i složenost tog procesa.

–Želimo da se time bavimo u budućnosti. Do kraja godine ćemo doneti akt o sistematizaciji, pa ćemo moći da proširimo i taj deo – rekla je ona.

Poreska uprava mora da ima političku podršku kako bi mogla da radi svoj posao kako treba i da bi mogla da bude izvan uticaja različitih interesnih grupa, naglasio je Dalari Pietro, ekonomista MMF-a.

Prvi čovek „MK grupe” imao je zanimljivo pitanje za direktorku Poreske uprave. Njega je zanimalo da li ona zna ko plaća najveći porez u Srbiji, budući da se u javnosti govori samo o neplatišama.

Dragana Marković rekla je da se to zna, ali da postoje zakonski okviri koji ovu službu ograničavaju da to javno objavi. Kostić je na to odgovorio da bi voleo da je on u javnosti poznat po tome koliko je poreza platio, a ne po čuvenoj kupovini šećerana:

– Ako biste pitali javnost ko je onaj Kostić, svi bi rekli da je to onaj što je kupio šećerane za tri evra. A ja bih voleo da im kažete da su od 2003. do sada te šećerane platile stotine miliona evra poreza. Meni je jasno da porez mora da se plaća, ako hoćete penziju, dobru socijalnu zaštitu, puteve bez rupa – rekao je prvi čovek „MK grupe” koja godišnje plaća oko 100 miliona evra raznih poreza.


_________________
Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nazad na vrh Ići dole
Smile
Old member
Old member
avatar

Broj poruka : 1249
Points : 3879
Datum upisa : 04.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Da li porez u Srbiji mora da se plat?   3/29/2018, 15:38

Ministarstvo priprema ozbiljnu reformu poreskog tretmana fizičkih lica pružaoca usluga smeštaja do 30 ležaja. Ta reforma će obuhvatiti njihovo oporezivanje po niskoj stopi, prijavu i plaćanje boravišne takse, kontrolu plaćanja boravišne takse, sistem onlajn prijave i odjave gostiju i elektronski sistem u kojem je uvezan MUP, Poreska uprava, lokalna samouprava i Ministarstvo, precizirala je Pindžo sinoć na panelu „Uloga međunarodnih i lokalnih brendova hotela u razvoju destinacije” koji je organizovan na Ekonomskom fakultetu u Beogradu u okviru obeležavanja Dana fakulteta.

Ona očekuje da se taj proces završi za dve godine, jer je potrebno promeniti zakonski okvir, uraditi pilot, implementirati rešenje i sprovesti kampanju.

Pindžo je navela da izdavanje stanova turistima više nije usmereno na klijente koji traže samo jeftin smeštaj. Pojedinci čak iznajmljuju tuđe stanove da bi ih izdavali turistima, neće da se kategorišu kod lokalne samouprave i plaćaju porez, već sklapaju ugovore o izdavanju stana i plaćaju neke minimalne nadoknade, dodala je.
Prema njenim rečima, u poslednjih sedam-osam godina u Srbiji je zabeležen dvocifren rast boravka stranih turista i taj trend se nastavlja.


Nazad na vrh Ići dole
 
Da li porez u Srbiji mora da se plat?
Nazad na vrh 
Strana 3 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3
 Similar topics
-
» EKONOMSKA NAJNIZA CENA PO KOJOJ SE AUTO TAKSI PREVOZ PUTNIKA MORA OBAVLJATI NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA
» Pomozite mi da počnem (Kako do taksi dozvole?)
» Reprogram
» Doprinos i porez za 2016 godinu
» DOPRINOSI I POREZ

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: INFO-
Skoči na: